Skotská Premier League preview - 24. kolo

26.01.2008, 09:39, aktualizováno 27.01.2008, 10:38
Previews
Pokud chtějí fotbalisté Celtiku stáhnout hrozivý sedmibodový náskok vedoucích Rangers, musí v dnešním utkání porazit Falkirk. Rangers si totiž ve včerejším zápase snadno poradil se St. Mirren 4:0.
Aberdeen FC - Heart of Midlothian  (sobota 16:00)
Aberdeen se stále drží v popředí tabulky, narozdíl od svého soupeře. Hearts jsou tento rok nepochybně největším zklamáním, uvidíme zda dokáží překvapit právě v Aberdeenu.

Aberdeenu se minulé ligové kolo příliš nepovedlo, prohra 0:3 s Dundee United rozhodně neodpovídá kvalitě mužstva. Aberdeen je v současné době na páté pozici v tabulce, i když na třetí Dundee ztrácí jen dva body. Kouč domácích Jimmy Calderwood, upozorňuje své svěřence před podceněním soupeře. "Stephen je dobrý kouč a jmenování ho manažerem by určitě dobrý tah," promluvil o svém protějšku na lavičce hostí, Stephenu Frailovi. "Je vidět, jak se jejich výkony v posledních hrách pomalu zlepšují. Oni mají skupinu asi padesáti hráčů, kteří klidně mohou nastoupit do zápasu, proto u nich zranění nejsou žádný problém," řekl o svém soupeři Calderwood. Aberdeen bude postrádat několik stabilních hráčů. Richie Byrne, Karim Touzani a Sone Aluko mají problémy se zraněním, zatímco Mair, Foster a Duff se do sestavy vrací. Diváci neuvidí ani Michaela Harta, který dokončuje přestup do Prestonu.

Novým hlavním koučem Hearts se stal Stephen Frail a určitě se bude chtít dobře uvést. Žádná velká změna to ale není, už dříve byl hlavní trenérskou postavou Edinburghského mužstva, papírově ale byl manažerem Korobochka, který se teď vrátil do role sportovního ředitele. Minulý zápas se Hearts nepovedl podle představ, v ligovém poháru podlehli Motherwellu, zatímco v Premier League si minulý týden připsali po dlouhé době první výhru. Frailovi ale bude chybět Calum Elliot a Marius Zaliukas. S tréninkem ale už začala dvojice Driver, Cesnauskis.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.30 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hibernian Edinburgh - Gretna FC  (sobota 16:00)
Hibernian přivítá na svém stadionu poslední tým tabulky Gretnu a fanoušci domácích očekávají jasné vítězství. Gretna v minulém ligovém kole překvapila a po dlouhé době získala tři body.

Finský kouč Hibernianu, Mixu Paatelainen, může využít kompletní sestavu. Do hry se vrací Gathuessi, Donaldson, Lewis Stevenson i Steven Fletcher, Hibernian tak nastoupí ve velmi silné sestavě. Minulý zápas se Hibernianu nepovedl. Prohrál s Hearts 0:1 a je na osmé příčce tabulky. Maročan Benjelloun je rád, že přišla změna na manažerském postu a svého nového kouče chválí. "Máme šanci pracovat s úplně novým a velmi dobrým manažerem. Bezproblému mu všichni rozumíme a výhodou je, že byl útočník. Je to dva roky co jsem v Edinburghu. Vedl mně Mowbray, který byl dříve obránce, Collins, ten hrával jako záložník a nyní Mixu, který byl hrotem," řekl o svém novém kouči Benjelloun.

Gretně se minulý zápas v lize povedl a po dlouhé době zvítězila. Dvěma inkasovanými góly to odnesl Falkirk. Kouče Ironse ale může mrzet, že v utkání ztratil Fabiana Yantorna, který si poškodil kolenní vaz. Irons trvá na tom, že jeho tým může v nastolené formě pokračovat. "Tento rok jsme proti Hibs hráli už dvakrát a pokaždé jsme těsně prohráli, tentokrát ale máme velkou šanci uhrát body," prohlásil Irons.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.80 - 6.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Kilmarnock FC - Dundee United  (sobota 16:00)
Souboj dvou týmů z opačných pólů tabulky nabídne ve 24. kole skotské nejvyšší soutěže střetnutí domácího Kilmarnocku, jenž se nachází na jedenácté pozici a třetího Dundee United.

Hostující tým v minulém kole porazil na svém stadionu v důležitém utkání o třetí příčku Aberdeen 3:0 a stále tak drží velmi reálné šance na Pohár UEFA. Parta okolo Barryho Robsona, kterého mimochodem sledují kluby jako jsou Newcastle nebo Celtic, nevyhrála poslední tři utkání na půdě soupeře a dnes to bude chtít změnit. Manažer Craig Levein se však bude muset obejít bez záložníka Dannyho Swansona, který utrpěl zranění kolena. United se obávali, že bude mít bývalý hráč Berwicku vážně poškozené vazy, když ho minulý víkend v utkání proti Aberdeenu odnášeli z hřiště na nosítkách. Jeho zranění naštěstí nemělo dlouhodobé následky a v pátek opět začal trénovat. Sházet bude i vytáhlý obránce Lee Wilkie, Steven Robb a Keith Watson. Gólman Grzegorz Szamotulski bude zápas pravděpodobně sledovat pouze z lavičky a do brány se postaví Lukasz Zaluska.

Pokud se hra Kilmarnocku nezlepší, budou muset svěřenci Jima Jefferiese začít řešit problém s udržením se v soutěži. Na poslední Gretnu sice mají náskok luxusních devíti bodů, ale do konce sezony ještě pár zápasů chybí a Gretna může jít klidně výkonnostně nahoru. Domácí tým se bude muset obejít bez svého nejlepšího střelce Colina Nishe, jenž si odpykává dvou-zápasový trest. Záložník Eric Skora má potíže se stehenním svalem a na hřišti se též neobjeví. Listina zraněných se však zužuje. Do tréninku se zapojili David Lilley a Rhian Dodds, na hřišti se dnes zřejmě ale ještě neobjeví. Kapitán Killie Garry Hay připomíná že tým musí zapomenout na špatné výsledky a upírat své pohledy k dalším střetnutím. "Nemůžeme říct, že jsme na špatným místě v tabulce, jsme na této pozici kvůli našim výsledkům. Musíme se soustředit na další zápasy a dozadu se vůbec neohlížet. Jestliže se budete ohlížet zpět na špatné výsledky budete stále nervózní. My se díváme vpřed a budeme chtít obrat o body Hearts a St. Mirren," prohlásil Hay.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.25 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Motherwell FC - Inverness Caledonian Thistle  (sobota 16:00)
Na Fir Parku diváci uvidí souboj domácího Motherwellu, jenž se nachází na čtvrté pozici, a sedmého Invernessu.

Domácí stále drží kontakt s příčkami zaručující účast v evropských pohárech. Za třetím Aberdeenem zaostávají pouze o skóre. Svěřencům Marka MgGheeho se příliš nepovedlo poslední utkání, kdy prohráli na hřišti devátého St. Mirrenu 1:3. Motherwell bude muset na tento zápas zapomenout a svou pozornost upřít k sobotnímu souboji, ve kterém se bude muset obejít bez Chrise Portera. Útočník si poranil koleno v úterním zápase Skotského poháru proti Hearts, který Motherwell vyhrál 1:0. Na zápas proti Celtiku, který se odehraje ve středu, by však už mohl být Porter fit. Do utkání nezasáhne ani Jim Paterson, ten si odpykává dvouzápasový trest. Naopak uzdravený Steven McGarry se pravděpodobně na hřišti objeví.

Svěřenci Craiga Brewstera nastoupili v minulém kole k těžkému utkání proti Rangers, s nimiž prohráli těsně 0:1 a další zápas proti Motherwellu nebude o moc jednodušší. Caley se ale na hřištích soupeře daří. Z posledních čtyřech utkáních na cizí půdě si Inverness třikrát odvezl plný bodový zisk. Hostům bude znovu scházet Phil McGuire. Obránce si ještě odpykává třízápasový trest, a tak by ve středu obrany mohl s Davidem Proctorem nastoupit Grant Munro.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.30 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rangers FC - St. Mirren FC  (sobota 16:00)
Rangers jsou ve skvělé formě, o čemž jasně hovoří pět vítězství v Premier League v řadě. Na Ibrox Park ale přijíždí St. Mirren, který přestože je v tabulce až na deváté příčce, v posledních zápasech rozhodně nezklamal.

Minulé ligové kolo sehráli Rangers v Invernessu a výhrou 1:0 si před Celtikem pojistili první příčku tabulky. Walter Smith bude ale postrádat hodně hráčů. Lee McCulloch je nemocný, Kevin Thomson a Steven Smith mají zranění slabin a Andy Webster je stále mimo kvůli zranění kolene. Chybět možná bude i Daniel Cousin, který je na odchodu do Fulhamu. "Cousin projevil zájem hrát v Anglii a já mu nebudu bránit v přestupu. Bude to tak lepší pro všechny," řekl k odchodu opory svého týmu kouč Walter Smith.

St. Mirren v posledních zápasech své fanoušky překvapil. Výhru nad Hibernianem a Motherwellem nikdo nečekal, ve formě hrající St. Mirren ale tentokrát změří síly s týmem, z kategorie nejsilnějších. Obránce St. Mirrenu David Barron trvá na tom, že tým na konci sezóny nebude bojovat o setrvání v soutěži, ale o vyšší pozice, než na kterých je v současnosti. Upozorňuje ale, aby tým neusnul na vavřínech a dál tvrdě pracoval. "Náš hlavní cíl je zůstat v lize, ale Gretna je na tom teď mnohem hůř než my. Máme už velký náskok a díváme se před sebe, na ještě lepší pozice," řekl Barron.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.18 - 6.50 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Falkirk FC - Celtic FC  (neděle 15:00)
Obhájce titulu Celtic, který nyní okukuje druhou příčku skotské ligy, zavítá na stadion šestého Falkirku.

V sestavě hostí nastoupí po dlouhé době bok po boku dva nejdůležitější hráči – Shunsuke Nakamura a Aiden McGeady. Japonský záložník byl dlouhodobě zraněn, ale v minulém kole se už v základní jedenáctce objevil. Mimo hru však byl poslední zápas irský expres, který si odpykával trest. Manažer Gordon Strachan má ale nyní oba hráče k dispozici a určitě to budou právě oni, kdo bude v dnešním střetnutí zelenobílé táhnout. "Byl jsem velmi zklamán, když jsem si musel odpykávat trest. Byla to moje první stopka. Nikdy před tím jsem vykartovaný nebyl. Vždy se těmto věcem vyhýbám. Možná si na mě rozhodčí zasedl, možná to byla moje chyba. Zkrátka jsem si ten zákrok špatně načasoval. Teď se ale musím soustředit na tento zápas a doufat že se vrátím do týmu," hovořil o událostech z prosincového zápasu proti Invernessu McGeady.

V sestavě katolíků bude pro změnu chybět Jan Venegoor of Hesselink. Nizozemský útočník minulý týden utrpěl po srážce se Simonem Fordem ošklivou tržnou ránu v obličeji. Debut v dresu Celticu se moc nepovedl krajnímu obránci Andreasu Hinkelovi, jenž si poranil stehno a je také mimo hru. A útočník Derek Riordan, o kterého se zajímá anglický klub Burnley, má potíže s žaludkem a střetnutí s Falkirkem též vynechá.

Kouč domácích John Hughes na své hráče naléhá, aby podali proti Celticu velmi dobrý výkon a neopakoval se tak zápas s Gretnou, která Falkirk porazila v minulém kole 2:0, a Aberdeenem, s nímž prohráli v rámci Skotského poháru 1:3. V posledním vzájemném zápase s glasgowským týmem si Higdon a spol. odvezli ze Celtic Parku výprask 0:4. Hughes by chtěl v odvetě odehrát důstojnější roli a upozorňuje zejména na dvojici křídelních záložníku, jimiž jsou již zmiňovaní Shunsuke Nakamura a Aiden McGeady.

"Poslední dva zápasy proti Celticu pro nás neskončily příliš dobře. Jednou jsme prohráli 1:4 a poté 0:4. Celtic má spoustu skvělých hráčů a navíc to jsou obhájci titulu. McGeady a Nakamura jsou naprostí géniové. McGeady hraje ve velké fazoně po celou sezonu a s přibývajícím věkem a zkušenostmi bude stále lepší. Četl jsem, jak Nakamura prohlásil, že se chce vrátit zpět do formy, já však doufám, že s tím ještě jeden zápas počká," řekl domácí manažer. Mladý brankář ve službách domácích Tim Krul, jenž je ve Skotsku na hostování z anglického Newcastlu, si v zápase Skotského poháru proti Aberdeenu vykloubil rameno a zhruba tři měsíce si nezachytá. V bráně nahradí Robert Olejnik. Na listině zraněných je pak ještě útočník Michael Higdon.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.25 - 3.80 - 1.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC21162348:1750
2.Celtic FC21144352:1746
3.Dundee United231121035:3035
4.Motherwell FC21112831:2835
5.Aberdeen FC2396828:3233
6.Falkirk FC2395934:3732
7.Inverness Caledonian Thistle231011231:3631
8.Hibernian Edinburgh2277829:2928
9.St. Mirren FC21741016:3225
10.Heart of Midlothian23661133:4024
11.Kilmarnock FC23571123:3322
12.Gretna FC22341519:4813

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele