Skotská Premier League - souhrn 17. kola

03.12.2011, 18:03, aktualizováno 04.12.2011, 15:40
Komentáře a souhrny
Rangers těsně zdolali Dunfermline a drží si čtyřbodový náskok na čele tabulky před Celticem, který vyhrál na hřišti Dundee United. Hearts doma nestačili na St. Johnstone, tři body získaly Kilmarnock a Inverness. Páteční předehrávka mezi Motherwellem a Hibernian zůstala nedohrána...

Dundee United - Celtic FC 0:1

04.12.2011 13:45

Góly: 12. Gary Hooper

Celtic zareagoval na výhru Rangers tím nejlepším způsobem, tedy rovněž výhrou. Druhý tým soutěže zdolal domácí Dundee United 1:0, vítěznou branku obstaral už ve dvanácté minutě Hooper.

Úvod utkání byl hodně divoký a Celtic měl jednu šanci za druhou. Samaras v té první neuspěl, ale to ho vůbec nemuselo mrzet, neboť ve dvanácté minutě vstřelil Celtic první a zároveň poslední branku utkání. Forrest namazal Hooperovi a ten z hranice šestnáctky trefil přesně! Dušan Perniš byl bez šance a hosté vedli.

Jediné, co bylo na zápasu překvapující, je fakt, že už Celtic žádnou další branku nepřidal. Po celý zápas byl jasně lepší, doslova ovládl střed hřiště a domácí Dundee k ničemu vážnějšímu nepouštěl. Následovala celá plejáda neproměněných šancí, v prvním poločase takto pohrdli druhou brankou Samaras a Forrest. Ve 34.minutě se domácí přeci jenom trošku osmělili, ale z šance Robertsona nakonec stejně nic nebylo.

Ve druhém poločase se sice United snažili vrátit se do zápasu vyrovnáním, jenže to se jim vůbec nedařilo. Celtic byl i nadále lepší, ale ani jemu se vstřelit kýženou druhou branku nepodařilo. Hosté se museli paradoxně strachovat o výsledek až do konce, o výhru 1:0 ale nepřišli. Ztráta na konkurenční Rangers tak zůstala stejná, tedy čtyřbodová a je jisté, že i po dalším kole se na čele skotské soutěže nic nezmění.

Více informací k zápasu

Heart of Midlothian - St. Johnstone FC 1:2

03.12.2011 16:00

Góly: 86. Mehdi Taouil - 3. Liam Craig, 79. Alan Maybury

Fotbalisté Hearts nedokázali navázat na poslední výhru a doma podlehli St. Johnstone v přímém souboji o čtvrtou pozici 1:2. Celý zmar edinburgského celku podtrhuje neproměněná penalta, kdyby Jamie Hamill dal, utkání by se zcela určitě vyvinulo jinak.

Zápas nezačal pro domácí vůbec dobře, neboť už po třech minutách prohrávali 0:1. Andy Webster našel hlavou uvnitř pokutového území Liama Craiga a ten delikátním způsobem vstřelil úvodní branku zápasu. Bohužel už v jedenáctéminutě přišlo střídání, domácím se zranil Frazer Wright a jeho místo zaujal David McCracken. Každopádně hosté byli aktivnější i v následujících minutách. Pokus Haber musela likvidovat Marián Kello. Domácí se dostávali do zápasu pomalu, velké starosti způsobil přímý kop Templetona a krátce po změně stran zakončení Elliotta. Tomu scházelo k vyrovnání opravdu málo.

V 64. minutě přišel nejspíše klíčový okamžik celého utkání. McCracken fauloval ve vápně Suttona a rozhodčí nařídil pokutový kop. K němu se postavil Jamie Hamill, jenže na brankáře Enckelmana si nepřišel! Neproměněná penalta se na domácích hodně podepsala.

Stejnou možnost penalty měli i hosté, a sice po zákroku Jonssona na Murrayho Davidsona. Dave Mackay narozdíl od Hamilla penaltu proměnil a zajistil svému týmu už dvoubrankové vedení. V této chvíli už to měli Hearts hodně složité, do konce zbývalo jedenáct minut a náskok hostí byl dvoubrankový. Přesto se v závěru konalo drama. V 86. minutě snížil na rozdíl jediné branky Mehdi Taouil, když se prosadil dobrou střelou z pětadvaceti metrů. Hearts následně vrhli všechny síly do útoku, avšak vyrovnat se jim nepodařilo.

Více informací k zápasu

Kilmarnock FC - Aberdeen FC 2:0

03.12.2011 16:00

Góly: 5. Gary Harkins, 65. James Dayton

Fotbalisté Kilmarnocku potvrdili roli favorita proti Aberdeenu a dokázali tak navázat na senzační vítězství proti Jezdcům z Rangers. Díky tomu se Killie přehoupli přes hranici dvaceti bodů a poskočili v tabulce s dvaadvaceti korálky na šesté místo před St. Mirren, navíc se bodově dotáhli na páté Hearts. Naopak Aberdeen kvůli výhře Inverness klesl v tabulce na poslední místo.

V klidném utkání, kde sudí ukázal pouze tři žluté karty, si domácí svou výhru zasloužili. Na koně se dostali už po pěti minutách hry a druhou uklidňující trefu vsítili dvacet minut po přestávce. Dons už ve zbývajícím průběhu ani nesnížili a opět museli skousnout hořkou porážku. Hosté se zase nevyhnuli individuálním chybám, po jedné z nich inkasovali úvodní trefu a na rozjetého soupeře už v dalším průběhu nestačili.

Hned v první akci zápasu neodhadl svou zpětnou hlavičku Andrew Considine a vybídl ke skórování Garyho Harkinse, který osamocen tváří v tvář gólmanovi Jasonu Brownovi uspěl. Ten rozhodně nemohl příliš krátkou hlavičku Consodineho stihnout a celou situaci již nezachránil. V 18. minutě mohl srovnat Scott Vernon, jenže po centru Rickyho Fostera gólmana Camerona Bella nepřekonal.

Hned na to na druhé straně vypálil z dobrých pětadvaceti metrů Dean Shiels, avšak tentokráte si pohodlný zákrok připsal Brown. Domácí byli do konce úvodního dějství lepší, jenže zvýšit nedokázali. Největší šance Frasera Fyvieho z přímého volného kopu skončila těsně vedle levé tyče. Po pauze přitlačili domácí na pilu a drželi balón častěji na kopačkách, nakonec vsítili uklidňující trefu. Z osmnácti metrů napřáhl James Dayton a brankář Brown neměl šanci.

Hosté se na žádný výrazný tlak nezmohli a mohli být rádi, že nedostali další branku. Jejich obrana kupila jednu chybu za druhou a pokud se její činnost v dalších zápasech nezlepší, Aberdeen to bude mít se záchranou velmi těžké.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Dunfermline Athletic 2:1

03.12.2011 16:00

Góly: 22. Alex Keddie (vl.), 29. Nikica Jelavić (pen.) - 32. Joe Cardle

Glasgow Rangers doma porazili Dunfermline 2:1 a pojistili si vedení v soutěži. Jezdcům přitom stačilo málo, první branku si hosté vstřelili sami, tu druhou dával z penalty Jelavič a ještě v poločase korigoval na konečných 2:1 hostující Cardle.

Domácí se hnali za třemi body od samého začátku, pas Davise hlavou nepřetavil v úvodní branku Nikica Jelavič. Vidět byl i Aluko, který donutil k dobrému zákroku brankáře Dunfermline Gallachera. Rangers se dostali do vedení ve 22. minutě a nutno říci, že měli velké štěstí. Golman Gallacher při snaze odkopnout míč trefil spoluhráče Keddieho, od kterého skončil míč v síti - 1:0 pro Glasgow Rangers.

Jezdci nepřestávali útočit a o sedm minut později přišel druhý gólový moment zápasů. Mezi trojicí obránců se snažil v šestnáctce prosmyknout Aluko, ovšem Gary Mason ho zastavil nedovoleně a hlavní sudí Steve Conroy nařídil pokutový kop. Ten bezpečně proměnil Nikica Jelavič a Rangers vedli už 2:0.

Ovšem hned za dvě minuty byl rozdíl mezi oběma týmy opět jen jednogólový. Cardle individuální akcí ve vápně obešel Goiana a střelou překonal i McGregora - 2:1. Ještě do poločasu mohl domácím vrátit dvoubrankový náskok Davis, Gallacher byl ale na jeho střelu připraven.

Rovněž druhý poločas nebídl několik zajímavých příležitostí. Útočili především domácí, Dunfermline bylo směrem dopředu neškodné. Nicméně ani Jelavič, Lafferty či Aluko další branku nepřidali a utkání skončilo těsným, leč důležitým vítězstvím Glasgow Rangers.

Více informací k zápasu

St. Mirren FC - Inverness CT 1:2

03.12.2011 16:00

Góly: 45. Steven Thompson - 11. Andrew Shinnie, 69. Jonathan Hayes

Svěřenci kouče Terryho Butchera se po dlouhé době odpoutali od posledního místa tabulky a po velice dobrém výkonu si odvážejí všechny tři body ze St. Mirren Parku. Soupeř, který byl minule deklasován Celticem poměrem 0:5, zřejmě zažívá krizi a může být rád, že doposud získal solidní počet bodů. Klesl pouze o jednu příčku, je sedmý s dvaceti body. To Caledonian poskočili na desáté místo se ziskem patnácti bodů.

Inverness tak má dvoubodový náskok před posledním Aberdeenem a jednobodový před jedenáctým Dunfermlinem, nicméně nesmí se s tímto úspěchem spokojit a rozhodně v tuto chvíli nemá nic jistého. Hosté se dostali velice brzy do vedení, jenže v poslední minutě prvního poločasu inkasovali branku do šatny a bylo tak srovnáno. Avšak Saints ve vyrovnaném klání rozhodli o své výhře dvacet minut před závěrečným hvizdem.

V úvodní šanci se ocitl domácí Steven Thompson, jeho střela z 10. minuty lízla břevno. Jenže hned o minutu později přišla na druhé straně studená sprcha. Po centru Johnyho Hayese se na hranici penaltového kopu ocitl ve vápně Andrew Shinnie a nekompromisně zavěsil - 0:1. V dalším průběhu byly k vidění šance na obou stranách, a když se zdálo, že do kabin půjdou spokojeněji hosté, tak ve druhé minutě natavení přišel naopak šok pro Inverness.

Thompson si naskočil na rohový kop Garyho Teala a brankář Caledonian Ryan Esson byl bezmocný. Hostující gólman zkraje druhého dějství svůj celek podržel. Nejprve vyrazil mimo ránu Thompsona, jehož pravačka by mířila přesně, následně brilantně vyrazil ránu Teala z přímého volného kopu nad břevno. Hosté skórovali hned ze své první vážnější možnosti druhého poločasu, když se v 69. minutě napřáhl Johny Hayes.

Jeho naprosto neuvěřitelná střela z dvaceti metrů zaplachtila vzduchem a skončila v síti. V dalším průběhu hostům skvěle zachytal Esson a Inverness tak získal šťastně vítězství, které se ovšem počítá.

Více informací k zápasu

Motherwell FC - Hibernian FC 4:3

22.02.2012 20:45

Góly: 47. Michael Higdon (pen.), 63. Jamie Murphy, 70. Michael Higdon, 75. Michael Higdon (pen.) - 16. Isaiah Osbourne, 66. Matt Doherty, 85. Ivan Sproule

Motherwell zvládl velice těžké utkání s Hibs a nakonec se radoval ze třech bodů díky hattricku Michaela Higdona. Motherwell si tak vypracoval dvanáctibodový náskok na čtvrté Hearts a jde vstříc pohárovým příčkám. Navíc ztrácí pouhé tři korálky na Jezdce z Rangers a díky současnému rozpoložení celku z Glasgow má velkou možnost skončit na druhém místě. Hibs naopak zůstávají na předposledním místě pouze o skóre před posledním Dunfermlinem.

Přitom hosté šli už v 18. minutě do vedení, okamžitě po přestávce však inkasovali z penalty. Domácí krátce po hodině hry otočili výsledek, jenže ihned na to bylo opět srovnáno. O vítězství domácích rozhodl Higdon během pěti minut dvěma trefami, celkově vsítil hattrick za 28: minut. Hosté se poté zmohli pouze na snížení pět minut před koncem, na důležitý bodový zisk to ovšem nestačilo.

Hosty dostal do vedení v 18. minutě Isaiah Osbourne. Po špatné přihrávce Tima Clancyho na gólmana Darrena Randolpha se zmocnil balónu Leigh Griffiths, obešel gólmana a přihrával na zcela volného Osbourneho, který nemohl minout. Hned po přestávce sevřeli gólman Graham Stack a obránce Matt Doherty v pokutovém území útočníka Henrika Ojamu a hned z toho byla penalta. Tu s přehledem do protipohybu gólmana proměnil Higdon.

V 63. minutě otočil stav zápasu po krásném centru Omara Daleye hezkou střelou k tyči Jamie Murphy. O tři minuty později bylo bleskově srovnáno, po rohovém kopu George Francombeho hlavičkoval přesně Doherty.

Za další čtyři minuty však vrátil Motherwellu vedení Higdon, kdy po přihrávce Murphyho akrobaticky překonal Stacka. V 75. minutě zkompletoval hattrick po faulu Steelmena na Ojamu opět z pokutového kopu. Hosté ještě živili naději po brance v 85. minutě, když se zblokovaná střela Ivana Sprouleho nakonec dostala za brankovou čáru, další vážnější možnost už ale k vidění nebyla.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC17133132:842
2.Celtic FC17122335:1438
3.Motherwell FC1693420:1830
4.St. Johnstone FC1675420:1326
5.Heart of Midlothian1764716:1322
6.Kilmarnock FC1757523:2522
7.St. Mirren FC1755715:2120
8.Dundee United1746721:2718
9.Inverness Caledonian17431022:3315
10.Hibernian FC1635816:2614
11.Dunfermline Athletic1735920:3614
12.Aberdeen FC1634917:2313

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

A je to tam, poslední místo

Reagovat
smazaný uživatel

Rangers dnes za 3 povinne body ale pravdupovediac cakalo sa uplne ine...

Teda aby som bol presny, tie 3 body boli samozrejmost ale sposob akym sa k nim mali jazdci dopracovat mal byt odlisny. Po prvej prehre v sezone minulu nedelu na Kilmarnocku bol manazer McCoist na hracov kriticky a celkom trefne poznamenal ze v tom zapase nevidel volu hracov pobit sa o titul. Zeby sa ti citili svojim naskokom tak isti? Ale ten uz nie je co byval takze v tom by to byt nemalo. Je pravda ze po medzistatnych zapasoch mavame cez vikend trosku problemy pretoze hraci su rozcestovani po svete a dokopy sa davaju den pred zapasom.

V utorok hral Rangers priatelsky zapas v Hamburgu (1-2 proti miestnemu HSV) v silne kombinovanej zostave takze dnes to mal byt na Ibrox ohen a sira. Nebola...

Pars maju najhorsiu defenzivu v lige a tak sa 2 goly, z toho jeden vlastny a penalta malia...

Kazdy trener vam povie ze dolezite su body a nie sposob ako sa k nim dopracujete.

Debut dnes absolvoval talentovany Nor Thomas Kind Bendiksen ktory bol strelcom jedineho golu Rangers v uz spominanom zapase proti HSV.

Muz zapasu asi ten co pred tyzdnom: Sone Aluko...

Byvaly hrac Aberdeenu (ale zatial mu tu nikto nevycita ) je zive striebro ktore dokaze urobit nieco doslova z nicoho. Pred tyzdnom mal smolu, mohol rozhodnut ale za stavu 0-0 trafil len zrd, vzapati sa zabudol po rohu a zmaril tak ofsajdovu pascu a bol z toho gol Killie...

Dnes vyrobil penaltu pre Jelavica a bol v takmer kazdej akcii zavanajucej golom. Prislub do buducnosti obzvlast ked si uvedomime ze od leta poriadne nehral pretoze v Aberdeene odmietol podpisat novy kontrakt a stal sa volnym hracom. Trenoval aj v Juventuse ale chcel hrat na ostrovoch. Rangers mu ponukli skusku a potom i kontrakt, zle jazyky hovoria ze este sam Aluko zaplatil kompenzaciu 150 000 libier aby mohol podpisat jazdcom ! Coisty to vzapati dementoval ked povedal ze to zacvakal klub... Nuz, ktovie ako to napokon bolo lebo financna situacia Rangers vobec nie je dobra a klub ma uz len 4 mesiace aby si svoje dlhy vyrovnal lebo inak nebude moct hrat v Champions League.

Takze na Ibrox treba okrem tabulky sledovat aj stav klubovej pokladnice. Stav v tabulke je +7 na Sheltic a stav pokladnice 0. Alebo ak chcete minus £14 milionov.

Podobne problemy trapia aj Hearts a majitel srdiecok Romanov sa netaji tym ze klub mu nevynasa takze sa s kludnym svedomim a rad zbavi. Zatial kym je tam kde je bude razit politiku mladeze a skuseni hraci ktori podla neho vela beru budu musiet uz v januari odist.

Nuz vsetko zle je na nieco dobre ved mladeznici Hearts vedu svoju ligu (do 19 rokov) takze o buducnost by teoreticky nemusela byt az taka obava. Lenze to je beh na dlhe trate, staci pozriet na Arsenal ktory siel rovnakou cestou a jeho latrina je od roku 2004 prazdna.

Hracom Hearts uz 2x po sebe meskali vyplaty co sa teda na ostrovoch prilis nenosi...

Sam som zvedavy ako sa to cele bude na Tynecastle vyvijat, kazdopadne dnes domaca prehra so St Johnstone a pohare su zase o kusok vzdialenejsie.

Aberdeen . Kapitola sama o sebe. Je to uz rok co dostal kopacky neslavny Mark McGhee...

Teda neslavny manazer ale slavny hrac zo slavnej generacie Dons ktora svojho casu nahanala strach v Europe. A to doslova a dopismena, vitazstvo v PVP i Superpohari (1983) su toho dokazom. Slavne casy su prec rovnako ako McGhee. Ked ho pred rokom prezident Stewart Milne vyhodil boli Dons predposledni. Zisiel sa rok s rokom a Dons su... posledni.

Craig Brown a jeho fluidum uz nefunguje, pride k dalsej zmene? Som toho nazoru ze kym nezacne Aberdeen kupovat hracov (aspon) jeho urovne tak na lavicke moze sediet aj Mourinho s Guardiolom. Tretotriedni hraci z Anglicka dieru do sveta v tomto klube neurobia.

Zajtra nas caka zaujimavy duel Dundee United v Celtic, Live na Sport2

Celtic sa v tyzdni vratil do starych kolaji a opat v Europe prehral (0-1 s Atleticom Madrid) ale este stale zivi nadej na postup do play-off. "Staci" mu vyhrat v poslednom zapase v Udinese.

Bez ohladu na vysledok v Taliansku, Lennon bude v zime nakupovat a prioritou bude vraj jeden utocnika a obranca. S tym utocnikom ma teda dost sokoval ved ma fungujuce duo Stokes-Hooper, v zalohe kopyto Samarasa a (vraj) noveho Henrika Larssona - Mohameda Banguru.

Ze potrebuju Celtic obrancu nie je nic nove ale podla mna potrebuje OBOCH STOPEROV.

Majstorovic je drevo drevene a Loovens ako by mu z oka vypadol.

Pravy bek Adam Matthews je solidny aj perspektivny (ma 19 rokov), nalavo uz moze cochvila pocitat s Izaguirrem ktory sa uz zapojil do treningu a uz do Vianoc by mohol aj nastupit. Len pripominam ze tento Hondurasan sa stal v minulej sezone ako obranca Hracom roka v Skotsku.

Isty je aj januarovy prichod reprezentacneho obrancu Svedska Mikaela Lustiga ktory pride zdarma s norskeho Trondheimu. Idu o nom dobre referencie ale ako som povedal Celtic tlaci topanka v strede obrany a on je obranca pravy. Snad Lennon vie co robi... V tyzdni sa priznal ze nedavno pocas zapasu v Kilmarnocku uvazoval o svojej rezignacii. Nuz pri vysledku 0-3 sa ani necudujem. Na stastie (alebo nie?) to Sceptic dohral na 3-3 a former God Martin O´Neill tak s kludom moze zasadnut na lavicku - Sunderlandu.

Follow Follow.

Reagovat
smazaný uživatel

ako je to s tou skupinou s celticom , už tam nepriradia tých švarčiarov?

Reagovat
smazaný uživatel

este bude jeden sud a tam sa to rozhodne definitivne. otazka je ako sa to vyriesi technicky ale zrejme keby k tomu doslo bude hrat Sion v zime s kazdym zo skupiny. kazdopadne slavna UEFA sa zasa raz prejavila ako neschopna, pravidla su predsa pre kazdeho dane a ich porusenie sa tresta. otazka je, nakolko odbornych ludi ktori jej robia legislativu vobec maju kedze su tam diery ako vo svajciarskom ementali.

Reagovat
smazaný uživatel

neverim že k tomu dojde najskor prehraju, možno im daju nejaku konpenzaciu finančnu možno aj tajne ale neverim že bude realne hrať

Reagovat
smazaný uživatel

Tak koukám, že Aluko dostal trest za simulování. Moc se nezměnil kluk, to byl taky jeho jedinej nešvar v Aberdeenu.. Jsem zvědavej, jaký bude přivítání na Pittodrie, jeslti pískot nebo ignorace. Přece jenom hrál v Aberdeenu opravdu famózně

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele