Zápisky z Copy: Pět důvodů, proč se Brazílie opět třásla před duchy minulosti

28.06.2019, 08:05
Názory a komentáře
Všudypřítomná brazilská úleva (© AFP)
Brazílie to dokázala, udolala Paraguay na penalty a zahraje si o medaile! Proč taková radost z tak rutinního výsledku? Inu, Kanárci se do semifinále Copy podívají po dlouhých dvanácti letech a předešlá dvě čtvrtfinále zpackali zrovna s Paraguayí. Letos to vypadalo podobně, a už potřetí se šlo na penalty...

Dnes se vlastně završila regulérní evoluce, že by se jeden ani neměl divit, že to zrovna letos Brazílie zlomila.

Rok 2011 byl učiněnou noční můrou. Elano, Thiago Silva, André Santos (ano, ten André Santos) a Fred (ano, ten Fred, a tehdy) postupně na puntíku selhali a Brazílie padla ostudně 0:2 na penalty.

Rok 2015 už byl těsný. Za Brazilce tehdy neproměnili akorát dva hráči, z nichž jedním byl Everton Ribeiro, o němž bych ještě před pár minutami sebevědomě prohlásil, že Brazílii nikdy nereprezentoval. Paraguay nakonec favorita v penaltovém rozstřelu přetlačila stejným poměrem, jakým dnes prohrála (4:3).

Rozhodující pátý kop před čtyřmi lety ustál Derlis González, jenž dneska nějakým záhadným způsobem dokázal trumfnout i vyloženě trapný pokus Roberta Firmina, který jeho penaltě zpříma předcházel.

Derlis González zároveň tenkrát ve čtvrtfinále Copy 2015 skóroval z puntíku i během základní hrací doby a v důsledku tak opravdu značnou měrou přispěl k tomu, že se v Chile nikdo nedočkal vytouženého semifinálového derby mezi Brazílií a Argentinou, k němuž směřujeme také letos, kdy zároveň tentýž Derlis González ve skupinové fázi během základní hrací doby neproměnil penaltu též proti Argentině.

Je to tedy celé takové Gonzálezovo soukromé argentinsko-brazilské Inception, které ovšem takhle nad ránem zaboha nerozmotám, takže si z toho sami vezměte, co uznáte za vhodné, a popravdě — čím míň si z toho vezmete, tím asi líp, protože Venezuela beztak Argentinu vyřadí a bude to celé k ničemu.

Nicméně teď už přejděme k části, která doufejme bude dávat i nějaký smysl; přistupme tedy k pěti hlavním důvodům, proč Brazílie i přes 25 střeleckých pokusů nechala toto čtvrtfinále dojít až tak daleko...

#1 Paraguay hrála tak moc paraguaysky, jak jen to je fyzicky možné

Paraguay se pro mě ani omylem neřadí k těm nejzapamatovatelnějším účastníkům světových šampionátů, ale pokud bych si měl vybavit něco, co ji vždy charakterizovalo, byli to buldočí typy hráčů (tedy v první řadě Roberto Acuña), věčné operování na hranici sebeobětování (nebo také Roberto Acuña), sem tam nějaký řeznický zákrok (Roberto Acuña v kostce), tuny energie, brejky, a možná jeden talisman vpředu.

Stejně jako si u Ekvádorců můžete být turnaj co turnaj jisti, že se pokusí někoho zavraždit loktem do obličeje, tak si můžete být u Paraguayců jisti, že ať už dají góly tři nebo žádné, nebude to pěkné na pohled a vypustí u toho duši. Alespoň taková byla moje vágní vzpomínka. A dnešek mi přinesl ukázkové déjà-vu.

Jakmile se tedy kdokoliv v pruhovaném, kdo se zrovna nejmenuje Almirón, rozeběhl s míčem, většinou se mu u kopaček do dvou vteřin rozskákal a brzy odputoval zpátky na kopačky Brazilců, ale to ničemu nevadilo — právě a jedině bez míče se totiž Berizzova parta ocitala ve své kůži. Ať už to zrovna znamenalo prostor pro vydřenou žlutou kartu (mezi 30. a 37. minutou si rozhodčí zapsal tři paraguayská jména), anebo příležitost k čistému přebroušení protihráče, zablokování střely, čemukoliv, Paraguayci byli očividně u vytržení.

Oni to totiž mají zmáknuté. Brání vždy se srdcem na dlani a emocemi na rukávu, nikdy nesleví ze sta procent, nikdy se do obranného zákroku nevrhají později než jako první a jinak než s vypětím všech sil; až by možná jeden z dálky tipoval, že musí být úplně zoufalí... a přitom nikoliv, ono to všechno vypadá vcelku metodicky, jako mechanická, všední záležitost. Tomu se říká prostě a jednoduše mistrovství v oboru.

Iván Piris zvlášť vynikal. Doteď sice netuším, za jaký klub hraje, ale okamžitě jsem si ho oblíbil — pět obranných zákroků, stejný počet odvrácených míčů, dva bloky. Jeho sebeobětování by se zkrátka dalo nazvat nakažlivým, jen kdyby se dané sérum v táboru Albirroja nepodávalo každým dnem ke snídani.

Celkem dnes Paraguayci za 90 minut zblokovali 10 brazilských ran. S nastavením cca jednu každých deset minut. To je přesně o jednu střelu méně, než kolik jich za všechna čtyři klání sami vyslali na bránu soupeřů.

#2 Firmino národnímu týmu nesvědčí, a národní tým nesvědčí jemu

Tohle měl být velký Firminův průlom na mezinárodní scéně. Ne snad že by tomu nasvědčoval jeho dojezd sezony na klubové scéně, který byl neustále narušován zraněními, to ho spíš do takové pozice tlačily okolnosti — Neymarovo zranění i Titeho připravenost mu svěřit plnou důvěru na úkor Gabriela Jesuse.

Tite si patrně vyčítal, že na loňském mundialu sázel takřka výhradně na nególového Jesuse, a tak byl tentokrát připraven začít od nuly s Firminem, když proti Bolívii Jesuse posadil a všechny své žetony nasunul na políčko číslo 20. První poločas proti úzkostlivě bránícímu soupeři potom vypadal zhruba tak jako 90 minut dnes proti Paraguayi. Firmino sice asistoval u druhé branky, to však do nebývale rozevřené obrany. Jinak pusto prázdno.

Proti Venezuele (0:0) za celý zápas vystřelil čtyřikrát a ani jednou mezi tři tyče. Stejný počet projektilů vyslal rovněž dneska a brankáře prověřil jenom jedinkrát. Mezitím evidentně působil nesvůj. Dvakrát fauloval, dvě z jeho střel byly zblokované. Celkově na jeho hře bylo cosi permanentně váhavého, nejistého.

Dostali jsme se do fáze, kdy se zdálo nad slunce jasné, že nebýt faulovaný na červenou kartu, Firmino rozhodně nepromění již druhý únik na gólmana v intervalu zhruba pěti minut. Vždyť jen ten úskok do pravé strany byl takový... nepřirozený, divný. Takhle se přece suverénní střelec nechová.

Dostali jsme se do fáze, kdy se přirozená brazilská reakce na jeho lajdácky kopnutou penaltu nejspíš rovnala prostému odevzdanému "no jistěže". Celé to prostě tak nějak pasovalo, dávalo smysl.

Ale pouze o Firminovi a jeho nevalné fazóně to taky není, plnou nálož kritiky si on sám schytat nezaslouží.

"Devítka" se v Brazílii po mistrovství světa 2014 a představení Freda stala de facto sprostým slovem, na tomto turnaji však Kanárkům evidentně chybí, a nemá cenu dál jakkoliv předstírat, že tomu tak není. Ne snad že by si dnes bez ní domácí netvořili šance, ovšem hodně střel vylétávalo z druhé vlny poté, co se v pokutovém území prohrál hlavičkový souboj nebo stoper prostě přetlačil Firmina/Jesuse/Coutinha.

To samozřejmě není ideální, kór s nelidskou paraguayskou ochotou vrhat se do střel. Bez klasického hrotového útočníka zkrátka Brazílie neustále klepala na dveře, kdežto se silnou prezencí ve vápně by ty dveře dříve nebo později razantně prokopla, a bylo by po všem. Jenže Tite se ani neměl na koho obrátit.

A když už se to takhle dopracuje až na penalty a Firmino tu svou nedá, hádejte, kdo jako na potvoru promění rozhodující kop? Přitom když pak slavící Jesus naskočil do náruče Alissona, bylo vidět, jak si celým tělem oddychl. Firmino na takový moment v reprezentačním dresu stále čeká, a dokud Tite bude trvat na tom, aby se on přizpůsobil jeho potřebám a ne naopak, liverpoolská modla si nejspíš jen tak neuleví...

#3 Hráči to dělají Titemu naschvál

Kdyby Brazilci vypadli už dnes, trenér Tite by šel téměř určitě od válu, přestože oficiálně dostal mandát až do příštího mistrovství světa. To by zároveň znamenalo, že by se Brazilci už podruhé během dvou let pakovali ve čtvrtfinále velkého turnaje, aniž by jejich trenér výrazně pochybil. Jistě, můžeme se hádat o tom, zdali by to proti Belgii bylo s Firminem na místě Jesuse od začátku lepší (spíš nebylo). Možná se můžeme hádat i o tom, že Casemira šlo ve středu zálohy nahradit lépe než Fernandinhem (spíš nešlo)...

... ale finální verdikt bude vždy stejný: selhali hráči a jejich nervy, respektive hrozivá koncovka. Brazilci měli tenkrát mraky příležitostí na to ten zápas obrátit, mimo jiné i díky trenérově střídání (Renato Augusto vyrovnal a mohl i rozhodnout), když hned šestnáctkrát zakončovali zvnitřku pokutového území.

Dnes to bylo podobné. Tite hned v poločase sáhl po Alexi Sandrovi, aby dodal levé straně na větším drajvu a přisypal do vápna pár centrů. Že pak všechny zdánlivě letěly kilometr nad zemí, to už není Titeho chyba. Kouč také správně vycítil, že po vyloučení není na co čekat a nahradil Allana Willianem, který potom zprava řádil jako černá ruka a v úplném závěru i nastřelil tyč. Ty scházející milimetry opět nebyly Titeho chyba.

Přesto by právě sám Tite bezesporu nesl následky. Přestože se po mistrovství světa zařídil a na belgickou lekci z efektivity (z protiútoků) zareagoval konzervativnějšími instrukcemi krajním bekům a dal tak letos vzniknout skóre 8:0 ve skupině. Přesně tak: Brazilci by dnes vypadávali, aniž by jedinkrát inkasovali.

A přece by to odnesl strůjce daného systému...

#4 Prokletí Casemirem

Tu statistiku jste před výkopem jistě viděli stokrát: Brazílie do tohoto čtvrtfinále prohrála pod Titem jenom dvakrát, a u obou proher chyběl defenzivní záložník Casemiro. Jednou šlo o přátelský zápas s Argentinou (červen 2017), podruhé se jednalo o zmíněné čtvrtfinále mundialu, kdy středopolař Realu Madrid stejně jako letos odpočíval v trestu.

V obou předešlých případech Casemirovu klíčovou roli nejníže položeného záložníka zastával Fernandinho, který byl tentokrát lehce zraněný, takže ani jeho Tite nemohl využít. V relativní personální nouzi se nakonec obrátil na neapolského Allana, který si od 19. května kopnul jen 20 minut proti Peru. A v Portu Alegre podle toho také vypadal. Rychlostně nestíhal, do tvorby hry se téměř nezapojoval.

Nenechte se přitom mýlit; byť to ve třetí třetině zápasu bylo ze strany oslabené Paraguaye už jen o neúprosném betonu, do vyloučení se Albirroja čilých výpadů neštítila. Ba co víc, první tři rychlé kroky většinou ve středu pole stačily alespoň na dílčí přečíslení, což se Brazílii od MS obyčejně nestává. Kdepak, Tite si při skládání semifinálové sestavy zhluboka oddychne a Casemira pro jistotu jmenuje jako prvního, i před Alissonem.

#5 Kdo by chtěl hrát v Belo Horizonte?

O tomhle blížícím se osudu jste před výkopem jistě slyšeli stokrát, a originál si možná ještě dnes vybavíte: Brazílie před pěti lety v Belo Horizonte v semifinále hrozivě vybouchla s Německem, a nyní jí tam semifinále čeká zas a znovu. Navíc dost možná s Argentinou, která Brazilce na jejich vlastní půdě v rámci kontinentálního šampionátu dosud ani jednou neporazila. No řekněte, to už snad radši vážně prohrát hned ve čtvrtfinále s Paraguayí než si na sebe ušít takovýto monumentální bič, nebo ne?

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (164)

Přidat komentář
Coutinho10

ufff...tak ty penalty byly slusny nervy ...hlavne, kdyz Firmino pak minul, ale nastesti oni v ty posledni serii to neustali a Jesus pak rozhodl

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jsem si myslel jak si NETy převedu na peníze a ono houno...

Reagovat
smazaný uživatel

Povedané slovami "klasika" Joža Golonku: "Takú drámu by nenapísal ani Hamlet"

Reagovat
PP

Ta první část o Paraguay se skvěle čte.. Dát tam pár slovíček jako "meče, dýky, štíty, brnění", tak čtu fantasy povídku..

Reagovat
Anacron

Už mohla mít Argentina volnou cestu

OT: Proč se tady vůbec neřeší ME21?

Reagovat
smazaný uživatel

Neřekl bych, tak půjde někdo z tý druhý větve. Kolumbie x Chile (ta už asi ne) x Uruguay

Reagovat
Riviera Kid

Moc nebožtíků, málo kameníků.

Reagovat
smazaný uživatel

Gold Cup sa tu tiež moc nerieši. Hoci výsledky, tabuľky či zostavy z neho sa tu nájsť dajú, o samotnom šampionáte konfederácie CONCACAF sa tu nepíše nič...

Reagovat
Anacron

Tak to chápu, Gold Cup asi moc lidí nezajímá, ale že o Africe jsou tu pomalu 3 články denně a o ME21 ani prd nechápu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Hokaido

Já se třeba o Gold Cup zajímám víc než o nějakej AFCON.

Reagovat
smazaný uživatel

Tiež ma to berie viac než africké šlágre typu Madagaskar - Burundi či Keňa - Tanzánia, ktoré sa hrali napríklad včera...

Reagovat
adoxx

Nebo např. Senegal - Alžírsko, ale chápu, to nezmíníš to se ti nehodilo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Prito úróveň ACN mi príde asi ako champ...

Reagovat
raduinho

Bohužel se tu upřednostňují zájmy redaktorů před zájmy široké veřejnosti

Reagovat
fantomas

Heh

Reagovat
fantomas

Je tu jeden článek denně o turnaji, kterej se s dalšíma dvěma překrývá. Šok

Reagovat
iamek

Reagovat
fantomas

To sem fakt jedinej, kdo vidí ten rozpis zápasů a jak se kříží tři turnaje přes den a dva v noci? Bizarní, co se tady rozjelo.

Reagovat
uff

Určite nie. Vidíme to hádam všetci. No je ľahšie kritizovať.

Reagovat
Filipow

Škoda, fakt škoda. Už jsem si říkal, že má Argentina cestičku do finále.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vole co se děje, jiný článek, než z Afriky?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ttopi

Ani o MS žen už se moc nepíše. Nějak to vyšumělo...

Reagovat
roman1978

to směšné ms fakt nikoho nezajímá

Reagovat
adoxx

Zajímá, některé lidi víc než Copa

Reagovat
Adyss

Reagovat
mojmira

Reagovat
smazaný uživatel

jenom masturbátory

Reagovat
didosh

Reagovat
Bayern +

Reagovat
Horcmen

Reagovat
roman1978

přesně. když jsem chtěl něco o copě, tak mi bylo napsáno, že je to EUROfotbal. Ale afriku spamují furt.

Reagovat
smazaný uživatel

Tobě to přijde málo, to představení všech týmů na začátku a pak tyhle zápisníky? "spamují" Jestli tě to nezajímá, tak to přeskoč, ale třeba já si o APN přečtu mnohem radši než o Copě. Fakt nechápu, vám vadí, že si s tím někdo dá práci a napíše takové zajímavé články a raději byste četli jenom ČTK, co?

Reagovat
adoxx

Přesně, taky tyhle existence nechápu

Reagovat
kilobyte

Jim by stačila expreska.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
adoxx

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Achjo, to je škoda.

Reagovat
madridcan

Sice si niektore pasaze napisal ako keby si dal shot pri kazdej premenej penalte Malokto to odceni na cz-sk webe, kedze v anglicku trebars je to samozrejmost, ale palec hore za aktualitu, palec hore za prehlad, palec hore za postrehy a palec hore za citanie na rano. Dik

Reagovat
fantomas

Hej byl sem kvuli tomu vzhůru celou noc!

Reagovat
Pipo123

Paraguay hral parádne, to nasadenie bolo neskutočné, klobúk dolu

Reagovat
John Obi Mikel

Brazilská 9 nakonec docela problém. Jak Jesus, tak Firmino výrazně zaostávají.

Reagovat
adalbertus

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
fantomas

Reagovat
johan14

Skvelý, sklvelý článok. Klobuk dolu.

No ja sa pýtam: Kde do prdele sa stratila tá skvelá Brazília mojej mladosti?????

Pelé, Jairzinho, Marinho, Socrates, Zico, Falcao, Bebeto, Romário, RRR. Bez Neymara nemá kto dať gól. Jesus/Firmino jeden na na hovno, druhý jeho kópia.

Reagovat
Bandita_Harry

ty vobec niesi mlady

Reagovat
Hokaido

Podle mě je to spíš nostalgie.

Brankáře má Brazílie výborný. Ederson/Allison patří mezi třeba top 8 golmanů světa. Lepší duo asi nemá nikdo na světě.

V obraně je žijící legenda Alves, jeden z nejlepších LB na světě posledních 10 let - Luis. Stopeři oba výborní. Koneckonců se podívej na jejich inkasovaný goly. Od začátku MS dostali asi 4 goly tak ve 20 zápasech.

Záloha:

Allan - důležitý hráč druhého nejlepšího týmu Seria A.

Artur - současnost a budoucnost Barcelony.

Fernandinho - strašně důležitej hráč pro Man City, imo dokonce jeden ze dvou nejdůležitějších.

Casemiro - stabilní člen základu Realu.

Coutinho - v Barce špatnej, ale předtím jeden z nejlepších hráčů v PL i na světě.

Paquetá - v AC se začíná prosazovat, podle mě budoucí superstar.

V útoku nemají žádnýho kanonýra, ale Firmino v Liverpoolu je božskej, Jesus je pořád platnej člen Man City.

Ten tým je pořád strašně silnej. Za 20 let se bude zase říkat, že Brazílie bez Silvy, Casemira nebo Neymara už není taková, protože obecně se hráči po konci kariéry glorifikují a naopak stále aktivní hráči se podceňují.

Tím nechci říct, že současnej tým je na úrovni jejich zlatých generací, ale to už nebude nikdy. Doba se změnila, konkurence je nesrovnatelná, ale současnej tým je pořád ta nejužší světová špička.

Reagovat
smazaný uživatel

Vždyť s ním vlastně stručně a jednoduše souhlasíš, tak proč to tak vypisuješ?

Reagovat
ttopi

Já myslím, že můžeme objektivně prohlásit, že na Brazílii z dob dřívějších bylo větší pokoukáníčko, než dnes. A bude to tak i po konci této generace. Výsledek třeba udělají, ale johan měl podle mě na mysli "skvělou" Brazílii doslova, se vším všudy. Vždycky tam bylo něco navíc, proč je lidi milovali. Dneska je to normální tým, kde nikdo není nějak moc světový, oproti předchozím generacím.

Reagovat
Muffi

a kolik z těch hráčů je nějak kreativních a nemají hlavní přednost v boření?

říkáš, že se bude vzpomínat na Casemira nebo Silvu ale já se ptám proč? vždyť na tyhle pozice měli kvalitní hráče vždy, takový Lucio má víc úspěchů než Silva, který už párkrát v LM za PSG taky pěkně vyhořel ale hype tak poloviční, v čem byl třeba Emerson horší než Casemiro?

Brazílii měli všichni rádi pro fotbalovost a tam ze současného kádru vyniká menšina hráčů a pokud by na tohle byla anketa, tak si myslím, že by je španělsko v klidu porazilo.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
lucius6

Reagovat
smazaný uživatel

Práve toto bol podľa mňa správny čas a turnaj na to aby Brazílci na hrote použili Gabigola, ktorý je vo výbornej forme. Tite ho na Copu nenominoval, vsadil na dvojicu Jesus & Firmino a moc sa mu to zatiaľ nevypláca...

Reagovat
roman1978

gabigol je ale někdo jiný

Reagovat
Al Capone

Ta uzasna Brszile to neni uz pekne dlouho, jen ted je navic jeste neuspesna.

Reagovat
roman1978

jasně, ty si pamatuješ Pelého apod. To bylo fotbalu v televizi a na netu, co?

Reagovat
Nihilister

OT: Díváte se někdo na MS holek ? Já o to zavadím vždy omylem, když přepínám tv a nestačím se divit jak žalostnou úroveň ty holky maj a to jsem viděl osmifinále a včerejší čtvrtfinále a hrůza děs. Vůbec nechápu, kde ty holky berou drzost se dožadovat stejných podmínek/peněz jako maj chlapy, když ta jejich úroveň není ani na ČFL

Reagovat
ttopi

Jestli to uvidí fantomas, ten ti dá...

No, viděl jsem velkou část zápasu Norsko - Anglie a chvílemi to bylo fakt komické. Přesnost přihrávek bídná, na 3 metry avizované krátké pasy, které soupeřka vždy vystihla. Standartní situace taky hrozný. Ty nákopy při rozích, kde nikdo stejně moc neskáče. Líbila se mi tam ta tmavá angličanka tuším na levém křídle, ta si i dovolila nějakou tu kličku a byla celkem výbušná. Ale na to, že to bylo ČF MS, tak ta úroveň je fakt hrozná.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Nihilister

Reagovat
iamek

Zápas Holandsko - Japonsko mělo slušnou úroveň. Víc jsem neviděl

Reagovat
smazaný uživatel

To preto ze zmysel ich existencie je fajcit penis a tymito aktivitami idu proti prirode.

Reagovat
TheTopFootbaler

Nick

Reagovat
didosh

Reagovat
didosh

Reagovat
smazaný uživatel

Vždyť to máš tak stejný úplně v každým sportu.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak treba tenis ne. Tam je to, co se tyce techniky, srovnatelny. Samozrejme, ze chlapi maji silnejsi udery,lepsi fyzicku a lepsi psychiku, ale jinak je to dost podobny.

Reagovat
smazaný uživatel

Tenis mě taky napadl, ale zase jej nesleduji tak, abych to mohl porovnat.

Reagovat
Anacron

I v tenisu je to nebe a dudy. Nechápu jak můžou chtít stejný odměny když je to jak dva odlišné sporty. Tuplem na GS.

Reagovat
smazaný uživatel

Jako jo i ne. Ale techniku maji vesmes stejnou.

Reagovat
mistr129

Nejlepší jsou v ženském podání sporty jako biatlon, běh na lyžích, popřípadě ty, kterým nerozumím (volejbal, házená). Sledovat třeba ženský skok na lyžích je utrpení

Reagovat
Azazelo RD

To snad ani nemůžeš myslet vážně a srovnávat to ženský pinkání s chlapským tenisem. Já mám stejně pocit, že se takhle falešně uznávají jen ženské sporty, kde ženský dobře vypadají.

Podle mě je to hlavně odvislé od toho, jak ten sport táhne a absolutně nechápu, proč by ženský měly dostávat stejné peníze, když na to nikdo nekouká. A osobně jsem schopen koukat u ženských jen na beach a atletiku.

Reagovat
smazaný uživatel

Však já nikde nepsal, že by měly mít stejný peníze. Právě naopak je to min sledované, odehrajou min setu a času a hra je celkově na horší úrovni.

Reagovat
Azazelo RD

Špatně jsem to pochopil.

Reagovat
John Obi Mikel

Ani ne, tenis, biatlon, apod. jsou stejně populární ženy i muži. Ve fotbale a v hokeji je to rozdíl jako kráva.

Reagovat
ZB 07

Já koukal včera na celej zápas a taky jsem byl zklamamej, protože hlavně úroveň Norek byla fakt žalostná. Každá druhá přihrávka nepřesná, tempo hrozivě pomalý. Každopádně dneska večer to snad bude jinej level trošku.

Reagovat
Nihilister

Díky všem za odpověď, jsem rád, že nejsem jedinej komu to přísně otřesný.

Reagovat
Fabregas@ole

Proč nehraje za Norsko ta Ada, držitelka zlatého míče?

Reagovat
doshcz

takový ty feministický problémy, chce víc peněz

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
didosh

Reagovat
Acquanni

Mluvilo se o tom někdy na ČT, co jsem zrovna koukal. Nepřijela na protest proti tomu údajnému útlaku žen ve fotbale, protože nedostávají stejně atd... Co k tomu dodat

Reagovat
smazaný uživatel

píča

Reagovat
didosh

Perfekt!

Reagovat
mistr129

Reagovat
smazaný uživatel

nikdo se nedozaduje stejnych platu, co to zase meles za nesmysl

Reagovat
C-M@ster

Takže bys jim vlastně dal stejné platy?

Reagovat
smazaný uživatel

to jsi vycetl z ceho?? kdyz pisu nikdo tak to asi znamena nikdo..

Reagovat
smazaný uživatel

oni ale nechtěji stejně peněz jako chlapi chtějí jenom peněz adekvátně k tomu, jaký je o ně zájem, což je mnohem více, než mají nyní, ale ve výsledku mnohem méně než mají chlapi

Reagovat
Shevchenko

Je to takový zvláštní bezkontaktní sport, ale že by to bylo horší než ČFL mi nepřipadá. Nejvíc mě ale na tom irituje to jejich zakončení, jsem si ještě nevšiml, že by tam někdo kopl silněji do míče.

Reagovat
Acquanni

Nedávno, přesněji předminulý víkend jsem byl na přeboru st. dorostu a byl to mnohem fyzičtější fotbal než co jsem viděl v zápase Švédska s Kanadou, to jsem fakt čuměl. S tím druhým máš pravdu, ono z nějakých kompilací by člověk i řekl, že tu sílu některé v těch nohách mají, ale když člověk vidí sestřih zápasu nebo celý zápas, lítá to strašně

Reagovat
smazaný uživatel

srovnavat fotbal v tv a nazivo, zejmena, co se tyce rychlosti je blbost. jinak se podivej, kolik na tom ms ty tymy nabehaji za zapas

Reagovat
Acquanni

Já dneska venku na hřišti naběhal za 2 hodiny 12km, ale rozhodně jsem při tom střílení a potom fotbálku nehrál více fyzicky než profíci, ani zdaleka stejně. Co má společného uběhnutá vzdálenost s fyzickou hrou? Tím myslím souboje, důraz, jak se jede na plný plyn, ten zápal do hry.

Reagovat
smazaný uživatel

je to cislo a to neojebes, o ostatnim se nema cenu bavit, kdyz dokazes napsat, ze jim chybi treba i zapal..

Reagovat
Acquanni

Takže běh na 15 km je fyzičtější záležitost než fotbalový zápas, kde se naběhá kolem 11-12km, protože 15 je víc než 12? A co třeba souboje, to žádnou sílu nestojí? Třeba ne všem, ale co jsem já viděl, to prostě bylo smutné na čtvrtfinále MS. A je mi jasný, že jsem nechytil top zápas a jsou i lepší, ale zase jsem rozhodně nechytl zrovna nejhorší zápas desetiletí, to bych se vsadil. Ty máš vždy dobré argumenty, jako jsi minulé napadl to, že se rozepisuju bez jediného argumentu

Reagovat
smazaný uživatel

1) nikde jsem to netvrdil, zase mi neco vkladas do ust

2) kdyz uz se o tom bavime, tak jo, myslim, ze 15 km beh na nejvyssi urovni muze byt narocnejsi nez zapas ve fotbale na nejvysii urovni, staci se podivat, jake mezery mezi zavody maji bezci a fotbalisti.. predne je to ale nesrovnatelne, takze nechapu, co to sem vubec cpes.

3) jeste jednou, dal jsem prikald cisla, ktere nejde nijak jinak intepretovat asleduje se v oubou kategoriich. protoze jsem vedel, ze ty si budes tvrdit svou, ze v zenskem fotbale chybi zapal, nasazeni, souboje, i kdyz to samozrejme vubec neni pravda( jednoduse jsem se s tebou o to nechtel hadat, protoze vim, ze si budes tvrdit to sve..)

Reagovat
Acquanni

1)Napsal jsi, že se mám podívat, kolik naběhají jako reakci na to, jak je fotbal fyzický nebo není, nic ti do úst nevkládám.

2)Je to nesrovnatelné, přesně tak. Stejně jako se nedá říct, že hráč, který podstoupí v zápase 10 soubojů hrál více fyzicky než jeho spoluhráč, který jich podstoupil 5, protože každý souboj je jiný, jinak intenzivní atd. Náročnější běh být může, ale ne protože prostě 15>12.

3)Já to tak prostě viděl, je to můj názor a ne každý s ním musí souhlasit, já neplivu na toho, kdo má názor opačný, maximálně s ním diskutuju. A můžu to napsat znovu, takže když si dám zápas v pralesním přeboru a naběhám 14km, tak mám automaticky větší zápal a hrál jsem fyzičtější zápas než prakticky kterýkoliv profík? Protože 14km jen tak někdo za 90 minut neudělá. Ano, číslo se nedá ojebat a já neříkám, že ty ženy nemají klidně stejnou kondici, to soudě podle km mají Ale není to tolik fyzické a prostě mi tam chybí větší zápal, můj názor, můj pohled, proto mě to nebere, toť vše.

Reagovat
C-M@ster

Náhodou! Koukni na to geniální přepuštění hráčce za ní. Soupeřky dokonale zmátla.

https://streamja.com/VLPq

Reagovat
C-M@ster

Ale jinak mě na tom fotbale irituje to, že většinou nepoužívají hlavu...

https://streamja.com/ZgvO

U tohohle sice padl gól, ale zbytečně riskovala prostrkávačku skrz obrán(kyni?), přitom balón měl jednoznačně jít na tu na prostředku vápna.

Reagovat
smazaný uživatel

takze prihrala do prazdne branky, ale vlastne to zkazila

Reagovat
C-M@ster

to jsi vycetl z ceho?? Kdyz pisu zbytecne riskovala, tak zbytecne riskovala..

Reagovat
smazaný uživatel

no prave, kdyz pises, ze zbytecne riskovala, tak to znaci, ze to nebylo dobre reseni, pritom vubec neberes v potaz, ze si treba schvalne pockala, na krok protihracky a davala ji to cilene mezi nohy, takze nic neriskovala. navic ta utocnice ma lepsi zakonceni nez ostatni z tymu, takze je mensi risk to dat ji, kdyz je ta prilezitost, nez na stred pod sebe, kde by navic bylo vic protihracek na pripadny blok.

Reagovat
kilobyte

Mě spíš zarazil ten začátek, kdy to cpala poslední hráčka do středu. Ale takovéhle věci jsou vidět i mužů.

Reagovat
C-M@ster

To já nesnáším, když dostanu takovej míč a mám dva hráče na zádech. Tady po ní pro ni naštěstí nešly tak agresivně a zvládla to s přehledem.

Reagovat
smazaný uživatel

lol? tak tohle je ale fakt uz moc.. rovnou napis, ze vubec netusis, jak se fotbal hraje.

je to uplne logicke, ze si stoper narazi se stredakem, aby vytahli obranu soupere vys a vznikl za nimi prostor. tohle je naopak dukaz toho, ze maji kvalitu a ze si veri, ze dokazou udrzet na zadech protihrace a jeste konstuktivne prihrat..

Reagovat
John Obi Mikel

Cože Proč bys riskoval ztrátu míče rozehrávkou stopera na středního záložníka u kterého jsou dva hráči jenom proto, abys vytáhnul obranu soupeře výš. Obzvlášť když si mohl nahrát druhému stoperovi, na něhož stejně přihrávka šla a hráči soupeře byli cca ve stejném postavení.

Reagovat
smazaný uživatel

aby se stahnuli k tomu stredakovi a odkryli prostor, vzdyt jsem to napsal.. ta stredova hracka, na kterou sla prihravka pod zadnym velkym tlakem nebyla, proto ji prihrali, stoperky i ta hracka mely prehled o obrankynich a spoluhrackach, a ona sama proto hned, co udela, a protoze ma slusnou kpaci techniku, tak to byl plne kontrolovány risk (nebo spis zadny risk, jen prvek, ktery napomaha rozehravce)

kdyby si to davali jen mezi stoperkama, tak obranci nemusi delat nic, jen cekat.

Reagovat
smazaný uživatel

"Jenom proto, abys vytahnul obranu soupere vys?" Jak jenom proto? Vitej ve vyssi lize.

Reagovat
Nihilister

Hned jsem si vzpomněl na https://youtu.be/MyndF-k338w

Reagovat
John Obi Mikel

Souhlasím.

Reagovat
roman1978

přesně, je to tragédie. s fotbalem to nemá nic společného. ale tady to někteří sledují více než copu.

Reagovat
Acquanni

Já se pod článkem od fantomase předtím pěkně hádal a dal jsem tomu šanci, koukal jsem na celý zápas Švédska s Kanadou a stačilo mi. Ne, že by ty ženský neuměli vůbec kopnout do míče, ale TOP mužský vs. TOP ženský fotbal je šílený rozdíl. Navíc si vzpomenu, že roky zpátky když jsem nějaký ženy viděl, tak se aspoň bylo na co koukat v bojovnosti, šly do sebe, teď ani to ne. Hrají technický fotbal, ale ne na ak dobrý úrovni aby to bavilo. Ale za to můžeme přesně my, já a ty a ostatní jako my, že si dovolíme mít názor na to, jaká je to nuda

Reagovat
fantomas

Tys tomu dal JEDNOU šanci? Wow. Dík za obětavost, ženskej fotbal ti je navěky zavázán.

Reagovat
Acquanni

Nevím jak ty, ale já když na něco koukám a nebaví mě to, tak se na to znovu dívat nebudu, přijde ti to snad nelogické?

Kdybych si zašel na nějakou nižší ligu žen, tak bych podle toho nesoudil ani omylem sport celý a taky neříkám, že nemůže být žádný zápas žen zajímavý, ale to co jsem viděl ve čtvrtfinále MS byla prostě šílenost, obecně se opravdu dost vyzdvihuje snad jen zápas Japonsko - Nizozemsko.

A nebyl to ani omylem první ženský zápas, co jsem viděl, jen to bylo po delší době.

Tenhle trapný sarkasmus si můžeš nechat, ale třeba budeš pro nějakou tu ženu, co si to náhodou přečte, velký hrdina Počti si od mnoha lidí názory, dokonce i věcné názory proč je to taky nebaví. Když tě to baví, tak si to sleduj a snaž se to popularizovat klidně, ale necpi to takhle na sílu, když má člověk svůj názor. Nemyslím si a nepíšu tady, že žena patří za plotnu a fotbal bych jim zakázal. A na tebe jsem navíc ani teď v nejmenším neútočil, tvůj nick jsem použil jen tak, že to byl tvůj článek Ale chytl ses pěkně, osobně jsem se tě zřejmě velmi dotkl tím, že mě to nebavilo kdysi, nebaví mě to teď a tím pádem mě to neláká, snad ti svou svobodnou myslí neubližuju moc

Reagovat
fantomas

No já nevim. Mě už nebavilo tolik zápasů mužskýho fotbalu...

Ale hlavní je, že na základě jednoho zápasu samozřejmě nemůžeš soudit úroveň celýho sportu. To je absurdní, a kdyby to někdo udělal vůči Premier League či jakýkoliv jiný lize, vysměješ se mu.

Takže to jen tak na okraj. Jinak žádnou zbytečnou diskuzi zase rozjíždět netřeba.

Reagovat
Acquanni

Ano, nejde to, ale jak říkám, já neviděl poprvý ženský zápas, viděl jsem i nějaké zápasy na živo, když jsem hrával závodně.

Jenže např. ten zápas z toho MS, tam nešlo o to, že by se mi nelíbil styl hry nebo kvalita individuální, celková, či taktická vyspělost. Mám nejradši samozřejmě ty největší zápasy, ale podívám se i na dřeváky, když je v té hře aspoň pořádný zápal, vášeň, emoce. Ten zápas Švédsko - Kanada byl pro mě neuvěřitelně suchý, bez náboje, bez opravdového sebeobětování, bez emocí, bez zápalu pro hru, výsledek, postup. To bylo pro mě to nehorší, bavili mě zápasy i mnohem větších dřev, než byly ty ženy v tom zápase, kopnout do míče umějí, ale vypadalo to, že nikoho na hřišti nějaké možné semifinále MS nezajímá ani. Ale tohle, to je pro mě prostě velká STOPka a pak mě to absolutně nebaví i když ten sport miluji skoro nade vše na světě.

Jasný, nebudeme rozjíždět rodeo jako posledně, jen ať je jasný, jak to myslím..

Reagovat
smazaný uživatel

ved to je uplna blbost sudit na zaklade jedneho zapasu, stacilo by si pozriet finale LM a napr. na zaklade toho sudit LFC, ktory hraje pekny futbal ale proti Tottenhamu to bola proste slabota

Reagovat
fantomas

Reagovat
Acquanni

Přímo nad tebou je poslední reakce ode mě, kde píšu znovu, že se to samozřejmě nedá a o co mi šlo

Reagovat
T44v3tt1

Reagovat
Nihilister

Reagovat
Horcmen

kvalita chybí, hodně ztrát apod., ale radši sleduju fotbal, kde padají góly, snaha o útočný fotbal, je vidět nasazení, atmosféra zápasu (a dobře se na to sází) a to splňuje MS žen, ne Copa a AFCON o jednom gólu a posouvání balonu

Reagovat
doshcz

Já viděl Holandsko vs Japonsko a včera Norsko vs Anglie.

HOL vs JAP od konce prvního poločasu a ten druhej to nebylo úplně zlý hlavně díky Japonkám. Technicky na tom sou určitě líp než většina hráčů v naší lize ale fyzicky proti větším a silnějším nizozemkám měli prostě problém. Nizozemky hráli hovno. Zachytala jim golmanka a Mertens i když taky nehrála bůh ví co tak dala dva fíky a hotovo.

Včera Norky hrozný a ani se neprosadily proti těm anglickejm stoperkam což byl solidní průchoďák. Bránění standartek šílený a ten gol Bronzovy už byla jen taková třešnička

Celkově maj ty holky prostě jasný fyzický nedostatky. Už v prvním poločase mi přišli některý norky utavený. Chybí jim odhad (jako v autě ) a rychlejší řešení situací.

Co se mi líbílo byla práce s míčem hlavně teda u těch japonek a to že hra je poměrně plynulá protože se neřežou a ani nijak nedržkujou na rozhodčí.

Celkově mě ale oba ty zápasy docela bavily. V okurkový sezoně lepší než nic.

Reagovat
doshcz

měla být reakce na Nihilistera

Reagovat
ttopi

Japonky jsem taky viděl, těch mi bylo na konci líto. Šancí měli dost, dali tyčku. Nizozemky hráli fakt tužku a pak koply penaltu a bylo.

Reagovat
doshcz

dokonce dvě tyčky, taky mě to nasralo

Reagovat
Acquanni

Tak víš jak je to s tím odhadem, těžko si dají nahrávku s přesností na centimetry když je celý život chlapi přesvědčují, že 10 cm je 25 cm

Reagovat
Ferguson6

Žiadne trápne nadpisy pri Cope?

Reagovat
REPLIKATOR

FDF

Reagovat
Adyss

Prečo je Copa zase aj nabuduci rok?

Reagovat
doshcz

aby srovnali rytmus s Eurem

Reagovat
John Obi Mikel

Protože chtějí mít hodně fotbalu.

Reagovat
DrQQ

Kvôli Messimu a aby nasrali valoira. :-)

Reagovat
Bandita_Harry

Reagovat
LAM

chtějí mít stejnej rytmus jako Euro.

Reagovat
Bandita_Harry

to nejde vyriesit inak ?

Reagovat
John Obi Mikel

Jde, třeba tenhle rok se nemuselo hrát.

Reagovat
Bandita_Harry

presne tak, ono sa to planuje roky dopredu a nieje jednoduche nieco rusit a presuvat, ale ked uz mali 2016 ten centurio cup tak mohli na ten rytmus nabehnut uz vtedy takto budu mat tri roky po sebe v lete nejaky turnaj, ale pohoda mozme byt vlastne radi len je to trochu cudne spravene

Reagovat
mistr129

Mezi lety 2014 a 2020 neměli velký turnaj jen v roce 2017

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
John Obi Mikel

a z toho 3x prohráli Argentinci ve finále

Reagovat
smazaný uživatel

viac sanci pre Messiho

Reagovat
didosh

Oooo Argentinaaaa

Reagovat
smazaný uživatel

Proč Kolumbie není na O2?

Reagovat
smazaný uživatel

to čo za ofsajd odpískal Chile to už ide vážne do pip tie pravidlá čo sa týka ofsajdov demencia čistý regulerny gól

Reagovat
Jordi Alba

Já sem teda neviděl opakovačku, ale tohle trošku smrdělo.

Reagovat
smazaný uživatel

toľko gólov som už videl kde hráč bol za líniou obrancov ale primárne hra nesmerovala cez neho len sa zapojil do zvyšného útoku.. toľko gólov nemalo byť uznaných že to nepočítam ani a oni toto urobia v štvrťfinále tie pravidlá sa už možno zmenili v tomto to neviem keďže už aj rozohrávka brankára môže smerovať do vnútra pokutového územia čo doteraz musela opustiť šestnástku pravidlá sa menia ale o tom čo Chile dalo gól neviem dik za info ak niečo o tom viete

Reagovat
smazaný uživatel

ďalší gól neuznany výborne Chile sa môže aj roztrhať na tom ihrisku

Reagovat
Jordi Alba

Zaslouženě, Kolumbie slabá.

Reagovat
smazaný uživatel

Vamos Chile!

Reagovat
smazaný uživatel

Proč nešel na tu poslední penaltu raději Zapata nebo Barrios?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele