Skotská Premier League - souhrn 21. kola

23.01.2010, 15:31, aktualizováno 24.01.2010, 18:32
Komentáře a souhrny
Dundee United si veze tři body z Falkirku. Rangers v poslední minutě zachránili proti Hearts alespoň bod. Jejich náskok snížil Celtic, který jasně zvíétězil v St. Johnstone. Hibernian rozstřílel Hamilton, Aberdeen porazil Kilmarnock. V "poobědním" utkání Motherwell doma o dvě branky zdolal St. Mirren.

St. Johnstone FC - Celtic FC 1:4

24.01.2010 16:30

Góly: 12. Liam Craig (pen.) - 64. Marc-Antoine Fortuné, 77. Georgios Samaras, 81. Marc-Antoine Fortuné, 86. Paddy McCourt

Za pět minut dvanáct aneb jak Celtic na chlup zopakoval výsledek z úvodního střetnutí mezi Falkirkem a Dundee. Ovšem narozdíl od nich to bylo opravdu o chlup. Nováček ze St.Johnstone díky brance v první půli dlouho vedl a zdálo, že výsledek zadarmo už skutečně nepustí. Nicméně zelenobílí dokázali krátce po hodině hry srovnat a díky brilantní závěrečné čtvrthodině uštědřili soupeři stejně jako v úvodním klání v Celtic Parku slušný debakl.

Důležitý moment se urodil hned po startu druhé půle, kde se musel po druhé žluté kartě pakovat do kabiny Graham Gartland a stál tak svůj klub cenné body. Nebýt toho, Celtic by se možná na odpor nezmohl. Jenže hrát proti superfavoritovi celý poločas bez jednoho může je vážně neřešitelná situace. Nováček šel do vedení již ve 12. minutě, kdy O'Dea stáhl k zemi unikajícího Stevena Milneho a sudí foukl do píšťalky.

K pokutovému kopu se bez větších rozpaků postavil Liam Craig a tvrdou ranou propálil Boruce. St.Johnstone po tomto momentu ožilo a snažilo se za každou cenu těsný výsledek ubránit alespoň do poločasu. Hned poté ovšem mohl srovnat novic v kádru Celticu Zheng Zhi, na čáře ovšem dokázal balón do bezpečí odkopnout Jody Morris. Hosty však potkala další nepříjemnost v půlce úvodní části.

Kvůli zranění musel odejít bek Glenn Loovens a nahradil ho Paul Caddis. Těsně před pauzou mohl Celtic dostat do duelu Niall McGinn, avšak jeho pokus o několik centimetrů minul domácí branku. V nastavení se dostal McGinn do další velké tutovky, tentokrát ale perfektní zákrok předvedl Graeme Smith. Hned po pauze šel do kabin Gartland a Celtic se osmělil. V 65. minutě se od beků odpoutal hrdina utkání Marc-Antoine Fortune a po přihrávce Samarase pohotovu střelou srovnal přímo do šibenice.

Za dvanáct minut ho napodobil Samaras, kterému lahůdku doběhu předložil Josh Thompson. Odpor St. Johnsotne byl definitivně zlomen o čtyři minuty později, když všem uprchl opět Fortune a nedal bezmocnému Smithovi žádnou šanci. Nováček se ještě snažil otevřít obranu a s výsledkem něco udělat, jenže v 86. minutě se postaral o parádní trefu střídající Patrick McCourt po skvělém sólu a kroucenou ranou do vzdálenějšího horního rohu pečetil stav - 1:4.

Více informací k zápasu

Falkirk FC - Dundee United 1:4

24.01.2010 14:15

Góly: 90. Pedro Moutinho - 29. David Goodwillie, 45. Jon Daly, 57. Jon Daly, 88. Jon Daly

Dundee United je zpátky, to je jasné. Domácímu Falkirku nedalo vůbec žádnou šanci a odvezlo si z jeho stánku tři snadné body a opět se dostalo na třetí místo, na kterém byl po včerejším vítězném klání Hibernian. Hvězdou duelu se stal Jon Daly, který si připsal hattrick. Rozhodujícím momentem byl konec první půle, kde Dundee už v nastavení vsítilo druhou trefu a Falkirk se už z tohoto úderu dostat nedokázal.

Dundee se dostalo do vedení už po půl hodině hry a postupem času svůj náskok navyšovalo, Falkirk se zmohl na snížení až v samém konci utkání. Falkirk proto zůstává poslední a na vytoužené opuštění sestupové pozice si musí ještě nějaký ten den počkat. V zápase bylo k vidění několik individuálních chyb, jedna velká vedla k brance právě ve 29. minutě a druhá v závěru půle.

Při té první nedokázal obránce Brian McLean odkopnout balón do bezpečí a naopak namazal přímo do běhu Davidu Goodwilliemu, který zasunul balón do branky pod tělem gólmana Roberta Olejnika. Hosté útočili i nadále, z dobrých dvaceti metrů vypálil Danny Swanson, ovšem branku Falkirku o něco minul. Hned na to na druhé straně zkusil štěstí Enoch Showunmi, ovšem jeho volej se mezi tři tyče též nevešel.

Pět minut před pauzou se zranil Brian McLean a nahradit ho musel veterán Lee Bullen. A rychlostně opravdu nestačil, po dlouhém nákopu brankáře Dundee se jednou míče dotkl Jon Daly a osamocen krásně přeloboval Olejnika, dal proto Dundee pohodu do dalších momentů. Falkirk se snažil udělat taktické změny střídáními, avšak po necelé hodině ho definitivně potopil druhou trefou Jon Daly.

Ještě předtím rozvlnil síť hlavou, jenže byl přistižen v ofsajdu. Poté už ale využil krásné práce a následné přihrávky Swansona a zavěsil nekompromisně za Olejnika z hranice pokutového kopu. Daly dovršil hattrick v 88. minutě, kdy Craig Conway načechral krásný centr na jeho hlavu a mohlo se slavit. Černou kaňkou bylo snížení Pedra Moutinha po pasu Comptona, na výsledek to už ale vliv v žádném případě nemělo.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Heart of Midlothian 1:1

23.01.2010 16:00

Góly: 90. Andrew Little - 75. Scott Robinson

Jednadvacetiletý Andrew Little se ve svém čtvrtém zápase za Rangers dokázal poprvé prosadit. V poslední minutě dokonce zachránil domácím favoritům alespoň bod proti oslabenému Hearts.

První šanci zahodil hostující Nade, když v šesté minutě střílel z dobré pozice nad branku. V celé první půli pak bylo na hřišti jediné mužstvo. Po pěti minutách musel zasahovat Kello proti nebezpečnému pokusu Laffertyho.

Hostující brankář si poradil i s pokusy z dálky, které na něj vyslal nejprve Davis a po půlhodince hry Fleck. Hlavičkou se předtím neprosadil ani Broadfoot, který po přímém kopu hlavičkoval mimo. Do přestávky tak Rangers svého tlaku nevyužilo a stav zůstal bezbrankový.

Jedenáct minut po začátku druhé půle mířil jen lehce nepřesně Fleck, jehož pokus zpoza vápna si vyžádal potlesk publika. Po dalších osmi minutách se dostal blízko brankáři Lafferty, nevyslyšel lépe postaveného Davise a jeho pokus dokázal pokrýt Kello.

Situaci pro Hearts ještě zhoršil Nade, který dostal během čtyř minut dvě žluté karty. Za odkopnutí míče ve frustraci se tak mohl jít předčasně sprchovat. Jenže hned po dvou minutách přišel šok pro domácí. Wallace potáhl míč, který se se štěstím dostal k Robinsovi, a ten těsně před Papacem dokázal přesně zakončit.

Když už se zdálo, že Rangers početní i herní převahu nedokážou přetavit ani v jediný bod, přišla poslední minuta hry. McCulloch se svou střelou ještě neuspěl, ale mladý Little se po pár minutách na hřišti stal hvězdou zápasu, když pohotovou dorážkou rozvlnil síť hostujícího týmu.

Více informací k zápasu

Hibernian FC - Hamilton Academical 5:1

23.01.2010 16:00

Góly: 16. Colin Nish, 21. Anthony Stokes, 30. Derek Riordan, 49. Derek Riordan, 53. Anthony Stokes - 69. Marco Paixao

Hibs se díky pohodlné výhře 5:1 nad Hamiltonem dostali na třetí pozici tabulky. Prakticky během první půlhodiny bylo již o vítězi rozhodnuto, domácí totiž vedli 3:0. Na začátku druhého poločasu přidali k tříbrankovému náskoku další dva góly znovu Riordan se Stokesem, Accies pak dokázali jen snížit na konečných 5:1.

Hamilton úvod zápasu neodehrál špatně, Mensing třeba jenom těsně přestřelil branku gólmana Smithe. A z následujícího rohového kopu Marca Paixaa hlavičkoval mezi tři tyče McLaughlin, jemuž zabránil ve skórování až na brankové čáře záložník McBride.

Jenže od té doby měli domácí hru v naprosté kontrole. V hostující bráně se měl co ohánět český brankář Tomáš Černý, leč velmi neúspěšně. V 16. minutě nemohl zabránit přesné hlavičce Nishe, na kterého nacentroval parádně Miller. Za pět minut vedli Hibs už 2:0, když Stokes přetlačil svého strážce Neila a tečovanou střelou zakončil za Černého záda.

Accies měli pár náznaků šancí na vyrovnání, všechny však skončily buď v náruči brankáře Smithe, nebo nezamířily do jeho branky. Nejblíže byl ke gólovému zakončení Hastings, jehož centr nakonec nechtěně skončil na břevně.

Po přestávce ovšem pokračoval gólostroj Hibernianu. Neil fauloval za vápnem Rankina a Černý byl znovu bezmocný proti přesně ráně Riordana, pro něhož to byla druhá trefa v zápase. Riordan pak zmařil příležitost na hattrick, avšak na 5:0 za něj zvyšoval další dvougólový střelec Stokes.

V 69. minutě se Hamilton dočkal zaslouženého čestného úspěchu zásluhou Flavia Paixaa. Párkrát totiž dokázal soupeře zatlačit a nebezpečně ho ohrozit. Zkrátka vůbec nefungovala defenzíva a ani nepodržel gólman Černý.

Více informací k zápasu

Aberdeen FC - Kilmarnock FC 1:0

23.01.2010 16:00

Góly: 49. Derek Young

Po dvou domácích porážkách dokázal Aberdeen proti zachraňujícímu se Kilmarnocku zabrat. Sváteční střelec Derek Young rozhodl ve 49. minutě svou první a zároveň krásnou brankou v letošním ročníku SPL o výhře domácích 1:0. Pro hostující Killie to byla čtvrtá porážka z posledních šesti zápasů.

Pikantní byl souboj pro domácího záložníka Garyho McDonalda, bývalého hráče Kilmarnocku. Že jsou již připravení hrát dříve zranění Pawlett s Diamondem, ukázala alespoň jejich účast na lavičce. Manažer hostí Jimmy Calderwood udělal hned čtyři změny v sestavě. Invincibile, Taouil, Skelton a Fernandez byla nová jména v základní jedenáctce, zatímco Kyle usedl jen mezi náhradníky.

Než se zápas rozhýbal k něčemu fotbalovému, uplynulo rovných dvacet minut. Pak první střelu na branku vyslal aberdeenský Young, jehož přízemní ránu vyrazil levačkou mimo nebezpečí brankář Bell. O chvilku později se Bell předvedl znovu, fantasticky vyrazil Fyvieho pokus. Dons začali zvyšovat tlak, Mackieho hlavičce zabránil hostující gólman jen tak tak na brankové čáře.

Po půlhodině hry domácí Foster nacentroval na hlavu McDonalda, jenž zamířil jen vedle. V poslední čtvrthodině první půle nejvíce zlobil útočník Mackie. Nejprve zachytil Fosterův centr ve vápně, z těžké pozice nakonec přestřelil. Ke konci půle se znovu ocitl v dobré šanci, jenže Bell ho skvěle vychytal.

Aberdeen si prostě musel počkat na dobytí tvrze až po přestávce. Young vypálil čtyři minuty po pauze nechytatelnou volej, na kterou mu nechtěně předtím nabil hostující Ford. Kilmarnock se pochopitelně snažil o vyrovnání, Russell to zkusil z dálky, střídající Burchill vystřelil z voleje, jenže k brance to nevedlo.

V nastaveném čase měli Killie poslední možnost o změnu skóre, když Hay poslal centr na střídajícího Kyla, na místě ovšem byl domácí brankář Langfield. Až na pár ataků hostů si zkrátka Dons těsné vítězství pohlídali.

Více informací k zápasu

Motherwell FC - St. Mirren FC 2:0

23.01.2010 13:30

Góly: 56. Jamie Murphy, 76. John Sutton

Saint Mirren potvrdil pozici jednoho z nejhorších týmů na soupeřových stadionech a Mottherwellu tak dovolil odskočit na šest bodů. Po přestávce o výhře domácích rozhodli Murphy a Sutton.

Už první poločas na Fir Parku ovládli domácí, kteří se hned v prvních minutách dokázali vypořádat s nepříliš dobrou hrací plochou. Ta napomáhala k ne zrovna zajímavé první půli. Až po osmnácti minutách pozvedl prokřehlé publikum Sutton, který z více jak dvaceti metrů napřáhl svou levačkou, aby rozezvučel spojnici břevna a tyče.

Brzy poté mohl v jedné z mála světlých chvilek skórovat Murray, ale v tísni nemířil přesně. I když zbytku první půle jasně dominovali sveřenci trenéra Browna, žádné další nebezpečí již nepřišlo.

Jedenáct minut po přestávce se ale konečně domací fanoušci mohli začít radovat. Povedenou ranou do levého horního rohu prosadil Murphy po přihrávce Suttona.

Když si se slabým pokusem Forbese a střelou Murphyho Gallacher poradil, pojistil vedení čtrnáct minut před koncem Sutton, který dostal do hloubi vápna přihrávku od Lasleyho a přízemní ranou k tyči pokořil brankáře.

Šest minut před koncem mohl závěr zdramatizovat Mehmet, se svou střelou z dvanácti metrů však neuspěl. Zasloužené vítězství domácích tak zajistil asistencí a gólem bývalý hráč St. Mirren John Sutton.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC21146149:1448
2.Celtic FC20125342:2141
3.Dundee United21107428:2437
4.Hibernian FC20106431:1736
5.Heart of Midlothian2177720:2128
6.Motherwell FC2068626:2926
7.Aberdeen FC1966714:1924
8.St. Mirren FC20551020:2820
9.St. Johnstone FC1854925:3419
10.Hamilton Academical19441116:3316
11.Kilmarnock FC20351212:2714
12.Falkirk FC19271016:3213

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (11)

Přidat komentář
smazaný uživatel

tahle soutěž nemá žádnou uroveň

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Preto je tu aj tolko komentarov

Reagovat
smazaný uživatel

rozhodne tato liga nema takovou uroven jako tvoje komentare

Reagovat
smazaný uživatel

podla nicku odhadujem, ze je tvojim idolom C.Ronaldo ...tak potom sa samozrejme neda porovnavat skotska liga so spanielskou

Reagovat
smazaný uživatel

jak si to uhodl? ... mě k porovnámí stačí výsledky skotských týmu v pohárové evropě

Reagovat
Xavi8

Perniš

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Celtic!

Reagovat
smazaný uživatel

Tak se mi to líbí, závěr byl opravdu skvělej... když si vemu že máme ještě zápas k dobru a Rangers ztratili s Heartskama a mají marodku mohli by jsme to ještě bodově srovnat a v derby se posunout na první místo kam taky patříme Ale času je ještě dost, kdo ví jak to všechno dopadne

Reagovat
smazaný uživatel

v tomto kole potvrdili Hibs a Dundee, ze nie nahodou su v tesnom zavese za veducou dvojicou ...pekne vitazstva ...len nech im to vydrzi, aspon to nebude len o celticu a rangers

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele