Souhrn zápasů Ligy národů - čtvrtek 11.10.

11.10.2018, 22:48, aktualizováno 11.10.2018, 23:38
Komentáře a souhrny
Rusko se rozešlo se Švédskem bez branek. Portugalsko ovládlo přestřelku na polské půdě a po dvou utkáních se drží na čele skupiny. Bez porážky zůstává také Srbsko, které si tentokráte poradilo s Černou Horou. Izrael přetlačil Skotsko, zatímco Rumuni naplnili roli favorita v Litvě. K postupu z Ligy D nakročilo Kosovo, které bez potíží rozstřílelo Maltu. Ve stejné skupině vyhrál rovněž Ázerbájdžán...
Liga A - skupina 3

Polsko - Portugalsko 2:3

11.10.2018 20:45

Góly: 18. Krzysztof Piątek, 77. Jakub Błaszczykowski - 31. André Silva, 43. Kamil Glik (vl.), 52. Bernardo Silva

Portugalci nakonec udolali srdnatě bojující Poláky, a to především díky lepšímu prvnímu poločasu. V něm se trefili André Silva a Kamil Glik, jehož vlastní branka velkou měrou přispěla k portugalskému obratu.

Portugalsko chtělo přidat další tři body ke svým prvním, které si "vydělalo" v souboji s Itálií. Proti té sice Poláci vedli, ale ani to jim na výhru nakonec nestačilo. Dnes se před domácím publikem chtěli vyvarovat dalšímu zklamání. Poláci zvolili velmi silnou sestavu se čtyřmi záložníky a dvojicí útočníků, kterou představovali Robert Lewandowski a Krzysztof Piątek.

Ačkoli jsou oba hráči ve velmi dobré formě, byli to Portugalci, kdo se jako první dostával do větších šancí. Tu první spálil Cancelo, který po zemi pálil do míst, kam si seběhl brankář Fabiański. Pravý bek Mario Rui posléze pádil kupředu a jen poslední zásah Bereszyńskiho mu zabránil ve finální nahrávce.

Domácí útočnici se v 11. minutě dostali do přečíslení, ale jejich naděje netrvala moc dlouho. Pomezní sudí totiž správně postřehl ofsajd. V 17. minutě upadl ve vápně Polska Portugalec Cancelo, ale sudí pád mladého beka jako faul neviděl. I když byli Portugalci aktivnějším týmem, jako první se prosadilo Polsko.

V 18. minutě totiž Kurzawa rozehrál parádní rohový kop, který podcenili do jednoho všichni bránící hráči Portugalska. Na zadní tyči číhal nehlídaný útočník Krzysztof Piątek a jeho hlavička mířila přesně - 1:0 pro Poláky.

Ohromnou radost domácích fanoušků však hosté nesdíleli a okamžitě se pustili do práce. A netrvalo dlouho, než se Portugalci rovněž prosadili. João Cancelo oslovil svou přihrávkou Pizziho, který svým přízemním centrem našel volného Andrého Silvu. Mladého hrota nikdo neatakoval a on tak mohl ve 31. minutě srovnat!

A to nebylo všechno. Portugalci rázem ožili a opět jejich ofenzivní manévry působily dostatek problémů polské obraně. Dlouho se však Portugalcům nedařilo najít správný recept na další překonání Fabiańskiho. Až dvě minuty před koncem prvé půle se hosté prosadili. Rúben Neves našel parádním nákopem Silvu, který sice obešel brankáře, jenže do střely mu skočil Kamil Glik. Vlastní branka a vedení Portugalců.

Aby se domácí náhodou nestačili vzpamatovat, krátce po změně se Portugalcům povedlo dát další branku. V 52. minutě uťal naděje domácích Bernardo Silva, který po nahrávce od Carvalha obešel dva protihráče, navedl si míč na střelu a zamířil přesně k tyči!

Ke konci utkání docházely Portugalcům síly a domácí se snažili toho maximálně využít. Jan Bednarek hlavou těsně minul tyč a o pouhou minutu později se domácí znovu prosadili. Kamil Grosicki utekl s balonem po pravé straně a našel dnešního oslavence Jakuba Błaszczykowskiho. Ten se krásně položil do dráhy letu míče a vykřesal alespoň naději.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Portugalsko22004:26
2.Polsko20113:41
3.Itálie20111:21
Liga B - skupina 2

Rusko - Švédsko 0:0

11.10.2018 21:45

Góly: -

V Rusku jsme nakonec branku neviděli ani jednu a Švédsko si odváží jeden bod za remízu. K vidění toho moc nebylo a v podstatě jedinou větší šanci Ruska deset minut před koncem likvidoval brankář Robin Olsen.

Rusové zvládli první utkání Ligy národů a ještě si jako bonus poradili s Českou republikou, na čemž chtěli stavět také proti Švédsku. Od prvních minut k tomu využili schopností Dzjuby, Golovina nebo Čeryševa. Hosté kontrovali ofenzivními hráči Bergem, Forsbergem nebo Svenssonem.

První minuty zaváněly nudou a k viděni bylo až příliš velké množství nepřesností na obou stranách hřiště. Švédský brankář Robin Olsen nemusel zasahovat poměrně dlouho a když už mu nebezpečí hrozilo, zasáhli jeho obránci Augustinsson s kapitánem Granqvistem. Právě na něj mířil o chvíli později míč z rohového kopu od Forsberga, jenže hostující obránce jej nezasáhl.

Prvních třicet minut neukázalo moc dobrý fotbal, ale s úderem půlhodiny odehraného času se málem Rusové dočkali. Z levé strany z pokutového území pálil Denis Čeryšev, který ale z úhlu mířil jen do boční sítě. V dresu hostí se o střelu pokusil Emil Forsberg, jehož rána byla zablokována. Následně pálil ještě Marcus Berg, který ale mířil jen do míst, kam seběhl brankář Guilherme.

Z velké dálky se do míče opřel Denis Čeryšev, který ale první půli završil jen střelou mimo. Stejný hráč pálil také po změně stran a brankář Robin Olsen musel předvést dobrý zákrok, aby jeho ránu zachytil. Na opačné straně se o to samé pokoušel Emil Forsberg, jenže akci hostujícího esa zastavili ruští obránci. Aktivnější Švédi měli velké problémy zejména s finální fází své hry.

Konstantin Rauš už se chystal zakončovat z hranice pokutového území, ale v tom nejdůležitějším momentu podklouzl. Ofenzivní hračička Emil Forsberg hledal přihrávkou nabíhajícího Kiese Thelina, jemuž ale chybělo pár kroků. Patnáct minut před koncem se do míče opřel Denis Čeryšev a do jeho rány skočil kapitán Granqvist. Deset minut před koncem zlikvidoval šanci Kuzjajeva brankář Robin Olsen.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Rusko21102:14
2.Turecko21014:43
3.Švédsko20112:31
Liga C - skupina 1

Izrael - Skotsko 2:1

11.10.2018 20:45

Góly: 52. Dor Peretz, 75. Kieran Tierney (vl.) - 25. Charlie Mulgrew

První tři body získal ve skupině Izrael a situace je po dvou kolech zcela vyrovnaná, všechny týmy mají shodný počet bodů. Izrael byl v domácím zápase se Skotskem aktivnějším týmem a i když jako první inkasoval. Zaslouženě dokázal výsledek otočit a zvítězit 2:1. Hosté museli po hodině hry hrát bez vyloučeného Souttara.

Izraelci vstoupili do zápasu s velkou chutí a po osmi minutách zazdil první vážnější příležitost Dabbur, který z malého vápna hlavou přestřelil branku. Ze vzduchu pak neuspěl ani Peretz, když ho dobře vychytal brankář hájící barvy Glasgow Rangers Allan McGregor. Každopádně Peretz se nakonec namotal do jednoho z klíčových okamžiků zápasu, když ve 24.minutě povalil ve vlastním vápně Naismitha a sudí Skotsku odpískal pokutový kop! Zkušený Charlie Mulgrew poslal Harushe na druhou stranu a zajistil hostům vedení.

Izrael se nepoložil a dál vytrvával ve svém snažení. Ještě do poločasu mohl srovnat skóre Dabbur nebo Sahar, který orazítkoval tyč, ale Skotové šli do šaten jako vedoucí celek.

Oba celky sáhly po změně stran ke střídání, ale úspěšnější ruku měl ve výběru Izrael. V 52.minutě se Peretz zbavil Robertsona a přízemní střelou konečně překonal McGregora. Ve druhém poločase byl k vidění prakticky totožný obrázek hry, kdy hru tvořili domácí, zatímco Skotové jen vyčkávali na svojí příležitost. Aktivita Izraele byla neúnavná a také po zásluze odměněna. Po hodině hry šli navíc Skotové do oslabení, když Souttar fauloval Dabbura a sudí po druhé žluté kartě musel tasit i tu červenou.

Domácí pak poměrně dlouhou pasáž hry obléhali pokutové území McGregora, který sice ještě ustál příležitost Twatha, ale čtvrthodinu před koncem nemohl nic dělat, když mu vlastence vstřelil při bránění Kayaly Kieran Tierney. Izrael dokonal obrat a ve zbytku zápasu se zatáhl na vlastní polovinu. Skotsko si i přes oslabení dokázalo vypracovat gólovky na vyrovnání, ale útočník Callum McGregor pokaždé nevyzrál na Harushe. Domácí zase mohli definitivně rozhodnout z brejku, ale Sabu vychytal brankář McGregor. Izrael vedení 2:1 udržel a získal první tři body.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Skotsko21013:23
2.Izrael21012:23
3.Albánie21011:23
Liga C - skupina 4

Litva - Rumunsko 1:2

11.10.2018 20:45

Góly: 90. Artūras Žulpa - 13. Alexandru Chipciu, 90+4. Alexandru Maxim

Do třetice dokázalo Rumunsko v Lize národů konečně zvítězit, když přetlačilo Litvu v dramatickém závěru 2:1. Hosté ve Vilniusu dlouho vedli, jenže v poslední minutě Litevci srovnali, ale hned o dvě minuty později vrátil vedení na stranu Alexandru Maxim.

Po dvou remízách chtěli Rumuni konečně tři body a do zápasu proto vstoupili výrazně aktivněji Ránu Stanciua zpoza vápna vyrazil pozorný Šetkus. O pět minut později byl ale stejný brankář už překonán. Alexandru Chipciu byl ve správný čas na správném místě a na značce pokutového kopu se dostal k odraženému balónu a pohodě zakončil.

Rumunsko i přes poměrně rychlé vedení nepolevovalo a Šetkus byl v pernamenci. Litva se osmělila až v závěru prvního poločasu a sahala po vyrovnání, proti Slivkovi ale dobře zasáhl brankář francouzského FC Nantes Tatarusanu.

Hosté se ve druhém poločase soustředili na udržení výsledku, což se ne úplně vyplatilo. V 52.minutě ještě mohli odskočit na rozdíl dvou branek, když krásný fotbalový okamžik předvedl Ionut Mitrita, který střihl nůžkami a Šetkus musel vyrážet nad břevno! To ale bylo ze strany Rumunů vše. Litva v závěru přidala plyn a v poslední minutě utkání srovnala na 1:1. Valskis šikovně sklepl balón pro Arturase Žulpu, který prostřelil brankáře Tatarusanua!

Velká radost z vyrovnání však dluho netrvala. Domácí publikum zmrazil hned o dvě minuty později Alexandru Maxim. Šikovnou zasekávačkou nechal projet jednoho z obránců a pak poslal balón ke vzdálenější tyči Šetkuse. Rumunsko v nastavení rozhodlo o své výhře a na třetí pokus v Lize národů vyhrálo.

Více informací k zápasu

Černá Hora - Srbsko 0:2

11.10.2018 20:45

Góly: 18. Aleksandar Mitrović (pen.), 81. Aleksandar Mitrović

Srbové zvítězili v rámci balkánského derby na půdě Černé Hory díky dvěma gólům Aleksandara Mitroviće. Srbsko vede skupinu 4 Ligy národů C o dva body nad Rumunskem.

V zápase Černé Hory se Srbskem byli favoritem hosté, kteří nasbírali mnoho cenných zkušeností na letošním mistrovství světa. Srbové diktovali od začátku zápasu tempo hry a v 18. minutě fauloval ve vlastním pokutovém území domácí Stojković Rodiće a hosté zahrávali pokutový kop, jenž nařídil italský rozhodčí Rocchi v podstatě ihned.

Penaltu vzápětí proměnil čtyřiadvacetiletý útočník Fulhamu Aleksandar Mitrović a Srbové tedy vedli 1:0. Ve 31. minutě mohli hosté skóre zápasu navýšit, brankář domácích Petković však zákeřnou střelu Tadiće z první vykryl reflexivním zákrokem. Do konce poločasu se již nic zásadního nestalo a do kabin se šlo za stavu 0:1.

V 53. minutě se do první šance zápasu dostala také Černá Hora. Bečiraj překvapivě napřáhl k dalekonosné střele, míč však skončil jen těsně vedle brány hostů a brankář Dmitrović by míč s největší pravděpodobností neměl. Šance domácích byla však v zápase výjimkou a hned po ní začali znovu dominovat Srbové.

O necelé dvě minuty později posunul skvěle přímo před brankáře domácích na Tadiće Mitrović. Tadić však v kritické chvíli zaváhal a zvýšit rozdíl skóre se mu nakonec nepodařilo. Celá hra byla velmi vyostřená a bylo znát, že ještě před patnácti lety byly oba národy v jednom státě.

V 78. minutě si po opakované kritice rozhodčích vysloužil vykázání na tribunu trenér domácích Tumbaković a Černou Horu tedy nadále vedli pouze asistenti. V 81. minutě navíc přidal druhý gól Srbů Mitrović, který sklepl balón do prázdné brány po vynikající přihrávce na malé vápno Živkoviće.

Zápas skončil výsledkem 0:2 a Srbové se nachází se sedmi body na prvním místě skupiny. Černá Hora je se čtyřmi body na třetím místě a o jejím osudu pravděpodobně rozhodně tabulka třetích týmů ostatních skupin Ligy národů C.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Srbsko32105:27
2.Rumunsko31204:35
3.Černá Hora31112:24
4.Litva30031:50
Liga D - skupina 3

Kosovo - Malta 3:1

11.10.2018 20:45

Góly: 30. Benjamin Kololli, 68. Vedat Muriqi, 81. Benjamin Kololli - 51. Andrei Agius

Kosovo zvítězilo v souboji fotbalových trpaslíků nad Maltou a udělalo výrazný krok za postupem do Ligy národů C. Hosté dohrávali po dvou žlutých kartách Mifsuda v deseti.

Domácí byli v zápase s ostrovní Maltou jasným favoritem, cesta za třemi body však tak snadná nebyla. Kosovo skórovalo z první vyložené šance zápasu, ve 30. minutě přihrával Valon Berisha Kollolimu, který dokázal míč usměrnit přímo ke vzdálenější tyči a poslal tedy Kosovo do vedení.

Do druhé půle však hosté z Malty naskočili mnohem odhodlanější a působili aktivněji. To jim přineslo své ovoce již v 51. minutě, když si po rohovém kopu našel míč hlavou Agius a umístil ho přímo do odkryté části Ujkaniho brány. Vyrovnáno.

Vyrovnaný stav však netrval ani dvacet minut, v 68. minutě se totiž skvěle před bránou hostů zorientoval, Moriqu, který byl zpočátku zády k bráně a po rychlé otočce poslal Kosovo znovu do vedení, tentokrát přízemní střelou doprostřed brány.

O dvě minuty později navíc zbytečně fauloval hostující Mifsud, jemuž udělil rozhodčí Bognar bez rozmyslu druhou žlutou a následně červenou kartu. Poslední hřebík do rakve Malty zatloukl v 81. minutě Kolloli, jenž se dokázal gólově prosadit po skvělém centru Rashicy.

Zápas skončil poměrem 3:1 pro domácí, kteří se se sedmi body nachází na prvním místě skupiny 3 Ligy národů D a statečně bojují o postup do Ligy národů C. V tomu se jim bude snažit zabránit především Ázerbajdžán, který má po třech zápasech pět bodů. Malta nasbírala za tři zápasy pouhý jeden bod, a sice za remízu s Ázerbajdžánem.

Více informací k zápasu

Faerské ostrovy - Ázerbájdžán 0:3

11.10.2018 20:45

Góly: 28. Richard Almeida, 67. Dimitrij Nazarov, 85. Richard Almeida (pen.)

Ázerbájdžán zabral v pravou chvíli a po dvou nepřesvědčivých remízách s Kosovem i Maltou bodoval naplno, tentokráte až nečekaně hladce zvítězil na půdě Faerských ostrovů po výsledku 3:0. V tabulce se posunul na druhou pozici s pěti body a v polovině skupinové fáze ztrácí na vedoucí Kosovo body dva. Domácí naopak prohráli podruhé v řadě a šance na první příčku se jim vzdálila, momentálně jim patří třetí místo se třemi body.

Přitom do utkání vstoupili velmi aktivně a v úvodní čtvrthodině měli mírnou převahu. Nejprve si do dobré pozice k zadní tyči nabíhal Faero a jeho nadějnou možnost zastavil praporek asistenta rozhodčího kvůli ofsajdu. Následně musel poprvé zasahovat brankář Ağayev, jenž skvěle odvracel hlavičku ze středu šestnáctky do strany. Hosté poprvé zahrozili v 17. minutě, nicméně hlavička Dadaşova proletěla zhruba dva metry nad břevnem.

O deset minut později napřáhl na druhé straně z dobrých třiceti metrů Sørensen,a jeho bomba minula horní tyčku vskutku jen o několik decimetrů. Jeden z rozhodujících momentů se zrodil ve 28. minutě, kdy se dostal Ázerbájdžán do vedení. Centr z levé strany vyrazil gólman Nielsen pouze před sebe a míč se poté odrazil těsně za hranici brankového území, kde ho do sítě nekompromisně napálil Richard Almeida.

Za další čtyři minuty byl velmi blízko k vyrovnání Faero, ale po rohovém kopu a následné hlavičce fantasticky zachraňoval na brankové čáře dobře postavený obránce Mämmädov. Faerské ostrovy tlačily i v dalším průběhu. Nejprve těsně netrefil míč hlavou Justinussen, po změně stran nevyužili domácí malou domů gólmana Ağayeva a nepřímý volný kop v blízkosti branky doslova zazdili. Po necelé hodině hry minul prostor tří tyčí i Joensen.

Hostům stačilo ke skórování opravdu málo, v polovině druhého dějství zvýšil jejich náskok Dimitrij Nazarov. Ten po přihrávce od Dadasova vystřelil z voleje ze čtrnácti metrů a svůj projektil zakroutil přímo k levé konstrukci - 0:2. Domácí sice s aktivitou nepolevovali, jenže v závěru inkasovali ještě jednou. V 85. minutě totiž Nielsen zbytečně fauloval střídajícího Gurbanova a byla nařízena penalta, kterou chladnokrevně proměnil Almeida ranou pod břevno a vsítil tak svou druhou branku ve čtvrtečním utkání.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Kosovo32105:17
2.Ázerbájdžán31204:15
3.Faerské ostrovy31023:63
4.Malta30123:71

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Mitro skončí v Chelsea nebo MU.

Reagovat
Bucky

Fulham ideál. Newcastle mu cestu do top týmů zavřel.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

nesmysl

Reagovat
Bucky

Neznám moc fotbalistů, kteří by nezvládli první angažmá ve velkých ligách ve slabším týmu a dostali pak ještě šanci na velkoklub. Samozřejmě, pokud bude dávat 3 sezóny po sobě 20+ gólů za Fulham, tak tu šanci dostat může, ale moc hráčům se takový comeback nepovedl. Ale rozhodně to neznamená, že bych mu to nepřál - je to sympaťák, který na sobě pořádně maká.

Reagovat
smazaný uživatel

to máš sice pravdu, ale Mitrovič je trochu jiný případ - on měl první sezonu v PL velmi slušnou na 21 let, dal 9 gólů v sestupujícím celku, další sezonu nehrál kvůli trenérovi a v repre září, v reprezentaci je doslova skvělý

Reagovat
fenixLFC

v evertone

Reagovat
Kang & Kodos

Kipču

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele