Konfederační pohár - třetí hrací den

18.06.2013, 00:51
Komentáře a souhrny
Po dnešku už si můžeme říct, že jsme viděli v akci všechny účastníky letošního ročníku Konfederačního poháru - a přestože podle výsledku utkání mezi Nigérií a Tahiti šlo (očekávaně) o jednostrannou záležitost, ve skutečnosti padl outsider v rámci možností se ctí..

Tahiti - Nigérie 1:6

17.06.2013 21:00

Góly: 54. Jonathan Tehau - 5. Elderson Echiéjilé, 10. Nnamdi Oduamadi, 26. Nnamdi Oduamadi, 69. Jonathan Tehau (vl.), 76. Nnamdi Oduamadi, 80. Elderson Echiéjilé

Úspěšný začátek a konec zápasu zajistily Nigérii očekávané vysoké vítězství proti Tahiti; na výsledku 6:1 měl největší podíl autor hattricku Nnamdi Oduamadi. Tahiťany tak může těšit alespoň vstřelený gól Jonathana Tehaua, který má pro vyslance z Francouzské Polynésie historickou hodnotu..

Kouč afrického šampiona Stephen Keshi vyslal do utkání sestavu značně podobnou té, která na lednovém Afconu vybojovala zlaté medaile; větších změn doznal pouze útok, kde místo nenominovaných opor Emenikeho s Mosesem nastoupili Anthony Ujah a také pozdější hrdina Oduamadi. Keshiho protějšek Eddy Etaeta pak neopomněl možnost využití jediného profesionála v kádru, ostřílené bývalé hvězdy Ligue 1 Maramy Vahiruy, který si tak ve třiatřiceti letech připsal vůbec první reprezentační start.

Nigérie byla už před zápasem obrovským favoritem, a potvrzovat to začala prakticky okamžitě - Super Eagles totiž už po deseti minutách vedli o dvě branky, ač je třeba podotknout, že se pod to zásadní měrou podepsala především nervozita a hloupé individuální chyby tahitských amaterů. V páté minutě napřáhl z velké dálky Élderson a míč po dvojité teči soupeřových obránců zaplul až za zkoprnělého Xaviera Samina; o pět minut později se pak poprvé radoval Oduamadi, který využil obrovské chyby v tahitské rozehrávce, pohodlně vypíchl míč, určený Jonathanu Tehauovi, a bez problému zavěsil.

Afričané pokračovali v náporu i nadále a po čtvrthodině hry se po výborné kombinaci středem hřiště dostal k míči Musa, jehož rychlý postup levou stranou vápna zabrzdilo až ukopnutí míče před střelou; o dvě minuty později si další strašidelnou hrubku připsal na konto obránce a kapitán Tahiti Nicolas Vallar. Když o chvíli později Mikel opřel svůj přímák nad břevno, zdálo se, že je vítěz oceánského poháru odsouzen k potupnému debaklu..

Etaetovi svěřenci se však rychle osmělili a snad využili toho, že Nigérie s pohodlným vedením v kapse polevila v koncentraci; to platilo dvojnásob po situaci z 26. minuty, kdy díky hrozivému kiksu gólmana Samina přidal favorit třetí gól. Vcelku průměrný Musův přízemní míč od levého rohového praporku mířil přímo do připraveného Saminova koše, jenže brankář jej i přesto neudržel a nabídnul tak Oduamadimu jednoduchou příležitost k druhé trefě v zápase.

Přehlídku obranných chyb ještě dvakrát doplnil Vallar (Ujahův samostatný únik po jedné z nich naštěstí pro Tahiti lapil Samin), pak už však outsider obraz hry vyrovnal; první vlaštovkou byl nedokončený samostatný únik Chonga Hueho, druhou těsně vedle mířící přímák Vahiruy. Chong Hue následně ve vápně těsně netrefil slibný centr zprava, a Nigerijci tak šli do šaten sice s pohodlným vedením, ale přesto ne zcela spokojeni.

Zlepšený výkon borců v červeném se dočkal zasloužené odměny v 54. minutě - těsně po vystřídání zraněného smolaře Vallara se Tahiťané dostali k rohu, po jehož rozehrání si na zadní tyči naskočil na míč Jonathan Tehau, využil podcenění Efe Ambroseho a hlavou překonal Enyeamu. První část druhého poločasu byla Nigérie obecně mdlá a bezkrevná; šance veskrze žádné, kroužení kolem vápna neefektivní, a nebyla v tom ani patřičná snaha nasazení.

Vše však změnila 68. minuta, kdy z levé strany vypálil Ideye a nešťastný brankový hrdina Tehau tečoval trajektorii míče mimo dosah gólmana Samina. O osm minut později pak bylo definitivně hotovo - Ideye převzal vynikající Mikelovu přihrávku z hloubi pole, popoběhl po pravém křídle, rozhlédl se a vyslal přesný pas před branku, kam nabíhal Oduamadi, jemuž už nedělalo problémy dokončit hattrick. Až pátá nigerijská branka tak snesla parametry zamýšlené, dobře vykombinované a provedené akce..

Statečně bojující Tahiťané už v samotném závěru za tohoto stavu logicky "odpadli", a Élderson toho využil k uzavření skóre na 6:1; tentokrát šlo o akci zleva, při níž se míč přes celou řadu odrazů a díky dalšímu zmatkování jak obrany, tak nejistého Samina dostal až k Éldersonovi, který neměl nárok zaváhat. Kouč Etaeta možná litoval individuálních zaváhání svých svěřenců - bůhví jak by to vypadalo, kdyby vše šlapalo jako hodinky. Takhle si svoji daň vybrala velká nováčkovská nervozita, jež zasáhla zejména Saminovy rukavice; ještě v 87. minutě mu na brankové čáře vypadl z rukou další lehký centr, tentokrát však byla pohroma včas odvrácena vracejícím se obráncem.

I přes obdržený debakl však podalo Tahiti sympatický výkon, a druhým gólem jej mohl v 88. minutě korunovat hrdina Tehau, který si naběhl na dlouhý míč z hloubi pole, přeskočil svého strážce i nedůrazného Enyeamu a pálil hlavou z hranice vápna těsně mimo. Absolutní nedostatek koncentrace, který byl v tento okamžik vidět na borcích v zelenobílém, by měl zároveň sloužit jako varování před dalšími zápasy - Nigérie sice vysoko vyhrála, ale bylo by možná trochu překvapující, kdyby s podobným výkonem dokázala v turnaji postoupit daleko. Disciplína a soustředěnost dnes Keshiho svěřencům značně scházely.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Nigérie11006:13
2.Španělsko11002:13
3.Uruguay10011:20
4.Tahiti10011:60


Tři hvězdy dne: Nnamdi Oduamadi, John Obi Mikel (oba Nigérie), Jonathan Tehau (Tahiti)

Odpadlík dne: Xavier Samin (Tahiti)


Co čekat od příště?

Druhé kolo zápasů se po jednodenní pauze rozjede ve středu a rozehrají jej opět domácí Kanárci, proti nimž se tentokrát postaví Mexiko; v půlnočním utkání pak favorizovaná Itálie vyzve Japonsko. Pokud oba úspěšné celky z prvního kola zvítězí i tentokrát, půjde v jejich závěrečném vzájemném zápase pouze o první místo ve skupině; Japonci i Mexičané pak potřebují nutně bodovat, chtějí-li si udržet postupové naděje.

Scolariho tým má samozřejmě jasný cíl - i když je matematicky možné, že i v případě jejich výhry by mohli být stále eliminováni (to za předpokladu, že by Japonci následně získali tři body), úspěch proti středoamerickým šampionům by je minimálně jednou nohou posunul do semifinále. Podíváme-li se na výkony obou soupeřů v zahajovacích kláních, je Brazílie jasným favoritem - pod Neymarovou taktovkou totiž smetla Japonce 3:0, zatímco Mexičané působili proti Itálii mdlým a neduživým dojmem a po zásluze padli 1:2.

Kanárci mají vůbec výbornou formu - neprohráli už sedmkrát v řadě a z posledních dvou utkání mají skóre 6:0. Dokážou se Mexičané proti silnému protivníkovi vyšvihnout? Možná by byla chyba usuzovat pouze podle posledního zápasu - před ním drželi potomci hrdých Aztéků devítizápasou sérii neporazitelnosti - faktem však zůstává, že jalový útok a neschopnost dotáhnout utkání do vítězného konce jsou velkými problémy, dokonce natolik, že fanoušci po poslední kvalifikační remíze 0:0 s Kostarikou volali po hlavě kouče José Manuela de la Torreho. I gól proti Itálii koneckonců nepadnul ze hry, ale z penalty..

Pak jsou tu ovšem poslední vzájemné zápasy - šlo o finále olympijského fotbalového turnaje, v němž Mexičané favorizovaného oponenta dokonale zaskočili a triumfovali 2:1, a naposledy přátelák v Texasu (2:0 pro Mexiko). Možná i proto Scolari varoval před předčasným uspokojením: "Musíme se mít na pozoru a překonávat překážky postupně. Mexiko nám posledních několik let hodně ztěžovalo život."

Zkušený lodivod, který dovedl Selecao k titulům mistrů světa v roce 2002, však zároveň dodává: "Myslím, že se posouváme kupředu. Musíme být ještě kompaktnější. Zatím to není ideální, ale pokud budeme pokračovat ve stejném stylu, můžeme porazit každého protivníka. Budeme-li se vyvíjet takticky, a budou-li hráči pružně reagovat na všechny možné situace, vybudujeme skvělý tým."


Půlnoční souboj Italů s Japonci má na první pohled podobný scénář - favorit, kterému k takřka jistému postupu stačí podruhé zvítězit, versus kousavý a nepříjemný outsider, odhodlaný vrátit se po úvodní facce urychleně zpět do hry. Utkání bude mít zvláštní příchuť zejména pro japonského lodivoda Alberta Zaccheroniho, který povede své koně do boje proti vyslancům vlastní rodné země; před rokem 2010, kdy přijal nabídku vést reprezentaci země vycházející slunce, navíc nikdy nepracoval mimo Apeninský poloostrov (kde si udělal jméno na lavičce AC Milán, Lazia a Interu).

Statistiky nicméně mluví spíše pro Zaccheroniho oponenta a starého známého Cesare Prandelliho - jeho Squadra azzura proti Japonsku ještě nikdy neprohrála. Na druhou stranu lze očekávat vyrovnané klání - všechny tři předcházející souboje Modrých samurajů s evropskými protivníky totiž skončily pouze jednobrankovým rozdílem. Dvakrát jím byla Francie, která porazila Japonsko nejprve 1:0 v roce 2001 a poté 2:1 o dva roky později; naposledy už asijský tým uspěl, když v roce 2005 přehrál tehdejší mistry Evropy z Řecka nejtěsnějším poměrem 1:0.

"Japonsko bude mít trochu výhodu v tom, že odpočívali o den déle," vypočítává Prandelli. "Navíc je tu faktor Alberto (Zaccheroni), který nás velmi dobře zná a ví, jakým způsobem pracujeme. Očekávám, že na nás připraví nějakou past. Na ten zápas se velmi pečlivě připravujeme, protože věřím tomu, že soupeř proti nám nasadí zajímavou strategii," přemítá.

Japonský záložník Makoto Hasebe vyzdvihával především osobu Andrey Pirla, architekta italského triumfu nad Mexikem: "Pirlo? Je mozkem jejich týmu, fantastický fotbalista. Musíme ho za každou cenu eliminovat hned zkraje utkání." Hasebe si také moc dobře uvědomuje, co proti němu a jeho spoluhráčům stojí za protivníka: "Itálie měla vždy skvělý tým. Vynikají neprostupnou defenzivou a fenomenální organizací hry."

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (637)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele