Skotská Premier League - souhrn 24. kola

10.02.2010, 22:51
Komentáře a souhrny
Celtic oživil naděje na zisk mistrovského titulu. Dvěma góly ve dvou minutách zdolal Hearts, a jelikož vedoucí Rangers jen remizovali v Motherwellu, snížil ztrátu na první místo na osm bodů. Falkirk doma prohrál s Kilmarnockem a bodovali i další jeho soupeři v boji o záchranu, Hamilton dokonce uspěl v Dundee.

Motherwell FC - Rangers FC 1:1

10.02.2010 20:45

Góly: 28. Tom Hateley - 80. Kris Boyd

Rangers opět ztratili s Motherwellem body. Outsider šel jako už mnohokrát do vedení, favorit poté tlačil, ale dokázal jen vyrovnat.

Domácí poslal do vedení po necelé půl hodině hry Tom Hateley, avšak jak bývá většinou zvykem, Jezdci dohnali manko deset minut před koncem. Trefil se kdo jiný než Kris Boyd a alespoň zachránil čest hostů. Ti příliš smutnit nemusejí, stále mají na čele osmibodový náskok. Motherwellu bod stačil k udržení pátého místa a přiblížil se čtvrtému Dundee.

Motherwell vstoupil do zápasu vskutku lépe. V úvodní možnosti se ocitl po pasu Hateleye John Sutton, hlavou však cíl minul. Hned na to se pokusil změnit stav Lukas Jutkiewicz, jenže na brankové čáře se tentokráte vytáhl gólman Alan McGregor. Následně vyděsil hosty aktivní Sutton, proti vedoucí brance byl ale i nyní McGregor. O něco později to za hosty poprvé zkusil Steven Davis, jenže z přímého kopu nemířil přesně.

Přímý kop se však za další minutu uchytil na druhé straně, kdy po faulu Stevena Naismitha na Jima O'Briena se k balónu postavil Hateley a ze slušné vzdálenosti vymetl přesně horní kout u vzdálenější tyče - 1:0. Jezdci mohli srovnat o několik okamžiků později, Boyd však svůj průnik zakončil pouze do ramene skvělého gólmana Rudyho. Dále to zkusil z voleje Naismith, jenže mířil nepřesně.

Rangers se po i do pauzy tlačilo do zakončení, ovšem proti byl většinou gólman Ruddy. Ten zlikvidoval pokus z voleje od Lee McCullocha, na druhé straně se vytáhl McGregor proti střele Forbese. Za domácí dále hrozil Sutton s Hateleyem, za Rangers to nejvíce zkoušeli Boyd a Novo. A právě Boyd se dočkal v 80. minutě. Po centru Sašy Papace promáchl ve vápně stoper Mark Reynolds a Boyd už měl vskutku lehkou práci, do závěrečného hvizdu se již výsledek neměnil.

Více informací k zápasu

St. Mirren FC - St. Johnstone FC 1:1

10.02.2010 20:45

Góly: 71. Michael Higdon - 33. David Mackay

Souboj dvou skotských Saints skončil spravedlivou remízou. Nováček ligy St. Johnstone byl lepší v první půli, po které vedl zásluhou premiérové trefy Dava MacKaye. V 71. minutě však Graham Carey, zapůjčený St. Mirrenu na hostování ze Celticu, nacentroval přesně na Higdona, jenž srovnal na 1:1.

V první půlhodině se toho příliš neodehrálo. Obě obrany pracovaly velmi dobře, ani útočné, mnohdy hodně marné výpady obou týmů hezkému fotbalu nepřispěly. A tak z ničeho nic udeřili ve 33. minutě hosté. Ještě předtím musel domácí brankář Gallacher vyrážet nad břevno střelu Craiga, pak už ovšem poprvé kapituloval.

MacDonaldův pokus ještě stačil vytěsnit z brankové čáry Ross, míč ovšem na zem vrátil hlavou Duberry a MacKay ho dorazil z blízkosti do sítě. Byl to vůbec jeho první gól v dresu St. Johnstone. Hosty tahle branka nakopla, Gallacher měl do přestávky mezi třemi tyčemi co dělat. Nejvíce se on a jeho tým zapotili, když Milneho hlavička orazítkovala břevno.

St. Mirren začal druhý poločas aktivněji, ta opravdová změna ale nastala, když po hodině hry manažer MacPherson sáhl po dvojitém střídání. Mehmet se tak stáhl do zálohy a předal místo v útoku čerstvému Dargovi. Spolupráce jeho a druhého hrota Higdona se začala náramně vyplácet.

V 65. minutě nebylo k vyrovnání opravdu daleko. Dargo skvěle vypomohl Careymu, ten nacentroval na Higdona, jenž sklepl balón pro Dormana, ale jeho rána letěla trestuhodně mimo. Alespoň bod zachránil nakonec o pár chvil později Higdon, Careyho centr z levého křídla totiž usměrnil přesně za záda gólmana Smithe.

Více informací k zápasu

Falkirk FC - Kilmarnock FC 0:1

10.02.2010 20:45

Góly: 58. Craig Bryson

Léčení jménem Calderwood vychází na jedničku, sedm bodů ze tří duelů je výtečný počin. Zvlášť, když proti outsiderovi z Kilmarnocku stáli takoví giganti jako Celtic či Dundee. V těžkém zápase ve Falkirku sice hosté nebyli výrazně lepší a museli se klepat až do závěrečných minut, nicméně díky brance Craiga Brysona se vzdálili sestupu na pět bodů.

V současnosti totiž Kilmarnock poskočil na deváté místo před St. Mirren a možná by rád zaútočil i na boj o nejlepší šestici. Falkirk naopak zůstal osamocen na poslední příčce a nyní ztrácí na jedenáctý Hamilton už tři body. Čekají ho tedy hodně krušné chvíle a další ztráta bodů by záchranu zkomplikovala. Přitom Falkirk v závěru tlačil co se dalo, jenže povzbuzený Kilmarnock ho téměř do ničeho nepustil.

Falkirk vstoupil do úvodu zápasu lépe a tradičně hrozil ze standardních situací. Po rohovém kopu Twaddleho se dostal do zakončení Colin Healy, avšak jeho divoký pokus šel mimo tři tyče. V dalším průběhu se musel několikrát vytáhnout Cammeron Bell, který si poradil s hlavičkou Enocha Showunmiho i následnou ranou Finnigana. Kilmarnock zahrozil po dvaceti minutách hry, kdy se blýskl gólman Olejnik po rohovém kopu Brysona a následné hlavičce Pascaliho.

Právě kapitán Pascali byl ale po půl hodině hry vystřídám kvůli zranění a do hry musel Jamie Hamill. Před pauzou zakombinovali Tim Clancy s Chrisem Maguirem a prvý jmenovaný tvrdě vypálil, jenže mířil těsně vedle tyče. Hned pauze ale vystrčil růžky také Falkirk, když Showunmi nacentroval na hlavu Finnigana, balón ale síti neskončil. Od této chvíle začali zlobit většinou hosté a vyplatilo se jim to.

Nejprve ještě zamezil brance Olejnik, když neskutečně zasál proti pokusu Maguireho, o něco později však rakouský gólman nemohl dělat nic. Maguire totiž předložil chytrý pas Brysonovi a ten poslal balón k bližší tyči - 0:1. Do závěrečného hvizdu zahrozil za domácí ještě Pedro Moutinho a Showunmi, Kilmarnock mohl zvýšit díky hlavičce Kevina Kyleho, branka z toho již ovšem nebyla.

Více informací k zápasu

Hibernian FC - Aberdeen FC 2:2

10.02.2010 20:45

Góly: 50. Anthony Stokes, 88. Abdessalam Benjelloun (pen.) - 25. Michael Paton, 34. Steven MacLean

S Hibernians to v průběhu utkání vůbec nevypadalo dobře a třetí celek tabulky byl nástupem Aberdeenu vskutku zaskočen. Nicméně ukázal, že má bojovného ducha a v druhém dějství zavelel k obratu, který se nakonec vyplatil. Hibernian potvrdil vysokou kvalitu a přesvědčil, že může klidně hrát o druhou příčku.

Aberdeen překvapil dobrou první půlí, jenomže dvě minuty před koncem musel zkousnout nepříjemné vyrovnání díky přísně nařízené penaltě. Hibs zvýšili náskok na čtvrté Dundee a ten je proto v současnosti čtyřbodový. Aberdeen se dostal na šesté místo před Hearts a ukázal, že chce o nejlepší šestici rozhodně bojovat. Mužem zápasu se stal Abdessalam Benjelloun, který proměnil rozhodující penaltu.

V úvodu založili akci Sol Bamba s Johnem Rankinem, brankář Jamie Langfield ale dokázal následné pokusy Anotnyho Stokese i Iana Murraye zlikvidovat. V 25. minutě se ale radovali právě hosté, dlouhý pas Charlieho Mulgrewa předložil Gary McDonald a Michael Paton přesnou pravačkou zamířil do vzdálenějšího horního rohu. Hned na to mohl zvýšit povedenou střelou Aluko, v nepřehledné situaci se ale nejlépe zorientoval Steven MacLean a hlavou pokořil Smithe on.

Trenér domácích zkusil změnit herní systém střídáním defenzivního Kevina McBrida za útočného Merouane Zemmamu a nakonec to přineslo své ovoce. Po pauze nejprve prosvištěl vzduchem pokus Bamby, o něco později se balón konečně pro většinu příznivců třepetal v síti. Dlouhý pas Dereka Riordana si zpracoval Colin Nish a nakrátko ho předložil Stokesovi, který hezkou ranou z dobrých dvaceti metrů snížil.

I když domácí tlačili, tak Aberdeen celkem bez problémů kontroloval hru. Nejvíce se do útoku tlačili Bamba, Nish a Stokes, jenže další geniální tah vtasil Hughes až v 72. minutě. Do hry přispěchal Abdessalam Benjelloun a proměnil pokutový kop. Rameno Alexandera Diamonda totiž po hlavičce Nishe zamezilo brance a rozhodčí byl nekompromisní. Benjelloun plný sil si věřil nejvíce a bez problémů svou šanci proměnil - 2:2.

Více informací k zápasu

Celtic FC - Heart of Midlothian 2:0

10.02.2010 20:45

Góly: 49. Glenn Loovens, 50. Marc-Antoine Fortuné

Celtic konečně zabral. Dvěma rychlými brankami v druhém dějství položil na kolena Hearts a pak už celý průběh zápasu bez problémů kontroloval.

V úvodu to opět vypadalo, že se domácí budou trápit a opakovaně otevřou v druhém dějství okénka v obraně, která by mohl soupeř potrestat. To se ale nestalo, ba právě naopak. Mezi střelce se zapsal Marc-Antoine Fortune, který tak zahnal všechny pochybovače do kouta a ukazuje, že v současnosti on je tím gólostrojem, jenž by mohl Celtic pozvednout kupředu. Úvodní trefu zařídil necelou minutu před druhým zásahem obránce Glenn Loovens.

Domácí zatlačili soka od úvodních minut a hned v sedmé minutě mohl otevřít skóre Robbie Keane, avšak po dlouhém pasu Joshe Thompsona stál v ofsajdu. V polovině úvodního dějství to ale zavánělo gólem více, po ose McGeady - Kamara se ke střele prokousal Scott Brown. Jeho ránu vyrazil Martin Kello a dokázal na roh vytěsnit i následnou dorážku Fortuneho. O něco později se musel blýsknout slovenský gólman znovu proti Keanovi.

Hosté zahrozili až krátce před půlí pokusem Michaela Stewarta, jeho dalekonosná rána ale nebyla přesná a Celtic se proto po pauze radoval z úspěchu. Rohový kop do středu vápna poslal Kamara, na něj si naběhl právě Loovens a z voleje pravačkou zamířil do levé části branky. Neuplynula téměř ani minuta a Celic Park byl u vytržení znovu. Domácí obrana nechala příliš prostoru McGeadymu a Fortune pak neměl problém navýšit - 2:0.

Hosté se snažili s výsledkem rychle něco udělat, jenže ve zbývající půlhodině nic nepředvedli. Spíše opět hrozil Celtic. Nejprve se prodral do zakončení Keane, hned na to ho doplnil aktivní Loovens a těsně před koncem to zkusil zase Keane. Do poslední šance se dostal střídající Ki, jenže ani on už nedokázal vsítit třetí branku a zelenobílí balet si tak pod dlouhé době zcela zasloužil plný bodový zisk.

Více informací k zápasu

Dundee United - Hamilton Academical 0:2

10.02.2010 20:45

Góly: 23. Marco Paixao, 45. Marco Paixao

Tohle čekal opravdu málokdo a fotbalisté Dundee opět potvrdili, jak záleží na formě. Série výher či proher jsou pro Dundee pověstné a nyní to vypadá na další zapsaní černým písmenem do letošního ročníku. Tannadice totiž dokázal vykrást Hamilton, kterému příslušelo poslední místo. A to by při současné střelecké formě hostů neřekl téměř nikdo.

O zkázu lodě jménem Dundee se postaralo bratrské duo Paixaových. Kuriózní na tom je, že tato portugalská dvojčata si rozdělila obě branky ještě do konce první půle po přesně daných intervalech. Flavio dal naději předloňskému nováčkovi ve 23. minutě, v první nastavené minutě první půle navýšil Marco a soka opařil pořádně horkou vodou. Ten se vzpamatovat nedokázal a na dobře organizovanou obranu soupeře již nevyzrál.

Hamilton konečně po jedenadvaceti letech prolomil nepříznivou bilanci, když na stánku Dundee nezvítězil od roku 1989. V utkání se vytáhl opětovně český gólman Tomáš Černý, který po pauze zlikvidoval dvě obrovské příležitosti. Hosté vyhráli hlavně díky lepší agresivitě a lepšímu hernímu myšlení v první půli, v druhém dějství se vyplatila tuhá defenzíva v čele s Černým.

První možnost si vytvořilo Dundee, když Daly vyzval ke skórování Davida Goodwillieho, ten ale poslal pouze lahůdku do rukavic Černého. Na druhé straně otestoval slovenského strážce Dušana Perniše záložník James McArthur, jenže síť rozvlnit nedokázal. Hosté se dočkali druhého zásahu v sedmém zápase v řadě přesně v půlce úvodní čáasti, kdy průnik a následný centr McClenahana zavěsil technickou ranou do horního rohu Flavio Paixao.

O čtyři minuty později mohl navýšit hlavou Martin Canningen po centru Wilkieho, Accies se však dočkali až v závěru prvního poločasu a gól do šatny byl rozhodující. Po průniku Flavia Paixaa se položil do přízemní hlavičky Marco Paixao a i přes fantastický zákrok Perniše se dorážka nedala minut - 0:2. V druhé půli byl nejvýraznější postavou Černý a střídající útočník Dundee Andis Shala. Ten nepochopitelně po přímém volném kopu trefil hlavou zblízka pouze Černého, následně se český fenomén jednoruč vytáhl proti prudké ráně Swansona.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC24167155:1555
2.Celtic FC24145546:2447
3.Hibernian FC23127437:2143
4.Dundee United24109535:3339
5.Motherwell FC24810631:3034
6.Aberdeen FC2377919:2528
7.Heart of Midlothian24771020:2728
8.St. Johnstone FC2166930:3824
9.Kilmarnock FC24571218:3122
10.St. Mirren FC23561222:3321
11.Hamilton Academical23551318:3520
12.Falkirk FC23381217:3617

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

2. pro záchranu Falkirku

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele