Souhrn zápasů Ligy národů - čtvrtek 22.9.

22.09.2022, 17:55, aktualizováno 22.09.2022, 22:45
Komentáře a souhrny
Michy Batshuayi (© AFP)
Nizozemsko vyhrálo v Polsku a sahá po postupu na závěrečný turnaj, v posledním kole mu stačí nevyhořet doma proti Belgii. Bez šance je naopak Francie, z její skupiny půjde dál jeden z dvojice Chorvatsko, Dánsko. Další blamáž zažilo Slovensko, o čem přemýšlet mají rovněž Turci...
Liga A - skupina 1

Chorvatsko - Dánsko 2:1

22.09.2022 20:45

Góly: 49. Borna Sosa, 79. Lovro Majer - 77. Christian Eriksen

Chorvatsko dostalo před závěrečným duelem na půdě Rakouska situaci ohledně zisku první příčky v tabulce, a tedy postupu do finálového turnaje Ligy národů, pod svoji kontrolu. Díky výhře nad Dánskem předskočilo svého soupeře na čele skupiny a aktuálně má na svém kontě o jeden bod navíc. Onen nejdůležitější přesný zásah zaznamenal v 79. minutě Lovro Majer.

Domácí se propracovali k prvnímu nebezpečnějšímu zakončení zásluhou Šutala, jehož svým centrem zleva vyhledal Sosa, nicméně hlavičku, směřující do zámezí, v pohodě hlídal brankář Schmeichel. Ve 4. minutě vypálil neúspěšně také Brozovič, stěží se jeho pokus mohl vejít do prostoru třech tyčí, a ve 22. minutě se nemohla ujmout ani vážně dost nepřesná střela Perišiče.

Až ve 23. minutě se poprvé osmělili také hosté, to když zpoza šestnáctky napřáhl Wass, avšak jeho nepříjemně plachtící navštívenka nakonec pouze přeletěla břevno. Ve 26. minutě se zase ozvali Chorvaté, Kovačič svým pasem pobídl Gvardiola, hlavou však nezamířil nejpřesněji, a ve 34. minutě na opačné straně byl v pohotovosti gólman Livakovič proti možnosti Maehleho. Ve 39. minutě Livakoviče zaměstnal ještě Eriksen, ale jeho pumelice skončila na soupeřových rukavicích. O všem klíčovém se zkrátka rozhodlo až v průběhu druhé pětačtyřicetiminutovky.

A hned ve 49. minutě se o změnu bezgólového skóre postaralo Chorvatsko. Dánům se totiž po počínání Andersena nezdařilo dostat míč do bezpečí, hostující obránce ho odvrátil za prostor pokutového území, kde se ocitl nikým nehlídaný Sosa, a ten svou levačkou poslal merunu po zemi do spodního rohu branky. V 58. minutě mohli Vatreni svůj náskok navýšit, jenže když Modrič strčil balón z přímáku patičkou k Perišičovi, putovala poté přízemní dělovka druhého jmenovaného jenom vedle tyče. A ani Modrič v 66. minutě na Schmeichela vyzrát nedokázal.

Dánsko sice ve druhém dějství působilo neškodně, přesto se díky Eriksenovi dočkalo vlastně z ničeho nic vyrovnání. Maehle mu přihrál ve středu pole, hostující záložník následně napřáhl ze solidní vzdálenosti a cílil nekompromisně do šibenice. To poslední slovo si nicméně vzalo Chorvatsko, o dvě minuty později strhl výhru na jeho stranu střídající Majer, jenž po bleskové kombinaci a rychlé narážečce s Oršičem přelstil Schmeichela křížnou střelou na zadní tyčku.

Více informací k zápasu

Francie - Rakousko 2:0

22.09.2022 20:45

Góly: 56. Kylian Mbappé, 65. Olivier Giroud

Francie zvládla kritický zápas s Rakouskem, poprvé v tomto ročníku Ligy národů zvítězila a odvrátila možnou přímou hrozbu nečekaného pádu do béčkové ligy. Obhájce triumfu v rámci této soutěže konečně odvedl výkon, jaký by si představoval dlouhodobě, a v tabulce se vsunul o příčku výše právě před svého soupeře. O góly se postarali Kylian Mbappé a Olivier Giroud.

Do jakési první pološance se propracovala Francie, Giroud si ovšem v těžké situaci neporadil a na míč, hlídaný zároveň hostujícím stoperem Alabou, ve správnou chvíli prostě nedosáhl. O pár chvil později již podnikal o dost nebezpečněji Tchouaméni, nicméně levačkou mířil pouze nad břevno, také za přispění lehké teče bránícího Schlagera. Ve 24. minutě se poprvé osmělili rovněž Rakušané, Weimann narazil balón Sabitzerovi, ten ho však nasměroval právě od svého spoluhráče jenom do zámezí. Ve 26. minutě se zase ozvali Les Bleus, Mbappé si s Giroudem bleskově vyměnil merunu a zjevil se před brankářem Pentzem, z blízkosti ho ale nepřelstil. A též ve 35. minutě byli domácí velmi blízko skórování, nůžkami zakončil Tchouaméni a Pentz s vypětím všech sil vytěsnil balón do horní tyče, přičemž neuspěl ani dorážející Griezmann.

Favorit tohoto střetnutí byl v prvním poločase nebezpečnější a nakonec se dočkal své odměny v 56. minutě. Už čtyři minuty předtím odmítl nabídku na změnu bezbrankového stavu Clauss, ten levačkou z vyloženého postavení zacílil pouze vedle brány, avšak o pár chvil později se na listinu střelců uvedl Mbappé. Ten přebral Giroudovu nahrávku, podnikl rychlý výpad, kličkou se zbavil vracejícího se Lienharta, nezastavil ho ani Trimmel, a tak pravačkou mohl překonat Pentze. Rakousko se na žádnou odpověď nezmohlo, a když v 65. minutě jeho protivník zapsal na své konto další přesný zásah, bylo o vítězi duelu rozhodnuto. Griezmann zprava vyslal pas na hranici malého vápna, tam Giroud předskočil Lienharta a hlavou bez problémů rozvlnil síť.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Chorvatsko53115:510
2.Dánsko53027:59
3.Francie51225:55
4.Rakousko51135:74
Liga A - skupina 4

Belgie - Wales 2:1

22.09.2022 20:45

Góly: 11. Kevin De Bruyne, 37. Michy Batshuayi - 50. Kieffer Moore

Belgie dokázala potvrdit úlohu jasného favorita proti houževnatému Walesu a díky dvěma trefám v prvním poločase nakonec získala důležité tři body, i když po změně stran inkasovala a o těsný náskok se strachovala až do samotného konce. S deseti body na kontě si upevnila druhé místo skupiny 4 a hůře už skončit nemůže. Ostrovní výběr i přes porážku stále živí naději na záchranu, o jeho osudu rozhodne závěrečný duel s Polskem.

Domácí celek momentálně zaostává za vedoucím Nizozemskem o tři body, a jestliže ho chce ještě předskočit, tak na závěr v Amsterdamu musí minimálně zvítězit třígólovým rozdílem a k tomu potřebuje skórovat alespoň čtyřikrát, což příliš pravděpodobné není. Velšané zůstávají na beznadějně posledním čtvrtém místě tabulky s jediným bodem na kontě, pokud však na závěr v Cardiffu porazí Polsko, tak si udrží příslušnost v Lize A i pro nadcházející ročník.

Svěřenci španělského trenéra Roberta Martíneze vstoupili do tohoto čtvrtečního utkání naprosto skvěle a po deseti minutách vedli zásluhou hvězdného Kevina De Bruyneho, jenž zaznamenal svou čtyřiadvacátou reprezentační trefu. Jednatřicetiletý zkušený špílmachr okamžitě vystřelil z hranice pokutového území po zpětné přihrávce Michyho Batshuayie a svůj skákavý pokus usměrnil přímo do bližšího dolního růžku.

Za dalších pět minut mohl navýšit vedení favorita Tielemans, jenže po vynikající práci Carrasca na levé straně šestnáctky tečoval míč o decimetry vedle pravé konstrukce. Ve 27. minutě se chtěl podruhé v tomto střetnutí prosadit aktivní De Bruyne, avšak dělovkou z dvaceti metrů orazítkoval levou tyč a následnou dorážku Carrasca brilantně zlikvidoval gólman Hennessey - branka by ale stejně neplatila vinou ofsajdového postavení.

O deset minut později Belgii přeci jen uklidnil Batshuayi. Osmadvacetiletý forvard tureckého Fenerbahçe si naběhl před prázdnou branku na finální přihrávku De Bruyneho a z bezprostřední blízkosti ji nemohl minout. Krátce před koncem úvodního dějství opět zahrozil nezastavitelný klenot anglického Manchesteru City, který však po pobídce Tielemanse trefil jen kopačku famózního Hennesseyho a balón vzápětí skončil v zámezí.

Hosté se pět minut po změně stran vrátili do hry o bodový zisk, neboť snížit dokázal Kieffer Moore prudkou hlavičkou z hranice brankového území po přesném pasu Johnsona. Zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem mohli Belgičané zahrávat pokutový kop po zákroku střídajícího Morrella na De Bruyneho, ovšem turecký rozhodčí Palabıyık ho po přezkoumání videa odvolal. V nastaveném čase uviděl od Palabıyıka přímou červenou kartu kouč Martínez za nevybíravé poznámky a zbytek utkání strávil na tribuně, ale na výsledku se nic nezměnilo.

Více informací k zápasu

Polsko - Nizozemsko 0:2

22.09.2022 20:45

Góly: 14. Cody Gakpo, 60. Steven Bergwijn

Favorizovaná reprezentace Nizozemska zaznamenala v letošním ročníku Ligy národů jedinou ztrátu právě s Polskem (2:2), nečekanou remízu mu však na jeho půdě vrátila i s úroky a po výhře 2:0 má našlápnutou k tomu, aby se probojovala do závěrečného play-off o celkové prvenství. Kvůli očekávané výhře Belgie nad Walesem (2:1) v souběžně hraném utkání sice ještě nemá definitivní jistotu, ale o první příčku ji může připravit jen nevídaný kolaps.

Oranjes totiž vévodí čtvrté skupině Ligy A se třinácti body a právě před Belgičany mají náskok tří bodů. Nicméně vzhledem k úvodní vysoké výhře v Bruselu (4:1) jim tuto neděli v Amsterdamu stačí neprohrát o tři góly, k tomu nesmí inkasovat čtyřikrát a splnění tohoto cíle je vysoce pravděpodobné. Naopak výběr okolo kanonýra Roberta Lewandowského si zkomplikoval situaci.

Čtyřiatřicetiletý klenot španělské Barcelony sice odehrál celých devadesát minut, jenomže k ničemu nebezpečnému se nedostal. Polsko je v tabulce na třetí příčce se čtyřmi body o tři body před posledním Walesem a v nejvyšší výkonnostní kategorii se udrží jen za předpokladu, že za pár dní v Cardiffu neprohraje. Mírný favorit vstoupil do zápasu mnohem lépe a již po necelé čtvrthodině hry vedl zásluhou ostrostřelce Codyho Gakpa.

Ten momentálně řádí na klubové úrovní v dresu PSV Eindhoven, kde ve dvanácti zápasech nasázel úctyhodných deset branek, a skvělé rozpoložení si přenesl i do reprezentačního prostředí. Skóre otevřel díky výtečnému výběru místa po přihrávce z pravé strany od Dumfriese a ze tří metrů neměl problém nasměrovat míč do poloprázdné branky. Ve zbývajícím průběhu první půle se nic zajímavého nestalo, domácí mohli srovnat osm minut po přestávce.

Po výborné práci Zielińského utekl na pravém křídle Frankowski a ihned naservíroval balón pro rozběhnutého Milika, avšak ostřílený útočník italského Juventusu selhal ve vyložené možnosti a hostující branku trestuhodně přestřelil o necelý metr. Svěřenci kouče Louise Van Gaala pojistili svůj náskok v 60. minutě, kdy pohlednou kombinaci na jeden dotek chladnokrevně zakončil Steven Bergwijn střelou do protějšího dolního růžku, a pak až do samotného konce svého soupeře vůbec k ničemu nepustili.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Nizozemsko541013:613
2.Belgie531111:710
3.Polsko51135:124
4.Wales50146:101
Liga C - skupina 1

Litva - Faerské ostrovy 1:1

22.09.2022 20:45

Góly: 44. Vykintas Slivka - 22. Jakup Biskopstö Andreasen

Fotbalisté Litvy nezvítězili ani v pátém utkání skupiny C1 Ligy národů a na domácím hřišti pouze remizovali s Faerskými ostrovy 1:1. O zisk bodu se po čtyřech porážkách v řadě postaral vyrovnávací trefou na konci první půle Vykintas Slivka. Tento dílčí úspěch však již nic nezměnil na jistotě litevského sestupu.

Litevci měli po více jak tříměsíční pauze možnost napravit hrozivé výkony, které je během léta provázely. Reprezentace z Pobaltí totiž prohrála všechna čtyři utkání ve skupině a se skóre 1:12 se nacházela na posledním místě tabulky. Faerské ostrovy na druhé straně dvakrát v řadě neprohrály, i přesto však stále neměly jisté setrvání v Lize B.

Od začátku utkání hrály oba celky velmi opatrně a až na výjimky se míč pohyboval kolem středu hřiště. O to překvapivější byla vedoucí branka Faeřanů, která padla ve 22. minutě po rozehrání volného přímého kopu. Na centr Jóannese Bjartalida si nejlépe naběhl nikým nebráněný Jákup Andreasen a přesnou hlavičkou uklidil míč do sítě domácích. Obdržený gól Litevce lehce nakopl a ještě do přestávky se jim podařilo vyrovnat. Míč se po střele z otočky Arvydase Novikovase odrazil k osamocenému Slivkovi, který jej i s pořádnou dávkou štěstí dostal za brankovou čáru.

Po návratu z kabin byl k vidění podobný fotbal jako v prvním poločase. Ani jeden z celků se nikam příliš nehnal a oba gólmani byli prakticky bez práce. S postupem času se tempo hry přece jen trochu zvýšilo, do nebezpečného zakončení se však za celou druhou pětačtyřicetiminutovku žádný z hráčů ani tak nedostal.

Utkání tedy dospělo do remízového konce. Další duel odehrají obě reprezentace již tuto neděli. Litevci svedou souboj s Lucemburskem, Faerské ostrovy pak změří síly s Tureckem.

Více informací k zápasu

Turecko - Lucembursko 3:3

22.09.2022 20:45

Góly: 16. Cengiz Ünder (pen.), 39. Maxime Chanot (vl.), 87. İsmail Yüksek - 9. Marvin Martins, 37. Danel Sinani, 69. Gerson Rodrigues

Doposud suverénní Turecko nepředvedlo v Istanbulu úplně optimální výkon a po většinu zápasu prohrávalo, nicméně hned třikrát dokázalo smazat jednobrankové manko s největším konkurentem z Lucemburska a po nerozhodném výsledku 3:3 si zajistilo návrat do Ligy B. I přes vůbec první ztrátu ve skupině 1 Ligy C vévodí tabulce se třinácti body a právě před svým čtvrtečním rivalem už má náskok nedostižných pěti bodů.

Ani jeden výběr nebude mít ve svém závěrečném utkání o co hrát. Turecko se s tímto ročníkem rozloučí na půdě Faerských ostrovů, naopak Lucembursko přivítá Litvu a vzhledem k tomu, že má před třetím týmem tabulky náskok tří bodů a také lepší bilanci vzájemných duelů (1:0, 2:2), tak o současné postavení již přijít nemůže. Jasný outsider začal naprosto skvěle a po necelých deseti odehraných minutách nečekaně skóroval.

Do vedení ho dostal Marvin Martins, jenž využil obrovského nedorozumění mezi obráncem Elmalım s brankářem Çakırem a sám před zcela odkrytou brankou nezaváhal. Svěřenci německého trenéra Stefana Kuntze však na sebe nenechali čekat s odpovědí příliš dlouho a krátce po čtvrthodině hry poprvé srovnali krok z pokutového kopu, který nařídil německý rozhodčí Stieler za nedovolený zákrok na unikajícího Aktürkoglua.

Na penaltový puntík si následně postavil balón Cengiz Ünder a gólmana Morise s přehledem poslal na opačnou stranu. Avšak hosté v žádném případě nesložili zbraně a ztracený náskok si vzali zpět necelých deset minut před přestávkou. Útočník anglického Norwiche City Danel Sinani převzal finální nahrávku Borgese Sanchese po hrubce Ayhana a s naprostou přesností zamířil do protějšího spodního koutu domácí branky.

Jenomže neuběhly ani další dvě minuty a Lucembursko potkal druhý smolný moment. Do střely od pravého rohu pokutového území totiž nešťastně vložil nohu Maxime Chanot a nechtěně rozvlnil síť vlastní branky - 2:2. Zápas se následně na několik desítek minut uklidnil, hosté potřetí a naposledy udeřili v 69. minutě.

Gerson Rodrigues si počkal na přesně načasovanou pobídku střídajícího Bohnerta do středu šestnáctky protivníka a okamžitým přízemním pokusem z deseti metrů překonal marně se natahujícího Çakıra. Ale o osmnáct minut později měl poslední slovo turecký výběr, když konečnou remízu 3:3 zařídil nově příchozí İsmail Yüksek povedenou kroucenou ranou z dvaadvaceti metrů přímo k pravé konstrukci.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Turecko541017:313
2.Lucembursko52218:78
3.Faerské ostrovy51225:95
4.Litva50142:131
Liga C - skupina 3

Slovensko - Ázerbájdžán 1:2

22.09.2022 20:45

Góly: 90+3. Erik Jirka (pen.) - 44. Renat Dadaşov, 90+5. Hoccət Haqqverdi

Takovou premiéru si nový slovenský trenér Francesco Calzona, pocházející z Itálie, rozhodně nepředstavoval. Slovenský svaz čelil z různých stran už při volbě tohoto kouče, který nahradil nastálo svého předchůdce Štefana Tarkoviče, četné kritice, přičemž ta se asi bude zjevovat ve velkém i po tomto střetnutí. Slovensko totiž doma hodně nečekaně nestačilo na Ázerbájdžán.

Nutno podotknout, že domácí si svou pozici v Lize národů výrazně pokazili už během června. Dvě prohry s Kazachstánem jim přednesly pro zářijový program dost nelehký úkol pro možný postup do béčkové úrovně, protože situaci neměli vůbec ve svých rukou. A nakonec v tomhle klání o první příčku v tabulce ani nemohli hrát, protože odpoledne se Kazachům doma zdařilo přetlačit doposud poslední Bělorusko. Ázerbájdžánci mimochodem právě zásluhou této výhry odsoudili Bělorusy k definitivnímu stvrzení čtvrté příčky, která je odesílá do baráže o udržení céčkové ligy. Téhle hrozbě se svěřenci kouče Gianniho De Biasiho v Trnavě úspěšně vyhnuli.

Domácí do hry vyslali poněkud zvláštní sestavu, nasazení Erika Jirky a Martina Regáliho asi představovalo největší překvapení, každopádně právě prvně jmenovaný si ve 30. minutě mohl na své konto zapsat přesný zásah, avšak první větší šance Slováků skončila pouze nepřesnou hlavičkou. Ve 37. minutě se pak ozval Bero, po jeho střele se ale jen třásla hostující branková konstrukce. A naopak v závěru první půle z ničeho nic udeřil jejich protivník. Kökcü od pravé strany poslal centr do šestnáctky, tam si míč umně zpracoval Dadašov, jenž následně nachytal na bližší tyčce gólmana Rodáka, který měl mít zkrátka tenhle prostor daleko lépe pohlídaný.

Po obrátce se Slovensko nemohlo dlouho dočkat žádné odpovědi, až mu nakonec dopomohla ke srovnání stavu nařízená penalta, protože pronikajícího Hancka ve vlastním vápně srazil na zem nešikovně bránící Isajev. K pokutovému kopu se poté postavil Jirka, který jako exekutor v koncovce nezaváhal. Ani tento moment ze třetí minuty nastavení nicméně Sokolům bodový sukces nepřinesl, Isajevův centr zleva pak totiž zužitkoval z blízkosti naskakující si Hagverdi.

Více informací k zápasu

Kazachstán - Bělorusko 2:1

22.09.2022 16:00

Góly: 29. Michail Gabyšev, 79. Baktyor Zajnutdinov - 45+3. Pavel Savicki

Kazachstán potvrdil, že letošní ročník Ligy národů mu extrémně sedí a připsal si do tabulky další tři body. Hosté z Běloruska naopak znovu ukázali, jak špatné období prožívají. Pokud dnes večer Ázerbájdžán získá aspoň bod se Slovenskem, pak je Bělorusko definitivně odsouzeno k sestupu.

Kazachstán si získává pozornost mnoha fanoušků, protože v téhle nabité skupině byl vším, jen ne favoritem na postup. Ale zatím si vede naprosto suverénně. A dnes na to jen navázal. V úvodních minutách se sice domácí dostali mírně pod tlak, ale ze strany Bělorusů to byly spíš náznaky než vyložené šance. Jak rána Bogomolského, tak o něco později i hlavička Vladislava Klimoviče mířily mimo.

Kazachstán se delší dobu nemohl dostat do větší šance, ale když už se mu to povedlo, byl z toho hned gól. Ve 29. minutě nahrál Ramazan Orazov krásnou průnikovou nahrávkou Michailovi Gabyševovi a jeho rána levačkou skončila v síti brankáře Chatkevyče.

Bělorusko se ale nevzdalo bez boje a v posledních vteřinách první půle dokázalo srovnat. Kirill Pečenin našel centrem po standardce Pavla Savického a zkušený útočník dal svou sedmou reprezentační branku.

Do druhé půle vstoupilo lépe domácí mužstvo a zejména rána Ajmbetova pořádně vyděsila brankáře Chatkevyče. Pak ale nastala delší hluchá pasáž, kterou prolomila až 79. minuta. Ajmbetov vyslal do vápna pas na Baktyora Zajnutdinova a jeho rána zamířila do sítě - 2:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Kazachstán54108:313
2.Ázerbájdžán52124:47
3.Slovensko52034:56
4.Bělorusko50232:62
Liga D - skupina 1

Lichtenštejnsko - Andorra 0:2

22.09.2022 20:45

Góly: 4. Albert Rosas, 81. Joan Cervós

Reprezentace Andorry v utkání skupiny D1 Ligy národů porazila ve venkovním zápase Lichtenštejnsko 2:0. Celek z Pyrenejského poloostrova si během celého duelu udržoval herní převahu, kterou již ve čtvrté minutě přetavil ve vítězný gól Albert Rosas. Tímto výsledkem si hosté pojistili konečnou třetí příčku, domácí naopak zůstanou poslední.

Lichtenštejnsko, otloukánek jedné z nejslabších skupin celé Ligy národů, vstupovalo do utkání s nulou na kontě získaných bodů a pouhým jedním vstřeleným gólem. Andorra na tom byla o trochu lépe, když doposud získala čtyři body. Poslední vzájemný zápas navíc dokázala ovládnout, a před duelem se tak nacházela v lepším rozpoložení.

Hosté vstoupili lépe i do tohoto střetnutí, když si po čtyřech minutách na centr Alexe Martíneze z pravé strany naskočil nikým nehlídaný Rosas a přesnou hlavičkou k levé tyči otevřel skóre zápasu. Ve 20. minutě mohl Martínez zdvojnásobit vedení Andořanů, jenže jeho střela šajtlí jen proletěla okolo levé tyčky. O šest minut později to zkoušel střelou z přímého kopu Jesús Rubio, Benjamin Büchel si ale s jeho pokusem poradil. Lichtenštejnci toho kromě řady ostrých zákroků v prvním poločase příliš nepředvedli, a do šaten tak odcházeli s jednogólovou ztrátou.

Martínez mohl svůj vynikající výkon korunovat v 64. minutě, když se hlavou opřel do míče letícího z pravé strany. Ačkoliv jeho pokus zprvu nevypadal příliš nebezpečně, tak nakonec Büchela pořádně vylekal, jelikož ho zastavila až horní branková konstrukce. Pojistku přidal až v 80. minutě Joan Cervós, jenž se dostal k odraženému balonu a po zmatcích v obraně propálil domácího gólmana.

Andorra tak potvrdila v souboji fotbalových trpaslíků roli mírného favorita a připsala si tři body do tabulky. Na vítězství se pokusí navázat v neděli, kdy ji bude čekat duel s Lotyšskem. Lichtenštejnsko změří ve stejný den síly s Moldavskem.

Více informací k zápasu

Lotyšsko - Moldavsko 1:2

22.09.2022 18:00

Góly: 55. Janis Ikaunieks - 26. Ioan-Călin Revenco, 45. Ion Nicolaescu

Lotyši by určitě moc rádi zvýšili svůj náskok na čele skupinové tabulky a s tímhle cílem šli do domácího utkání. Jenže to se jim nepovedlo, naopak se k nim Moldavsko přiblížilo na rozdíl dvou bodů.

Hosté začali kousat už od prvních chvil. Hned dvakrát po sobě v krátkém intervalu se do šance protlačil Vitalie Damaşcan, byť jeho rány byly vždy zablokované pozornou domácí obranou. Lotyšsko si muselo trochu stěžovat i na smůlu, protože v 11. minutě trefil Kristers Tobers po centru Savalniekse břevno!

Možná o to větší překvapení se stalo ve 26. minutě. Sergiu Plătică dostal dostatek prostoru na straně a načechral do vápna parádní centr. K němu se prodral docela suverénně mladý obránce Ioan-Călin Revenco a neomylně zakončil - 1:0.

Vitalie Damaşcan se ještě do konce poločasu pokusil o zakončení, ale tentokrát mířil mimo tři tyče. A s Lotyšskem to bylo stále horší. Ve 45. minutě už se domácí možná viděli v šatně, když jeden z rohových kopů poslal do sítě útočník Dunajské Stredy Ion Nicolaescu a hosté vedli o dvě branky.

Lotyšsku nezbývalo nic jiného, než se pořádně obout do ofenzivy. A na začátku druhé půle se lotyšský výběr opravdu dostával do koncovky poměrně často, zatímco Moldavsko spíš jen běhalo bez míče. Jediná věc, kterou ale za celý druhý poločas domácí dokázali, bylo snížení. Deset minut po změně stran se o to po centru Emsise postaral Janis Ikaunieks.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Lotyšsko540111:412
2.Moldavsko53118:610
3.Andorra52125:67
4.Lichtenštejnsko50051:90

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (53)

Přidat komentář
Hafna

Slovensko

Když si vzpomenu jak pár let zpátky někteří očekávali velký vzestup tamní reprezentace, která měla být dál než naše a pomalu se zařadit do širší evropské špičky, protože doroste tým kolem Škriniara, Hancka, Vávra, Gyombera, Bera, Benese, Lobotky, Rusnáka, Hrošovského, Dudy, Maka, Boženíka, Haraslína atd, navíc případně doplněný zkušeným Hamšíkem, Dúbravkou, Kuckou, Weissem, Stochem apod….

No a pár let uběhlo a po letech zmaru si s tímto týmem vytřel prdel i Kazachstán

Reagovat
celeb

vytrel, kedze sme namiesto trenera mali telocvikara bez skusenosti, bez vizie, bez napadu. Poslusneho idiota, ktory by urcite neprisiel do sporu s vedenim zvazu - a tak aj bolo. Jedna vec je, ze mame velmi uzky kader kvalitnych hracov, ale na to sa neda vyhovarat v C skupine LN.

Ak zajtra nepodada vedenie zvazu kompletne vypoved, tak ich treba vyhnat od koryta vidlami, kosami, palicami, …. co pride pod ruky lyncujuceme davu.

Reagovat
Pablos

Zrovna skupina C se nedá ani házet na trenéra (ikdyž špatného), tam to jde nejvíc za hráči, přístupem i… ono není se možná čemu divit, ale zase i tak by mělo převládat pojetí, kurva co děláme v céčku, jdem okamžitě vybojovat béčko. No místo toho, tož jebem na to nějáká LN. No je to ostuda ale docela.

Reagovat
Greny

By mě zajímalo, co by hráli kdyby neměli tu super generaci, nejlepší za x let

Reagovat
Modroočko

Reagovat
oli9

Reagovat
Greny

Dneska jim to zase jde to je hrozný kam klesli

Reagovat
eder

Kdyby jenom Kazachstán... Ale ty bys měl s bratry soucítit.

Reagovat
dextroza_m

Nejlepší evropská stoperská dvojice Škriniar x Škrtel...

Reagovat
Nikikrew

vyborna bola

Reagovat
dextroza_m

Reagovat
smazaný uživatel

dokonce i Azezerbajdzan

Reagovat
BBystr

tak Stoch keby nemal v hlave nasrate, tak mohol hrat teraz za top klub ... podobne ako to mali Cesi pred x rokmi so Simakom

Reagovat
celeb

Hrozne nieco. Nechapem, preco tam musime vzdy pchat na praveho stopera Satku, ktory je dlhodobo najslabsim clankom zostavy a kopec golov ide cez neho. ME mal otrasne, kvalifikacia detto. Pamatam si 1 zapas, kedy sa na jeho hru dalo ako-tak pozerat.

Za taketo branenie pri gole by mal dostat facku od Skriniara. To bol vrchol laxnosti. To, ze hrava v Polsku ma znamenat, ze bude automaticky v zaklade spolu so Skriniarom???

Reagovat
Modroočko

Treba sa spýtať Škriniara, prečo je na poste stopéra za každých okolností protežovaný Šatka. Na druhej strane, Valjentovi to so Škriniarom nikdy veľmi neklamalo a ktokoľvek, kto očakáva kvalitné výkony od Vavra, klame sám seba, takže je otázne, či je tam lepšia alternatíva.

Reagovat
Modroočko

Oprava, neklapalo.

Reagovat
celeb

snad trenera. Skriniar sam hrava v repre vyrazne horsie nez v klube, aj ked na 2. stranu je asi zvyknuty na inu kvalitu. Ale to tvrdohlave pretlacanie Satku napriek konzistentne HROZNYM vykonom nechapem. Pritom mame mladych stoperov v dobrych ligach, ale maju smolu. Tam musi byt tlak z vedenia, inak si to vysvetlit neviem.

Co sa tyka Valienta, kolko krat vobec hral s tym Skriniarom v zaklade, raz? Ci nebodaj 2? Hrava v LaLige a hrava dobre. Satka dostava prilezitost za prilezitostou, pod telocvikarom bol vzdy v zaklade ak bol k dispozicii, napriek vykonom.

Potom sa cudujme, ze hrame v C skupine LN a tie vykony su take, ze chvala bohu za tragicke Bielorusko, ktore nas zachrani od totalnej hanby a zostupu do D-cka.

Reagovat
celeb

Poslednu dobu mame najhorsiu defenzivu (a aj v utoku je to hrozne) za jestvovanie SK repre! Skriniar hrava v Interi, pred nim mu pomaha Lobotka, ktory zne chvalu v Neapole, ktory vedie Seriu A, ti beci zas az taki tragicki nie su, Valo odohral velmi slusny zapas, ak sa nemylim premiera a ako hrom.

Problem JE Satka, jeho laxnost, pozicna hra, tragicke rozohravanie (na ME som si trhal vlasy ako odovzdaval loptu za loptou superom, ci nezmyselnymi prihravkami na obsadenych hracov, ktori samozrejme tie lopty stracali).

Ked mas take nemehlo v time, tak to zacne ovplyvnovat vsetkych navokol. Neni tam ziadna istota a potom to tak vyzera.

Kua keby sme nemali nikoho ineho, alebo keby to bol jeho prvy-druhy zapas. Ale on to robi dokola non-stop uz -nasty zapas a nezlepsuje sa to!

Reagovat
Modroočko

Súhlasím s Vallom, on a Regáli boli pre mňa na pravej strane príjemným prekvapením. A čo sa týka Valjenta, hrali párkrát na súperovi (neviem či so Škriniarom alebo s niekým iným) a bol dosť neistý. Podľa toho, čo viem, sa Škriniarovi najlepšie spolupracuje so Šatkom a má podiel na tom, že je na pozícii druhého stopéra Šatka preferovaný.

Reagovat
Modroočko

*hral párkrát na stopérovi.

Reagovat
celeb

Regali par krat paradne zasekol loptu a vyborne nahral. Myslim, ze aj Jindriskovi, co hlavou prestrelil branku z 1 a pol metra. Mozno smerom dozadu este nejake rezervy ma, par krat zbytocne stratil loptu, ale nebal sa 1 na 1 a hlavne bol velmi efektivni pri sestnastke.

Vobec som ho nezachytil predtym a prijemne ma prekvapil.

Reagovat
Neutron

Satka v tom Polsku praveze az tak nehrava.

Reagovat
Modroočko

Nemám slov. 92. minúta, podarilo sa napriek mizernému výkonu vyrovnať a namiesto posledných vĺn útorku prišli alibistické prihrávky pri stredovom kruhu, zbytočné kľučky. Rodákova minela pri centri bola už len čerešnička na torte. Dnešný zápas bol doslova prehliadkou toho, čo je zlé v našom futbale, nulová kvalita vo finálnej fáze, platonické držanie lopty, veľa nepresností a individuálnych chýb. A v prvom rade, treba zmeniť to katastrofálne alibistické myslenie, ktoré momentálne máme.

Reagovat
EaP

Za všetko hovorí rozhovor ktorý nedávno dával Jurkemik. Povedal, že chýba tvrdá ruka a krik. Podľa jeho predstáv by malo hrať 11 bežcov , nevadí, že by sa potkýnali o vlastné nohy. Hlavne ,, bojovnosť ,,. A presne tak vyzerá aj náš futbal a presne pre toto vychádzajú z ligy len samé polená neschopné myslieť. Strašná nekvalite. Jediné pozitívum je, že aj keď Calzona je pri mužstve dva dni, aspoň ten pressing už vyzeral aspoň čiastočne koordinovane. Len je donebavolajuce, že nieje okrem Lobotku jediný hráč ktorý by dokázal zariskovať , urobiť niečo , čo kedysi robil Hamšík. Útočníci sú kapitola sama o sebe. Tam radšej nemať nikoho ako to trio ktoré dnes nastúpilo od začiatku.

Reagovat
Kixi Syhimour

Slováci

Reagovat
Salfovic

Turci taky moc pěkně

Reagovat
Kixi Syhimour

[GoFoot] 28th France goal tonight for Kylian Mbappé - who enters the top 10 all-time goalscorers list for his country at the age of just 23.

Reagovat
Shevchenko

Giroud! už jen dva góly

Reagovat
Nikikrew

Reagovat
Salfovic

Batshuayi 1+1 Tolik snad neměl za celou dobu v Chelsea.

Reagovat
Mass

Ve Valencii měl v 15 zápasech 1+0.

Co sem ale koukal, tak v Turecku mu to sedlo a má v 33 z. 14+5.

Reagovat
Csaplárova past

Proti WBA rozhodl o posledním titulu CFC

Reagovat
dantetomas

Nechceme tu repre rozpustit?

Reagovat
Csaplárova past

Ten Giroud má kurva dobrou formu tuto sezónu ....

Reagovat
drevak2

Giroud je dlouhodobě záruka kvality a gólů..

Reagovat
Csaplárova past

Je to tak. Necekal jsem, ze to v sobe jeste bude mit. V CFC nedostaval sanci a v repre je ve stinu jinych, ale v AC potvrzuje svoji TOP uroven ...

Reagovat
monkej

a navyše je to fešák (no homo)

Reagovat
SunFells

Reagovat
ratusek

škoda Lucembursko, mohlo to být ještě zajímavé

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
oli9

Reagovat
Neutron

Jezis to je banda looserov

Reagovat
oli9

Jako u Slováků už moc níž klesnout nejde, hrají hrozne hovno tak lidi asi nic nečekají...

Ale jako dát v Cecku za 5 zápasů 4 góly to je něco

Reagovat
Seydou Doumbia

Zbytečně moc no

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
dextroza_m

Fakt by mě zajímalo, co je u SVK repre tak špatně, vždyť ti hráči nejsou tak špatní, mají některé i řekněme světové hráče a pak se trápit s borcama z jeskyní...

Reagovat
monkej

ofenzívni hráči sú viac ako špatní

Reagovat
HorajzmAmmann

Jeskyní? Ty vole vždyť Plzeň se s nima kurva natrápila. Ten rozdíl kvality těch hráčů Slovenska a Ázerbájdžánu není zase tak velký jak si myslíme...

Reagovat
smazaný uživatel

To je pravda. Karabach by v klidu porazil jakýkoliv slovenský klub.

Reagovat
Pablos

Je to jen pár let co jsme s nimi hráli doma 0:0. Jasný byla to blamáž, špatný výsled... což je ještě horší u Slováků s prohrou, ale úplný nýmandi to prostě nejsou.

Reagovat
Nikikrew

Videl som nas zapas asi 20 min a hned som to aj vypol. Aj divaci pochopili ze to uz nema akosi zmysel. Uprimne aj na dedine by bola lepsia atmosfera....vyhodene peniaze. Chapem ze novy trener potrebuje najskor cas aby si vsetko sadlo ale Azerbajdzan sa musi porazit, bez debaty. Jednoznace tam chyba ta kvalita, najma v utoku. Nerozumiem preco Bozenik stale dostava sancu ked v repre toho poriadne neukazal, naozaj nemame lepsieho utocnika? Odchod Hamsika nas velmi poznaci a do buducna to s nasim futbalom dobre nevyzera. Dnes som cital dobry koment :

Vsetky susedne staty hraju skupinu A (okrejm Ukrajiny ktora ma ine problemy), my v skupine C ktoru si opat vyskusame buduci rok

Reagovat
Modroočko

O dva roky, to je tá tragédia. LN sa hrá každú druhú sezónu. A pri našej ofenzívnej nemohúcnosti môžeme byť radi, že nehráme s Bieloruskom o záchranu.

Mne osobne tam včera chýbal okrem Suslova Haraslín a De Marco. Hoci Vallo zahral na pravom kraji dobre a s Regálim sa dobre dopĺňali. Boženík bol doslova tragický a mrzí ma to, lebo si ešte pamätám, aký mal nástup do repre, no posledné tri roky sú bieda a zmar. Jirka ako ľavé krídlo bol omyl, on je prototyp hráča z lavičky, ktorý má hru rozbehať, ale v žiadnom prípade na ňom nemá stáť tvorenie.

Reagovat
Nikikrew

tie 2 roky som nevedel. Suhlasim so vsetkym

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele