Startuje Konfederační pohár - brazilská generálka na MS

13.06.2013, 21:57
Aktuality
Už tuto sobotu se zápasem domácí Brazílie s Japonskem rozehraje v pořadí devátý Konfederační pohár a kanárci pochopitelně myslí na obhajobu čtyři roky starého titulu. V cestě jim stojí především Španělé. Celkem se na turnaji představí osm reprezentačních týmů.

Pořadatelé rozhodně nechtějí ponechat nic náhodě a už s předstihem oznámili, že díky velkému zájmu o lístky překonají dosavadní rekord, který dosud držela Jihoafrická republika s počtem 584.000 návštěvníků v roce 2009; počítá se navíc i s tím, že nového maxima dosáhne i televizní sledovanost celé akce. Nakonec se i přes skeptické prognózy a dlouhé průtahy, zdá se, podařilo připravit i všech šest stadionů - tím posledním byl nový národní stánek v hlavním městě Brasílii, který zažil ostrou premiéru v polovině května. Organizační tým mistrovství světa si sice asi představoval hladší průběh, ale vše by mělo být připraveno - alespoň pro nadcházející slavnost (na samotném Mundialu je ještě spousta práce). To ostatně potvrdil i generální sekretář FIFA Jerome Valcke, který si pochvaloval zejména stadiony v Brasílii a Riu, stejně jako vysoké procento prodaných vstupenek.

Domácí tým si na generálku před turnajem pozval dva silné evropské celky, Anglii a Francii - a zatímco v souboji s hrdým Albionem na zrekonstruovaném a znovuotevřeném svatostánku Maracaná pouze remizoval 2:2, přesvědčivá výhra 3:0 nad Deschampsovým výběrem vlila Kanárkům do žil patřičný optimismus. O branky se postarali Oscar, Hernanes a Lucas Moura, a podobným způsobem bude favorit chtít zamést i s Japonci - rád by k tomu pomohl i Neymar, nejčerstvější akvizice Barcelony a dost možná nejsledovanější talent světa. "Jsem rád, že tu (v Barceloně) jsem, ale chci se soustředit na Konfederační pohár a pomoct Brazílii vyhrát titul," ujišťoval jednadvacetiletý útočník. "Naším cílem je ukázat se v dobrém světle a potěšit fanoušky. Chci do toho dát vše, pomoci týmu ať už v útoku, nebo v obraně. Musíme táhnout za jeden provaz. Fotbal v Brazílii je jedním z nejlepších na světě, a to bude platit i nadále."

Japonci, kteří se na turnaj kvalifikovali jako vítěz Asijského poháru 2011, budou vedle zkušeností a taktické protřelosti kouče Zaccheroniho spoléhat na sestavu složenou zejména z hráčů domácí soutěže a německých legionářů; největšími hvězdami jejich výběru jsou záložníci Keisuke Honda z CSKA Moskva a Shinji Kagawa z Manchesteru United, kteří by se zároveň měli hlavní měrou podílet na brankové produkci týmu, spolu s elitním kanonýrem Shinji Okazakim (Stuttgart). Japonci se budou snažit o překvapení, podobně jako Mexiko, které se rozhodně nevyplatí podceňovat - už jen proto, že jde o držitele zlatých olympijských medailí, které vyválčili právě proti Brazílii. Kouč José Manuel de la Torre tak má k dispozici mladý, talentovaný tým, který už poznal, jaké je to triumfovat na velké mezinárodní akci; i přes účast největší hvězdy Javiera Hernándeze z Manchesteru United však mohou nastat problémy v útoku, jelikož chybět budou Carlos Vela (osobní spory) i Oribe Peralta (zranění). Peloton skupiny A pak doplňuje Itálie, stříbrný medailista loňského Eura a zároveň jasný favorit na postup po boku domácích borců. Kouč Cesare Prandelli dal jasně najevo, že turnaj bere vážně, a jeho soupiska tomu odpovídá - nechybí veteráni Buffon či Pirlo, sehraná obranná trojice z Juventusu (Chiellini, Barzagli, Bonucci) ani skvělé útočné duo Mario Balotelli - Stephan El Shaarawy.

Ve druhé skupině je největší pozornost upřena logicky na úřadující mistry Evropy a světa Španěly, kteří si mohou případným dalším triumfem upevnit pozici nejlepšího týmu planety. Úspěšný kouč Vicente del Bosque v nominaci neopomněl Fernanda Torrese či kapitána Ikera Casillase, který se v brance Realu Madrid na jaře příliš neohřál; nedostalo se však například na Álvara Negreda, což trenér obhajoval slovy: "Je prakticky nemožné povolat každého, kdo si to zaslouží. Našemi čtyřmi útočníky jsou Fábregas, Villa, Torres a Soldado. Je to stejné jako ptát se, proč se do nominace nedostali Agirretxe, Iago Aspas nebo Michu. Vybral jsem hráče, s nimiž odehrajeme skvělý šampionát." Ani Del Bosque neopomněl zdůraznit, že turnaji přikládá vysokou důležitost, což potvrzují i slova Juana Manuela Maty: "Vyhrát v Brazílii by bylo fantastické."

Souboj o druhou postupovou příčku by měly svést výběry Nigérie a Uruguaye; vítěz Afrického poháru národů z letošního ledna má tu výhodu, že úspěch, který jej na Konfederační pohár kvalifikoval, je ze všech účastníků vůbec nejčerstvější. Kouč Stephen Keshi však mnohé překvapil, když z nominace vynechal celou řadu hvězd - mezi nimi kromě Yoba či Nosy i opory vítězného APN, Emenikeho s Mosesem. Sunday Mba, autor finálové branky afrického kontinentálního mistrovství, však dobře ví, že Keshi prostě na jména nehledí - koneckonců právě díky tomu se vůbec sám dostal ke svému okamžiku slávy: "Ano, budeme bez některých největších hvězd, ale doufáme, že výsledky přijdou i tak. Chceme se ukázat ve velmi dobrém světle, když teď reprezentujeme celou Afriku." Uruguaycům, vítězům Copy Amériky 2011, to sice v poslední době příliš nejde (z posledních 14 zápasů vyhráli pouze třikrát a za jediný rok se propadli o 17 příček v žebříčku FIFA), ale podceňovat se je rozhodně nevyplatí - jednak je vidno, že pod koučem Tabarezem se na turnaje umí výborně připravit, jednak je tu pořád faktor smrtícího útoku Forlán, Suárez, Cavani..

Hodně fanoušků je zvědavo i na Tahiti - reprezentanti exotického pacifického souostroví se na velkém mezinárodním šampionátu představí vůbec poprvé, a je tak nasnadě, že si jej budou chtít zejména patřičně užít. Byl to pořádný šok, když se před rokem ve finále Oceánského poháru národů sešli Tahiťané s vyslanci Nové Kaledonie - po čtyřech dekádách nadvlády dvojbloku Austrálie - Nový Zéland tak přichází čas na jednu velkou premiéru. "Pro amatérského hráče je to hotový sen, zahrát si proti těm nejlepším na světě," rozplývá se autor vítězné finálové branky Steevy Chong Hue, který zároveň přiznává, že Španělé (soupeř Tahiti ve druhém zápase) jsou jeho nejoblíbenější tým vůbec. "Aby se však ze snu nestala noční můra, musíme opravdu tvrdě pracovat. Chceme být připraveni. Je třeba uvažovat trochu jinak - tohle je úplně jiná úroveň fotbalu, než na jakou jsme zvyklí," uvědomuje si třiadvacetiletý útočník. Premiéru v národním dresu si může odbýt o deset let starší Marama Vahirua, bývalá hvězda Ligue 1, nyní nastupující za řecký Panthakikos.

Turnaj startuje úvodním zápasem v Brasílii v sobotu v 16.00 brazilského času; finále je naplánováno na 30. června a uvidí jej diváci v ochozech Maracaná (kromě těchto dvou stánků se bude hrát ještě v Belo Horizonte, Recife, Salvadoru a Fortaleze). Turnaj bude průlomový i z technického hlediska - poprvé totiž bude na této úrovni použita branková technologie, která si svoji premiéru odbyla v zimě na Mistrovství světa klubů.

Autor: Dominik Zezula / fifa.com

Komentáře (401)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele