Skotská Premier League - preview 34. kola

23.04.2011, 10:52, aktualizováno 25.04.2011, 08:32
Previews
První kolo nadstavbové části bude v pondělí dohráno dvěma zápasy ze spodní poloviny tabulky. Sedmý Inverness si bude chtít pojistit svou příčku v duelu na hřišti St. Johnstone. Hamilton má už jenom teoretickou šanci na záchranu, v zázraku může pokračovat soubojem s Aberdeenem...
O titul
Rangers FC - Celtic FC  (neděle 13:30)
Nejdůležitější utkání celé SPL. To bezpochyby. Fanoušci jenom litují, že toto klání není k vidění až v úplně posledním kole, kde by se ještě pravděpodobně o titulu rozhodovalo. Nicméně i takhle to bude velmi zajímavá podívaná. Celtic totiž v tuto chvíli ztrácí na svého úhlavního rivala jeden bod a má duel k dobru. Pokud by dokázal na Ibrox Parku zvítězit, udělal by zřejmě rozhodující krok k mistrovské trofeji.

Celtic by si rád letos po neúspěšném tažení evropskými poháry spravil chuť alespoň na domácí scéně a chce získat double. V národním poháru je nyní už ve finále a v souboji s Motherwellem je favoritem. I před zbývajícím průběhem ligového ročníku se mu věří více, prohra v Old Firm derby by totiž ještě rozhodně neznamenala katastrofu. "Chceme vyhrát, ale stále by byl obrázek takový, že by nic rozhodnuté nebylo," snaží se mírnit důležitost tohoto klání kouč hostů Neil Lennon.

Oba celky hrály před vzájemným soubojem venku a shodně zvítězily 4:0, výsledek se proto odhaduje velice těžko. Ovšem mírně navrch má v letošní sezóně Celtic, který sice nejprve úvodní vzájemné střetnutí doma prohrál, pak ale soupeři díky řeckému zabijákovi Samarasovi vše vrátil a naposledy po jasném výsledku 3:0 nenechal nikoho na pochybách a připsal si druhý cenný skalp v sezóně.

Na toto střetnutí se těší všichni zúčastnění aktéři, nejvíce však jeden muž. Třiašedesátiletý manažer Walter Smith působil na lavičce Jezdců od roku 1991 až do roku 1998, podruhé se usadil na lavičku domácích v roce 2007 a má na kontě nespočet těchto derby. Toto je ale jeho poslední a motivace tak proto stoupá. "Na toto Old Firm se těším obzvláště, vždyť je moje poslední. Jen doufám, že zvítězíme a přiblížíme se k titulu," přeje si Smith.

Při cestě k tomuto cíli mu ale nebudou pomáhat Kirk Broadfoot a Vladimír Weiss, oba dva jsou totiž vyřazeni až do konce sezóny. Otazník navíc visí nad záložníkem Jamie Nessem, zcela fit není ani Lee McCulloch. "Na výsledku utkání mí záleží více než kdy jindy. Jsme pod tlakem a dobře si to uvědomujeme, ale těšíme se na tento duel nejvíce z celého roku. Podle mého budou rozhodovat vnější okolnosti, než samotná forma a nám publikum může hodně pomoci," je optimisticky naladěn zkušený stratég.

Celtic nemůže využít služeb záložníka Joe Ledleyho a mimo hru je obránce Du-Ri Cha, nicméně po problémech s kolenem by už měl být fit Glenn Loovens. Otazník ještě visí nad startem útočníka Shauna Maloneyho. "Důležitá bude podpora fanoušků a fakt, že musíme táhnout za jeden provaz a držet jako tým," vidí hlavní klíč k úspěchu Lennon. "Všichni jsme naprosto soustředění a odhodlaní uspět a doufáme, že tento duel bude odrazovým můstkem k zisku titulu na konci května," nechybí Lennonovi sebevědomí.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.20 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dundee United - Kilmarnock FC  (sobota 13:15)
Fotbalisté Dundee United mají před sebou možná nejdůležitější utkání celé nadstavby a pokud zvládnou hned úvodní duel, mohou téměř na sto procent počítat s konečnou čtvrtou příčkou. United totiž v tuto chvíli mají pětibodový náskok a ten by po případné výhře mohl vzrůst již na osm bodů, což už by se ve velké konkurenci čtyři kola před koncem stahovalo už velmi těžko. Pokud ovšem Killie zvítězí, hra se ještě hodně zamotá.

Svěřenci Petera Houstona chtějí využít domácího prostředí na stánku Tannadice a jejich úkolem jistě je skončit na čtvrté příčce a při troše štěstí ještě zaútočit na třetí Hearts, kteří v tuto chvíli disponují devítibodovým odstupem. Nicméně v sobotním klání se hledá favorit velmi těžko, neboť Dundee United i Kilmarnock zažily v posledním kole základní části vskutku studenou sprchu. Oba týmy podlehly před vlastními fandy svým soupeřům 0:4.

Dundee United nestačilo tímto debaklem na Rangers a po naprosto odevzdaném výkonu se nedají předpokládat žádné velké zázraky. Hosté z Rugby Parku nezvládli úvodní půli a ještě mohou být rádi za čtyři obdržené trefy, s Celticem mohl být rozdíl mnohem vyšší. Dundee United naposledy doma se svým sobotním sokem remizovalo 1:1, předtím se dvakrát hrálo bez branek a nerozhodný výsledek se dá očekávat klidně i nyní.

Domácí už mohou plně využít služeb obránce Keitha Watsona, který vyléčil zranění kotníku. Avšak záložník Morgaro Gomis a obránci Sean Dillon, Mihael Kovačevič a Paul Dixon nemůžou hrát kvůli karetnímu trestu. Zranění ještě nepustí do hry ani Darrena Dodse. Hosté postrádají kvůli zranění obránce Mohamadou Sissoka a záložníky Scotta Evanse s Mehdim Taouilem. Do konce sezóny je navíc určitě vyřazen bek Frazer Wright.

Avšak jednu dobrou zprávu největší překvapení SPL přeci jen hlásit může. Po problémech s kolenními vazy už je fit křídlo James Dayton. "Toto utkání je v tuto chvíli pro nás rozhodující a dobře víme, co by v něm zisk tří bodů znamenal. Na klání se velice těším, souboj na začátku sezóny tady na Tannadice byl pro nás jedním z nejlepších v celém ročníku. Chceme zvítězit, možná i v co největším počtu branek," klade si smělé plány Houston.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.40 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Heart of Midlothian - Motherwell FC  (sobota 16:00)
Do konce sezóny zbývá ve Skotsku pět zápasů a Heart of Midlothian už jen stačí udržet si třetí příčku tabulky. Motherwell ještě bojuje s Kilmarnockem o pátou pozici, výhra na Tynecastlu by se tedy hodila.

Hearts už prakticky o nic nejde, na boj o ligový titul již nemají šanci a na třetí příčce tabulky má pohodlný devítibodový náskok na čtvrté Dundee United. V posledních třech kolech brali hráči Hearts pokaždé remízu, naposledy hráli 1:1 v Invernessu. Náhradníci nyní doufají v základní sestavu, například 21letý Australan Ryan McGowan by rád na konci sezóny zapůsobil na kouče Jima Jefferiese.

"Z Austrálie jsem přišel proto, abych hrál, a chci toho dosáhnout. Chci odehrát tolik zápasů, kolik jen půjde a nyní na konci sezóny mám šanci vybojovat si místo i pro příští sezónu," sdělil McGowan, jehož rodiče pochází z Glasgowa, ale sám hraje za mládežnické výběry Austrálie. McGowan možná bude dostávat více příležitostí, Hearts totiž momentálně tíží široká marodka.

Dva až tři týdny může chybět Jason Thomson a do zápasu nenastoupí ani gólman Marián Kello. Mimo hru jsou dále zranění Rudolf Skácel, Suso Santana, Andrew Driver, Lee Wallace, Kevin Kyle a Calum Elliot. Na straně Motherwellu, jenž o víkendu zvítězil ve Skotském poháru 3:0 nad St. Johnstonem, bude chybět Chris Humphrey a nejistý start je u záložníka Steva Jenningse. Hosté v tabulce ztrácí pouhé tři body na Kilmarnock, na Tynecastlu tedy budou bojovat o vítězství.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.20 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC33262572:2880
2.Celtic FC32254370:1879
3.Heart of Midlothian33187847:3161
4.Dundee United331410944:4152
5.Kilmarnock FC331381247:4147
6.Motherwell FC331351536:4344
O udržení
Hamilton Academical - Aberdeen FC  (pondělí 17:15)
Situace Hamiltonu je prakticky beznadějná a zápas s Aberdeenem představuje poslední šanci na oživení naděje na záchranu. Hostům už o moc nejde...

Accies se před týdnem dočkali své teprve třetí výhry v sezoně, když uspěli na půdě Hibernianu. V tabulce si tak polepšili bodově na číslo 19, co se postavení týče, jsou na tom mizerně a pomalu se mohou připravovat na zápase ve druhé lize. Jedenáctý St. Mirren má v současné době náskok deseti bodů.

"Nemám s tím problém. Samozřejmě by bylo lepší hrát v sobotu odpoledne, ale Old Firm je vrcholem ligy a je třeba tomu podřídit i jiné věci. My hrajeme v pondělí odpoledne a mým úkolem je, aby byli hráči připravení na tuto dobu. Je to trochu nezvyk, ale vyrovnáme se s tím," odpovídá manažer Hamiltonu Billy Reid na dotaz, zda mu nevadí hrát na Velikonoční pondělí.

Hamiltonu bude chybět David Elebert, mimo hru jsou také Mark McLaughlin a Martin Canning.

Nedaří se ani Aberdeenu, jeho snaha o proniknutí do elitní osmičky ztroskotala na pěti porážkách v řadě, před týdnem pak následovala prohra 0:4 v semifinále poháru se Celtikem. V tabulce jsou Dons desátí s 31 body.

"Bude to těžký zápas, soupeř bude bojovat jako o život," uvědomuje si manažer Craig Brown, jemuž budou chybět Paul Hartley, Rory McArdle, David McNamee, Yoann Folly, Darren Mackie a Fraser Fyvie.

Letošní vzájemné zápasy zatím suverénně zvládá Aberdeen - vyhrál všechny tři, navíc ani jednou neinkasoval.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 3.00 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
St. Johnstone FC - Inverness Caledonian  (pondělí 20:45)
St. Johnstone si bude chtít v ligovém utkání proti Invernessu napravit chuť po nepovedeném semifinále skotského FA Cupu a v případě vítězství se může dotáhnout na osmý Hibernian. Inverness nemá na St. Johnstone dobré vzpomínky, v lednu totiž právě tento tým ukončil jeho třináctiměsíční sérii bez porážky na hřištích soupeřů.

Manažer St. Johnstonu Derek McInnes doufá, že jeho tým zapomene na semifinálové utkání FA Cupu, ve kterém prohrál 0:3 s Motherwellem. Stejně jako Inverness plánuje i manažer St. Johnstonu vítězství, čímž by se svému pondělnímu soupeři přiblížil na rozdíl jednoho bodu. "Minulý rok jsme skončili osmí a máme před sebou kus práce, pokud tuhle pozici budeme chtít překonat. Pokud chceme skončit sedmí, potřebujeme posledních pět zápasů vyhrát. Terry Butcher a jeho tým jsou jedním z těch, kteří mají stejný cíl," chápe McInnes.

Inverness by jistě rád navázal na únorové vítězství nad St. Johnstonem, ovšem právě tento soupeř ukončil v lednu jeho přes rok trvající neporazitelnost na hřištích soupeřů. Hosté v posledních dvou zápasech pouze remizovali, naposledy hráli 1:1 s Hearts. Útočník Richie Foran doufá, že jeho tým naplno ukáže své ofenzivní sklony a přidá další branky k již působivému skóre 41 vstřelených gólů.

"Čeká nás opravdu těžký zápas. V téměř každém zápase, ve kterém jsme tento rok hráli, padalo hodně branek. Nehraje se s nimi dobře, bude to zase bitva. Mají bojující tým, velké a poctivé hráče," tvrdí Foran. Po operaci kotníku už si tento rok nezahraje Jonny Hayes a suspendovaní jsou Ross Tokely a Stuart Duff. Dlouhodobě mimo hru jsou David Proctor, Dani Sanchez a Graeme Shinnie. Domácí se budou muset obejít bez potrestaných Michaela Duberryho a Stevena Andersona. Zatím není jisté, zda ještě tuto sezonu zasáhne do hry zraněný Jody Morris.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.00 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hibernian FC - St. Mirren FC  (neděle 16:00)
Hibernian se po nečekané prohře s Hamiltonem plánuje vrátit na vítěznou formu a rád by pět posledních utkání včetně nedělního se St. Mirrenem vyhrál. St. Mirren na předposlední příčce může v případě vítězství obnovit svůj dvanáctibodový náskok na Hamilton.

Pro manažera Hibs Colina Calderwooda je i konec sezóny důležitým obdobím, přestože již jeho tým o nic nehraje, rád by nepovedenou sezónu alespoň dobře zakončil. Jeho asistent Derek Adams sdělil, že právě konec sezóny může napovědět o budoucnosti některých hráčů, minulé utkání však celek z Edinburghu hrubě podcenil. Na vlastním hřišti podlehl 1:2 poslednímu Hamiltonu a v tabulce je proto osmý, se ztrátou dvou bodů na Inverness.

"Je to pro nás důležité utkání, protože naším cílem je sedmé místo. To je nejvýše, kam se můžeme dostat, chceme proto vyhrát ve všech zbývajících utkáních. Může to být přínosné jak pro hráče, tak pro klub. V případě hráčů si jich může všimnout některý klub nebo manažer," přiznává Adams. Hibernian tento týden již opustil první hráč, gólman Graeme Smith se rozhodl neprodloužit smlouvu a hledá si nový klub.

Také manažer St. Mirrenu Danny Lennon nabádá své svěřence k dobrému výkonu a doufá, že po dvou smolných prohrách s Old Firm jeho tým znovu oslaví výhru. Saints podlehli Celticu i Rangers nejtěsnějším rozdílem jedné branky, Lennon však ví, že Hibernian je hratelnějším soupeřem.

"Samozřejmě jsem byl spokojený s úrovní výkonů v posledních dvou týdnech, ale opravdu zklamaný jsem tím, že jsme nebrali žádné body. V neděli chceme z Edinburghu odjíždět se třemi body a předvést stejně kvalitní hru," přiznal vysoké cíle Lennon. Hostům v zápase nepomohou suspendovaní Michael Higdon a John Potter, po trestu se však do hry vrací Hugh Murray. Domácím bude stále chybět zraněný Danny Galbraith.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.25 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
7.Inverness Caledonian329111241:4038
8.Hibernian FC331061736:5236
9.St. Johnstone FC338101518:3934
10.Aberdeen FC33942034:5431
11.St. Mirren FC33771931:5428
12.Hamilton Academical333102020:5519

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Do nich Rangers.

Reagovat
smazaný uživatel

liga nam finisuje,dlle me muzeme rozhodnout ligu jiz zitra,vyhra na Ibroxu by nam hodne pomohla,ale i Hunove vi moc dobre o co se hraje.Navic to bude v hodne vypjate atmosfere,hraje se na velikonocni nedeli coz posouva vse jeste o trochu nahoru,Lennonovi bylo vyhrozovano(jako po celou jeho karieru) a behem posledniho mesice obdrzel 2bombove zasilky,Walter Smith a 2 hraci maji osobni strazce zrejme z podobnych duvodu,v ulicich bylo povolano na 1000policistu,OF v plne parade

Uzijme si tu atmosferu

Reagovat
smazaný uživatel

Caka nas jedno z najvypjatejsich derby za posledne roky. O titule nerozhodne nech uz skonci akokolvek ale vitaz to bude mat uz definitivne vo svojich rukach. 4 zapasy po OF = 4 vyhry a titul vo vrecku. Znie to jednoducho ale zas tak jednoduche to urcite nebude. V tyzdni obaja zhodne 4-0, Celtic ma vyrazne lepsie skore takze v pripade rovnosti bodov by vzali pohar zeleni

Ocakavam od Waltera utocnejsie rozostavenie nez je jeho zvykom, Jelavic a Diouf vpredu, podporovani zo stredu Davisom a Naismithom. Je dobre ze fit bude Bougherra snad sa dokaze sustredit na zapas a az potom mysliet na Premier League

Laugherty by mohol zohrat ulohu zolika a v druhom polcase hrozit z kridla.

Shelticu vela sanci na bod nedavam, finale pohara nam ukazalo ako na nich.

Dufam ze na nich vyletime od zaciatku ako v Scottish Cupe na Ibrox a potom si to vedenie uz umnou hrou postrazime

Follow Follow

Reagovat
smazaný uživatel

lidi kdy naposledy ziskal titul nekdo jiny naz rangers a celtic?

Reagovat
smazaný uživatel

Aberdeen pod Fergiem v roce 85.

Reagovat
smazaný uživatel

wow tak to je hrozne davno

Reagovat
niflheim

Rangers

Reagovat
FC Porto FC

CEEEEELLLLLTTTTTIIIIIIICCCCC všechno nebo nic !

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele