Souhrn kvalifikace o ME 2016 - úterý 13.10.

13.10.2015, 22:43
Komentáře a souhrny
Nizozemci před domácími příznivci podlehli Česku a definitivně se rozloučili s nadějí na postup, kterou by jim tak jako tak sebralo Turecko, které nejtěsnějším možným rozdílem porazilo Island. Výhry slaví rovněž Belgie, Bulharsko, Itálie, Bosna a Hercegovina, Kazachstán, Chorvatsko a Wales...
Skupina A

Lotyšsko - Kazachstán 0:1

13.10.2015 20:45

Góly: 65. Islambek Kuat

Kazachstán na závěr kvalifikace získal v Rize vůbec svoje první vítězství, posunul se z poslední na pátou příčku skupiny A a zároveň pomohl Turecku k přímému postupu na evropský šampionát. O jediný gól utkání se postaral v 65. minutě Islambek Kuat. Lotyšsko naopak zaznamenalo svou pátou porážku.

I když mají domácí na svém kontě hned polovinu nerozhodných výsledků z deseti utkání, dnu tabulky se nakonec nevyhnuli. Potřebovali nyní uhrát alespoň remízu, aby skončili před svým soupeřem. Nepodařilo se. Kazachstán v Lotyšsku dokázal vyhrát a zásluhou lepších vzájemných zápasů se posunul před ně.

Díky tomu nakonec smutní Maďarsko, které pomýšlelo na přímý postup na EURO ze třetí pozice. Pouze jediný celek ze všech devíti skupin dostal tuhle přednost. Protože se však Kazachstán posunul o jedno místo nahoru, mohlo si nakonec Turecko odečíst nepovedené zápasy s Lotyšskem, a o pouhý jediný bod v tabulce pravdy předskočilo právě Maďary.

Je pravda, že si svěřenci Jurije Krasnožana tři body zasloužili získat více. Přestože jeho pobaltský sok držel po celých devadesát minut více míč na kopačkách, směrem dopředu byli přece jenom aktivnější hosté. Vždyť střeleckých pokusů na branku vyprodukovali celkem devět, zatímco Lotyšsko pouze jednu jedinou.

Poprvé kazašského brankáře Pokatilova ohrozil ve 12. minutě Zjuzins, ovšem jeho pokus z voleje zpoza vápna skončil mimo. Na druhé straně se snažil prosadit Kuat, avšak gólman Vanins dokázal zasáhnout. Nakonec o výhře rozhodl kazašský záložník, který po přihrávce Smakova zamířil levačkou přesně ke vzdálenější tyči.

Více informací k zápasu

Nizozemsko - Česko 2:3

13.10.2015 20:45

Góly: 70. Klaas-Jan Huntelaar, 83. Robin van Persie - 24. Pavel Kadeřábek, 35. Josef Šural, 66. Robin van Persie (vl.)

Závěr kvalifikační skupiny vyšel české reprezentaci takřka dokonale. Vrbův výběr překvapivě skolil Nizozemce i podruhé, když v Amsterdamu zvítězil 3:2. Díky výhře Turecka nad Islandem tak Češi opanují celou svoji skupinu A. Jediným škraloupem na dnešním triumfu je červená karta Marka Suchého, který tak přijde o první zápas ve Francii...

Pavel Vrba dal se svými asistenty oproti utkání s Tureckem šanci hned šesti novým fotbalistům. Na levé obraně začal Theo Gebre Selassie, vedle nějž na stoperu nastoupil Michal Kadlec. Ani ofenziva nezůstala beze změn - střed zálohy vyztužil Jaroslav Plašil a v útoku nastoupil Tomáš Necid. Do branky se pak vrátil ve 117. zápase za reprezentaci Petr Čech.

Holanďané neměli co ztratit. Už před začátkem utkání věděli, že jedině vítězství jim uchová naději na baráž, a tak se ihned jali do útoku. Už ve druhé minutě se musela česká jednička vyznamenat proti Anwaru El-Ghazimu, který ve velmi dobré pozici střílel po zemi pouze do Čecha. El-Ghazi měl na svědomí i další šanci Sneijdera z desáté minuty, kterou záložník Nizozemska trestuhodně spálil.

Ani Češi se ale nedrželi příliš zpátky Presink Šurala a zaváhání Van Dijka mohl využít Darida, ale z úhlu pálil mimo. Jeroena Zoeta, jenž nastoupil v bráně Holanďanů při neúčasti Cillessena a Krula, prověřil až atypickou střelou ze vzduchu Jaroslav Plašil. Zoet se po dvaceti minutách málem podepsal pod první branku zápasu, když neudržel vysoký míč - domácí tehdy zachránil až Van Dijk, který odpálil míč před Gebre Selassiem.

Nizozemci působili s ubíhajícím časem stále zranitelněji a Vrbova ekipa toho dokonale využil. Celou gólovou akci zahájil Suchý, Tomáš Necid bystrou patičkou vyšachoval Van Dijka, a když Skalák posunul míč do vápna Pavlu Kadeřábkovi, byli Češi jednou nohou ve vedení. Zadák Hoffenheimu nakonec Zoeta překonal přesnou střelou na bližší tyč.

Kdo z fanoušků Oranjes si v té chvíli pomyslel, že hůře být nemůže, šeredně se zmýlil. Rozdíl ve hře obou týmů byl takřka hmatatelný, především co se sebevědomí týče. A tak se po vhazování Gebreho opět do akce zapojil Necid, jenž vyslal do vápna Josefa Šurala. V defenzivě si opět počínal nedůrazně Van Dijk, kolem nějž se Šural snadno prosmýkl a Zoet tentokrát čisté svědomí nemá - gól totiž prošel znova na jeho bližší tyči.

Nizozemce ale vrátil do zápasu Marek Suchý, jenž sestřelil v pozici posledního hráče Memphise Depaye a pod sprchy zamířil o pár minut dřív než jeho spoluhráči. Co je však horší - Suchý bude naší reprezentaci chybět v prvním utkání na Euru. To, i brzký příchod útočného esa Robina van Persieho, způsobilo ďábelskou závěrečnou pětiminutovku, která předznamenala nápor domácích ve druhém dějství.

Jenže ono to tak horké nebylo, ani v nejmenším. V první polovině druhého dějství měl dokonce český tým územní převahu (!) a byl i nebezpečnější. Žolík Van Persie měl od Blinda jasný úkol - dát gól - jenže do které branky mu zřejmě trenér neupřesnil. V šestašedesáté minutě tak dostaly naděje domácích velkou ránu, když po Skalákově centru překonal forvard Fenerbahce vlastního gólmana.

Nizozemci se ale nevzdali a v sedmdesáté minutě se dočkali kontaktní branky. Sneijderův roh zatloukl do branky Klaas Jan Huntelaar. Vzápětí měl kanonýr Schalke další šanci, ale tentokrát Čech jeho přízemní ránu kryl. Sedm minut před koncem však kapituloval podruhé, když se přes nedůrazného Procházku prorval Robin van Persie, jenž tentokrát zamířil do té "správné" sítě. V závěru už se nicméně kýženého vyrovnání nedočkali, a Češi tak kromě zápasu vyhráli i celou skupinu A.

Více informací k zápasu

Turecko - Island 1:0

13.10.2015 20:45

Góly: 89. Selçuk Inan

Ohromné štěstí mají Turci, kteří se nakonec stávají nejlepším týmem na třetím místě - což v tomto případě znamená přímý postup na Euro! Svěřenci Fatiha Terima potřebovali porazit dosud vedoucí Island a navíc doufat v to, že Lotyši prohrají s Kazachstánem a padnou na poslední místo ve skupině. Přesně to se také nakonec stalo..

Zápas v Konye byl nicméně skutečně dramatický - přestože Kazaši Turkům pomáhali, ještě minutu před koncem svítil na tabuli stav 0:0, což by Terimovu týmu na přímý postup nestačilo. Za tohoto stavu šlo na Euro Maďarsko. Potom se však k rozehrání přímého kopu postavil Selcuk Inan a parádní ránou rozhodl o tom, že je nakonec všechno jinak: Turecko se může těšit na šampionát, Maďary čeká baráž, a poražený Island finišuje ve skupině druhý za Českou republikou.

Domácí se poměrně pochopitelně rozhodli hrát vabank - vzhledem k tomu, že Nizozemci s Čechy prohrávali, vrhl se turecký výběr po změně stran do útoku a prakticky celý zápas se čekalo pouze na to, jestli potřebný gól skutečně vstřelí nebo ne. Už v prvním poločase měli navrch, i přes aktivitu kvarteta Arda Turan, Hakan Calhanoglu, Oguzhan Özyakup a Volkan Sen se však nedokázali dostat do zakončení; viditelně jim chyběla klasická devítka, šikovný útočník, který by z výborné práce silné ofenzivní zálohy vytěžil potřebné nebezpečí. Turci působili suverénním dojmem, vyměňovali si spoustu přihrávek a diktovali tempo hry jako zkušený favorit, islandský gólman Ögmundur Kristinsson však neměl příliš práce.

S blížícím se závěrem utkání pak domácí odhodili veškerou opatrnost stranou, ještě více Island přitlačili a zuby nehty se snažili docílit tolik potřebného jediného gólu, který by je poslal na šampionát. Vypadalo to, že nakonec nebudou úspěšní - dvanáct minut před koncem totiž přemotivovaný 'zlý muž' Gökhan Töre poslal ostrým faulem k zemi Jóna Dádiho Bödvarssona a byl po zásluze poslán ze hřiště, takže Turecko muselo v závěru tlačit v desíti.

Přesto se však zasloužené trefy nakonec dočkalo - i když mu k tomu musela pomoci standardní situace. Inan, který v reprezentačním dresu skóroval potřetí z posledních čtyř zápasů, ukázal, že jeho kopací technika snese i ta nejpřísnější měřítka; minutu před koncem si postavil míč k rozehrání přímého kopu a nechytatelnou ránou jej uklidil za záda bezmocného Kristinssona. Turci se tak po neúspěchu v roce 2012 vrací po osmi letech na elitní evropskou scénu; smutnit však nemusí ani Islanďané, kteří už měli postup zajištěn před výkopem..

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Česko1071219:1422
2.Island1062217:620
3.Turecko1053214:918
4.Nizozemsko1041517:1413
5.Kazachstán101277:185
6.Lotyšsko100556:195
Skupina B

Belgie - Izrael 3:1

13.10.2015 20:45

Góly: 64. Dries Mertens, 78. Kevin De Bruyne, 84. Eden Hazard - 88. Tomer Hemed

Belgičané vyhráli na domácí půdě nad Izraelem po celkem jasném průběhu. Mezi šťastné střelce se zapsali Mertens, De Bruyne a Hazard. Výsledek kosmeticky upravil Tomer Hemed, ale Izrael se radovat nemůže.

Belgičané chtěli na domácí půdě vyhrát, aby si pojistili první příčku ve skupině. Něco takového se ale zásadně nehodilo do karet Izraeli. Ti potřebovali vyhrát a ještě doufat v pomoc Kypru, aby se dostali do baráže.

Belgičané proto nasadili největší hvězdy a v obraně nastoupili Alderweireld, Kompany, Lombaerts a Vertonghen. Záložní řada byla tvořena Nainggolanem a Fellainim, zatímco o útočení se starali Mertens, De Bruyne, Hazard a Romelu Lukaku. Hosté vsadili na osvědčenou obranu ve složení Ben Harush, Ben Haim, Tibi a Dgani, zatímco ofenzívu měli na starosti pánové Zahavi, Hemed a Ben Haim II.

Od prvních minut byla Belgie jasně aktivnější, ale nedařilo se jí nalézt recept na obětavou obranu Izraele. Ta řešila jeden centr za druhým a musela rovněž strážit takové technické veličiny, jakými jsou právě De Bruyne nebo Eden Hazard. Po pěti minutách se Nainggolan odhodlal ke střele z pětadvaceti metrů, jenže mířil mimo. Postupná kombinace stále nepřinášela Belgičanům kýžený výsledek a hra byla poměrně strnulá.

Jedinou zajímavou šanci na druhé straně vytvořil Ben Haim II., který upadl ve vápně až příliš ochotně a sudí mu ještě vyčinil za nasimulovaný pád. Skvělou šanci zahodil Romelu Lukaku, i když jeho pozice byla velmi náročná. Převzal míč po pasu ze strany v pádu a ještě se stačil zorientovat. Jenže byl v tak velkém úhlu, že dostat míč do brány se mu jednoduše nepovedlo. Izrael vyrážel do ojedinělých šancí, to však neznamená, že by neuměl zahrozit. Po dvaceti minutách třeba trefil tyč za zády brankáře Mignoleta!

Belgičané se vrátili k ofenzívě a málem skórovali. Chybu, která se jen tak nevidí, však vyrobil Dries Mertens. Ofenzivní hráč Neapole dostal míč ideálně na malé vápno a nikdo u něj nebyl, ale Mertens míč netrefil ideálně před prázdnou bránou jej poslal mimo! Posledním, kdo se mohl výrazněji zapsat do análů utkání, se stal De Bruyne, který pálil těsně mimo. Také nástup do druhé půle se vyvedl mnohem více Belgičanům. Romelu Lukaku si naběhl na dlouhý pas do pokutového území a přehodil brankáře, jenže z velkého úhlu trefil jen boční síť.

Deset minut poté pálil z dobré pozice Marouane Fellaini, který sledoval svou ránu letící hodně mimo. To však domácím fanouškům zas tak vadit nemuselo. Po hodině hry se totiž Dries Mertens prosadil ve vápně a ranou k bližší tyči překonal pozdě zasahujícího brankáře Marciana! Mertens tak napravil svou chybu tím nejlepším možným způsobem. V týmu Izraele se do hry dostal střelec Damari, aby s výsledkem ještě něco udělal.

Další minuty pak v soupeřově dresu mohl sbírat mladík Divock Origi. Patnáct minut před koncem se Belgie prosadila podruhé a pojistila si tři body. Z pětadvaceti metrů se postavil ke standardní situaci mladík Kevin De Bruyne a krásnou ranou nedal svému protivníkovi žádnou šanci zasáhnout - 2:0 pro Belgii!

A nebyla to jediná branka. Demolice Izraele pokračovala, když pět minut před koncem utkání nechala obrana hostí volného a nehlídaného Edena Hazarda. Záložník londýnských Blues krásnou ranou prostřelil brankáře a Belgie vedla o tři branky. Belgii ale dnes večer čisté konto hřát nebude. Na skvělý centr ze strany si totiž krátce před koncem naskočil Tomer Hemed a upravil na konečných 3:1 pro Belgii.

Více informací k zápasu

Kypr - Bosna a Hercegovina 2:3

13.10.2015 20:45

Góly: 32. Kostas Charalampidis, 41. Nestor Mitidis - 13. Haris Medunjanin, 44. Haris Medunjanin, 67. Milan Đurić

Trochu šílený kyperský plán nakonec nevyšel. Reprezentanti maličkého středomořského státu naposledy překvapivě triumfovali v Izraeli a dostali se tak do nečekaně výhodné pozice - dnešní výhra nad Bosnou by je posunula do historické baráže. Balkánci však další překvapení nedopustili, a přestože měli v Nikósii spoustu práce, nakonec splnili roli favorita a po divoké výhře 3:2 jdou do play-off o postup naopak oni..

Pro svěřence Mehmeda Baždareviće to znamená, že jejich šance na historicky první kvalifikaci na Euro stále žije; postaral se o to zejména Haris Medunjanin, který dnes vstřelil dvě branky. Kypřané sice dokázali zprvu nepříznivě se vyvíjející zápas otočit a chvíli vedli 2:1, nakonec jim ale zbyly pouze oči pro pláč. Vítěznou trefu si připsal střídající Milan Djurić.

Medunjanin dnes prožil opravdu výjimečný večer - je tomu totiž víc než dva roky, co naposledy skóroval v reprezentačním dresu, tentokrát však dlouhé čekání ukončil opravdu ve velkém stylu. Jestliže se hostující fanoušci báli, že s elitním kanonýrem Edinem Džekem pouze na lavičce (kvůli rekonvalescenci) bude mít Bosna potíže vepředu, pracovitý záložník jejich obavy rozmetal už ve třinácté minutě, když napřáhl z první těsně za hranicí vápna a krásnou technickou ránou propálil domácího gólmana.

Ibišević krátce poté trefil tyč a zdálo se, že hosté mají otěže utkání pevně v rukou. Svěřenci Charalambose Christodouloua se však nevzdali. Poháněni vědomím, že výhra pro ně znamená baráž, a také vzpomínkami na první vzájemný zápas, který skončil šokujícím triumfem 2:1 v Sarajevu, se dokázali vymanit ze soupeřova tlaku a během krátké chvíle otočili skóre. Přímý kop Vincenta Labana sice ještě s velkým štěstím zlikvidoval gólman Asmir Begović, který také heroicky zamezil Mytidisovi skórovat do prázdné; po půlhodině hry se ale domácí publikum už radovalo. Begović vyrazil Efremovu ránu pouze k Charalambidesovi, který bez potíží doklepl do sítě.

O necelých deset minut později proměnil Mytidis na bližští tyči Makridisův pas ve vedoucí trefu, hektický závěr první půle ale ještě nebyl u konce. Místo aby Kypřané uhlídali těch několik zbývajících minut těsné a cenné vedení, přišla další rána na druhé straně - Lulićův centr našel nikým nehlídaného Medunjanina a bylo to 2:2.

Po změně stran už Bosna ukázala, že má přece jen mnohem více zkušeností; koneckonců Kypřané ještě nikdy nepostoupili ani do baráže, a to napříč všemi věkovými skupinami, zatímco hosté se loni představili na svém premiérovém mistrovství světa. Výsledkem byl mnohem suverénněji odehraný poločas vyšperkovaný třetí, vítěznou trefou: asistoval opět Lulić, který si tentokrát vybral žolíka Djuriće. Tomu už stačilo pouze vystoupat nad svého strážce a na zadní tyči hlavou uklidit míč do sítě.

Více informací k zápasu

Wales - Andorra 2:0

13.10.2015 20:45

Góly: 50. Aaron Ramsey, 86. Gareth Bale

Wales se podle očekávání rozloučil se svou již s předstihem úspěšnou kvalifikací pohodlnou výhrou, neboť v Cardiffu přehrál trpaslíka z Andorry 2:0. O poslední dvě trefy v soutěžním zápase před nadcházejícím šampionátem ve Francii se postarali Aaron Ramsey a Gareth Bale.

Na prvenství ve skupině B to sice nestačilo, jelikož Belgičané zvládli v Bruselu přehrát Izrael a udrželi si tak pozici lídra, ovšem Velšany to nijak zvláště mrzet nemusí. Vyprodaný Cardiff City Stadium si i tak plnými doušky užíval závěrečný zápas kvalifikace, z níž jejich miláčci vůbec poprvé zvládli proklouznout i na závěrečný turnaj od mistrovství světa v roce 1958. Úterní zápas tak byl spíše poděkováním za služby hráčů po celých deset zápasů, než za poslední výkon samotný. I proto drtivá většina příznivců zůstala na tribunách po závěrečném hvizdu a patřičně svému týmu poděkovala. Andořané si mezitím připsali nelichotivé jubileum v podobě celých padesáti prohraných zápasů v řadě.

Průlom skóre visel ve vzduchu již krátce po úvodním výkopu, když Bale vyprášil rukavice brankáře Pola a Jonathan Williams se marně rozčiloval, že rozhodčí neposoudil jeho pád po zákroku Jordiho Rubia jako penaltový. Úterní večer navzdory všeobecné radosti nedopadl dobře pro útočníka Hala Robsona-Kanua, jenž musel trávník předčasně opustit kvůli poraněnému kotníku.

Ferran Pol se musel v brance hostí pořádně činit, aby bezbrankový stav udržel co nejdříve. A nešlo jen o střely velšských hráčů - Max Llovera tečoval Daviesův centr tak nešťastně, že nebýt Polova akrobatického zákroku, vstřelil by si vlastní gól. S dalšími šancemi neuspěli ani Bale s Vokesem, zatímco Ramseyho hlavička skončila na břevně. Do kabin se tak odcházelo za nečekaného stavu 0:0.

Hned pět minut po změně stran se však již domácí dočkali. Aaron Ramsey stál ve správnou chvíli na správném místě, aby zblízka dorazil míč do odkryté branky Polem vyraženou ránu Ashleyho Williamse. Pro záložníka Arsenalu šlo o přesně desátý gól v reprezentačním dresu a vůbec první v letošní sezoně. Nedlouho poté mohl Ramsey dokonce přidat hned i trefu číslo dvě, ovšem po dobré práci střídajícího Lawrence zamířil těsně vedle.

V závěru pak nejprve neuspěli Williams s Vokesem a Lawrencem, avšak pojištění velšského náskoku přišlo i tak. Gareth Bale si vystřelil svůj sedmý gól kvalifikace a devatenáctý celkově, když čtyři minuty před koncem z Daviesova centru propálil vše, co mu stálo v cestě.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Belgie1072124:523
2.Wales1063111:421
3.Bosna a Hercegovina1052317:1217
4.Izrael1041516:1413
5.Kypr1040616:1712
6.Andorra1000104:360
Skupina H

Bulharsko - Ázerbájdžán 2:0

13.10.2015 20:45

Góly: 20. Mihail Aleksandrov, 56. Dimitar Rangelov

Bulharsko si nevydařenou kvalifikaci na mistrovství Evropy lehce spravilo alespoň na závěr, neboť se s ní loučí vítězně. Bulhaři totiž dokázali na vlastní půdě potvrdit proti Ázerbájdžánu roli favorita a zvítězili v poměru 2:0.

Domácí si tak pojistili konečné čtvrté místo ve skupině H a svého úterního soka nechali za sebou rozdílem pěti bodů. Postarali se o to gólovými trefami Mihail Aleksandrov s Dimitarem Rangelovem. První zmiňovaný otevřel skóre ve dvacáté minutě, když se prosadil hlavou z Popovova rohového kopu, jenž usměrnil do pravého dolního rohu branky.

Jedenáct minut po změně stran pak náskok Bulharů zdvojnásobil Rangelov, jemuž k zakončení dopomohl přesný centr zprava z kopačky Milanova. Svěřenci trenéra Peteva tak svou desetizápasovou kvalifikační pouť ukončili bilancí tří vítězství, dvou remíz a pěti porážek se skóre 9:12 a na třetí Chorvatsko tak ztratili propastných devět bodů. Ani hosté nezvládli vzdorovat favoritům jako jiné země během letošního cyklu a s jedinou výhrou a třemi remízami si uhájili pouze místo páté.

Více informací k zápasu

Itálie - Norsko 2:1

13.10.2015 20:45

Góly: 73. Alessandro Florenzi, 82. Graziano Pellè - 23. Alexander Tettey

Itálie dnes večer slaví tři body. Porazila totiž silné Nory, i když prohrávala. Na úvodní branku Tetteye odpověděl Florenzi a obrat dokonal Graziano Pellé před koncem zápasu.

Olympijský stadion v italském hlavním městě dnes uvítal hvězdné hráče domácího výběru, kteří se chtěli ucházet o tři body a důstojný konec kvalifikace. V bráně opět brankář Buffon, před ním stálice jako Darmian, Bonucci nebo Chiellini. V záložní formaci působil domácí miláček Alessandro Florenzi, vedle něj pak Montolivo se Sorianem. O útok se starala dvojice Eder a Pellé.

Norové dnes přijeli s jasnou motivací - potřebovali vyhrát k jistotě postupu. Obranná čtveřice se skládala z Elabdellaouiho, Hovlanda, Forrena a Aleesamiho, v záloze působili Skjelbred, Henriksen a Berget. Jediným vysunutým útočníkem byl Søderlund.

Už po dvou minutách se málem dostali domácí hráči do vedení. Na brilantní pas ze strany si naběhl Graziano Pellé a dobrou hlavičkou jen těsně minul tyč! Ofenzivní tykadla Itálie v podání janovského Edera a právě Pellého velmi často hrozila. Hosté pak stíhali zastavovat jejich průniky jen s vypětím všech sil. Na další ránu z větší vzdálenosti od Edera musel reagovat brankář Nyland jen skvělými reflexy.

Italům se dařila hra po křídlech a velmi často se úlohy centrujících hráčů zhostili buď Alessandro Florenzi, nebo se k němu přidával i bek Manchesteru United Matteo Darmian. Ačkoli byl tým trenéra Antonia Conteho jednoznačně aktivnější, stačilo jedno špatné bránění a pohroma byla na světě. Centr od Henriksena na zadní tyči sice dobře odvrátil obránce Chiellini, ale nikdo z jeho kolegů již neblokoval druhou vlnu. Alexanderu Tetteyovi tak stačila jen jedna přesná rána!

Italové zahájili ihned protiofenzívu a zkoušeli propálit brankáře Nylanda. Velmi štiplavý projektil ze svých kopaček vyslal Roberto Soriano, jenže na brankáře Norů si nepřišel. Deset minut před koncem první půle se do centru od Montoliva položil Graziano Pellé, ale ani on neměl přílš mnoho štěstí. Z následného rohového kopu se ke střele dostal ještě jednou Soriano a jen sledoval, jak jeho prudká rána mizí vedle tyče.

Brankář Nyland musel řešit ještě jednu ošemetnou situaci, když jej krátce před koncem prvního poločasu pořádně protáhl útočník Pellé. Dvě minuty po změně stran Itálie spustila rychlou kombinaci mezi Bonuccim, Darmianem a Florenzim. Obránce United pak nahrával na méně obsazeného Pellého, ale včas se vrátil obětavý Tettey. O další průnik se postaral mladý univerzál římského AS Alessandro Florenzi, jenže opět neúspěšně.

Přesně po hodině hry se Italové dočkali obrovské šance, když si na dlouhý pas od obránce Chielliniho naběhl Pellé a po chybě obrany šel sám na Nylanda! Zkušený útočník Southamptonu ještě sklepl míč pro kolegu Edera, který však v obrovské šanci nedokázal prostřelit hostujícího brankáře! Právě Eder byl po této akci střídán a na jeho místě se objevil Sebastian Giovinco.

Patnáct minut před koncem se právě střídající Sebastian Giovinco zapojil do útoku. Jeho centrovaný míč vyrobil v obraně Norů velké zmatky, když obránce Forren sklepával míč pro brankáře, ale netušil, že má za sebou Florenziho. Mladý záložník pohodlně skóroval!

O chvíli později mohla Squadra Azzurra otočit vývoj utkání kompletně. Giovinco se dostal k odraženému míči a vypálil přesně. Brankář Nyland však vytáhl perfektní zákrok a střelu chytil! Deset minut před koncem utkání se prosadil Alessandro Florenzi po nahrávce Candrevy, jenže celá akce byla ofsajdová. Přesto se diváci na Stadio Olimpico radovali. Mladík Florenzi tentokrát nahrával, našel skvěle kolegu Pellého a ten skvělou střelou z voleje otočil utkání!

Více informací k zápasu

Malta - Chorvatsko 0:1

13.10.2015 20:45

Góly: 25. Ivan Perišić

Hráči Chorvatska potvrdili úlohu favorita na půdě trpaslíka z Malty a po vítězství 1:0 si zajistili druhé místo ve skupině, tedy přímou účast na evropský šampionát do Francie. V druhé polovině kvalifikačního cyklu sice ztratili několik cenných bodů, ovšem nakonec s dvaceti body přeskočili o bod třetí Norsko. S tím bojovali o přímý postup na dálku, nakonec je spasila výhra první Itálie v poměru 2:1 právě nad severským soupeřem.

Malta se i tentokráte prezentovala velmi dobrou defenzivou a proti velkému favoritovi vůbec nepředvedla špatný výkon, nakonec počtvrté z deseti zápasů prohrála nejtěsnějším poměrem 0:1. V tabulce obsadila poslední šesté místo se dvěma body a se skóre 3:16, nedosáhla tedy ani na jeden tříbodový zisk. Vítězství hostů zařídil už ve 25. minutě Ivan Perišič, hosté si od tohoto momentu především hlídali zadní vrátka.

Chorvatsko bylo od samého úvodu lepším výběrem a v celých devadesáti minutách nepustilo soupeře do jediné vážnější možnosti. Do vedení se mohlo dostat již po deseti odehraných minutách, kdy se po parádní kolmici za obranu vyhnul ofsajdové pasti Kalinič, ovšem jeho jedovku z jedenácti metrů z pravé strany dokázal skvěle vyrazit gólman Hogg. Nicméně o čtvrt hodiny později už domácí strážce inkasoval.

Po sražené zpětné přihrávce z pravé strany se dostal míč na hranici pokutového území právě k Perišičovi a ten vypálil z první, jeho skákavý tečovaný pokus nakonec zapadl přesně ke vzdálenější tyčce. Hostující výběr mohl svůj náskok pojistit ve 30. minutě. Po pasu z pravé strany si na hranici brankového území elegantně zpracoval míč na prsa Pjaca a z bezprostřední blízkosti vystřelil, jenže trestuhodně domácí svatyni přestřelil.

Chorvatsko se po změně stran spoléhalo hlavně na perfektní obrannou práci a jeho gólman Subašič nemusel řešit jedinou vážnější situaci. Definitivně rozhodnuto mohlo být po necelé hodině hry, kdy se na pravé straně pokutového území skvěle uvolnil Pjaca a adresoval přihrávku před branku na zcela volného Perišiče, před kterým tečoval míč na rohový kop vracející se Zerafa. Hosté nakonec nevyužitých možností litovat nemuseli, těsný náskok s přehledem udrželi do závěrečného hvizdu a mohou se radovat z kýženého postupu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Itálie1073016:724
2.Chorvatsko1063120:520
3.Norsko1061313:1019
4.Bulharsko103259:1211
5.Ázerbájdžán101367:186
6.Malta100283:162
Bodové odečty
Chorvatsko-1za rasistické chování v utkání Chorvatsko - Itálie

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (70)

Přidat komentář
Minister

Chudáci Maďari ty vole... to by som len tak asi nerozdýchal.

Reagovat
smazaný uživatel

Rest in pieces Madari

Reagovat
smazaný uživatel

tak budu vraj nasadeni.. mozu dostat Norsko, Dansko, Irsko ci Slovinsko.. vidim to tak 50 na 50

Reagovat
smazaný uživatel

Bales

Reagovat
smazaný uživatel

Procházku nechat doma a mohli bychom na tom EURU i něco uhrát... Hlavně Šural se Skalákem základ!!

Reagovat
Blasphemer

Procházka. Cíleně přenesl tlak z týmu na sebe. #respect

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Uwe háže buly

ještě, že se nevykartoval, jak říkal Koza.

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Wat

Perišič. Pěkně to nakonec Chorvati vykopali, byla by jich škoda.

Reagovat
Minister

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

tulipáni jen si to vyžerte

"V první polovině druhého dějství měl dokonce český tým územní převahu (!) a byl i nebezpečnější." si snad děláte prdel, ještě, že už nesázim

Reagovat
Acrocephalus

nádhera dnešní výkon, fakt klobouk dolů!

Reagovat
smazaný uživatel

Takže kvalifikácia je za nami. Zamyslel som sa nad tým, ako by vyzeralo zloženie turnaja, ak by sa zachoval formát z predchádzajúcich turnajov majstrovstiev Európy, čiže ak by postupovalo len 16 tímov, a vyšlo mi, že okrem víťazov skupín by priamo postupovali tri najlepšie tímy z druhých miest a zvyšných šesť tímov umiestnených na druhých miestach by zohralo baráž. Priami postupujúci :

Česká republika

Belgicko

Španielsko

Nemecko

Anglicko

Severné Írsko

Rakúsko

Taliansko

Portugalsko

Rusko

Rumunsko

Island

Do baráže by šli Slovensko ako najlepší tím, ktorý nepostúpil z druhého miesta (v tabuľke tímov na druhom mieste by obsadili 4.miesto za Rusmi, Rumunmi a Islanďami o skóre! Rusi +16, Rumuni a Island +8, SLovensko +6, všetci 16 bodov), Wales, Poľsko, Švajčiarsko, Chorvátsko a Albánsko.

Reagovat
oli9

to by bylo super

Reagovat
SunFells

De Bruyne ten přímák taky umí kopnout, i minule dával ze standardky.

Reagovat
lucius6

Bylo to skoro identické zakončení, docela se těšim až to takhle trefí v dresu City.

Reagovat
Counter

Pellé

Reagovat
smazaný uživatel

Turci dali z 1 polosance 1 gol.. cely zapas tam len chodili a potom jak zistili ze mozu postupit trosku zacali behat.. velke sklamanie z toho pristupu.. nezasluzeny postup

Reagovat
Dufan

Takže hráli jako s náma?

Reagovat
smazaný uživatel

to neviem, nevidel som.. ale ked takto hrali aj s vami tak na Eure nemaju co robit..

Reagovat
smazaný uživatel

Pozeral som, hralo sa prakticky stále na ich polke, Islandania boli o 50% lepší.

Reagovat
Usty

Töre A de facto tou červenou kartou přišel o Euro Tomu ta výhra Turecka asi jako jedinýmu radost neudělala.

Reagovat
smazaný uživatel

kolik může za tuhle prasárnu dostat zápasů?

Reagovat
Usty

Tak úplně čistej úmysl to nebyl, za tohle se víc než 3 zápasy nedostávaj. Ale ani míň, takže celá skupina v prdeli, no. Kdyby hráli baráž, tak propásne jen 1

Reagovat
Kokesh

Takze chtel hrat vlastne balon na dlouhou nohu, do skluzu a jeste podrazkou napred?

Reagovat
smazaný uživatel

ked budu Turci hrat tu sr*cku co hrali dneska, tak sa tam velmi neohreju

Reagovat
Realita

Gokhan Tore - to je trošku vylízanec ne??

Reagovat
smazaný uživatel

jj, je

Reagovat
SunFells

Trošku

Reagovat
Juan Román Riquelme
Reagovat
smazaný uživatel

uz zase tahle traparna?

Reagovat
smazaný uživatel

je to ten vlak na hristi?

Reagovat
adalbertus

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Turecko postupuje jako jediný tým ze 3. místa, po odečtení 2 remíz s Lotyšskem má 16 bodů.

Reagovat
Azza

Turci

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

JAK MOHLI TURCI POSTOUPIT S 18 BODY A VYHNOUT SE BARÁŽI. VŽDYŤ I NORSKO MĚLO O BOD VÍC ???

Reagovat
bobis21

zápasy s posledním týmem se nepočítá, protože jedna skupina má méně týmů. Kdybys tomu rozuměl, tak bys to věděl

Reagovat
smazaný uživatel

aaaaaaaaaa jooooo.... že mně tohle hned nenapadlo. dííííííky

Reagovat
Acrocephalus

Dívám se teď na záznam Turků a Islandu a musím říct, že Island hrál naprosto stejně jako my v sobotu... hov.o. To ten zápas fakt museli Turkům prodat, přitom Turci taky nebyli v kdovíjak perfektní formě. Pustili jim to a teď si hřejí zadnice na výsluní. Tak děkujeme pěkně, Islande.

Reagovat
smazaný uživatel

já to teda neviděl, ale to samý se říká o nás

Reagovat
SunFells

Kevin De Bruyne created more goalscoring chances than any other player in the Euro 2016 qualifying campaign (37).

Reagovat
diastan

Reagovat
smazaný uživatel

Taky v jaký hrál skupině.

Reagovat
raduinho

To je sice pěkný, ale nemá duši.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

...to je fakt, který nepopřeš - a palcovat si to můžeš, jak chceš.

Reagovat
stas87

Ty psisko

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ses mu dost podobnej co ?

Reagovat
smazaný uživatel

No.. ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
AndR

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
SunFells

To bezesporu

Reagovat
El-Pistolero-68

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
JarousFCB

Reagovat
smazaný uživatel

campaign

Reagovat
smazaný uživatel

Ono je mi tých Madarov lúto, ale zase v skupine porazili iba Fínsko a Faerské ostrovy. V podstate budú mať šancu iba trochu proti Slovinsku. Na druhú stranu neviem či by bolo dobré aby postúpili a dostávali na ME debakle.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele