Skotská Premier League - preview 24. kola

21.01.2012, 08:08
Previews
Další kolo skotské ligy načne její lídr Celtic, který se po poledni představí na hřišti St. Mirrenu. V hlavním čase pak Rangers přivítají Aberdeen, Inverness hostí nebezpečné Hearts a Dundee Motherwell, poslední Dunfermline se pokusí překvapit v Kilmarnocku a Hibernian se utká se St. Johnstone...
St. Mirren FC - Celtic FC  (sobota 13:30)
Fotbalisté Celticu stále drží dvoubodový náskok na čele SPL a nyní určitě chtějí tento stav minimálně udržet. Proti nim v sobotním utkání nebude stát příliš těžký soupeř, na druhou stranu ale hodně nevyzpytatelný. St. Mirren totiž zažívá vcelku slušnou sezónu, k tomu dokáže porazit každého. V domácím prostředí je o mnoho silnější a na svěřence Neila Lennona rozhodně nečeká žádná procházka růžovým sadem.

Celtic má šestapadesát bodů a vyhrál jedenáctkrát po sobě, postupem času by mohl dosáhnout na rekord. Saints mají o více jak polovinu bodů méně a jsou osmí, ovšem mohou hrát bez nervů a určitě se ještě chtějí porvat o nejlepší šestku, což by byl největší úspěch posledních let. Na druhou stranu Saints nevyhráli čtyřikrát po sobě a získali jen dva body, minulý neúspěch 2:5 na půdě Hearts nic dobrého nevěští.

K tomu se jim na Zelenobílé příliš nedaří, letos jim nevsítili ani branku a dvakrát prohráli s celkovým skóre 0:7. Celtic se bude muset obejít bez zraněných Glenna Loovense (podkolení šlacha), Marka Wilsona (koleno) a Daniea Majstoroviče (zlomená lícní kost). Hosté mohou přijít i o velkou oporu týmu, nejlepší střelec Celticu a druhý nejlepší střelec SPL Gary Hooper má namířeno do anglického Sunderlandu.

Křídlo hostů Jamese Forresta je nadšený, že se celku daří, ovšem předpokládá ještě tuhý boj ve zbytku sezóny a velice těžký sobotní duel. "Daří se nám a všichni hrají skvěle, jenže St. Mirren je velký klub a musíme se na něj připravit. Potřebujeme získat tři body a rádi bychom udělali rozhodující krok k titulu co nejdříve, musíme ale pokračovat v nastoleném tempu."

Manažer Saints Danny Lennon může počítat s téměř kompletním výběrem a navíc se mu podařilo získat zkušeného Dougie Imrieho, který podepsal smlouvu na dva a půl roku. Dokonce si myslí, že jeho svěřenci mohou vyhrát. "Naším vrcholem bylo vítězství nad Rangers a já doufám, že podobný kousek můžeme zopakovat. Naším cílem je předvést stejný výkon jako proti Jezdcům. Nyní jsme v mnohem lepší pozici než při utkání v Celtic Parku a pro bodový zisk uděláme vše," uvedl bojovně Danny Lennon.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 9.00 - 4.40 - 1.35
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Dundee United - Motherwell FC  (sobota 16:00)
Motherwellu po skvělém začátku sezóny začíná pomalu docházet dech a to co se zdálo být ještě před několika koly nemožné, tak je v tuto chvíli skutečností. Motherwell totiž klesl na čtvrté místo o bod za Hearts a tabulkou se klidně může propadat hlouběji. Na druhou stranu má dva duely k dobru a může se rychle dostat do své ztracené formy. Na stánku Tannadice to hosté v žádném případě nebudou mít lehké, Dundee se totiž snaží navázat na loňské úspěchy.

Ve vyrovnaném středu tabulky patří domácím sedmé místo a jsou jen kousek od horní poloviny tabulky. Pokud United zvítězí, mohou se výrazně přiblížit i pohárovým příčkám, což je cílem tohoto sebevědomého celku. Dundee doma porazilo Hibernian a od té doby v lize třikrát nevyhrálo, ve skotském poháru ale snadno přešlo přes Airdrie. Motherwell prohrál třikrát v řadě a na výhru čeká čtyři ligová kola, v poháru však též lehce postoupil.

Ve vzájemném duelu Dundee s Motherwellem jednou prohrálo a jednou remizovalo, v tuto chvíli má největší šanci na výhru. Kouč Peter Houston varuje, že se soupeř může kdykoliv dostat zpátky nahoru. "V předchozím utkání tady na Tannadice předvedl protivník excelentní výkon Sice se mu příliš nedaří, stále má však svou kvalitu, dlouho přeci dýchal Celticu i Rangers na záda." Do sestavy se domácím po zranění vrací duo Gavin Gunning a Danny Swanson.

Hosté se musejí obejít bez obránce Stevena Saunderse (achilovka) a brankáře Lee Hollise, který se ovšem vrátil do plného tréninku po zranění zad. Trenér Stuart McCall se chce především vrátit na tu správnou cestu. "Spousta kluků v šatně si nepřizná, že je něco špatně, opravdu ale vědí, jak hrát a jak vyhrávat. Je naší povinností se po dobrém začátku z krize co nejdříve dostat a jedno vítězství nás může hodně nakopnout," doufá McCall.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.30 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hibernian FC - St. Johnstone FC  (sobota 16:00)
Na Easter Road v Edinburgu zavítá St. Johnstone a jeho úkolem bude oloupit domácí Hibernian o důležité body. Hibernian se pohybuje těsně nad sestupovou pozicí, zatímco St. Johnstone se v poklidu vyhřívá na solidním pátém místě.

Po porážce v derby se Hibernian rychle vzpamatoval a hned v následujícím kole si přivezl plný počet bodů ze hřiště Dunfermline. Bylo to velice důležité vítězství, neboť se jednalo o přímý souboj o záchranu. Hibs si díky vítězství vytvořili už čtyřbodový náskok před posledním Dunfermline a v tomto trendu chtějí pokračovat i nadále, v domácím prostředí k tomu budou mít zajímavou příležitost, hostí totiž St. Johnstone, celek, který dokázali v letošní sezoně už porazit. Ve třetím kole Hibernian doma uspěl nad tímto soupeřem v přestřelce 3:2.

Jenže St. Johnstone se narozdíl od Hibs daří, což koneckonců vypovídá stávající pátá příčka. Po relativně hladkých výhrách nad Dunfermline a Kilmarnockem přišla smolná porážka od favorizovaných Rangers. Saints ještě devět minut před koncem drželi nadějnou remízu 1:1, jenže pak se trefil Nikica Jelavič a bylo po nadějích. Hosté si ale z porážky příliš těžkou hlavu nedělají, ví totiž, že hned v následujícím kole proti Hibernianu mohou naplno uspět a posunout se třeba už na čtvrté místo tabulky.

Co se týče absencí, tak to vypadá, že Hibernianu bude chybět pouze Danny Galbraith, naopak do sestavy se konečně vrací záložník Lewis Stevenson. Saints jsou na tom podobně, vracejí se Frazer Wright a Cillian Sheridan.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 3.10 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Inverness Caledonian - Heart of Midlothian  (sobota 16:00)
Fantastickou fazónu chytli fotbalisté Invernessu a především Heart of Midlothian. Zatímco domácí plujou od sestupového víru dáleji, hosté se skvělými výsledky katapultovali už na třetí místo za glasgowskými celky. I v tomto zápase budou větší favorité Hearts.

Invernes si s příchodem roku 2012 vzal nejspíše záchrané předsevzetí a to začal plnit takřka okamžitě. Domácí zápas se St. Johnstone byl sice odložen, avšak hned v následujícím kole Inverness vyloupil stadion Motherwellu a po hubené výhře 1:0 se výrazně přiblížil záchraně. Samozřejmě do konce ligy ještě zbývá spoustu kol a stát se může cokoliv, avšak náskok osmi bodů před posledním Dunfermline je více než příjemný. Vždyť ještě nedávno byl Inverness na posledním místě! Mimo ligové soutěže se dařilo i v poháru, Odvetu právě na půdě Dunfermline domácí zvládli a v prodloužení nakonec slaví postup do dalšího kola. Nyní se Caledonians poměří s rozjetými Hearts of Midlothian, ty naposledy dokázali porazit před více než čtyřmi lety.

Kdo by to byl čekal, že se problémy zužovaný tým Hearts takto vzchopí. Jenže edinburský tým má v názvu slovo "Srdce" a to, jak se zdá, stojí na správném místě. Svěřenci manažera Paula Sergia vyhráli čtyřikrát z posledních pěti utkání a na třetím místě vystřídali Motherwell.

"Byl to velmi náročný týden. Ale pokud zvítězíme, budeme zase šťastní. Nechceme mluvit o problémech, chceme se jen soustředit na hru a vyhrávat. Je to složité, možná kdybychom měli problémy celý rok, vyhráli bychom ligu. Nicméně chceme udržet třetí místo," zažertoval trochu záložník Hearts Adrian Mrowiec.

Edinburskému týmu budou chybět kapitán Marius Zaliukas, Andrew Driver, Danny Grainger, Ryan Stevenson a Kevin Kyle. Manažer Invernessu Terry Butcher zase bude postrádat Romana Golobarta a Andrewa Shinnieho.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.10 - 3.10 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Kilmarnock FC - Dunfermline Athletic  (sobota 16:00)
Kilmarnock se pohybuje ve středu tabulky a rozhodně nemá daleko k pohárovým příčkám, nyní může dosáhnout na hranici třiceti bodů. Nicméně Killie nedokážou hrát proti relativně slabším celkům a často s nimi ztrácejí body. Nyní narazí na poslední celek Dunfermline, který se začíná výrazně blížit pádu do druhé ligy. Nováček doposud nasbíral jen čtrnáct bodů a chce tento stav navýšit. Určitě ještě není nic ztraceno, Dunfermline má i o zápas navíc.

Kilmarnock je šestý se sedmadvaceti body a ostatní protivníci před ním mají vcelku odstup, ovšem za ním je to opravdu pořádná tlačenice. Killie po výhře nad St. Mirrenem remizovali naposledy v Aberdeenu a po opakovaném duelu s Dundee postoupili i v národním poháru. Jejich forma je tedy slušná a vítězství by mělo být povinností. Dunfermline naopak po opakovaném duelu vypadl s Inverness po prodloužení.

V SPL čeká na výhru osm ligových duelů po sobě, navíc v nich získal pouhý jeden bod doma s Aberdeenem! Letos na půdě Kilmarnocku prohrál 2:3 a domácí utkání bylo prozatím odloženo. Trenér Killie Danny Shiels už může počítat s uzdraveným triem záložníků Jamesem Daytonem, Davidem Silvou a Dannym Buijsem. Kvůli problémům s nohou visí otazník nad startem Garyho Fischera, poraněné koleno nepustí na trávník brankáře Anssi Jaakkolu a obránce Alexe Pursehouse s Ryanem O'Learym.

Do utkání by mohli zasáhnout nově příchozí Ben Gordon a Michael Nelson. Shiels bere utkání jako hodně klíčové. "Takové duely musíme zvládnout a musíme je brát, jako by byly nejdůležitější v našich životech. Dunfermline nevyhrál venku dvacetkrát po sobě a na výhru čeká hodně dlouho. Má velice špatnou formu a my musíme být opatrní, aby nás soupeř nepřekvapil. Ten má totiž určitě velkou motivaci konečně zvítězit."

Do branky hostů by se měl postavit brankář Iain Turner, který přišel na hostování z Prestonu, druhý nově příchozí Mark Kerr ale možná ještě nenastoupí. Na početné marodce se nacházejí Paul Burns, Craig Easton, Austin McCann, Nick Phinn, Steven Bell a Paul Gallacher, což nováčka hodně sráží k zemi. Obránce Kevin Rutkiewicz konečně doufá v úspěch. "Naše situace je znepokojivá, můžeme se však dostat ihned do tempa. Nyní vskutku věříme ve výhru."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.62 - 3.75 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rangers FC - Aberdeen FC  (sobota 16:00)
Fotbalisté Glasgow Rangers přivítají v rámci 24. kola ve svém Ibrox Parku FC Aberdeen. Cíl Jezdců je jednoznačný, zvítězit a udržet kontakt s vedoucím Celtikem, či v případě jeho zaváhání ho vystřídat na čele tabulky.

Stále neporaženi jsou tento kalendářní rok 2012 fotbalisté Glasgow Rangers. Poté, co přepustili vedoucí pozici Celtiku, si vedou suverénně a jde na nich vidět, že chtějí ztracené vedení vydobýt zpátky.

Tým Allyho McCoista navázal na jednoznačné vítězství 3:0 proti Motherwellu v zápase se St. Johnstone. Utkání to ale nebylo vůbec jednoduché, Saints drželi ještě devět minut před koncem nerozhodný stav, ale nakonec o celém osudu utkání rozhodla branka Jelaviče, suverénně nejlepšího střelce skotské Premier league. Chorvatský snajpr už se trefil šestnáctkrát, trenér Ally McCoist na něj bude spoléhat i v zápase proti Aberdeenu. Mimojiné bude k dispozici i brankář McGregor, který se vrací do sestavy po zranění.

Vedení Rangers také stále uvažuje o posílách. V lednové přestupní období pomalu končí a Jezdci zatím do svých řad zlákali především Mervana Celika, mladého záložníka ze švédského Göteborgu. Dalšími akvizicemi by mohl být například Enar Jääger.

V novém roce se daří i Aberdeenu. Ten po vítězství na půdě Dundee a výhře ve skotském poháru remizoval 0:0 s Kilmarnockem a pomalu stoupá tabulkou. Rudí jsou momentálně devátí, takže ke spokojenosti je stále daleko.

Rangers mají s Aberdeenem velmi dobrou bilanci, naposledy s ním ztratili body před více než dvěma lety. Favorizovaní domácí vyhráli nad tímto soupeřem šestkrát v řadě.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.75 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC23182346:1656
2.Rangers FC23173342:1354
3.Heart of Midlothian23105830:1735
4.Motherwell FC21104724:2534
5.St. Johnstone FC2295827:2232
6.Kilmarnock FC2269727:3127
7.Dundee United2368932:3726
8.St. Mirren FC2368925:3426
9.Aberdeen FC23671025:2925
10.Inverness Caledonian22641229:4022
11.Hibernian FC22461222:3818
12.Dunfermline Athletic21351322:4914

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (17)

Přidat komentář
smazaný uživatel

po tydnu plnem nakupu u OF tu mame dalsi ctverecek do skladanky SPL.U nas pribyl na seznamu Rabiu z Psv a taky polak Fojut od ktereho si Lennon pristi sezonu slibuje zlepseni obrane faze.Na Ibroxu se stale spekuluje co s Jelavicem,prisel mladicek Celik,navic se rozhodli ze chteji mit asi taky sveho Emilia a tak zkousi Jorge Clarose co jsem slysel.Uz se urcite tesi jak budou s Emiliem chodit do centra Glasgow na kaficka Vsichni kdo to tam znaji vedi ze nebudou

Dnesni utkani budou pro oba velikany tezke,Celtic musi na St.Mirren zlomit odpor domacich a na Ibroxu bude asi docela vypjata atmosfera,doufam ze my nas zapas zvladneme a u Gers to nezaujate vidim tak na 3:0 jestli se to Jelavicovi nejaka zaplete pod nohy I kdyz bych si pral aby tam Dons urvali nejakej bod.

V clanku je zminka o odchodu Garyho do Sunderlandu,pokud Sunderland nekoupil tento tyden zase nejaky Sejk tak to nevidim realne

Reagovat
Ferguson6

Sunderland problémy s peniazmi nemá a druhá vec je, že za 30 mega Hoopera nikto nekúpi. príde ponuka za 10, možno aj menej a pôjde Prípadne mu enjaký blázon zo St. Mirren (alebo inakade) zlomí nohu, rok nebude hrať, potom sa už nedostane do formy a budete ľutovať, že ste ho Saints nedali aj za 4,5

Reagovat
smazaný uživatel

netvrdil jsem ze Sunderland ma problem s "peniazmi",ale vzhledem k tomu ze Lennon chce udrzet tym a nastavil jeho cenu(i kdyz zertem) nad 30mega,tak sezonu urcite dohraje u nas,je v Celticu stastny,ale pokud udrzi formu tak po sezone se asi nejaka zajimavejsi nabidka najde a pak by tedy sel.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak zase? Sunderland žádný šejk nevlastní.

Reagovat
smazaný uživatel

nevlastni, a prave proto se nenajde zadnej jinej magor,ktery by za hrace zaplatil tuhle cenu a HOOPI zustane

Reagovat
smazaný uživatel

jeste se mi v odstavci o Rangers libi tahle pasaz:Poté, co přepustili vedoucí pozici Celtiku, si vedou suverénně..

pan Pisatel je asi fanda

Reagovat
smazaný uživatel

ved ma pravdu

Reagovat
smazaný uživatel

Jak to vypadá s Lačným v Dundee?

Reagovat
smazaný uživatel

St Mirren v Celtic 2

----------------------

Lennon proti Lennonovi. Ale nie je Lennon ako Lennon. Celtic taha v lige pod vedenim Neila Lennona snuru 11 vitaznych zapasov v rade cim ale "len" vyrovnal najlepsi rekord ktory pred casom dosiahli zeleno-bieli pod vedenim Gordona Strachana. Co je to ale oproti rekordu Martina O´Neilla ktory v sezone 2003-04 vyhral 25x v rade?

Celticu hra aj dnes vsetko do karat, forma, sirka kadra, veduce postavenie v tabulke.

Saints su od vitazstva nad Rangers v krize a dnes podla mna prehraju. Pamatam zapas ked tam hrali Rangers a domaci mu nekladli absolutne ziaden odpor...

Dundee Utd v Motherwell 1X

----------------------------------

Obom sa po novom roku nedari a zatial prehrali vsetko co mohli. Motherwell bol po celu jesen treti ale vdaka poklesu formy o tuto priecku prisiel. Tangerines hraju ako na hojdacke hoci kader maju porovnatelny s Motherwellom. Tesny vysledok...

Hibs v St Johnstone X2

----------------------------

Hibs vyhrali doma za celu sezonu jediny (!) zapas. Bolo to este v septembri a superom bol - St Johnstone... To bolo ale este pod vedenim Colina Calderwooda takze Pat Fenlon ktory je pri kormidle od konca novembra na Easter Road este nevyhral. Hibs maju nadstandardny utok (O´Connor-Griffiths) ale chyba lepsia podpora zalohy a obrana neraz stoji na hlinenych nohach.

Saints tiez museli stravit v sezone vymenu manazera ale z trochu ineho dovodu nez Hibs.

O Dereka McInnesa prejavil zaujem Bristol City a v Skotsku to uz skratka tak chodi ze vyssia karta berie... Steve Lomas sa ale taktiez ukazuje ako perspektivny manazer takze ziaden pokles na muzstve po striedani strazi nenastal. Saints prehrali vonku len jediny zapas (ten na Hibs) a aj ked je statistika niekedy poriadna kotuha, ja im verim aj dnes.

ICT v Hearts X

-----------------

Caley sa v poslednych zapasoch dari ale rovnako na tom je aj Hearts takze sa caka napinavy a vyrovnany zapas. A mozno tak aj skonci.

Killie v Dunfermline 1

------------------------

Podla mna tutovka dna. Pars hraju zalostne a maju nakrocene naspat do First Division. Ak sa do brany postavi pan menom Chris Smith tak stavim na Killie aj barak. Pretoze to je neskutocne co tento nahradnik v poslednom case vyraba. Pred tyzdnom radsej absolvoval debut Iain Turner z Prestonu ale aj on vyrobil jeden kiks vdaka ktoremu podlahli Hibs 2-3. V tyzdni v pohari uz zasa chytal Smith a svoju obligatnu hrubku si zase neodpustil.

Killie hraju doma dobre a rychly navrat Garyho Harkinsa po zraneni ich silu este znasobi.

Rangers v Aberdeen 1

---------------------------

Zapas dna pretoze rivalita medzi tymito klubmi je velka. Napriek tomu ze Dons posledne roky len paberkuju a su radi aj za prvu sestku. Rangers sa rychlo vratili do pohody a hlavne zacali davat goly na com ma velku zasluhu cernosko menom Sone Aluko. Ide o byvaleho hraca Aberdeenu ktory tak dnes nastupi proti svojim niekdajsim spoluhracom. Rangers boli sice v tyzdni s shopping parku ale nik z nakupenych sa dnes este nepredstavi. Aj tak - jednotka.

Follow Follow ♥ Rangers

Reagovat
smazaný uživatel

Huns Dons jasná 2

Reagovat
smazaný uživatel

len ak rad prehravas vyplatu v stavkovych

Reagovat
smazaný uživatel

taky by se mi tam libila dvojecka

Reagovat
smazaný uživatel

daj tie dukaty radsej mne dam za viac na Rangers

Reagovat
smazaný uživatel

Od roku 91 se na Ibroxe nevyhrálo, dnes to bude dvojka :) V první zápase na Ibroxu se nezklamalo, Gonzáles udělal chybu (už je díkybohu pryč) a nedalo se několik jasných šancí, možná bych řekl že i Dons byli lepší, teď by to chtělo tu převahu potvrdit i gólama Stand Free! (remíza bude úspěch )

Reagovat
smazaný uživatel

Navíc něco mi říká, že faktor Russell Anderson by mohl hrát roli, legenda Aberdeenu se vrátila z jihu zpátky na sever a pokud odehraje alespoň polovinu zápasů, mohlo byt být OK :)

Reagovat
smazaný uživatel

polovina za nami a nic extra z nasi strany,jen Hooper se snazi ,asi chce ukazat ze ta jeho cena pres 30melounu je realna St.Mirren par nebezpecnych brejku,PMG neni moc videt,ale nejak podezrele casto se nam tam plete Imrie,jinak hraji s velkym nasazenim a neboji se pritlacit,ve druhe puli by jim snad mel dojit dech

Reagovat
smazaný uživatel

udolano

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele