Skotská Premier League - souhrn 34. kola

23.04.2011, 15:25, aktualizováno 25.04.2011, 22:42
Komentáře a souhrny
Ve Skotsku začala nadstavbová část Premier League, glasgowské týmy si na úvod rozdělily body za bezbrankovou remízu. Hráči Dundee porazili Kilmarnock 4:2, Hearts ztratili nadějné vedení nad Motherwellem. Inverness veze tři body ze St. johnstone, Hibernian remizoval se St. Mirrenem a Hamilton s Aberdeenem.
O titul

Rangers FC - Celtic FC 0:0

24.04.2011 13:30

Góly: -

Old Firm derby mezi Rangers a Celticem skončilo bezbrankovou remízou, boj o titul je tedy stále hodně otevřený, i když blíže k němu mají hosté. Rangers mohou za remízu děkovat zejména gólmanovi Allanu McGregorovi, jenž chytil pokutový kop Georgiose Samarase.

Rangers šli do zápasu s cílem srovnat si účty s Celticem, jenž letos vyhrál derby třikrát, zatímco domácí se radovali dvakrát. A právě Rangers byli v prvních minutách hry aktivnější, Wylde a Davis doručovali před Forsterovu bránu nebezpečné centry. Po naběhnutí do Whittakera se dožadoval pokutového kopu Ledley, rozhodčí však správně rozhodl o pokračování hry. První střelu vyslal hráč Rangers, Maurice Edu, Mulgrew však míč tečoval a poslal ho mimo bránu. Na druhé straně okradl Davise o míč Wilson a našel Browna, jeho střela však mířila těsně vedle.

Hra se postupně přeměnila na boj uprostřed hřiště, jednu z mála šancí měl po přihrávce Papace Naismith, bránu však netrefil. Úvodní příležitost druhé půle měl Weir, který si naběhl na roh Davise, mířil ale nad bránu a krátce na to Majstorovic dobře zablokoval pokus Naismithe. Rangers mohl poslat do vedení Lafferty, jehož na bližší tyči našel Wylde, útočníkova hlavička ale zamířila nad bránu. Celtic odpověděl, Kayalova tvrdá střela proletěla těsně nad bránou a McGregor fantastickým zákrokem vytěsnil hlavičku Majstorovice.

Z volného kopu mířil mimo bránu Lafferty a přesnější nebyl ani Naismith, který bránu netrefil z okraje pokutového území. McGregor musel znovu zasahovat po střele Izaguirreho a míč vyrazil nad bránu, v 83. minutě však přišla pro domácí tvrdá rána. Davis v pokutovém utkání zablokoval Stokese a rozhodčí poněkud přísně ukázal na pokutový kop. K němu se postavil Samaras, ale McGregor skvělým zákrokem střelu vyrazil. Stokes šel v nastavení znovu k zemi, tentokrát po souboji s Fleckem, napodruhé ale rozhodčí pokutový kop neodpískal a utkání tak skončilo bez branek.

Více informací k zápasu

Heart of Midlothian - Motherwell FC 3:3

23.04.2011 16:00

Góly: 26. Craig Thomson (pen.), 36. Rudolf Skácel, 52. Ryan Stevenson - 55. John Sutton, 59. Tom Hateley, 88. John Sutton

Motherwell získal na Tynecastlu cennou remízu, přestože po dvaapadesáti minutách hry prohrával už o tři branky, dokázal se vrátit do zápasu a srovnal na 3:3. Hearts tak pokračují v nejistých výsledcích, počtvrté v řadě pouze remizovali a jejich náskok na třetím místě se ztenčuje.

První šanci měli hosté, Saunders posunul Hateleyho roh směrem k bráně, obrana Hearts však zasáhla a míč odklidila. Na druhé straně se po Skácelově hlavičce dostal k ohrožení brány Suso, ale Randolph jeho zakončení vystihl. Krátce na to lízl brankovou konstrukci volný kop Thomsona. Po Saundersově faulu na Stevensona však rozhodčí nařídil pokutový kop a Thomson dostal přesnou střelou Hearts do vedení 1:0.

Hearts mohli brzy vést o dvě branky, Stevenson prošel přes Hutchinsona, ale jeho střela trefila vnější část brankové konstrukce. Domácí se přesto dostali do dvougólového vedení, když Skácel využil spolupráce s Elliottem a střelou do horního rohu brány zvýšil na 2:0. Motherwell se pokusil o odpověď, ale Kello, jenž se vrátil do brány Hearts, vytěsnil hlavičku Saunderse. Krátce poté musel slovenský gólman zasahovat i proti střele Murphyho.

Po startu druhé půle měl Thomson další příležitost z volného kopu, tentokrát míč jen těsně minul bránu. Hearts měli v dnešním utkání skutečně velkou porci smůly, Stevenson tentokrát prošel přes Craigana, ale míč po jeho střele trefil jednu tyč, odrazil se do druhé a poté se vrátil před bránu, odkud ho odkopli bránící hráči. Stevenson se však nakonec dočkal, naběhl si na centr Susa a hlavou překonal gólmana Randolpha, 3:0.

Motherwell se i přes třígólové manko brzy vrátil do hry, Sutton využil přihrávky Jonese a jednoduchou hlavičkou snížil na 3:1. Těsně před hodinou hry to bylo už o jednu branku, Hateleyho volný kop do pokutového území nikdo nezasáhl a míč skončil až v bráně, 3:2. Motherwell se snažil srovnat, ale Kello vyrazil silnou střelu Hateleyho a poradil si i s dalekonosnou ránou Jefferse.

Ross, jenž nahradil Saunderse, měl další příležitost, ale Kello míč znovu dokázal vyrazit a prosadit se nedokázal ani Jones. Do velké šance se v pokutovém území dostal Jeffers, ale jeho zakončení mířilo nad bránu. Motherwellu se však dvě minuty před koncem zápasu podařilo srovnat, Sutton si perfektně načasoval náběh na centr Gunninga a hlavičkou překonal gólmana Hearts, 3:3.

Více informací k zápasu

Dundee United - Kilmarnock FC 4:2

23.04.2011 13:15

Góly: 25. Scott Severin, 38. David Goodwillie, 47. David Goodwillie, 49. Craig Conway - 70. David Silva, 87. Manuel Pascali

Fotbalisté Dundee United jsou velmi blízko vytouženému čtvrtému místu a v tuto chvíli už jen těžko ztratí osmibodový náskok. V přímém souboji na Tannadice proti Kilmarnocku dokázali vsítit čtyři branky a soupeře jasně přehráli v poměru 4:2. Killie tak mají na pátém místě dvoubodový náskok na Motherwell a současnou pozici budou držet ve vzájemném souboji, to je nyní zřejmě hlavní úkol.

Domácí měli utkání naprosto pod kontrolou a v obou poločasech zaznamenali dvě branky. O svém vítězství rozhodli na začátku druhého dějství, kde během dvou minut vsítili dvě trefy a vypracovali si nedostižný čtyřgólový náskok. Hosté sice v závěru druhého poločasu zabrali a dokázali snížit, jenže k bodům měli opravdu velmi daleko. Další dvě trefy na gólový účet si připsal David Goodwillie a tradičně tak dotáhl svůj výběr k důležitému vítězství.

Domácí se dostali do vedení přesně ve 25. minutě. Po rohovém kopu Craiga Conwaye nejvýše vyskočil Scott Severin a nekompromisní hlavičkou otevřel gólový účet zápasu. Druhou branku přidalo Dundee o třináct minut později. Po chybě Alexeje Eremenka se dostal k balónu Conway a poslal měkoučký centr do vápna, který hlavou asi dvanácti metrů poslal do horního rohu Goodwillie. Hned po pauze domácí pokračovali v nastoleném tempu a zvýšili stav.

Neuběhly ani dvě minuty a akce z konce úvodní části se opakovala. K balónu se opět propracoval Conway a ten nacentroval další ze série míčů do pokutového území, kde hlavou z osmi metrů rozvlnil Goodwillie síť potřetí za sebou. Za další dvě minuty se dočkal branky také Conway. Ten napřáhl z dobrých dvaceti metrů, když na levé straně obelstil všechny obránce a prudká rána skončila v horním rohu.

Hostům trvalo dvacet minut, než se zmátožili a v 70. minutě vsítili alespoň branku útěchy. Po samostatném úniku snižoval Silva a tři minuty před závěrečným hvizdem byl Silva také u druhé trefy Killie. Po jeho rohovém kopu vyskočil na přední tyči nejvýše Manuel Pascali a hlavou dokázal balón usměrnit na vzdálenější tyč. Domácí sice v závěru polevili a Kilmarnock se snažil tlačit, nicméně stav se už nezměnil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC34263572:2881
2.Celtic FC33255370:1880
3.Heart of Midlothian34188850:3462
4.Dundee United341510948:4355
5.Kilmarnock FC341381349:4547
6.Motherwell FC341361539:4645
O udržení

St. Johnstone FC - Inverness CT 0:3

25.04.2011 20:45

Góly: 36. Chris Innes, 57. Aaron Doran, 70. Richie Foran

Inverness se sice těsně nevešlo do nejlepší šestky, ovšem ve skupině o udržení předvádí v tuto chvíli velmi solidní výkony. Dokázalo totiž jasně zvítězit na půdě St. Johnstone a v tabulce si vytvořilo čtyřbodový náskok. Navíc má utkání k dobru, ovšem hraje s favorizovaným Celticem a proti němu se v zisk bodů příliš věřit nedá. Caledonian se dostalo jako první celek z dolní poloviny SPL přes hranici čtyřiceti bodů a určitě chce tuto příčku udržet.

I když to v půlce sezóny vypadalo, že nováček soutěže už v žádném případě nemůže přijít o horní patra tabulky, tak i přes špatnou formu v té druhé může hodnotit tento rok jako úspěšný. Po jednom roce stráveném ve druhé lize je záchrana určitě úspěchem a prozatímní sedmé místo něčím navíc. St. Johnstone v tuto chvíli okupuje deváté místo se čtyřiatřiceti body a také nemusí úplně smutnit, na loňského nováčka to není špatné umístění.

O svou pozici sice ještě bude muset bojovat, zezadu se tlačí hlavně Aberdeen, ale také i St. Mirren. Domácí duel v McDiarmid Parku si prohrálo v polovině druhého dějství. Hosté šli do vedení deset minut před pauzou a poté v 70. minutě zvyšovali již na 3:0, nebylo tak co řešit. Přitom úvodní půlhodina zcela patřila domácím, kteří si vytvářeli jednu šanci za druhou. Vše vyvrcholilo nastřelenou tyčkou po střele Alana Mayburyho. Jenže nebylo to nic platné.

Na druhé straně totiž přišel trest v 36. minutě. Rohový kop Shanemu Sutherlandovi se sice po nepovedeném centru vrátil autorovi na kopačku, ovšem ten druhý už stál za to. Přistál přímo na hlavě Chrise Innese a ten nikým nehlídán nekompromisně pokořil gólmana Graema Smithe. Domácí chtěli srovnat těsně před pauzou kroucenou ranou Chrise Millara, jenže ta nakonec skončila těsně nad břevnem. Hosté se ve druhé půli osmělili a tentokráte tlačili.

A z tlaku dokázali vytěžit po dvanácti odehraných minutách druhou branku. Po excelentním průniku se dostal až do vápna Aaron Doran a kroucená rána zapadla přímo do horního rohu. To ovšem nebylo vše. Za dalších třináct minut po kombinaci Adama Rooneyho se Sutherlandem se dostala přihrávka až k Richiemu Foranovi a ten přízemní střelou mezi obránci uzavřel gólový účet klání na konečných 3:0.

Více informací k zápasu

Hamilton Academical - Aberdeen FC 1:1

25.04.2011 17:15

Góly: 64. Dougie Imrie - 75. Nick Blackman

Fotbalisté Hamiltonu dokázali vydolovat s konkurenčním Aberdeenem bod, v konečném účtování to je však čtyři kola před koncem málo. Accies totiž v tuto chvíli ztrácejí devět bodů na záchranu a to se bude vskutku stahovat obtížně. Odmítli tak snížení náskoku jedenáctého St. Mirrenu na sedm bodů.

Hamilton se v poslední době zlepšil a vybojoval ze dvou kol překvapivě čtyři body, jenže stále je ztráta na ostatní protivníky velká. Aberdeen zůstává desátý s dvoubodovým mankem na deváté St. Johnstone a vzhledem k formě ostatních soupeřů asi na vyšší umístění už myslet nemůže. První poločas byl od obou soupeřů velmi opatrný a ani jeden výběr nechtěl inkasovat. Když už vsítili domácí branku, tak Dons zachránil Nick Blackman.

Ten, co držel nad vodou celou zimu Motherwell, se prosazuje také na Pittodrie Stadium a v příští sezóně by mohl odejít vskutku do velkého celku. Nicméně utkání se mohlo také odvíjet zcela jinak, hosté totiž promarnili velkou možnost jí do vedení hned v úvodu druhého poločasu. V tom prvním příliš šancí k vidění nebylo. V úvodu pouze tvrdě vypálil Chris Maguire, gólman Tomáš Černý si však s jeho pokusem poradil.

Domácí byli v první části v ofenzívě naprosto bezmocní, naopak Černý musel ještě dvakrát brilantně zasahovat po půl hodině hry. Nejprve vyrazil na roh kroucený přímý volný kop Maguireho, z následného rohu fantasticky zlikvidoval hlavičku Andrew Consodineho. A Černý čaroval také po přestávce. Po faulu Garyho McDonalda na Stevena Smithe ve vápně odpískal sudí pokutový kop a k němu se postavil Maguire.

Ten sice přišel na značku pokutového puntíku sebevědomě, avšak Černý vystihl směr a prozatím uhájil čisté konto. A proto přišel na druhé straně trest v 64. minutě. Po krásné akci Nigela Hasselbainka a jeho následném centru dorážel balón za bezmocného gólmana Jamie Langfirlda forvard Dougie Imrie. Domácí se od této chvíle snažili bránit, nicméně Dons snížili přesně čtvrthodiny před závěrečným hvizdem. Po centru Maguireho stačilo Blackmanovi přesně zamířit, Accies se už na odpověď nezmohli.

Více informací k zápasu

Hibernian FC - St. Mirren FC 1:1

24.04.2011 16:00

Góly: 26. Akpo Sodje - 39. Craig Dargo (pen.)

První duel o záchranu dopadl podle předpokladů a fotbalisté Hibs měli s houževnatým protivníkem značné problémy. St. Mirren zůstává předposlední se ziskem devětadvaceti bodů a zřejmě se nahoru příliš drápat nebude, ovšem v tuto chvíli to vypadá se záchranou více než dobře. Saints totiž mají náskok deseti bodů na Hamilton a ten, pokud nevyhraje nad Aberdeenem, se může zřejmě s prvoligovou účastí rozloučit.

Fotbalisté Hibs zůstávají osmí se sedmatřiceti body a na osmý Inverness ztrácejí jeden bod, ovšem soupeř disponuje hned dvěma duely k dobru. Domácí se dostali do vedení v polovině úvodního dějství, nicméně soupeř dokázal srovnat stav pět minut před přestávkou, kdy se z pokutového kopu trefil Craig Dargo.

Saints vstoupili do duelu lépe, když Kenny McLean vystřelil z dálky, ovšem Mark Brown si s jeho pokusem poradil. Ve 26. minutě šli ale domácí do vedení, i když byl průběh zápasu velmi vyrovnaný a hosté možná dokonce měli lehce navrch. Po centru Dereka Riordana zamířil přímo do horního rohu Akpo Sodje. Poté to zkusil z dvanácti metrů po dalším z centrů Riordana záložník Liam Miller, tentokráte ale balón šel o několik centimetrů nad.

A tak těsně před přestávkou udeřili hosté, když Victor Palsson fauloval ve vápně Paula McGowana. K pokutovému kopu se sebejistě postavil Craig Dargo a poslal gólmana na opačnou stranu - 1:1. Ve druhém dějství jako by se oba celky spokojily s jedním bodem a hrálo se naprosto bez šancí, na zmínku snad stojí pouze hlavičkový pokus Garetha Wardlawa v samém závěru zápasu, ten ale zlikvidoval domácí brankář Brown.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
7.Inverness Caledonian3310111244:4041
8.Hibernian FC341071737:5337
9.St. Johnstone FC348101618:4234
10.Aberdeen FC34952035:5532
11.St. Mirren FC34781932:5529
12.Hamilton Academical343112021:5620

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

remiza je pro nas priznivnejsi nez pro Huny,titul mame stale ve svych rukou,oni musi cekat na nase zavahani.Spokojeny byt ale nemuzu,zahodit penaltu cca 10min pred koncem je zlocin.Z tymu soupere mi nezbyva nez vyseknout poklonu McGregorovi ktery opet podrzel modre a dnes musim pochvalit za vykon i jinak nenavideneho Laffertyho,u nas obranu drzel Majstorovic a ve stredu se mi libil Kayal,zolik Commons se k nicemu moc nedostal,napeti ve Skotsku pokracuje,uzijme si to az do uplneho zaveru

Reagovat
smazaný uživatel

McGregor nas podrzal inak na sance vyrovnany zapas akurat ze Sheltic v nich strielal na branu a my vedla

Salaty to maju vo svojich rukach ale to mali aj v roku 2005 a vsetci vieme ako to skoncilo.

Zase bude pripravena helikoptera a v nej pohar zo zelenymi stuhami aby musela opat neplanovane vzlietnut. Tentokrat to bude smer Rugby Park, Kilmarnock.

Reagovat
FC Porto FC

Celic mistr skotské ligy 20010/11

Reagovat
FC Porto FC

*Celtic

Reagovat
Ferguson6

Tu sa len potvrdzujú moje slová o tom, že Samaras je jedno veľké drevo a kým bude hrávať za Celtic, budem pokojnejšie spávať

Reagovat
smazaný uživatel

ma svuj styl,ale ta pentle zase az tak hrozne kopla nebyla,tam si spis zaslouzi poklonu McGregor.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele