Souhrn kvalifikace o MS 2022 - pondělí 15.11.

15.11.2021, 22:42
Komentáře a souhrny
Harry Kane (© AFP)
Oči pro pláč zbyly Itálii, v Severním Irsku jenom remizovala a skupinu nakonec vyhrálo Švýcarsko, které nemělo problémy s Bulharskem. Ještě suverénnější byla Anglie, v San Marinu nastřílela deset branek. Na senzaci jen těsně nedosáhly Andorra a Faerské ostrovy...
Skupina C

Severní Irsko - Itálie 0:0

15.11.2021 20:45

Góly: -

Itálie nezvládla poslední krok a v závěrečném duelu o postup dokázala s domácím Severním Irskem jen remizovat. Manciniho favorit tudíž ve skupině končí až za prvním Švýcarskem, takže ho opět čeká neradostná baráž, s níž nemají Italové moc dobré zkušenosti.

Trenér Roberto Mancini před zápasem trochu obhajoval to, že jeho týmu od doby, kdy vyhrál poslední Euro, došel dech. Utěšoval stále ještě čerstvě slavící fandy, že posledních pár výsledků nebude mít na hru jeho svěřenců vliv a že se rozhodně dostanou na mistrovství světa. No, možné to je, ale rozhodně ne na základě kvalifikace. Italové totiž ve městě, kterému vzdal ve stejnojmenném snímku hold oscarový tvůrce Kenneth Branagh, remizovali bez branek.

Manciniho skvadra nastoupila bez vyložené hrotové devítky a bylo to znát. Lorenzo Insigne v pozici falešného hrotu neodváděl zdaleka tak kvalitní práci jako na kraji útoku, v dresu Neapole. Italové sice měli na hřišti viditelnou převahu a často míč putoval z jedné italské nohy na druhou, aniž by jeho trajektorii dokázali Severní Irové nějak usměrnit nebo překazit. Ale to bylo všechno.

Po pětadvaceti minutách neuspěl střelou Barella a dorážka kapitána Neapole Insigneho zase napálila míč vysoko nad. O pár minut později rozkmital své rychlé nohy generační talent Federico Chiesa, jenže jeho průnik do vápna přesnou střelou neskončil.

Pro domácí ekipu to nebylo snadné utkání, hráči často bránili bez míče a jen se snažili kopírovat pozice svého soupeře. Jeho bránu nedokázali výrazně napadnout ani po změně stran. Jenže tahle taktika Italům nevoněla a úspěšně jejich pokusy neutralizovala.

Brankář Donnarumma musel první větší šanci soupeře řešit až v 50. minutě, kdy vychytal z pár kroků zakončujícího Savilleho. Po hodině hry mohl kontrovat Chiesa, kterému připravil míč pro střelu Berardi, jenže Chiesův obstřel skončil mimo. V Belfastu dokonce mohla zavládnout vlna nadšení po výhře! Conor Washington se v 91. minutě dostal až za italskou obranu, obešel dokonce i Donnarummu, jenže pak napálil jediného obránce na čáře!

Více informací k zápasu

Švýcarsko - Bulharsko 4:0

15.11.2021 20:45

Góly: 48. Noah Okafor, 57. Rubén Vargas, 72. Cédric Itten, 90+1. Remo Freuler

Švýcarsko si na úkor aktuálních mistrů Evropy zajistilo přímý postup na světový šampionát do Kataru. V souboji s Bulharskem nemělo situaci ve svých rukou, bylo třeba svého soupeře skolit vyšším rozdílem a ani tato skutečnost mu k úspěchu stačit nemusela. Svou část úkolu přece splnilo. A protože Itálie senzačně neporazila Severní Irsko, vsunulo se na první příčku.

Spíše se očekávalo, že mezi Italy a Švýcary se bude konat honba na dálku o finální skóre. Oba celky měly před posledním kolem shodný počet bodů, ten z Apeninského poloostrova byl ve výhodě díky dvěma vstřeleným gólům navíc. Domácí tak museli tohle manko dohánět. Avšak nakonec se příběh vyvíjel jinak, protože Gli Azzurri v Belfastu uhráli jen bezgólovou remízu.

Svěřenci trenéra Murata Yakina disponovali lepší vzájemnou bilancí s Itálií, tohle kritérium jim ale nebylo nic platné, neboť o umístění v tabulce rozhodoval rozdíl mezi zaznamenanými a obdrženými brankami v případě stejného bodového sumáře. Ve finále se pak touto otázkou nepotřebovali zabývat. Bulharsko odolávalo jenom první půli, ta druhá se mu vůbec nezdařila.

Hosté ještě mohli pomýšlet alespoň na konečnou třetí pozici ve skupině C, jenže to by zkrátka museli v Lucernu nějakým způsobem uspět. Jejich konkurent v boji o tuhle metu ze Severního Irska naopak podnikl kroky ke zdárnému rezultátu proti druhému z favoritů tohoto uskupení a urval výslednou plichtu. Oproti týmu kouče Jasena Petrova získal celkově o jeden bod více.

Domácí se prostě museli hnát směrem dopředu a už od začátku bylo patrné, že jsou si tohoto faktu moc dobře vědomi. Ve 4. minutě vypálil svou levačkou ostře Vargas, o kousek nicméně bránu minul. V 10. minutě již Vargas dokázal napřímo ohrozit brankáře Karadžova, avšak ten si u své bližší tyčky poradil. A následně ze solidního postavení selhal v koncovce Gavranovic.

Největší možnost dějství prvního si Švýcaři vytvořili na jeho konci, to když Frei přetáhl svůj pas na levou stranu, Okafor napřáhl pravačkou, jenže jeho pokus pouze rozezvonil brankovou konstrukci. Každopádně krátce po přestávce se Rossocrociati dočkali své zasloužené odměny. Ve 48. minutě Shaqiri zleva vyslal jemný oblouček na zadní tyč, odkud lehce zacílil Okafor.

O devět minut později Bulhaři inkasovali podruhé, Gavranovic přihrál na Vargase, jenž z úhlu propálil marně zasahujícího Karadžova. V 72. minutě se uvedl na střeleckou listinu také muž z lavičky náhradníků, Itten hlavou využil centr Steffena. A definitivní změnu skóre zařizoval v samém závěru Freuler, jemuž balón naservíroval zleva stále neunavitelný spoluhráč Shaqiri.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Švýcarsko853015:218
2.Itálie844013:216
3.Severní Irsko82336:79
4.Bulharsko82246:148
5.Litva81074:193
Skupina F

Rakousko - Moldavsko 4:1

15.11.2021 20:45

Góly: 4. Marko Arnautović, 22. Christopher Trimmel, 55. Marko Arnautović (pen.), 83. Dejan Ljubičić - 60. Ion Nicolaescu

Rakousko v závěrečném kole tohoto kvalifikačního cyklu o MS zvládlo obě dvě domácí vystoupení a po výhře nad Izraelem (4:2) si nyní dokázalo poradit také s podceňovaným Moldavskem po výsledku 4:1. Nicméně ani třígólová výhra mu k posunu na třetí místo nestačila, neboť Izrael těsně zdolal Faerské ostrovy (3:2). Náš jižní soused tak skončil čtvrtý se šestnácti body a za Izraelem zaostal jen vinou menšího počtu vstřelených branek.

Hosté si připsali na konto skupiny F už devátou porážku a obsadili beznadějně poslední šestou příčku s jedním získaným bodem. Svěřenci trenéra Franca Fody si díky dobře zvládnuté Lize národů zahrají baráž a budou mezi nenasazenými, úvodní duel proto absolvují venku. Jasný favorit vstoupil do tohoto utkání naprosto skvěle a již po necelých čtyřech odehraných minutách vedl.

Kanonýr italské Bologny Marko Arnautović obdržel přihrávku na hranici pokutového území od Christophera Trimmela a pohotovou přízemí střelou uklidil balón do protějšího spodního růžku. Ihned nato se mohl prosadit také Sabitzer, jenže po spolupráci se Schaubem poslal svou křižnou ránu o kousek vedle vzdálenější konstrukce. Po necelé čtvrthodině hry se poprvé blýskl brankář Namaşco, jenž skákavý pokus Grülla odvrátil na rohový kop.

Domácí se přeci jen dočkali druhé trefy přesně v polovině prvního poločasu. Přihrávku Schauba na Arnautoviće dokázal ve skluzu odvrátit Dros, avšak jen přímo na kopačku Trimmela, který z dvanácti metrů snadno překonal bezmocného Namaşca. Krátce po odehrané půlhodině vypálil velmi tvrdě po rohovém kopu aktivní Grüll, ale jeho tvrdou dělovku dokázal brilantně zlikvidovat pozorný domácí brankář.

Rakušané si definitivně pojistili náskok zhruba deset minut po přestávce z pokutového kopu. Ten nařídil makedonský rozhodčí Stavrev za zřetelné podražení Posmace na Grülla, balón si poté postavil právě Arnautović a zkušeně se trefil k levé tyči, i když Namaşco vystihl směr jeho střely a k úspěšnému zákroku neměl daleko. Moldavané se však nehodlali vzdát a v 60. minutě zaznamenali alespoň čestný úspěch.

Drosova chytrá kolmice prošla až na rozběhnutého Iona Nicolaescua, třiadvacetiletý útočník slovenské Dunajské Stredy následně nezaváhal při svém samostatném úniku a bez potíží překonal gólmana Lindnera. V následujícím průběhu se musel ještě jednou vytáhnout Namaşco proti bombě střídajícího Onisiwa a pak odmítl hattrick Arnautović, když dorážku uklidil příliš vysoko.

Skóre tohoto pondělního zápasu se naposledy měnilo zhruba deset minut před závěrečným hvizdem. Čtvrtý zásah rakouské reprezentace přidal jiný nově příchozí hráč Dejan Ljubičić, před nímž se na hranicí šestnáctky zjevil volný prostor díky pobídce Sabitzera a svou jedovatou střelou z dvaceti metrů rozvlnil síť.

Více informací k zápasu

Izrael - Faerské ostrovy 3:2

15.11.2021 20:45

Góly: 30. Munas Dabbur (pen.), 58. Shon Weissman, 75. Dor Peretz - 62. Sølvi Vatnhamar, 72. Klaemint Olsen

Tak tohle bylo hodně dramatické utkání plné zvratů, na které by si před zápasem vsadil asi jen málokdo. Před výkopem bylo jasné, kdo bude favoritem, ale Izrael se proti Faerským ostrovům pořádně nadřel, aby si připsal tři body. Prohospodařil totiž náskok dvou branek a málem litoval.

Izrael sice na domácí půdě vedl nad Faerskými ostrovy už o dvě branky, ale do konce utkání musel ještě pořádně zabrat, aby dokázal strhnout vedení na svou stranu. V prvním poločase nebylo zase tak moc o co stát. Izrael si sice byl vědom své výhody a role favorita, ale že by se to proti outsiderovi projevovalo nějak zásadně na hře, to se říct nedalo.

Na začátku utkání rozběhl Solomon kolegu z útoku Dabbura, jenže s ním se na poslední chvíli dokázala vrátit dvojice soupeřů. V první větší šanci se domácí Izrael ukázal až po dvaceti minutách. Avraham Rikan se z pravé strany dostal do pokutového území, ale jeho dělovku hostující brankář Nielsen vyrazil mimo bránu.

Skóre se poprvé měnilo ve 30. minutě. To se ve vápně nechal faulovat Munas Dabbur a sudí po chvíli u monitoru ukázal konečně na penaltový puntík. Právě Dabbur vzal odpovědnost na sebe a dobře udělal. S jistotou ostříleného kanonýra proměnil šanci a slavil první branku.

To bylo z prvního dějství prakticky všechno, Izrael vedl a jeho brankář Marciano se přitom mohl pyšnit titulem neplatícího diváka. Ani první minuty po změně stran nenaznačovaly, že by se mělo odehrát nějaké zásadnější drama. Naopak, v 59. minutě sehrál Izrael nacvičený signál z další standardky a osamocený Shon Weissman zvýšil na 2:0.

Jenže Faerské ostrovy dnes ukázaly obrovskou sílu a chuť urvat konečně body. Izrael totiž v 63. minutě sehrál katastrofálně nezvládnutou ofsajdovou lajnu, takže před brankářem Ofirem Marcianem se zjevili hned dva protihráči. Veterán Sølvi Vatnhamar byl tím šťastlivcem, který dostal míč do sítě.

Další nedoraz v domácí obraně nastal v 73. minutě, když po centru ze strany nikdo nehlídal Klaeminta Olsena dostatečně a ten tvrdou hlavičkou srovnal! Ani to ale nebyl konec, protože po pouhých třech minutách si Dor Peretz naběhl do vápna na skvělý oblouček za obranu a z voleje stanovil konečný výsledek na 3:2 pro domácí.

Více informací k zápasu

Skotsko - Dánsko 2:0

15.11.2021 20:45

Góly: 35. John Souttar, 86. Che Adams

Reprezentanti Skotska se dobře naladili na březnovou baráž o MS a v kvalifikační skupině F nyní potvrdili velmi solidní formu. Na závěr předvedli zodpovědný výkon ve všech směrech a naprosto suverénní Dánsko zdolali po výsledku 2:0. Díky tomuto úspěchu obsadili druhé místo se ziskem třiadvaceti bodů a v baráži proto proklouzli mezi nasazené výběry, což znamená, že úvodní duel ve čtyřčlenné skupině zahájí doma.

Svěřence trenéra Kaspera Hjulmanda nemusí tento neúspěch příliš mrzet, i když před pár dny s Faerskými ostrovy přišli o svou neprůstřelnost a teď tedy zaznamenali první bodovou ztrátu. I tak bezpečné obsadili vítěznou první příčku se sedmadvaceti body a mohou se proto těšit na světový šampionát. Úvodní dvacetiminutovka spíše probíhala v opatrnějším duchu, první větší možnost byla k vidění ve 23. minutě.

Po přihrávce z pravého křídla v podání Gilmoura se sice nedostal do zakončení Christie, avšak Che Adams už ano a jeho tvrdou ránu směřující k bližší tyči dokázal famózně odkopnout do zámezí připravený brankář Schmeichel. Mírný outsider této pondělní bitvy vsítil důležitou vedoucí branku deset minut před přestávkou, neboť po rohovém kopu McGinna a chytrém zpětném sklepnutí v podání Coopera rozvlnil síť hlavou dobře postavený John Souttar.

Dánové od této chvíle přeci jen přidali a ve svém snažení pokračovali také po změně stran, srovnat stav mohli v 54. minutě. Hezkou akci svých spoluhráčů zakončil prudkou hlavičkou z hranice brankového území Cornelius, jenomže naprosto parádní reflexivní zákrok vytáhl gólman Gordon a uchránil tak svůj výběr od pohromy. O deset minut později chtěl na opačné straně definitivně rozhodnout Adams, když zblízka orazítkoval přední tyč, nicméně vzrušení nakonec bylo zbytečné vinou těsného ofsajdu.

Skotové pak svého protivníka vůbec k ničemu nepustili až do závěrečného hvizdu a sami naopak přidali druhý gól v 86. minutě, zasloužené trefy se dočkal pětadvacetiletý forvard anglického Southamptonu Adams. Ten po přesně načasované kolmici střídajícího Armstronga nic neuspěchal a skákavým pokusem ze čtrnácti metrů překonal marně se natahujícího Schmeichela.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Dánsko1090130:327
2.Skotsko1072117:723
3.Izrael1051423:2116
4.Rakousko1051419:1716
5.Faerské ostrovy101187:234
6.Moldavsko100195:301
Skupina I

Albánie - Andorra 1:0

15.11.2021 20:45

Góly: 74. Endri Çekiçi (pen.)

Možná až nečekaně tuhý boj musela podstoupit Albánie doma v duelu proti Andoře. V Tiraně se nemohla spolehnout na fanoušky, ne vlivem opatření spjatých s pandemií koronaviru, ale kvůli trestu za nepřístojnosti diváků v říjnovém měření sil s Polskem, a v komorním prostředí jako by se neuměla vyburcovat k optimálnímu výkonu. Výhru urvala až ve druhém poločase.

Očekávalo se, že výkonnostní rozdíl mezi oběma celky bude přece jenom markantnější. Jenže outsider z Pyrenejského poloostrova odvedl opravdu velmi slušnou práci a soupeře minimálně pořádně potrápil. Například statistika přímých střel na branku nevyzněla nikterak zásadně ve prospěch Albánie. Andorra se držela dlouho, nerozhodný výsledek však nakonec neubránila.

I první pokus mezi tři tyče mimochodem vyprodukovali hosté, konkrétně ve 14. minutě, a to zásluhou Cristiana Martíneze, jenže gólman Strakosha zasáhl. Domácí poprvé výrazně hrozili až ve 27. minutě, Seferi vypálil svou pravačkou, brankář Josep Gómes si ovšem poradil. Do přestávky ještě Albánce mínil rozradostnit Roshi po pasu Hoxhallariho, trefil nicméně jen tyč.

Ani ve druhém dějství favorit tohoto utkání nedostal svého rivala pod permanentní tlak. Přece se však ve finále propracoval k jedinému přesnému zásahu, který rozhodl o jeho úspěchu. K té situaci došlo v 73. minutě, kdy Cekici proměnil pokutový kop zakončením doprostřed brány. Penaltu nařídil sudí Treimanis poté, co bek Joan Cervós ve vlastním vápně fauloval Uzuniho.

Více informací k zápasu

Polsko - Maďarsko 1:2

15.11.2021 20:45

Góly: 61. Karol Świderski - 37. András Schäfer, 80. Dániel Gazdag

Již před úvodním hvizdem dnešního duelu byly karty jasně rozdané. Poláci měli v kapse postup do baráže o MS z druhého místa, zatímco hostující Maďaři už ztratili veškeré naděje se na šampionát kvalifikovat. Hlavní náboj utkání tak spočíval v tom, jestli Polsko zapíše čtvrtou výhru za sebou a důstojně se rozloučí se skupinou před vlastními fanoušky. A to se domácím nepovedlo. Na trefu hostujícího Schäfera z 37. minuty sice zareagoval v 61. Świderski, ovšem zásah Gazdaga z 80. minuty znamenal překvapivé vítězství pro hostující Maďarsko.

Polsko vstoupilo do zápasu aktivně a od prvního momentu hru kontrolovalo. V 19. minutě se navíc dostalo do slibné příležitosti poté, co špatně vyběhl hostující gólman Dibusz. Jeho hrubku ale nedokázali Świderski ani Bednarek využít. Poté se více do hry dostali Maďaři a hned z první šance rozesmutnili domácí tribuny! V 37. minutě zahrávali hosté přímý volný kop. Centr přizvedl nešťastně jeden z bránících hráčů Polska, míč si následně ve skrumáži našel András Schäfer a uklidil jej přesně mezi nohy zkoprnělého Szczęsnyho - 0:1.

Domácí byli jako opaření a jen se štěstím dohrávali první poločas v plném počtu po brutálních zákrocích Klicha a Cashe. Oba vyvázli jen se žlutou kartou.

Trenér Polska Paulo Sousa viděl, že musí něco změnit a po přestávce poslal na hřiště Jóźwiaka a Zielińskeho, kteří měli za úkol alespoň vyrovnat. Místo očekávaného tlaku domácího mužstva však měli více ze hry svěřenci kouče Rossiho, kteří mohli v 53. minutě svůj náskok ještě pojistit. Po dobrém zákroku Szczęsnyho se k dorážce nachomýtl Varga, ale svůj pokus poslal mimo. A tak o osm minut později Poláci přece jenom vyrovnali, poté co Maďaři předvedli katastrofální bránění rohového kopu. První souboj nejprve vyhrál Bednarek, míč se následně odrazil od Szalaie a Świderski, zcela nepokrytý mezi pěti hostujícími hráči, hlavičkoval naprosto přesně - 1:1.

Na hřiště následně přišel podpořit domácí ofenzivu i Arkadiusz Milik a zaplněné tribuny hnaly své miláčky za obratem. Místo toho ale přišel šok. V 80. minutě Maďaři předvedli luxusní kombinaci při přechodu do útoku a dostali se až do vápna. Odtamtud poslal Kiss přesnou přihrávku do druhé vlny na nabíhajícího Gazdaga, který si ještě míč v klidu zpracoval a jeho projektil skončil v pravé šibenici domácí svatyně!

Zaskočení Poláci se ještě snažili z výsledkem něco udělat, nicméně k žádné gólové příležitosti se až do konce utkání nedostali.

Více informací k zápasu

San Marino - Anglie 0:10

15.11.2021 20:45

Góly: 6. Harry Maguire, 15. Filippo Fabbri (vl.), 27. Harry Kane (pen.), 32. Harry Kane, 39. Harry Kane (pen.), 42. Harry Kane, 58. Emile Smith Rowe, 69. Tyrone Mings, 78. Tammy Abraham, 79. Bukayo Saka

Ještě jednoznačněji, než se čekalo, skončilo utkání mezi trpaslíkem ze San Marina a favoritem z Anglie. Hosté si zajistili postup na mistrovství světa vítězstvím 10:0, čtyřmi góly se na něm podílel Kane. Další trefy přidali Maguire, Smith-Rowe, Mings, Abraham a Saka, jedna byla vlastní.

Na první branku se v Serravalle nečekalo dlouho. Už v šesté minutě se Foden postavil k rohovému kopu, který zahrál směrem na penaltu na Harryho Maguirea a ten si už hlavou poradil. Zanedlouho mohl navyšovat vedení po centru Saky jeho spoluhráč z Arsenalu Smith-Rowe, balón ale zastavil Rossi.

Co se nepovedlo jemu, to dokázal Bukayo Saka o chvilku později. Jeho střela by sice pravděpodobně letěla mimo prostor tří tyčí, nicméně Filippo Fabri ji tečoval tak, že skončila v síti. Po čtvrtině utkání předvedl obrovskou hloupost Rossi, který při zakončení Fodena nesmyslně zvednul ruku, do níž mu nakonec balón vletěl a kopala se tak penalta. K té se postavil Harry Kane a s přehledem ji proměnil.

Nedlouho poté udeřil Kane podruhé. Tentokráte z levé strany poslal prudký přízemní centr Smith-Rowe, kanonýr Tottenhamu zamířil z první přímo k tyči. Pak se do akce dostal i Ramsdale, který se vytasil s dobrým zákrokem proti Nanniho střele. Namísto snížení ale přišla další penalta pro Albion za hru rukou, tentokráte v podání D’Addaria. I tentokráte se k ní postavil Harry Kane, jenž ranou do šibenice završil hattrick.

A tím ještě neskončil. Před odchodem do šaten se dostal za vápnem k míči, s přesilou hráčů San Marina si nelámal hlavu a přízemní ranou k tyči skóroval. Po přestávce se mohl Kane zapsat i mezi asistenty, to by ale Abraham nesměl jeho pobídku spálit. Sedmý zásah tak přišel až po Abrahamově pěkné patičce na Emila Smith-Rowea, který nekompromisně překonal gólmana.

Hned při svém premiérovém startu se mohl gólu dočkat Gallagher, ten ovšem pohrdnul příležitostí po centru Chilwella. Situace pro domácí tým se i tak stala ještě horší v osmašedesáté minutě, kdy právě faul na Gallaghera znamenal žlutou kartu pro Rossiho. Jelikož byla už jeho druhou, musel předčasně odejít do sprch.

Této přesilovky hosté využili bleskově. Alexander-Arnold z přímého kopu našel přesně hlavu Tyrona Mingse, od níž míč putoval na zadní tyči mimo dosah brankáře. To mohlo spustit skutečnou gólovou smršť, jenže Gallagher vzápětí pálil do tyče a střela z kopačky Bellinghama sice skončila v síti, pro ofsajd ale neplatila.

O deset minut později se konečně prosadil Tammy Abraham, a to nikoliv ledajakým způsobem. Arnoldův pas si výborně zpracoval a ještě lépe jej z otočky poslal přímo ke vzdálenější tyči. Jen o pár desítek sekund po něm završil "desítku" Bukayo Saka. Ten si počkal na malém vápně na Arnoldův centr a hlavou jej trknul do brány.

Anglie tak díky tomuto vítězství a současnému zaváhání Poláků obsadila postupové první místo ve skupině s relativně slušným náskokem, naopak San Marino skončilo poslední s pouhým jedním vstřeleným gólem.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Anglie1082039:326
2.Polsko1062230:1120
3.Albánie1060412:1218
4.Maďarsko1052319:1317
5.Andorra102088:246
6.San Marino1000101:460

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (119)

Přidat komentář
fabec1222

Nakonec bude ještě baráž silnější, než přímo postupující

Reagovat
spider_8

Nám to může být jedno, stejně dostaneme Skoty.

Reagovat
REPLIKATOR

Nám to může být jedno, stejně vypadneme.

Reagovat
eder

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Minister

Taloši pekne

Reagovat
Y.N.W.A

zadrhlo se to po vítězným EURU - pět zápasů z toho jen 4 remízy a jediná výhra proti Litvě... na EURU dali Švýcarům trojku, na podzim pak s nima jen dvě remízy

Reagovat
Liquid

gratulace míří pod Apeniny, v jedné z nejjednodušších kvalifikačních skupin 4x zaváhali což je z 8 zápasů dost ostuda pro úřadující mistry evropy, na los baráže se těším, škoda, že Švédové ještě nepřetlačili Španěle

Reagovat
Allianz_Arena

Čtyři zaváhání je dost. Na druhou stranu bych řekl, že nikdo z těch top favoritů neměl těžšího soupeře o první místo než je Švýcarsko.

Reagovat
Shevchenko

Proč zas lžeš

Reagovat
KnoxXx

Poliaci este spadnu medzi nenasadenych a za odmenu chytia ITA/POR

Reagovat
Liquid

ono to je jedno, na MS vždycky shoří ve skupině s Ekvádorem, Jižní Koreou apod, z Evropy dlouhodobě nejtrapnější tým na MS

Reagovat
Modroočko

Ekvádor mal v tom čase výborné mužstvo, ale inak hej, Poliaci sú už 40 rokov turnajoví tragédi. Jediná výnimka Euro 2016.

Reagovat
Liquid

měl, ale Poláci byli skoro doma, tak jak Němci jsou turnajový mužstvo tak Poláci antiturnajový, z těch top zemí zas podobně antiturnajová je Anglie, byť skupiny vesměs dávala

Reagovat
kilobyte

Anglie poslední dva turnaje = 4. místo a stříbro. V součtu asi nejlepší výsledek (i když zlato je prostě zlato).

Reagovat
smazaný uživatel

4. a 2. místo není špatný. Ale hlavní smysl existence anglického národního týmu je v tom, aby se mu mohl zbytek světa smát a to v tom finále eura naplnili dokonale.

Reagovat
kilobyte

Kdyby se to finále hrálo v Anglie, tak by se to nestalo.

Reagovat
PaYaB

Reagovat
avicii

Ako bude teda ta baráž?

Reagovat
Coutinho10
Reagovat
Kixi Syhimour

Nevíš, kdy se ta baráž losuje?

Reagovat
Modroočko

26.11.

Reagovat
Coutinho10

ja mel za to, ze az v prosinci, ale uz to vidim a uz od 17:00

Reagovat
PaYaB

26.11.

Reagovat
Kixi Syhimour

Díky oběma

Reagovat
Shevchenko

Takže musíme vyhrát o 6 gólů.

Reagovat
Coutinho10

jo a ani to nemusi stacit

Reagovat
avicii

Reagovat
Modroočko

Zatiaľ na MS nepostúpilo žiadne mužstvo, ktoré by chýbalo v Rusku (a Taliani s Holanďanmi mali tutové karty), takže zatiaľ to vyzerá na MS osvedčených tímov.

Reagovat
Liquid

teď koukám na to rozšíření pro 2026 a dobře si nechala Evropa nakydat na hlavu :D https://en.wikipedia.org/wiki/FIFA_World_Cup_qualification EU +3, Afrika +4, ale co teprve Severní a Střední Amerika z 3 na 6 to i taková Jamajka to má skoro zadarmo

Reagovat
DelPiero137

Neskutocny grc, je cas rozpustit FIFA aj UEFA.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Modroočko

Hej, to navýšenie v Ázii a Severnej Amerike je odveci, už v terajšej kvalifikácii je vidno, že okrem top tīmov je tam hrozne mizerná kvalita...a 6 tímov z Južnej Ameriky je tiež slušný úlet, aspoň naoko by mohli prijať do kvalifikácie Surinam, Guyanu a tieto menšie regionálne reprezentácie, aby nepostupovalo z jednej konfederácie 60% účastníkov

Reagovat
mistr129

Naopak té jižní Americe ať dají klidně 8, na ty se na MS vždy těším nejvíce Střední Amerika mě taky baví, ta Afrika s Asií ale bude opruz

Reagovat
Kily8

Reagovat
bobis21

I africké týmy bývají na MS super. Jen ty asijské mě teda nikdy nebavily, to je pravda.

Reagovat
Bayern +

Reagovat
Trand

Reagovat
FUnk

Reagovat
Bayern +

Afrika je tiež super, Ázia o ničom

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Liquid

u té JA souhlasím s tím aby tam foukli ty co tam geograficky patří, ale s počtem 6 pro ně podle mě není takový úlet, takový Peru, který dlouho hraje kolem 8.místa v té kvaldě, tak je schopný porážet i ty Poláky, vzpomeňme na Paraguay, který dal právě vás, na jednu stranu, jako Bolivíe i Venezuela jsou fotbalově na úrovni Panamy, Hondurasu, který na MS postupují poslední dobou, na druhou stranu Izrael je taky Asie a hraje naší kvaldu

Reagovat
Modroočko

Myslím si ale, že keď sa tím pohybuje na cca 6.-8. mieste desaťčlennej skupiny, postup si nezaslúži. Už teraz je napríklad isté, že spomedzi Portugalska, Talianska, Švédska, Česka, ale aj Škótska a Macedónska, ktorí majú historicky dobré obdobie, bude na MS niekto chýbať, a to majú momentálne oveľa kvalitnejšie výsledky než Peru, Paraguaj, Uruguaj alebo Čile, ktorí podävajú dlhodobo nevyrovnané výkony. A ich šanca sa od ďalších MS vďaka kvóte ešte zvýši, pre európske tímy druhého sledu šanca na postup stúpne len minimálne.

Reagovat
Liquid

Reagovat
Kily8

Peru malo zlý začiatok kvalifikácie, ale hrá vynikajúci futbal. Je to kvalitnejší tím, ako Škótsko, Česko a Macedónsko. Aj Uruguaj a Chile majú vyššiu kvalitu, ako tieto 3 Európske tímy.

Reagovat
johan14

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
celeb

Cesko, Skotsko, Macedonsko ma OVELA kvalitnejsie vysledky nez Uruguay, Cile???

Pod vplyvom coho si to pisal?

Reagovat
smazaný uživatel

Z dlouhodobého hlediska je pořadí Uruguay, Chile, ČR, Skotsko, Makedonie. Možná jsme teď byli rok, dva lepší než Chile, ale teď už zase ne.

Reagovat
frankiefcb

Klidně by stačilo, aby se o ty nové místa museli v baráži ty týmy poprat s Evropany a pak by se ukázalo jestli tam opravdu patří ty týmy. Ale jasné, že tohle rozšířené MS se dělá pro trpaslíky.Nejsme vyloženě proti rozšíření, ale tímto způsobem opravdu ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle by bylo asi ideální, počet přímých postupových míst nechat tak, jak je a pak udělat interkontinentální baráž. Ale tohle by podpořila asi jen Evropa a možná JA, protože ostatní asociace by v konfrontaci s týmy z UEFA/CONMEBOL měly menší šanci na postup svých týmů.

Reagovat
frankiefcb

no právě bohužel v tomto půjde ruku v ruce početná Afrika s Asií. I když u Afriky bych i věřil, ež by dokázali potrápit popřípadě vyřadit týmy z druhého sledu Evropy.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
PaYaB

komedie stašný paskvil

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
kilobyte

Docela bych bral, aby se rok před MS udělala celosvětová kvalifikace. V každé skupině by byli týmy z celého světa a hrálo by se v jedné zemi.

Reagovat
inferno08

Takže vlastně takové MS.

Reagovat
smazaný uživatel

Největší úlet je jednoznačně ta Asie. Aby měla 8 týmů, polovinu co Evropa to vůbec neodpovídá výkonnosti. Největší blbost je, ale to že se vůbec rozšíří na 48. Když už tak lepší by bylo 24 Evropa, 7 J. Amerika, 7 Afrika, 5 Asie, 4,5 S. Amerika, 0,5 Oceánie.

Reagovat
frankiefcb

no je to výsměch. Jedině, co chápu je JA a u Afriky max o dva. Ale zbytek je fakt na facku

Reagovat
icefish

6 týmů z JA je ještě OK, tu kvalitu docela i mají, ale 6 ze Severní a Střední, to je degradace fotbalu. A 8 z Asie, to je strašně směšný... Cílem je nejspíš dát do každé skupiny jednoho otloukánka, kterému můžeš naložit a postopit do 32-finále, protáhnout turnaj, neúměrně zatížit hráče... a získat víc peněz Peněz PENĚĚĚĚZZZZ!!!!

Reagovat
Radek Voltr

8 z Asie je v pohodě.. Japonsko, Korea, Austrálie, SA, Írán, Katar a Čína, která bude za pět let dělo, to máš 7 parádních týmů. ok, ten osmej je tam trochu navíc, asi něco jako Omán. nicméně všechny tyhle týmy jsou kvalitnější než odpad z evropy (polsko, srbsko a podobnej opruz)

Reagovat
Seydou Doumbia

arabači, iran, qatar, čina to už fakt lepší polaci nebo srbové...by je smetli z placu si mysllím

Reagovat
frankiefcb

tak tak, i kdyby tak pořád bycgh byl případně pro baráž s Evropou.

Reagovat
Seydou Doumbia

úpřímně by to pro mě bylo daleko atraktivnější než když se navzájem vytříská evropa sama proti sobě...ale to by zase znamenalo nepodmíněný počet pro všechny kontinenty a to oni nechtěji...si vem že do baráže půjdou 3 azijské repre a všechny si vylamou zuby a zase budou určité orgány nasrané...takže to neprojde, oni potřebují mít co nejvíce podmíněných míst pro každý kontinent

Reagovat
frankiefcb

no bohužel tam nejde moc o kvalitu, ale bay se to hrálo všude. Což je škoda, jak píšu výše. Docela bych věil, že by některé Africké týmy, co se nedostanou na MS letos by klidně mohli vyřadit některé týmy z Evropy. U Asie a Střední Ameriky to nehrozí.

Reagovat
Seydou Doumbia

Afrika má solidní potenciál vybudovat nějakou reprezentací, která by se mohla dostat dejme tomu klidně do čtvrtfinále či i semifinále turnaje. Bohužel tam jsou některé repre na papíře dost silní, ale chybí jím správný systém, takticka vyspělost hráčů, efektivita v zakončení a podobné atributy. Jinak si myslím že Nigérie, Senegal, Alžírsko, Maroko nebo Sloni by na to co popisuji výše, měli.

Reagovat
frankiefcb

+Egypt, Ghana, Kamerun to jsou velmi silné celky. Jak říkáš je třeba, aby sedla forma a taktika.

Reagovat
Radek Voltr

jo, to sme viděli na poslednim MS, kde Portugalci s Iránem v závěru zoufale bránili remízu aby vůbec postoupili

Reagovat
Seydou Doumbia

tak jestli chceš svou pravdu oduvodnit jedním zápasem, tak si zase vezmi rusko-arábie 5:0 arabači i iran si tu 1 výhru na MS uhráli, ale pořád si myslím že polsko nebo srbsko jsou výše...

Reagovat
Radek Voltr

tak "smetli z placu" je prostě ušatost, to musíš sám uznat.. třeba by pšonek o gól ty velboudáří dal, ale smetli z placu, no tááák

Reagovat
Seydou Doumbia

záleží jak by se komu povedl zápas no...já si umím představit hubenou výhru o gol po srdnatém výkonu asie, ale i třeba výhru rozdílem třídy 3:0

Reagovat
kilobyte

Proč si hodně lidí myslí, že z Číny bude dělo? Vždyť tam není žádný viditelný posun. Naopak se jim ostatní v Asii spíše vzdalují.

Reagovat
icefish

Přesně, je to spíš horší...

Reagovat
Radek Voltr

protože po desetiletích píčovin a hraní si na "národní tým" konečně začali naturalizovat + zvát Ujgury, což sou strašný divočáci

Reagovat
kilobyte

Takže pár žoldáků, co nemá na mateřskou repre je má pozvednout na světovou úroveň? Ale zatím se jim to nějak nedaří.

Reagovat
Radek Voltr

maj tam Brazilce a Anglána, ty fakt na mateřskou repre nemaj - je to snad ostuda?

Reagovat
kilobyte

Proč by to měla být ostuda? Jsou to prostě hráči, co nemají na top úroveň. Navíc 2 z těch 3 už jsou na vrcholu sil (32 let) a tomu třetímu je 28 let. Tuhle kvalifikaci mají rozehranou tak, že z ní na 99% nepostoupí a tu příští už asi 2 z nich hrát nebudou.

Takže aby z Číny bylo za 5 let dělo, tak by musela sehnat tak 15 nových hráčů. Za 5 let budou rádi, když budou hrát o MS do posledního kola v kvalifikaci.

Reagovat
Radek Voltr

to seženou.. brazilců se tam vždycky vyrojí plná řiť.. důležitý bylo to rozhodnutí, že se bude naturalizovat, teď už to pude samo

Reagovat
kilobyte

Ne, do 5 let fakt neseženou celou novou repre, ze které by udělali "dělo".

Reagovat
icefish

Čína dělo nebude, pokud nepočítám ty, co míří na Tchaj-wan. První 4 jména OK, pak Írán so so, zbytek k ničemu - tedy v kontextu světové kvality, která má hrát na MS. Katar bude muset naturalizovat Brazilsko-ghanský béčko a ještě to nejspíš posichrujou rozhodčí, což dost možná uvidíme velmi brzy... umí to grandiózně, viz památná házená. Odpad k zeblití.

Zkrátka - 4-5 míst pro Asii je úplně OK, ničím kromě peněz MS neobohatí, ale o to přece jde...

Reagovat
Radek Voltr

Katar má parádní tým.. před lety sme s nima hráli přátelák a Coufal nechápal a přirovnával je k Barceloně (tehdejší).. pak sem je viděl na Copa Amérika, kde si běžně vytírali zadky s Paraguayema apod.

Reagovat
icefish

2:2 s Paraguayí a vyrovnané statistiky, prohra s Kolumbií a ani si neskrtli, prohra s Argentinou a i statisticky dostali nařezáno…. Takže jestli jsou pro Coufala jak Barcelona, tak možná pro Coufala z Opavy 2012…

Reagovat
lampas

Reagovat
naheCZ

Trpišák nás opouští a jde převzít čínskej nároďák?

Reagovat
vacin

Na příkladu toho, kdo by postoupil do Kataru je to síla

U JA je to v pohodě při předpokladu, že 5. zvládne baráž je to navíc jeden tým (Kolumbie, Chile, Peru, Paraguay.

Afrika je taky relativně v pohodě, protože z 10 týmu, který pravděpodobně postoupí do závěrečné baráže jsou kromě DR Konga a Mali relativně pravidelní účastníci + ještě tam chybí Kamerun.

Severní Amerika znamená, že z 8 týmu, který mají nějaký ambice na postup postoupí 6.

Asie je v tomhle nejšílenější tam by v současnosti kromě tradičních účastníku Iran, SA, Jap, JK a Austrálie postoupily 3 týmy ze společnosti (Irák, SAE, Sýrie, Libanon, Omán, Čína Vietnam....

A Nový Zéland se bude modlit, aby se Austrálie nerozhodla vrátit do Ocánské federace

Reagovat
Trand

Paráda, Bolt bude znovu na Olympiádě.

Reagovat
Snatus

To už se řešilo v minulosti. Fifa to rozšíření protlačila přes hlasy z Afriky a Asie. Oni za to dostali těch více míst na MS. Evropa byla proti, ale byla samozřejmě v menšině. Nic s tím nešlo udělat.

Reagovat
Kixi Syhimour

Itálie

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Coutinho10

tak aspon to Skotsko by nam mohli opet soupnout, at je sranda ...muselo by bejt velky stesti, aby v nasi casti pavouka nebyla Italie nebo Portugalsko

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Oli99

Čauky, má tu někdo zkušenost se studiem licence UEFA B? Kde se případně dá najít nějaký materiál ke studiu?

Reagovat
Selänne

Čs, určitě na internetu.

Reagovat
Oli99

Tak samozřejmě tam jsem hledal jako první nic moc najít nemůžu

Reagovat
kilobyte

Zkusil bych napsat někomu z kontaktních osob. Případně někomu z Fačru.

https://kurzy.fotbal.cz/registrace-kurzu?type=3

Reagovat
Oli99

Reagovat
Dan Gubić

No keď Olemu dali Pro licenciu tak UEFA B zvládneš aj bez štúdia.

Reagovat
Oli99

Ale Ole je idiot, já chci mít nějaký znalosti

Reagovat
Rišty

pošli mi mejla, hodím ti nějaké výcucy...

Reagovat
Oli99

Poslal jsem do zpráv, díky

Reagovat
Salfovic

Vyskakovat si na nebohé a oslabené San Marino, hrdinové

Reagovat
fenixLFC

svajciarsko

Reagovat
REPLIKATOR

Shaqiri

Reagovat
RadekVonCZE

Švýcaři

Itálie

Reagovat
smazaný uživatel

Skotsko - Dánsko je předobraz toho jak dopadne Wales - Belgie.

Reagovat
Liquid

taky čekám minimálně welšský bod a odsun Poláků mezi nenasazené

Reagovat
kilobyte

Tak nám to může být asi jedno. Estonsku stejně nenaložíme tolik, abychom se dostali mezi nasazené.

Reagovat
Liquid

to ses podle mě přepočítal, pokud Wales aspoň remízuje, tak ikdyž dáme Estoncům 30:0 tak budeme nenasazený jakožto člen nepostupujících z tabulky kvalifikace ale jako člen ligy národů stejně jak až v kvalifikační skupině 4.Rakousko - jako tam bych dal za nutnost skončit aspoň 3. když už

Reagovat
kilobyte

Nepřepočítal. Vím, že musí Wales prohrát a ještě to může zamíchat skupina G. Ale nám může být asi jedno jak skončí ostatní zápasy, když Estonsko neporazíme potřebným rozdílem.

Dát minimálně 6 gólů bez Schicka a ještě nejlépe žádný nedostat, když se nám rozpadla stoperská dvojice. Šilhavý se bude určitě držet při zemi a moc ofenzivní sestavu neudělá.

Reagovat
Liquid

jo sorry četl jsem že naložíme tolik, ne nenaložíme....jako Šílhavý by zariskovat měl, klidně ať prohrajem ale dát tam nějakou 4-5-1 s převahou defenzivních by byl blázen

Reagovat
kilobyte

Nakonec docela dobré, i když je to hlavně tím, že tam už skoro nikdo jiný na výběr nebyl. Jen mi přijde, že Vydra není ten pravý do zavřené obrany. Ale zase ten výběr, no.

Reagovat
oli9

To bude baráž nejen pro nás ale pro všechny

Reagovat
eder

Mělo by se to přejmenovat na "blamáž"...

Reagovat
eder

Káně z rodu slepic - nejlepší útočník na světě!

Reagovat
johan14

To je sila ako vypadli do baráže Taliansko /nedali jedenastku/, Rusi /dali si vlastný gol/ a Portugalci /dostali doma gól v 90.minúte/. Tí budú poriadne nasratí na seba a nazhaveny na súperov.

Reagovat
lampas

Italové a Portugalci to udělali naschvál, abychom nemohli na MS postoupit my Ubohý svině a Švýcarsko zase bude hrát na turnaji, kde nemá co dělat, protože mají klasicky ohromný štěstí, jako vždy

Reagovat
Seydou Doumbia

Švýcaři a Chorvati jsou dlouhodobě nejlepší týmy z kategorie té druhé vlny...a postupně se tam tlačí i Dánové

Reagovat
icefish

Taky jsme mohli mít štěstí, stačilo hrát líp, rychleji a nedělat stupidní chyby

Reagovat
smazaný uživatel

Vydra je moc jednoduchej.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele