Skotská Premier League - souhrn 24. kola

02.02.2011, 22:43
Komentáře a souhrny
Rangers porazili doma Hearts a odpověděli na včerejší výhru Celtiku. Hibernian vyhrál nad St. Mirrenem a dostal se před něj v tabulce, poslední zůstává Hamilton. Čtvrtou pozici si upevnil Kilmarnock, v Invernessu se kvůli terénu nehrálo...

Rangers FC - Heart of Midlothian 1:0

02.02.2011 20:45

Góly: 4. Kyle Lafferty

Rangers zvítězili nad Heart of Midlothian 1:0 a před svým soupeřem mají bezpečný náskok pěti bodů, zároveň tak vytváří tlak na vedoucí Celtic. O výhře domácího týmu rozhodl už ve 4. minutě utkání Kyle Lafferty.

Rangers, na jejichž lavičce už seděli i El Hadji Diouf a David Healy, vstoupili do utkání skvěle a dočkali se brzkého vedení. Lafferty si našel cestu do pokutového území, kam mu přišla přihrávka od Whittakera a reprezentant Severního Irska z voleje překonal Kella. O pár minut později měla obrana Hearts a defenzivní záložník Mrowiec práci znovu, tentokrát však Bouzid dobře zasáhl proti McCullochovi. Už po dvaceti minutách hry přišel do hry Diouf, který nahradil McCullocha, jenž si obnovil zranění.

Hosté, kteří poslední vzájemný souboj vyhráli, mohli srovnat stav, když Thomson z volného kopu našel Zaliukase, ale jeho hlavičku McGregor vytěsnil mimo tyče. Závěr prvního poločasu rozkouskovala série žlutých karet pro hosty, ti o přestávce vystřídali Blacka za Stevensona. Domácí tým však také do druhé půle vstoupil aktivněji a střely Laffertyho a Weisse těsně minuly bránu.

Po narážečce s Davisem se k ohrožení brány dostal Bougherra, ale jeho pokus Kello vyrazil. Diouf poté vymyslel přihrávku pro Edua, jeho úmysly přečetla obrana Hearts. Oba týmy se rozhodly pro střídání, ale ani na jedné straně to dopad na hru nemělo. Rangers se v nastaveném čase radovali z druhé branky, když Davis dorazil míč do brány po střele Dioufa, ale rozhodčí viděl ofsajdové postavení.

Více informací k zápasu

Motherwell FC - Kilmarnock FC 0:1

02.02.2011 20:45

Góly: 81. David Silva

Až gólová hlavička Davida Silvy deset minut před koncem zápasu rozhodla o vítězství Kilmarnocku na hřišti Motherwellu. Přestože byli hosté po většinu druhé půle pod tlakem Motherwellu, dokázali vstřelit branku a zajistit si cenné tři body.

Zápas se hrál v dosti nepříznivých podmínkách a hlavně první půle tudíž příliš pohlednou hru nepřinesla. K první střele se dostal Humphrey, ale Bell byl připraven a jeho střelu vytěsnil mimo bránu. Pět minut před koncem nezáživné první půle byl Wright odnesen na nosítkách po střetu se Saundersem a na hřiště přišel Fowler. Po přestávce se hra konečně oživila a v 56. minutě mířil Humphreyho nízký roh na bránu, Bell ale zasáhl.

Přesně po hodině hry poprvé zahrozil i Kilmarnock, když se po centru Haye dostal ke střele Miguel, ale Randolph dokázal míč vyrazit. Na druhé straně musel Bell zasahovat proti pokusu Murphyho a Hammell z volného kopu nastřelil brankovou konstrukci. Ke střele se dostal také Jennings, ale Bell předvedl další dobrý zákrok.

Poté přišel nečekaný úder na druhé straně. Clancy byl u míče rychleji než Randolph, přihrál před bránu a zcela volný Silva už jen posunul balón do prázdné brány, 0:1. Hosté si v posledních minutách hry ještě zkomplikovali cestu k vítězství, když byl Hay vyloučen za faul na Humphreyho. Ve stále se horšících podmínkách neměl Motherwell šanci nadechnout se k většímu tlaku s Kilmarnock tak zvítězil 1:0.

Více informací k zápasu

Hibernian FC - St. Mirren FC 2:0

02.02.2011 20:45

Góly: 63. Derek Riordan, 90. David Wotherspoon

Derek Riordan a David Wotherspoon svými trefami ukončili jedenáctihodinové čekání Hibernianu na vstřelený gól a zároveň rozhodli o jeho vítězství nad St. Mirrenem, jenž díky tomu přeskočili v tabulce.

Už po čtyřech minutách hry zaznamenal první střelu na bránu Thornhill, posila z Nottinghamu Forest ale z okraje pokutového území mířila těsně mimo. Špatná zpětná přihrávka Bootha a ještě horší hlavička Dickoha poté naopak dostaly Hibs pod tlak, ale Thomsonův rohový kop k ničemu nevedl. Na druhé straně mířila střela Towella pouze přes pokutové území, Sodje střílel mimo, stejně jako o chvíli později Thornhill.

Další Towellův pokus vyrazil Gallacher a z dorážky tentýž hráč bránu netrefil. Po centru Murrayho mířil Sodje mimo bránu a na druhé straně po vyběhnutí Stacka zkusil dalekonosný pokus Thomson, ale mířil vedle. První střelu na bránu z hráčů St. Mirrenu si připsal až Higdon, ale Stack dobře zasáhl. Hibs končili první poločas v ofenzivě, Wotherspoon však centr Boothe neproměnil ve vedoucí gól.

Hned po startu druhé půle zablokoval Murray střelu Thomsona a po přihrávce Palssona netrefil bránu Sodje. Po hodině hry se mohli Hibs radovat z první vstřelené branky v roce 2011. Vše začalo získáním míče u Murrayho, ten ho přenechal Sodjemu, který počkal a naservíroval ho Riordanovi, jenž vstřelil svůj devátý gól sezóny. Po 76 minutách trefil po Riordanově centru vnější část tyče svojí hlavičkou Murray a proti střele Riordana musel zasahovat Gallacher. Hibs přesto v poslední minutě natavení ještě zvýšili své vedení, když přesně mířil Wotherspoon.

Více informací k zápasu

St. Johnstone FC - Hamilton Academical 2:0

01.02.2011 20:45

Góly: 4. Stevie May, 46. Stevie May

Fotbalisté Hamitlonu nedokázali využít snazšího soupeře a odmítli tak šanci dostat se po delší době z poslední pozice před Hibernian. Takhle zůstávají na dvanácté příčce se ziskem čtrnácti bodů, mají ovšem duel k dobru a jejich záchrana se stále jeví reálnou. Nicméně o udržení v soutěži budou zřejmě bojovat už jen tři celky, ostatní totiž mají přeci jen mírný náskok. St. Johnstone skolili soupeře brankami v úvodu obou poločasů.

V tabulce jim patří sedmé místo a ve velmi vyrovnaném středu tabulky mohou stále velmi reálně bojovat o nejlepší šestici. Hrdinou utkání se stal Steve May, který nejprve ve 4. minutě otevřel skóre a hned v první minutě půle druhé dokázal zvýšit náskok. A z toho se už Hamiton, který má velké problémy v ofenzívě, nedokázal vzpamatovat. Utkání ovšem proběhlo v přátelském duchu a sudí vytáhl všehovšudy jen dvě žluté karty.

Navíc utkání našlo novou hvězdu, May totiž teprve nedávno dosáhl věku osmnácti let a v SPL se tak zřejmě rodí nová hvězda. Úvodní branka se zrodila po přesném pasu Chrise Millara zprava. Poté převzal balón zkušený reprezentant Trinidadu a Tobago Collin Samuel a svou perfektní přihrávkou do vápna vyzval ke skórování Maye. Ten pak neměl žádný problém skórovat a trochu nalomil sebevědomí posledního celku tabulky.

Poté se utkání co se týče vyložených možností odmlčelo a dít věci se začaly opět až po půl hodině hry. Poprvé se ozvali také hosté, nicméně střela z levačky Marca Antoine-Curiera šla těsně vedla branky gólmana Petera Enckelmana. Jenže mírný tlak hostů opadl po obrovské možnosti Saints. V samém závěru úvodního dějství viděli sérii nebezpečných rohových kopů do pokutového území hostů, nicméně z toho nevznikl.

Hned v první minutě druhého dějství dokázal skórovat May, který zakončil nádhernou spolupráci se Samuelem. Záhy mohli domácí vést už 3:0, jenže po přízemní střele Dave Mackaye gólman Tomáš Černý vyrazil dorážku Maye svou nohou do bezpečí. V dalším průběhu už diváci vyložené příležitosti na obou stranách neviděli a Saints tak dosáhli na zasloužené vítězství. Hamiton bude mít za deset dní šanci na reputaci doma s Hearts.

Více informací k zápasu

Aberdeen FC - Celtic FC 0:3

01.02.2011 20:45

Góly: 12. Gary Hooper, 75. Mark Wilson, 78. Anthony Stokes

Fotbalisté Celticu zvýšili náskok na čele na ostatní soupeře již na osm bodů a v tuto chvíli kráčejí jistěji k vytouženému titulu. Ze dvou duelů mají skóre 7:0 a vypadá to, že jejich forma je asi nejlepší v lize. Nyní v v úterním klání nedali žádnou naději Aberdeenu a na jeho půdě zvítězili jistě 3:0. Vylepšili si tak reputaci po nedávném utkání z Celtic Parku, kde dokázali Dons porazit pouze 1:0 a dlouho se klepali o tři body.

Celtic proto vévodí celé SPL se ziskem osmapadesáti bodů a drží sérii pěti výher v řadě včetně národního poháru. Oba protivníci se utkali již potřetí v deseti dnech a v posledních dvou duelech měl Celtic jasně navrch. V národním poháru smetl soupeře v Celtic Parku nekompromisně 4:1. O výhře rozhodl o již v prvním poločase. Tam se trefil ve 12. minutě Garry Hooper a gólová pojistka se zrodila čtvrthodiny před závěrečným hvizdem.

Aberdeen zůstal v tabulce na devátém místě se ziskem třiadvaceti bodů a nejbližší konkurenti se mu rapidně vzdálili. Utkání hodně ovlivnilo vyloučení jednoho ze stabilních článků domácí obrany Andrew Consodinea, který se pakoval do kabiny již ve 2. minutě. Ten zatáhl ve vápně unikajícího Scotta Browna a sudí vytáhl rovnou červenou kartu. Následně sice gólman Jamie Langfield chytl penaltu Anthony Stokesovi, jenže Dons to nebylo nic platné.

Za necelých deset minut totiž po hrubce domácí obrany využil Hooper úniku dva na jednoho. Od Stokese (který tak napravil svou předchozí chybu), dostal luxusní přihrávku a nekompromisně poslal balón do sítě. Poté Celtic kontroloval průběh hry a čtvrthodiny před koncem zajistil definitivní pojistku Mark Wilson. Ten po krouceném rohovém kopu Krise Commonse nedal Langfiledovi zblízka hlavou žádnou naději - 0:2.

O tři minuty později byla šance Aberdeenu pohřbena a třetí trefu přidal hříšník začátku utkání Stokes. Po úniku parťáka Hoopera dokázal svůj projektil nasměrovat přímo k tyči Langfieldovi branky a oba spoluhráči si tak vyměnili role u první trefy. V dalším průběhu se duel už vyhrával a oslabený Aberdeen se už nezmohl ani na jedinou možnost, ze které by snížil. V příštím kole si bude chtít napravit reputaci na půdě St. Johnstone.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC24184253:1458
2.Rangers FC22172347:2053
3.Heart of Midlothian24153637:2148
4.Kilmarnock FC24106837:2636
5.Inverness Caledonian2478931:3029
6.Dundee United2078525:2529
7.St. Johnstone FC23851017:2729
8.Motherwell FC23841126:2728
9.Aberdeen FC23721423:4223
10.Hibernian FC24541523:4219
11.St. Mirren FC23461318:3818
12.Hamilton Academical22281214:3914
Zbývající zápasy
02.02. 20:45Inverness Caledonian - Dundee United

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Rangers tie 2 dohravky vyhraju a pojdu tam kde patria, na 1 miesto

Reagovat
smazaný uživatel

na 2.misto patříí :) 1. místo je a bude Celticu

Reagovat
smazaný uživatel

A pak, že Lafferty umí dávat góly jen když je nasraný a jde z lavičky.

Hibs

Reagovat
smazaný uživatel

Hibernianu se nedaří, Derek Riordan přesto nepomýšlí na odchod. 28letý útočník má smlouvu do konce sezony. "Jsem tu šťastný a chci u Hibs zůstat celou kariéru. Už jsme začali jednat a ke stolu opět sedneme později, teď si užívám fotbal," hlásí Riordan.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele