Serie A - souhrn 16. kola: Inter navýšil náskok

15.12.2023, 22:44, aktualizováno 18.12.2023, 22:46
Komentáře a souhrny
Lautaro Martínez (© AFP)

Inter vyhrál v Římě nad Laziem a tabulku vede už o čtyři body, Juventus totiž ze souboje v Janově vydoloval jen bod. Do elitní čtyřky se prokousala Bologna. Atalanta v pondělní dohrávce otočila nepříznivý stav se Salernitanou...

Atalanta Bergamo - Salernitana Calcio 4:1

18.12.2023 20:45

Góly: 47. Luis Muriel, 52. Mario Pašalić, 83. Charles De Ketelaere, 89. Aleksej Mirančuk - 10. Lorenzo Pirola

Atalanta se sice v 16. kole Serie A v první půli nečekaně trápila proti poslední Salernitaně, nakonec ji však na svém hřišti přehrála 4:1. Duel nabral v 10. minutě nečekaný spád, když se prosadil hostující mládežnický reprezentant Itálie Lorenzo Pirola. Bergamo si pak hledalo cestu k brance soupeře jen těžko a góly začalo střílet až po změně stran. Nejprve nádherným volejem srovnal Luis Muriel a vítězný zásah o chvíli později zaznamenal Mario Pašalič. Kolumbijský útočník zároveň zažívá střelecké obrození, neboť si za poslední dvě kola připsal stejný počet tref.

Atalanta v posledním kole porazila milánské AC 3:2, a zastavila tak sérii čtyř zápasů v řadě bez výhry. Bergamo se díky zisku těchto tří bodů přiblížilo na dosah pohárovým příčkám, vítězství 4:0 v Evropské lize uprostřed týdne mu zase zajistilo neporazitelnost ve skupinové fázi. Do domácího souboje se Salernitanou tak vstupovali Nerazzurri v roli velkého favorita, jelikož Granata byla s pouhou jednou výhrou od startu ročníku na posledním místě v tabulce.

Do první příležitosti se po přesném centru procpal domácí Teun Koopmeiners, jeho hlavičku ale vyrazil na roh brankář Benoït Costil. Na druhé straně se do podobné situace po standardce záhy dostal Pirola, ten byl ovšem se svým hlavičkovým pokusem úspěšnější než Nizozemec, když poslal balon přesně k tyči. Atalanta se snažila na překvapivou trefu Salernitany odpovědět, do poločasového hvizdu si ale nevypracovala jedinou významnější šanci.

Po změně stran však nenechali domácí své příznivce na gól dlouho čekat. Sražený míč po rohovém kopu napálil zpoza pokutového území z prvního doteku Muriel přímo do horního rohu brány. Salernitana mohla Bergamu znovu odskočit, Boulaye Dia ale přes blokujícího obránce síť nerozvlnil. Neproměněná příležitost mrzela hosty o to víc, když se na druhé straně prosadil Pašalič, který zamířil přesně na zadní tyč.

Po hodině hry byl opět blízko gólu Muriel, na čáře ovšem zastavil balon ležící Costil. V 75. minutě mohl zničehonic vyrovnat Dia, svůj pokus ale nasměroval jen do pravé tyče. Domácí tak o své výhře rozhodli o chvíli později po nepovedené rozehrávce Granaty, kdy se po pasu Giorgia Scalviniho prosadil přízemní ranou Charles De Ketelaere. Definitivní tečku za úspěchem Lombarďanů udělal Aleksej Mirančuk, jenž v 89. minutě se štěstím procedil míč za Costilova záda.

Atalanta tak domácí povinnost zvládla a získala další tři body. V následujícím kole se 23. prosince střetne s rozjetou Bolognou, Salernitana vyzve o den dříve AC Milán.

Více informací k zápasu

SS Lazio - Inter Milán 0:2

17.12.2023 20:45

Góly: 40. Lautaro Martínez, 66. Marcus Thuram

Vedoucí tým italské Serie A Inter navýšil v 16. kole své vedení před druhým Juventusem už na čtyři body, když na půdě Lazia Řím zvítězil 2:0. Atraktivní duel nabídl prvního úspěšného střelce v závěru úvodního poločasu, kdy se po chybě domácí defenzivy prosadil nejlepší ligový kanonýr Lautaro Martínez. Již 15. trefa nejgólovějšího útočníka aktuálního ročníku, na něhož po změně stran ještě navázal Marcus Thuram, zároveň pomohla Nerazzurri k ukončení více než pětiletého čekání na výhru ze stadionu Orlů.

Fotbalisté Interu vstupovali do utkání s dvojitou motivací, jelikož Juventus, jejich zatím nejvážnější soupeř v boji o titul, v páteční předehrávce pouze remizoval na hřišti Janova. Nerazzurri si tak případným vítězstvím mohli v čele ligové tabulky vytvořit pohodlný náskok. V Římě je ovšem nečekal jednoduchý úkol, jelikož na půdě Lazia vyhráli naposledy v roce 2018.

Duel od úvodních minut nabízel vyrovnanou podívanou, přičemž aktivnější na útočné polovině byli spíše hráči Lazia. Obrana Interu však byla zformována velmi pevně a svého soupeře do gólových šancí příliš nepouštěla. Výjimkou byla akce Manuela Lazzariho, který přesným centrem našel na zadní tyči Cira Immobileho. Italský útočník nicméně z dobré pozice mezi tři tyče nezakončil. Vedení se tak trochu překvapivě ujali fotbalisté v oranžových dresech. Martínez vystihl ve 40. minutě špatnou malou domů, oběhl bezmocného brankáře Ivana Provedela a pohotově dopravil balon do prázdné brány.

Krátce po změně stran mohlo být srovnáno. Nicoló Rovella uspěl v osobním souboji, s balonem prošel až do pokutového území, jenže jeho prudkou přízemní střelu z pravé strany zlikvidoval povedeným zákrokem Yann Sommer. Hráči Interu byli v zakončení mnohem efektivnější. V 66. minutě se po přihrávce od Nicola Barrely prosadil z levé strany šestnáctky přesnou ranou k tyči Thuram. Pojistku mohl přidat chvíli po něm Henrikh Mkhitaryan, v cestě mu však stál fantastický Provedel, který další změnu skóre nepřipustil. Všechny naděje Lazia na zvrat v zápase utnul Lazzari, který se nechal zbytečně vyloučit.

Inter využil zaváhání Juventusu a vítězstvím si v čele soutěže vybudoval čtyřbodový náskok. Příště se utká už ve středu 20. prosince s Bolognou. Lazio o dva dny později zavítá na půdu Empoli.

Více informací k zápasu

Bologna FC - AS Řím 2:0

17.12.2023 18:00

Góly: 37. Nikola Moro, 49. Rasmus Kristensen (vl.)

AS Řím prohrál v 16. kole italské Serie A na půdě Bologni 0:2. Začátek zápasu opravdu nemohl fanoušky ofenzivního fotbalu z hlediska šancí nadchnout. Slibně se vyvíjející rozjezd Giallorossi zhatil ve 37. minutě Nikola Moro, jenž si připsal svůj první ligový gól v sezoně. Druhý poločas otevřel smolným zákrokem Rasmus Kristensen, jehož noha odrazila míč do vlastní branky. Svěřenci Josého Mourinha se tak nedokázali vyrovnat s řadou absencí v ofenzivních řadách, domácí se naopak posunuli již na čtvrtou pozici.

Římané sice vstupovali do utkání jako celek, který šestkrát v řadě neprohrál. V Bologni se ovšem museli obejít hned bez několika klíčových hráčů základní sestavy. Zraněný totiž byl Paulo Dybala a karetní trest si za vyloučení v minulém ligovém kole odpykával Romelu Lukaku. To pro trenéra Mourinha nebyla vůbec dobrá zpráva, jelikož Rossoblu se nacházeli ve skvělé formě, když od startu ročníku prohráli pouze dvakrát a v tabulce měli stejný počet bodů jako právě jejich soupeř.

První čtvrthodinka zápasu nenabídla jedinou střelu na branku. Ani jeden z týmů nechtěl inkasovat, a tak se hrál fotbal od vápna k vápnu. Diváci si tedy museli počkat až do 26. minuty. V té se po faulu rozhodl Diego Llorente překopnout celou půlku hřiště a střelu zvládl Federico Ravaglia na poslední chvíli vyrazit nad břevno. Italský brankář se předvedl i o chvíli později, když vystihl dobře mířený pokus Andrey Belottiho. I přes slibné šance hostujícího celku se z gólu radovala Bologna. Ve 37. minutě nahrál z pravé strany vápna Dan Ndoye do středu, kde stál Moro a rozvlnil síť. Rychlou odpověď si připravil Stephan El Shaarawy, jehož krásné sólo doplnila pouze střela doprostřed.

Snový začátek pro Rossoblu přišel čtyři minuty po startu druhého poločasu. Přízemní centr se nešťastně odrazil od nohy Kristensena a ten si vstřelil vlastní gól. AS Řím se rozhodně nehodlal vzdát, a tak došlo třeba i na taktické střídání Renata Sanchese, který přišel na plac o poločase. Na následnou kombinační hru hráči domácích odpovídali rychlým presinkem. Belotti se však přece jen dokázal dostat do slibné příležitosti v 80. minutě, proti byl ovšem včas vyběhlý Ravaglia.

Bitvu tabulkových sousedů tak nakonec ovládla Bologna. Oba celky odehrají další ligový duel 23. prosince. Vlky bude čekat další těžký soupeř v podání Neapole, Rossoblu změří síly s Atalantou.

Více informací k zápasu

Udinese Calcio - US Sassuolo 2:2

17.12.2023 15:00

Góly: 36. Lorenzo Lucca, 55. Roberto Pereyra - 75. Domenico Berardi (pen.), 88. Domenico Berardi (pen.)

Fotbalisté Udinese remizovali v rámci 16. kola Serie A na domácí půdě se Sassuolem 2:2. Přestože šli Bianconeri do dvougólového vedení zásluhou přesné trefy a asistence Roberta Pereyry, museli se po smolné závěrečné půlhodině smířit s bodem. V 59. minutě byl totiž vyloučen Pereyrův argentinský krajan Martín Payero, což dodalo hostům potřebnou vzpruhu. Dvakrát se pak z penaltového puntíku prosadil Domenico Berardi, čímž znovu odsunul domácí blíže sestupovému pásmu.

Fotbalisté Udinese prohloubili trápení v předchozím ligovém kole, ve kterém utrpěli svou největší porážku od roku 2022, když doma podlehli Interu 0:4. Tento výsledek stáhl svěřence Gabrieleho Cioffiho blíže k sestupovému pásmu, přičemž od 18. místa je dělilo pouze lepší skóre. Sérii čtyř ligových zápasů v řadě bez výhry chtěli Bianconeri prolomit proti Sassuolu, jež se také nenacházelo v ideálním rozpoložení a v tabulce mělo na svého soupeře náskok jen tří bodů.

První velká šance zápasu přišla v sedmé minutě, když centrovaný míč dostal na svou nohu Kristian Thorstvedt, ovšem jeho rychlé zakončení mířilo doprostřed brány. Ve 22. minutě předvedl chytré zpracování na hranici vápna Andrea Pinamonti, následnému voleji však chyběla přesnost. O chvíli později napřáhl z velké dálky Armand Laurienté, ale ani tentokrát Sassuolo nevyzrálo na Marca Silvestriho. Pravidlo nedáš, dostaneš, se potvrdilo ve 36. minutě. Na načechraný centr si počkal Lorenzo Lucca a trefil jej hlavou parádně k tyči.

Začátek druhého poločasu patřil domácím. V 50. minutě tvrdě zakončil Festy Ebosele, ale proti byl Andrea Consigli. O pět minut později byl už brankář Neroverdi krátký. Pereyra vystihl odražený míč a prošel kolem obránců v malém vápně, jeho následná střela na zadní tyč zapadla do sítě. Komplikace přišla pro Udinese o chvíli později, protože byl za svůj skluz vyloučený Payero. Výhodu pokutového kopu dostal hostující celek v 74. minutě a Berardi s klidem proměnil k levé tyči. Pět minut před koncem zastavila srovnání skóre tyčka, kterou svou hlavou trefil Gian Marco Ferrari. Sassuolo se v 88. minutě dočkalo své druhé penalty v zápase. Berardi na sebe převzal zodpovědnost a zajistil domácím cenný bod.

Vyrovnaná bitva tak nakonec divákům vítěze nenabídla. Bianconeri se 23. prosince v dalším ligovém kole střetnou s Turínem, Neroverdi vyzvou o den dříve Janov.

Více informací k zápasu

ACF Fiorentina - Hellas Verona 1:0

17.12.2023 15:00

Góly: 79. Lucas Beltrán

Fiorentina zvládla v 16. kole Serie A porazit na domácím hřišti Veronu 1:0, čímž využila šanci posunout se v tabulce na pohárové příčky. Svěřenci trenéra Vincenza Italiana si i přes herní převahu příliš šancí nevytvořili, výrazně nebezpečnější byli o udržení bojující hosté, kteří ve třetí minutě utkání zahodili penaltu. Rozhodující zásah obstaral až v 79. minutě Lucas Beltrán. Antonín Barák začal duel svého předešlého zaměstnavatele s tím aktuálním na lavičce a odehrál celou druhou půli.

Tým z Toskánska si čtvrteční remízou v Budapešti proti Ferencvárosi zajistil vítězství ve skupině Evropské konferenční ligy. Dlouho však slavit nemohl, jelikož jej čekalo ligové klání s Veronou. Na tu Fiorentina uměla, jelikož s ní prohrála naposledy před čtyřmi lety. Žlutomodří navíc prožívali hrůzostrašnou sezonu. Poslední tříbodový zisk si připsali na konci srpna, od té doby získali pouze pět bodů ze 14 klání. Tentokrát jim navíc kvůli červené kartě z minulého zápasu chyběl Slovák Ondrej Duda.

Domácí do zápasu nevstoupili šťastně, neboť již ve druhé minutě brankář Pietro Terracciano podcenil rychlost Martina Hongly a v malém vápně kamerunského záložníka fauloval. Míč si postavil Milan Djurič, Terracciano však napravil své zaváhání a špatně zahraný pokutový kop i následnou dorážku zlikvidoval. Gólman Fiorentiny čaroval dál, když v deváté minutě vytáhl střelu Cyrila Ngongeho z bezprostřední blízkosti. Síť na druhé straně poté rozvlnil M’Bala Nzola, při zpracování si však pomohl rukou, a skóre se tak neměnilo. Fiorentina držela míč na svých kopačkách, nebezpečná ale byla především Verona. Ve 29. minutě na malém vápně hlavičkoval Djurič, stejně jako při penaltě však trefil brankáře. O chvíli později si po přihrávce na penaltu vylámal zuby na Terraccianovi i Ngonge. Fialky na ofenzivní snažení hostů nenašly odpověď a do kabin odcházely bez jediné střely na branku.

Po změně stran sáhl domácí trenér Italiano hned ke třem střídáním, na hřiště poslal i českého záložníka Baráka. Změny byly hned zřejmé, ve 47. minutě se v šanci objevil Jonathan Ikoné, ani on však nezamířil mezi tři tyče. Ani živější domácí však nezpomalili ofenzivu Verony, která se i nadále více tlačila do zakončení a vytvářela nebezpečné situace před Terraccianem. Trápení Fiorentiny v 79. minutě prolomil Beltrán, který využil malého důrazu obránců Verony po jednom z centrů a díky výrazné teči Bruna Amioneho poslal svůj tým do vedení. Hosté se i po obdrženém gólu tlačili dopředu, Fialky si však těsné vedení zkušeně pohlídaly.

Fiorentina tak soupeře ve špatném rozpoložení porazila. V následujícím kole se 22. prosince představí na hřišti Monzy, Verona o den později přivítá Cagliari.

Více informací k zápasu

AC Milán - AC Monza Brianza 3:0

17.12.2023 12:30

Góly: 3. Tijjani Reijnders, 41. Jan-Carlo Simić, 76. Noah Okafor

AC Milán zvládl utkání 16. kola Serie A, ve kterém porazil Monzu na vlastní půdě 3:0. Domácí měli skvělý vstup do zápasu, když se již ve třetí minutě prosadil Tijjani Reijnders. Hlavní postavou celého duelu se však stal při snovém debutu v seniorském dresu AC 18letý obránce Jan-Carlo Simić, jenž se dostal na hřiště kvůli zranění Tommase Pobegy a na konci první půle si připsal svou premiérovou trefu v dospělém fotbale. Rossoneri tak odčinili poslední prohru s Atalantou a zároveň si udrželi historicky stoprocentní bilanci proti Monze, kterou přehráli v lize potřetí v řadě.

Rossoneri si ve středu po heroickém výkonu a výhře v Newcastlu zajistili účast v pohárové Evropě i na jaře. Na tento úspěch chtěli navázat i v lize, kde jim vedoucí dvojice týmů odskočila už na sedm bodů. Tentokrát před Milánskými stála nedaleká Monza, která překvapivě ztrácela na příčku zajišťující účast v Evropské konferenční lize pouhé čtyři body. Z kádru Brianzoli na tom měl největší zásluhu záložník Andrea Colpani, jenž vsítil téměř polovinu branek svého týmu.

Milán dlouho po hvizdu nezahálel. Krátce po nevydařené hlavičce Oliviera Girouda předvedl úžasné sólo přes čtyři hráče Reijnders a stylovým zakončením mezi nohy brankáře poslal domácí do vedení ve třetí minutě. Rossoneri byli opravdu při chuti, ale proti stál Michele Di Gregorio, který v krátkém časovém sledu zneškodnil střelu Christiana Pulisice z malého vápna i následnou ránu od Thea Hernándeze.

Ve 28. minutě zamířil z hranice vápna netradiční střelec Alessandro Florenzi, ovšem jeho pokus vyškrábl konečky prstů skvělý De Gregorio. Čtyři minuty před poločasem potáhl míč z pravé strany Rafael Leao, jehož následnou přihrávku do malého vápna uklidil Simič.

Domácí i v druhém dějství zůstali velmi aktivní a svůj druhý gól mohl přidat v 53. minutě Simić, avšak jeho hlavička mířila těsně vedle pravé tyče. Monza se odmítala vzdát a ke snížení skóre měl možnost Colpani, když vypálil před šestnáctkou na Mikea Maignana, ale ten stačil vyrazit míč nad břevno. V 76. minutě rozjeli domácí krásnou kombinaci, kterou ozdobil úspěšným zakončením k pravé tyči Noah Okafor. Domácí úpravu výsledku nedovolili, a tak si kromě tří bodů připsali i čistý štít.

Milánští tak navázali na úspěch v Lize mistrů a zvítězili. V příštím kole se 22. prosince představí na hřišti Salernitany, Monza ve stejný den přivítá Fiorentinu.

Více informací k zápasu

Turín FC - Empoli FC 1:0

16.12.2023 20:45

Góly: 25. Duván Zapata

Hráči Turína porazili v 16. kole Serie A Empoli 1:0 gólem Duvána Zapaty ze 25. minuty. Diváci ovšem byli svědky většího počtu branek, jelikož hned dvakrát rozvlnili síť i hráči Empoli. Pokaždé je ale o radost připravila kalibrovaná čára videorozhodčího, která tak zásahy týmu z jihu Itálie zneplatnila. I proto Azzurri zůstali na sestupové příčce, zatímco domácí se posunuli do horní poloviny tabulky. Celý zápas pozoroval z lavičky reprezentační bek David Zima, jenž v tomto ročníku zasáhl pouze do pěti duelů Býků.

Turínský klub trápila především značná nevyrovnanost výkonů. Ta se projevila i v posledních dvou ligových duelech, když Býci po suverénním vítězství nad Atalantou uhráli v minulém kole jen bezbrankovou remízu s Frosinone. Před domácím publikem ale dvakrát v řadě naplno bodovali, přičemž obě tyto výhry řídil probuzený Nikola Vlašič. Soupeř piemontského klubu sice po tragickém vstupu do ročníku začal vcelku pravidelně sbírat body, stále se ovšem nacházel na sestupové 18. příčce.

Povedený začátek zápasu na Stadio Olimpico z pohledu domácích mohl ve vedoucí branku přetavit Antonio Sanabria. Paraguayský útočník ovšem nejprve zblízka ztroskotal na Etritu Berishovi a o chvíli později ho o výstavní gól nůžkami připravil ofsajd Vlašiče, který celé akci předcházel. Sanabriův zkušenější kolega z útoku Zapata už byl v zakončení kliničtější, když si ve 25. minutě naskočil na centr Raoula Bellanovy a hlavou poslal Býky do vedení. Zhruba po půlhodině hry sice síť na druhé straně rozvlnil Tyronne Ebuehi, postavení mimo hru mu ale střelecký zápis do statistik sebralo. Stejný rozsudek vynesli rozhodčí i po trefě Liberata Cacaceho, a do kabin tak šli Azzurri s jednogólovým mankem.

Diváci na prořídlých ochozech v Turíně museli po změně stran sledovat především velké množství soubojů a krás fotbalu si příliš neužili. Vrásky na čele jim udělal po hodině hry Matteo Cancellieri, jehož samostatný únik zastavil až rychlým výběhem Vanja Milinkovič-Savič. To bylo ze strany Empolesi, co se týče ofenzivy, ve druhé půli vše, jelikož ani náznak závěrečného tlaku nepřišel.

Turín tak doma znovu uspěl a připsal si tři body. Oba týmy čeká ještě před vánočními svátky jeden ligový duel. Býci vyzvou 23. prosince Udinese, Empoli se o den dříve pokusí potrápit Lazio.

Více informací k zápasu

SSC Neapol - Cagliari Calcio 2:1

16.12.2023 18:00

Góly: 69. Victor Osimhen, 75. Chviča Kvaracchelija - 72. Leonardo Pavoletti

Hráči Neapole v 16. kole Serie A přetlačili na domácím hřišti Cagliari 2:1 a po dvou ligových prohrách konečně zapsali plný bodový zisk. Úřadující šampion Itálie dlouho nemohl najít recept na skvěle chytajícího Simoneho Scuffeta. Ten kapituloval až po změně stran proti zakončení Victora Osimhena, jenž před startem utkání zapózoval s nově získanou cenou pro nejlepšího afrického hráče roku. Cagliari sice bleskově vyrovnalo, avšak poslední slovo měl znovu Nigerijec, který senzačním slalomem přichystal gól pro Chviču Kvaraccheliu.

Potvrdilo se tak, že tým z úpatí Vesuvu na sardinský celek umí, jelikož neprohrál již 24. vzájemný duel z posledních 25.

Partenopei sice v týdnu porazili v Lize mistrů Bragu 2:0, důvodů k radosti však mnoho neměli. V domácí soutěži totiž prohráli hned tři z posledních čtyř utkání, přičemž při všech těchto porážkách nedokázali ani jednou skórovat. Naopak Cagliari se po katastrofálním startu do sezony pomalu dostávalo do formy a díky vítězství nad Sassuolem v minulém kole se dokonce vymanilo z pásma sestupu. Další tříbodový úspěch svěřenců stratéga Claudia Ranieriho však příliš pravděpodobný nebyl, jelikož s Neapolí vyhráli od roku 2009 jen jednou.

Úvod zápasu patřil favoritovi, který držel míč na svých kopačkách a hledal skulinky v defenzivě hostů. Jednu takovou našel už v osmé minutě, kdy brankáře Cagliari prověřil Osimhen. Za 10 minut měl Nigerijec další šanci - jeho zakončení z malého vápna ovšem bylo zablokováno jedním z obránců. O chvíli později se připomněli také Ranieriho svěřenci. Zpoza vápna zkusil vypálit Tommaso Augello, jeho bomba však prolétla jen těsně vedle pravé tyče. Po půlhodině hry si na nádherný centr ze standardní situace naskočil Amir Rrahmani, svou hlavičku ovšem namířil pouze do levé tyče. Chvíli před odchodem do šaten měli obrovskou příležitost hosté. Nahitan Nández běžel sám proti Alexi Meretovi, italský brankář však skvěle vyběhl a šanci zneškodnil. V samém závěru poločasu ještě úřadující mistr zahrával zajímavý přímý kop, Matteo Politano nicméně mířil těsně nad břevno.

Hosté do druhého poločasu vlétli jako uragán a po několika sekundách ohrozil branku domácích Adam Obert, proti jeho pokusu však pohodlně zakročil Meret. V 70. minutě si na centr Mária Ruie naběhl Osimhen a s patřičnou dávkou štěstí překonal Scuffeta. Chvíli nato ovšem přišel na stadionu Diega Armanda Maradony šok, když po podobné akci srovnal Leonardo Pavoletti. Za tři minuty si však Partenopei vzali vedení zpět. Osimhen se ve vápně probil přes několik obránců a přihrál úplně volnému Kvaraccheliovi, který neměl problém míč uklidit do poloodkryté brány. Na konci základní hrací doby ještě hosté zahrávali standardku, po které hlavičkoval Alberto Dossena těsně nad.

Neapol další ligové zaváhání nepřipustila a bodovala naplno. V příštím kole se 23. prosince střetne s AS Řím, Cagliari zavítá ve stejný den do Verony.

Více informací k zápasu

US Lecce - Frosinone Calcio 2:1

16.12.2023 15:00

Góly: 11. Roberto Piccoli, 89. Ylber Ramadani - 33. Kaio Jorge (pen.)

Lecce v utkání 16. kola Serie A přehrálo Frosinone 2:1 a po čtyřech ligových remízách si konečně připsalo tři body. V premiérovém vzájemném zápase na jevišti nejvyšší italské soutěže šel do vedení domácí tým po trefě Roberta Piccoliho, který využil hrubou chybu hostující obrany. Giallazzurri sice dokázali ještě do konce první půle vyrovnat, poslední slovo však měl v úplném závěru střetnutí Yiber Ramadani.

Jeho zásah tak kromě šesté venkovní prohry Frosinone v řadě znamenal i prodloužení lichotivé šňůry domácích proti Canarini - Lecce totiž udrželo nulu již ve čtvrtém vzájemném souboji za sebou.

Frosinone za sebou mělo sérii náročných výjezdů, když čtyři z posledních pěti utkání na hřištích soupeřů odehrálo na stadionech týmů, které načínaly kolo v elitní pětce. Zápasy s velkými favority nepřekvapivě nezvládlo, o poznání větším zklámáním však byl duel v Cagliari, kde nebodovalo navzdory luxusnímu třígólovému náskoku. Naděje na ukončení šňůry venkovních porážek mohly směle směřovat k duelu s Lecce, tamní celek totiž nevyhrál 10 ligových zápasů v řadě.

Domácí tým ovšem do zápasu vstoupil s obrovskou chutí tuto černou sérii konečně prolomit. Hned ve druhé minutě mohl skórovat, Gabriel Strefezza však skvělý centr ve vápně nedokázal zužitkovat. O devět minut později již domácí slavili, když Piccoli dokázal využít hrubku Stefana Turatiho a poslal Salentini do vedení. Náskok Giallorossi nemusel trvat dlouho, hlavní arbitr totiž v 17. minutě nařídil pokutový kop pro hosty, následně ho však po zhlédnutí videa odvolal. Po pěti minutách mohl vedení Lecce zvýšit Lameck Banda, svou krásnou střelou zpoza šestnáctky nicméně orazítkoval pouze břevno. Po půlhodině hry se opakovala situace ze 17. minuty, s tím rozdílem, že se tentokrát o penaltu jednalo. Brazilský útočník Kaio Jorge touto nabídkou nepohrdl a pokutový kop s přehledem proměnil.

Po hodině hry mělo velkou šanci Frosinone, domácí defenziva nedokázala odvrátit ve vápně poskakující balon, který se tak dostal až k Matíasi Soulému, argentinský mladík však míč netrefil ideálně a vůbec Wladimira Falconeho neohrozil. O 10 minut později hlavičkoval z nadějné pozice Rémi Oudin, jeho slabý pokus ovšem skončil jen v rukavicích Turatiho. Hned pár minut nato do třetice pálil Banda, šikovnému křídelníkovi opět chybělo patřičné štěstí a po břevnu orazítkoval i tyč hostující brány. V 82. minutě mohl rozhodnout Abdou Harroui, jeho pokus ovšem skončil jen těsně vedle levé tyče. A tak chvíli před koncem rozhodli domácí, když se krásně do míče opřel Ramadani a jeho projektil zapadl přesně do levého dolního růžku brány.

Lecce se tak rozpomnělo na domácí výkony ze startu sezony a získalo všechny body. V příštím kole se představí 23. prosince na půdě Interu, Frosinone tentýž den přivítá Juventus.

Více informací k zápasu

Janov CFC - Juventus FC 1:1

15.12.2023 20:45

Góly: 48. Albert Gudmundsson - 28. Federico Chiesa (pen.)

Fotbalisté Juventusu překvapivě ztratili body na hřišti Janova, se kterým v 16. kole Serie A pouze remizovali 1:1. Hosté se už v prvním dějství dostali do vedení zásluhou proměněné penalty Federica Chiesy, ihned po změně stran ovšem vyrovnal Albert Gudmundsson. Stará dáma tak sice zůstala již 12. duel v řadě neporažena, zakopnutím však dala Interu možnost navýšit svůj náskok na čele tabulky. Janovany naopak i přes velmi cennou remízu dělí od sestupového pásma jen čtyři body.

Juventus dovedl na druhou příčku pragmatický přístup k fotbalu, když jen dvakrát v sezoně vstřelil více než dva góly a v porovnání s vedoucím Interem nastřílel o 14 branek méně. Jako ofenzivní se nedala označit ani taktika Janova, jenž se v předešlých čtyřech domácích kláních radoval jen ze tří přesných zásahů, ty však vedly k solidnímu zisku sedmi bodů. Morálku hráčů Rossoblu mohl posílit fakt, že Stará dáma neudržela v posledních šesti vystoupeních na tomto stadionu ani jedno čisté konto.

Už od úvodních minut bylo zřejmé, že se bude jednat o taktickou bitvu. O tom svědčila i velmi vyrovnaná první dvacetiminutovka, ve které si ani jeden z celků nevytvořil nebezpečnou šanci. Ve 27. minutě ovšem přišla první velká chyba na straně Janova. Jeho kapitán Milan Badelj trestuhodně ztratil míč před vlastním pokutovým územím, toho využil Chiesa, jenž obešel brankáře, kterému nezbývalo nic jiného než faulovat. K penaltě se poté 26letý Ital sám postavil a tvrdou ranou k levé tyči poslal Juventus do vedení. Po půlhodině hry měl v první půli ojedinělou příležitost na srovnání Johan Vásquez, svůj pokus ale namířil nad.

Trenér Rossoblu Alberto Gilardino se rozhodl, že ihned zkraje druhého dějství pošle na hrací plochu útočníka Caleba Ekubana. Tento tah se mu náramně vyplatil, ghanský útočník totiž ve vápně soupeře hlavičkou přiklepl míč na Gudmundssona, který z bezprostřední blízkosti ve skluzu propálil bezmocného Wojciecha Szczesnyho. Starou dámu inkasovaná branka příliš neprobudila a naopak Grifone pokračovali ve velmi sympatickém výkonu. Ten nakonec světovým zákrokem podtrhl v závěru střetnutí Josep Martínez, jenž po rohovém kopu reflexivním zákrokem vyškrábl nad břevno střelu Bremera.

Janov tak giganta italského fotbalu zaskočil a získal bod, čímž prodloužil sérii domácí neporazitelnosti na čtyři zápasy. V příštím kole se představí 22. prosince na půdě Sassuola, Juventus bude hrát o den později ve Frosinone.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Inter Milán
16
13
2
1
39 : 7
41
2
Juventus FC
16
11
4
1
24 : 10
37
3
AC Milán
16
10
2
4
29 : 18
32
4
Bologna FC
16
7
7
2
20 : 12
28
5
SSC Neapol
16
8
3
5
28 : 19
27
6
ACF Fiorentina
16
8
3
5
25 : 18
27
7
Atalanta Bergamo
16
8
2
6
28 : 19
26
8
AS Řím
16
7
4
5
28 : 19
25
9
Turín FC
16
6
5
5
14 : 16
23
10
AC Monza Brianza
16
5
6
5
16 : 17
21
11
SS Lazio
16
6
3
7
16 : 18
21
12
US Lecce
16
4
8
4
19 : 21
20
13
Frosinone Calcio
16
5
4
7
21 : 26
19
14
Janov CFC
16
4
4
8
16 : 21
16
15
US Sassuolo
16
4
4
8
24 : 30
16
16
Cagliari Calcio
16
3
4
9
16 : 29
13
17
Udinese Calcio
16
1
10
5
14 : 27
13
18
Empoli FC
16
3
3
10
10 : 28
12
19
Hellas Verona
16
2
5
9
13 : 23
11
20
Salernitana Calcio
16
1
5
10
12 : 34
8

Atalanta Bergamo - Salernitana Calcio 4:1

18.12.2023 20:45

Góly: 47. Luis Muriel, 52. Mario Pašalić, 83. Charles De Ketelaere, 89. Aleksej Mirančuk - 10. Lorenzo Pirola

Atalanta se sice v 16. kole Serie A v první půli nečekaně trápila proti poslední Salernitaně, nakonec ji však na svém hřišti přehrála 4:1. Duel nabral v 10. minutě nečekaný spád, když se prosadil hostující mládežnický reprezentant Itálie Lorenzo Pirola. Bergamo si pak hledalo cestu k brance soupeře jen těžko a góly začalo střílet až po změně stran. Nejprve nádherným volejem srovnal Luis Muriel a vítězný zásah o chvíli později zaznamenal Mario Pašalič. Kolumbijský útočník zároveň zažívá střelecké obrození, neboť si za poslední dvě kola připsal stejný počet tref.

Atalanta v posledním kole porazila milánské AC 3:2, a zastavila tak sérii čtyř zápasů v řadě bez výhry. Bergamo se díky zisku těchto tří bodů přiblížilo na dosah pohárovým příčkám, vítězství 4:0 v Evropské lize uprostřed týdne mu zase zajistilo neporazitelnost ve skupinové fázi. Do domácího souboje se Salernitanou tak vstupovali Nerazzurri v roli velkého favorita, jelikož Granata byla s pouhou jednou výhrou od startu ročníku na posledním místě v tabulce.

Do první příležitosti se po přesném centru procpal domácí Teun Koopmeiners, jeho hlavičku ale vyrazil na roh brankář Benoït Costil. Na druhé straně se do podobné situace po standardce záhy dostal Pirola, ten byl ovšem se svým hlavičkovým pokusem úspěšnější než Nizozemec, když poslal balon přesně k tyči. Atalanta se snažila na překvapivou trefu Salernitany odpovědět, do poločasového hvizdu si ale nevypracovala jedinou významnější šanci.

Po změně stran však nenechali domácí své příznivce na gól dlouho čekat. Sražený míč po rohovém kopu napálil zpoza pokutového území z prvního doteku Muriel přímo do horního rohu brány. Salernitana mohla Bergamu znovu odskočit, Boulaye Dia ale přes blokujícího obránce síť nerozvlnil. Neproměněná příležitost mrzela hosty o to víc, když se na druhé straně prosadil Pašalič, který zamířil přesně na zadní tyč.

Po hodině hry byl opět blízko gólu Muriel, na čáře ovšem zastavil balon ležící Costil. V 75. minutě mohl zničehonic vyrovnat Dia, svůj pokus ale nasměroval jen do pravé tyče. Domácí tak o své výhře rozhodli o chvíli později po nepovedené rozehrávce Granaty, kdy se po pasu Giorgia Scalviniho prosadil přízemní ranou Charles De Ketelaere. Definitivní tečku za úspěchem Lombarďanů udělal Aleksej Mirančuk, jenž v 89. minutě se štěstím procedil míč za Costilova záda.

Atalanta tak domácí povinnost zvládla a získala další tři body. V následujícím kole se 23. prosince střetne s rozjetou Bolognou, Salernitana vyzve o den dříve AC Milán.

Více informací k zápasu

SS Lazio - Inter Milán 0:2

17.12.2023 20:45

Góly: 40. Lautaro Martínez, 66. Marcus Thuram

Vedoucí tým italské Serie A Inter navýšil v 16. kole své vedení před druhým Juventusem už na čtyři body, když na půdě Lazia Řím zvítězil 2:0. Atraktivní duel nabídl prvního úspěšného střelce v závěru úvodního poločasu, kdy se po chybě domácí defenzivy prosadil nejlepší ligový kanonýr Lautaro Martínez. Již 15. trefa nejgólovějšího útočníka aktuálního ročníku, na něhož po změně stran ještě navázal Marcus Thuram, zároveň pomohla Nerazzurri k ukončení více než pětiletého čekání na výhru ze stadionu Orlů.

Fotbalisté Interu vstupovali do utkání s dvojitou motivací, jelikož Juventus, jejich zatím nejvážnější soupeř v boji o titul, v páteční předehrávce pouze remizoval na hřišti Janova. Nerazzurri si tak případným vítězstvím mohli v čele ligové tabulky vytvořit pohodlný náskok. V Římě je ovšem nečekal jednoduchý úkol, jelikož na půdě Lazia vyhráli naposledy v roce 2018.

Duel od úvodních minut nabízel vyrovnanou podívanou, přičemž aktivnější na útočné polovině byli spíše hráči Lazia. Obrana Interu však byla zformována velmi pevně a svého soupeře do gólových šancí příliš nepouštěla. Výjimkou byla akce Manuela Lazzariho, který přesným centrem našel na zadní tyči Cira Immobileho. Italský útočník nicméně z dobré pozice mezi tři tyče nezakončil. Vedení se tak trochu překvapivě ujali fotbalisté v oranžových dresech. Martínez vystihl ve 40. minutě špatnou malou domů, oběhl bezmocného brankáře Ivana Provedela a pohotově dopravil balon do prázdné brány.

Krátce po změně stran mohlo být srovnáno. Nicoló Rovella uspěl v osobním souboji, s balonem prošel až do pokutového území, jenže jeho prudkou přízemní střelu z pravé strany zlikvidoval povedeným zákrokem Yann Sommer. Hráči Interu byli v zakončení mnohem efektivnější. V 66. minutě se po přihrávce od Nicola Barrely prosadil z levé strany šestnáctky přesnou ranou k tyči Thuram. Pojistku mohl přidat chvíli po něm Henrikh Mkhitaryan, v cestě mu však stál fantastický Provedel, který další změnu skóre nepřipustil. Všechny naděje Lazia na zvrat v zápase utnul Lazzari, který se nechal zbytečně vyloučit.

Inter využil zaváhání Juventusu a vítězstvím si v čele soutěže vybudoval čtyřbodový náskok. Příště se utká už ve středu 20. prosince s Bolognou. Lazio o dva dny později zavítá na půdu Empoli.

Více informací k zápasu

Bologna FC - AS Řím 2:0

17.12.2023 18:00

Góly: 37. Nikola Moro, 49. Rasmus Kristensen (vl.)

AS Řím prohrál v 16. kole italské Serie A na půdě Bologni 0:2. Začátek zápasu opravdu nemohl fanoušky ofenzivního fotbalu z hlediska šancí nadchnout. Slibně se vyvíjející rozjezd Giallorossi zhatil ve 37. minutě Nikola Moro, jenž si připsal svůj první ligový gól v sezoně. Druhý poločas otevřel smolným zákrokem Rasmus Kristensen, jehož noha odrazila míč do vlastní branky. Svěřenci Josého Mourinha se tak nedokázali vyrovnat s řadou absencí v ofenzivních řadách, domácí se naopak posunuli již na čtvrtou pozici.

Římané sice vstupovali do utkání jako celek, který šestkrát v řadě neprohrál. V Bologni se ovšem museli obejít hned bez několika klíčových hráčů základní sestavy. Zraněný totiž byl Paulo Dybala a karetní trest si za vyloučení v minulém ligovém kole odpykával Romelu Lukaku. To pro trenéra Mourinha nebyla vůbec dobrá zpráva, jelikož Rossoblu se nacházeli ve skvělé formě, když od startu ročníku prohráli pouze dvakrát a v tabulce měli stejný počet bodů jako právě jejich soupeř.

První čtvrthodinka zápasu nenabídla jedinou střelu na branku. Ani jeden z týmů nechtěl inkasovat, a tak se hrál fotbal od vápna k vápnu. Diváci si tedy museli počkat až do 26. minuty. V té se po faulu rozhodl Diego Llorente překopnout celou půlku hřiště a střelu zvládl Federico Ravaglia na poslední chvíli vyrazit nad břevno. Italský brankář se předvedl i o chvíli později, když vystihl dobře mířený pokus Andrey Belottiho. I přes slibné šance hostujícího celku se z gólu radovala Bologna. Ve 37. minutě nahrál z pravé strany vápna Dan Ndoye do středu, kde stál Moro a rozvlnil síť. Rychlou odpověď si připravil Stephan El Shaarawy, jehož krásné sólo doplnila pouze střela doprostřed.

Snový začátek pro Rossoblu přišel čtyři minuty po startu druhého poločasu. Přízemní centr se nešťastně odrazil od nohy Kristensena a ten si vstřelil vlastní gól. AS Řím se rozhodně nehodlal vzdát, a tak došlo třeba i na taktické střídání Renata Sanchese, který přišel na plac o poločase. Na následnou kombinační hru hráči domácích odpovídali rychlým presinkem. Belotti se však přece jen dokázal dostat do slibné příležitosti v 80. minutě, proti byl ovšem včas vyběhlý Ravaglia.

Bitvu tabulkových sousedů tak nakonec ovládla Bologna. Oba celky odehrají další ligový duel 23. prosince. Vlky bude čekat další těžký soupeř v podání Neapole, Rossoblu změří síly s Atalantou.

Více informací k zápasu

Udinese Calcio - US Sassuolo 2:2

17.12.2023 15:00

Góly: 36. Lorenzo Lucca, 55. Roberto Pereyra - 75. Domenico Berardi (pen.), 88. Domenico Berardi (pen.)

Fotbalisté Udinese remizovali v rámci 16. kola Serie A na domácí půdě se Sassuolem 2:2. Přestože šli Bianconeri do dvougólového vedení zásluhou přesné trefy a asistence Roberta Pereyry, museli se po smolné závěrečné půlhodině smířit s bodem. V 59. minutě byl totiž vyloučen Pereyrův argentinský krajan Martín Payero, což dodalo hostům potřebnou vzpruhu. Dvakrát se pak z penaltového puntíku prosadil Domenico Berardi, čímž znovu odsunul domácí blíže sestupovému pásmu.

Fotbalisté Udinese prohloubili trápení v předchozím ligovém kole, ve kterém utrpěli svou největší porážku od roku 2022, když doma podlehli Interu 0:4. Tento výsledek stáhl svěřence Gabrieleho Cioffiho blíže k sestupovému pásmu, přičemž od 18. místa je dělilo pouze lepší skóre. Sérii čtyř ligových zápasů v řadě bez výhry chtěli Bianconeri prolomit proti Sassuolu, jež se také nenacházelo v ideálním rozpoložení a v tabulce mělo na svého soupeře náskok jen tří bodů.

První velká šance zápasu přišla v sedmé minutě, když centrovaný míč dostal na svou nohu Kristian Thorstvedt, ovšem jeho rychlé zakončení mířilo doprostřed brány. Ve 22. minutě předvedl chytré zpracování na hranici vápna Andrea Pinamonti, následnému voleji však chyběla přesnost. O chvíli později napřáhl z velké dálky Armand Laurienté, ale ani tentokrát Sassuolo nevyzrálo na Marca Silvestriho. Pravidlo nedáš, dostaneš, se potvrdilo ve 36. minutě. Na načechraný centr si počkal Lorenzo Lucca a trefil jej hlavou parádně k tyči.

Začátek druhého poločasu patřil domácím. V 50. minutě tvrdě zakončil Festy Ebosele, ale proti byl Andrea Consigli. O pět minut později byl už brankář Neroverdi krátký. Pereyra vystihl odražený míč a prošel kolem obránců v malém vápně, jeho následná střela na zadní tyč zapadla do sítě. Komplikace přišla pro Udinese o chvíli později, protože byl za svůj skluz vyloučený Payero. Výhodu pokutového kopu dostal hostující celek v 74. minutě a Berardi s klidem proměnil k levé tyči. Pět minut před koncem zastavila srovnání skóre tyčka, kterou svou hlavou trefil Gian Marco Ferrari. Sassuolo se v 88. minutě dočkalo své druhé penalty v zápase. Berardi na sebe převzal zodpovědnost a zajistil domácím cenný bod.

Vyrovnaná bitva tak nakonec divákům vítěze nenabídla. Bianconeri se 23. prosince v dalším ligovém kole střetnou s Turínem, Neroverdi vyzvou o den dříve Janov.

Více informací k zápasu

ACF Fiorentina - Hellas Verona 1:0

17.12.2023 15:00

Góly: 79. Lucas Beltrán

Fiorentina zvládla v 16. kole Serie A porazit na domácím hřišti Veronu 1:0, čímž využila šanci posunout se v tabulce na pohárové příčky. Svěřenci trenéra Vincenza Italiana si i přes herní převahu příliš šancí nevytvořili, výrazně nebezpečnější byli o udržení bojující hosté, kteří ve třetí minutě utkání zahodili penaltu. Rozhodující zásah obstaral až v 79. minutě Lucas Beltrán. Antonín Barák začal duel svého předešlého zaměstnavatele s tím aktuálním na lavičce a odehrál celou druhou půli.

Tým z Toskánska si čtvrteční remízou v Budapešti proti Ferencvárosi zajistil vítězství ve skupině Evropské konferenční ligy. Dlouho však slavit nemohl, jelikož jej čekalo ligové klání s Veronou. Na tu Fiorentina uměla, jelikož s ní prohrála naposledy před čtyřmi lety. Žlutomodří navíc prožívali hrůzostrašnou sezonu. Poslední tříbodový zisk si připsali na konci srpna, od té doby získali pouze pět bodů ze 14 klání. Tentokrát jim navíc kvůli červené kartě z minulého zápasu chyběl Slovák Ondrej Duda.

Domácí do zápasu nevstoupili šťastně, neboť již ve druhé minutě brankář Pietro Terracciano podcenil rychlost Martina Hongly a v malém vápně kamerunského záložníka fauloval. Míč si postavil Milan Djurič, Terracciano však napravil své zaváhání a špatně zahraný pokutový kop i následnou dorážku zlikvidoval. Gólman Fiorentiny čaroval dál, když v deváté minutě vytáhl střelu Cyrila Ngongeho z bezprostřední blízkosti. Síť na druhé straně poté rozvlnil M’Bala Nzola, při zpracování si však pomohl rukou, a skóre se tak neměnilo. Fiorentina držela míč na svých kopačkách, nebezpečná ale byla především Verona. Ve 29. minutě na malém vápně hlavičkoval Djurič, stejně jako při penaltě však trefil brankáře. O chvíli později si po přihrávce na penaltu vylámal zuby na Terraccianovi i Ngonge. Fialky na ofenzivní snažení hostů nenašly odpověď a do kabin odcházely bez jediné střely na branku.

Po změně stran sáhl domácí trenér Italiano hned ke třem střídáním, na hřiště poslal i českého záložníka Baráka. Změny byly hned zřejmé, ve 47. minutě se v šanci objevil Jonathan Ikoné, ani on však nezamířil mezi tři tyče. Ani živější domácí však nezpomalili ofenzivu Verony, která se i nadále více tlačila do zakončení a vytvářela nebezpečné situace před Terraccianem. Trápení Fiorentiny v 79. minutě prolomil Beltrán, který využil malého důrazu obránců Verony po jednom z centrů a díky výrazné teči Bruna Amioneho poslal svůj tým do vedení. Hosté se i po obdrženém gólu tlačili dopředu, Fialky si však těsné vedení zkušeně pohlídaly.

Fiorentina tak soupeře ve špatném rozpoložení porazila. V následujícím kole se 22. prosince představí na hřišti Monzy, Verona o den později přivítá Cagliari.

Více informací k zápasu

AC Milán - AC Monza Brianza 3:0

17.12.2023 12:30

Góly: 3. Tijjani Reijnders, 41. Jan-Carlo Simić, 76. Noah Okafor

AC Milán zvládl utkání 16. kola Serie A, ve kterém porazil Monzu na vlastní půdě 3:0. Domácí měli skvělý vstup do zápasu, když se již ve třetí minutě prosadil Tijjani Reijnders. Hlavní postavou celého duelu se však stal při snovém debutu v seniorském dresu AC 18letý obránce Jan-Carlo Simić, jenž se dostal na hřiště kvůli zranění Tommase Pobegy a na konci první půle si připsal svou premiérovou trefu v dospělém fotbale. Rossoneri tak odčinili poslední prohru s Atalantou a zároveň si udrželi historicky stoprocentní bilanci proti Monze, kterou přehráli v lize potřetí v řadě.

Rossoneri si ve středu po heroickém výkonu a výhře v Newcastlu zajistili účast v pohárové Evropě i na jaře. Na tento úspěch chtěli navázat i v lize, kde jim vedoucí dvojice týmů odskočila už na sedm bodů. Tentokrát před Milánskými stála nedaleká Monza, která překvapivě ztrácela na příčku zajišťující účast v Evropské konferenční lize pouhé čtyři body. Z kádru Brianzoli na tom měl největší zásluhu záložník Andrea Colpani, jenž vsítil téměř polovinu branek svého týmu.

Milán dlouho po hvizdu nezahálel. Krátce po nevydařené hlavičce Oliviera Girouda předvedl úžasné sólo přes čtyři hráče Reijnders a stylovým zakončením mezi nohy brankáře poslal domácí do vedení ve třetí minutě. Rossoneri byli opravdu při chuti, ale proti stál Michele Di Gregorio, který v krátkém časovém sledu zneškodnil střelu Christiana Pulisice z malého vápna i následnou ránu od Thea Hernándeze.

Ve 28. minutě zamířil z hranice vápna netradiční střelec Alessandro Florenzi, ovšem jeho pokus vyškrábl konečky prstů skvělý De Gregorio. Čtyři minuty před poločasem potáhl míč z pravé strany Rafael Leao, jehož následnou přihrávku do malého vápna uklidil Simič.

Domácí i v druhém dějství zůstali velmi aktivní a svůj druhý gól mohl přidat v 53. minutě Simić, avšak jeho hlavička mířila těsně vedle pravé tyče. Monza se odmítala vzdát a ke snížení skóre měl možnost Colpani, když vypálil před šestnáctkou na Mikea Maignana, ale ten stačil vyrazit míč nad břevno. V 76. minutě rozjeli domácí krásnou kombinaci, kterou ozdobil úspěšným zakončením k pravé tyči Noah Okafor. Domácí úpravu výsledku nedovolili, a tak si kromě tří bodů připsali i čistý štít.

Milánští tak navázali na úspěch v Lize mistrů a zvítězili. V příštím kole se 22. prosince představí na hřišti Salernitany, Monza ve stejný den přivítá Fiorentinu.

Více informací k zápasu

Turín FC - Empoli FC 1:0

16.12.2023 20:45

Góly: 25. Duván Zapata

Hráči Turína porazili v 16. kole Serie A Empoli 1:0 gólem Duvána Zapaty ze 25. minuty. Diváci ovšem byli svědky většího počtu branek, jelikož hned dvakrát rozvlnili síť i hráči Empoli. Pokaždé je ale o radost připravila kalibrovaná čára videorozhodčího, která tak zásahy týmu z jihu Itálie zneplatnila. I proto Azzurri zůstali na sestupové příčce, zatímco domácí se posunuli do horní poloviny tabulky. Celý zápas pozoroval z lavičky reprezentační bek David Zima, jenž v tomto ročníku zasáhl pouze do pěti duelů Býků.

Turínský klub trápila především značná nevyrovnanost výkonů. Ta se projevila i v posledních dvou ligových duelech, když Býci po suverénním vítězství nad Atalantou uhráli v minulém kole jen bezbrankovou remízu s Frosinone. Před domácím publikem ale dvakrát v řadě naplno bodovali, přičemž obě tyto výhry řídil probuzený Nikola Vlašič. Soupeř piemontského klubu sice po tragickém vstupu do ročníku začal vcelku pravidelně sbírat body, stále se ovšem nacházel na sestupové 18. příčce.

Povedený začátek zápasu na Stadio Olimpico z pohledu domácích mohl ve vedoucí branku přetavit Antonio Sanabria. Paraguayský útočník ovšem nejprve zblízka ztroskotal na Etritu Berishovi a o chvíli později ho o výstavní gól nůžkami připravil ofsajd Vlašiče, který celé akci předcházel. Sanabriův zkušenější kolega z útoku Zapata už byl v zakončení kliničtější, když si ve 25. minutě naskočil na centr Raoula Bellanovy a hlavou poslal Býky do vedení. Zhruba po půlhodině hry sice síť na druhé straně rozvlnil Tyronne Ebuehi, postavení mimo hru mu ale střelecký zápis do statistik sebralo. Stejný rozsudek vynesli rozhodčí i po trefě Liberata Cacaceho, a do kabin tak šli Azzurri s jednogólovým mankem.

Diváci na prořídlých ochozech v Turíně museli po změně stran sledovat především velké množství soubojů a krás fotbalu si příliš neužili. Vrásky na čele jim udělal po hodině hry Matteo Cancellieri, jehož samostatný únik zastavil až rychlým výběhem Vanja Milinkovič-Savič. To bylo ze strany Empolesi, co se týče ofenzivy, ve druhé půli vše, jelikož ani náznak závěrečného tlaku nepřišel.

Turín tak doma znovu uspěl a připsal si tři body. Oba týmy čeká ještě před vánočními svátky jeden ligový duel. Býci vyzvou 23. prosince Udinese, Empoli se o den dříve pokusí potrápit Lazio.

Více informací k zápasu

SSC Neapol - Cagliari Calcio 2:1

16.12.2023 18:00

Góly: 69. Victor Osimhen, 75. Chviča Kvaracchelija - 72. Leonardo Pavoletti

Hráči Neapole v 16. kole Serie A přetlačili na domácím hřišti Cagliari 2:1 a po dvou ligových prohrách konečně zapsali plný bodový zisk. Úřadující šampion Itálie dlouho nemohl najít recept na skvěle chytajícího Simoneho Scuffeta. Ten kapituloval až po změně stran proti zakončení Victora Osimhena, jenž před startem utkání zapózoval s nově získanou cenou pro nejlepšího afrického hráče roku. Cagliari sice bleskově vyrovnalo, avšak poslední slovo měl znovu Nigerijec, který senzačním slalomem přichystal gól pro Chviču Kvaraccheliu.

Potvrdilo se tak, že tým z úpatí Vesuvu na sardinský celek umí, jelikož neprohrál již 24. vzájemný duel z posledních 25.

Partenopei sice v týdnu porazili v Lize mistrů Bragu 2:0, důvodů k radosti však mnoho neměli. V domácí soutěži totiž prohráli hned tři z posledních čtyř utkání, přičemž při všech těchto porážkách nedokázali ani jednou skórovat. Naopak Cagliari se po katastrofálním startu do sezony pomalu dostávalo do formy a díky vítězství nad Sassuolem v minulém kole se dokonce vymanilo z pásma sestupu. Další tříbodový úspěch svěřenců stratéga Claudia Ranieriho však příliš pravděpodobný nebyl, jelikož s Neapolí vyhráli od roku 2009 jen jednou.

Úvod zápasu patřil favoritovi, který držel míč na svých kopačkách a hledal skulinky v defenzivě hostů. Jednu takovou našel už v osmé minutě, kdy brankáře Cagliari prověřil Osimhen. Za 10 minut měl Nigerijec další šanci - jeho zakončení z malého vápna ovšem bylo zablokováno jedním z obránců. O chvíli později se připomněli také Ranieriho svěřenci. Zpoza vápna zkusil vypálit Tommaso Augello, jeho bomba však prolétla jen těsně vedle pravé tyče. Po půlhodině hry si na nádherný centr ze standardní situace naskočil Amir Rrahmani, svou hlavičku ovšem namířil pouze do levé tyče. Chvíli před odchodem do šaten měli obrovskou příležitost hosté. Nahitan Nández běžel sám proti Alexi Meretovi, italský brankář však skvěle vyběhl a šanci zneškodnil. V samém závěru poločasu ještě úřadující mistr zahrával zajímavý přímý kop, Matteo Politano nicméně mířil těsně nad břevno.

Hosté do druhého poločasu vlétli jako uragán a po několika sekundách ohrozil branku domácích Adam Obert, proti jeho pokusu však pohodlně zakročil Meret. V 70. minutě si na centr Mária Ruie naběhl Osimhen a s patřičnou dávkou štěstí překonal Scuffeta. Chvíli nato ovšem přišel na stadionu Diega Armanda Maradony šok, když po podobné akci srovnal Leonardo Pavoletti. Za tři minuty si však Partenopei vzali vedení zpět. Osimhen se ve vápně probil přes několik obránců a přihrál úplně volnému Kvaraccheliovi, který neměl problém míč uklidit do poloodkryté brány. Na konci základní hrací doby ještě hosté zahrávali standardku, po které hlavičkoval Alberto Dossena těsně nad.

Neapol další ligové zaváhání nepřipustila a bodovala naplno. V příštím kole se 23. prosince střetne s AS Řím, Cagliari zavítá ve stejný den do Verony.

Více informací k zápasu

US Lecce - Frosinone Calcio 2:1

16.12.2023 15:00

Góly: 11. Roberto Piccoli, 89. Ylber Ramadani - 33. Kaio Jorge (pen.)

Lecce v utkání 16. kola Serie A přehrálo Frosinone 2:1 a po čtyřech ligových remízách si konečně připsalo tři body. V premiérovém vzájemném zápase na jevišti nejvyšší italské soutěže šel do vedení domácí tým po trefě Roberta Piccoliho, který využil hrubou chybu hostující obrany. Giallazzurri sice dokázali ještě do konce první půle vyrovnat, poslední slovo však měl v úplném závěru střetnutí Yiber Ramadani.

Jeho zásah tak kromě šesté venkovní prohry Frosinone v řadě znamenal i prodloužení lichotivé šňůry domácích proti Canarini - Lecce totiž udrželo nulu již ve čtvrtém vzájemném souboji za sebou.

Frosinone za sebou mělo sérii náročných výjezdů, když čtyři z posledních pěti utkání na hřištích soupeřů odehrálo na stadionech týmů, které načínaly kolo v elitní pětce. Zápasy s velkými favority nepřekvapivě nezvládlo, o poznání větším zklámáním však byl duel v Cagliari, kde nebodovalo navzdory luxusnímu třígólovému náskoku. Naděje na ukončení šňůry venkovních porážek mohly směle směřovat k duelu s Lecce, tamní celek totiž nevyhrál 10 ligových zápasů v řadě.

Domácí tým ovšem do zápasu vstoupil s obrovskou chutí tuto černou sérii konečně prolomit. Hned ve druhé minutě mohl skórovat, Gabriel Strefezza však skvělý centr ve vápně nedokázal zužitkovat. O devět minut později již domácí slavili, když Piccoli dokázal využít hrubku Stefana Turatiho a poslal Salentini do vedení. Náskok Giallorossi nemusel trvat dlouho, hlavní arbitr totiž v 17. minutě nařídil pokutový kop pro hosty, následně ho však po zhlédnutí videa odvolal. Po pěti minutách mohl vedení Lecce zvýšit Lameck Banda, svou krásnou střelou zpoza šestnáctky nicméně orazítkoval pouze břevno. Po půlhodině hry se opakovala situace ze 17. minuty, s tím rozdílem, že se tentokrát o penaltu jednalo. Brazilský útočník Kaio Jorge touto nabídkou nepohrdl a pokutový kop s přehledem proměnil.

Po hodině hry mělo velkou šanci Frosinone, domácí defenziva nedokázala odvrátit ve vápně poskakující balon, který se tak dostal až k Matíasi Soulému, argentinský mladík však míč netrefil ideálně a vůbec Wladimira Falconeho neohrozil. O 10 minut později hlavičkoval z nadějné pozice Rémi Oudin, jeho slabý pokus ovšem skončil jen v rukavicích Turatiho. Hned pár minut nato do třetice pálil Banda, šikovnému křídelníkovi opět chybělo patřičné štěstí a po břevnu orazítkoval i tyč hostující brány. V 82. minutě mohl rozhodnout Abdou Harroui, jeho pokus ovšem skončil jen těsně vedle levé tyče. A tak chvíli před koncem rozhodli domácí, když se krásně do míče opřel Ramadani a jeho projektil zapadl přesně do levého dolního růžku brány.

Lecce se tak rozpomnělo na domácí výkony ze startu sezony a získalo všechny body. V příštím kole se představí 23. prosince na půdě Interu, Frosinone tentýž den přivítá Juventus.

Více informací k zápasu

Janov CFC - Juventus FC 1:1

15.12.2023 20:45

Góly: 48. Albert Gudmundsson - 28. Federico Chiesa (pen.)

Fotbalisté Juventusu překvapivě ztratili body na hřišti Janova, se kterým v 16. kole Serie A pouze remizovali 1:1. Hosté se už v prvním dějství dostali do vedení zásluhou proměněné penalty Federica Chiesy, ihned po změně stran ovšem vyrovnal Albert Gudmundsson. Stará dáma tak sice zůstala již 12. duel v řadě neporažena, zakopnutím však dala Interu možnost navýšit svůj náskok na čele tabulky. Janovany naopak i přes velmi cennou remízu dělí od sestupového pásma jen čtyři body.

Juventus dovedl na druhou příčku pragmatický přístup k fotbalu, když jen dvakrát v sezoně vstřelil více než dva góly a v porovnání s vedoucím Interem nastřílel o 14 branek méně. Jako ofenzivní se nedala označit ani taktika Janova, jenž se v předešlých čtyřech domácích kláních radoval jen ze tří přesných zásahů, ty však vedly k solidnímu zisku sedmi bodů. Morálku hráčů Rossoblu mohl posílit fakt, že Stará dáma neudržela v posledních šesti vystoupeních na tomto stadionu ani jedno čisté konto.

Už od úvodních minut bylo zřejmé, že se bude jednat o taktickou bitvu. O tom svědčila i velmi vyrovnaná první dvacetiminutovka, ve které si ani jeden z celků nevytvořil nebezpečnou šanci. Ve 27. minutě ovšem přišla první velká chyba na straně Janova. Jeho kapitán Milan Badelj trestuhodně ztratil míč před vlastním pokutovým územím, toho využil Chiesa, jenž obešel brankáře, kterému nezbývalo nic jiného než faulovat. K penaltě se poté 26letý Ital sám postavil a tvrdou ranou k levé tyči poslal Juventus do vedení. Po půlhodině hry měl v první půli ojedinělou příležitost na srovnání Johan Vásquez, svůj pokus ale namířil nad.

Trenér Rossoblu Alberto Gilardino se rozhodl, že ihned zkraje druhého dějství pošle na hrací plochu útočníka Caleba Ekubana. Tento tah se mu náramně vyplatil, ghanský útočník totiž ve vápně soupeře hlavičkou přiklepl míč na Gudmundssona, který z bezprostřední blízkosti ve skluzu propálil bezmocného Wojciecha Szczesnyho. Starou dámu inkasovaná branka příliš neprobudila a naopak Grifone pokračovali ve velmi sympatickém výkonu. Ten nakonec světovým zákrokem podtrhl v závěru střetnutí Josep Martínez, jenž po rohovém kopu reflexivním zákrokem vyškrábl nad břevno střelu Bremera.

Janov tak giganta italského fotbalu zaskočil a získal bod, čímž prodloužil sérii domácí neporazitelnosti na čtyři zápasy. V příštím kole se představí 22. prosince na půdě Sassuola, Juventus bude hrát o den později ve Frosinone.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Inter Milán
16
13
2
1
39 : 7
41
2
Juventus FC
16
11
4
1
24 : 10
37
3
AC Milán
16
10
2
4
29 : 18
32
4
Bologna FC
16
7
7
2
20 : 12
28
5
SSC Neapol
16
8
3
5
28 : 19
27
6
ACF Fiorentina
16
8
3
5
25 : 18
27
7
Atalanta Bergamo
16
8
2
6
28 : 19
26
8
AS Řím
16
7
4
5
28 : 19
25
9
Turín FC
16
6
5
5
14 : 16
23
10
AC Monza Brianza
16
5
6
5
16 : 17
21
11
SS Lazio
16
6
3
7
16 : 18
21
12
US Lecce
16
4
8
4
19 : 21
20
13
Frosinone Calcio
16
5
4
7
21 : 26
19
14
Janov CFC
16
4
4
8
16 : 21
16
15
US Sassuolo
16
4
4
8
24 : 30
16
16
Cagliari Calcio
16
3
4
9
16 : 29
13
17
Udinese Calcio
16
1
10
5
14 : 27
13
18
Empoli FC
16
3
3
10
10 : 28
12
19
Hellas Verona
16
2
5
9
13 : 23
11
20
Salernitana Calcio
16
1
5
10
12 : 34
8

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (36)

Přidat komentář
Pospovič

Zpříjemnili večer

Reagovat
M11

!!! FORZA JUVE !!!

Reagovat
10

https://twitter.com/DAZN_IT/status/1735782529637011691

včera mi to taky přišlo jasný, opakovačku neukázali....

Reagovat
10

btw. víte, kdo pískal Neapol s Interem?

Reagovat
Furia Ceca

Ten gól Janova byl pro nás docela potupnej... jak při báčku na plácku před základkou

Reagovat
10

obrana, kterou svět neviděl...doslova

tahle "skvělá defenziva" je asi největší mýtus, kterej se toho týmu drží...

Reagovat
Furia Ceca

My bychom se měli hlavně primárně zbavit Danilla... to je prostě záplata, to není hráč, co má dirigovat obranu a ještě k tomu nosit kapitánskou pásku Baggio, Vialli, Conte, Del Piero, Buffon, Chiellini... a poslední dva roky Bonucci a Danilo

S potěšením uznávám, že dost věcí se u nás pomalu posouvá k lepšímu – především víc zapálených (!) Italů, kteří se dostávaj do sestavy – ale já bych v létě klidně udělal radikální řez a definitivně už skoncoval s touhle nekonečnou érou přestavby. Priorita číslo 1: vykopnout Danilla, č. 2: pokud nebude Scudetto, vykopnout Allegriho, č. 3: vykopnout Vlahoviće, dokud má nějakou hodnotu.

Reagovat
Furia Ceca

Dvojku realizovat samozřejmě jen v případě, že bude k dispozici adekvátní trenér... Pokud by měl přijít Conte, tak to ať raději prodlouží Allegriho – a že jsem na něj jinak hodně vysazenej.

Reagovat
10

S Danilem to tady píšu asi dva roky, to je pro mě symbol průměrnosti a úpadku tohodle týmu. Už jen ta výměna za Cancela je taková symbolická. A ještě z něj udělají kapitána.

Všimni si, že s ním na hřišti znovu dostáváme tyhle góly, kdy nikdo "neví", kdo za ten gól může, ale on je vždycky mimo svojí roli. Jako včera, kdy se úplně vysral na Ekubana - https://youtu.be/tDydME1wI7g?si=u3DB50-RTOFouN2Q&t=115. Tam hraje ofsajd nebo o co se snaží?

Reagovat
Furia Ceca

Cancela je škoda, to je TOP hráč. Jenomže co s ním, když to byl úplnej debil...

Já bych Danila bral jako 4., 5. stopera s tím, že občas může vypomoct na krajích obrany. To by podle mě byla pro něj v Juventusu adekvátní role. Ale aby byl volba číslo 1? A ta páska u něj, to je na mě jak rudej hadr na býka. Jako já jsem očekával, když od nás odcházel jeden Ital za druhým, že asi budeme mít po 100 letech neitalskýho kapitána. Ale čekal jsem, že to bude Dybala, a ne Danilo Ale to je taky provar našeho bývalýho vedení... Měli říct: "Sorry, ale nechceme neitalskýho kapitána, takže na hierarchii výjimečně kašleme a pásku dostane Chiesa nebo Locatelli." A nazdar.

Nevím co tam předváděl... Každopádně bych ho nejraději nechal v Janově a do Turína se vrátil s Dragusinem.

Reagovat
mayday

Neuvěřitelný je, co ten Danilo prošel za kluby

Reagovat
Furia Ceca

Jenomže ve všech klubech byl de facto univerzálem, s kterým se lepily momentální díry. To je za mě pro něj ideální role.

Ale "tahounem" a zároveň kapitánem je jenom u nás

Reagovat
mayday

Já si teda pamatuju už když jsem ho viděl kdykoliv v Reálu nebo v City, že byl hroznej

Aby byl kapitánem, tak to je arci masakr no

Reagovat
snuff24

Dyť Conte je bůh nechcete být zase úspěšní?

Reagovat
Furia Ceca

Bůh S ním bychom hráli stejnou sračku jak s Allegrim. Ale na rozdíl od Allegriho bychom měli míň bodů + Conte absolutně neumí Evropu a v médiích je ubrečenej ještě víc než Mourinho. Na boha má teda na můj vkus hodně chyb...

Allegri mě sere, o tom žádná, ale s Contem bychom zažili teprve peklo.

A musím se pozastavit nad tou tvojí otázkou "nechcete být zase úspěšní?" Já myslím, že na neúspěchy si nikdo nestěžuje. Kdyby v loňský sezóně nepřišlo pár debilních rozhodnutí od stolu, tak by byla loňská sezóna úspěšná. A i letos to Allegri ždímá nad očekávání – a ani včerejší plichta s Janovem na tomhle nic nemění. I když nám po víkendu asi trochu utečete, asi málokdo čekal, že na Vánoce budeme suverénně držet 2. příčku.

Reagovat
Furia Ceca

Mně se nejvíc líbila ta trojka Gatti-Bremer-Rugani. Tý obraně sice chyběl lídr, ale nějak to prostě – asi instinktivně – fungovalo. Nejen, že Gatti je srdcař a Rugani megasrdcař, takže tam jsou sympatie, ale mně i k mýmu překvapení přišlo, že Rugani dospěl, pěkně to držel a oproti minulosti nekixoval.

Uzdravení Danilla bylo pro nás největším oslabením Danillo – to je prostě tmavší a brazilská modifikace Bonucciho. Ať už mimózní poziční hrou nebo teatrálníma gestama, já v něm prostě vidím Beckenbauera. Mimochodem jsem si všiml, že v Unionu už poslední dobou taky zdaleka tolik nehraje... Asi už prokoukli, že je to jenom namistrovanej kašpar.

Reagovat
10

Rugani po těch dobrých výkonech hned vypadl ze základu, aby se vrátil právě tenhle capitano, kterej nejen včera chyboval jako prase.

Reagovat
DelPiero137

To musi byt na pshychiku hraca velka zataz. Je zazrak ze Ruga je este s nami.

Reagovat
Salfovic

Snad to po pár kolech nebude stejná nuda jako loni.

Reagovat
Lech

Mourinho out

Reagovat
Truffaldino

To opakované stahování Shaarawyho na beka se mi nelíbí, obzvlášť ne v dnešní sestavě, kde byl v podstatě jediný, kdo mohl něco vytvořit. Naštěstí se Mou vymluvil na absence ještě před zápasem, to samé ho teď čeká ještě čtyři krát.

Zirkzee byl skvělý, vše šlo přes něj, silný na míči, skvělé přihrávky, vůbec se nedivím, že má letos čísla. Jediný, v čem AS Bolognu předčilo, bylo prasáctví, Mancini ať se dá radši na MMA nebo ho rovnou někam zavřou za nepříčetnost.

Reagovat
10

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pipo123

Sarriho som pokladal za výborného trénera, vždy sa mi páčil jeho futbal, ale u nás to je trápenie, myslím že by bolo najlepšie keby rezignuje, to že hráme absolútnu piču mi až tak nevadí, ale tie rozhovory pred a po zápasoch?

On stále vraví že minulá sezóna bola náhoda, že to bolo kvôli slabej konkurencii, že hráči hrajú zle, že nedostal adekvátne posily atd.

Jasne vo veľa veciach má pravdu, ale takto stratí kabínu, myslím že už ju stratil, verím že hráčov to musí nasrať ked ich tréner povie že minulá sezóna bola vlastne náhoda.

Bohužiaľ vymenili sme trénera (Inzaghi) ktorý bol kamarát s hráčmi a za neho bojovali za trénera čo sa vyhovára na milión vecí, momentálne AS a Lazio majú jedno spoločné, obidva kluby majú tak plačúcich trénerov, to je zápas čo zápas plač na trávnik, na zranenia, na rozhodcov, na šírku kádru, na slabú mentalitu hráčov.

Sarri by si mohol namiesto neustále plakania priznať že celú karieru hraje jeden systém, nedokáže reagovať na priebeh zápasu, strieda hráčov za rovnaké pozície. Oj kurva jak moc mi chýba Inzaghi

Reagovat
lajka30

Podle mě Inzaghi mačkal z toho týmu 100%.

Reagovat
Nuno čomes

Atletico beru..

Reagovat
cresposuper

jednoznacne

Reagovat
mastakillah

Barcelona. To by mohlo jít

Reagovat
Nuno čomes

Jinak teda proč Lazio nemohlo jít na City ani na Real?

Reagovat
Truffaldino

Lipsko nemohlo jít na City a Bayern, museli dostat Real, a Kodaň nemohla hrát proti Bayernu.

Reagovat
Nuno čomes

A joo, diky

Reagovat
10
Reagovat
I*M

Paradoxně se to zhroutilo po nástupu Kvara s Osimhenem Snad ten střelecký apetit vydrží Frosinone i o víkendu

Reagovat
cresposuper

Budete sa mi tu smiat, ale Eusebio robi vo Frosinone fakt dobru robotu

Reagovat
10

nebudeme, robí

Juventusu vydělá hodně peněz, který pak přemění na nějakýho 33-letýho průměráka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele