Skotská Premier League - preview 17. kola

02.12.2011, 08:18, aktualizováno 04.12.2011, 08:56
Previews
Celtic dnes bude snižovat ztrátu na Rangers, která po včerejší výhře mistra narostla na sedm bodů. Celtic se představí v Dundee. Domácí jsou aktuálně na osmém místě s osmnácti body.
Dundee United - Celtic FC  (neděle 13:45)
Jediný zápas skotské ligy je na programu v neděli. V Tanadice Parku se představí Celtic a proti fotbalistům Dundee United nebude brát nic jiného než vítězství. Zelenobílým se totiž podařilo stáhnout náskok konkurenčních Rangers a jejich šance na ligový titul žije.

Domácí pokračují v nevyrovnaných výkonech a po poslední bezbrankové remíze s Motherwellem jim patří osmá pozice. Čtyři body ze dvou kol je jistě velmi dobrá práce, ovšem Dundee většinou nedokázalo na týto výsledky navázat a v následujícím kole přišla porážka. Každopádně pro United je dobrou zprávou, že se jim podařilo v oněch dvou kolech udržet čisté konto. S pevnou defenzivou budou chtít vyrukovat i na Celtic, který chytil ohromnou formu.

Ačkoliv je forma Celtiku vynikající, přišlo v týdnu jedno zklamání. Ve skupinové fázi Evropské ligy tým doma nestačil na Atlético Madrid a po porážce 0:1 si výrazně zkomplikoval postup do další fáze. Na druhém místě je totiž se tříbodovým náskokem Udinese, kterému stačí v příštím kole bod.

Pojďmě však zpátky do Skotska. Celtic naposledy vyhrál počtvrté v řadě a vzhledem ke klopýtnutí Rangers snížil jeho ztrátu už jen na čtyři body. Celkově pak hosté neprohráli sedm kol v řadě. V Tanadice Parku budou mít hráči Celtiku jediný úkol, zvítězit a zůstat v kontaktu s Rangers.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.00 - 3.80 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Heart of Midlothian - St. Johnstone FC  (sobota 16:00)
O další tři body budou usilovat fotbalisté Hearts of Midlothian. Ti před domácím publikem vyzvou St.Johnstone a půjde o přímý boj o čtvrtou pozici, zaručující Evropskou ligu. Jak Hearts, tak i St.Johnstone v minulém kole zvítězily.

Vážné finanční problémy Hearts nejsou žádnou novinkou. Mnohem překvapivější byly výsledky na hřištích, a proto se pojďme věnovat právě jim. Celku z Edinburgu se vůbec nedařilo, nevyhrál čtyři utkání v řadě, když vlastně pouze v jednom případě remizoval a ztratil pozice zaručující pohárovou Evropu. Před sezonou byli Hearts považování za černého koně, který by dokonce mohl narušit kralování glasgowských klubů, jenže to se s velkou pravděpodobností nepovede. Každopádně v minulém kole už bylo více důvodů k radosti. Hearts konečně vyhráli, doma těsně přehráli poslední Inverness 2:1 a přiblížili se čtvrtému St. Johnstone.

Právě St. Johnstone je příjemným překvapení soutěže právě na úkor Hearts. Aktuální čtvrtá příčka je překvapující, ovšem pokud se podíváme na výsledky až tak překvapivé to není. Saints doma dokázali Hearts porazit, vyhráli na půdě Celtiku a bod si odvezli i z rangerského Ibrox Parku. Naposledy pak přestříleli 3:1 Hibernian a upevnili si čtvrtou příčku. O tu sice mohou v přímém souboji s Hearts přijít, avšak stále mají jedno utkání k dobru.

Domácí budou bez Dannyho Graignera, Darrena Barra, Kevina Kyleho, Garyho Glena a Susa Santany. Na druhé straně bude chybět bývalý záložník Chelsea Cillian Sheridan.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.20 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Kilmarnock FC - Aberdeen FC  (sobota 16:00)
Aberdeen se stále nemůže odlepit ode dna a nachází se kousek od sestupové pozice. A to je na tým, který ještě před dvěma lety hájil čest skotského fotbalu v Evropské lize, rozhodně málo. Dons do této chvíle získali pouhých třináct bodů po šestnácti zápasech a jsou na předposlední pozici o bod před Inverness. Kilmarnock je na tom přeci jen o trochu lépe, ovšem v letošní sezóně má obrovské problémy s vyrovnaností výkonů.

O body dokáže obrat Celtic, Motherwell i Rangers, jenže pak je schopen prohrát s Dunfermline či Inverness. Naposledy Killie porazili doma naprosto překvapivě právě Jezdce z Rangers poměrem 1:0 a v tabulce se tak dostali na sedmé místo se ziskem devatenácti bodů. Na druhé straně ale předtím jen remizovali s Hibs a doma naprosto nečekaně podlehli celku z Inverness ostudným poměrem 3:6.

Domácí se budou muset obejít bez dvojice důležitých záložníků Dannyho Buijse a Liama Kellyho, kteří jsou nemocní, nicméně do sestavy se po nachlazení vrací obránce Mohamadou Sissoko. "V současné době jsou kluci na koni, jenže musíme konečně výhru potvrdit a Aberdeen porazit. Pokud bychom to nedokázali, tak by byl zisk s Jezdci zbytečný. V sobotu to nebude jednoduché, musíme se stále tlačit dopředu," uvedl brankář Killie Cammy Bell.

Hosté v poslední době trpí vcelku rozsáhlou marodkou. Na ní se dlouhodobě nachází kvůli zranění Kari Arnason, Rory Fallon, a Ryan Jack, přítomni nebudou též Scott Vernon i Fraser Fyvie. "Většinou si vytvoříme mnoho gólových šancí, jenomže spoustu jich neproměníme a navíc se nám nedaří v obraně. V tuto chvíli si ceníme podpory fanoušků, kteří třeba do Dunfermlinu přijeli v hojném počtu a jejich pomoc vskutku potřebujeme," řekl kouč Brown.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.25 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Rangers FC - Dunfermline Athletic  (sobota 16:00)
Z psychického hlediska čeká na fotbalisty Glasgow Rangers důležitý zápas s Dunfermline. Svěřenci Allyho McCoista přišli oluxusní náskok a na prvním místě už mají "pouze" čtyřbodový náskok. V zápase s Dunfermline budou Rangers nepochybně velkým favoritem.

Jezdcům se v posledních kolech příliš nedařilo, čehož využil konkurenční Celtic a stáhl náskok Rangers už jen na čtyři body. Vedoucí tým také vůbec poprvé v sezoně prohrál, na půdě Kilmarnocku neskóroval a jelikož se deset minut před koncem prosadil Ital Manuel Pascali bylo o senzaci postaráno. Navíc kolo před tím, než přošla první porážka, remizovali Rangers doma se St.J ohnstone 0:0. Svěřenci Allyho McCoista vyšli dvakrát v řadě střelecky naprázdno a v Ibrox Parku to budou chtít rozhodně napravit. Další ztrátu si Jezdci nemohou dovolit.

To Dunfermline narozdíl od Rangers o víkendu bodoval, nutno však podotknout, že si v tabulce příliš nepolepšil. Hosté doma remizovali 3:3 s Aberdeenem a v tabulce jim patří až čtrnácté místo s dvoubrankovým náskokem před posledním Invernessem. V Ibrox Parku se hostům příliš šancí nedává, Dunfermline dokázal nad vedoucím týmem skotské ligy naposledy vyzrát v roce 2003, od té doby drtivou většinu zápasů prohrál.

Za domácí by měl nastoupit Steven Whittaker, ten si během týdne v přátelském utkání proti Hamburku poranil achilovku ale do zápasu v Ibrox Parku bude fit. To samé platí i pro Kyla Laffertyho a Alejandra Bedoyu. Kdo však nenastoupí budou Carlos Bocanegra, Saša Papač, Jamie Ness a Lee Wallace.

Velkým problémem hostí je rozsáhlá marodka, hrát nebudou Paul Burns, Austin McCann, Nick Phinn, Craig Easton, Jason Thomson, Kevin Rutkiewicz, Steven Bell a Steven McDougall. Pars tak budou muset spoléhat na svojí mládež.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.14 - 6.75 - 18.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
St. Mirren FC - Inverness Caledonian  (sobota 16:00)
Fotbalistům St. Mirrenu se v letošní sezóně daří nad očekávání a v tuto chvíli se nacházejí na šestém místě tabulky, tedy v horní polovině SPL. Doposud nasbírali v šestnácti zápasech dvacet bodů, ovšem ve vyrovnané soutěži je porážka s konkurentem může okamžitě poslat na spodek tabulky. Nyní Saints v domácím prostředí přivítají loňského nováčka z Inverness, který je s dvanácti body prozatím na poslední místě.

Nicméně jedna výhra ho může povzbudit a pokud hosté dokážou v St. Mirren Parku zvítězit, tak se mohou vyhoupnout až na deváté místo tabulky. Naposledy svěřenci kouče Terryho Butchera padli na půdě Hearts poměrem 1:2, předtím doma nestačili na silný Celtic. St. Mirren si bude chtít napravit reputaci z minulého kola, kde byl deklasován domácím Celticem výsledkem 0:5. Předtím totiž vybojoval ze tří duelů sedm bodů a nyní na to chce navázat. ¨

V dresu Saints zůstává mimo hru záložník Steven Thomson, po operaci kolene ještě nenastoupí ani Hugh Murray. Další zranění ale kouč Danny Lennon nehlásí. "Určitě se chceme odrazit k lepším zítřkům po velmi, ale velmi špatném výsledku z minulého kola. Soupeř se nyní nachází v mrtvém bodě, kdy se snaží předvádět svou hru, nicméně vždy je velice nebezpečný a musí se s ním počítat," nečeká Lennon lehké utkání.

Kvůli problémům s kolenem nebude k dispozici ani Aidan Chippendale kvůli svalovým problémům, jistotu startu nemají též lehce zranění Josh Meekings (lýtko) a David Proctor (kotník). "V tomto měsíci nás čeká pět zápasů a my chceme, aby to byl doposud zdaleka nejúspěšnější měsíc. Dobře víme o kvalitách St. Mirrenu a pochopitelně se připravujeme na jeho silné stránky, avšak těmi svými bychom rádi překvapili soupeře," řekl Butcher.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.20 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Motherwell FC - Hibernian FC  (pátek 20:45)
V netradiční páteční předehrávce se pokusí fotbalisté Motherwellu napravit zaváhání z minulého kola a mají jediný úkol - opět se alespoň lehce dotáhnout na druhý Celtic a odrazit nápor ostatních protivníků. Domácí totiž disponují pouze sedmibodovým náskokem na čtvrté St. Johnstone a to má ještě duel k dobru. Ovšem nyní je celek z Fir Parku před vlastními fanoušky jasným favoritem a o záchranu bojující Hibs by neměli mít šanci.

Hibernian se totiž v SPL nachází až na devátém místě s pouhými čtrnácti body a je vzdálen pouze o dva korálky od posledního místa. K tomu získal o polovinu bodů méně než jeho páteční protivník a určitě to tak nebude mít jednoduché. Hibs čekají na výhru čtyři kola po sobě, naposledy prohráli na půdě St. Johnstone 1:3. To Motherwell po výhře v Aberdeenu nedokázal doma vsítit branku trápícímu se Dundee United a remizoval tak 0:0.

Domácí se nově musejí obejít bez záložníka Keitha Lasleyho, který má poraněné stehno. Po karetním trestu se vracejí Tim Clancy a po zranění kotníku také Bob McHugh. Na dlouhodobé listině marodů se ale kvůli poraněné achilovce stále nachází Steven Saunders. "Doufáme, že díky zlevněnému vstupnému bude na stadiony chodit více lidí a podpoří nás. V dresu Hibs se vrátil do sestavy Garry O'Connor, který bude největší hrozbou. Minulý duel skončil 2:2, avšak k vidění byla překrásná hra a mohlo to skončit 6:6," řekl Stuart McCall.

Hosté už tedy mohou počítat s útočníkem Garrym O'Connorem, jenže chybět bude kapitán Ian Murray. Nový trenér Hibs Pat Fenlon chce nyní hlavně pozvednout morálku v týmu. "Snažíme se s týmem rozmlouvat a děláme pokroky, ale bude to ještě dlouhý proces. Chce to určitě nějaký ten čas. Musíme si s hráči na sebe zvyknout, navzájem se poznat. Jedno je ale jisté - všichni v týmu chtějí pracovat velmi tvrdě," uvedl Fenlon.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.83 - 3.30 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC16123130:739
2.Celtic FC16112334:1435
3.Motherwell FC1693420:1830
4.St. Johnstone FC1565418:1223
5.Heart of Midlothian1664615:1122
6.St. Mirren FC1655614:1920
7.Kilmarnock FC1647521:2519
8.Dundee United1646621:2618
9.Hibernian FC1635816:2614
10.Dunfermline Athletic1635819:3414
11.Aberdeen FC1534817:2113
12.Inverness Caledonian16331020:3212

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

dnes sa na 90 minut prevtelim na fanusika Dundee United

ale vazne, Celtic nabera v lige trochu formu ale na jej stalost toho musi byt viac.

5-0 proti St Mirren bol velky vysledok ktory urcite vylepsi psychiku obzvlast ked Rangers postracali body a strata na nich uz nevyzera tak hrozivo.

Navyse sa vracia kapitan Scott Brown ktory v tyzdni predlzil zmluvu do 2015 co je dalsia psychicka vzpruha pre kabinu. Ale futbal sa nehra na papieri ale na zelenej paziti.

Tak uvidime, Sport2 Live 13:45.

Reagovat
smazaný uživatel

Motoristi bojujou o titul

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele