Souhrn kvalifikace o postup na MS 2018 - neděle 3.9.

03.09.2017, 16:01, aktualizováno 03.09.2017, 22:39
Komentáře a souhrny
Prvotřídní senzaci vidělo Toulouse, Francie zde jenom remizovala 0:0 s Lucemburskem. Nizozemsko zvládlo souboj s Bulharskem, nedočkalo se ovšem pomoci od Běloruska, které doma prohrálo vysoko se Švédskem. Chorvatsko v sobotní dohrávce udolalo Kosovo, Belgie veze body z Řecka, Portugalsko nezaváhalo v Maďarsku a dál stíhá suverénní Švýcary...
Skupina A

Francie - Lucembursko 0:0

03.09.2017 20:45

Góly: -

Měl to být jen další poklidný krok za postupem, místo toho však francouzský národní tým prodělal tvrdý otřes. Les Bleus totiž na domácí půdě uhráli pouze bezbrankovou remízu s fotbalovým trpaslíkem z Lucemburska, přestože se na trávníku vyměnili všichni hvězdní forvardi v čele s Antoinem Griezmannem či Kylianem Mbappém. Po nedávné suverénní výhře nad Nizozemskem tak má trenér Didier Deschamps hodně o čem přemýšlet, postup na mistrovství světa ještě Francouzi stále nemají ani zdaleka zajištěný...

Přestože konečné statistiky v držení míče 75:25 či počtu střel 31:3 hovoří jasně pro domácí, nelze říci, že by Lucemburčané nedokázali sami zahrozit - brankáře Llorise dokonce v závěru musela podržet nastřelená branková konstrukce. Země galského kohouta sice nadále zůstává na čele skupiny A a postup na ruský šampionát má pořád ve svých rukou, ovšem náskok na druhé Švédsko se již ztenčil na jediný bod. Šanci mohou znovu cítit i třetí Nizozemci.

První půle příliš fotbalové krásy nenabídla. Zdánlivě nezadržitelný průlom skóre dokázal úspěšně oddalovat hostující brankář Jonathan Joubert zákroky proti střelám Griezmanna s Pogbou, zatímco na druhé straně z nebezpečné pozice pálil Daniel Da Mota a Lloris měl štěstí, že tuto ránu stihla francouzská defenziva ještě zablokovat. Do kabin se tak o přestávce odcházelo za bezbrankového stavu.

Ani po změně stran však góly nepřicházely a Didier Deschamps ještě před hodinou hry nasadil na trávník Comana s Lacazettem místo nevýrazného Mbappého a Girouda, ovšem ani to nakonec nestačilo. Joubert se totiž v lucemburské bráně překonával, jak ukázal proti pokusu Sidibého, a když už na hostujícího brankáře vyzrál Paul Pogba, skončila jeho hlavička jenom na břevně. Vzápětí mohlo být pro nevěřícnou Francii ještě hůř, když napřáhl Rodrigues a rozezvučel pravou tyč.

Zápas Davida s Goliášem tak skončil remízou 0:0, která je však pro Lucemburčany samo o sobě obrovským triumfem. Po nedávné výhře nad Běloruskem prožívá tým Luca Holtze dost možná nejlepší týden v celé své fotbalové historii.

Více informací k zápasu

Bělorusko - Švédsko 0:4

03.09.2017 18:00

Góly: 18. Emil Forsberg, 24. Christoffer Nyman, 37. Marcus Berg, 84. Andreas Granqvist (pen.)

Švédsko si s domácím Běloruskem poradilo bez sebemenších potíží a jasně získalo tři body. Postarali se o to svými góly střelci Forsberg, Nyman, Berg a Granqvist, který zvýšil v samém závěru utkání na 4:0 pro hosty.

Švédsko se dnes večer ukázalo jako velmi silný a ofenzivně laděný celek. Hlavními tahouny útoku měli být Durmaz, Forsberg, Berg či Nyman a svou roli plnili obdivuhodně. Emil Forsberg se na pravé straně dostal k míči už ve druhé minutě a domácí měli štěstí, že jeho pas nenašel nikoho ze spoluhráčů. Aktivita byla jasně na kopačkách hostí. Další zajímavý projektil si připsal Jakob Johansson, který protáhl brankáře Černika.

Už v 18. minutě se poprvé měnilo skóre utkání. Emil Forsberg si naběhnul za domácí obranu, která zůstala stát téměř nehybně a nezaregistrovala protihráčův náběh. Forsberg si zpracoval balon na prsa, zbavil se brankáře Černika a poslal míč do opuštěné brány - 1:0 pro Švédsko.

Po pětadvaceti minutách tempo hry trochu opadlo, ale Švédsko opět zavelelo k útoku. Pomohli mu sami domácí hráči, protože obránce Sivakow neuhlídal míč a před dorážejícím hráčem zkoušel kličku. To mu nevyšlo, takže mu Christoffer Nyman balon vypíchl a pak mu zbývalo jen přehodit brankáře Černika - 2:0 pro Švédsko.

O chvíli později Emil Forsberg zahrával další standardní situaci a jeho krásný projektil zastavila tyč domácí brány! S domácím výběrem to minutu od minuty vypadalo hůř a hůř. Přesto se Bělorusko nevzdávalo. Anton Saroka ale v šanci neuspěl a hosté trestali. Deset minut před koncem první půle si další skvělý náběh za domácí obranu připsal Emil Forsberg, který zpracoval balon a posunul jej na Marcuse Berga. Ten už měl úkol jednoduchý a Švédsko vedlo o tři góly!

S Bělorusy to vypadalo hodně vážně. Ještě do konce první půle málem snížil Pavel Njachajčyk, jehož tvrdá rána prosvištěla jen kousek vedle tyče. A když už to málem vypadalo na gól, na brankové čáře míč vyrazil vracející se Robin Olsen, který tak zkazil radost domácího publika! Určitě se totiž bylo na co dívat.

Druhá půle začala v trochu nižším tempu. Z volného přímého kopu se pokusil vypálit Mikita Korzun, který ale neměl moc štěstí a jeho balon mířil vedle. Jimmy Durmaz posléze udělal kličku do vápna a vypálil, ale namířil svou ránu jen do obětavého obránce. Dvacet minut před koncem se do náběhu dostal Marcus Berg, který si obhodil svého strážce, ale se zakončením už to bylo horší.

Sedm minut před koncem museli domácí spolknout ještě jednu hořkou pilulku. Sjarhej Černik se při pokusu o bránění dotkl útočícího Nymana, který po chvíli běhu upadl. Sudí Stieler to viděl jako faul a odpískal pokutový kop. K němu se postavil Andreas Granqvist a zkušeně proměnil - 4:0 pro Švédy.

Více informací k zápasu

Nizozemsko - Bulharsko 3:1

03.09.2017 18:00

Góly: 7. Davy Pröpper, 67. Arjen Robben, 80. Davy Pröpper - 69. Georgi Kostadinov

Nizozemci složili úspěšný reparát po minulém krachu s Francií a porazili bojovné Bulhary 3:1. Nejlepším mužem zápasu se stal Davy Pröpper, který si pro soupeře nachystal dvě branky.

Nizozemsko nutně potřebovalo vyhrát, aby si uchovalo alespoň teoretickou naději na postup. Po debaklu od Francie a bez vykartovaného záložníka Kevina Strootmana to ale tým trenéra Advocaata měl hodně těžké. Do hry nasadil opory jako Promes, Robben, de Vrij, Wijnaldum nebo Hoedt, v záložní řadě se objevilo také duo Vilhena a Pröpper. Bulhaři spoléhali na Popova, Manoleva nebo Čočeva.

Nizozemci působobili vlastně od začátku hodně aktivním dojmem, jako by za každou cenu chtěli odčinit poslední zklamání. V páté minutě se do míče z velké dálky opřel Tonny Vilhena a kousek minul. O dvě minuty později už se favorit ale dočkal. Blind dostal nahrávku na levé straně pokutového území a poslal balon před bránu. Nejrychleji zareagoval Davy Pröpper a z blízka prostřelil brankáře Ilijeva - 1:0 pro Nizozemsko.

Oranjes byli dál mnohem aktivnější než jejich soupeř, ale museli si dávat pozor také na rychlé kontry soupeře. Jeden takový v 17. minutě málem skončil vyrovnáním. Po rychlém úprku po straně se k hlavičce ve vápně dostal Kostadinov a pokusem o zem jen těsně minul bránu! Tempo v první půli nebylo zrovna vysoké a Nizozemsko se do její konce spokojilo s postupnou kombinací.

Hlavička záložníka Wijnalduma před koncem poločasu se mezi tři tyče rovněž nevešla a snahy o další branky se musely odsunout do druhého poločasu. Opakoval se v podstatě jev z první půle, kdy aktivnější Nizozemci vlétli na soupeře a chtěli jej zatlačit. Vilhena se do míče opřel rázně, ale napálil jen Manoleva. Ten se po hodině hry odsunul na lavičku a jeho místo zaujal ofenzivnější Galabinov.

S dobrým načasováním si po straně seběhl pro míč Quincy Promes a jeho běh skončil akcí na Pröppera, který ale ránu z voleje nenamířil přesně. Zajímavou šanci pak rozehrál Daley Blind, který opět dostal balon do vápna a poslal v něm prudkou nahrávku před bránu. Tam si zaběhl Arjen Robben a navlas stejnou akcí jako při první brance znásobil vedení - 2:0.

Jenže o pouhé dvě minuty později hosté zdramatizovali průběh utkání. Popov z přímého kopu poslal balon na Giorgije Kostadinova a ten jmnou tečí skóroval - 2:1.

Nizozemci se museli rychle probudit a zařídit to mohl Robben. Jeho rychlá rána ale ztroskotala na postřehu brankáře Ilijeva. Deset minut před koncem přidal konečnou pojistku na vítězství Davy Pröpper svým druhým gólem v zápase, když Promesův pas zakončil - 3:1 pro domácí.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Francie852115:517
2.Švédsko851218:716
3.Nizozemsko841316:1113
4.Bulharsko840413:1712
5.Lucembursko81257:175
6.Bělorusko81254:165
Skupina B

Maďarsko - Portugalsko 0:1

03.09.2017 20:45

Góly: 48. André Silva

Opravdu hodně se Portugalsko natrápilo na vítězství na půdě Maďarska. I když domácí už po půlhodině hry hráli bez vyloučeného Tamáse Priskina, podařilo se hostům jen jednou skórovat, a to díky Andrému Silvovi. Na druhou stranu udrželi čisté konto, a tak stále pokračují ve stíhací jízdě za vedoucím Švýcarskem.

Jestli vše v posledních dvou kolech půjde dle papírových předpokladů, rozhodne se o tom, kdo půjde do baráže a kdo přímo na turnaj do Ruska, až v posledním utkání, v němž Portugalsko bude muset v souboji o první příčku Švýcarsko porazit. Rozdíl mezi oběma týmy totiž stále činí tři body, neboť Švýcaři na půdě Lotyšska rovněž nezaváhali.

Po zajímavé pouti na loňském evropském šampionátu nemělo Maďarsko v nynějším duelu vůbec co ztratit. I když mělo ještě teoretickou naději, jak se vecpat alespoň na druhé místo, spíše bylo smířené, že bude ve zbytku kvalifikace bojovat o konečnou třetí příčku, kterou aktuálně drží před čtvrtými Faerskými ostrovy o dva body.

První střelu na branku vyprodukoval v 5. minutě Cristiano Ronaldo, který tlačil míč pod břevno, s jeho nepříjemným pokusem si však gólman Gulácsi poradil. Ve 30. minutě šlo Maďarsko, které se do té doby velmi slušně bránilo, do deseti, protože Priskin udeřil loktem Pepeho opravdu tvrdě a sudí Makkelie s červenou kartou nezaváhal.

V závěru poločasu se po pěkné kombinaci v pokutovém území dostal k zakončení André Silva, byl ovšem v docela složitém úhlu, a tak Gulácsi z blízkosti proti jeho pokusu zasáhl. Branky se Portugalci dočkali těsně po obrátce. Cristiano Ronaldo z levé strany poslal oblouček do brankového území, odkud André Silva snadno skóroval.

Na druhé straně mohlo být o pár chvil později vyrovnáno. Z voleje totiž vypálil nebezpečně Pátkai, jenže tenhle pokus se mezi tři tyče nevešel. Jinak však Maďarsko v oslabení nemělo potřebnou kvalitu na to, aby s výsledkem ještě něco udělalo. Cristiano Ronaldo naopak mohl náskok v 83. minutě ještě navýšit, ale levačkou trestuhodně přestřelil.

Více informací k zápasu

Lotyšsko - Švýcarsko 0:3

03.09.2017 20:45

Góly: 9. Haris Seferović, 54. Blerim Džemaili, 58. Ricardo Rodríguez (pen.)

Švýcarsko potvrdilo úlohu velkého favorita na půdě Lotyšska a po jednoznačné výhře 3:0 udrželo plný bodový zisk i po osmi zápasech. V tuto chvíli mu patří první místo se čtyřiadvaceti body a má jistotu baráže, o přímý postup si to rozdá v závěrečném dvojzápase s Maďarskem a Portugalskem. Naopak reprezentační výběr z východu Evropy je stále poslední šestý s pouhými třemi body, nachází se dokonce i za trpaslíkem z Andorry. Hosté měli od začátku velký tlak a již po pěti minutách hry se dostali do první gólové možnosti, nicméně brankář Vanins dokázal ránu Blerima Džemailiho z hranice pokutového území vyrazit do strany. Za další čtyři minuty se přeci jen dostali do vedení, prosadil se tradiční ostrostřelec Haris Seferovič. Ten využil přihrávky Lichtsteinera z pravé strany a z první procpal balón za brankovou čáru mezi bližší konstrukcí a nejistým Vannisem. Za další čtyři minuty pálil Seferovič z hranice šestnáctky jen těsně vedle levé tyče. Lotyšsko mohlo srovnat ve 26. minutě, jenomže razantní pokus z voleje od Maksimenka vyboxoval gólman Sommer do strany. Po půl hodině hry dostali hosté příležitost zahrávat pokutový kop po faulu kapitána Gorkšse na nabíhajícího Mehmediho. Míč si vzápětí postavil Džemaili, jenže balón trestuhodně poslal zhruba metr nad horní tyčku. Sedm minut po změně stran vyslal dobrý kroucený pokus z dvaceti metrů Schär a Vanins musel odvracet na rohový kop. Švýcaři nakonec pojistili svůj náskok v 55. minutě, zaváhání při penaltě napravil Džemaili. Tentokráte využil krásné narážečky od Seferoviče, kličkou se zbavil vyběhnutého Vaninse a pak z úhlu bez větších potíží nasměroval balón do branky. Definitivně rozhodnuto bylo o další tři minuty později. Solovjovs totiž ve vlastním pokutovém území stáhl za dres Mehmediho, obdržel od rozhodčího žlutou kartu a navíc daroval soupeři druhý pokutový kop. K němu se tentokráte postavil Ricardo Rodríguez a bez komplikací poslal Vaninse na opačnou stranu - 0:3. V závěrečné desetiminutovce mohli hosté přidat další branky, ovšem Džemaili trefil levou tyč a Schär se střídajícím Zakariou pálili z vyložených pozic mimo branku.

Více informací k zápasu

Faerské ostrovy - Andorra 1:0

03.09.2017 18:00

Góly: 31. Gilli Rólantsson

Zatímco na první pokus hráči Faerských ostrovů nedokázali prolomit obranu fotbalového trpaslíka z Andorry, tentokráte již na domácí půdě Faeřané přece jenom uspěli. O jedinou branku utkání se po půlhodině hry postaral Gilli Sorensen a tým Larse Olsena tak v tabulce skupiny B nadále drží čtvrté místo s osmi body - vůbec nejvyšším bodovým ziskem v národní historii.

Klíčová akce utkání přišla přesně po třiceti odehraných minutách. Vatnhamarův dlouhý a vysoký nákop do šestnáctky našel volného Benjaminsena, jenž vyzrál na ofsajdovou past soupeře a zpětnou hlavičkou přiklepl míč Gillimu Sorensenovi. Pětadvacetiletý forvard si jej umně zpracoval na hrudi a bez váhání vyslal přízemní ránu k tyči, na níž se brankář Gomes natahoval marně. Pro šťastného střelce šlo o vůbec první reprezentační gól v dosavadních osmnácti odehraných zápasech.

V říjnu dostanou Faeřané velikou příležitost své postavení v tabulce ještě vylepšit, neboť na domácí půdě uvítají doposud poslední Lotyše. To Andořany čeká za měsíc o poznání těžší soupeř v podání mistrů Evropy z Portugalska.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Švýcarsko880018:324
2.Portugalsko870128:421
3.Maďarsko831411:910
4.Faerské ostrovy82244:158
5.Andorra81162:174
6.Lotyšsko81073:183
Skupina H

Řecko - Belgie 1:2

03.09.2017 20:45

Góly: 73. Zeca - 70. Jan Vertonghen, 74. Romelu Lukaku

Prvním evropským účastníkem na nadcházejícím mistrovství světa se v nedělní večer stala reprezentace Belgie. Rudí ďáblové totiž zvládli náročný zápas v Řecku a po vítězství 2:1 již mají na čele skupiny H s dvěma zápasy do konce nedostižný náskok osmi bodů. Na úvodní branku Jana Vertonghena ještě domácí tým dokázal střelhbitě zareagovat trefou Zecy, avšak gólová smršť přinesla v rozmezí necelých pěti minut i třetí gól, když se hlavou prosadil Romelu Lukaku.

Dlouho se přitom zdálo, že Belgičané si stejně jako v předešlém domácím zápase s Řeky vylámou zuby. Tým z Peloponéského poloostrova svou typicky zodpovědnou defenzivou znemožňoval favoritovi najít jakékoli skulinky a sami naopak několikrát nebezpečně hrozili před brankou Thibauta Courtoise.

Ani po změně stran zprvu nic nenasvědčovalo tomu, že by belgická ofenziva dokázala zahuštěným prostorem před brankářem Karnezisem prokličkovat, ovšem s vlastním nápadem na zlomení soupeřova odporu přišel kapitán Jan Vertonghen. Obránce londýnského Tottenhamu využil nedůsledného dostoupení bránících hráčů a tvrdou ranou zdálky na přední tyč zaskočil všechny v čele s Karnezisem, jenž se následně natahoval marně.

Od Vertonghenovy parádní trefy však uplynuly sotva tři minuty, když Georgios Tzavellas poslal ideální centr do ohně k nohám osamoceného Zecy, jehož vlastní nedbalostí nechal volně zakončit z voleje Yannick Carrasco. Skóre tak bylo zničehonic 1:1 a stadion v Pireu se otřásal v základech. Radost domácích příznivců ovšem krutě zchladil hned po minutě Romelu Lukaku, jehož našel na přední tyči ideálním pasem Thomas Meunier a forvard Manchesteru United křižnou hlavičkou trefil přesně dolní kout u Karnezisovy pravé tyče.

Na tento šok již řecká ofenziva nedokázala odpovědět a Belgičané si již závěr utkání bez větších potíží pohlídali s míčem na kopačkách. Výhrou 2:1 svěřenci Roberta Martíneze dvě kola před koncem kvalifikace poskočili na zisk 22 bodů, zatímco druhá Bosna a Hercegovina jich nasbírala pouze 14, a tak se Belgie přidává k Brazílii, Mexiku, Íránu, Japonsku a pořadatelské zemi Rusku jakožto s předstihem potvrzený účastník mistrovství světa.

Více informací k zápasu

Gibraltar - Bosna a Hercegovina 0:4

03.09.2017 20:45

Góly: 35. Edin Džeko, 65. Kenan Kodro, 83. Senad Lulić, 85. Edin Džeko

Bosna a Hercegovina dokázala napravit čtvrteční zaváhání s konkurenčním Kyprem a tentokráte vyhrála na půdě trpaslíka z Gibrlataru vysoko 4:0, nicméně její vítězství se nerodilo hladce. O poločase vedla pouze jednobrankovým rozdílem a rozhodující dva góly vsítila až v závěrečné desetiminutovce. Díky prohře Řecka s Belgií se posunula na druhé barážové místo se čtrnácti body, Gibraltar je jasně poslední s nulovým bodovým ziskem.

Hosté měli od samého začátku výranou územní převahu, do první větší příležitosti se probojovali po necelých dvaceti minutách. Po zachycení přihrávky se snažil Edin Džeko vysunout svou kolmicí rozběhnutého Edina Višču. To se sice nepovedlo podle plánu, ovšem Višča se nakonec dostal k technické střele z dvaceti metrů a bližší tyč minul zhruba o půl metru. Favorit tohoto duelu poprvé skóroval ve 35. minutě a o gól se postaral hvězdný Džeko.

Jednatřicetiletý útočník italského AS Řím si naskočil na rohový kop Hadžice z pravé strany a hlavou z hranice brankového území usměrnil balón ke vzdálenější konstrukci mimo dosah brankáře Ibrahima. Hosté byli mnohem lepší i po změně stran a druhou trefu přidali v 65. minutě. Po nádherném přenesení na pravou stranu odcentroval téměř od koncové čáry Višča a před brankou našel hlavičkujícího Kenana Kodra, jenž ze sedmi metrů rozvlnil síť.

V 78. minutě mohl využít špatného odkopu jednoho z hotujících hráčů Cocalič, ale hlavou mířil o pír decimetrů vedle levé tyče. O pět minut později dokázala Bosna skórovat potřetí, když přímý volný kop z levého křídla propadl až na vzdálenější tyč, kde ho jemnou tečí usměrnil za záda Ibrahima nabíhající Senad Lulič. Gólový účet nedělního utkání uzavřel za další dvě minuty Džeko, který tak zaznamenal svou druhou trefu.

Autové vhazování rychle provedl Višča a dostal do brejku právě Džeka, jenž díky tvrdé ráně a lehké teči vracejícího se Garcii nedal Ibrahimovi sebemenší naději na úspěšný zákrok. Ve zbývajících minutách se už nic zásadního nestalo a hosté tak dokráčeli ke snadnému vítězství. V říjnu je čekají dvě klíčové bitvy s Belgií a Estonskem, a pokud se chtějí probojovat do baráže, tak zřejmě budou muset v obou případech zvítězit.

Více informací k zápasu

Estonsko - Kypr 1:0

03.09.2017 18:00

Góly: 90. Mattias Käit

Kypr sahal po dalším skvělém výsledku a ještě v 90. minutě dokázal bojovným výkonem hrát s nulou na kontě. Ve druhé minutě nastavení se ale domácí Estonsko mohlo radovat, protože obranný val hostí konečně prolomil talentovaný útočník Mattias Käit.

Estonsko začalo proti Kypru hodně aktivně a mladý brankář Kostas Panayi měl hodně práce, aby si poradil s nefungující obranou svého celku i útoky opozice. Ats Purje se probojoval do zajímavé střelecké pozice, ale míč mu v rozhodující chvíli příliš odskočil od nohy. Ats Purje byl vůbec hodně aktivní a po dvaceti minutách to byl právě, kdo se zapsal dalším střeleckým pokusem. Ten brankář Panayi se štěstím vyrazil.

Jenže kromě toho se diváci fotbalem moc kochat nemohli. Atmosféra byla parádní, o což se starali právě diváci, ale hře tempo i šance chyběly. Sergei Zenjov se pokoušel odcentrovat míč před branku, jenže krátce před koncem první půle narazil na pozornou kyperskou obranu. Když pak Ats Purje opět minul zajímavou ranou tyč, do kabin šly oba týmy za nerozhodného stavu.

Žádná velká hitparáda z toho nebyla ani ve druhé půli. Pár minut po příchodu hráčů na trávník se hostující Demetris Christofi probojoval do zajímavé střelecké pozice, v níž ale zakončil hodně vysoko nad bránu. Stejný hráč volil ránu z pětadvaceti metrů také o pár minut později, třebaže mohl nahrávat na lépe postaveného spoluhráče. Z Kypru čišela nervozita a minimum odvahy něco s balonem zkusit.

Další pokus si připsal Henri Anier, který se probojoval do výborné střelecké pozice a z hranice vápna po rychlé kombinaci pálil těsně vedle! Deset minut před koncem utkání měl plno práce také brankář Mikhel Aksalu. Toho zaměstnal Demetris Christofi se svou dělovkou z patnácti metrů. O pár minut později zahrával hostující Fanos Katelaris přímý kop, který ale poslal tvrdou ranou nad.

Když už se zdálo, že se oba celky rozejdou s remízou a bodem v kapse, odmítl se s tím smířit mladý talent Mattias Käit. Domácí útočník si na hranici vápna počkal na odražený balon a napálil jej přímo k tyči - 1:0 pro Estonsko!

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Belgie871035:322
2.Bosna a Hercegovina842219:814
3.Řecko834111:513
4.Kypr83148:1210
5.Estonsko82246:178
6.Gibraltar80083:370
Skupina I

Chorvatsko - Kosovo 1:0

03.09.2017 14:30

Góly: 74. Domagoj Vida

Chorvatsko zvládlo náročné podmínky v sedmém kvalifikačním kole a v domácím prostředí zdolalo podceňované Kosovo nejtěsnějším poměrem 1:0, hosté se za svůj výkon rozhodně nemusí stydět. Utkání bylo v sobotu přerušeno ve 22. minutě kvůli mohutnému dešti a nakonec přeloženo na neděli. Domácí favorit se díky tříbodovému zisku udržel na první pozici se šestnácti body, kosovský výběr je stále poslední šestý s jedním bodem.

Chorvati tak mají před sebou velmi náročný přesun do Turecka, kde se s tamním reprezentačním celkem utkají již v úterý a moc času na odpočinek tedy nemají. Kosovo přivítá Finsko a jednoduchý zápas ho také v žádném případě nečeká. V úvodní polovině první půle byla k vidění jediná velká šance krátce po odehrané čtvrthodině, kdy se ve výborné pozici ocitl Perišič, ale rána mu vůbec nesedla a mezi tři tyče se nevešla.

Hosté mohli jít do vedení po pár minutách nedělní dohrávky, kdy rohový kop Berishy propadl na zadní tyč a tam nabíhající Muriqi trestuhodně mířil o pár decimetrů vedle. Hosté hráli se svým protivníkem až do konce prvního poločasu vyrovnanou partii, ovšem po změně stran měl favorit převahu. V 50. minutě vystřelil z hranice pokutového území Perišič, nicméně hostující branku minul. O čtrnáct minut později vznikl v šestnáctce Kosova obrovský závar.

Ke střelám se postupně probojovali Mandžukič, Vrsaljko a střídající Kramarič, jenže ani jeden z nich neprocpali míč za brankovou čáru. Rozhodující okamžik se zrodil v 74. minutě, jedinou branku vsítil osmadvacetiletý obránce ukrajinského Dynama Kyjev Domagoj Vida. Po načechraném přímém volném kopu Modriče z levého křídla si na hranici brankového území naběhli hned tři chorvatští hráči a byl to právě Vida, který rozvlnil síť.

Ten balón jen lehce lízl hlavou a usměrnil ho k pravé tyči mimo dosah bezmocného brankáře Ujkaniho. Za dalších deset minut mohl pojistit vedení Chorvatska hvězdný Modrič, tentokráte nevyzrál z úhlu na připraveného Ujkaniho. Ve zbývajících minutách domácí s mírnou nervozitou bránili těsný náskok a udrželi ho do závěrečného hvizdu, avšak jejich výkon nebyl optimální i přes nespornou kvalitu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Chorvatsko751112:216
2.Ukrajina742111:514
3.Island74129:713
4.Turecko732211:811
5.Finsko71155:104
6.Kosovo70163:191

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (147)

Přidat komentář
REPLIKATOR

Kolik tam dnes přišlo na Chorvaty diváků?

Reagovat
smazaný uživatel

Asi 7000 diváků

Reagovat
smazaný uživatel

Takže celé Kosovo?

Reagovat
smazaný uživatel

Fanoušci Příbrami Dukly a Jablonce dohromady

Reagovat
didosh

Realně teda 3500?

Reagovat
smazaný uživatel

Jojo já se chtěl podobat plzeňskýmu hlasateli

Reagovat
didosh

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
ratusek

Poláci mají dobré týmy ve.finále volejbalu. Ani jednoho nemají moc v lásce

Reagovat
didosh

Reagovat
Elliasson

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vole ten Coentrao už je fakt v prdeli. Konečně nastoupí za Portugalsko a samozřejmě se hned zraní...

Reagovat
Benfica

je to škoda, ako dlho si vlastne poriadne nezahral? Už pomaly 3 roky, nie?

Reagovat
smazaný uživatel

Áno je to asi 3 roky. Myslím, že jeho kariéra čoskoro skončí.

Reagovat
smazaný uživatel

faerské ostrovy maj za sebou dva jiné týmy, to je bezprecedentní, ne?

Reagovat
aurelio

V minulej kvalifikácii 2x porazili Grécko, nie? Ale či bol za nimi ešte niekto, to si už nepamätám...

Reagovat
smazaný uživatel

Vikingové

Reagovat
smazaný uživatel

Jo je to celkem dobrá pohádka, dávají každý večer na Déčku.

Reagovat
didosh

Ta maďarština je neskutečný shit!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
rossoneri89

Reagovat
Liquid

není, když se naučíš výslovnost tak ti to už nepřijde

Reagovat
smazaný uživatel

Opici rec.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
eleven11

didosh je neskutečný shit!

Reagovat
Diego2

Reagovat
ZB 07

Francie

Reagovat
Kixi Syhimour

Francie

Reagovat
smazaný uživatel

Lucembursko zesmesnilo africany

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Šel Žid, Arab, Polák, Ital, Senegalec, Maliec, Guinejec, Konžan a Angolan, vzali si modrý dresy a říkali si Francie.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kovi81

Reagovat
paver

Reagovat
Liquid

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TheAdy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Alan_Shearer

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
uff

Reagovat
kvasha16

Reagovat
OVi.77

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pospovič

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Briggus

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kvasha16

Reagovat
Kuchta

Francie

Reagovat
Liquid

Francii to patří, snad je ještě nakonec přeskočí Švédové

Reagovat
LAM

Důvod?Jedna z nejsilnějších repre.

Reagovat
Liquid

do desítky asi patří to jo, do pětky určitě ne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
raduinho

Belgie na MS

Reagovat
Kang & Kodos

Lucembursko

Reagovat
Pyroman

Největší prdel je, že jestli měl ve druhém poločase někdo hodně blízko ke gólu, tak to bylo Lucembursko.

Reagovat
patas92

No Dembele no party

Reagovat
Tigerinho

a jediná prohra v kvalifikaci

Reagovat
REPLIKATOR

FRANCIE

Reagovat
popltak

Griezmanne děkujeme za takovou ostudu kopyto. Lucembursko

Reagovat
REPLIKATOR

France's starting XI tonight cost their current clubs: £400,840,000.

Luxembourg's starting XI tonight cost their current clubs: £27,720.

Reagovat
Spalovač šancí

A jak vypadají mzdy u obou týmů u jejich nefotbalových zaměstnavatelů? Nenapíšeš, co? Protože by se ukázalo, že ty Francouze nikdo zaměstnat nechce ...

Reagovat
smazaný uživatel

Francie A to na jejich vítězství snad ani nebyl vypsaný kurz.

Reagovat
Liquid

ale na plichtu byl 45

Reagovat
smazaný uživatel

Over 2.5 - 1.06 oops

Reagovat
Liquid

ale snad ještě větší ostuda než FRA-LUX je poslední místo Lotyšů, účastníků Eura 2000, kteří jsou v tabulce až za trpaslíky z Faerských ostrovů i za Andorrou

Reagovat
REPLIKATOR

Francie je větší ostuda

Reagovat
jany kozak

komentatori hovorili ze Luxemburci proti nim naposledy bodovali v 1914

Reagovat
Kang & Kodos

To ale byla půlka hráčů na frontě

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Spalovač šancí

Lucemburských?

Reagovat
smazaný uživatel

Nie, Afričanov predsa

Reagovat
smazaný uživatel

V té době tam ještě žádní nebyli.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
Shevchenko

2004

Reagovat
smazaný uživatel

Mára Heinz

Reagovat
Elliasson

Remizovat s Lucemburskem a ještě vyhrát svou skupinu - WAU!

Reagovat
smazaný uživatel

No a? V kvalde na ME96 jsme s nimi rupli a stejně ji vyhráli .....

Reagovat
Elliasson

To ani nevím. Děkuji za rozšíření znalostí.

Reagovat
DieFohlenBMG

zajímavy by bylo porovnání cena hráčů francie a lucemburska

Reagovat
oli9

Je to trosku výš

Reagovat
smazaný uživatel

400m vs 27k ;)

Reagovat
oli9

švýcarsko. Dlouhodobě jedou, vyhrávají ,postupují a stejně se jim nevěnuje vůbec žádná pozornost

Reagovat
smazaný uživatel

tak uprimne, mat v skupine faerov, andorru a lotysov a k tomu zufale madarsko, tak to by postupil hockto... ale je pravda, ze svajc je prehliadana ekipa, malokto im vzdy nejaku pozornost venuje a pritom si idu dobrou cestou.

Reagovat
smazaný uživatel

"Švýcaři"

Z 11 jmen v základu jen 3 švýcarská (tedy německá, francouzská či italská).

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mul

SUI je mix sám o sebe od jakživa, bolo by čudné aby neboli pomiešaní aj teraz

Reagovat
salami

Prebrali ten polskej syndrom, kvaldu zvladaj levou zadní, ale na turnaji je to pak nic moc.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslíš Anglickej syndrom?

Reagovat
smazaný uživatel

lebo tam nieje ziadne svetove meno no dari sa im lebo hraju ako tim, nieco ako svk repre aj ked tam je Hamsik...

Reagovat
smazaný uživatel

Ve Švýcarsku je zase Xhaka, Shaqiri a ti hráči všichni hrají v klepších týmech.

Reagovat
smazaný uživatel

to su len taleny, nie svetove hviezdy a zatial nic nedokazali...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vladis271

Neskutočné, že pri tom ofenzívnom koncerte hrozí Portugalcom baráž. Už teraz ľutujem tím čo ich chytí do baráže. Najlepšie by bolo aby dostali Talianov, asi jediný by ich boli schopný zastaviť resp. s nimi odohrať vyrovnanú partiu.

Reagovat
smazaný uživatel

Najlepšie by bolo, keby Portugalci zvyšné 2 zápasy vyhrali a postúpili z 1. miesta.

Reagovat
smazaný uživatel

Talianov nedostanú, keďže obe mužstvá budú medzi nasadenými

Reagovat
vladis271

bude sa nasadzovať?

Reagovat
uff

Jasné V tejto chvíli by boli naši nasadení.

Reagovat
vladis271

sorry nič som nepovedal.

Reagovat
uff

Ešte že

Reagovat
smazaný uživatel

Máš v hlavě kupu hoven.

Reagovat
vladis271

ked to hovorí Spartan

Reagovat
Hokaido

Argument

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrý, nemusíš to znovu dokazovat.

Reagovat
mithro

Reagovat
maxton

baraz sa losuje alebo hraje 1 s 8 , 2 s 7 atd ?

Reagovat
smazaný uživatel

4 nasadene a 4 nenasadene a losovanie

Reagovat
DelPiero137

Ak daju Svajciarov v priamom zapase (a vyhraju v Andore) tak idu z prveho miesta o skore. Ci sa zmenili pravidla?

Reagovat
smazaný uživatel

neviem ci sa najskor nezohladnuju vzajomne zapasy

Reagovat
smazaný uživatel

ne

Reagovat
REPLIKATOR

Mají nejtrapnější skupinu

Reagovat
hona.kub

jak může Kosovo hrát kvaldu o MS, když už je tam jednou zastoupeno jako Srbsko?

Reagovat
ratusek

Kosovo is Serbija

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Do příští kvaldy se přihlásí Sudety.

Reagovat
smazaný uživatel

A jizni slovensko

Reagovat
smazaný uživatel

sarisske kralovstvo potom posle tiez svoj mancaft !!!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
raduinho

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
Stiksxx

Jsem rád, že Francie udělala větší ostudu než Nizozemci.

Reagovat
Stiksxx

+ výborně Davy!

Reagovat
Carrick

Moc se mi líbil Vilhena.

Reagovat
dextroza_m

Kdoví kolik tiketů dnes Frantíci zrušili? I když zase kurz na jejich výhru byl tak 1.01..

Reagovat
Stiksxx

Mohly tam být hodně třeba handicapy. nebo kolik padne gólů

Reagovat
Rarášek

Z Nymana mám strašnou radost .

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele