Skotská Premier League souhrn - 17. kolo

15.12.2007, 18:06, aktualizováno 16.12.2007, 17:16
Komentáře a souhrny
Celtic senzačně prohrál s Invernessem a ztratil tak ze svého náskoku. V bezchybných výkonech totiž pokračují glasgowští Rangers, kteří tentokrát porazili Hearts. Výhrou nad Aberdeenem udržel třetí místo Motherwell, Gretna proti Kilmarnocku bodovala teprve počtvrté v sezóně.

Hibernian FC - Falkirk FC 1:1

15.12.2007 16:00

Góly: 21. Clayton Donaldson (pen.) - 80. Graham Barrett

Po prohře z minulého týdne 0:2 na půdě Invernessu nedokázal Hibernian zvítězit ani před domácím publikem. S Falkirkem pouze remizoval 1:1. Domácí nejprve poslal do vedení z pokutového kopu Clayton Donaldson. Deset minut před koncem však hostům zařídil bod Graham Barrett.

Hibs začali dobře a brankář hostí Tim Krul musel zasahovat proti střele Stevena Fletchera. Vyražený míč se dostal pouze k Filipemu Moraisovi, který z deseti metrů trefil hlavou pouze připraveného Krula. Ve 21. minutě se odehrál ve velkém vápně hostů souboj na hranici pravidel mezi obráncem Falkirku Deanem Holdenem a hráčem domácích Gathuessim. Rozhodčí však zůstal chladný. Nicméně pomezní rozhodčí signalizoval faul a hlavní sudí Brines změnil okamžitě názor a nařídil pokutový kop. K míči se postavil Donaldson a mladému brankáři Krulovi nedal šanci.

V druhé půli se musel brankář Hibernianu McNeil vytáhnout zákrok proti střele Higdon z deseti metrů, která následovala po rohu Mutinha. Poté mohl vyrovnat Higdon, ale brankář domácích byl proti a jeho střelu zneškodnil. Vyrovnávacího gólu se Falkirk dočkal až deset minut před koncem. Kdy McNeila prostřelil Barrett.

Hibernian ani po páté za sebou nedokázal na domácí půdě zvítězil a propadl se o jednu příčku dolu. Nyní se nachází na páté pozici.

Více informací k zápasu

Kilmarnock FC - Gretna FC 3:3

15.12.2007 16:00

Góly: 27. Danny Invincibile, 53. David Fernández, 73. Willie Gibson - 5. Gavin Skelton, 51. Danny Grainger (pen.), 57. Evan Horwood

Utkání v Ragby Parku bylo od začátku velmi vyrovnané a Kilmarnock i Gretna si nakonec připsaly bod za remízu. V první půli se oba týmy trefily jedenkrát, ve druhé potom shodně přidaly po dvou brankách a na konci zápasu tak na světelné tabuli svítila remíza 3:3.

Diváci mohli jít po zápase domů spokojeni, viděli velké množství šancí a šest branek. Ta první padla již v 5. minutě. Gretna vstoupila do zápasu lépe a zajistila si rychlé vedení. Henry Makinwa našel volného Gavina Skeltona, který nízkým výstřelem překonal brankáře Combeho. Kilmarnock měl velké problémy s obranou řadou, do zápasu mohli vyběhnout jen tři vhodní obránci. Tim Clancy byl ještě před zápasem poslán s chřipkou domů. Naopak Gretna měla zpět důležitého útočníka Kennyho Deuchara. Kilmarnock měl zpočátku utkání také šanci skórovat, na Hamillovu křížnou přihrávku ale nedosáhl Wales ani Fernandez. Po 14 odehraných minutách měli domácí další velkou šanci na srovnání, po Walesově průchodu ale Nish nedokázal prostřelit brankáře. O chvíli později Fleming skvěle vyrazil Fernandezův pokus a vzápětí na druhé straně mířil Deuchar jen do tyče. Gretna tak nedokázala své vedení zvýšit a ve 27. minutě přišel trest. Na centr Garryho Locka si naběhl Daniele Invincibile a přesnou trefou vyrovnal na 1:1. Kilmarnock si mohl do přestávky dokonce zajistit vedení, po Hamillově centru nedokázal Wales zblízka trefit branku.

Do druhého poločasu vstoupili znovu lépe hosté. V 51. minutě po srážce obránce Kilmarnocku O'Learyho s hráčem Gretny Makinwou, byl odpískán pokutový kop. Penalty se ujal Daniel Grainger a přesnou střelou vrátil Gretně vedení. Toho si ale neužila dlouho. Už o dvě minut později bylo znovu srovnáno. Po centru Hamilla selhala obrana a nikým nekrytý Fernandez vyrovnal na 2:2. Přestřelka ale pokračovala. V 57. minutě využil Horwood zaváhání domácí obrany a střelou k pravé tyči překonal Comba. Gretna se tak znovu dostala do vedení, které udržela do 73. minuty. Náhradník Gibson dostal krátký centr od Nishe a vyrovnal na konečných 3:3.

Více informací k zápasu

Motherwell FC - Aberdeen FC 3:0

15.12.2007 16:00

Góly: 8. Ross McCormack (pen.), 12. Steven McGarry, 45. Ross McCormack

Motherwell si poradil s Aberdeenem, když už v první půli si zajistil jasnou výhru 3:0. V osmé minutě se z penalty trefil McCormack, o chvíli později zvýšil vedení McGarry a těsně před poločasem uzavřel McCormack svým druhým gólem v utkání skóre na 3:0.

Motherwell začal zápas velmi dobře a už v osmé minutě si připsal vedoucí gól. Richie Byrne ve svém pokutovém území nedovoleně zastavil Chrise Portera a následný pokutový kop proměnil Ross McCormack. Autor prvního gólu mohl o chvíli později vedení svého týmu ještě zvýšit, obešel gólmana Langfielda, ale následně mířil jen do postranní sítě. Ve 12. minutě už ale druhý gól Motherwellu přišel. Steve McGarry dostal míč od Quinna a přesnou střelou zdvojnásobil vedení domácích. Hosté se snažili snížit nepříznivý stav, brankář Motherwellu nejprve vyrazil střelu Millera a Lovell následně mířil vedle brány. Dalekonosnou střelu zkusil Byrne, míč ale mířil mimo bránu. V poslední minutě prvního poločasu po dobré práci Hughese, ještě zvýšil vedení domácích McCormack už na 3:0.

I v druhém poločase měli navrch domácí, po rohovém kopu McCormacka mohl hlavou skórovat Quinn, mířil ale nad bránu. McCormack si mohl o chvíli později připsat dokonce hattrick, nedokázal ale prostřelit Langfielda. Dobrou střelu vyslal z volného kopu Aluko, Smith ale skvělým zákrokem udržel čisté konto. Chvíli před koncem zápasu měl další šanci McCormack, Darren Smith mu daroval míč, ale McCormack přestřelil. Graeme Smith se ještě vytáhl při střele Diamonda a utkání tak skončilo jasným vítězstvím domácích v poměru 3:0.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Heart of Midlothian 2:1

15.12.2007 16:00

Góly: 18. Lee McCulloch, 87. Lee McCulloch - 56. Andrius Velička

Rangers si ve vypjatém utkání nakonec zajistili důležitou výhru nad Hearts v poměru 2:1 a v tabulce se tak dále drží hned za vedoucím Celticem. Domácí mohou děkovat hlavně McCullochovi, který vstřelil obě branky.

Rangers si chtěli napravit chuť po nepovedeném utkání Ligy mistrů s Lyonem, a to se jim v tomto zápase povedlo. Minulý vzájemný zápas obou klubů vyzněl lépe pro Hearts a kouč Rangers Walter Smith nechtěl výsledek za žádnou cenu opakovat. Smith tak udělal v sestavě několik změn, které měly přispět k dobrému výkonu. Do útoku se postavila dvojice Boyd, McCulloch, podporovaná z levé strany Naismithem a z pravé Adamem. Papace nahradil levý obránce Whittaker a Cousin s Thomsonem neseděli ani na lavičce. Na druhé straně byly dvě změny oproti minulému utkání, Elliot s Palazuelosem nahradili Ksanaviciuse a suspendovaného Stewarta. Domácí se dostali do vedení v 18. minutě. Po srážce Boyda s Goncalvesem se dostal míč k McCullochovi a nikým neatakovaný skotský útočník rozvlnil síť – 1:0. Saulius Mikoliunas se pokoušel o vyrovnání, McGregor ale neměl s jeho dalekonosnou střelou žádné problémy. Hned o přestávce šel Mikoliunas střídat a místo něj vyběhl do zápasu Ivaskevicius.

Hosté se snažili o vyrovnání a do druhé půle vstoupili aktivněji. Po průchodu Drivera dostal míč Velicka, nemířil ale přesně a střela šla mimo. Rangers měli šanci zvýšit své vedení, když po volném kopu Adama dostal míč přesně na hlavu Boyd, zblízka ale přestřelil bránu. V 56.minutě ukázal Boydovi, jak se má zakončovat, Velicka. Po trestném kopu Drivera neměl Velicka s proměněním šance žádné problémy a vyrovnal na 1:1. O chvíli později byl Velicka i přes dobrý výkon vystřídán, do hry místo něho přišel Nade. Hearts si už mysleli, že bod udrží, pár minut před koncem zápasu ale Rangers zaúřadovali. Adamův přímý volný kop se snesl k Huttonovi, jemuž se střela vůbec nepovedla, ale dostala se k McCullochovi, který míč už dorazil do sítě. Rangers tak získali tři body za vítězství 2:1 nad Hearts.

Více informací k zápasu

St. Mirren FC - Dundee United 0:3

15.12.2007 16:00

Góly: 49. David Robertson, 77. Noel Hunt, 90. Willo Flood

Dundee United dalo zapomenout na týden starou porážku ve Falkirku a dnes si svěřenci Graiga Leveina poradili se St. Mirrenem snadno 3:0. O výhru se postarali David Robertson, Noel Hunt a Willo Flood.

Ve 22. minutě zachytil domácí brankář Chris Smith centr Morgara Gomise. Míč však Stmithovi vypadl z rukavic přímo k hostujícímu Darrenu Dodsovi. Brankář ale svou chybu napravil a pokus Dodse zneškodnil. Po nudné první půli přišel vynikající nástup Dundee do poločasu druhého. Ve 49. minutě našel Robson dlouhým pasem Robertson, který z voleje propálil domácího brankáře. Druhý gól přišel třináct minut před koncem. Po přímém kopu Flooda se do zakončení dostal Dods, ale domácí brankář Smith jeho střelu hlavou vyrazil. K odrážce se však dostal Noel Hunt, jenž rozvlnil sít a zvýšil tak na 2:0. Tři minuto po druhém gólu byl po druhé žluté kartě vyloučen hráč domácích Hugh Murray. St. Miren tak musel posledních deset minut dohrávat v deseti. Poslední hřebíček do rakve St. Mirrenu přibili hosté v poslední minutě zápasu. Prince Buaben připravil šanci pro Flooda, který překonal brankáře a stanovil výsledek utkání na konečných 3:0 pro hosty.

United po prohře 0:3 ve Falkirku opět zaznamenali plný bodový zisk a v tabulce poposkočili na čtvrté místo.

Více informací k zápasu

Inverness CT - Celtic FC 3:2

16.12.2007 15:00

Góly: 42. John Rankin (pen.), 57. David Proctor, 61. Don Cowie - 24. Jan Vennegoor of Hesselink, 26. Aiden McGeady

Senzační výsledek se zrodil na Caledonian Stadionu. Domácí Inverness nečekaně bral všechny tři body v zápase proti dosud prvnímu celku skotské ligy Celticu.

Lepé však začali hosté.V první půli poslali favorita do vedení Venegoor of Hesselink a Adien McGeady. V druhém dějství pak padaly branky pouze za záda brankáře hostí Marka Browna. Konkrétně se trefili John Rankin, David Proctor a Don Cowie.

Celtic začal dobře a už v desáté minutě se mohl dostat do vedení. McGeady nabíhal na nebezpečný centr, který však nakonec skončil v rukavicích domácího gólmana Michaela Frasera. Poté se také do příležitosti dostali domácí, ale ztřelu z voleje, kterou vyprodukoval Marius Niculae brankář Brown zlikvidoval. The Bhoys se ujali vedení ve 24. minutě, kdy z volného přímého kopu nacentroval Paul Hertley přesně na Venegoor of Hesselinka, který v koncovce neudělal žádnou chybu a hlavou ze šesti metrů otevřel skóre. Od gólu neuběhly ani dvě minuty a svěřenci Gordona Strachana se radovali podruhé. Hráči Invernessu nechali McGeadymu mnoho času i prostoru a irský záložník zatočenou střelou z hranice velkého vápna překonal domácího brankáře.

Těsně před přestávkou se ale Inverness vrátil do utkání. Steven Pressley zfauloval v pokutovém území Niculaeho a z následné penalty snížil na 2:1 John Rankin. Tak jak domácí první půli skončili, tak ve druhé pokračovali. V 57. minutě se Caley Thistle dočkal vyrovnání. Po rohu Dona Cowieho se hlavou prosadil David Proctor. O čtyři minuty později dovršil domácí tým obrat. Dlouhý balon Richarda Hastingse našel Cowieho, který si naběhl mezi McManuse a Presleyho prostřelil Browna.

Celtic tak promarnil příležitost vzdálit se v tabulce Rangers, kteří však mají ještě dva zápasy k dobru.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC17113345:1636
2.Rangers FC15111337:1334
3.Motherwell FC17102524:1632
4.Dundee United1792624:1829
5.Hibernian Edinburgh1776425:2127
6.Aberdeen FC1773724:2724
7.Inverness Caledonian Thistle1771922:3022
8.Hearts of Midlothian1755727:2920
9.Falkirk FC1754827:3419
10.Kilmarnock FC1745819:2617
11.St. Mirren FC1643910:2915
12.Gretna FC16131213:386

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

O titul to bude ještě boj. Škoda,že vypadli z LM

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele