Skotská Premier League - souhrn 22. kola

15.01.2011, 15:00, aktualizováno 15.01.2011, 17:59
Komentáře a souhrny
První zápas 22. kola skotské nejvyšší soutěže ovládl Celtic, který Hibernianu na jeho hřišti nasázel tři góly a upevnil si vedení v tabulce, Rangers ale odpoledne zareagovali výhrou nad Hamiltonem. Tři body má i Aberdeen, nerozhodně se hrálo v Motherwellu a Kilmarnocku, kvůli počasí se pak nehrálo vůbec v Dundee...

Motherwell FC - Inverness CT 0:0

15.01.2011 16:00

Góly: -

Motherwell ani Inverness se ze své krize nevyhrabaly, což všechno potvrzuje bezbranková remíza. Inverness sice prolomil sérii tří duelů bez získaného bodu, ovšem v boji o pohárové příčky to zdaleka nestačí a i na účast v nejlepší šestce to nakonec může být málo. Pro Motherwell je toto teprve třetí bod z osmi klání a zuby nehty se drží s pětadvaceti body na šesté pozici, zezadu ovšem dotírají další mančafty, především Dundee United.

Inverness zůstal pátý s tříbodovým mankem na čtvrtý Kilmarnock, zisk osmadvaceti bodů z jedenadvaceti duelů není ani přes současnou špatnou formu nováčka žádná tragédie a určitě je spokojen. Motherwell prohloubil krizi hlavně v útočné fázi, ve čtvrtém utkání po sobě totiž nedokázal vsítit ani jeden gól. Hodně bude chybět střelec Nick Blackman, který zařídil deset branek ze čtyřiadvaceti, tedy téměř polovinu!

Kvůli velmi nepříznivým podmínkám se diváci ani nijak nekochali překrásným fotbalem a v úvodním dějství bylo k vidění jen pár dobrých šancí. O něco lepším mančaftem byl na začátku utkání přeci jen nováček z Inverness. Po přihrávce Richieho Forana se na hranici vápna uvolnil Adam Rooney a když už to vypadalo, že balón zapadne do sítě, tak ho gólman Darren Randolph dokázal odvrátit mimo tři tyče. Hned na to Randolph zlikvidoval pokus opět aktivního Rooneyho a také Gramea Shinnieho.

Od této chvíle chytl výběr Stuarta McCalla druhý dech a měl k bránce blíže on. V prvním dějství však zahrozil pouze Ross Tokely svým volejem, byl ale hodně nepřesný. Dít větší věci se začaly až v poločase druhém. Z velké vzdálenosti zkusil gólmana Ryana Essona prověřit Jamie Murphy, strážce branky Caledonian byl ale pozorný. Hned na to pálil Murphy o něco nebezpečněji, tentokráte ovšem mnohem nepřesněji.

Po dlouhém centru Chrise Humphreyho se snažil na zadní tyči prosadit Ross Forbes, branku ale dát nedokázal. Na druhé straně zahrozil po chybě Shauna Hutchinsona hostující Foran, avšak díky skvělému vyběhnuté brankáře Randolpha branku netrefil. Do konce zápasu se Randoplh musel vytáhnout proti pokusu Forana a Esson proti dobrému průniku Johna Suttona, stav se již ale nezměnil a oba výběry se spravedlivě rozdělily po bodu.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Hamilton Academical 4:0

15.01.2011 16:00

Góly: 25. Vladimír Weiss, 28. Steven Whittaker (pen.), 45. Vladimír Weiss, 82. Maurice Edu

Rangers se dál drží za vedoucím Celticem, v utkání s Hamiltonem totiž nezaváhali a soupeři nastříleli hned čtyři branky. Domácí poslal do vedení v 25. minutě Weiss, tři minuty poté zvýšil z penalty Whittaker a do konce první půle se ještě jednou trefil Weiss. V závěru utkání už jen upravil skóre na konečných 4:0 Edu.

Rangers potvrzovali roli favorita už od úvodních minut a gólman Hamiltonu Černý měl v dnešním utkání hodně práce. Nejprve zdálky střílel McCulloch, jehož pokus byl vyražen mimo a Davisův volný kop letěl nad bránu. Poté se ke své první šanci dostal i Vladimír Weiss, ale jeho střela byla tečována. Černý musel zasahovat proti dalšímu pokusu McCulloche, než se domácí poprvé gólově prosadili. Weiss prošel přes Kildaye a svojí přesnou střelou zařídil vedení Rangers na 1:0. Gólman Accies poté dobře zasáhl proti Laffertymu, ale Elebert fauloval Weisse a Whittaker z pokutového kopu zvýšil na 2:0.

Jednu z mála příležitostí měl na druhé straně Marco Paixao, jeho střela však gólmana McGregora příliš nevystrašila. Proti hlavičce Laffertyho znovu zasáhl Černý, ale v nastavení první půle byl nedovoleně zastaven Miller a Weiss z volného kopu mířil přesně do vzdálenějšího rohu sítě, 3:0. Rangers se už ve druhé půli nikam nehnali a ze hřiště proto mohli odejít Weiss a Davis, přičemž slovenský reprezentant dostal za odměnu potlesk ve stoje.

Wylde, jenž přišel na hrací plochu, nesobecky nabídl míč volnému Laffertymu, ten ale gólovou šanci zahodil. Ve druhé půli se skutečně nebylo nač dívat a diváci si na poslední branku museli počkat až do 82. minuty. Whittaker poslal míč do pokutového území, kde ho získal Edu a přesnou střelou zvýšil na 4:0. Laffertyho další střela poté lízla brankovou konstrukci a na druhé straně si s pokusem Flavia Paixaa poradil McGregor.

Více informací k zápasu

Kilmarnock FC - St. Johnstone FC 1:1

15.01.2011 16:00

Góly: 16. Conor Sammon - 86. Cleveland Taylor

Kilmarnock v domácím utkání remizoval 1:1 se St. Johnstonem a prodloužil tak svoji šňůru zápasů bez porážky už na šest utkání. Domácí brzy vedli gólem Sammona a mířili k vítězství, bod však pro St. Johnstone vystřelil v 86. minutě Taylor.

Favorizovaný Kilmarnock do utkání vstoupil lépe a po přihrávce Taouila se ke střele dostal Sammon, ale míč byl tečován pouze na roh. První gólová šance však byla k vidění na druhé straně, když defenziva Kilmarnocku selhala při dlouhém míči Graingera, MacDonald se však v zakončení neprosadil. Domácí ihned odpověděli volným kopem Eremenka, míč dostal Sammon a vstřelil svůj šestnáctý gól sezóny. Sammon mohl zvýšit vedení domácích, když se s míčem dostal do pokutového území, ale dobře zasáhl Enckelman.

Poté se hra poněkud uklidnila, až do chvíle, kdy znovu centroval Eremenko a k hlavičce se dostal Hay, Enckelman však míč vyrazil. Finský gólman měl i nadále hodně práce, zasahovat musel také proti pokusu Sammona. Na druhé straně se po přihrávce Morrise dostal k ojedinělé šanci Samuel, gólman Bell však dokázal míč vytěsnit. Druhá půle už tak aktivně nezačala a zajímavějších momentů ubylo.

Po volném kopu Graingera míč dostal MacDonald, jenž překonal obránce Kilmarnocku, ale jeho hlavička skončila mimo bránu. Taouil poté využil chyby Duberryho a v pokutovém území našel Sammona, jehož střela však bránu nenašla. Hosté se snažili o vyrovnání a na Millarův centr si naběhl Davidson, Bell však jeho střelu lehce chytil. Na druhé straně střílel Sammon, Anderson ale míč tečoval. Hosté se přesto nakonec radovali alespoň z bodu, když Taylor poslal míč napříč pokutovým územím a ten skončil v bráně, 1:1.

Více informací k zápasu

Aberdeen FC - St. Mirren FC 2:0

15.01.2011 16:00

Góly: 50. Scott Vernon, 67. Scott Vernon

Aberdeen by se snad v konečném účtování přeci jen nemusel prát jen o záchranu. Po úspěšném začátku přišlo dlouhé, naprosto mizerné období bez jediné výhry, nyní ale Dons získali deset bodů ze čtyř utkání a vyhoupli se deváté místo tabulky. V přímém souboji na spodku tabulky totiž Aberdeen zdolal St.Mirren 2:0 a s dvaceti body mu nyní do nejlepší šestku chybí jen pět bodů. A to se při současné formě dá dohnat.

Naopak St. Mirren prohrál potřetí v řadě a šestnáct bodů mu v tuto chvíli nedává žádnou jistotu, předposlední pozice rozhodně není nic lichotivého. Přitom hosté dlouho drželi pohromadě obrannou linii a v prvním poločase neinkasovali, avšak v tom druhém se dvakrát prosadil Scott Vernon, který drží v tuto chvíli Dons nad vodou. Aberdeen potvrdil příznivou vzájemnou bilanci se Saints na Pittodrie Stadium a zvítězil počtvrté v řadě.

Přitom v úvodní možnosti se ocitli hosté, když po přihrávce Paula McGowana pálil těsně vedle Craig Dargo. Na druhé straně to zkusil Rory McArdle, byl však hodně nepřesný. Pak spíše úřadovali domácí, po rohovém kopu hlavičkoval jen těsně nad obránce Andrew Considine. Do velmi slušné příležitosti se probojoval Robert Milsom, jeho tvrdou povedenou ranou dokázal gólman Paul Gallacher vyrazit mimo svým kolenem.

Domácí potkala pět minut před pauzou nepříjemnost, zraněného obránce Davida McNameeho musel vystřídat Nikola Vujadinovič. A nutno podotknout, že dokázal svého kolegu vcelku slušně zastoupit. Ve druhém dějství domácí přitlačili ještě více na pilu a nakonec se dočkali v 50. minutě vedoucí trefy. Po přihrávce McArdleho vyslal fantastický pas na zadní tyč Chris Maguire a Vernon už dotlačil balón za brankovou čáru - 1:0.

Z a čtvrt hodiny zakombinovalo toto duo znovu a dostalo St.Mirren definitivně na kolena. Nahrávačem se opět stal Maguire, který zakroutil balón ze svého centru přímo na hlavu Verona a ten rozjásal Pittodrie Stadium podruhé. Hosté se na větší vzdor už nezmohli a nedokázali ani snížit. V příštím kole budou mít šanci na reputaci na půdě St. Johnstone, Aberdeen se pokusí navázat na dobré výkony v Celtic Parku.

Více informací k zápasu

Hibernian FC - Celtic FC 0:3

15.01.2011 13:00

Góly: 44. Gary Hooper, 50. Anthony Stokes, 65. Anthony Stokes

Fotbalisté Celticu dokázali odčinit středeční zaváhání v Hamiltonu a tentokráte na půdě letos mizerně hrajícího Hibernianu zvítězili naprosto pohodlně v poměru 3:0. Minimálně do příštího kola si tak udrží pětibodový náskok, i když jeho soupeř z Rangers má ještě několik duelů k dobru. Hibs jsou desátí.

Hibernian se letos asi bude muset spokojit s bojem v dolní polovině tabulky, pokud se jeho forma ve zbývající části sezóny nijak rapidně nezlepší. Domácí tak prohlubují svou krizi, když už osmkrát za sebou v lize nevyhráli a navíc získali jen dva body. A to je pro tým, který loni hrál výrazně o pohárové příčky, obrovské zklamání. Nyní držel krok s favoritem jen do 44. minuty, po pauze mu soupeř zasadil další dva rozhodující údery.

I tentokráte kopali zelenobílí pokutový kop, což se jim už stalo potřetí v řadě a to není zase tak obvyklá věc. Dvě branky obstaral hrdina zápasu Anthony Stokes, který nejprve v padesáté minutě dal svému týmu jistotu a o čtvrthodiny později vzal soupeři i špetku naděje. Nicméně lépe odstartovali domácí a chtěli se z krize dostat úvodní trefou. Z bezprostřední blízkosti hlavičkoval dobře David Wotherspoon, jenže branku o pár čísel minul.

Poté už převzali taktovku nad duelem hosté, těsně před vedoucí brankou hlavičkoval dobře Daniel Majsterovič, síť tentokráte ale ještě nerozvlnil. Když už to vypadalo, že oba soupeři půjdou do kabin za nerozhodného stavu, tak skvěle umístěnou střelou nedal gólmanovi Marku Brownovi žádnou šanci Gary Hooper a Hibs se dostali pod tlak. Ve druhé půli se snažili okamžitě vyrovnat, jenže jejich šance byla ihned zmařena nařízenou penaltou.

Po pěti minutách hry v druhém dějství totiž poslal Lewis Stevenson k zemi Stokese a sám faulovaný forvard zavěsil nekompromisně pod břevno - 0:2. Poté se už hra zklidnila a domácí se snažili najít okénka v obraně protivníka, jenže se jim to nedařilo a definitivní plamínek naděje zhasl v 65. minutě. Stokes napřáhl z hranice vápna a vymetl všechny pavučiny ve vzdálenějším rohu. V závěru mohl zkompletovat hattrick, jenže obránce Francis Dickoh dokázal odhlavičkovat z brankové čáry mimo. Na zaslouženém vítězství Celticu to ale nic nezměnilo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC21154245:1449
2.Rangers FC18142243:1944
3.Heart of Midlothian19123433:1539
4.Kilmarnock FC2094733:2231
5.Inverness Caledonian2177730:2628
6.Motherwell FC2074924:2525
7.Dundee United1766520:2324
8.St. Johnstone FC1964914:2622
9.Aberdeen FC20621221:3820
10.Hibernian FC20441221:3516
11.St. Mirren FC20441217:3516
12.Hamilton Academical19261112:3512
Zbývající zápasy
15.01. 16:00Dundee United - Heart of Midlothian

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (17)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Dneska Stokes parádní gól. Jinak dneska Rangers musí

Reagovat
smazaný uživatel

Neboj nic, tutovka ako vysita.

Ma nastupit aj Kenny, neviem sice co mu momentalne beha po rozume ale on je true pro a verim ze dnes nejaky ten golik da.

Reagovat
smazaný uživatel

Stokes

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, aha...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

no co chlapci, zajtra bude jeden z vas mrzuty

Reagovat
smazaný uživatel

hrubas

Reagovat
smazaný uživatel

Oba.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

STOKES

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Darren Fletcher

ake goly dal weiss?

Reagovat
smazaný uživatel

Prvý strela po zemi zpoza šesťnástky, krížna strela k tyči, pekný gól. Druhý z priameho kopu z pravej strany po zemi , Miller nabehol, akože chce tečovať, preskočil lotu, pomýlil brankára. Plus "urobil" penaltu.

Reagovat
smazaný uživatel

Oprava: Priamy kop zahrával z ľavej strany.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Tak z dnesnych striedani Waltera neviem nic

Vladko ma nabeh na hat-trick a on ho stiahne v 60.minute.

Chapem ze za rozhodnuteho stavu je vhodne pustit do hry bazantov nech pekne zbieraju skusenosti ale na druhej strane Weiss je na hostovani, platime mu nemalu gazu a nenechame ho naplno vyuzit?

Plus Jelavic i Beattie mali ist do hry aspon na chvilu, su fit tak pomaly nech si zvykaju na zapasovy rytmus.

Spokojnost s vysledkom, ak vyhrame 3 dohravky sme 4 body pred Cocotikom.

Reagovat
smazaný uživatel

Weiss par excellance hrac

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele