Skotská Premier League - preview 1. kola

14.08.2010, 08:52, aktualizováno 15.08.2010, 09:42
Previews
Úvodní kolo skotské ligy dnes zakončí utkání Motherwellu s Hibernianem. Loni oba týmy bojovaly o start v evropských pohárech a také byly schopny ve vzájemných střetnutích vyprodukovat hodně branek. Co předvedou tentokrát?
Motherwell FC - Hibernian FC  (neděle 13:00)
Fotbalisté Hibernianu před sezónou lehce oslabili kádr, proto se jim v boji o pohárovou Evropu druhý rok po sobě příliš nevěří. O něco větší ambice se dávají jeho soupeři z Motherwellu, který by se měl minimálně poprat o nejlepší šestici.

Podle odborníku budou o horní polovinu tabulky bojovat právě tyto dva celky a pro psychiku může být úvodní kolo hodně důležité. Očekává se tak opatrné vystoupení s minimem branek.

Motherwell byl nejvíce vidět na konci loňské sezóny, kdy v jeho dvou zápasech padlo neuvěřitelných 18 branek. A téměř nikdo nezapomene na naprosto šílenou remízu 6:6. Ptáte se s jakým soupeřem? Ano, byl to zrovna Hibernian. Nyní ale není útočný potenciál tak velký, aby se něco podobného mohlo opakovat. Pro domácí hraje forma, v Evropské lize totiž dokázali přejít přes dva soupeře až do 4. předkola.

I když měli o něco lehčí protivníky než jeho nedělní soupeř, Hibernian bylo také v dvouduelu favoritem. Jenže na slovinský Maribor nemělo ani náhodou a vypadlo zaslouženě po celkovém skóre 2:6. V přípravě zavítali hosté na holandskou půdu, kde odehráli všechna významnější přípravná střetnutí. Žádný velký propadák to v žádném případě nebyl. Nyní navíc hlásí dobrou zprávu, v kádru totiž asi zůstane největší hvězda Derek Riordan.

Ten má spoustu nabídek, nicméně ještě tuto sezónu bude chtít s týmem uspět. Hosté se budou muset obejít bez potrestaného obránce Iana Murraye, avšak zpátky na hřišti by po problémech s lýtkem měli být důležitý útočník Colin Nish a též nepostradatelný gólman Graham Stack. "Nejsme špatný tým, loni jsme skončili na čtvrtém místě. Na Maribor jsme již zapomněli. Hodně by nám měli pomoci fanoušci. Příprava špatná nebyla, je čas ji zužitkovat v neděli," uvedl suspendovaný Murray.

Motherwell se může těšit na debut útočníka Estebana Casagolda, který v týmu hostuje z anglického Blackburnu. Stejný osud čeká též na Nicka Blackmana. Hosté mají štěstí na zdravotní stav, ten je totiž u všech hráčů přijatelný. "Rádi bychom začali stejně jako Hibernian končilo loňskou sezónu. Pokud se to povede, mohli bychom opět získat body proti Celticu či Rangers. A Old Firm by už nemuselo být soubojem o titul," uvedl s úsměvem kouč Craig Brown.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.25 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Inverness Caledonian - Celtic FC  (sobota 13:15)
Fanoušci jsou především nažhavení na představení Celtiku. Ten totiž už téměř dva roky tápe a nedokáže se měřit ani s Rangers ani s průměrnými evropskými kluby. Nyní otevírá nový ročník proti papírovému outsiderovi z Inverness, nováček soutěže by se měl prát především o záchranu.

Celtic ale v minulém ročníku ukázal, že ztratit cenné body může vskutku s každým. V pátek z klubu odešla ikona Aiden McGeady do ruského Spartaku Moskva za 9,5 miliónu euro. Základní jedenáctka se proto celkově oproti minulému ročníku tradičně výrazně obmění. V osmnáctičlenném výběru prozatím chybí Milan Mišůn, který ještě v přípravě hrál v základní sestavě. Avšak jeho příležitost může klidně přijít. Brankářskou jedničkou je prozatím Polák Lukasz Zaluska, Celtic však posilu mezi tři tyče stále hledá.

Nový devětatřicetiletý trenér Neil Lennon bude postrádat zraněného novice do útoku Garyho Hoopera, poraněný kotník nepustí do hry ani Scotta Browna. Otazník k tomu visí nad startem další posily Thomase Rogneho. Svůj debut by si měl odbýt izraelský záložník Beram Kayal, po nemoci by měl být fit James Forrest. "Žádný extrémní tlak před sezónou Celtic necítí, ten největší ho čeká až v Old Firm," odmítá podcenění soupeře domácí hráč Adam Rooney.

"Na sezónu se stejně jako ostatní kluby hrozně těšíme. Doufáme, že nám k úspěchu pomohou naší fanoušci, my bychom se jim na oplátku odměnili na konci sezóny s prvoligovou příslušností," maluje si Rooney mistrovské plány. Inverness v čele s trenérem Terry Butcherem nemůže využít služeb veterána - útočníka Chrise Innese, který je mimo hru kvůli karetnímu trestu. Nicméně po svalových problémech by se do sestavy mělo vrátit duo Johnny Hayes - Stuart Golabek.

Největší ztrátou pro navrátilce v SPL je absence hvězdného forvarda Richieho Forana, jenž bude kvůli problémům s kolenem mimo hru ještě minimálně tři týdny. Pro ofenzívu Inverness to rozhodně není dobrá zpráva. Favoritem je určitě Celtic, který přes slova ofenzivního záložníka Paddyho McCourta vyhlašuje svůj útok. "Letos nechceme hrát druhé housle, tentokráte budeme hrát na té správné straně - a to na té vítězné."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 7.00 - 4.40 - 1.35
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Rangers FC - Kilmarnock FC  (sobota 16:00)
Obhájce titulu Rangers FC vstoupí do nové sezóny zápasem na domácím hřišti s Kilmarnockem, který měl na rozdíl od svého soupeře velké starosti s udržením se v soutěži. Se začátkem ročníku se však rozdíly mažou a pro domácí bude důležité s outsiderem nezaváhat.

Domácí vstupují do nové sezóny se značně oslabeným kádrem, další hráči přitom ještě mohou odejít. Madjid Bougherra odmítl vyloučit možnost, že by z týmu před koncem měsíce odešel a stále čeká na nabídky. Bougherra má na Ibrox Parku ještě dvouletou smlouvu a je zde šťastný, pokud by však přišla nabídka, která by se nedala odmítnout, neváhal by. O hráče je údajně zájem v Arsenalu a Liverpoolu, obránce však zatím překvapivě zůstává.

"Mám tady ještě dvouletý kontrakt a jsem tu šťastný, nedělalo by mi problém tu zůstat. Ale pokud by tu byla velká příležitost pro klub, nebo pro mě, uvidíme, co se stane. Jsem připravený na novou sezónu a celý tým chce prokázat, že znovu dokáže vyhrát titul, už se nemohu dočkat prvního zápasu. Je tu stejný tým a stejní hráči, jako minulý rok, všichni se tu známe. Pokud bychom měli nějaká zranění, pak by to mohl být problém. Ale myslím, že někdo nový ještě určitě přijde, v tom jsem si jistý," sdělil klíčový obránce Rangers.

Zatímco domácí přes léto šetřili, manažer Kilmarnocku Mixu Paatelainen měl během léta hodně starostí se sestavením týmu pro novou sezónu. Paatelainen využil své rozsáhlé kontakty, aby přivedl gólmana Kylea Letherena, Mohamadoua Sissoka, který může hrát v obraně, nebo záloze, dále středopolaře Davida Silvu, levého obránce Bena Gordona a křídlo Jamese Daytona.

"Je to první zápas sezóny a chceme na něj být připravení, ale mnoho týmů se zlepší až po začátku sezóny. Před sezónou kladete důraz na fyzičku a taktickou stránku hry, ale určitý rytmus naberete až se začátkem sezóny. Hráči, kteří přišli, jsou fantastičtí na hřišti i mimo něj," chválí nové posily Paatelainen.

Do úvodního zápasu nenastoupí na straně hostů Mehdi Taouil a Alan Combe, kteří se zotavují po operaci. Rangers budou chybět zranění Andy Webster a John Fleck, suspendovaný je navíc Lee McCulloch.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.17 - 6.00 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
St. Mirren FC - Dundee United  (sobota 16:00)
Dundee United zažilo v loňském roce velmi úspěšnou sezónu a proto nebylo třeba sahat k radikálním změnám. Na lavičce zůstal Peter Houston a ani kádr se příliš neobměnil. Dundee dokázalo po skvělém závěru sezóny vybojovat třetí místo a jako třešnička na dortu jim do kapsy spadla také trofej z národního poháru. Dundee proto bylo druhým nejúspěšnějším klubem ve Skotsku a nyní tak bude bojovat ve 4. předkole Evropské ligy.

St. Mirren má naopak zcela odlišné starosti a je jasné, že na něj žádné bílé koně nečekají. Už v loňské sezóně udržel nejvyšší soutěž před dotírajícím Falkirkem zuby nehty a nyní společně s Kilmarnockem, Inverness a Hamiltonem by měl opět mohutně bojovat o SPL. Rozhodovat by mohly především vzájemné zápasy, rozdíly mezi favority a outsidery se ve Skotsku začínají celkem zvyšovat. Proto jsou The Terrors v souboji se Saints jasnou volbou.

Dundee United může jistě těšit účast forvarda Francisca Sandazy, který má v úvodu problémy s podkolenní šlachou. Avšak páteční zprávy potvrdily, že minimálně na lavičce chybět nebude. Houston však určitě nenasadí Dannyho Swansona, jenž je vykartován. "Loni jsme zažili fantastický rok a proto se těšíme na ten další. Všichni doufáme, že bude minimálně stejně úspěšný," vyjádřil se Houston se svými přáními.

"Pochopitelně máme co zlepšovat a tohle bude teprve naše první prověrka. Chceme, aby naše výsledky byly postupem času stále lepší a lepší. Minule se nám to opravdu vyplatilo," má Houston před výkopem optimistickou náladu. St. Mirren je na tom s marodkou podobně. Fanoušci věří, že se stačí dát do kupy forvard Craig Dargo, který není úplně fit. Kvůli přetrženým vazům v koleni s jistotou nenastoupí David Barron, karetní trest si bude odpykávat Michael Higdon.

Saints se před sezónou zaměřili na vyztužení defenzívy. Tu posílil David van Zanten (přišel z Hamiltonu), kterého moc chtěl nový trenér Danny Lennon. "V týmu je hodně zkušeností, St.Mirren je zvyklý hrát o záchranu. Nemyslím si, že bychom byli na odpis. A nemusíme dokonce ani hrát o předposlední místo," snaží se pozitivně myslet van Zanten. A je klidně možné, že má pravdu. Saints totiž vždy dokázali zatáhnout včas za záchranou brzdu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.10 - 3.20 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Aberdeen FC - Hamilton Academical  (sobota 16:00)
V loňském ročníku rozhodně Aberdeen nepředvedl to, co se od něho očekávalo. Během minulé sezóny postupně spadl až na dno SPL, navíc si udělal velkou ostudu v evropských pohárech. Nyní ale přichází úplně jiný svět, jiné možnosti. Aberdeenu se povedly základní věci včetně udržení sponzora a určitě o poháry bojovat chce.

Neúčast v nejlepší šestici podruhé za sebou by byl obrovský neúspěch. A toho se ambiciózní klub vskutku dožít nehodlá. Podle mnohých má ideální možnost vstoupit do nové sezóny tou správnou nohou. Hamilton je totiž po předchozí velice vydařené sezóně pasován za kandidáta sestupu, oslabení kádru je hodně zřejmé. Jenže The Accies umí vždycky překvapit a pokud se naladí na tu správnou frekvenci, jsou těžko k zastavení.

To předvedli především v předchozím ročníku, v závěru sezóny drtili jednoho slavnějšího soupeře za druhým. Aberdeen je co se týče výsledků velkou neznámou, v přípravě nesehrál žádné utkání s kvalitním soupeřem a proto ho prověří až ligový ročník. Hamilton je na tom sice podobně, ovšem přeci se dá jeho herní styl očekávat snadněji. The Dons opět dali příležitost trenérovi Marku McGheemu, který tentokráte nechce hrát na spodku ligy.

"V přípravě jsme odvedli velký kus práce a budeme na tom pracovat i teď, kdy začínáme naostro. Máme co napravovat a já věřím, že konečně můžeme pravidelně sbírat ligové body. Naším cílem je se vrátit do pohárové Evropy, jinak budeme zklamaní," nemá McGhee zrovna malé nároky. V defenzívě postrádá důležitého beka Richarda Fostera, ovšem po lehkém zranění je připraveno trio Sone Aluko - Andrew Considine - Peter Pawlett.

Svůj debut by si měl v červenobílých barvách odbýt nově příchozí hvězdný útočník se zabijáckým instinktem Paul Hartley. Hamilton nevyužije služeb kapitána Alexe Neila, který lečí zraněnou kyčel. Poraněný kotník ještě musí rehabilitovat Mark McLaughlin, ani on tedy do úvodního duelu nezasáhne. Hosté nevyužijí ještě jeden základní článek sestavy, James Gibson nyní odpočívá po operaci zkříženého vazu v koleni.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.25 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Heart of Midlothian - St. Johnstone FC  (sobota 16:00)
Heart of Midlothian vstupuje do nové sezóny domácím zápasem se St. Johnstonem. Zatímco domácí mají po nepovedeném minulém ročníku za cíl zajistit si místo v Evropě, hostům bude stačit setrvání v soutěži.

Hearts se pokusí v nadcházející sezóně napravit až šesté ligové místo, které je bráno jako velké zklamání. Navzdory tomu všemu je však v Edinburghu obrovský zájem o fotbal, už pošesté v řadě se na zápasy Hearts prodalo přes 10 000 permanentek, domácí se proto mohou spolehnout na skvělou diváckou kulisu. O touze znovu bojovat o nejvyšší ligové příčky hovoří i seznam posil. Přestože přes léto odešlo několik hráčů, přišli plnohodnotné náhrady, například útočníci Kevin Kyle a Stephen Elliott, nebo obránce Falkirku Darren Barr.

Kouč Jim Jefferies chápe, že Hearts mají náročné příznivce a hodlá jim proto vynahradit zklamání z poslední sezóny. "Není to jen o ambicích Jima Jefferiese, hlavním cílem celých Hearts je být na vrcholu tabulky, bojovat o evropské poháry a být konkurencí pro Old Firm. Tento klub má svá vlastní očekávání, které my musíme naplnit. Všichni očekávají, že tady uvidí dobré Hearts, hrající pohledný fotbal a my jim to musíme splnit. Není to ale tak snadné, víme, že mezi Old Firm není velký rozdíl a je tu několik klubů se stejnými ambicemi, takže by to měla být úžasná sezóna," myslí si Jefferies.

Jefferies by v sobotu mohl poprvé nasadit novou útočnou dvojici, společně se Stephenem Elliottem by měl nastoupit Kevin Kyle, jenž se zotavil po operaci slabin. V úvodním zápase však budou chybět potrestaní Eggert Jonsson, Ismael Bouzid a Ryan Stevenson, mimo hru jsou navíc zranění David Obua, Andy Driver a Gary Glen.

Také manažer St. Johnstonu Derek McInnes doufá v dobrý start do ligy, přestože vše mluví proti němu. Nedávno totiž vyšlo najevo, že St. Johnston z celkových třinácti prvních zápasů v SPL ve své historii dokázal vyhrát pouze jednou a to před 35 lety proti Dundee United. McInnes se však na historii neohlíží, podle něj je tým skvěle připraven.

"Nikdy jsem si této statistiky nevšiml, než mi to někdo ve čtvrtek řekl, ale vůbec to na mě nepůsobí. Tento tým nemá nic společného s týmem, který v minulé sezóně remizoval 2:2 s Motherwellem v McDiarmid Parku. Chtěli bychom dobře vstoupit do sezóny a tohle je perfektní možnost, jak toho dosáhnout. Mám rád Tynecastle a měl jsem ho rád už jako hráč. Je tu stadion, který produkuje úžasný entuziasmus a atmosféra je tu vždy jako na pohárovém zápase," prohlásil McInnes.

Zatím není jisté, zda budou moci hosté nasadit Kevina Rutkiewicze, Davea Mackaye a Michaela Duberryho, o jejichž startu se teprve rozhodne. Dlouhodobě zranění jsou však Martin Hardie, Peter MacDonald a Kevin Moon, ti budou mimo hru nejméně do září.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.88 - 3.25 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Hibernian FC00000:00
 Hamilton Academical00000:00
 Motherwell FC00000:00
 Heart of Midlothian00000:00
 St. Johnstone FC00000:00
 Aberdeen FC00000:00
 Inverness Caledonian00000:00
 Kilmarnock FC00000:00
 St. Mirren FC00000:00
 Dundee United00000:00
 Celtic FC00000:00
 Rangers FC00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Rangers

Reagovat
Devil

Reagovat
smazaný uživatel

C eltic

E ven

L ost

T o

I nverness

C aley

Reagovat
smazaný uživatel

Stand Free whereever you may be, we're famous Aberdeen!

Chce to zpět pohárovou Evropu!

Reagovat
smazaný uživatel

zabudni

Dons budu prepadakom. Odkedy prisiel McGhee ide to s nimi este strmsie dole vodou.

Priprava 0 bodov. Jeden vysledok z nej hovori za vsetky:

Fraserburgh (Highland League-5.liga) 3 Aberdeen 1...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele