Skotská Premier League - preview 22. kola

15.01.2011, 10:58, aktualizováno 15.01.2011, 10:58
Previews
Dnes se odehraje kompletní dvaadvacáté kolo skotské ligy. Hodinu po poledni našeho času se Celtic představí na půdě Hibernianu. Druzí Rangers odpoledne hostí Hamilton, Motherwell přivítá Inverness, Kilmarnocj hraje se St. Johnstone a Dundee proti Hearts.
Hibernian FC - Celtic FC  (sobota 13:00)
Hibernian prochází výsledkovou mizérií a dnes ji chce zlomit. Domácí se nezabývají tím, že dnes hostí vedoucí Celtic.

"Nemáme dobré výsledky, to je fakt. Je na čase sérii zlomit a konečně vyhrát," hlásí David Wotherspoon. Hibernian vyhrál naposledy v listopadu a na tabulce je to znát - patří mu až desátá pozice.

Hibs už letos dokázali vyhrát na půdě Rangers, proto věří, že i proti druhému glasgowskému celku nejsou bez šance. Proti svému bývalému klubu se nebude moci postavit Liam Miller, který je v trestu. Po zraněních by naopak měli být k dispozici Michael Hart a Derek Riordan.

Celtic přijíždí na Easter Road s pětibodovým náskokem v čele ligy. Brát v úvahu ale musí fakt, že druzí Rangers mají tři zápasy k dobru. Proto hosté hodlají naplno bodovat, zvlášť když v posledním ligovém utkání horko těžko zachránili alespoň remízu proti Hamiltonu.

"Nesmíme Hibs podcenit. Mají dobrý tým, jen nyní procházejí krizí, musíme si dát dobrý pozor. Sami nesmíme dál ztrácet body, protože se nám to už několikrát stalo a zhoršujeme si tím pozici v boji o titul," varuje křídelník Celtiku Paddy McCourt. Hosté mohou nasadit Jamese Forresta, uspěli totiž s odvoláním proti jeho vyloučení proti Hamiltonu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 7.00 - 4.00 - 1.40
více informací
Motherwell FC - Inverness Caledonian  (sobota 16:00)
Fotbalisté Inverness se pokusí dostat zpátky na vítěznou vlnu a zabránit tak dalšímu propadu v tabulce. Od osudové prohry se St. Mirrenem nezvládl nováček soutěže další dva duely s papírově slabšími soupeři a boj o pohárové příčky se mu začíná pořádně vzdalovat. Nyní bude mít šanci napravit svou reputaci proti dalšímu trápícímu se týmu SPL, ovšem Motherwell je v domácím prostředí ve Fir Parku velmi silný.

Inverness alespoň částečně napravilo situaci v národním poháru, když dokázalo zvítězit nad Elginem 2:0 a možná právě toto je krok kupředu. V tabulce zatím nováčkovi patří krásné páté místo, nicméně má suverénně nejvíce zápasů v celé SPL a boj o nejlepší šestici může být ještě hodně krušný. Mothewrell je šestý s tříbodovým mankem, ale také na druhou stranu má duel k dobru a při případné výhře se na svého soka bodově dotáhne.

V poslední době zažívají domácí hodně špatné období, nedokázali zvítězit v sedmi duelech po sobě a na konto si připsali jen dva body. Čekal na ně sice velmi obtížný los, nejvíce mrzí nedávná bezbranková remíza s posledním Hamiltonem. Ve vloženém kole se svěřenci Stuarta McCalla trápili v ofenzívě, na Tanadice proti Dundee nedokázali ani jednou skórovat a prohráli 0:2. Ve vzájemných duelech s Inverness se domácím celkem daří, z šesti duelů zvítězili hned pětkrát a jednou remizovali, většinou se diváci baví vysokým počtem branek.

Motherwell se může spolehnout na téměř kompletní kádr, kvůli problémům s kolenem je mimo hru pouze Steven Saunders. I nyní by se měl představit velmi mladý výběr, v minulém kole s Dundee United byl Esteban Casagolda jediný, kterému bylo přes dvacet let! "Našim cílem je zvítězit ve dvou následujících duelech, ale držíme se při zemi. Víme, že naše situace není nijak růžová a budeme muset bojovat. Chceme navázat na pozitivní výkon z pohárového utkání proti Dundee FC, kde jsme zvítězili 4:0," má své smělé plány McCall.

Hosté přijedou bez Jonnyho Hayese, Gavina Morrisona, Kennyho Gilleta a Kevina McCanna, po problémech s kolenem se už však vrací David Prostor. "Nechali jsme se příliš dlouho vézt na vítězné vlně a nyní se nám vymstilo, neumíme se vyrovnat s porážkou. Věřím ale, že tým najde znovu svou duševní sílu a opět se mu začne dařit. Vše chceme odstartovat právě zápasem v Motherwellu," neztrácí po špatné sérii víru obránce Caledonian Chris Innes.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.25 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Rangers FC - Hamilton Academical  (sobota 16:00)
Od Rangers se v sobotním utkání neočekává nic jiného, než výhra a zisk tří bodů, stojí totiž proti poslednímu Hamiltonu. Ten však například v posledním kole dokázal, že se nevzdá bez boje a o body obral i vedoucí Celtic.

Rangers si po domácí prohře v derby se Celtikem napravili chuť v ligovém poháru, kde zvítězili 3:0 nad Kilmarnockem. V tabulce jsou Rangers momentálně pět bodů za Celtikem, mají však tři zápasy k dobru. Zápas s Hamiltonem poněkud zastínila situace ohledně možného odchodu nejlepšího střelce soutěže Kennyho Millera, jenž odmítl nabídku smlouvy Rangers a je možný jeho odchod, vedení dokonce již akceptovalo nabídku od Birminghamu. V sobotním utkání však chybět nebude.

"Vybírám hráče podle toho, jaký přínos mají pro tým. Kenny Miller hrál za Rangers vždy výjimečně dobře. To, co se nyní děje, je obvyklá situace, není jediným hráčem, který se svobodně rozhodl odejít. Stalo se nám to i v poslední sezóně a stane se to i v budoucnu. Stává se to všem klubům," sdělil manažer Rangers Walter Smith. Kenny Miller si nyní vybírá z nabídek Birminghamu a Fiorentiny.

Hamilton na rozdíl od svého sobotního soupeře během týdne hrál ligové utkání a nevedl si vůbec špatně, i za cenu dvou vyloučených hráčů McAlistera a Mensinga uhrál remízu 1:1 se Celtikem a to nebyl daleko od výhry. Hosté se však musí vypořádat s nepříjemnou situací, kromě dvou vykartovaných hráčů totiž nemohou nastoupit ani zranění Mark McLaughlin, Martin Canning, David Buchanan, Gary McDonald, Alex Neil a James Gibson. Rangers bude chybět Steven Naismith, po dlouhodobém zranění se však vrací Nikica Jelavič.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.15 - 6.25 - 12.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Kilmarnock FC - St. Johnstone FC  (sobota 16:00)
Kilmarnock je ve skvělé formě a rád by v ní pokračoval i v sobotním domácím utkání se St. Johnstonem. Domácí tým prohrál jen jedno utkání z posledních deseti, díky čemuž se v tabulce vyšplhal až na skvělé čtvrté místo, hosté momentálně bojují o nejlepší šestici soutěže.

Kilmarnock se z výhry radoval i v minulém ligovém utkání, když 2:0 porazil St. Mirren a pokračuje tak v nevídané formě. Po dlouhodobém zranění se navíc do hry vrací obránce Tim Clancy, jenž se nyní bude snažit vrátit do sestavy kouče Paatelainena. Úkol to nebude lehký, domácí tým totiž předvádí jedny z nejlepších výkonů v této sezóně SPL.

"Způsob, jakým se obránci začleňují do ofenzivy na druhé straně hřiště, to je něco, čeho se nemůžu dočkat. Na hru, kterou teď předvádíme, se skvěle dívá. Mladí hráči se opravdu dobře přizpůsobili stylu hry, který manažer vyznává. Výsledky byly opravdu dobré, stejně jako naše výkony," prohlásil Clancy. Kromě něj by se do hry mohli podívat nové posily Billy Berntsson a Benjamin Laurant, nenastoupí však suspendovaný Jamie Hamill, ani zraněný Craig Bryson.

St. Johnstone bral v posledním kole tři body za výhru 1:0 nad Invernessem a v tabulce je momentálně osmý. Manažer Derek McInnes nemá před zápasem žádné čerstvě zraněné hráče. Ohledně startu Jamieho Adamse se teprve rozhodne a do plného tréninku se vrátili Kevin Moon a Kevin Rutkiewicz.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.40 - 3.85
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Aberdeen FC - St. Mirren FC  (sobota 16:00)
V rámci utkání 22. kola Skotské Premier League přivítá probouzející se Aberdeen o záchranu bojující St. Mirren FC.

Domácí hráči Aberdeenu aktuálně prožívají utěšující období. Vstup do sezony a rozjezd totiž neměl celek z Aberdeenu opravdu libový. Porážka střídala porážku. V posledních třech kolech však svěřenci kouče Browna zaznamenali hned sedm bodů. Vítězství na půdě Hibernianu 1:2 vystřídala další venkovní výhra na půdě Hamiltonu 0:1. Poté Aberdeen doma zaznamenal remízu 1:1 s Dundee United. Aberdeen hájí v probíhajícím ročníku aktuální devátou pozici s náskokem pouhých pěti bodů na sestupovou dvanáctou příčku.

Aberdeenu bude proti St. Mirren chybět zraněný Yoann Folly, kterého zlomenina kotníku vyřadila až do konce sezony. Do utkání nezasáhne ani zraněný Paul Hartley. Náplastí může být prodloužení hostování Vujadinoviče z italského Udinese. Otázkou však zůstává zda do utkání zasáhne.

"Doufáme, že nám to svaz povolí a získáme tak Vujadinoviče opět do svého celku již tento týden, budeme ho potřebovat. St. Mirren je houževnatý soupeř, musíme jednoznačně hrát na tři body," prohlásl Brown

To St. Mirren je na tom o poznání hůře než jeho soupeř. Aktuálně hájí předposlední jedenáctou pozici. Poslední tři kola navíc nebyla pro tento celek zrovna příjemná. Nejprve sice zvítězil na půdě Invernessu 1:2, poté však přišly dvě porážky 0:2 s Heart of Midlothian, respektive Kilmarnock FC.

Trenérovi Danny Lennonovi bude v utkání nejspíše chybět Michael Higdon a Gareth Wardlaw. Ti jsou sice vyléčení ze svých zranění, ovšem stále nad nimi visí otazník. Zda nastoupí či ne, se dozvíme těsně před utkáním.

"Aberdeen je silné mužstvo, ovšem i my jsme silní, bude to těžké utkání," prohlásil krátce Lennon.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.40 - 3.85
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dundee United - Heart of Midlothian  (sobota 16:00)
Dundee United čeká nelehký úkol, v sobotním utkání se pokusí zastavit rozjetý Heart of Midlothian, jenž díky skvělým výsledkům šlape na paty glasgowským gigantům. Domácí se po slabším období vrátili na vítěznou cestu, ale bude delší než jeden zápas?

Hráči Dundee United se po pěti remízách a jedné porážce konečně radovali z vítězství, když uprostřed týdne porazili 2:0 Motherwell. "Byli jsme absolutně spokojeni se způsobem, jakým jsme hráli. Od začátku utkání až do jeho konce jsme hráli opravdu dobře a vypracovali jsme si velké množství šancí," prohlásil asistent manažera Gary Kirk. Kromě sobotního soupeře musí domácí také řešit otázku, jak udržet kanonýra Davida Goodwillieho, jenž v posledním zápase vstřelil gól a dohromady jich nasbíral již jedenáct.

Hearts po deseti zápasech našli přemožitele, v domácím poháru podlehli 0:1 St. Johnstonu, to však nic nemění na famózní ligové formě týmu Jima Jefferiese. Ten svůj výběr dovedl k již osmi vítězstvím z posledních devíti utkání a rázem se tak s edinburghským týmem musí počítat i v boji o ligový titul.

"Byla to ohromná série. Někdy to však muselo skončit a to je právě teď, takže na to zítra musíme zareagovat. Byla to první porážka za posledních deset zápasů, ale pokud dalších deset zápasů nepředvedeme špatný výsledek, nebo výkon, budeme nesmírně šťastní," sdělil asistent trenéra Billy Brown.

Hearts se však budou muset obejít bez své opory Rudolfa Skácela, jenž se stále nedostal ze zranění lýtka a ohledně startu čerstvě zraněného Kevina Kylea se bude ještě rozhodovat. Do sestavy domácího celku se vrací Barry Douglas, mimo hru však zůstávají Danny Swanson, Scott Severin, Mihael Kovačevič a Darren Dods.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.25 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC20144242:1446
2.Rangers FC17132239:1941
3.Heart of Midlothian19123433:1539
4.Kilmarnock FC1993732:2130
5.Inverness Caledonian2076730:2627
6.Motherwell FC1973924:2524
7.Dundee United1766520:2324
8.St. Johnstone FC1863913:2521
9.Aberdeen FC19521219:3817
10.Hibernian FC19441121:3216
11.St. Mirren FC19441117:3316
12.Hamilton Academical18261012:3112

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (12)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Dnes namiesto preview vtip:

Pride chlapik so psom k zverolekarovi a hovori:

- Pan doktor, ja mam taky pocit, ze moj pes je Celtikac.

- A to ste na to ako prisli, preboha?

- No viete, ked Celtic prehra, tak on je taky nijaky, nebrese, neskace, len lezi,

nechuti mu ani jest...

- A co robi vas pes, ked Celtic zvitazi?

- No to neviem, ja ho mam len 3 mesiace.

Reagovat
smazaný uživatel

1)Vtipy tohodle typu jsou už ohraný.

2)Moc bych se nesmál, protože vás Celtic minule vyklepl.

Reagovat
smazaný uživatel

*tipu

Reagovat
smazaný uživatel

typu

Reagovat
mickey mouse

zůstaň raději při psaní preview

Reagovat
smazaný uživatel

velmi slabé

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Alessandro24

Reagovat
DosSantosAveiroCR9

Ta fotka :D Vzdy sa nasmejem

Reagovat
smazaný uživatel

neviete niekto čo je s Crosasom?prčo nehraje?odchadza do Spanielska?

Reagovat
smazaný uživatel

co s nim furt mas? mate tam studene lavicky?

Reagovat
smazaný uživatel

Aberdeen nádherně, už se zvedaj! To mi vrací ambice na první šestku

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele