Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2016

skupina A
13.10.2015 20:45 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Turecko - Island 1:0

Ohromné štěstí mají Turci, kteří se nakonec stávají nejlepším týmem na třetím místě - což v tomto případě znamená přímý postup na Euro! Svěřenci Fatiha Terima potřebovali porazit dosud vedoucí Island a navíc doufat v to, že Lotyši prohrají s Kazachstánem a padnou na poslední místo ve skupině. Přesně to se také nakonec stalo..

Zápas v Konye byl nicméně skutečně dramatický - přestože Kazaši Turkům pomáhali, ještě minutu před koncem svítil na tabuli stav 0:0, což by Terimovu týmu na přímý postup nestačilo. Za tohoto stavu šlo na Euro Maďarsko. Potom se však k rozehrání přímého kopu postavil Selcuk Inan a parádní ránou rozhodl o tom, že je nakonec všechno jinak: Turecko se může těšit na šampionát, Maďary čeká baráž, a poražený Island finišuje ve skupině druhý za Českou republikou.

Domácí se poměrně pochopitelně rozhodli hrát vabank - vzhledem k tomu, že Nizozemci s Čechy prohrávali, vrhl se turecký výběr po změně stran do útoku a prakticky celý zápas se čekalo pouze na to, jestli potřebný gól skutečně vstřelí nebo ne. Už v prvním poločase měli navrch, i přes aktivitu kvarteta Arda Turan, Hakan Calhanoglu, Oguzhan Özyakup a Volkan Sen se však nedokázali dostat do zakončení; viditelně jim chyběla klasická devítka, šikovný útočník, který by z výborné práce silné ofenzivní zálohy vytěžil potřebné nebezpečí. Turci působili suverénním dojmem, vyměňovali si spoustu přihrávek a diktovali tempo hry jako zkušený favorit, islandský gólman Ögmundur Kristinsson však neměl příliš práce.

S blížícím se závěrem utkání pak domácí odhodili veškerou opatrnost stranou, ještě více Island přitlačili a zuby nehty se snažili docílit tolik potřebného jediného gólu, který by je poslal na šampionát. Vypadalo to, že nakonec nebudou úspěšní - dvanáct minut před koncem totiž přemotivovaný 'zlý muž' Gökhan Töre poslal ostrým faulem k zemi Jóna Dádiho Bödvarssona a byl po zásluze poslán ze hřiště, takže Turecko muselo v závěru tlačit v desíti.

Přesto se však zasloužené trefy nakonec dočkalo - i když mu k tomu musela pomoci standardní situace. Inan, který v reprezentačním dresu skóroval potřetí z posledních čtyř zápasů, ukázal, že jeho kopací technika snese i ta nejpřísnější měřítka; minutu před koncem si postavil míč k rozehrání přímého kopu a nechytatelnou ránou jej uklidil za záda bezmocného Kristinssona. Turci se tak po neúspěchu v roce 2012 vrací po osmi letech na elitní evropskou scénu; smutnit však nemusí ani Islanďané, kteří už měli postup zajištěn před výkopem..

Autor: Dominik Zezula / uefa.com

Komentáře (10)

Přidat komentář
EverlastD

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Boha jeho, Vikingovia v Malej Ázii! Ja si takúto čudesnú geopolitickú realitu neviem predstaviť...fakt pôjdu tak ďaleko? Ak majú istý postup, tipujem kontumačku 5:0.

Reagovat
Tomtaf

4:0

Reagovat
veikko

3:0

Reagovat
smazaný uživatel

Tip 1...3:1

Reagovat
vanGomm

Tip X.Turecku stačí bod asi se nikam nepoženou.Jak se říká lepší vrabec v hrsti,než holub na střeše.Současný Island by to klidně mohl potrestat.

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

0:0

Reagovat
smazaný uživatel

3-1

Reagovat
smazaný uživatel

A do piči..nejhorší možná varianta!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele