Skotská Premier League - preview 37. kola

04.05.2010, 08:28, aktualizováno 05.05.2010, 08:35
Previews
Ve skotské nejvyšší soutěži se hraje předposlední kolo. Falkirk a Kilmarnock bojují o přežití, dnes si mohou pomoci v zápasech proti St. Johnstone a Aberdeenu. Motherwell a Hibernian si to rozdají o čtvrté místo. Hamilton hostí St. Mirren a Hearts Dundee.
O titul
Heart of Midlothian - Dundee United  (středa 20:45)
Zajímavé utkání se odehraje na Tynecastlu, kde se domácí Heart of Midlothian postaví Dundee United. Těm se v posledních dvou zápasech s giganty z Glasgow nedařilo, sezónu však chtějí zakončit dobře.

Hearts po dvou prohrách v minulém kole znovu zaznamenali vítězství 2:1 nad Hibernianem. Do středečního zápasu nenastoupí Michael Stewart, který měl spor s koučem Jimem Jefferiesem po utkání s Motherwellem a trenér Hearts nevylučuje, že Stewart si už v jeho týmu nezahraje. Nastoupit by naopak mohl jeho nástupce na pozici kapitána, Marius Zaliukas, který se zotavil ze zranění. Hearts však stále chybí mnoho členů týmu, karetní trest mají Kingston a Obua a sezóny již skončila pro zraněné Drivera, Goncalese, Kella, Balogha a Ridgerse.

Hearts mají stále velké potíže se svým dluhem, který už narostl z původních 5 milionů liber na nynějších 35 milionů liber. "Je tu hodně klubů, které jsou na tom finančně mnohem hůře než Hearts," tvrdí Jefferies. Převážnou část dluhu mají Hearts u banky Ukio Banko Investicine Grupe, která je však soukromou investicí majitele Hearts Vladimira Romanova.

Dundee United po prohře s Celticem nebodovali ani v utkání s mistrovskými Rangers, kterým podlehli 1:2. United posílí Jeno Myrie-Williams, který proti Rangers nehrál, mimo hru jsou ale zranění Danny Cadamarteri, Francisco Sandaza a Paul Dixon.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.25 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Motherwell FC - Hibernian FC  (středa 20:45)
Pravděpodobně nejsledovanější utkání kola sehrají týmy Motherwellu a Hibernianu, kteří bojují o konečnou čtvrtou ligovou příčku. Navrch zatím má domácí Motherwell, který je o bod před svým středečním soupeřem.

Ani jeden z klubů nemá v nejdůležitější části sezóny dobrou formu, Motherwell například z posledních šesti utkání pět prohrál a Hibernian je na tom ještě hůře. Oběma týmům tak půjde kromě čtvrté příčky také o napravení pošramocené reputace. Zklamání z posledních výkonů nenapravil Motherwell ani na hřišti Celticu, kde prohrál s o třídu lepším soupeřem 0:4.

Hlavním důvodem poklesu formy Motherwellu je zranění důležitých hráčů, mimo hru jsou totiž záložníci Keith Lasley a Steve Jennings. Dobrou zprávou je však možný návrat Gilese Cokea, Johna Ruddyho a Lukase Jutkiewicze, kteří sice zápolí se zraněními, jsou však připraveni týmu v tomto důležitém utkání pomoci.

Pokud Motherwell zvítězí, zabezpečí si už třetí po sobě jdoucí start v evropských pohárech, ale porážka by je srazila do velké nejistoty a vyčkávání na zaváhání Hibs. "Od fanoušků Motherwellu dostaneme velkou podporu. Každý člověk ve městě fandí Motherwellu a my jim musíme dát něco, na co mohou být pyšní," sdělil manažer Craig Brown.

Hibernian jen a tom ještě o jednu prohru hůře než Motherwell a také v posledním kole zklamal. V domácím utkání s Hearts sice vedl, nakonec však prohrál 1:2. Hibernian by měl po karetním trestu přivítat zpět Darrena McCormacka a Kevina McBridea, ještě jeden zápas však musí čekat Sol Bamba. Do konce sezóny si naopak už nezahrají zranění Graham Stack a Merouane Zemmama.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.25 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Celtic FC - Rangers FC  (úterý 20:45)
Poslední Old Firm derby v sezóně je na programu v úterý, kdy druhý Celtic hostí na svém hřišti obhájce mistrovského titulu Rangers. Ti budou chtít na Celtic Parku prokázat, že si titul zaslouží, a dá se tak očekávat další skvělý zápas.

Celtic neprožil dobrou sezónu, nejenže podruhé za sebou skončil v lize druhý a titul získal největší rival, ale vše umocnilo vyhlášení nejlepšího týmu sezóny, ve kterém se neumístil ani jeden člen Hoops. Oproti tomu Rangers měli v týmu hned osm hráčů, Andyho Webstera, který hostuje v Dundee United, hráčem roku byl zvolen Steven Davis a mladým hráčem roku jeho kolega z týmu Danny Wilson.

"Jsem překvapený, že v týmu roku nebyl ani jeden z našich hráčů. Velmi mě to překvapilo. Nemyslím si, že by tu byl tak velký rozdíl mezi oběma týmy," tvrdí kouč Neil Lennon. Celtic na konci sezóny předvádí dobré výkony, vyhrál šest posledních ligových zápasů, včetně posledního vítězství 4:0 nad Motherwellem.

Také Rangers v posledním kole uspěli, ačkoliv jim už o nic nešlo, zvítězili na hřišti Dundee United 2:1. A stejný výsledek by manažer Walter Smith bral i z utkání na Celtic Parku. "V této sezóně jsme prohráli jen dva zápasy, myslím si, že pro každý klub by to bylo velkým úspěchem. Celtic hraje doma a rád by doma také dobře ukončil sezónu, toho jsme si vědomi. Na hráčích proto leží tlak, aby hráli dobře a mohli být na sebe pyšní," dodal Smith.

Rangers budou v utkání chybět dva důležití obránci, Madjid Bougherra pravděpodobně nastoupí až k poslednímu zápasu sezóny a Saša Papac je na utkání s Celticem suspendovaný. Na druhé straně chybí zraněný střední obránce Thomas Rogne, útočník Paul McGowan a nejistý je start Glenna Loovense.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.25 - 3.05
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC36268278:2386
2.Celtic FC36236771:3775
3.Dundee United361711855:4562
4.Motherwell FC3613121143:4551
5.Hibernian FC361481450:4950
6.Heart of Midlothian361381534:4447
O udržení
Hamilton Academical - St. Mirren FC  (středa 20:30)
Hamilton Academical zatím předvádí ve skupině o udržení skvělé výkony, ve všech třech zápasech zvítězil a rád by porazil i St. Mirren, který nutně potřebuje body k záchraně v soutěži.

Hamilton stále bojuje o sedmou ligovou příčku, v minulém kole totiž zvítězil 3:1 na hřišti Aberdeenu a na St. Johnstone momentálně ztrácí už pouze bod. Proti St. Mirrenu pravděpodobně nastoupí stejná sestava, mimo hru jsou stále Brian Easton, Mickael Antoine-Curier a gólman Tomáš Černý. Po návratu z Francie, kde navštívil nemocného otce, podle všeho do zápasu ještě nevyběhne ani Joel Thomas.

Manažer Billy Reid, který byl zaslouženě jmenován manažerem měsíce, zaznamenal se svým týmem razantní výkonnostní vzestup a rád by v tabulce St. Johnstone přeskočil. "Když jsme byli za St. Johnstonem šest bodů, řekl jsem, že v poslední den je přeskočíme a bylo by hezké si to splnit, protože měli také fantastickou sezónu. Jistě to byla pro každého v Hamiltonu Accies dobrá sezóna," myslí si Reid.

St. Mirren v důležitém souboji o záchranu s Falkirkem zaváhal a nakonec byl rád za remízu 1:1. Hosté přivítají zpět v základní sestavě Leea Maira, který měl trest. Dlouhodobě zraněni jsou momentálně jen Jack Ross a Tom Brighton.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.30 - 3.55
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Aberdeen FC - Kilmarnock FC  (středa 20:45)
Dvě kola do konce sezóny a nervy drásající souboj o udržení se v lize. Kilmarnock je prozatím v lepší situaci, protože má o tři branky lepší skóre a pokud bude mít stejně bodů jako Falkirk i před posledním kolem, bude mu stačit remíza. Ovšem oba výběry teď do toho dají všechno, každá ztráta by se jim mohla vymstít. Nicméně hosté to na půdě Aberdeenu nebudou mít vůbec lehké, ti totiž bojují v každém zápase.

Navíc po řadě neúspěchů Aberdeenu téměř vždy přijde povzbuzení proti relativně slabšímu protivníkovi. Kilmarnock se nachází v naprosto tragické formě a i přes velký bodový náskok před několika koly musí čelit vážnému nebezpečí až do konce. A pro takhle tradiční výběr skotské nejvyšší soutěže by byl pád katastrofou. Právě sláva a zkušenost hraje spíše pro Kilmarnock, Falkirk má ale mnohem lepší formu a bojovnost rodinného klubu je v celé lize proslavená.

Aberdeen si poslední vítězství připsal proti Falkirku, nicméně bilance s nováčky je vážně tristní. Proti Hamiltonu i St. Johnstone minule doma prohrál, navíc se St.Jonhstone na jeho půdě inkasoval v závěru zápasu a místo cenného vítězství si připsal pouhý bod. Aberdeen ale už nemá téměř o co hrát. Vedoucí dvojice ve skupině o udržení je daleko a St. Mirren má téměř nedostižné manko pěti bodů. Devátá příčka je proto téměř jistotu.

Falkirk dokázal vybojovat bod se St.Mirrenem a dotáhl se proto bodově na svého rivala, tím mu však určil téměř stoprocentní udržení. Aberdeen se bude muset obejít bez dvojice Zander Diamond a Richard Foster, oba totiž obdrželi červenou kartu právě v klání s Hamiltonem. Po zápasovém distanci je sice zpátky Darren Mackie, kvůli zraněnému kolenu ale nenastoupí Peter Pawlett a dlouhodobě mimo hru je i Andrew Considine.

Hosté doufají v návrat Craig Brysona i přesto, že nedávno utrpěl zlomeninu nosu. Uzdravení hlásí i Manuel Pascali a Scott Severin, mimo ovšem bude Allan Russell. "Nyní se ukáže náš charakter. Jestli jsme schopní i ve velké krizi vydat ze sebe všechno a pokusit se udržet. Vše máme ve svých rukách, stačí nám výhra a závěrečná remíza. Vždycky sem nebyl spokojený, když jsme vyhráli a nepředvedli téměř nic. V tuto chvíli jsou ale důležité výsledky," jasně nastínil kouč Jimmy Calderwood.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.30 - 3.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Falkirk FC - St. Johnstone FC  (středa 20:45)
Falkirk dotahoval ztrátu poctivými doušky, bohužel kvalita kádru mu schází. Proto si nemůže vytvořit delší sérii, kterou by se odpoutal ode dna tabulky. Ještě před nadstavbou dohnal ztrátu a vypadalo to, že bude rozjetý i závěrečných pěti kolech, doposud jeden získaný bod proti dalšímu outsiderovi je ale málo. Nyní se postaví nováčkovi ze St.Johnstone, který letos předvádí úchvatné výkony a skončí nejhůře osmý.

St. Johnstone má především perfektní koncovku utkání. Díky ní sbírá cenné bodíky v samém závěru, což předvedl nedávno proti Aberdeenu. V současnosti si drží vedoucí pozici ve skupině o udržení, svede ale tuhý boj s Hamiltonem, kterého přivítá na domácím stánku úplně na konec sezóny. St. Johnstone dokázal v předchozím duelu zvítězit na půdě Kilmarnocku i přesto, že mu nešlo o tolik jako jeho soupeři z Rugby Parku.

Falkirk po prohrách s Aberdeenem a s Hamiltonem přivítal před vlastními fandy St. Mirren a přestože až téměř do závěrečné fáze vedl, čtyři minuty před koncem inkasoval. Na letošního nováčka se mu na Falkirk Stadium příliš nedaří, prohrál zde v národním poháru i letos v lize. Pokud však nechce mít až tak obrovské nervy v posledním kole, musí uhrát minimálně bod. Domácí teď nejvíce řeší otázku pravého obránce Briana McLeana, jehož start je ohrožen.

Základní článek domácí jedenáctky totiž laboruje se zraněným kolenem a vzhledem k tomu, že si Falkirk bude muset zakládat na obraně,tak to rozhodně pozitivní zpráva není. Další nepříjemností je neúčast útočníka Carla Finnigana, kterého naopak zlobí kotník. "Středeční zápas sice ještě nerozhodne, téměř všem ale napoví, jak na tom oba výběry jsou," uvedl portugalský player v dresu Falkirku Pedro Moutinho.

"V takhle krátkém časovém úseku už je pozdě dělat nějaké změny. Máme v hlavách pouze ty tři body, které jsou pro nás životně důležité. O víkendu to bude vabank pro obě strany, může to vskutku dopadnout jakkoliv. Můžu slíbit, že uděláme všechno proto, aby se šťastná tečka napsala za naše jména," bojovně povzbuzuje spoluhráče Moutinho. Hosté se možná nebudou moci spolehnout na Filipa Moraise, jinak však trenér Derek McInnes pošle do hry sestavu z minulého týdne.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.25 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
7.St. Johnstone FC3612101455:5846
8.Hamilton Academical361291536:4445
9.Aberdeen FC369111634:5038
10.St. Mirren FC367121736:4833
11.Kilmarnock FC36782127:5029
12.Falkirk FC366111931:5729

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tak snad to Rangers zvládnou.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele