Primeira Liga - preview 15. kola: Benfica hraje doma, Porto venku

17.12.2021, 08:39, aktualizováno 19.12.2021, 08:58
Previews
Stále neporažené Porto se přetahuje o vedení v tabulce se Sportingem. Ten v sobotu vyhrál, takže je řada na Dragoes. Ti se večer představí na půdě Visely. Další gigant, Benfica, bude už v podvečer na svém stadionu hostit Marítimo. Do akce jde i Braga, kterou čeká duel s Belenenses.
SL Benfica - CS Marítimo  (neděle 18:00)
Benfica by se po třech letech ráda vrátila na portugalský trůn, ovšem momentálně zaostává za vedoucí dvojicí o čtyři body a čeká ji tak ještě hodně práce. V dosavadním průběhu sice nezaznamenala příliš bodových ztrát, jenomže v domácím městském derby právě se Sportingem prohrála 1:3 a vzhledem k obrovské kvalitě svých dvou rivalů si proto nemůže dovolit téměř žádné zaváhání. Nyní bude plnit úlohu favorita proti Marítimu.

Domácí celek překvapivě uspěl v Lize mistrů, když ve svém závěrečném utkání porazil ukrajinské Dynamo Kyjev (2:0) a nakonec se ziskem osmi bodů předskočil slovutnou španělskou Barcelonu, kterou za sebou nechal o bod. Mezi šestnáctkou nejlepších se střetne s Ajaxem a bude usilovat o fantastický postup do čtvrtfinále. Na ligové scéně doposud prohrál pouze dvakrát, minule neměl větší potíže s Famalicãem (4:1).

SL se v tomto utkání bude muset obejít bez svého kouče Jorgeho Jesuse, který byl potrestán disciplinární komisí patnáctidenním zákazem vykonávání povinností spojené s prací trenéra za kritiku rozhodčího Artura Soarese Diase v květnové bitvě s Portem. Místo něho tak budou vést tým jeho tři asistenti, Jesus se může usadit na lavičku až koncem prosince v očekávaném šlágru právě s odvěkým rivalem Portem.

Hosté po neuspokojivých výsledcích sáhli v polovině listopadu k výměně trenéra, místo Julia Velázqueze přišel Vasco Seabra a CS se pod jeho vedením daří, neboť ve třech utkáních ani jednou neprohrálo. Po výhře nad Paçosem Ferreirou (2:0) remizovalo s Boavistou (1:1) a naposledy nedalo žádnou šanci Santa Claře (4:1), tabulkou se proto vyhouplo na solidní devátou příčku se ziskem čtrnácti bodů. V uplynulém ročníku nestačilo na lisabonského soupeře ani v jednom ze dvou střetnutí (1:2, 0:1).

Domácí nemají k dispozici Pinha, Veríssima a Radonjiče, naopak po přepadení ve vlastním domě by už měl být po psychické stránce připraven obránce Otamendi a pravděpodobně se objeví v základní jedenáctce. Marítimo nenasadí Xadase a vykartovaného Léa Andradeho, naopak trest za žluté karty si již odpykal Júnior Zainadine.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.14 - 8.63 - 23.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Vizela - FC Porto  (neděle 20:00)
Porto jako jediný portugalský celek v Lize mistrů nepostoupilo do osmifinále, nicméně na domácí scéně chce získat mistrovský titul po loňském překvapivém úspěchu Sportingu a zatím si vede poměrně slušně. V dosavadních čtrnácti kolech ani jednou neprohrálo a jen dvakrát remizovalo, proto se v tabulce nachází na vedoucí pozici s osmatřiceti body. Na druhou stranu mu skvěle sekunduje Sporting, který má na kontě shodný počet bodů.

FC v tuto chvíli drží náskok čtyř bodů před třetí Benficou a je zcela jasné, že ho čeká nesmírně dramatický boj o nejcennější domácí trofej. V tuto chvíli dokázalo na ligové scéně zvítězit již devětkrát za sebou, naposledy ve šlágru 14. kola těsně přehrálo Bragu (1:0). Porto se až do závěrečného utkání snažilo probojovat mezi šestnáctku nejlepších v Lize mistrů, jenomže doma nestačilo na španělské Atlético (1:3) a skončilo ve skupině B třetí, což pro něj znamená play-off o osmifinále Evropské ligy, o které si to v únoru rozdá s italským Laziem.

Jeho nedělní konkurent je nováčkem v nejvyšší soutěži a určitě by si představoval lepší výsledky. Na kontě má totiž jen dvě vítězství a se sedmi nerozhodnými výsledky je remízovým králem celé soutěže. Se třinácti body se sice nachází na desátém místě tabulky, ale vzhledem k obrovské vyrovnanosti dolní poloviny je jeho náskok na sestupové pozice nicotný. Naposledy však zazářil v Arouce a díky fantastickému prvnímu poločasu zvítězil 4:1.

Porto se s Vizelou ještě nikdy ve své historii neutkalo, ovšem jakákoli bodová ztráta by byla obrovskou senzací. Ani v tomto duelu neusedne na lavičku trenér Sérgio Conceição, který nemůže patnáct dní vykonávat svou funkci kvůli kritice rozhodčích v únorovém utkání s Belenensesem a připraven bude až koncem prosince na očekávaný šlágr s Benficou.

Hosté postrádají Igora Juliãa, Ivanilda a Claudemira, lídr Primeira Ligy postrádá Wendela, Evanilsona, Ivána Marcana i hvězdného obránce Pepeho, jenž se po nákaze koronavirem teprve postupně vrací k plnohodnotnému tréninku.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.06 - 5.05 - 1.37
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SC Braga - CF Os Belenenses  (neděle 22:00)
Belenenses se teprve nedávno vzpamatovalo z nákazy koronavirem, do dění se opět zapojilo poměrně zostra a po porážce s Estorilem ho čeká další soupeř okupující přední příčky tabulky. Braga každopádně aktuálně není v dobré pohodě, v součtu evropské i domácí scény nevyhrála už třikrát za sebou a především se bude muset nyní oklepat po debaklu s Boavistou.

Ve čtvrtek podstoupili Os Arcebispos tohle utkání v rámci Ligového poháru a od svého soka obdrželi hned pět gólů. Poté, co před týdnem nestačili na Porto, si tak neporadili ani s dalším klubem z tohoto města. A potřebovali by pochopitelně svou sérii horších rezultátů utnout, aby minimálně v Primeira Lize mohli stabilněji bránit současné čtvrté místo v průběžném pořadí.

Svěřenci trenéra Carlose Carvalhala budou plnit roli favorita proti aktuálně poslednímu celku ligového pořadí, který ale má odehráno regulérně jen dvanáct utkání. "Nikdo nebyl po duelu s Boavistou šťastný. Už se však plně soustředíme na úkol zareagovat na danou situaci," ujistil domácí stratég. "Nejsilnější jsou ti, co rychle povstanou. A právě takoví chceme být také my."

B-SAD v loňském ročníku dokázalo Bragu na její půdě zaskočit, uhrálo tam plichtu. A rovněž v tomto případě může mužstvo kouče Filipeho Candida jen překvapit. "Docela jsme pocítili předchozí výsledek z Porta," vracel se ještě ke klání z Estádio do Bessa lodivod Bragy. "Moje pocity nejsou důležité. Klíčová je mentalita hráčů. A ti chtějí na prohru ihned odpovědět."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.22 - 6.52 - 15.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CD Tondela - Paços Ferreira  (sobota 16:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.54 - 3.26 - 2.91
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Portimonense SC - FC Arouca  (sobota 16:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.09 - 3.20 - 3.99
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Gil Vicente FC - Sporting CP  (sobota 21:30)
Ani po minulém kole se situace v tabulce Primeira Ligy nezměnila. I nadále je na první příčce Porto, a to jen díky lepšímu skóre, než má druhý Sporting. A v podstatě se týden stará historie bude nyní opakovat. Lisabonský celek může dočasně poskočit do čela a bude čekat, jak uspěje v neděli portský tým. V rámci tohoto kola zavítá do Barcelosu, kde vyzve místní Gil Vicente.

Svěřenci trenéra Ricarda Soarese se drží v klidném středu tabulky, na sestupové pásmo mají poměrně slušný náskok a v podstatě svou aktuální osmou pozicí v průběžném pořadí oddělují první osmičku od zbytku soutěže. Poslední dva zápasy se jim povedly náramně, porazili jak Famalicao, tak Pacos de Ferreira, a navíc ani v jednom případě neinkasovali jedinou branku.

Sporting pro ně samozřejmě bude představovat úplně jinou výzvu, určitě jednu z nejtěžších možných. "Gil Vicente má mužstvo, jež je dobře seskládané. Navíc je ve formě, čili můžeme očekávat zajímavý souboj," povídal hostující stratég Rúben Amorim. "Nemusí čelit žádnému tlaku. Opravdu si myslím, že podstoupíme jeden z nejobtížnějších duelů této sezóny," dodal.

Domácí rozhodně mohou využít i té výhody, že se jich již netýká dění v Ligovém poháru a naopak lisabonský klub ano. Ten tak měl méně času na regeneraci a přípravu tohoto utkání, neboť před pár dny sehrál na této scéně mač na půdě Penafielu. Byť Leoes urvali očekávanou výhru, s opravdu notnými potížemi. Přitom tenhle soupeř působí až na druhé nejvyšší úrovni.

Rúben Amorim varoval kabinu předem, že podobně mdlé vystoupení jako v Taca da Liga by nyní na Gil Vicente vážně nemuselo stačit. "Hodně jsme polevili," zlobil se na přístup svého mužstva. "Vzhledem k tomu, jak rychlí umějí domácí být, pokud nebudeme zachytávat jeho náběhy směrem dopředu nebo budeme lehce ztrácet míče, dostaneme se do potíží," povídal.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.91 - 3.54 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
CD Santa Clara - Vitória SC Guimarães  (pátek 20:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.08 - 3.28 - 2.41
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Estoril Praia - FC Famalicão  (pátek 22:15)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.26 - 3.26 - 3.42
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Porto14122034:838
2.Sporting CP14122024:538
3.SL Benfica13101232:1131
4.SC Braga1474323:1625
5.Estoril Praia1466219:1324
6.Portimonense SC1472514:1223
7.Vitória SC Guimarães1464421:1522
8.Gil Vicente FC1455420:1520
9.CS Marítimo1435617:1914
10.FC Vizela1327414:2113
11.FC Arouca1434715:2413
12.CD Tondela1340919:2812
13.Boavista FC1426616:2512
14.Paços Ferreira1425710:1911
15.FC Famalicão1424817:2810
16.CD Santa Clara1424812:3010
17.Moreirense FC1316614:239
18.CF Os Belenenses121567:168
Ostatní zápasy
19.12. 18:00Boavista FC - Moreirense FC

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele