Konfederační pohár - sedmý hrací den

24.06.2013, 00:47, aktualizováno 24.06.2013, 00:47
Komentáře a souhrny
Poslední skupinové zápasy Konfederačního poháru jsou za námi a už teď je jasné, že se ve finále poprvé od roku 1995 střetnou zástupce Evropy a Jižní Ameriky - Itálie vyzve v semifinále Španělsko, Brazílie Uruguay. A ještě jedna perlička - v dosavadním průběhu turnaje jsme zatím neviděli ani jednu remízu..

Nigérie - Španělsko 0:3

23.06.2013 21:00

Góly: 3. Jordi Alba, 62. Fernando Torres, 88. Jordi Alba

Kdo si k večenímu sledování vybral postupovou bitvu Španělska s Nigérií, neprohloupil - oba celky se totiž postaraly o krásný zápas plný ryzích fotbalových akcí a skvělých individuálních výkonů, a ačkoliv Španělé byli o krok napřed a zejména díky mnohem efektivnější útočné fázi nakonec zvítězili suverénně 3:0, mohou Nigerijci opouštět Brazílii s hlavou vztyčenou..

Ve velkém tempu se jelo hned od úvodního hvizdu, a ještě než se vteřinová ručička přelila do trojciferných hodnot, zahučelo to v tribunách po akcích Iniesty na jedné a Ideyeho na druhé straně. A ještě než se diváci stihli pohodlně usadit, museli zase vstávat - už ve 3. minutě totiž padl první gól, a bylo tomu tak po první z řady krásných akcí Španělska. Perfektně provedený ťukec na jeden dotek skončil po Iniestově finálce až u Alby, který si z pozice krajního beka seběhl doprostřed hřiště, prošel přes dva obránce a zakončoval pod padajícím Enyeamou drze na bližší tyč.

Jestliže by však někdo očekával, že favorit bude po brzkém vedení sbírat vteřinky zdlouhavou kombinací na krátkou vzdálenost, se zlou by se potázal - Nigerijci, kteří k postupu potřebovali nutně vyhrát, totiž po zbytek první půle byli Španělům minimálně vyrovnaným soupeřem, a místy je dokonce i předčili. V 11. minutě rozjel akci skvělý John Obi Mikel, který našel Akpalu, jehož střela se odrazila zpět k záložníkovi Chelsea; jeho ránu, mířící mezi tři tyče, však zblokoval na roh Sergio Ramos.

Nahoru dolů se hrálo i nadále, a došlo i na takovou vzácnost, jako španělské chyby v rozehrávce - po jedné z nich se Nigerijci okamžitě dostali do palebné pozice, avšak Akpala se možná trochu ukvapil a Valdés jeho pokus bez problémů zlikvidoval. Afričané hráli pozorně a bez větších chyb, maximálně využívali svoji rychlost a hrozili z brejků, což jim umožňovala okénka ve španělské obraně - ve 20. minutě se takto míč dostal na pravou stranu k Mbovi, který se příliš nerozpakoval a z kroku vypálil těsně za vápnem k tyči, takže na zem musel pozorný Valdés.

Kolem poloviny prvního dějství to skutečně vypadalo, že se vedoucí tým šetří; Nigerijci byli hladovější, nebezpečnější, předváděli větší tah na bránu, avšak ve finální fázi se jim hrubě nedařilo. A když se naopak k akci rozhoupali Španělé, stálo to za to - Ramosův vynikající pas přes nějakých 60 metrů přesně našel Soldada, který se tak zničehonic zjevil sám před Enyeamou, a pouze pozornost nigerijského gólmana zabránila navýšení náskoku.

A zábava pokračovala - agilní Akpala si výborně našel místo mezi Arbeloou a Piquém a jeho hlavičku musel likvidovat Valdés, na druhé straně zase Pedro našel šikovnou uličkou Soldada, který svůj učebnicový náběh zazdil slabou střelou po zemi, s níž dobře vyběhnuvší Enyeama neměl problémy. Zdaleka největší nevyužitá šance první půle však přišla ve 39. minutě - nejprve Pedro výtečně přenesl hru napravo k Soldadovi, ten následně vyslal ukázkovou finálku na Fábregase, a barcelonský záložník využil nepozorného Egwuekweho bránění a z první napálil tyč (míč se od konstrukce následně odrazil přímo k ležícímu Enyeamovi).

Nigerijci zareagovali rychlým kontrem, který korunoval skvělým pasem Ambrose, avšak Ideyemu se před Valdésem zapletl míč pod nohy; v závěru půle Keshiho svěřenci Španěly místy regulérně tlačili, avšak bylo to neefektivní, zatímco La Roja dokázala ještě v nastavení zahrozit po jednoduché ose Xaviho přímák - Ramosova hlava - Enyeamův zákrok.

I druhou půli začali Super Eagles aktivně: Musa na pravém křídle nacentroval do vápna, a přestože v palebné pozici byli jak Ideye, tak Akpala, míč nedokázal pořádně trefit ani jeden. V 53. minutě si další nebezpečný přímý kop připsal Xavi (mířil do šibenice, ale prolétl těsně nad), a v té době už Španělé pomalu přebírali otěže. Dalo se čekat, že Nigerijcům vysoké tempo nevydrží po celých 90 minut - a očekával to zřejmě i Del Bosque, který zhruba po hodině hry vyslal na hřiště Fernanda Torrese..

..a forvard Chelsea hned v první vážnější situaci zvyšoval na 2:0. U zrodu akce byl opět pohledný ťukec na jeden dotek a zejména šikovný Pedro, jehož centr Torres usměrnil hlavou k zadní tyči. V této době byl jednoznačně nejlepším hráčem na hřišti Iniesta - jeho míče končily s železnou pravidelností nějakou nebezpečnou situací, zatímco Nigérii pomalu docházelo, že na turnaji končí.

Super Eagles však alespoň dobře bránili a nedovolovali Španělům dotahovat akce až do kuchyně; čtvrt hodiny před koncem pak dostali poslední šanci zápas nějak zdramatizovat, ale střídající Mohammed Gambo, hrající vůbec první reprezentační utkání v životě, tváří v tvář životní příležitosti zklamal. Nepomohla ani skvělá práce asistujícího Musy; finální střela zcela postrádala gólové parametry.

I za prakticky rozhodnutého stavu se v závěru zápasu hrálo stále nahoru dolů, ale akce končily většinou před vápnem - výjimkou byla pouze situace z 88. minuty, která také přinesla třetí a závěrečný gól utkání. Jordi Alba prolomil ofsajdovou past Nigérie, naběhl si do volného prostoru, pohodlně obešel Enyeamu a uklízel do prázdné brány.

Více informací k zápasu

Uruguay - Tahiti 8:0

23.06.2013 21:00

Góly: 2. Abel Hernández, 24. Abel Hernández, 27. Diego Pérez, 45+1. Abel Hernández, 61. Nicolás Lodeiro, 67. Abel Hernández (pen.), 82. Luis Suárez, 90. Luis Suárez

24 - přesně tolik branek nakonec inkasovali fotbalisté Tahiti během své premiérové účasti na velkém mezinárodním turnaji. Poslední hřebíček do jejich rakve zatloukl Uruguay, který potvrdil svůj postup do semifinále velkolepým skóre 8:0; zazářil zejména autor čtyř branek Ábel Hernández.

Uruguayský kouč Oscar Tabarez obměnil oproti vítěznému zápasu s Nigérií kompletní základní sestavu, zatímco jeho protějšek Eddy Etaeta nasadil také třetího brankáře v pořadí - po Xavieru Saminovi a Mickaëlu Rochem si tak na turnaji zachytal i Gilbert Meriel, a inkasoval ze všech jako první. Jestliže jak Nigerijcům, tak Španělům trvalo poprvé prolomit tahitský obranný zámek kolem pěti minut, Los Charrúas měli splněno za necelé dvě - hned v prvním útoku utkání si do rohu seběhl Lodeiro a míč se přes Scottiho dostal až k Hernándezovi, který jej usměrnil ke vzdálenější tyči.

Tahiťané poprvé trefili bránu po deseti minutách díky propagační střele Simona, ale jinak to byl samozřejmě Uruguay, kdo diktoval tempo hry - hodně aktivní byl například Matías Aguirregaray, jehož centr z pravé strany hlavičkoval Merielovi v ústrety Walter Gargano. Druhá branka padla v polovině prvního dějství, a postaral se o ni opět Hernández - míč z hloubi pole si zpracoval ukázkově, když přitom obhodil Jonathana Tehaua, a po obejití Meriela pohodlně zakončoval placírkou.

A o tři minuty později už to bylo 3:0; další dalekonosný centr převzal tentokrát provizorní kapitán Pérez, a přestože nejprve hlavičkoval pouze do tyče, z následné dorážky se už nemýlil. Hernández následně docílil hattricku ještě několik vteřin před vypršením nastaveného času první půle, a Uruguay tak do přestávky vedl o čtyři branky.

Zajímavější byla série událostí mezi 49. a 51. minutou - favorit nejprve dostal výhodu pokutového kopu poté, co tahitský kapitán Nicolas Vallar fauloval ve vápně mrštného Aguirregaraye; Meriel však nařízenou penaltu pohotovým zákrokem polapil (ač málem mu míč propadl do stíě), hra se rychle přelila na druhou stranu a Andrés Scotti žlutě fauloval Steevy Chong Hueho. A jelikož Scotti už jedno napomenutí na kontě měl, stal se také prvním vyloučeným hráčem letošního turnaje..

Tím druhým byl nicméně tahitský Teheivarii Ludivion, a netrvalo to ani moc dlouho - jen nějakých 8 minut (faulovaným byl - pro zajímavost - opět výtečný Aguirregaray). Další branky se diváci dočkali až po hodině hry, a postaral se o ni Lodeiro, pro nějž šlo o zaslouženou odměnu za povedený zápas - záložník Botafoga dorážel do klece Garganovu dělovku.

Krátce poté dostali Uruguayci možnost kopat další penaltu, a tentokrát už proměnili - Chong Hue stáhl ve vápně k zemi (koho jiného než) Aguirregaraye, a Hernández se díky chladnokrevné exhibici stal vedle Fernanda Torrese druhým hráčem letošního ročníku, kdo zaznamenal čtyři branky v jednom zápase (pochopitelně také proti Tahiti).

Mladý forvard hájící barvy italského Palerma sice mohl stanovit rekord pátou brankou, ale zcela nepochopitelně selhal - ač byl doslova pár decimetrů od prázdné brány, míč se mu nějakým záhadným způsobem zamotal pod nohy, a finální podobu skóre tak musel určovat až střídající Luis Suárez. Ten naplnil svoji pověst kanonýra a dvěma zásahy z 82. a 90. minuty uzavřel účet utkání na 8:0.

Tahiťané tak podle očekávání opět dostali pořádný výprask, ale na vřelém vztahu brazilských fanoušků k nadšeně bojujícím amatérům to pranic nezměnilo - když vyslanci Oceánie opouštěli za mohutného aplausu trávník stadionu v Recife, dělo se tak za doprovodu brazilských vlajek a banneru s nápisem 'Obrigado Brasil' (Děkujeme, Brazílie)..

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Španělsko330015:19
2.Uruguay320111:36
3.Nigérie31027:63
4.Tahiti30031:240
Tři hvězdy dne: Abel Hernández (Uruguay), Andrés Iniesta (Španělsko), John Obi Mikel (Nigérie)

Odpadlík dne: Pedro (Španělsko) - barcelonský křídelník si svůj jinak výborný výkon pokazil příliš okatými snahami vymodlit si odpískání nigerijského (ne)faulu


Konfederační pohár pokračuje ve středu, kdy se v prvním semifinále utká domácí Brazílie s Uruguayí; Španělé s Italy změří síly o den později. My se k vám vrátíme před středečním utkáním se semifinálovým preview.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (69)

Přidat komentář
Aldeano

Torres je jak ve snu. Návrat do PL bude probuzení

Reagovat
minoLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

A dál?

Reagovat
smazaný uživatel

Co jako? Co jako?

Reagovat
norton

Co dál ? Nic dál, dva sifóny.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
LokoLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Free_player

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
minoLFC

Tesil so sa na golostroj Suareza a on nastupil az v 70. minute

Reagovat
tweek

tvl proč? proč když Alba dal dva góly a Nando jenom jednen, tak proč je na hlavní fotce ten kluk, který přestoupil z poolu do chelsea a vůbec, ani z jedné desetiny se mu nepovedlo naplnit to, co se od něho v tom pseudo klubu očekávalo?

Reagovat
smazaný uživatel

Protože každý se radši bude dívat na " ten kluk, který přestoupil z poolu do chelsea a vůbec, ani z jedné desetiny se mu nepovedlo naplnit to, co se od něho v tom pseudo klubu očekávalo" než na největší zjeba a kara z celého fotbalového světa.

Reagovat
smazaný uživatel

lebo skóroval v 2 zápasoch po sebe čo sa uňho často nevidí

Reagovat
CubONE

Tahiti ten brankar pekr chytil penaltu a celkovo hraju sympaticky

Reagovat
SunFells

Nando je na vrcholu

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

hraje sympaticky. fandím mu

Reagovat
Aldeano

Nando není přezdívka Tahiti

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Dvě Zlatý kopačky během dvou let.

Reagovat
czech_mira

Třetí gól Španělů

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Silva klasicky palil, koukam..

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak k tomu Iniestovi nemam slov, neskutecny..

Reagovat
smazaný uživatel

nevim co tu furt nasazujete na Torrese. Dokáže dávat goly jak za nejlešpí národák světa, tak i za jeden z nejlepších klubů v Evropě ve všech soutěžích. Dobře stál 50 milion, ale to neni jeho vina a neznamená to, že když stál 50 milionů, tak musí dát v každym zápase hattrick! Proberte se už..

Reagovat
smazaný uživatel

Letošních 22 gólů za Chelsea vypadá docela dobře, ale když se vezme, že nastoupil k 64 (!) zápasům a odehrál přes 4500 minut, tak to žádná sláva není. Navíc v PL dal jenom 8 gólů (v 36 zápsech), což rozhodně není bilance hodná kdysi jedno z nejlepších útočníků v Evropě.

Reagovat
smazaný uživatel

ale na kolik nahrál Na Jágra neni nikdo takhle vysazenej a taky mu to tam nepadá a co?Co je v čukotce tak vyhrali LM, na MS a EURU a ted tenhle pohár taky pohoda je dobrej mám ho rád.Lepší než Ibradebilovič nebo Blbotelli

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
minoLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Tak když to bereš z čistě fotbalového hlediska tak Torres je momentálně tak o 3 levely níže než Ibra.

Reagovat
Free_player

Reagovat
freakmarena19

sni dál

Reagovat
smazaný uživatel

No není hodná, protože už tím nejlepším útočníkem nějakou dobu prostě není. Sice na něj ušili bič v podobě té přestupní částky, ale svoji formu si neudržel, smůla. I tak sbírá trofeje dál, góly dávat nezapomněl a i když to třeba není ten Torres z Liverpoolu, tak je pro tým pořád platný. Ale lidi na někoho nadávat musí, ať už to byl Baroš v repre, ať to je Torres nebo styl hry Barcelony a španělské repre atd...

Reagovat
smazaný uživatel

Jistě Romane .

Reagovat
smazaný uživatel

Luisinko

Reagovat
oli9

Ježiš neřešte pořád Torrese. Tak dal gol, no a? Od toho tam je! Měl jsem ho rád když hrával v LFC, ted po přestupu do Chelsea je to pouhý jeho stín,ale dal gol dal víc byc to neřešil. Ti co si ho pamatují s Atletica a LFC ti na něj budou psát posměšky nebo ,že není co býval protože je to nejspíš fakt. Fanoušci Chelsea zase ,že je to skill a goly dává atd... takže tohle bude pořád dokola tak se na to vykašlete a řešte 4golového HERNANDÉZE

Reagovat
teenz

Ne ne, jen mu přejem ať si dá gol. Až dorazí zase do PL tak bude držet pust.

Reagovat
j_mrazik

Je mi toho kluka na obrázku líto... Věčně nasranej, měl odejít z Liverpoolu s Xabim, to byl ještě v dobrým rozpoložení. Pak přišla ta horší sezona, pak přestup do Chelsea a už to šlo s kopce.

Reagovat
teenz

Ale také z jaké části si za to může sám.

Reagovat
smazaný uživatel

ma LM a EL, anglicky pohar... urcite angazma v cfc nelituje

Reagovat
fajdax

Reagovat
Kenneth

A je dvojnásobný mistr Evropy a světa. Myslím že většina fotbalistů by mu tuhle kariéru záviděla.

Reagovat
smazaný uživatel

vlastně vyhrál všechno co vyhrát šlo, a díky EL má vlastně o pohár víc než celá Barca a Real jenom škoda club world cupu mno, ale to si pokazil sám

Reagovat
smazaný uživatel

Už chybí jen PL

Reagovat
smazaný uživatel

Wow, srovnávat hráče a klub, to je nový stupeň demence?

Reagovat
smazaný uživatel

já nesrovnávám kluby s Torresem ale jejich hráče

Reagovat
smazaný uživatel

Aha takže, Evropská liga je více než 3x Lm od Iniesty nebo Xaviho?

Reagovat
smazaný uživatel

''V literatuře a rétorice se jako nadsázka či zveličení označuje záměrné přehánění skutečnosti s cílem zdůraznit subjektivní závažnost ''

Reagovat
smazaný uživatel

Taky měl na všem velkej podíl, oh wait..

Reagovat
smazaný uživatel

ono se to sice nezdá ale v EL měl velkej podíl, na EURU 2008 dal gól ve finále a díky němu španělé vyhráli, v CL to už bylo trošku horší ale tak aspoň dal nezapomenutelnej gól Barce v semi, na EURU minulý rok byl 'nejlepším' střelcem a na WC si už ani nevzpomínám

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, EL a Euro 08. To je vše. MS, LM proseděl a poslední Euro prakticky taky, jen dal 2 góly Irům a 1 proti Italům na 3-0. Takže góly, který neměly prakticky žádnou váhu..

Reagovat
smazaný uživatel

Bytostně nesnáším Chelsea, ale Torresovi přeju aby všem místním haterům a nicneumělům zavřel v následující sezoně hubu alespon 40 góly.

Reagovat
smazaný uživatel

Já mu taky moc fandim, (a Chelsea taky :p) ale tomuhle moc nevěřim.

Reagovat
smazaný uživatel

"Haterům". Držte už tlamy..

Reagovat
smazaný uživatel

A ne snad? Nedává goly dostává sodu, dává goly a dostává sodu stejně, tak co to potom je?

Reagovat
Miguel19
Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby z toho nepadl gol proti nějakému těžkému soupeří tak to pochopím.

Reagovat
Arbiter

kus chuja ten Villa, no...

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

Nigérie sehrála velmi dobrý zápas, ale Španělsko nepřipustilo opět žádnou diskusi a výsledek hovoří jasně. Pro La Roja je to další suverénní výkon a hladký postup do semifinále Poháru FIFA. Super Eagles se naopak přečasně s tímto turnajem loučí a můžou začít analyzovat, kde se stala chyba. Jinak ale tento tým má určitě do bdoucna solidní potenciál ...

Uruguay měla v posledním zápase skupiny opravdu lehkou práci. I v kombinované sestavě v exhibičním tempu porazila nadšeně bojující Tahiti a už se bledměmodří a jejich fans můžou těšit na semifinálovou bitvu. Osobně se na ni velmi těším. Trochu kaňky na tomto zápase jsou obě ČK o obě myslím, že zbytečně příšné. Až mi těch hráčů bylo líto. Jináč Tahiti si zaslouží velkou pochvalu, už jen tím, že se stále snažili hrát otevřený fotbal a závěrečná děkovačka a zpětná vazba s diváky byla víc než výmluvná !!!

Reagovat
blaugrana

http://www.evysledky.com/zapas/QgjkGoN2/#prehlad-zapasu

Loooooooooooooooooooooooooooooooooooooool.

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Máte někdo představu o tom, kde koukat na nhl?

Reagovat
Pedro10

www.rojadirecta.es alebo oleoletv.com

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Teď spíše technická, jsou na Nově sport připosraní z Jágra a Bostonu jako všude nebo jsou nestranní? Protože nic se nevyrovná nhl komentátorům, ale když je kvalitní stream tak to přetrpím.

Reagovat
Kovi81

http://smb.cdnak.neulion.com/fs1/mobile/video/nldsdvr/nhl/flyers/as/live/flyers_hd_4500.m3u8 je tam dvakrat flyers, tak to prepis na blackhawks nebo bruins. musis mit ale nainstalovany vlc plugin pro prohlizec. kdyby se ti to sekalo tak uber 4500 na 3000 nebo 1600.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele