Skotská Premier League - souhrn 1. kola

14.08.2010, 15:14, aktualizováno 15.08.2010, 14:57
Komentáře a souhrny
Celtic zvládl svůj první zápas sezony, když zvítězil v Invernessu nejtěsnějším rozdílem. Podobně dopadli i Rangers, ti doma porazili Kilmarnock. Aberdeen vyhrál nad Hamiltonem 4:0 především díky Hartleymu, který proměnil tři penalty, další dva sobotní zápasy skončily nerozhodně 1:1, v neděli si tři body připsal Hibernian...

Motherwell FC - Hibernian FC 2:3

15.08.2010 13:00

Góly: 13. John Sutton, 75. Jamie Murphy (pen.) - 45. Anthony Stokes, 64. Paul Hanlon, 73. Liam Miller

Motherwell v prvním utkání nové sezóny podlehl na domácím hřišti Hibernianu, který si z Fir Parku odváží výhru 3:2. Přitom domácí šli brzy do vedení gólem Suttona, hosté ovšem dokázali ještě do poločasu zareagovat a ve druhé půli strhli vývoj na svoji stranu.

Nebylo překvapením, že Motherwell utkání začal ve stejné sestavě, jako v Evropské lize s Aalesundem, nováčci Blackman a Casagolda tak museli na svoji šanci čekat. Do zápasu lépe vstoupili ofenzivně hrající hosté, Stokes využil v souboji s Reynoldsem svoji sílu a až noha gólmana Randolpha zabránila míči v cestě do vzdálenějšího rohu brány. Vážnější příležitost však přišla ve 13. minutě na druhé straně poté, co Murphy poslal nízký míč do pokutového území, po závaru před bránou se ke střele dostal Sutton a z malé vzdálenosti prostřelil Stacka, 1:0.

Na druhé straně zaváhal Reynolds, ke střele se dostal McBride, ale Randolph míč vyrazil na roh. Vyrovnat se Hibs povedlo v nastavení první půle, kdy Riordan nacentroval do pokutového území, míč posunul Sol Bamba a Stokes srovnal na 1:1. Čtyři minuty po startu druhého poločasu mohli jít hosté do dvougólového vedení, Stokesův dalekonosný pokus ale dokázal špičkami prstů vyrazit Randolph.

Motherwell dostal šanci o chvíli později, kdy Saunders přeskočil Hanlona, Stack ale stál na správném místě. Nebezpečně vypadal centr Humphreyho, po kterém střílel Sutton jen těsně vedle. Akce střídala akci a Randolph musel znovu zasahovat proti střele Riordana. Po následném rohovém kopu ale gólman pod tlakem Bamby na míč nedosáhl a Hanlon ho na vzdálenější tyči nasměroval do brány, 1:2.

Humphrey mohl následně srovnat, mířil však jen do postranní sítě, čehož využili Hibs, Riordan poslal míč Millerovi a ten ho propasíroval pod brankářem až do brány. Motherwellu se sice ihned podařilo odpovědět, když Nish v pokutovém území chytil za dres Blackmana a z penalty snížil Murphy, Hibernian přesto zvítězil 3:2.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Kilmarnock FC 2:1

14.08.2010 16:00

Góly: 16. Kenny Miller, 57. Steven Naismith - 60. Jamie Hamill (pen.)

Rangers ve svém prvním zápase v nové sezóně ukázali, že hodlají získat ligový titul i napotřetí v řadě. První krok splnili a tím bylo vítězství nad Kilmarnockem. K tomu měli domácí brzy našlápnuto gólem Millera, ve druhé půli navíc zvýšil Naismith a Kilmarnock už dokázal jen snížit na zásluhou Hamilla.

Oba týmy vstoupily do utkání i s novými posilami, za domácí hrál od úvodu James Beattie, přestože do týmu přišel teprve včera a hosté nasadili Silvu, Gordona i Daytona. Na domácích bylo od prvních minut vidět, že do sezóny hodlají vstoupit třemi body. Bell musel zasahovat proti střele Millera, který o chvíli poté hlavičkoval po centru Bougherry mimo bránu. Po přihrávce Broadfoota se dostal k další střele, ta však byla zblokována.

Z následného rohového kopu přišel úvodní gól, Broadfootova střela byla Gordonem zablokována na brankové čáře, Fowler se pokusil míč vykopnout, ten se ale od Millera odrazil přímo do brány, 1:0. Kilmarnock se pokusil o odpověď, Da Silva z rohového kopu našel Fowlera, jeho střela však byla tečována Millerem. Premiérový gól v novém dresu si mohl připsat Beattie, Bell ale skvěle zasáhl.

Zaváhání defenzivy Rangers mohl využít Invincibile, McGregor však dokázal míč dostat do bezpečí. Také druhá půle znamenala převahu domácích, Wright navíc uklouznul a Beattie se řítil sám na bránu, v zakončení však dlouho váhal, až míč dokázal vyrazit Bell. Laffertyho ránu chvíli poté tečoval Wright do brankové konstrukce.

Zvyšující se tlak Rangers nasvědčoval druhému gólu, v první příležitosti se Naismith ještě neprosadil, Bell míč dokázal chytit, nedlouho poté však Naismith využil přihrávky Millera a zvýšil vedení na 2:0. Téměř ihned však dostal Kilmarnock šanci zredukovat deficit, Papac totiž v pokutovém území fauloval Daytona a Hamill v 60. minutě z penalty snížil. Rangers do konce utkání drželi míč daleko od vlastní brány a když Whittaker netrefil bránu, skončilo utkání výsledkem 2:1.

Více informací k zápasu

St. Mirren FC - Dundee United 1:1

14.08.2010 16:00

Góly: 74. Sean Lynch - 90. Jon Daly

Dundee United příliš nepřesvědčilo odborníky, že by mohlo hrát opět o třetí pozici, nicméně první utkání ještě nemusí nic znamenat. Navíc Saints jsou před vlastními fandy v St. Mirren Parku vždy hodně obtížným soupeřem a všechny body se zde získávají velmi těžko. I přes naprostou dominanci bylo Dundee nakonec rádo, že uhájilo bod. St. Mirren se dostal dovedení v 73. minutě, avšak minutu před koncem srovnal stav tradiční zabiják Jon Daly.

Diváci se rozhodně nemohli kochat rychlými kombinacemi a zajímavými akcemi, úvodní duel byl především v první půli hodně nervózní. Teprve v závěrečné půlhodině se začaly dít věci. V první půli "hýřili" aktivitou hosté a vytvořili si přeci jen některé šance, žádná sláva to ale nebyla. Až do 20. minuty neviděli příznivci nic zajímavého, poté ovšem zahrozil z přímého kopu Craig Conway. Ten posadil balón přímo na hlavu Garryho Kennetha, perfektní robinsonádu ovšem vytáhl ze svého repertoáru gólman Paul Gallacher.

V domácím dresu byl nejvíce na očích Paul McGowan, jenž v dresu Saints hostuje z Celticu. Jeho přesné pasy a přihrávky hodně usnadňovali hru spoluhráčům. Jenže to platilo spíše v druhém dějství, v tom prvním spíše měli možnosti hostující The Terrors. Z dálky to zkoušel Morgano Gomis, zamířil ale nad branku. Hned na to na něj navázal svým pokusem Prince Buaben, jenže levou tyčku přeci jen o kousek minul.

Po poločase Dundee s aktivitou nepolevilo. Po přenádherné kombinaci Conway - David van Zanten se z čistajasna objevil před domácí klecí David Goodwillie, avšak hlavou nepochopitelně minul. Hned na to pálil z voleje Gomis, tentokráte ovšem včasným zákrokem brance zabránil Steven Robb. Hosté se postupem času snažili ještě zvýšit svůj tlak, jenomže právě oni nechali pootevřené okénko v obraně a soupeř toho dokonale využil.

Po rohovém kopu byl balón odvrácen za vápno, kde čekala nová posila Saints Sean Lynch a přenádhernou střelou z voleje vymetl všechny pavučiny v pravém rohu Pernišovy branky. Dundee od této chvíle ještě více přidalo na obrátkách a svůj útočný stroj se snažilo rozjet naplno. Zasloužené odměny se hosté dočkali v 89. minutě. Po odvážném průniku Gomise stál John Daly v ten správný čas na tom správném místě a zakončil k tyči - 1:1.

Více informací k zápasu

Aberdeen FC - Hamilton Academical 4:0

14.08.2010 16:00

Góly: 19. Paul Hartley (pen.), 45. Paul Hartley (pen.), 51. Zander Diamond, 65. Paul Hartley (pen.)

Aberdeen dokázal konečně po delší době vkročit tou správnou nohou do nového ročníku SPL a ukázal, že loňské deváté místo by se letos v žádném případě opakovat nemělo. The Dons se totiž díky vysokému vítězství dostali do čela tabulky a je dost pravděpodobné, že po prvním kole na vedoucí pozici zůstanou. Nicméně domácí zdolali soupeře díky jedné kuriozitě, hlavní sudí totiž v utkání nařídil proti Hamiltonu hned tři penalty.

Dvě měli domácí k dispozici již v prvním dějství, tu poslední jim sudí daroval uprostřed druhého poločasu. Hattrick si na konto připsala nová posila Aberdeenu Paul Hartley, který proměnil bez větších problémů všechny tři nařízené penalty. Nová hvězda tak zažívala přímo vysněný debut. Další ústřední postavou klání se stal Sone Aluko, který byl ve vápně faulován hned dvakrát. Hamilton celkově ukázal, že ho zřejmě nečeká nic jiného než boj o holé přežití.

V domácím týmu si vedle Hartleyho odbyli svou premiéru také obránce Ardle, záložník Yoann Folly, útočník Josh Magennis a gólman Mark Howard. Hosté hlásili též nová jména v sestavě, byli to Jack Ross, Gavin Skelton, David Buchanan a Gary McDonald. Do zápasů mnohem lépe vstoupil Hamilton. Nejprve z dobré možnosti pálil těsně nad Skelton, následný průnik Imrieho skončil vedle tyče.

Aberdeen poprvé zahrozil v 7. minutě. Z přímého kopu pálil z dobrých třiceti metrů Aluko. Český gólman Tomáš Černý sice nedokázal balón napoprvé zkrotit, avšak následným včasným přikrytím balónu zabránil dorážce. O něco později se už diváci mohli radovat z první trefy, Mensing zatáhl ve vápně Aluka a rozhodčí byl nekompromisní - pokutový kop. Ten bez větších problémů Hartley proměnil. Aluko trápil domácí obranu po celý zápas.

Ještě před druhou trefou zkusil skvělou ránu z větší vzdálenosti, tu ale dokázal Černý parádně zlikvidovat. Ve 40.minutě fauloval před Aluka nováček Jack Ross a bohužel to opět bylo v ohraničeném prostoru - 2:0. Hosty definitivně zlomil pět minut po pauze Zander Diamond, i jeho zakončení nebylo příliš obtížné. Závěrečné trefy se diváci dočkali v 65.minutě. Podruhé v utkání fauloval Mensing, tentokráte byl "obětí" Maguire. Hartley i nyní bez obtíží dokonal svůj třígólový příděl a upravil skóre na 4:0.

Více informací k zápasu

Heart of Midlothian - St. Johnstone FC 1:1

14.08.2010 16:00

Góly: 45. Calum Elliot - 45. Sam Parkin

Hearts se v zápase se St. Johnstonem museli i přes svoji převahu spokojit s remízou 1:1. Oba góly přitom padly v rozmezí dvou minut, v nastavení první půle. Domácí celek dostal do vedení Elliot, ihned však dokázal na druhé straně srovnat Parkin.

Manažer Hearts Jim Jefferies ještě do zápasu nenasadil novou útočnou dvojici Kylea s Elliottem, kteří musí zlepšit svoji fyzičku, přestože do utkání nemohli nastoupit Jonsson, Bouzid, Stevenson, Driver a Obua. To hosté postavili hned tři nové hráče, v bráně nastoupil Enckelman a v útoku Parkin s Haberem. Hearts však do utkání vstoupili lépe, hlavně díky aktivitě Templetona. Mladý subtilní útočník nejprve vystřelil těsně mimo bránu z okraje pokutového území, a když se o chvíli později střelecky prosadil, ukázal asistent rozhodčího nedovolené postavení.

Po přihrávce Templetona měl šanci i Elliot, jeho střela však letěla přímo do rukavic Enckelmana. Také Saints měli pár příležitostí, ke gólu však měli daleko. Craig hledal u vzdálenější tyče Parkina a poté poslal dalekonosnou ránu přímo na Kella. Hosté byli ve 21. minutě přinuceni stáhnout Graingera, který se zranil při srážce s tyčí a nahradil ho Taylor. Oba týmy měly poté méně příležitostí, ojedinělou střelu z dálky vyslal Palazuelos.

Vše se změnilo v nastavení prvního poločasu, kdy se k centru Wallace dostal Elliot a hlavou překonal Enckelmana. Dlouho však vedení Hearts netrvalo, Taylor poslal centrovaný míč a Parkin hlavičkoval přesně do vzdálenějšího rohu brány, 1:1. Po přestávce měla hra podobu bitvy ve středu pole, což nemohlo skončit jinak, než vyloučením Andersona ze 73. minuty, jenž stylem karate kopl do lýtka Santanu. Hearts se snažili posílit útok a nasadili nováčka Kylea. Pro něj zápas skončil zraněním na hlavě po srážce s Davidsonem a pro oba týmy remízou 1:1.

Více informací k zápasu

Inverness CT - Celtic FC 0:1

14.08.2010 13:15

Góly: 56. Paddy McCourt

Celtic vstoupil do sezóny vítězně, na hřišti Invernessu se sice se vstřelením gólu natrápil, v 56. minutě však o vítězi utkání rozhodl přesnou střelou Pat McCourt, který se tak kouči Lennonovi odvděčil za důvěru.

Křídelní záložník McCourt měl v sestavě Celticu nahradit Aidena McGeadyho, který v pátek odešel do Spartaku Moskva a lépe se mu to snad ani povést nemohlo. Za Celtic překvapivě nastoupil už od začátku záložník Scott Brown, který se dokázal zotavit po zranění kotníku. Hosté však do utkání příliš dobře nevstoupili a v počátečních fázích hry měl soupeř navrch. Nebezpečně pronikal k bráně Celticu Hayes, než ho však Loovens dokázal zastavit. První střelu směrem k bráně tak vyslal po centru McCanna až Rooney, ale nemířil přesně.

Po 18. minutách hry měl ještě větší příležitost Odhiambo, také on však přestřelil. Postupně se začali do hry dostávat i hosté a zajímavě vypadala příležitost Maloneyho, který vyzrál na ofsajdovou past, v zakončení si však dobře neporadil. Krátce po půlhodině hry musel poprvé zasahovat gólman Zaluska, který by měl zastoupit Artura Boruce, s rychlou střelou Rooneyho si ale poradil.

Inverness zahazoval své šance, což se mu brzy mohlo stát osudným, ke střele se totiž dostal Ledley, míč však odrazil Tokely. Po rohovém kopu Mulgrewa se k míči dostal Samaras a mohl proklínat svoji smůlu, Ross totiž na brankové čáře míč zastavil. Do druhé půle vstoupil Celtic mnohem aktivněji, S Ledleyho pokusem si ještě Esson bez problémů poradil.

V 56. minutě však zůstali domácí diváci jako opaření, McCourt vystřelil z hranice pokutového území, míč se vyhnul nohám obránců a skončil za zády gólmana Essona, 0:1. Zatímco autor vedoucí branky byl ošetřován kvůli poranění hlavy, jenž utrpěl při oslavách vstřelené branky, dostal se do pokutového území Invernessu Brown, jeho následnou střelu ale Esson lapil.

Hráči ve světle zelených dresech měli stále větší převahu, na střílenou přihrávku Maloneyho však Fortune nedosáhl a míč skončil mimo bránu. Do další příležitosti se Maloney dostal díky aktivitě Do-Riho, Tokely ovšem dokázal míč zblokovat na roh. Invernessu docházel dech a na další inkasovanou branku to vypadalo poté, co míč dostal Forrest, jenž nahradil McCourta, ten však bránu nepochopitelně přestřelil. V posledních minutách hry ještě Esson zasáhl proti další střele Forresta a zvýšit už nedokázal ani Du-Ri.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Aberdeen FC11004:03
2.Hibernian FC11003:23
3.Rangers FC11002:13
4.Celtic FC11001:03
5.Dundee United10101:11
 St. Mirren FC10101:11
 Heart of Midlothian10101:11
 St. Johnstone FC10101:11
9.Motherwell FC10012:30
10.Kilmarnock FC10011:20
11.Inverness Caledonian10010:10
12.Hamilton Academical10010:40

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
ajurik

Nádherný to gól.

Reagovat
smazaný uživatel

A mohlo jich být více. Např. Forrest i když ta jeho první tutovka

Reagovat
ajurik

Přesně, ale i Inverness měli šance hlavně v prvním poločase, jestli tak budou hrát dál, tak se v pohodě zachrání.

Reagovat
smazaný uživatel

V prvním Celtic naprosto zastínili hlavně aktivitou mohlo to být napínavější ve druhém poločase, ale Celtic si to víc než zkušeně pohlídal

Inverness však zaslouží

Reagovat
ajurik

Reagovat
$dolar$

Misun alespon na lavce?

Reagovat
smazaný uživatel

jo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele