Skotská Premier League - preview 33. kola

10.04.2010, 11:52, aktualizováno 14.04.2010, 08:39
Previews
Rangers dnes mohou vrátit náskok v čele skotské ligy na luxusních třináct bodů, obhájci titulu k tomu potřebují uspět na hřišti Dundee United. To ale nebude vůbec jednoduchá práce, protože domácí mají formu a zatím se nevzdali myšlenek na boj o druhé místo.
Dundee United - Rangers FC  (středa 20:45)
Dundee United pokračují ve skvělé formě a v případě podobné formy i ve skupině o titul, by ještě mohli zabojovat i o druhou příčku, která je momentálně v držení Celticu. Proti jsou ale Rangers, hlavní favorit na zisk titulu.

Dundee United nenašli přemožitele ani v posledním kole, kdy hráli na hřišti St. Johnstonu, který nakonec porazili 1:0. Do středečního zápasu nenastoupí obránce Paul Dixon, který si zlomil kůstku v chodidle a sezóna pro něj předčasně skončila. Chybět bude také další bek Andy Webster, který nemůže hrát kvůli podmínkám o hostování, po trestu se však do hry vrací Garry Kenneth.

United mohou stále bojovat o druhou ligovou příčku a v současné formě budou pro Rangers těžkou překážkou. "Bude to obtížný zápas, protože Dundee United jsou ve formě a mají skvělý tým. Ale v této sezóně jsme už ukázali, že proti nim hrát umíme a věřím, že se nám bude proti nim znovu dařit. Máme před sebou šest zápasů a konec sezóny je pro nás velice důležitý. Potřebujeme dva zápasy k zisku titulu," prozradil bek Rangers, Saša Papac.

Také Rangers uspěli v posledním odehraném kole, 3:1 porazili v domácím prostředí Aberdeen a v čele tabulky mají momentálně náskok třinácti bodů. Do utkání už navíc mohou nastoupit Madjid Bougherra a Kirk Broadfoot, kteří byli několik týdnů na listině zraněných. Rangers se proti United daří, v posledním ligovém souboji je rozstříleli 7:1, i když v poháru naopak uspěli hráči Dundee.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.10 - 3.40 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Celtic FC - Motherwell FC  (úterý 20:45)
Celtic dobře ví, že už se po tomto kole možná bude muset vzdát mistrovského titulu, chce však bojovat až do konce. Navíc potřebuje vítězit, na paty se mu lepí Dundee United. To má v současnosti ztrátu pěti bodů a rozhodně chce také ještě zabojovat. Nicméně ani Motherwell není zcela ze hry v bitvě o poháry, jediná cesta však vede právě přes výhru na půdě Celticu. A to rozhodně nebude jednoduché. Zelenobílí si v poslední době situaci hlídají.

Celtic po šokující porážce na půdě St. Mirrenu zabral a připsal si dvě cenné výhry nad Kilmarnockem (3:1) a na půdě Hibs (0:1), jenže zklamal ve víkendovém poháru. V domácím prostředí totiž podcenil druholigový celek Ross a prohrál 0:2, na konto si v této sezóně tak zřejmě nepřipíše žádnou trofej. Proti Motherwellu se mu na domácím stánku zase tolik nedaří, prohrál zde nedávno 0:1. Loni se zde soupeři rozešli bez branek po bodu.

Motherwell už nepokračuje v té krasojízdě, kterou rozjel ve třetí čtvrtině sezóny a nyní se spíše soustředí na to, aby alespoň vybojoval velmi slušnou čtvrtou pozici. Pokud totiž podle očekávání prohraje, bude jeho ztráta na Dundee už nesmazatelná. Domácí trenér Neil Lenon už zřejmě bude moci využít služeb polského gólmana Artura Boruce, který je zpátky v sestavě po dlouhodobém zranění.

Kvůli svalovým potížím nemá jistotu startu obránce Darren O'Dea, určitě mimo jsou marodi Jos Hooiveld, Glenn Loovens, Thomas Rogne a Shaun Maloney. "Bude to velmi těžké utkání tuto noc. Motherwell předvádí podobný fotbal jako Kilmarnock nebo St.Mirren, takže se máme opravdu na co těšit," vyjádřil se prozatímní kouč Celticu Lennon, který nedávno nahradil odvolaného Tonyho Mowbraye.

Hibs se musejí zřejmě obejít bez Lukáše Jutkiewicze, kterého trápí poraněné koleno. Mimo zřejmě bude také John Ruddy kvůli svalovým problémům.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.75 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Aberdeen FC - St. Johnstone FC  (neděle 13:15)
Aberdeen rozhodně neprožívá úspěšnou sezónu a může být vůbec rád, že zřejmě nebude hrát o záchranu. Prozatím je osmý a ztrácí na svého nedělního soupeře čtyři body. Pokud ho ale porazí, bude ještě k vidění velký souboj o sedmé místo. Na druhou stranu mají hosté alespoň jiskřičku naděje, že se podívají do nejlepší šestky. Musejí ovšem na Pittodrie Stadium zvítězit a zároveň doufat, že Hearts neuhrají nic s Kilmarnockem.

I tak ale nováček prožívá vydařenou premiéru a umístění v klidném středu tabulky věští celkem slušnou budoucnost. K tomu si třeba poradil i s věhlasnými Rangers, které doma deklasoval 4:1 a bude tedy rozhodně na co vzpomínat. St. Johnstone mohl být dávno jistým účastníkem horní poloviny tabulky, jenže zbytečné ztráty tomu zabránily. Remíza s Falkirkem či prohra s Hamiltonem určitě mrzí.

St. Johnstone naposledy před vlastními fandy podlehl též rozjetému Dundee United. Aberdeen se na ligových trávnících naposledy představil ve středu, když vyzval na souboj Jezdce z Rangers. Ovšem ani po srdnatém výkonu na body nedosáhl, zápas skončil 3:1 pro domácí. K poslednímu vzájemnému utkání obou protivníků v Aberdeenu došlo loni v listopadu, Aberdeen po bitvě zvítězil 2:1.

Aberdeen se bude muset nově obejít bez Garyho McDonalda, kterého na hřiště nepustí svalové problémy. Dlouhodobě na listině marodů se nacházejí Peter Pawlett a Andrew Considine, jistotu startu nemá ani lehce zraněný Davide Grassi. "Střídavé výkony vždy vzbuzují hodně otázek. Našim cílem je skončit na sedmém místě a k tomu vede cesta právě přes vítězství v tomto utkání. Zkušeností na to máme dost," myslí si domácí šéf Mark McGhee.

Hosté se budou muset obejít bez Martina Hardieho, Petera MacDonalda (oba koleno) a Stuarta McCaffreye (tříslo). Kvůli karetnímu trestu není k dispozici na jedno utkání Danny Grainger. Naopak po stejném trestu se už naopak vrací záložník Murray Davidson. "Máme speciální motivaci. Můžeme se dostat do nejlepší šestky a k tomu bojujeme o sedmé místo právě s Aberdeenem. Na závěr premiérové základní části tak na nás čeká pikantní tečka," uvedl s trochou básnického umu trenér Derek McInnes.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.25 - 3.05
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hamilton Academical - Hibernian FC  (sobota 16:00)
Hibernian si špatnými výsledky zkomplikoval téměř jistou cestu do evropských pohárů a nyní proto musí podávat mnohem lepší výkony, aby se znovu dotáhl na Dundee United. V sobotu se proti Hibs postaví devátý Hamilton Academical.

Hamilton po dvou vítězstvích v minulém kole nebodoval, na hřišti vedoucích Rangers podlehl 0:1 a v tabulce je tak devátý, jen bod za Aberdeenem. Domácí navíc v sobotním zápase posílí James Wesolowski, který v posledním zápase nenastoupil kvůli karetnímu trestu. Kouč Billy Reid nemá starosti s čerstvými zraněními, mimo hru jsou jen dlouhodobě zranění Derek Lyle a James Gibson.

Billy Reid před utkáním doufá, že Hibernianu jeho tým oplatí krutou porážku 1:5 z letošního ledna. "Ten den jsem říkal, že podle mě byl jejich brankář mužem utkání. Měli jsme několik příležitostí, ale brankář byl fantastický. Byl to šílený výsledek, musíme se proto ujistit, že se v sobotu zlepšíme. Je to dobrý tým. Právě teď nemají nejlepší formu, kterou máme my, ale to nebude mít na hru žádný vliv," myslí si Reid.

Hibs se nedaří, ani v jednom z posledních dvou domácích zápasů nebrali body, podlehli totiž Dundee United i Celticu a na třetí Dundee United mají ztrátu osmi bodů. Za hosty by už měli nastoupit Paul Hanlon a Kevin McBride, kteří byli nedávno zranění. Mimo hru zůstává kapitán Chris Hogg a do konce sezóny si nezahraje Merouane Zemmama, nad startem Davida Wotherspoona zatím visí otazníky.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.25 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Heart of Midlothian - Kilmarnock FC  (sobota 16:00)
Kilmarnock se po sérii špatných výsledků v minulém kole konečně znovu radoval z výhry, záchranu však zatím jistou ani zdaleka nemá a body by se mu tak hodily. V sobotu však zajíždí na hřiště Heart of Midlothian, jenž zatím drží svoji šestou pozici.

Zraněními zdecimovaní domácí uhráli v minulém kole na půdě St. Mirrenu pouze remízu 1:1 a nutně tak potřebují body, aby uhájili svoji šestou pozici před dotírajícím St. Johnstonem. Po více než dvou měsících na marodce by se mohl vrátit Ismael Bouzid a připraven je i Calum Elliot, marodka je však stále nadměrně široká. Vyřazeni ze hry jsou Ryan Stevenson, Janos Balogh, Michael Stewart, Jose Goncalves, Dawid Kucharski, Marian Kello, Gordon Smith a Johnny Stewart.

Kilmarnock si po pěti ligových prohrách v řadě spravil chuť na Aberdeenu, který doma porazil 2:0. Hostům bude v utkání chybět bek Frazer Wright, jenž v nedělním utkání utrpěl zranění kolenní šlachy. Trest mají Kevin Kyle a Jamie Hamill, na marodce jsou navíc David Fernandez a Craig Bryson.

Největší problémy má Kilmarnock v koncovce, podle kouče Jimmyho Calderwooda se však jeho tým zlepšil a má šanci Hearts potrápit. "Kvůli remíze St. Mirrenu a výhře Falkirku nad Motherwellem jsme v neděli byli pod velkým tlakem. Ale vzali jsme to sportovně. Do zápasu jsme vstoupili docela nejistě a byli jsme nervózní, ale poté, co jsme vstřelili gól, který jsme si podle mě zasloužili, jsme jich mohli dát i více. Jsme v obtížném postavení proti Hearts, kteří se pokoušejí dostat mezi nejlepších šest. Potřebují jen remízu, ale jsem si jist, že Jim bude bez vítězství," prohlásil Calderwood.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.45 - 4.65
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Falkirk FC - St. Mirren FC  (sobota 16:00)
Třicáté třetí kolo nabídne fanouškům nefalšovanou bitvu o záchranu. V hlavní roli se ocitnou celky St. Mirrenu a Falkirku, tedy síly změří poslední s předposledním. Zisk tří bodů bude mít skutečně obrovskou cenu, a tak je jisté, že oba tábory jdou za vítězstvím.

V současné době je lépe postavený hostující St. Mirren, který má na kontě dvacet osm bodů, což je o tři více než jeho soupeř. Jenže už za pár hodin to může být úplně jinak.

Také samotní funkcionáři i hráči St. Mirrenu svorně přiznávají, že je čeká nejdůležitější bitva letošní sezóny. "Falkirk v minulém kole bohužel dokázal vyhrát, a tak stáhl tu ztrátu na nás na pouhé tři body," prohlásil záložník Hugh Murray.

"Proto to bude velmi důležitý zápas. Sice nás bude potom čekat ještě dalších pět zápasů a ve hře je hodně bodů, přesto zápas s Falkirkem můžeme označit za mimořádný duel," pokračoval Murray.

V dresu St. Mirrenu na hřišti neuvidíme Craiga Dargona a Davida Barrona. Po zdravotních problémech se už ale vracejí alespoň Billy Mehmet a Steven Robb.

Jak už zmiňoval záložník Hugh Murray, Falkirku se povedl v minulém kole nečekaný kousek. Tři body si totiž přivezl ze hřiště Motherwellu, s čímž asi z fanoušků nepočítal téměř nikdo. Tento nečekaný bodový zisk se ale bude pochopitelně snažit potvrdit.

Trenér Brian McLean se ovšem musí obejít bez služeb Danijela Marcety a Vitora Limy. Vrací se však alespoň nigerijský útočník Enoch Showunmi, který by měl usednout na lavičku náhradníků.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.25 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC32237273:2276
2.Celtic FC32196760:3463
3.Dundee United321610651:3958
4.Hibernian FC321481046:3950
5.Motherwell FC321212838:3648
6.Heart of Midlothian321181331:3941
7.St. Johnstone FC321081447:5338
8.Aberdeen FC328101430:4334
9.Hamilton Academical32891525:4233
10.Kilmarnock FC32781726:4329
11.St. Mirren FC326101631:4328
12.Falkirk FC325101728:5325

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (16)

Přidat komentář
smazaný uživatel

heh to co:???? od kedy tu byva preiew na skotsku liguu?::???? sranda ale je to super http://gunners-portal.webnode.cz ako sa pozeram na tabulku rangers mozu oslavovat

Reagovat
smazaný uživatel

ty mě dostáváš, jak to nenápadně hážeš do textu

Reagovat
vodka

Falkirk zabrat!!!

Reagovat
fantomas

Taky chci dole radši St. Mirren.

Reagovat
vodka

mě se totiž strašně líbí to logo falkirku

Reagovat
fantomas

Jono, mně to vždycky připomínalo Ještěd... nevim proč pořádně, prostě první pohled...

Reagovat
smazaný uživatel

UZ aby ta nevydarena sezona skoncila

Reagovat
Virtuos

a našiel sa nejaký poriadni tréner

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Bylo by fajn, kdyby už konečně někdo narušil tu hegemonii Glasgow.

Reagovat
Virtuos

jj prial by som titul i Hibernianu alebo Motherwellu a samozrejme Dundee United

Reagovat
smazaný uživatel

škoda, že to nevyšlo těm Hearts tenkrát ( i když moc sympatiští zrovna nebyli)

Reagovat
fantomas

No právě, sympatičtí moc nebyli. Já bych to přál Hibernian, ty rozhodně upřednostnim před kýmkoliv. Ale to se stejně horizontu příštích pár let asi netýká.

Reagovat
vodka

doufám, že za pár let Aberdeen...

Reagovat
fantomas

Jedině Hibernian. Když už má někdo Glasgow ten titul vzít, tak mančaft z hlavního města...

Reagovat
smazaný uživatel

O tom ze titul pojde mimo Glasgow mozte akurat snivat. Naposledy sa tak stalo v roku 1985 ked titul vyhral Aberdeen. Hadajte pod koho vedenim... No predsa Alexa Fergusona (vtedy este nebol Sir)... Najslavnejsie casy zazil tento klub prave pod jeho vedenim. Dons viedol v obdobi 1978-1986 a ziskal s nim 3 tituly v lige, 4 pohare, 1 PVP a 1 Europsky Superpohar.

Aberdeen bol vtedy pre mnohych europskym strasiakom, v brane s legendarnym Jimym Leightonom, v zostave s Alexom McLeishom ci Gordonom Strachanom. Mimochodom triumf v PVP sa zrodil po finalovom vitazstve nad slavnym Realom Madrid.

Dnes na nieco podobne mozu Dons akurat spominat a snivat.

Osobne si myslim ze hegemonia Old Firms v Skotsku pretrva aj dalsie roky.

"Mali" jednoducho nemaju na to aby si mohli dovolit kvalitnych hracov europskej triedy.

A k tomu by este potrebovali krizu oboch rivalov co tiez nie je velmi pravdepodobne.

Raz ju ma jeden, raz druhy ale nikdy nie oba naraz.

V lete sa caka v Celticu palacova revolucia a po nej tazko mozme cakat ich dalsi slaby rok.

Takze vyzva pre Rangers ktory je naopak kadrovo stabilizovany a ma istotu ucasti v zakladnej skupine Ligy majstrov (ako majster).

Celtic caka kvalda ale to uz bude posledny krat pretoze Skotsko pride k sezone 2011-12 o jedno miesto v LM do ktorej sa potom kvalifikuje uz len majster.

Cize Rangers

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele