Serie A - souhrn 17. kola: Inter nezaváhal, děsivá noc pro Neapol

22.12.2023, 20:26, aktualizováno 23.12.2023, 22:46
Komentáře a souhrny
Lorenzo Pellegrini (© AFP)

Inter neměl potíže s Lecce a na druhý Juventus, který vyhrál nad Frosinone, má opět čtyřbodový náskok. Otřesný předvánoční kolo prožila Neapol, která s tabulkovým sousedem AS Řím prohrála bez dvou vyloučených a zraněného Lobotky. AC Milán ztratil remízou 2:2 na půdě Salernitany, naopak Fiorentina vyhrála na půdě Monzy, díky čemuž se přiblížila tři body za Rossoneri. Lazio zvítězilo v Empoli a další výhru zapsala Bologna, která se dostala již na čtvrté místo...

AS Řím - SSC Neapol 2:0

23.12.2023 20:45

Góly: 76. Lorenzo Pellegrini, 90+6. Romelu Lukaku

AS Řím ukončil 17. kolo Serie A vítězstvím 2:0 nad Neapolí, a Vánoce tak stráví na šesté příčce právě před svým soupeřem. Spíše než ofenzivní fotbal však bitva gigantů nabídla tvrdé fauly a hádky, po nichž v první půli obdrželi žluté karty mimo jiné i oba trenéři. Neapolitánci se po změně stran navíc museli obejít bez vyloučeného Mattea Politana a Victora Osimhena. Nigerijec se tak rozhodně neodvděčil svým zaměstnavatelům, s nimiž podepsal smlouvu do roku 2026. Početní výhodu pro AS zúročil Lorenzo Pellegrini, který rozhodl po necelých pěti minutách na trávníku.

V Neapoli rozhodně nepanovala pohodová vánoční atmosféra. Klub z pravděpodobně nejfanatičtějšího fotbalového města Evropy schytával v aktuálním ročníku jednu ránu za druhou, což potvrdilo vyřazení z Coppa Italia po ostudné porážce 0:4 s Frosinone. Příliš do skoku nebylo ani Římanům, kteří v minulém kole doplatili na četné absence v ofenzivě a bez vykartovaného Romela Lukaka padli v Bologni.

V elektrizující atmosféře Stadio Olimpico se na první zajímavější moment čekalo do 19. minuty, kdy napřáhl ke střele Edoardo Bove a otřel balon o břevno. Ještě větší tutovku připravil talentovanému záložníkovi domácích o chvíli později Andrea Belotti, jenže proti střele z malého vápna se zaskvěl Alex Meret. Poté se fotbal na dlouhou dobu vytratil a rozhodčí měl plné ruce práce s klidněním vášní po tvrdých faulech na obou stranách.

Druhé dějství zahájili o něco aktivněji hráči Neapole, žádný z jejich střeleckých pokusů však Ruie Patrícia příliš neohrozil. Následně museli skousnout nepříjemnou zprávu fanoušci slovenské reprezentace, protože hřiště opustil zraněný Stanislav Lobotka. Rozhodčí Andrea Colombo kartami rozhodně nešetřil a po hodině hry sáhl i k vyloučení, které si za nesmyslné nakopnutí soupeře vysloužil Politano. Domácí přesilovku záhy využili, když se ve vápně nejlépe zorientoval Pellegrini a ranou z otočky poslal Vlky do vedení. Hráči v modrém pak dohrávali dokonce jen v devíti, protože se ze hřiště poroučel i psychicky zcela vyčerpaný Osimhen. Rozvrácenou defenzivu Neapole navíc ještě z protiútoku potrestal Lukaku.

Klidnější Štědrý den tak prožijí bezesporu Římané, kteří dotáhli duel k výhře. Žádná dlouhá zimní pauza se však v Itálii nechystá, jelikož AS hned 30. prosince zavítá na stadion Juventusu. Partenopei ještě o den dříve přivítají Monzu.

Více informací k zápasu

Hellas Verona - Cagliari Calcio 2:0

23.12.2023 18:00

Góly: 53. Cyril Ngonge, 90. Milan Đurić

Hráči Cagliari prohráli v 17. kole Serie A s Veronou 0:2. Celek ze Sardinie se mohl hned několikrát dostat do vedení, když v první půli svého soupeře jasně přehrával, avšak nedokázal žádnou z vytvořených šancí proměnit. Po změně stran navíc oslabil hosty Antoine Makoumbou, jehož druhá žlutá karta nakopla ofenzivní motory domácích. Výhru žlutomodrým totiž bleskově po vyloučení vystřelil Belgičan Cyril Ngonge, jenž zužitkoval pobídku krajana Jacksona Tchatchouy. Český záložník Jakub Jankto proseděl celý zápas na lavičce náhradníků.

Fotbalisté Verony prožívali opravdu hrozivé období, jelikož jejich poslední vítězství se uskutečnilo na konci srpna ve druhém kole ligy proti AS Řím. Od té doby Scaligeri nevyhráli 15 po sobě jdoucích střetnutí a v tabulce se nacházeli na předposlední příčce. Jejich trápení chtělo prohloubit Cagliari, které i přes porážku v minulém klání předvedlo proti Neapoli sympatický výkon. Hosté měli zároveň dobrou šanci na první triumf na hřišti Verony v nejvyšší italské soutěži od roku 1972.

Už od počátku bylo znát, že svěřenci Claudia Ranieriho touží po vítězství, jež by je vystřelilo od sestupového pásma. V deváté minutě si do vápna naběhl Nahitan Nández, z úhlu ovšem jen těsně minul. Vzápětí se šikovně uvolnil Matteo Prati a vypálil, o radost jej však připravila pravá tyč. Tlak Cagliari pokračoval, sám před bránou se opět zjevil Nández. Jihoameričan neuspěl ani tentokrát, když jeho lob zamířil vedle.

Dále mohl skórovat Alberto Dossena, k němuž se dostal balon po rohovém kopu. Urostlý obránce ale také netrefil bránu. První šance Verony přišla krátce před půlhodinou hry, kdy Tomáš Suslov po uvolnění pálil k tyči, ovšem Simone Scuffet ukázal své kvality a zakročil. Hosté přece jen udeřili. Ve 39. minutě se po standardní situaci hlavou nemýlil Edoardo Goldaniga, avšak nepohlídal si náběh, a tak kvůli ofsajdu gól neplatil.

Komplikace pro Cagliari přišla v 52. minutě, když hloupě do soupeře zajel Makoumbou. Jelikož si v první půli vysloužil jeden žlutý kartonek, tak po druhém následovalo vyloučení, čehož okamžitě využili hráči Verony. Byl to Ngonge, kdo vyběhl s míčem vpřed a po uvolnění zamířil přesně do levého dolního rohu, kam Scuffet nedosáhl.

Mastini se dostali na koně, což ukázal Slovák Ondrej Duda, který z dálky jen těsně přestřelil. Oslabení hosté se již nevzpamatovali. Potvrdit vítězství mohl v závěru Milan Djurič, ale proti jeho hlavičce z malého vápna skvěle zareagoval Scuffet. Vzápětí se minisouboj opakoval a Djurič tentokrát nedal gólmanovi šanci, když z hranice vápna zamířil přesně k levé tyči.

Verona tak ukončila dlouhé trápení a doma získala tři body. Oba celky sehrají poslední ligový duel roku 30. prosince. Cagliari změří síly s Empoli, Mastini se poté utkají se Salernitanou.

Více informací k zápasu

Inter Milán - US Lecce 2:0

23.12.2023 18:00

Góly: 43. Yann Aurel Bisseck, 78. Nicoló Barella

Inter porazil v 17. kole Serie A Lecce 2:0 a znovu odskočil v čele tabulky druhému Juventusu na rozdíl čtyř bodů. Nerazzurri si museli v utkání poradit bez nejlepšího kanonýra soutěže Lautara Martíneze, jenž nebyl kvůli zranění k dispozici. Střelce ovšem domácí našli v mladém německém obránci Yannu Bisseckovi, který premiérovou trefou v italské nejvyšší lize rozhodl o zisku tří bodů. Giallorossi se na hřišti lídra nedařilo, když po šesti střetnutích neskórovali a zároveň přišli o pětizápasovou šňůru bez porážky.

Nerazzurri procházeli italskou nejvyšší soutěží jako nůž máslem, když od 27. září neprohráli jediný ligový duel a na čele tabulky si vytvořili příjemný náskok na Juventus. O něco chudší, ale přesto velmi příjemnou sérii neporazitelnosti si zapsalo na konto také Lecce, jež nepadlo v pěti utkáních v řadě. Naposledy mělo v zápase proti Frosinone nakročeno k páté remíze za sebou, jenže v 89. minutě se dokázal prosadit Albánec Ylber Ramadani, jenž posunul svůj tým blíže poklidnému středu tabulky.

Skóre mohl v úvodu utkání otevřít Marko Arnautovič, nicméně s jeho pokusem si skvěle poradil Wladimiro Falcone. Rakouský forvard nesmyslně minul i v tutové příležitosti, do které ho dostal Nicoló Barella. Nerazzurri byli jednoznačně lepším týmem, ale v soupeřově pokutovém území často selhávali, protože příležitosti ke skórování překombinovali a ani se nedostali ke střele.

Nečekaným hrdinou domácích se mohl stát mladý obránce Bisseck, jeho zakončení ve stylu Zlatana Ibrahimoviče však pouze orazítkovalo břevno. Německý stoper se ale po další standardce hlavou prosadil, a ozdobil tak svůj famózní výkon. Zanedlouho mohlo přijít vyrovnání, kapitán Gabriel Strefezza ovšem trestuhodně poslal míč až na tribuny.

Zajímavou příležitost si po návratu z kabin vybojoval Lameck Banda, jeho střela z dálky ale skončila v moci Yanna Sommera. Na druhé straně zakončoval Henrikh Mkhitaryan, arménský šikula však levačkou netrefil bránu. Kolem 70. minuty přišla slabší fáze hráčů Interu, kdy zalezli až k vlastnímu vápnu a nechali hrát Giallorossi, kteří ale Sommerovi příliš práce nepřidělali.

Většina jejich zakončení totiž mířila přímo doprostřed branky nebo do míst, kam se švýcarská jednička bleskurychle dostala. Nicméně o jednu z nejhezčích asistencí sezony se postaral na druhé straně Arnautovič, který patičkou do souboje jeden na jednoho s Falconem vyslal Barellu, jenž si s italským brankářem pohrál a míč uklidil do sítě. Na nějaký comeback mohli Salentini zapomenout poté, co Banda totálně ztratil nervy a po nadávkách rozhodčímu obdržel červenou kartu.

Lecce na ligového lídra nevyzrálo a opustilo Milán bez bodového zisku. Giallorossi zakončí kalendářní rok 30. prosince na stadionu Atalanty, Inter o den dříve zavítá do Janova.

Více informací k zápasu

Bologna FC - Atalanta Bergamo 1:0

23.12.2023 15:00

Góly: 86. Lewis Ferguson

Bologna porazila v 17. kole Serie A Atalantu 1:0, a protáhla tak vítěznou šňůru před vlastním publikem na sedm soutěžních utkání. Ke třem bodům měli sice dlouho blíže spíše hosté z Bergama, proti jejich velkým šancím se ale vždy vyznamenal polský gólman Lukasz Skorupski. Domácí sice soupeřovu bránu neohrožovali tak často, v závěru zápasu ovšem zvedl fanoušky ze sedadel přesnou hlavičkou Lewis Ferguson, jenž vrátil Rossoblu na čtvrtou příčku tabulky. Lombarďané, kteří nepotvrdili střelecké obrození, když v předešlých třech soutěžních duelech skórovali hned 11krát, naopak zůstali pod pohárovými pozicemi.

Když se jméno Joshua Zirkzee dostalo do povědomí fotbalových fanatiků poprvé, psal se rok 2019 a Nizozemci bylo teprve 18 let. Tehdy se mu předpovídala budoucnost Roye Makaaye či Klaase-Jana Huntelaara, mladík se však s těmito prognózami dlouho neúspěšně pral. Stránky novin začal znovu plnit až letos v barvách Bologni, kterou naposledy dotáhl k pohárovému postupu přes Inter. V dresu Atalanty se naopak probudil jeden zdánlivě odepsaný kanonýr. Luis Muriel totiž v předchozích třech soutěžních kláních skóroval hned čtyřikrát.

Červenomodří zpočátku duelu drželi míč na svých kopačkách, kvůli vysokému presinku hostujícího celku se jim ovšem nedařilo směrem vpřed nic vymyslet. První chyba v rozehrávce Bologni přišla až po půlhodině hry, čehož se pokusil využít Ademola Lookman, jenž se řítil od poloviny hřiště sám vstříc brankáři. Nigerijský rychlík ale v zakončení nedokázal trefit prostor mezi třemi tyčemi.

Vzápětí si o moc lépe nevedl Teun Koopmeiners, který po pěkné souhře svých kolegů hlavičkoval nad břevno. V závěru poločasu se sám před gólmanem zjevil Éderson, jenže Skorupski díky výběhu udržel čisté konto.

Rychlonohý Lookman se ukázal i na začátku druhé půle, kdy vybojoval takřka ztracený míč a naservíroval jej před odkrytou bránu, kde číhal Koopmeiners. Fantastický obranný zákrok však předvedl Remo Freuler a odvrátil balon do bezpečí. Snahy Lombarďanů ale nepřestávaly. Zpoza vápna vyzkoušel štěstí Charles De Ketelaere, ovšem i tentokrát se Skorupski vyznamenal.

Až v 64. minutě se k prvnímu vážnému ohrožení dostali i Chrti, nicméně Giovanni Fabbian po krásné kombinaci z bezprostřední blízkosti přestřelil. Rozhodnutí přišlo krátce před koncem utkání, kdy se na centrovaný balon od rohového praporku vyšplhal Ferguson.

Bologna tak ukázala, že na vlastním hřišti patří k nejlepším týmům soutěže a získala všechny body. V příštím kole se představí 30. prosince v Udine, Atalanta tentýž den přivítá Lecce.

Více informací k zápasu

Turín FC - Udinese Calcio 1:1

23.12.2023 15:00

Góly: 88. Ivan Ilić - 81. Oier Zarraga

V zápase Udinese se opět nenašel vítěz, když fotbalisté Le Zebrette remizovali v 17. kole Serie A na hřišti Turína 1:1. Hosté zaznamenali již 11. dělbu bodů v sezoně a jen těsně se udrželi nad sestupovým pásmem. Ze spirály remízových výsledků se pokusil Le Zebrette vyvést střídající Oier Zarraga, jenž po 10 minutách na hřišti oslavil premiérovou trefu v nejvyšší italské soutěži. Chvíli nato však na druhé straně kontroval Ivan Ilič. Defenziva Býků, v níž znovu nefiguroval na lavičce sedící David Zima, tak ukončila sérii tří utkání bez inkasovaného gólu.

Udinese sice mělo na kontě pouze pět proher, podobně jako třeba mistrovská Neapol, pouhá jediná výhra a neskutečných 10 remíz mu ovšem v tabulce stačilo jen na poslední nesestupovou pozici. Nyní jej navíc čekala cesta na hřiště Turína, kde z posledních šesti střetnutí triumfovalo jedinkrát. K utnutí nelichotivé série měl Bianconeri přispět Lorenzo Lucca, jenž v mládeži oblékal mimo jiné i dres domácích, a který v posledních třech ligových zápasech třikrát skórovaoval.

Hned v úvodu utkání bylo znát, že hosté chtěli špatné statistiky vylepšit. Kombinací kolem vápna se však ke střele nedostali. Až díky rychlému protiútoku byli hráči Le Zebrette blízko ke skórování. Povedenou akci ovšem nepřesně hlavou zakončoval Lucca.

Posléze "Býci" ukázali, že umí být také nebezpeční. Zpoza vápna nepříjemný projektil vyslal Nikola Vlašič, nicméně jen těsně minul levou tyč. O poznání lépe si vedl Ilič, avšak skvělý zákrok proti němu vytasil Marco Silvestri. V závěru první půle zahrozil opět Lucca, ale ani tentokrát se neradoval. Italův pokus z první mířil těsně nad břevno.

Druhý poločas také nenabídl velké střelecké představení. K většímu ohrožení se dostal až v 67. minutě Duván Zapata, ovšem, i když vyskočil ze všech hráčů nejvýše, nedokázal míč usměrnit mezi tři tyče. Dlouho se schylovalo k bezbrankové remíze, vše ale změnil nenápadný centr, který nalezl Zarragu. Střídající Španěl dokázal balon namířit přesně k tyči a poslal Le Zebrette do vedení. To hosté neudrželi, neboť proti byl aktivní Ilič, který šťastně srovnal. Ze strany vyslal nepovedený centr, jenž zapadl za záda bezmocného Silvestriho.

Udinese si tak připsalo 11. remízu v sezoně. Další zápas ho čeká 30. prosince s Bolognou, Turín o den dříve vyzve Fiorentinu.

Více informací k zápasu

Frosinone Calcio - Juventus FC 1:2

23.12.2023 12:30

Góly: 51. Jaime Báez - 12. Kenan Yıldız, 81. Dušan Vlahović

Juventus porazil v 17. kole Serie A Frosinone 2:1 a přiblížil se v tabulce prvnímu Interu. Bianconeri k výhře nasměroval ve 12. minutě Kenan Yildiz, jenž je považován za budoucnost tureckého fotbalu a rostoucí hrozbu pro český národní tým ve skupinové fázi Eura. Nadějný teenager, který se již stihl prosadit v reprezentačním duelu s Německem a vzbudil zájem Arsenalu či Liverpoolu, si v nedávné době stěžoval na nedostatek prostoru v A-týmu a projevil tendence k odchodu. Hrdinou Staré dámy se ale stal střídající Dušan Vlahovič, jenž trefou v 81. minutě připravil celku z lazijského regionu první porážku před vlastními diváky od úvodního kola.

Frosinone šlo sice do zápasu s Juventusem v roli outsidera, ve stejné pozici se ovšem nacházelo i před pár dny v pohárovém utkání s Neapolí, kterou nakonec po výhře 4:0 vyřadilo. Hosté si podobný výbuch jako úřadující šampion Serie A nemohli dovolit, pokud chtěli zůstat blízko vedoucímu Interu. Ke dvěma předchozím ligovým triumfům Staré dámy přispěl vítěznou trefou Federico Gatti, bývalý bek domácích však tentokrát začal na lavičce náhradníků, kde ho překvapivě doplnil i Vlahovič.

Srbovo místo na hrotu útoku zaujal mladík Yildiz, jenž svůj premiérový start v základní sestavě Juve nemohl rozjet lépe. Už ve 12. minutě se po zbrklé rozehrávce gólmana dostal k míči na levé straně hřiště, mezi třemi protihráči se fantasticky protáhl do nitra pokutového území a prudkou ranou na přední tyč vsítil svůj první gól za A-tým slavného klubu. Canarini mohli srovnat z přímého kopu, k němuž se hotovili dva kmenoví hráči Staré dámy - Matías Soulé a Enzo Barrenechea. Exekuci si nakonec vzal na starosti druhý jmenovaný, jenže z dobré pozice minul bránu.

Další problémy měla hostující defenziva, jejíž součástí byl již také Gatti, který v ryze brazilské obranné trojici nahradil zraněného Alexe Sandra, až po změně stran. Po chybném postavení Bremera, jenž zrušil chystanou ofsajdovou past, se vřítil do vápna Jaime Báez a pod tělem Wojciecha Szczesného srovnal stav utkání. Dlouho zakřiknutí Bianconeri se probudili v 64. minutě, kdy se v naprosto ideální pozici zjevil střídající Vlahovič, nicméně Stefano Turati udržel nerozhodné skóre v platnosti. O chvíli později zasahovat nemusel, jelikož ho po efektním zakončení Westona McKennieho zachránilo břevno. Ani 22letý Ital, ani branková konstrukce už ovšem nestály hostům v cestě v 81. minutě, kdy po centru McKennieho hlavou rozhodl zápas Vlahovič. Bývalý kanonýr Fiorentiny se pak trefil ještě jednou, videorozhodčí ovšem odhalil ofsajd.

Juventus tak na první výhru o více než jeden gól od poloviny září nedosáhl, radost ze zisku všech bodů mu to ale nevzalo. V dalším kole vyzve 30. prosince AS Řím, Giallazzurri se už o den dříve utkají s Laziem.

Více informací k zápasu

Salernitana Calcio - AC Milán 2:2

22.12.2023 20:45

Góly: 42. Federico Fazio, 63. Antonio Candreva - 17. Fikayo Tomori, 90. Luka Jović

AC Milán pouze remizoval v 17. kole Serie A na hřišti Salernitany 2:2. Hosté odstartovali duel gólově již v 17. minutě, kdy úspěšně zakončoval Fikayo Tomori. Domácí se ovšem nadechli k otočce, kterou po hodině hry dokonal veterán Antonio Candreva. Miláňané se vzchopili až v samotném závěru, kdy alespoň bod zajistil střídající Luka Jovič. Tým ze Salerna se tak po třech prohrách v řadě zvednul a s milánským gigantem si částečně zvýšil sebevědomí, z poslední příčky tabulky se však nevymanil. Rossoneri naopak nevyhráli již ve čtvrtém venkovním utkání v lize za sebou.

Salernitana v předchozím střetnutí sice po první půli vedla na hřišti Atalanty, po změně stran ovšem přišel její kolaps a Nerazzurri získali všechny body. Nyní čekal Granatu další souboj s Lombarďany. AC Milán v minulém kole uspěl proti Monze a v tabulce mu patřila třetí příčka. Proti týmu ze Salerna byli Rossoneri favoritem, z předchozích třech vzájemných duelů však vyšli vítězně jen jednou.

Miláňané se mohli dostat do vedení už ve druhé minutě, rána Rafaela Leaa ale byla sražena mimo. Na druhé straně mohl svou příležitost přetavit v gól Boulaye Dia, ovšem jeho střelu vytáhl Mike Maignan na roh. To Tomori byl úspěšnější. Po standardní situaci v 17. minutě se k němu se štěstím odrazil míč a anglický reprezentant ho hlavou usměrnil za záda Benoïta Costila. Tým ze Salerna stihl do poločasu vyrovnat, když Candreva skvěle nacentroval od rohového praporku a Federico Fazio hlavou usměrnil míč do sítě.

V 60. minutě mohl Ruben Loftus-Cheek navrátit Milánským vedení, ale jeho tvrdou ránu Costil vyrazil. Granata přispěchala s rychlou a především přesnou odpovědí. Candreva zpracoval míč od Grigorise Kastanose a napřáhl z hranice vápna ke střele, se kterou si Maignan už poradit nedokázal.

Domácí mohli své vedení ještě navýšit, ovšem ránu Pasquala Mazzocchiho vytěsnil z brány gólman červenočerných. Na druhé straně se ve velké šanci objevil Olivier Giroud, ale Costil si dokázal poradit i s následnou dorážkou. Hosté se přece jen dočkali vyrovnání, když se k míči dostal na hranici malého vápna Jovič a prostřelil francouzského gólmana.

Milánští tak překvapivě jen remizovali. V dalším kole je čeká 30. prosince souboj se Sassuolem, Salernitana se ve stejný den střetne s Veronou.

Více informací k zápasu

AC Monza Brianza - ACF Fiorentina 0:1

22.12.2023 20:45

Góly: 7. Lucas Beltrán

Hráči Fiorentiny porazili v 17. kole Serie A domácí Monzu 1:0, a prodloužili tak sérii neporazitelnosti již na sedm soutěžních střetnutí v řadě. Už v sedmé minutě se dostali hosté do vedení po velké chybě v rozehrávce Michela Di Gregoria, kterou nekompromisně potrestal Lucas Beltrán. Lombarďané tak museli skousnout teprve druhou domácí porážku v aktuálním ročníku italské nejvyšší soutěže, hosté se naopak triumfem posunuli alespoň prozatím do top čtyřky. Český záložník Antonín Barák odehrál za Fialky 56 minut, poté se odebral ke střídání.

Fiorentina měla skvělou domácí formu, díky níž figurovala na pohárové šesté příčce, na hřištích soupeřů to ovšem od ní už nebyla taková hitparáda. Pouhý bod a jediná vstřelená branka z předešlých tří venkovních duelů totiž nepůsobily nijak nebezpečně. Monza měla na Fialky navíc příjemné vzpomínky, když na jaře dokázala navzdory jejich dvěma rychlým trefám utkání otočit a zvítězit.

Pro Monzu ale nezačal zápas vůbec ideálně, jelikož v sedmé minutě předvedl gólman Di Gregorio obrovskou minelu v rozehrávce a Beltrán možnosti využil beze zbytku. Radost Fialek mohl zdvojnásobit Jonathan Ikoné, ovšem jeho střelu po individuální akci vyrazil z brankové čáry jeden z obránců. Mezi střelce utkání se ve 36. minutě mohl zapsat i Barák, avšak Di Gregorio si s jeho pokusem mířícím k pravé tyči poradil.

Dlouho vyrovnaný druhý poločas mohl v 73. minutě zlomit Cristiano Biraghi, ale z přímého kopu trefil pouze zeď, a skóre se tak neměnilo. Vedení Fiorentiny mohl navýšit v 86. minutě po pohledné akci Riccardo Sottil, ovšem mířil pouze nad. Mimo to diváci příliš šancí neviděli, jelikož obránci La Violy bránili velmi svědomitě a naopak hosté nemuseli za každou cenu zběsile útočit, tudíž si zbytek utkání tým z Toskánska pohlídal.

Fiorentina zvítězila a upevnila si před Vánoci pozici zaručující evropské poháry. Další duel ji čeká 29. prosince proti Turínu, Monza se ve stejný den střetne s Neapolí.

Více informací k zápasu

US Sassuolo - Janov CFC 1:2

22.12.2023 18:30

Góly: 28. Andrea Pinamonti - 64. Albert Gudmundsson (pen.), 87. Caleb Ekuban

Janov zvítězil v 17. kole Serie A na půdě Sassuola 2:1. O úvodní trefu vypjatého duelu se ve 28. minutě postaral Andrea Pinamonti. Mladý útočník, jenž si zahrál jednu sezonu i v barvách Rossoblu, si tak v této sezoně připsal již šestý zásah a překonal tím svůj dosavadní rekord v dresu Neroverdi. Janované ovšem po změně stran zvýšili tempo a po proměněné penaltě se v samotném závěru dočkali výhry zásluhou skórujícího Caleba Ekubana. Černozelení tak prodloužili čekání na domácí triumf již na šest utkání v řadě, naopak Rossoblu potěšili své fanoušky ligovým vítězstvím po čtyřzápasovém strádání.

Když Sassuolo ve druhé polovině září porazilo na svém stadionu Juventus, jeho fanoušci rozhodně netušili, že na opravdu dlouhou dobu půjde o poslední domácí výhru. Takřka přesně po třech měsících od skalpu Staré dámy přivítali Neroverdi Janov, který venku nebodoval čtyřikrát za sebou. Z pohledu formy se tak mělo jednat o vyrovnaný duel, čemuž napovídal i pohled do tabulky, kde oba celky dělilo jen rozdílné skóre.

To se potvrdilo i v úvodních minutách utkání, během nichž byli diváci svědky atraktivních kombinací na obou stranách. Zápas se následně zásluhou několika nevybíravých zákroků vyostřil, o čemž svědčily i dvě karty žluté barvy, které obdrželi Mattia Bani a Armand Laurienté.

Druhý jmenovaný se ovšem ve 28. minutě dostal do samostatného úniku, ve kterém vybídl ke střele Pinamontiho a ten se pohledným lobem do odkryté sítě nemýlil. V nastavení prvního poločasu mohl pojišťovací trefu přidat Matheus Henrique, jeho rána ale mířila do míst, kde stál připravený Josep Martínez.

Janované se po změně stran dostali hned nadvakrát do slibné příležitosti ke srovnání skóre. V prvním případě však Milan Badelj mířil daleko nad horní tyč a ve druhém vystavil stopku střele Alberta Gudmundssona pohotový Andrea Consigli. O pár minut později zkusil štěstí z prostoru uvnitř velkého vápna Ruslan Malinovskij, i on ale narazil na zkušeného brankáře.

Sílící tlak nakonec vyústil ke hře rukou Martina Erliče a následný pokutový kop s přehledem proměnil Gudmundsson. Rossoblu ovšem ve svém snažení neustávali a po parádní akci Ekubana se radovali z vítězné rány.

Sassuolo tak na rozdíl od předchozích pěti vzájemných duelů tentokrát nebodovalo. V příštím kole se představí 30. prosince na půdě AC Milán, Janov o den dříve přivítá Inter.

Více informací k zápasu

Empoli FC - SS Lazio 0:2

22.12.2023 18:30

Góly: 9. Mattéo Guendouzi, 67. Mattia Zaccagni

Lazio porazilo v 17. kole Serie A Empoli 2:0, a ukončilo tak pětizápasové čekání na venkovní výhru napříč soutěžemi. "Orli" měli skvělý vstup do utkání, když se již v deváté minutě prosadil Matteo Guendouzi, jenž zaznamenal vůbec první trefu v nejvyšší italské soutěži. V 67. minutě pak výhru pečetil Mattia Zaccagni. Starosti trenérskému štábu hostů přidělaly v prvním poločase dvě stabilní opory Ciro Immobile a Luis Alberto, kteří museli v rozmezí tří minut střídat kvůli zranění. Azzurri porážkou potvrdili, že se jim proti Laziu dlouhodobě nedaří, jelikož jej porazili naposledy v roce 2015.

Zatímco evropskou pouť zvládali Orli více než důstojně a již netrpělivě vyhlíželi dvojzápas v osmifinále Ligy mistrů proti Bayernu Mnichov, v domácí soutěži jim to poněkud drhlo. Jedna výhra z pěti utkání a umístění ve druhé polovině tabulky totiž byly z pohledu hostů daleko za předsezonním očekáváním. Před cestou do Empoli jim dodávala optimismus alespoň tristní domácí bilance Azzurri, kteří v domácích zápasech posbírali letos z celého pelotonu nejméně bodů.

Biancocelesti dostali své fanoušky do varu už v deváté minutě, když hosté obklíčili branku a po několika odrazech se míče zmocnil Guendouzi, jenž dokázal zamířit přesně. Vedení Orlů mohl o 11 minut později navýšit tentýž hráč, ale Elia Caprile si s jeho střelou bez větších problémů poradil.

Vzápětí nastala pro bílomodré velká nepříjemnost, jelikož museli vinou zranění střídat dva klíčoví hráči, konkrétně Immobile a po něm Luis Alberto. Empolesi mohli srovnat krok s oslabenými hosty, ovšem proti ráně Daniela Maldiniho se vyznamenal Ivan Provedel.

Několik minut po změně stran se do šance v pokutovém území dostal Nicolo Cambiaghi, gólman Lazia si však připsal další skvělý zákrok. Provedel čaroval v brance hostů i nadále, když si poradil s pokusem Maldiniho a o pár okamžiků později famózně vytáhl ránu Jacopa Fazziniho.

To na druhé straně byli Římané nekompromisní. Zaccagni nejprve nadvakrát neprostřelil Caprileho, napotřetí už ale uspěl a branku následně uznal i videorozhodčí. Definitivní pojistku mohl přidat Taty Castellanos, avšak gólmana domácích nedokázal z velké blízkosti překonat.

Tápající "Orli" tedy zvítězili a těsně před Vánocemi si mírně vylepšili pochmurnou náladu. Do akce se vrátí 29. prosince duelem proti Frosinone, Azzurri o den později změří síly s Cagliari.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Inter Milán
17
14
2
1
41 : 7
44
2
Juventus FC
17
12
4
1
26 : 11
40
3
AC Milán
17
10
3
4
31 : 20
33
4
Bologna FC
17
8
7
2
21 : 12
31
5
ACF Fiorentina
17
9
3
5
26 : 18
30
6
AS Řím
17
8
4
5
30 : 19
28
7
SSC Neapol
17
8
3
6
28 : 21
27
8
Atalanta Bergamo
17
8
2
7
28 : 20
26
9
SS Lazio
17
7
3
7
18 : 18
24
10
Turín FC
17
6
6
5
15 : 17
24
11
AC Monza Brianza
17
5
6
6
16 : 18
21
12
US Lecce
17
4
8
5
19 : 23
20
13
Janov CFC
17
5
4
8
18 : 22
19
14
Frosinone Calcio
17
5
4
8
22 : 28
19
15
US Sassuolo
17
4
4
9
25 : 32
16
16
Hellas Verona
17
3
5
9
15 : 23
14
17
Udinese Calcio
17
1
11
5
15 : 28
14
18
Cagliari Calcio
17
3
4
10
16 : 31
13
19
Empoli FC
17
3
3
11
10 : 30
12
20
Salernitana Calcio
17
1
6
10
14 : 36
9

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (31)

Přidat komentář
smazaný uživatel

To AC, to byl konec… Leaa bych vždycky za tyhle akce kopnul do prdele nebo mu dal facku. Nebo dvě. Běží přes celé hřiště, aby zakopnul míč. Pak strkanice, červená a tři minuty se nehraje, aby to rozhodčí pak po minutě od rozehrání ukončil

Reagovat
Kaka14

To bol zase futbal ….. radšej to Nova Sport 3 v druhom polčase preistotu sabotovala

Reagovat
maras93

Jinak souhlas. Hra špatná a to nestridani taky. Je to hnuj.

Reagovat
M11

!!! FORZA JUVE !!!

Ty posledni dva zapasy to bylo zas neco ale nicmene naskok minimalne 9 bodu na 5 flek je po podzimu super

Reagovat
Strakosha

S tím zoufalým kádrem dělá Allegri doslova zázraky

Reagovat
Juventus 14

Jestli ten kádr není spíš zoufalej z Allegriho... Každopádně by to chtělo zapracovat na začátcích druhých poločasů, ty nám momentálně nějak nejdou

Reagovat
MoonKnight

Inter baví herně i výsledkově. Inzaghi ukazuje, že je koncepční trenér, kterému musíte dát čas. Postupně si Inter připravoval na to, aby z nich udělat mašinu a letos mi přijde že jak Inter tak Inzaghi vyrostli vzhůru.

Reagovat
Strakosha

Tak taky má k dispozici nejlepší kádr v lize

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Nuno čomes

A to má jen dva schopné útočníky a nemá RWB.

Reagovat
Pipo123

Ale stále čaruje, Acerbi bol už na odpis, rovnako Darmian, on dokáže tu zostavu polepiť a pritom to na tom trávninku nie je ani moc vidieť

Reagovat
MoonKnight

už v Laziu jsem říkal, že má neskutečný dar z hráče co je na odpis vyždímat pár sezón ještě.

Reagovat
Rudy

Darmian byl dobry okamzite po prichodu. Nevim, co po nem chteli v United. Acerbi hraje dobre posledni mesic, do te doby absolutne nespolehlivy a vic ho zajimal utok.

Reagovat
sinter

Acerbi hral minulu sezonu zle?

Reagovat
Rudy

Cela obrana byla mimo. Zlepsilo se to az v zaveru, pozde na ligu.

Reagovat
cresposuper

Acerbi je skvely tak od poslednej tretiny minulej sezony.

Reagovat
Rudy

Co dal konecne toho prokleteho gola, jde to jen nahoru. Nesere se tolik na hrot a Barella po nem nemusi rvat, ze hraje stopera Palec pro Barellu, to je pristup. Posledni mesic. Hraje stopera, naprosto luxusne a spolehlive. Je vsude kde ma byt, ciste odebira balony. Utoku pomuze ale s rozumem, nechybi nasledne v obrane. Dokonce si ji ze sve pozice dokaze zorganizovat. Naprosty TOP, bez debat. Neuveritelna zmena

Reagovat
snuff24

Poslední měsíc určitě ne to dyl

Reagovat
MoonKnight

Jako jo, ale zase nedělejme, že má o 2 levely lepší kádr jak zbytek ligy. Simone je fakt hodně dobrý, roste každou sezónou.

Reagovat
$dolar$

Barella je neuveritelnej hrac. Divim se, ze po nem nejde Barcelona.

Reagovat
Rudy

Zlepsil se, vic hlavu nahore a netlacit to tak na silu a super. Vypada, ze se konecne vykaslal na ty jeho komedie a gesta k rozhodcimu. Heureka. To jedine me na nem stvalo. Ted se muze radit mezi nejlepsi zalozniky sveta.

Reagovat
Eichel

na to nemá peniaze, bohužial

Reagovat
snuff24

Reagovat
$dolar$

A jeste se mi hrozne libi posledni dobou Cristante. Naprostej general na hristi.

Reagovat
Largo

Reagovat
Lech

Nedocenenej hrac

Reagovat
mastakillah

Ten generál mohl jít včera klidně take ven za druhou žlutou

Reagovat
Nuno čomes

Zalewski po tom lehkém nakopnutí klasická simulace jak kdyby dostal kopačkču do hlavy, ale červená budiž. Za co dal Osimhenovi druhou žlutou ví jen rozhodčí. Škoda, čím dál větší bída ten fotbal..

Reagovat
Lech

Vsechny zluty byly soft, takze se proste vykartoval ten kdo byl hloupejsi. Coz jsem tipoval ze budeme logicky my, no Politano prekvapil

Reagovat
mastakillah

Obě červené byly pískatelné. Bohužel pro nás.

Stějně tak mohl jít ven i Cristante. Udělal podobnej zákrok co Osimhen a měl už také žlutou.

Reagovat
Pipo123

Občas sledujem iftv, na instagrame a youtobe. Majú zaujímavý pokec o Calciu, v poslednom podcaste navrhovali aby sa zjednotili pravidlá a trend pískania pre TOP ligy. Keď som videl včerajší zápas tak si neviem predstaviť žeby to pískal anglický alebo nemecký rozhodca, borci na tvávniku by boli tak v šoku. Ale nápad je to zaujímavý, no v konečnom dôsledku tieto šaškarné ktoré predvádzajú hráči v La Lige a Serii A sú presne to čo je na tej lige zaujímavé.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele