Skotská Premier League - souhrn 37. kola

04.05.2010, 22:54, aktualizováno 05.05.2010, 22:46
Komentáře a souhrny
Alespoň jeden důvod k radosti mají v závěru sezony fanoušci Celtiku, jejich tým v posledním derby porazil Rangers 2:1. Ve středu byla k vidění rekordní přestřelka v Motherwellu. Po remíze 6:6 čtvrtou pozici drží Motherwell před dnešním soupeřem Hibernianem. V dalších zápasech branky padaly jen v Aberdenu, kde vyhrál Kilmarnock.
O titul

Heart of Midlothian - Dundee United 0:0

05.05.2010 20:45

Góly: -

Heart of Midlothian měl před utkáním stále teoretickou šanci na páté ligové místo a tím i kvalifikaci do Evropské ligy, naděje ale pohasly kvůli bezbrankové remíze s Dundee United. Do utkání lépe vstoupili hosté, Conway našel z volného kopu volného Dalyho, ten však nedokázal míč zpracovat a šanci promarnil. Po rohovém kopu Conwaye se pro změnu dostal k hlavičce Kenneth, váhající MacDonald ale dokázal míč vytěsnit. Hearts měli v obraně problémy, po dalším volném kopu Conwaye hlavičkoval Daly a míč proletěl jen těsně vedle brány. Conway si naopak naběhl na centr Goodwillieho a měl dva střelecké pokusy, ten první mu zablokoval Bouzid a druhou střelu tečoval mimo bránu Jonsson. Když už se po volném kopu Conwaye Webster prosadil, rozhodčí odpískal faul útočícího hráče. United vstoupili i do druhé půle dobře, Goodwillie se vyhnul Zaliukasovi a střela letěla těsně mimo bránu. Hearts si připsali ojedinělou střelu zdálky, kterou vyslal Templeton, Banks s ní však neměl problémy. Z okraje pokutového území chvíli poté mířil nad břevno Stevenson. Série náhrad poté utkání rozkouskovala a šance byla do konce utkání jediná, po spolupráci Conwaye s Buabenem však zasáhl MacDonald a utkání skončilo bez branek.

Více informací k zápasu

Motherwell FC - Hibernian FC 6:6

05.05.2010 20:45

Góly: 16. Giles Coke, 39. John Sutton, 67. Giles Coke, 72. Tom Hateley, 76. John Sutton, 90. Lukas Jutkiewicz - 11. Colin Nish, 20. Colin Nish, 28. Derek Riordan, 36. Colin Nish, 56. Anthony Stokes, 65. Anthony Stokes

Neuvěřitelný výsledek se zrodil v zápase o čtvrtou ligovou pozici, mezi Motherwellem a Hibernianem. Týmy, které se v poslední době výkonnostně trápily, předvedly střelecké hody pro diváky. Přestože Hibernian vedl v utkání už o čtyři branky, domácí Motherwell se na svého soupeře dotáhl a utkání skončilo divokým výsledkem 6:6.

Dvanáct gólů ještě nikdy v celé historii skotské Premier League nepadlo, zápas se tak jistě na dlouhou dobu zapíše ho historických tabulek a těšit to může hlavně Motherwell, který má nyní do Evropské ligy blíže. Už po dvou minutách měli hosté první střelu z volného kopu, Riordan však bránu nenašel. Jen o pár minut později měl ještě blíže k brance Miller, jeho střela však proletěla jen kolen Ruddyho brány. Hibs se přesto v 11. minutě ujali vedení, Wotherspoon fantasticky našel volného Nishe a ten zblízka prostřelil Ruddyho, 0:1.

O dvě minuty později nebezpečně střílel na druhé straně Hateley, Smith však dokázal míč vyrazit a zdvojnásobit vedení mohl naopak Nish, který trefil brankovou konstrukci. Motherwellu se podařilo rychle srovnat, v 16. minutě přihrál Jutkiewicz nabíhajícímu Cokeovi, který mířil přesně 1:1. Sotva o čtyři minuty později však domácí podruhé inkasovali, Rankinův míč dostal Nish a zařídil Hibs vedení 2:1. Ani ne za dalších deset minut udělal chybu Coke, Riordan mu vzal míč, obešel Ruddyho a zvýšil vedení na 3:1.

Ještě před přestávkou stihl Nish zkompletovat svůj hattrick, znovu mu k tomu pomohl Rankin a Nish se potřetí z malé vzdálenosti střelecky prosadil, 4:1. Motherwell nakonec stačil před koncem první půle ještě snížit, O'Brien přesně nacentroval a Sutton nedal Smithovi šanci, 2:4. Po přestávce zahrál dlouhý volný kop Jutkiewicz a hlavičkující Hateley nebyl daleko od branky. Hosté v 56. minutě dokázali své vedení ještě zvýšit, díky další hrubce defenzivy Motherwellu, Miller přihrával a autorem gólu byl Stokes.

Už v tuto chvíli to vypadalo na jasné vítězství Hibernianu, ten však krátce po hodině hry zvýšil na 6:2, díky další brance Stokese. Hlavní pro Motherwell bylo, že dokázal rychle snížit, o dvě minuty později se totiž před bránu odrazila střela O'Briena a Coke posunul míč mezi tyče, 3:6. Motherwell začal stíhací jízdu, v 72. minutě se trefil z volného kopu Hateley, čtyři minuty na to se Sutton prosadil po rohovém kopu O'Briena a Motherwell už dělil od remízy jediný gól. Velkou příležitost srovnat měl z pokutového kopu Forbes, který ho zahrával místo Jutkiewicze, jehož fauloval Smith, ten však penaltu chytil. Až v nastaveném čase dostal míč Jutkiewicz a přesnou střelou srovnal na konečných 6:6.

Více informací k zápasu

Celtic FC - Rangers FC 2:1

04.05.2010 20:45

Góly: 8. Lee Naylor, 45. Marc-Antoine Fortuné - 43. Kenny Miller

Jen škoda, že utkání nemělo takový náboj, jako kdyby se bojovalo o titul. Diváci se i tak měli čím bavit a nakonec většina z nich mohla oslavit výhru svých miláčků. Celtic totiž pro dramatické bitvě soka udolal 2:1.

Pomohla mu k tomu rychlá vedoucí branka, pak se oba soupeři s vyloženými šancemi mírně zasekli. Pytel s brankami se opět roztrhl na konci úvodního dějství, kde nejprve Jezdci srovnali. Už v nataveném čase ale vrátil Zelenobílím jednobrankové vedení Marc-Antoine Fortune a v druhém poločase si situaci pohlídal. V tabulce tedy stáhl náskok na svého rivala osm bodů, nic platné mu to ale v konečném zúčtování není.

Hned v úvodu byla k vidění velká nepříjemnost pro Rangers, když se v 5. minutě zranil gólman Allan McGregor a byl nucen střídat. Náhradník Neil Alexander se mezi třemi tyčemi neohřál ani tři minuty a už lovil balón ze sítě. Z přímého volného kopu pálil Lee Naylor a míč s přispěním teče skončil až v síti. Jezdci přidali na obrátkách hlavně v polovině prvního dějství a nakonec si gólovou příležitost vypracovali.

Nejprve sice Artura Boruce ještě Kenny Miller nepokořil po pasu pas Kyle Laffertyho, nicméně dvě minuty před pauzou se přeci jen dočkat. Na milimetrový pas Stevena Whittakera si naběhl bez větších obtíží a zavěsil přímo bod břevno. Hosté se ale nestačili ani zformovat a opět museli dotahovat manko. Po centru aktivního Lee Naylora oplatil soupeři stejnou měrou a hlavou nakonec překonal Neila Alexandra.

V druhé půli nejvíce zlobili v domácím dresu Robbie Keane, mnohem aktivnější byl však soupeř. Hrozili především Maruice Edu, Miller, Novo a McCulloch, srovnat stav se jim ale nepodařilo. Kuriózní situace byla k vidění v 53. minutě, kdy se ze hřiště musel pakovat také gólman Artur Boruc. I on se zranil a v brance ho nahradil Lukáš Zaluska. Rivalové si tedy vrátili, co mohli, akorát zápasu scházel nerozhodný výsledek.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC37268379:2586
2.Celtic FC37246773:3878
3.Dundee United371712855:4563
4.Motherwell FC3713131149:5152
5.Hibernian FC371491456:5551
6.Heart of Midlothian371391534:4448
O udržení

Aberdeen FC - Kilmarnock FC 1:2

05.05.2010 20:45

Góly: 26. Mark Kerr - 69. Liam Kelly, 74. Kevin Kyle

Tak že by přeci jen uspěla zkušenost? Fotbalisté Kilmarnocku nakročili výrazně k záchraně a před posledním kolem mají jediný úkol - neprohrát. Nyní totiž dokázali zvítězit na půdě Aberdeenu 2:1 a mají vše ve svých rukách. Nicméně jeho nejvážnější protivník Falkirk získal alespoň bod a proto nesmí výběr Jimmyho Calderwooda na závěr ztratit všechny body. Aberdeen se z krize nezvedl a s jistotou obsadí deváté místo v tabulce.

Přitom to dlouho dobu vypadala, že bude soupeř z Rugby Parku snadnou lahůdku. Aberdeen totiž vedl od poloviny úvodního dějství a dlouho nadějný stav držel. Avšak v polovině druhé půle inkasoval dvakrát během pěti minut a vyrovnávací trefu se mu dát nepodařilo. Hosté tak prolomili po dlouhých duelech smůlu a odrazili se k setrvání v SPL. Hrdinou zápasu se po dlouhé době stal hvězdný útočník Kevin Kyle, jenž vsítil rozdílovou trefu.

Hned v úvodu poločasu si hosté vypracovali dvě dobré příležitosti. Po dlouhém výhozu brankáře Alana Combeho se k balónu probojoval Craig Bryson, síť se mu ale rozvlnit nepodařilo. Hned na to vyslal nádherný pas Manuel Pascali a uvolnil pozdější star Kevina Kyleho, ten avšak svůj lob přes gólmana Nelsona poslal o několik centimetrů vedle. Hned na to byl zablokován Sone Aluko Scottem Severinem, tlak hostů ale pokračoval.

Aluko těsně před první trefou nádherně uvolnil Darrena Mackieho, jehož střelu brilantně vyškrábl Combe. Jenže na vyloženou příležitost Marka Kerra dosáhnout nemohl, ten se trefil poprvé od roku 2006 nechytatelnou ranou do horní poloviny branky. Hosté se osmělili až po poločase, kdy se několikrát musel vytáhnout brankář Nelson. Ten si dvakrát poradil s nadějnými střelami Frazera Wrighta, zlikvidovat dokázal též ránu Jamese Fowlera.

Jenže vyrovnání bylo nevyhnutelné, a proto v 69. minutě přišla řada na Liama Kellyho. Ten se ocitl ve středu vápna a ranou k tyči rozesmutnil diváky na Pittodrie. Aberdeen chtěl okamžitě kontrovat možností Charlieho Mulgrewa, Combe se ale nachytat nenechal. Pro Kilmarnock vybojoval veledůležité tři body Kevin Kyle, který si naběhl na nádherný centrovaný balón Graeme Owense a hlavou rozvlnil síť - 1:2.

Více informací k zápasu

Falkirk FC - St. Johnstone FC 0:0

05.05.2010 20:45

Góly: -

Fotbalisté Falkirku jistě dělali co mohli, v ofenzívě to ale skřípalo a pád do druhé ligy se proto přiblížil. Nicméně v tuto chvíli situaci příliš ovlivnit nemohli, museli by nováčka porazit o čtyři branky, aby jim stačila v posledním duelu pouze remíza. A jestli získali bod, nebo vítězství, to v tuto chvíli důležité nebylo. Falkirk si hlavně dával pozor na obranu, prohra by totiž téměř definitivně určila letošního odpadlíka.

St. Johnstone klání rozhodně nevypustilo, tentokráte se však výběru Dereka McInnese nepodařilo využít klasických brejků. Nicméně loňský nováček vzhledem k remíze Hamiltonu zůstává na sedmém místě v tabulce a v závěrečném kole mu stačí uhrát s přímým konkurentem pouze bod. Situace Falkirku je zřejmá, musí v domácím prostředí zdolat Kilmarnock, aby si mohl udržet prvoligovou příslušnost.

Přitom pro domácí mohl zápas dopadnout opravdu ještě hůře, rozhodčí totiž neodpískal jasnou penaltu na střídajícího hráče Joshe Falkinghama. Od úvodních minut Falkirk bušil do obrany soupeře a snažil se co nejdříve vsítit uklidňující trefu. Domácí sice otevřeli účet se šancemi propagačním pokusem Jodyho Morrise, pak už ale kralovali domácí. Nejprve z velmi dobré pozice přestřelil o kousek branku portugalský kanonýr Pedro Moutinho.

O několik chvil ho vcelku napodobil Epoch Showunmi, jeho hlavička ale také svůj cíl nenašla. V další akci uvolnil Moutihno nabíhajícího Scotta Arfielda, gólman Smith však příliš práce neměl. Moutinho byl aktivní po celý zápas a asi po půl hodině hry zahrál načechraný rohový kop na hlavu Toma Scobbieho, ten ovšem o malý kousek tyčku minul. V dalším průběhu tlak Falkirku opadal a růžky vystrčil též soupeř.

Dobrý přímý volný kop poslal před branku Danny Grainger, tam ho ale tečoval Kenny Deuchar a balón proto skončil těsně nad. Změnit stav se pokusil asi po odehrané hodině Ryan Flynn, jeho pas však hlavou nedokázal zužitkovat Showunmi. Čím více se blížil závěr zápasu, tím si oba výběry dávali pozor především na zadní vrátka. Za zmínku snad stojí pouze dobrý pokus Arfielda, i tentokráte ale s jistotou zasáhl zkušený strážce Smith.

Více informací k zápasu

Hamilton Academical - St. Mirren FC 0:0

05.05.2010 20:30

Góly: -

Hamilton odmítl využít exkluzivní možnost přeskočit v souboji o cenné sedmé místo St. Johnstone a v domácím prostředí uhrál se St. Mirrenem pouze bod. Tomu v podstatě už o nic nešlo a i kdyby prohrál, tak by se vzhledem k ostatním výsledkům stejně nemusel o prvoligovou příslušnost strachovat. Nicméně vybojoval velmi cenný bod a určil svou definitivní jistotu, v tabulce může skončit nejhůře jedenáctý.

Hamilton tedy nenavázal na sérii světlých výsledků, kdy ze sedmi duelů získal hned osmnáct bodů. Největší možnost v zápase měl Marco Paixao, který všechny šokoval nádhernou ranou z 35 metrů.

První start v sezóně si v dresu hostí připsal gólman Mark Howard, St. Mirren celkově nenastoupil v úplně nejsilnějším složení. A ve večerním duelu byl Howard opravdu hodně vidět. Hned na úvod uspěl tváří v tvář Flaviu Paixaovi, jehož pokus brilantně vytěsnil mimo tři tyče. Hned na to přišla neuvěřitelná rána bratra Marca, Howard ovšem fantasticky balón zkrotil ještě před brankovou čarou. Tlak domácích pokračoval v první půli i nadále.

Po jednom z mnoha nadýchaných centrů Marca Paixaa se do hlavičky položil Martin Canning, jenže mířil nad otevřenou klec. Na druhé straně zahrozil Michael Higdon, gólman Mudroch s bekem McLaughlinem dokázali složitou situaci vyřešit. Od této chvíle se hrálo na branku Hamiltonu. Mudroch musel zblízka vychytat Higdona a ke konci klání zachytit též jeho hlavičku. Domácí se ozvali už pouze možností Simona Mensinga, skóre zápasu se ale neměnilo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
7.St. Johnstone FC3712111455:5847
8.Hamilton Academical3712101536:4446
9.Aberdeen FC379111735:5238
10.St. Mirren FC377131736:4834
11.Kilmarnock FC37882129:5132
12.Falkirk FC376121931:5730

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (10)

Přidat komentář
irik

Celtic .

Reagovat
smazaný uživatel

Fortune aky gol

Reagovat
homeles8

Reagovat
smazaný uživatel

Nevadí, Rangers. Jeden se dává

Reagovat
smazaný uživatel

Z přímého volného kopu totiž zavěsil přímo do horního levého rohu Lee Naylor. ? určitě to bylo takhle? :D

Reagovat
smazaný uživatel

Dobře Celtic , snad v přiští sezóně titul , škoda že už se o něj nehrálo , a asi to i tak dopadlo, ale i tak to je prestižní derby takže to asi není náhoda , no co dodat , snad Celtic bude hrát v sezóně 2010/2011 o titul , už jsou hladoví , tak bych se nedivili . Skotská liga už je ohraná typu Rangers

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

6:6

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
homeles8

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele