Skotská Premier League - souhrn 33. kola

10.04.2010, 18:01, aktualizováno 14.04.2010, 22:42
Komentáře a souhrny
Celtic v úterní dohrávce otočil zápas s Motherwellem. Heart of Midlothian porazil Kilmarnock a zajistil si šestou příčku. St. Johnstonu pak nebyla nic platná ani výhra v Aberdeenu. Hodně se dramatizuje boj o záchranu, kde si polepšil Falkirk. Hamilton přehrál Hibernian...

Dundee United - Rangers FC 0:0

14.04.2010 20:45

Góly: -

Dundee United dokázali udržet s favorizovanými Rangers bezbrankovou remízu a mírně tak zpomalili jejich jízdu za mistrovským titulem. Přestože měli hosté převahu, nedokázali své šance proměnit, k obhajobě titulu jim však chybí už pouze pět bodů.

Už po pěti minutách hry musel Kovačevič faulovat nebezpečného Laffertyho, volný kop Davise však letěl jen mimo bránu. Další zajímavější příležitost se zjevila až po dalších deseti minutách, kdy Kennethovu dalekonosnou střelu musel vyrážet McGregor a míč vykopával Bougherra. Tempo zůstalo i nadále hodně rychlé, obě strany si však vypracovalo málo střeleckých příležitostí, pokud nepočítáme nepřesnou ránu Whittakera z 24. minuty. Krátce po půlhodině hry získal Cadamarteri na okraji pokutového území míč od Buabena, bránu však svoji střelou nenašel.

Hned z další akce musel McGregor vyrážet střelu Sandazy, na druhé straně však ještě lepší zákrok předvedl Perniš po povedeném míči od Millera. Ihned po startu druhé půle mířil Edu jen těsně mimo, Rangers však měli trvale tlak a čekalo se, kdy už některý gól padne, neprosadil se však ani Lafferty. Příležitost tak dostali po hodině hry domácí, když se v pokutovém území uvolnil Cadamarteri, šanci však trestuhodně zahodil nepovedenou střelou.

Utkání bylo v posledních třiceti minutách hodně zajímavé, McCulloch jen těsně netrefil bránu a na druhé straně se po přesném centru Myrieho-Williamse mezi tyče netrefil ani Sandaza. V 70. minutě však rozlícený Kovačevič kopnul do Laffertyho a viděl červenou kartu, domácí tak dohrávali pouze v deseti lidech. Hosté měli od této chvíle ještě větší převahu, Miller však znovu nenašel bránu.

Perniše po dlouhé době otestoval až střídající Boyd, slovenský brankář ale míč vyrazil. Volný kop poté zahrával Edu, ale naložil s ním špatnou střelou nad bránu. V posledních minutách hry už Novo míč do brány dostal, rozhodčí však viděl ofsajdové postavení Boyda a gól neuznal. Ani v největší příležitosti utkání se hosté neprosadili, Miller mohl rozhodnout, ale trefil jen brankovou konstrukci.

Více informací k zápasu

Celtic FC - Motherwell FC 2:1

13.04.2010 20:45

Góly: 50. Josh Thompson, 78. Josh Thompson - 49. Mark Reynolds

Celtic si i po posledním vystoupení v základní části skotské SPL udržel naději na titul. Též se také oddálil třetímu Dundee na osm bodů. V důležitém souboji dokázal v Celtic Parku zdolat Motherwell. Ten se po této prohře téměř definitivně může rozloučit s nadějí na Evropské poháry. A pokud Dundee ve středeční dohrávce zvítězí, nebude co řešit. Celtic to ale rozhodně jednoduché neměl, o tři body na svou stranu přehoupl dvanáct minut před koncem.

Souboj měl pikantní náboj a po bezbrankovém prvním poločase se roztrhl pytel s góly v tom druhém. Hosté šli po čtyřech minutách hry do vedení, jenže o necelou minutu později již bylo srovnáno. Motherwell pak inkasoval podruhé čtvrthodinu před závěrečným hvizdem. Avšak tentokráte nestálo za výhrou očekávané jméno. Tím vyvoleným se stal obránce Josh Thompson, který vsítil obě trefy domácích a stal se hrdinou zápasu.

Dva perfektní zákroky musel předvést gólman Lukasz Zaluska, který ještě nepustil do branky polského kolegu Artura Boruce. Možná si dokonce tuto pozici po tomto výkonu udrží. Hned po deseti minutách mohli otevřít skóre Zelenobílí. Po průniku Nialla McGinna přes Steva Jenningse se dostal do hlavičkového pokusu irský zabiják Robbie Keane, jenže mířil těsně vedle. Na druhé straně vystrašil Zalusku právě Jennings, před brankovou čarou ovšem perfektně zasáhl Darren O'Dea.

Také Motherwell měl před duelem problémy s brankářem, Michael Fraser musel vystřídat zraněného Johna Ruddyho. A právě Fraser pil v úvodním dějství útočníkům Celticu krev. Nicméně po půl hodině hry se musel vytáhnout na opačné straně Zaluska, který zastavil fantasticky přihrávku Jamie Murphyho na úplně osamoceného Lukase Jutkiewicze. Hosté se dostali do vedení ve 49.minutě paradoxně po chybě Thompsona. Po jeho nepovedeném přímém volném kopu dobrou kombinací uvolnil Tom Hateley patičkou Marka Reynoldse a ten byl z šesti metrů nekompromisní - 0:1.

Avšak Celtic na sebe opravdu nenechal dlouho čekat. Scott Brown rozehrával rohový kop, McGinn ho prodloužil hlavou na úplně osamoceného Thompsona, který neměl problém srovnat. Celtic se snažil tlačit a vytvořil si tlak, ze kterého nakonec mladičký hrdina skóroval podruhé. Po dalším ze série rohových kopů, tentokráte precizně zahraného od Lee Naylora, vyskočil nejvýše a svou největší zbraní - hlavou, rozhodl o osudu zápasu - 2:1.

Více informací k zápasu

Aberdeen FC - St. Johnstone FC 1:3

11.04.2010 13:15

Góly: 17. Darren Mackie - 21. Kenny Deuchar, 26. Cillian Sheridan, 65. Cillian Sheridan

St. Johnstone dokázal otočit zápas v Aberdeenu a zvítězil 3:1, i přes výhru se však mezi nejlepší šestici nepodívá. Domácí přitom vedli po gólu Mackieho, brzy ale stihl srovnat Deuchar a dva góly Sheridana rozhodly o vítězi zápasu.

St. Johnstone do utkání vstoupil aktivně, finální míče ale nepřicházely. Do zajímavé příležitosti se dostával Deuchar, na Millarův centr ale nedosáhl. Na druhé straně byl před bránou volný MacLean, na poslední chvíli však zasáhl bránící Craig. Přesto se domácí zanedlouho branky dočkali, v 17. minutě poslal přesnou přihrávku Mashall a Mackie z malé vzdálenosti zařídil Aberdeenu vedení 1:0. To si však domácí dlouho neužívali, už o čtyři minuty později si Deuchar naskočil na volný kop Craiga a hlavičkou pokořil gólmana Langfielda, 1:1.

A už v 26. minutě proběhl výsledkový obrat, Morris poslal míč k Sheridanovi a hráč, který je v St. Johnstonu na hostování z Celticu, dostal hosty poprvé do vedení. Pro domácí mohlo být ještě hůře, Morais totiž našel Davidsona, jehož hlavička ale šla mimo bránu. Aberdeen měl poté velkou šanci na vyrovnání, Grassi se však po volném kopu Marshalla hlavou neprosadil, mířil vedle. Domácí měli ke konci poločasu velkou převahu, Smith ovšem dobře zasáhl proti hlavičce MacLeana, i volnému kopu Mulgrewa.

Mulgrew měl první střelu i ve druhé půli, kdy zahrával volný kop, ale trefil jen zeď. O několik minut později zahrával volný kop Young, mířil ale nad bránu. Aberdeen sice měl převahu, postupem času se však hra hodně rozkouskovala a gól padl do jeho brány. Craig zahrál volný kop přímo na hlavu Deuchara, jehož míč sice Langfield vyrazil, ovšem pouze k Sheridanovi, který ho poslal do odkryté brány. Aberdeen se ještě pokusil o snížení, ale střelu Fyvieho Smith vyrazil a St. Johnstone se tak už nemusí obávat sestupu.

Více informací k zápasu

Hamilton Academical - Hibernian FC 4:1

10.04.2010 16:00

Góly: 17. Simon Mensing (pen.), 60. Simon Mensing (pen.), 68. Joël Thomas, 80. Joël Thomas - 34. Colin Nish

Hibernian zřejmě definitivně vzdává souboj o třetí místo, a pokud Dundee navýší svůj současný osmibodový náskok na dvouciferný počet bodů, bude v nadstavbě téměř nemožné manko dohnat. Nyní nedokázal udolat Hamilton, který se do zápasu dostal díky dvěma penaltám. Hibs sice odpověděli na úvodní branku ještě do poločasu, ovšem po hodině hry šli domácí opět do vedení a pak přidali dokonce další dvě trefy.

Hibs i tak prozatím zůstávají na čtvrtém místě, to ale nemusí platit dlouho. Zápas k dobru má totiž Motherwell. Naopak Hamilton poskočil na prozatímní osmou příčku před Aberdeen a získal v boji o záchranu zřejmě rozhodující osmibodový náskok. Accies vstoupili do duelu vskutku výborně a hned v úvodních minutách se musel vytáhnout gólman Hibs Graham Stach. Ten brilantně vytáhl střelu Mickael Antoine-Curiera po přihrávce Jamese McArthura.

Hosté poprvé zahrozili o něco později ranou Anthony Stokese, tentokráte však byl mužem na svém místě český gólman Tomáš Černý. Ještě před gólovým okamžikem pálil z dobré pozice nad Flavio Paixao. Hned na to po Paixaově centru zahrál rukou ve vápně Liam Miller a rozhodčí nekompromisně ukázal na značku pokutového kopu. Ten se musel kvůli přešlapu hráčů Hamiltonu opakovat, nicméně Mensing při repete drze zamířil do stejného horního rohu - 1:0.

Po období útlumu přišlo asi deset minut před pauzou vyrovnání. Darren McCormack přesným pasem uvolnil Colina Nishe a ten přesně zamířil ke vzdálenější tyči - 1:1. Ke konci půle musel Čený skvěle zlikvidovat pokusy Rankina a Nishe a proto v té druhé přišla řada na domácí. Po přímém volném kopu Canninga zatáhl stoper Murray za záchranou brzdu a poslal k zemi Imrieho. Mensing bez problému nařízenou penaltu zužitkoval.

O pár minut později zazářila hvězda v podobě střídajícího Joele Thomasa, který se postaral o dvě zbývající trefy týmu. Nejprve v 68. minutě nečekaně napřáhl z dobrých 25 metrů a balón zapadl přímo do šibenice na vzdálenější tyči. Deset minut před závěrečným hvizdem k tomu obešel Bambu a pokořil Stacka podruhé. V závěru se ještě snažil snížit po chybě Canninga Rankin, stav se ale až do konce nezměnil.

Více informací k zápasu

Heart of Midlothian - Kilmarnock FC 1:0

10.04.2010 16:00

Góly: 31. Suso Santana

Hráči Heart of Midlothian splnili očekávání a zůstávají mezi nejlepší šestkou soutěže, v sobotním utkání totiž zvítězili nad nevýrazným Kilmarnockem 1:0. Vítězství zajistil domácím krátce po půlhodině hry Suso Santana.

Celé utkání pozorně sledoval St. Johnstone, poslední tým, který mohl ohrozit místo Hearts v nejlepší šestici a v pátek dokonce navštívil trénink svého týmu většinový vlastník Vladimir Romanov. Do utkání však lépe vstoupili hosté a po centru Maguirea mířil Sammon jen těsně nad bránu. Na druhé straně si Nade pohrál s bránícím Fordem, ale jeho střela mířila přesně na gólmana Bella. Ani jeden z týmů nebyl schopen udržet delší dobu míč a šancí tak na začátku hry moc k vidění nebylo.

Jednu z těch zajímavějších vytvořil Palazuelos, po jeho přihrávce však Nade bránu netrefil. V 31. minutě se přeci jen domácí gólu dočkali, střela Jonssona sice byla zablokována, ale míč se dostal k Santanovi, který tvrdou střelou nedal Bellovi žádnou šanci - 1:0. Téměř ihned mohl srovnat stav Maguire, šanci však trestuhodně zahodil střelou do MacDonaldovi náruče. Smolná sezóna pokračuje pro Andrewa Drivera, který sice do zápasu nastoupil, krátce po vedoucím gólu byl však kvůli zranění vystřídán.

Také začátek druhé půle na kráse nepřidal, Bell musel zasahovat jen po rohovém kopu, který se snášel k jeho bráně. Na druhé straně se vytáhl jinak až třetí gólman MacDonald, který vyrazil gólovou hlavičku Pascaliho. Domácí si naopak mohli své vedení ještě pojistit po rohovém kopu Kingstona, Nade ale mířil mimo. Krásnou přihrávku poslal Obua pro Susa Santanu, jeho střelu ovšem Bell dokázal zneškodnit. Dvě minuty před koncem mohl po dalším rohu Kingstona skórovat Robinson, mířil ale nad bránu, což Hearts ani tolik nevadilo, zvítězili totiž 1:0.

Více informací k zápasu

Falkirk FC - St. Mirren FC 2:1

10.04.2010 16:00

Góly: 45. Pedro Moutinho, 67. Darren Barr - 90. Andy Dorman

Falkirk udělal důležitý krok k záchraně a i když stále zůstává na posledním místě, je za St.Mirrenem pouze o skóre. Právě v přímém souboji s tímto protivníkem sebral všechny síly a připsal si druhou výhru v řadě. O jediném sestupujícím se tak zřejmě rozhodne mezi oběma mančafty a Kilmarnockem, který má o pouhý jeden bod více. Pro Falkirk byla spásou branka v samém závěru prvního poločasu, hosté už pouze snižovali v nastavení toho druhého.

Až do konce první půle se hrálo velmi vyrovnaně a opatrně, St.Mirren by byl zřejmě spokojený i s bodem. Ovšem inkasoval ránu, se kterou prostě již nic nezmohl. Gól do šatny v úplně poslední moment úvodního dějství položil tento mančaft na kolena. Falkirk vstoupil do duelu opravdu v rychlém tempu a zjevně nabuzen po minulé výhře nad Motherwellem (1:0) začal tlačit. V šesté minutě vyslal nebezpečný přímý volný kop Scott Arfield, ovšem mimo.

St.Mirren odpověděl šancemi Davida Barrona. Jenže sudí nejprve neodpískal penaltu po jeho střele, která zasáhla ruku protihráče, následně pálil příliš vysoko nad branku Roberta Olejnika. Hned na to vyslal mladíček Kieran Duffie překrásnou nahrávku na útočníka Marka Stewarta, ten ale svůj volej poslal příliš vysoko. Po necelé půl hodině uvolnil Colin Healy dobře Pedra Moutinha, ten však uklidil svůj pokus vedle levé tyče.

První zásah si Robert Olejnik připsal po exkluzivním pasu Barrona, který do slibné příležitosti uvolnil Stevena Thompsona. Olejnik ale vyletěl do vzduchu jako anděl a pokus u bližší tyče zlikvidoval. V druhé nastavené minutě úvodního poločasu se k přímému volnému kopu po faulu Johna Pottera postavil Moutinho. Ten z 20 metrů dobře zamířil a kroucený balón tak skončil za zády bezmocného brankáře Paula Gallachera.

Ani neustálé Potterovy protesty proti délce nastavení nic nezměnily na tom, že šel Falkirk do vedení. Po přestávce se zase oba výběry zatáhly a hrálo se opatrně, definitivně o osudu klání rozhodl v půlce druhé části Darren Barr. Naběhl si na přímý volný kop Moutinha a hlavou se trefil přesně mezi útočníka Higdona a nohu Gallachera. V nastavení sice ještě snížil po přímém volném kopu Grahama Careye Andy Dorman, nemělo to však už žádný vliv.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC33238273:2277
2.Celtic FC33206762:3566
3.Dundee United331611651:3959
4.Hibernian FC331481147:4350
5.Motherwell FC331212939:3848
6.Heart of Midlothian331281332:3944
7.St. Johnstone FC331181450:5441
8.Hamilton Academical33991529:4336
9.Aberdeen FC338101531:4634
10.Kilmarnock FC33781826:4429
11.St. Mirren FC336101732:4528
12.Falkirk FC336101730:5428

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
Virtuos

Tu už je o majstrovi rozhodnuté, teraz tu bude boj o posledné miesto a o pohári

Reagovat
smazaný uživatel

Proč to tady dáváte,skotská liga už "skončila".... pro redakci.

Reagovat
smazaný uživatel

aha, a kdo sestoupil?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Řek bych že Rangers v klidu titul obhájí.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele