Skotská Premier League - preview 24. kola

10.02.2010, 09:29, aktualizováno 10.02.2010, 09:29
Previews
Celtic bude dnes zřejmě bojovat i za trenéra, jakékoliv zaváhání proti Hearts si nemůže dovolit. Vedoucí Rangers zavítají do Motherwellu. Dundee hraje proti poslednímu Hamiltonu a má tak velkou šanci přiblížit se pohárům. Hibernian může prodloužit vítěznou sérii proti Aberdeenu.
Motherwell FC - Rangers FC  (středa 20:45)
Ambiciózní Motherwell čeká nelehký soupeř, na vlastním hřišti se totiž ve středu postaví vedoucímu celku tabulky, glasgowským Rangers. Ti jsou v lize bezchybní a před druhým Celticem mají náskok deseti bodů, který by v utkání s Motherwellem rádi ještě rozšířili.

Motherwell prožívá dobré období, posledních pět ligových zápasů totiž neprohrál a šanci nedal v minulém kole ani Hamiltonu, nad kterým zvítězil doma 1:0. Proti Rangers by už mohl nastoupit Michael McGlinchey, který přišel na hostování. Giles Coke je suspendovaný a problém s kolenní šlachou vyřadil ze hry Marka Fitzpatricka a Shauna Hutchinsona.

Rangers mají před Celticem náskok už deseti bodů, manažer Walter Smith ale tuší, že hlavně kvůli těžkých herním podmínkám na Fir Parku nečeká jeho tým další snadný zápas. "Viděl jsem to v televizi a nevypadá to dobře. Vím, že měli poslední dva nebo tři roky problémy s hřištěm a nebude to tak poprvé, co tam budeme hrát. Je to ale stejné pro obě strany," tvrdí Smith.

Rangers mají v domácí lize famózní formu a zastavit je nedokázal ani Falkirk, se kterým si svěřenci kouče Smithe poradili hladce 3:0. Pro středeční utkání by již měl být k dispozici obránce Saša Papac, který se vrátil do plného tréninku. Křídelní záložník DaMarcus Beasley stále chybí, o víkendu by ale měl být připraven pro zápas s Hibernianem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.85 - 4.00 - 1.45
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
St. Mirren FC - St. Johnstone FC  (středa 20:45)
Souboje o záchranu jsou vždy velmi vyhrocené, některé i hodně sledované. Ale hlavně nikdy nechybí bojovnost. Žádný celek v tomto duelu nejde předem na popravu, dobře ví, že prohraná bitva by mohla v konečném důsledku znamenat i prohranou válku. Oba výběry sice nejsou přímo ohroženi sestupovou zónou a hrají spíše o střed tabulky, neúspěch v tomto klání se ale netoleruje. Pokud zabodují hosté, měli by mít do konce roku relativně klid.

St.Mirren má náskok pouze tříbodový a to v této fázi sezóny může zmizet jako kapička deště rozplácnutá o zem. O domácích se říká, že umí hlavně překvapit a zabrat ve chvíli, kdy je opravdu střecha děravá a teče do ní. Jenže záplaty si St.Mirren za své dlouholeté působení v lize vždy našel a i nyní proti nováčkovi bude chtít zabodovat. Nečekají se gólové hody a záležet bude spíše na tom, který tygr dokáže udeřit dříve, či jestli vůbec udeřit dokáže.

Oba výběry se jistě budou spoléhat na standardní situace, v těžkých podmínkách se od těchto klubů určitě nedá čekat pohledný kombinační fotbal. St. Johnstone nyní vzdoruje těžkému losu, těsné porážky s Rangers i Dundee hovoří o celkem dobré formě. "The Saints" se vytáhli proti Jezdcům v poháru, kdy uhráli bezbrankovou remízu, v lize je to ale delší dobu bída. Oba mančafty se letos potkaly a nutno podotknout, že nerozhodný výsledek 1:1 byl zasloužený.

Pro hosty je nepříjemná absence Grahama Gartlanda, který dosáhl limitu karet a bude muset přihlížet pouze s tribuny. Zraněn je Kevin Moon, operaci třísla absolvoval Stuart McCaffrey, ovšem z problémů se dostalo duo Colin Samuel - Kevin Rutkiewicz. "Stále pro nás zůstává prioritou hrát SPL i příští rok, ať už jsme na tom v současnosti sebelépe. Žádné odevzdávání bodů neexistuje. Pevně věřím, že ze sebe vydáme úplné maximum," nehodlá v žádném případě šetřit hráče kouč Derek McInnes.

Podobná situace panuje také v táboře St.Mirrenu. Tomu schází vykartovaný Steven Thomson, který patří mezi stavební kameny domácí hry. Jinak si však kouč Gus MacPherson nemůže stěžovat na nic a určitě bude chtít uspět. "V současnosti je pro nás důležitá liga, pohár jde stranou," nebere příliš na vědomí remízu s Rangers. "Předvedli jsme celkem dobré výkony, jenže to musíme potvrdit v těchto důležitých zápasech. St.Johnstone vlítlo do sezóny jako uragán a nečeká nás vůbec nic lehkého," ví o skryté síle nováčka.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.30 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Falkirk FC - Kilmarnock FC  (středa 20:45)
A je to tady. Nyní se ukáže, kdo má právo a to štěstí hrát nejvyšší soutěž. Oba mančafty jsou nabuzeni z posledních zápasů, oba si mají co vracet. A oba vědí, že přes výhru vede cesta k záchraně. Pro Kilmarnock by úspěch znamenal pětibodový odstup od posledního místa a i když by to nebyl žádný zázrak, v dalším průběhu by se jistě lépe dýchalo. Avšak Falkirk nenechá nic zadarmo a rád by po delší době odskočil od poslední příčky alespoň o bod.

Kilmarnock má v těchto dnech obrovské sebevědomí a hlavně mu narostla křídla. Po mizerném období nečekal téměř nikdo remízu s Dundee a že se podaří podceňovanému výběru zdolat Celtic ještě branku v druhé půli, to už je neskutečné terno. Kilmarnock se ukázal také v národním poháru, kde si pohrál s protivníkem z Inverness a uštědřil mu třígólový přísun. Což jeho ambice do vloženého středečního utkání ještě zvyšuje. Na druhou stranu je však Falkirk hodně nevyzpytatelný.

Většinou záleží na tom, jak se na duel vyspí a síla protivníka vůbec nehraje roli. Dokonce ani forma, protože domácí dokážou tlakem v defenzívě soupeře naprosto zdeptat. Na své si přišly Motherwell (0:0) i Aberdeen (1:0). Jenže někdy není obrana tak pevná a vzhledem k tomu, že má jeden z největších outsiderů špatný útok, tak dvougólové manko není v jeho silách ho smazat. Domácí duely s Killie jsou hodně vyrovnané, remíza se zde zrodila již čtyřikrát v řadě.

Falkirk může být rád, že zdraví nevypovědělo v této době službu nikomu a kouč Eddie May tak může do hry vyslat minulou úspěšnou sestavu. Mimu hru zůstává duo Tam Scobbie - Burton O'Brien, poraněnou achillovku už však nemá Pedro Pele a svému výběru tedy může pomoci. "Našim hlavním cílem je neprohrát, soupeř nám nesmí odskočit. Povedl se nám duel s Aberdeenem, ale do konce ligy ještě zbývá mnoho a my se proto pokusíme vybojovat důležité body. Sebevědomí na to máme," má celkem optimistickou náladu trenér Eddie May.

Po absenci v poháru se na trávníku ukáže důležitá opora hostů Chris Maguire, poraněný kotník také vyléčil Mehdi Taouil. Kvůli zranění nebudou stále připraveni Mark Burchill, Frazer Wright, Ryan O'Leary a Allan Russell. "Je to důležité střetnutí pro oba výběry. Zažili jsme skvělý víkend a teď víme, že nás čeká neskutečně nepříjemný soupeř. Já však doufám, že budeme pokračovat v dobrých výkonech," domnívá se trenér Jimmy Calderwood, jenž je po svém příchodu hlavním strůjcem vzkříšení provinčního celku.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.30 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hibernian FC - Aberdeen FC  (středa 20:45)
Třetí tým tabulky Hibernian přivítá ve 24. kole SPL sedmý Aberdeen. Zatímco domácí jsou poslední dobou ve skvělé formě a ve třech minulých zápasech neztratili ani bod, Aberdeen už dvakrát nečekaně zaváhal.

Hibernianu se daří na všech frontách, v posledním ligovém kole vyhrál 2:1 nad St. Mirrenem a v poháru porazil vysoko 5:1 Montrose. Po absenci v sobotním utkání s Montrosem se do sestavy Hibernianu vrací Sol Bamba. Žádné jiné zranění Hibs netrápí, podle všeho nebude hrát jen Darren McCormack, který byl chycen s alkoholem v krvi při řízení auta.

Hibernian pokračuje ve skvělé formě, čímž také roste zájem z větších klubů o nejlepší hráče. Manažer John Hughes si je toho vědom, odcházející hvězdy je však připraven nahradit nadějnými mladíky. "Tohle je byznys jako v každém fotbalovém klubu. Pokud by mi někdo nabídl 4 miliony liber za Davida Wotherspoona, přijal bych to. Jako manažer musíte znát každou stranu hry, jak produkovat hráče a jak je prodat," prozradil Hughes v rozhovoru pro BBC.

Aberdeen není poslední dobou v oslnivé formě, dva ligové zápasy totiž prohrál a v poháru pouze remizoval 1:1 na hřišti Raithu. Hostům bude v utkání chybět zraněný Peter Pawlett, který laboruje se zraněním kolena. Do hry by se však mohli vrátit Zander Diamond a Sone Aluko, na listině zraněných stále zůstává jen Andrew Considine.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.40 - 3.85
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Celtic FC - Heart of Midlothian  (středa 20:45)
Fotbalisté Celtiku budou ve středečním zápase dobře vědět, o co hrají. Židle se totiž nezřízeně kýve pod současným trenérem Tonym Mowbrayem, který nedokázal svůj celek v posledních duelech dostatečně vyburcovat a ztratil bodíky, které za normálních okolností takový gigant na potkání nedává. Nyní domácím prostředí čelí protivníkovi z Hearts a je klidně možné, že mu opět něco bude chybět. Ovšem nyní by to byla pro Mowbraye asi konečná.

Celtic ztrácí na svého největšího rivala už deset bodů a to nemá žádné klání k dobru, tohle manko se bude deset duelů před koncem základní části opravdu těžko mazat. Favorizovaný výběr naposledy vyhořel v Rugby Parku a podlehl zde Killie 0:1, předtím sice zvítězil stejným poměrem v Hamiltonu, avšak nedávná prohra s Hibs v závěrečných sekundách určitě také mrzí. Střeleckou chuť si the Celts vylepšili v národním poháru, když vyhráli nad druholigovým Dunfermlinem 4:2.

Nicméně na Hearts se Mowbrayho výběru příliš nedaří, loňské klání zde ovládli hosté a odvezli si všechny body za výhru 1:0. Ani předtím nijak nezaostávali, o čemž svědčí dvě cenné remízy. Nyní ale všechno proti zelenobílým určitě nehraje. Celtic totiž po remíze s Rangers podlehl doma Aberdeenu (0:3), poté nestačil ani na St.Johnstone (0:1) a vrcholem začínající krize je neúspěch v národním poháru se St.Mirrenem (0:1) před vlastními fanoušky.

Domácí může těšit, že se nikdo v poslední době nezranil a proto cesta vzhůru asi bude snazší. Mimo jsou stále dlouhodobí marodi Andreas Hinkel, Jos Hooiveld, Darren O'Dea, Paddy McCourt a Shaun Maloney. Připraveni už ale jsou Josh Thompson a Glenn Loovens. "Tým je na dobré cestě, momentálně se zlepšuje už i střelecky," hledá pozitiva poslední doby Mowbray. "V každém zápase už vidíme body v kapse, jenže vždycky nám nějak utečou. Musíme se soustředit až do konce," dodává možné příčiny neúspěchu.

Hosty též trápí početná marodka. Neschopenku má totiž ze zdravotních důvodů Ismael Bouzid, Andrew Driver, Ruben Palazuelos, Scott Robinson, David Templeton, Craig Thomson, Johnny Stewart a Laryea Kingston, otazník visí nad startem Jasona Thomsona. "Stále je možnost, že skončíme mezi nejlepšími šesti, což je náš hlavní cíl. Spadli jsme v tuto chvíli nohama na zem, zbrzďují nás i zranění hlavně v útoku. Musíme se s tím ale poprat," snaží se čelit prekérním podmínkám nový kouč Jim Jefferies.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.33 - 4.50 - 7.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dundee United - Hamilton Academical  (středa 20:45)
Dundee se nyní snaží překonat spíše střelecké rekordy, než aby mu více záleželo na zisku bodů. V současnosti si totiž může vychutnávat celkem přijatelný los a ztráty z celky z úplného dna tabulky rozhodně Dundee v boji o pohárovou Evropu nepřidají. Na svého největšího konkurenta z Hibs ztrácejí tři body a duel k dobru, o reparát se tak musí pokusit proti Hamiltonu. Ten je totiž poslední a výrazně mu teče bod.

Ostatní konkurenti se totiž hodně zlepšili a Hamiltonu již prostě nestačí získávat korálky v každém třetím utkání. Stejný počet sedmnácti bodů sice má současně i Falkirk a o dva body vepředu je Kilmarnock, ovšem Hamilton se musí soustředit především na své výkony. Herně to zase tak špatné není, jenže vázne útok. Ani jedna branka za tři duely je špatná bilance, jeden jediný získaný s Killie je tak vzhledem k útočné potenci ještě zlatý.

Na Tanandince se ale The Accies celkem daří, dokázali zde uhrát dvakrát remízu 1:1 a na jejich kontě je tak pouze jedna porážka ze vzájemných zápasů, což není úplně špatná vizitka. Dundee si pro krasojízdě trochu zkazilo reputaci proti Kilamrnocku a St.Johnstone, kde sice vsítilo sedm branek, jenže stejný počet jich také dostalo. Diváci se jistě náramně bavili, ale na to se fotbalová historie opravdu neptá, nyní jde o Evropskou ligu.

Kouč Dundee Craig Levein už může využít služeb nově příchozího Pavelse Mihadjukse, problém však tkví hlavně v obraně. Otazník totiž visí nad startem defenzivních borců Mihaekem Kovacevicem a Paulem Dixonem, určitě mimo je kvůli poraněnému lýtku Andy Webster. "S Hamiltonem je vždy těžké pořízení. Proti Killie i St.Johnstonu jsme si šli pro jisté body, jenže dopadlo to tak, jak dopadlo. Nyní visí ve vzduchu stejný problém, tentokráte jsme mu ale připraveni čelit," vybízí své svěřence k pozorné hře v zadní části.

Marodku Dundee ale bohužel "doplňují" i útočné typy, mimo jsou Francisco Sandaza, Lee Wilkie, Danny Cadamarteri a Scott Robertson. Hamilton čeká na zprávy, jestli budou připraveni dva důležití hráči James Wesolowski a Alex Neil. Určitě k dispozici není vykartovaný Mark McLaughlin, zdraví nedovolí hrát forvardovi Mickael-Antoine Curierovi. "Tým je nyní v přípravné fázi, kdy se chce sehrát. Přijeli jsme sem vyhrát, nicméně prvotním úkolem je dávat zase góly," netají se s dvojím cílem šéf hostů Billy Ried.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.75 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC23166154:1454
2.Celtic FC23135544:2444
3.Hibernian FC22126435:1942
4.Dundee United23109435:3139
5.Motherwell FC2389630:2933
6.Heart of Midlothian2377920:2528
7.Aberdeen FC2276917:2327
8.St. Johnstone FC2065929:3723
9.St. Mirren FC22551221:3220
10.Kilmarnock FC23471217:3119
11.Falkirk FC22381117:3517
12.Hamilton Academical22451316:3517

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

vyhraje hiberninan, celtic zremizuje...a pak v dohrávce Hiberninan znovu vyhraje a bude mít fuka 3 body

Reagovat
smazaný uživatel

Celtic 2, a Mowbray konečne poletí tam kam patrí.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele