Preview zápasů Ligy národů - čtvrtek 11.10.

11.10.2018, 08:20, aktualizováno 11.10.2018, 08:20
Previews
Ve čtvrtek se hraje jediný zápas nejprestižnější Ligy A - Poláci přivítají doma Portugalsko, ovšem bez hvězdného Cristiana Ronalda. V případě vítězství by se po remíze s Italy v minulém kole mohli vyšvihnout do čela. V Lize B hostí Rusové Švédy a v "céčku" se budou hrát hned dvě skupiny. Skotové vyrazí do Izraele ve skupině C1 a skupina C4 nabídne zápasy Litva - Rumunsko a třaskavý duel Černá Hora - Srbsko. V "déčku" hraje Ázerbájdžán na Faerských ostrovech a Malta v Kosovu.
Liga A - skupina 3
Polsko - Portugalsko  (čtvrtek 20:45)
Polsko vytáhne do boje na domácí půdě a nečeká ho nic snadného. Jeho hostem totiž bude první tým skupiny, Portugalsko. Ačkoli hosté přijedou bez ikonického Cristiana Ronalda, mohou se pyšnit dostatečně kvalitním kádrem.

Stadion Śląski ve městě Chorzów se stane dějištěm velmi zajímavého a atraktivního duelu Ligy národů. Na první příčce sídlí Portugalci, kteří mají tři body. Jen o dva méně mají Poláci, kteří by právě před domácím publikem rádi uspěli a přesunuli se na první místo. Oba soupeři mají za sebou jen jedno utkání.

To se víc povedlo Portugalcům, kteří si připsali první výhru. Jejich duel s Itálií nenabídl zas tak velké množství šancí a diváci se dočkali jen jediné trefy. Na starosti ji měl André Silva, který dokazuje, že mu letošní sezona vychází jak na klubové, tak také na reprezentační úrovni. Portugalský talent má za sebou dvanáct soutěžních duelů za Sevillu a vstřelil v nich už sedm gólů.

A proti Polsku by si Silva moc rád připsal další trefy. "Máme tady skvělý kádr, i když Ronaldo je prostě velká osobnost. Rozhodně tu nejsem proto, abych ho nahradil, to se nedá. Nejsem ničí nástupce. Hraji úplně jiný fotbal. Jsem nadšen z možnosti reprezentovat moji zemi a doufám, že budu mít formu z klubu. Hlavním cílem jsou tři body do tabulky, i když Polsko doma hraje velmi dobře," uvědomuje si mladý útočník.

Ten by měl v útoku Portugalska nastoupit po boku jmenovce Bernarda a také vedle Brumy. Portugalcům totiž chybí další křídlo, talent Gonçalo Guedes. Křídelníka Valencie zabrzdilo zranění stehenního svalu, které si přivodil v úvodu souboje s Barcelonou. Polský trenér Jerzy Brzeczek naopak nemá žádné čerstvé starosti s absencemi a může postavit to nejlepší.

Dá se očekávat, že na hrotu opět uvidíme Roberta Lewandowskiho, ačkoli jeho konkurence v podání Arkadiusze Milika a Krzysztofa Piateka má velmi dobrou formu. Polsko má za sebou ostrý duel s Itálií, který nedopadl úplně tak, jak by si nový trenér přál. Poláci sice díky trefě Piotra Zielińskiho sahali po výhře, ale nakonec se body zásahem Jorginha ze 78. minuty dělily. Polský celek musel hodně litovat mnoha šancí, které si dokázal vytvořit, ale neproměnil je.

Mladý záložník Piotr Zieliński chce proti Portugalsku vidět efektivnější tým. "Myslím, že jsme v minulém utkání ukázali náš velký potenciál. Jen jsme nedokázali proměnit naše šance. Pokud máme uspět a probojovat se dál, musíme na tom pracovat. Portugalsko nám tolik prostoru určitě nedopřeje, takže musíme být maximálně efektivní, abychom získali dobrý výsledek," uvědomuje si mladý tvůrce hry italské Neapole.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.95 - 3.19 - 2.69
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Portugalsko11001:03
2.Polsko10101:11
3.Itálie20111:21
Liga B - skupina 2
Rusko - Švédsko  (čtvrtek 21:45)
Už je to hodně dlouho od doby, kdy se Švédům naposledy povedlo porazit ruského soupeře. Další šanci má severský celek už ve čtvrtek večer, kdy jede na stadion Kaliningrad do stejnojmenného města, aby se zde postavil domácí ekipě.

Martin Dahlin se dvěma góly postaral o vítězství švédského celku nad Ruskem v roce 1994. Od výhry 3:1 v rámci mistrovství světa se ale Švédsku nepovedlo nad Ruskem vyzrát. Za poslední tři vzájemné duely brali Švédové jen jeden bod za remízu, jinak pokaždé vyhrálo Rusko. Tomu se povedl mnohem lépe také start do letošního nového turnaje, Ligy národů.

Rusové si poradili s domácím Tureckem a díky brankám Čeryševa s Dzjubou zvítězili. Pak si ještě střihli přátelský zápas s Českem, které po vysoké porážce 5:0 odnesl trenér Jarolím. Rusko tehdy vypadalo hodně suverénně a jeho úspěšnost nemohlo nic pokazit. Uběhlo jen pár týdnů a v šatně Ruska asi nepanuje tak pozitivní nálada. Postaralo se o to duo Mamajev a Kokorin. Oba zkušení hráči byli účastníky roztržky v moskevské kavárně, při níž zranili dva vysoce postavené ruské ministry.

Jejich fotbalové působení prakticky kdekoli je teď hodně ohroženo, hráčům hrozí dokonce vězení. I s takovými faktory se ruská reprezentace teď musí potýkat. Mladý talent Aleksandr Golovin ale věří, že i přesto se jeho spoluhráči dokáží koncentrovat na důležitý zápas.

"Samozřejmě se tato nepříjemná situace dotýká nás všech, to je jasné. Jsme jeden tým, táhneme za jeden provaz a když se něco takového stane, tak to působí na všechny. Ale teď se musíme soustředit jen na další zápasy, protože ten program je hodně náročný. Nesmíme se tím nechat omezit. Chceme naopak proti Švédsku tři body."

Švédsko pro ně nebude zrovna příjemným sokem. V utkání s Tureckem to ukázalo zejména v prvním poločase a nad Turky vedlo už o dvě branky. Nakonec se ale nechalo zatlačit a poté, co udělalo několik hloupých chyb, Turecko otočilo vývoj zápasu. Do švédské sestavy se nyní vrací uzdravený tahoun ofenzivy Emil Forsberg.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.26 - 3.19 - 3.49
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Rusko11002:13
2.Turecko21014:43
3.Švédsko10012:30
Liga C - skupina 1
Izrael - Skotsko  (čtvrtek 20:45)
První Skotsko má šanci ještě navýšit svůj náskok na čele skupiny C. Po dlouhé cestě se totiž dostaví k duelu s domácím Izraelem, kterému se první utkání moc nepovedlo. Na Sammy Ofer Stadium budou domácí chtít odplatu.

Izrael se v Haifě představí proti prvnímu týmu tabulky. Jeho hlavní snaha bude upnuta na tři body, které by Izraeli pomohly k naději na postup. První duel se jim totiž vůbec nepovedl. Kromě toho, že Izrael nepředvedl vůbec herně dobré utkání, ještě přišel o všechny body. O to se postaral jedinou povedenou trefou Taulant Xhaka a izraelský trenér Andreas Herzog měl pokaženou premiéru na lavičce.

Tentokrát budou domácí motivovaní a podle útočníka Munase Dabbura nehodlají prohrát. "Pokud bychom prohráli znovu, už by všechno bylo mnohem komplikovanější. Takže naším jediným cílem jsou tři body. Skotsko je sice favorit, ale my se nedáme tak snadno. Soupeře čeká hodně nepříjemný zápas a plný stadion, který nás požene vpřed. Víme o svých slabinách i silných stránkách a každý tady je odhodlaný ukázat, že na místo v reprezentaci má. Uděláme všechno pro výhru."

Pro Izrael je to zápas, který musí vyhrát. Se Skotskem se Izrael utkal v historii oficiálních zápasů jen dvakrát, ale v obou případech prohrál. Trenér Andreas Herzog tentokrát nemá kompletní kádr a scházejí mu Manor Solomon s Eranem Zahavim. Hosté přijedou bez zraněného dua Ryan Fraser a Leigh Griffiths.

Skotsku se poslední duel povedl mnohem lépe než jeho nadcházejícímu soupeři. Nejprve si Albánie na skotské půdě vstřelila vlastní branku a poté se trefil ještě domácí veterán Steven Naismith. Skotsko je nyní na prvním místě se třemi body a nechce o svou pozici přijít.

Především zranění Leigha Griffithse by mohlo být pro Skotsko velkou ztrátou, což si uvědomuje i manažer Alex McLeish. "Samozřejmě by to bylo lepší, když by byl Leigh s námi. Ale došli jsme k rozhodnutí neriskovat jeho zdraví a já to budu plně respektovat. Stejně bych nasadil jen hráče, který je stoprocentně připraven."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.06 - 3.16 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Skotsko11002:03
2.Albánie21011:23
3.Izrael10010:10
Liga C - skupina 4
Litva - Rumunsko  (čtvrtek 20:45)
Rumunsko v Lize národů stále čeká na výhru, další šanci má ve Vilniusu. Také domácí Litevci ještě nevyhráli a bez bodu jsou ve skupině poslední. Oba týmy tak mají co napravovat.

Těžký úděl má v nové soutěži UEFA litevská reprezentace. Díky koeficientu byla pobaltská země zařazena nikoliv do nejslabší Ligy D, ve které by měla papírově větší šance na úspěch, ale do silnějšího céčka, kde soupeří s třemi balkánskými soky. A po prvních dvou zápasech můžeme konstatovat, že Rinktine budou mít co dělat, aby nespadli o patro níž.

V prvním zápase přitom Litevci doma statečně vzdorovali silnému Srbsku, které se o hubené jednobrankové vítězství, které navíc zařídil Tadić jen zásluhou pokutového kopu, třáslo do posledních minut. Ve druhém utkání pak balkánský výběr nesupěl v Černé Hoře, která si výhru o dva góly zajistila již v první pětačtyřicetiminutovce. Rinktine tak zůstávají po dvou kláních bez bodu na poslední příčce.

Ani Rumuni zatím nemohou skákat radostí do vzduchu. Po nepovedené kvalifikaci na ruský světový šampionát, který proběhl letos v létě, si Tricolorii chtěli v Lize národů spravit chuť a pokusit se zabojovat o jednu ze vstupenek na Mistrovství Evropy. Zatím však mají jen o dva body více než jejich dalších soupeř z Litvy.

Svou skupinu začal rumunský mančaft duelem proti Černé hoře a nakonec bylo dobře, že kvůli trestu neviděl střetnutí v Ploješti žádný divák, jelikož oba týmy se rozešly smírně po bezbrankové remíze. Následně se v Bělehradě již povedlo Tricolorii vsítit hned dvě branky, kterými vždy dorovnali náskok Srbů. Rumuni tak sice stále nevědí, jaké v Lize národů chutná porážka, zároveň se jim ale nepovedlo zvítězit.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.38 - 3.51 - 1.61
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Černá Hora - Srbsko  (čtvrtek 20:45)
Černá Hora je zatím díky lepšímu skóre na prvním místě skupiny 4 v "céčkové" lize, ale na paty jí šlape druhé Srbsko. To má šanci dostat se nahoru právě díky vzájemnému utkání, které se bude konat v Podgorici.

A máme tu další z mnoha soubojů mezi dvěma zeměmi mezi bývalými jugoslávskými republikami. Odehraje se na stadionu Pod Goricom, který je určen pro 15 tisíc návštěvníků. Ve městě samém je hodně lidí, kteří se cítí být spíše Srby, takže atmosféra bude určitě zajímavá. Ani domácí samozřejmě nebudou bez podpory, což se ukázalo už v jejich prvním utkání v nově vytvořené soutěži.

První zápas Černá Hora zvládla perfektně a s Litvou si poradila díky trefám Stefana Saviće a Marka Jankoviće. Právě k prve jmenovanému obránci, který si na živobytí vydělává v Atléticu Madrid, většina populace vzhlíží jako k muži, který by mohl zastavit srbské útočníky. Na opačném konci hřiště by pak měl excelovat kapitán Stevan Jovetić, nejlepší střelec samostatné Černé Hory. Obě zmíněné veličiny začínaly s velkým fotbalem v Srbsku, konkrétně v Partizanu.

Srbsko bude jasným favoritem utkání, k čemuž mu pro začátek pomáhá jednoduchá věc - má prostě lepší a kvalitnější hráče. Většina hráčů ze základní formace hraje za známé evropské kluby, například borci jako Milenković, Milinković-Savić, Tadić, Ljajić nebo Mitrović, na něhož bude upřena hlavní pozornost obrany Černohorců, především po jeho skvělém osobním výkonu v minulém kole. Srbové zvládli perfektně první utkání a poradili si s Litvou, od níž navíc nedostali ani jednu branku.

Druhé utkání už bylo složitější a proti Rumunsku se udatně bojujícím Srbům zase tak nedařilo. Nakonec z toho i díky dvěma trefám Aleksandara Mitroviće byla remíza 2:2. Problémem pro Srbsko bude určitě zranění obránce Aleksandara Kolarova, neboť kapitán týmu se ze zdravotních důvodů už musel vrátit do Říma. K dispozici nebude ani záložník Nemanja Matić, neboť hráč Manchesteru United se zranil taktéž a pár dní nebude schopen nastoupit.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.89 - 3.27 - 2.09
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Černá Hora21102:04
2.Srbsko21103:24
3.Rumunsko20202:22
4.Litva20020:30
Liga D - skupina 3
Kosovo - Malta  (čtvrtek 20:45)
Vstup do Ligy národů se fotbalistům Kosova velmi slušně vydařil a po dvou zápasech okupovali čelo své skupiny. Svou formu by určitě rádi potvrdili před vlastními fanoušky proti Maltě, která naopak bude muset zabrat, aby v nově vytvořené soutěži ještě nějak uspěla. Zatím totiž získala jen jeden bod za uhranou remízu proti Ázerbájdžánu.

Celek z Balkánského poloostrova je snad aktuálně v nejlepším rozpoložení od doby, co se stal oficiálně dalším členským státem UEFA i FIFA. Od listopadu roku 2017 během uplynulých šesti utkání vyhrál hned v pěti případech, naposledy přitom v Lize národů porazil doma Faerské ostrovy a v září také uhrál bezbrankovou plichtu v Ázerbájdžánu.

V kosovské nominaci by neměla chybět žádná klíčová postava, trenér Bernard Challandes by tak měl nasadit do hry to nejlepší, co mohl mít k dispozici. Dokonce se mezi užší výběr nevešel záložník Bersant Celina. "On je velmi dobrý hráč, ale tentokráte si myslíme, že není vhodná doba, aby tu s námi byl," vysvětloval kosovský stratég na tiskové konferenci.

Domácí mohou během následujících dvou utkání udělat opravdu výrazný krok k zisku prvního místa, které může zaručovat dodatečný postup na evropský šampionát. Doposud mimochodem na začátku Ligy národů neinkasovali. "Samozřejmě myslíme na šest bodů. Ale primární je pro mě celková hra mého týmu," dodával Challandes.

Zato Malta neprožívá úplně nejjednodušší období. Ne že by v Evropě patřila k tomu lepšímu, co fotbal může nabízet, každopádně už skoro rok a půl nezažila pocit vítězství. Z dvanácti posledních zápasů hned devětkrát prohrála. Další neúspěch v nynějším klání by mohl znamenat definitivní konec nadějí na úspěch v Lize národů.

Hostující lodivod Ray Farrugia udělal v nominaci kosmetické úpravy, třeba od minulého reprezentačního srazu bude chybět Ryan Fenech, jinak však na hřišti budou pobíhat známé tváře. Tým je vytvořený výhradně z hráčů maltské ligy, a to včetně sedmatřicetiletého Michaela Mifsuda, jenž může za pár dnů dosáhnout na 135. zápas v nároďáku.

Pouze jeden jediný hráč maltského mužstva působí v zahraničí, a to André Schembri, jenž obléká dres kyperského Apollonu Limassol. "V Kosovu by to měl být zajímavý zápas. Těším se," říkal Farrugia. "Snažíme se změnit pár věcí, abychom byli lepší. Já věřím, že jsme na správné cestě. Bude to těžké, ale chceme získat dobrý výsledek."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.26 - 5.89 - 13.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Faerské ostrovy - Ázerbájdžán  (čtvrtek 20:45)
Ázerbájdžán byl ve skupině 3 čtvrté výkonnostní kategorie považován za jednoho z hlavních kandidátů na postup do závěrečné fáze, ovšem zatím se mu příliš nedaří. Ve dvou dosavadních zápasech pouze dvakrát remizoval a nachází se až na třetím místě, za vedoucím Kosovem zaostává o body dva. Nyní sehraje klíčový souboj na půdě Faerských ostrovů, a jestliže znovu nechce ztratit na čelo tabulky, tak potřebuje zvítězit.

Domácí výběr vstoupil do Ligy národů tou správnou nohou a zdolal největšího outsidera z Malty 3:1. Následně však zavítal do Kosova a v téměř celém utkání hrál druhé housle, po nepovedeném vstupu do závěrečné části nakonec podlehl svému protivníkovi 0:2. Ázerbájdžán při své premiéře přivítal papírově největšího rivala z Kosova a po hodně opatrném průběhu se s ním rozešel smírně bez branek.

Naposledy zavítal na Maltu a již po deseti minutách inkasoval z pokutového kopu. O čtvrthodiny později sice srovnal, ale i přes jasnou převahu se ve zbývajících minutách na více nezmohl. "Z těchto dvou zápasů jsme chtěli získat šest bodů a máme pouze dva, situaci jsme si tak výrazně zkomplikovali. Teď si jedeme pro tři body, další ztráta by mohla výrazně snížit naše naděje," vyjádřil se trenér hostujícího výběru Gurban Gurbanov.

Ten si ale současně uvědomuje, že zvítězit v Tórshavnu nebude vůbec jednoduché. "Náš soupeř se vyznačuje skvělou defenzívou a před vlastními fanoušky několikrát dokázal, že může držet krok s kýmkoliv. Nesmíme se bát útočit, na druhou stranu je třeba si dát pozor na nebezpečné standardní situace a rychlé brejky," dodal na předzápasové tiskové konferenci šestačtyřicetiletý Gurbanov.

Oba dva výběry se spolu naposledy utkaly před více než dvaceti lety v přátelském utkání a tehdy jasné slavil Ázerbájdžán, jenž zvítězil hladce v poměru 3:0. Vzhledem k důležitosti čtvrtečního střetnutí se dá očekávat lehce nervóznější průběh, ve kterém se diváci pravděpodobně mnoha gólů nedočkají, a rozhodnout vskutku může jediný moment.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.01 - 3.07 - 2.59
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Kosovo21102:04
2.Faerské ostrovy21013:33
3.Ázerbájdžán20201:12
4.Malta20112:41

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
Sali5

https://postimg.cc/JGcJckDN

"Jednotvárný útok"

Reagovat
Coutinho10

taky me to celkem pobavilo, kdyz jsem to videl graficky na Sport1

Reagovat
SaianSupaCrew

Paco v solidním laufu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele