První den LM: Real řádil v Římě

18.09.2002, 00:52
Aktuality
Fotbalová sezóna 2002/2003 už začala v celé Evropě, včera večer konečně zahájila také hlavní část Ligy Mistrů. Ze zápasů prvního dne byl nejpřitažlivější určitě duel AS Řím s Realem Madrid, ale právě toto utkání nakonec skončilo největším rozdílem.

Konečný výsledek průběhu zápasu ale vůbec neodpovídá. Domácí byli aktivnější, měli šance, nedokázali je ale proměnit. Na druhé straně na efektivitu Realu by se mohly psát ódy. Z prvních tří střel mezi tyče vytěžil Bílý Balet tři góly. AS Řím z mnoha šancí ani jednu nezužitkoval - výsledek 0:3 se na první pohled zdá být rozdílem třídy. Nejvíce v dresu Realu zářil Guti, dva góly sám dal a na další přihrál Raúlovi, nejlepšímu střelci v historii Ligy Mistrů. Real tak za obhajobou loňského triumfu vykročil opravdu stylově. Už před sezónou byl španělský královský klub pasován na největšího favorita soutěže. A teď, když na půdě svého největšího konkurenta ve skupině vyhrál 3:0, už asi nikdo nepochybuje o tom, že v letošní sezóně Ligy Mistrů bude Real hrát jednu z hlavních rolí.

Ve druhém utkání skupiny C se potkali její dva papírově slabší členové - přemožitel pražské Sparty ze třetího předkola, belgický Genk, a řecký tým AEK Atény. Šance byly, střelci ale neměli svůj den - duel skončil bezgólovou remízou 0:0.

Také ve skupině A na sebe narazili její hlavní favorité hned v prvním kole. Arsenal přivítal Borussii Dortmund a hned od začátku bylo jasné, kdo je pánem na hřišti. Arsenal svého soupěře k ničemu nepustil, v sestavě Dortmundu citelně chyběl zraněný Tomáš Rosický. Svou převahu Arsenal podtrhl dvěma přesnými zásahy - nejprve Dennis Bergkamp a po něm Frederik Ljungberg rozhodli, že po výsledku 2:0 zůstanou všechny body na Highbury. Ve druhém zápase skupiny A přivítal francouzský Auxerre holandský PSV Eindhoven a po průměrném utkání se rozešli smírně 0:0.

I ve skupině B se potkali favorité - Liverpool zavítal na stadión Mestalla, kde se poměřil s domácí Valencií. Španělský klub byl lepší a zaslouženě vyhrál 2:0, Liverpoolu nepomohl ani Milan Baroš, který do zápasu naskočil v 76. minutě. V druhém zápase śvýcarský FC Basilej hostil Spartak Moskva. Už to, že se Basilej do Ligy Mistrů probojoval, je velkým překvapením, ještě větším je asi způsob, jakým svého prvního soupeře převálcoval. Po přesvědčivém výkonu švýcarský klub vyhrál 2:0, mohlo to ale být ještě více - domácí dvakrát nastřelili tyč a jeden gól jim po milimetrovém ofsajdu rozhodčí neuznali.

Skupina D byla na góly nejbohatší. Nejvíce branek padlo v Trondheimu, kde se s tamním Rosenborgem utkal slavný Inter Milán. Výborně se ukázala nová akvizice italského klubu, Hernán Crespo. Má být náhradou za Ronalda, který odešel do Realu Madrid, a jak se zdá, své role se chopil výborně. Dal totiž oba dva góly svého týmu. Také do sítě Francesca Tolda v brance Interu padly dva góly - o oba se postaral přeškolený obránce Azar Karadas. Vyrovnaný zápas nakonec skončil 2:2. Ajax Amsterdam, který se do Ligy Mistrů vrátil po čtyřech letech, ve druhém utkání skupiny D přivítal francouzský Olympique Lyon. V dresu Ajaxu se skvěle ukázal mladý švédský útočník s bosenskými předky Zlatan Ibrahimovič, zařídil oba dva góly domácích. Zvlášť ten první stojí za zmínku, nejprve ze dvou obránců doslova udělal solné sloupy a pak nádherně zakrouceným "angličanem" poslal míč do sítě. Lyon se zmohl na jedinou odpověď - před koncem zápasu se trefil nejlepší střelec francouzského klubu, Sony Anderson. Ajax tak za svým cílem, kterým je postoupit do druhé fáze Ligy Mistrů, vkročil vítězstvím 2:1.

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele