Preview 5. hracího dne Copy América 2021

26.06.2021, 14:59, aktualizováno 26.06.2021, 14:59
Previews
Luis Suárez (© AFP)
Skupinová fáze se dostala do úplného finále. Některé týmy se už můžou radovat z postupu a Bolívie naopak může hrát v klidu, jelikož na turnaji končí. Co nás v tomto kole čeká? Tak především boj o postup do posledního kola ve skupině B, kde se představí Brazílie proti Ekvádoru a Venezuela proti Peru. Ve skupině A sice půjde už jen o umístění, zato je však tabulka hezky zamotaná. Paraguay proti Uruguayi zkusí zabojovat ještě o první místo ve skupině, zatímco Uruguay se bude snažit vyhnout Brazílii. Bolívie se zase určitě pokusí zatopit Argentině a vybojovat své první body na turnaji.

Brazílie - Ekvádor (27. 6. od 23:00)


Po šťastné výhře nad Kolumbií mohli Brazilci slavit jistotu 1. místa ve skupině B. Vítězství se sice nerodilo vůbec lehce, nakonec však muselo Brazilce ještě víc povzbudit. Velkým plusem navíc je, že Seleção stále může počítat se všemi svými hráči, jelikož se domácímu týmu vyhýbá jak koronavirus, tak i zranění. Žlutých karet sice Brazilci nastřádali už šest, žádný hráč však zatím nedostal dvě karty, takže mohou nastoupit.

Herní projev Brazílie je zatím velmi dobrý, ačkoliv Kolumbie jako první z týmů konečně ukázala Brazílii, kde má rezervy. Ekvádor by však pro Seleção neměl být těžkým soustem. Jeho obrana totiž zatím předvádí naprosto tristní výkony. Dá se očekávat, že Ekvádor bude hrát ze zabezpečené defenzivy a bude spoléhat na brejkové situace. Podle předpokladů by však Brazílie měla zmatkující obranu soupeře velmi rychle rozlousknout.

Ekvádoru se po jednozápasovém trestu za karty vrací kapitán Enner Valencia. Vzhledem k situaci, kdy Ekvádor může teoreticky spoléhat na pomoc Peru, bude klíčové nedostat příliš gólů. Pokud by totiž Peru porazilo Venezuelu, stačila by Ekvádoru prohra minimálně o tři branky. Problémem však je, že Peruánci už mají jistý postup, zatímco Venezuele stačí uhrát bod, aby Ekvádor v tabulce přeskočila. Nastavit mentálně své svěřence do zápasu tak pro trenéra Alfara nebude jednoduché. Základním stavebním kamenem však bude radikální zlepšení defenzivní složky hry. Nabízí se nasazení zkušeného Christiana Noboy, který by mohl do záložní řady vnést trochu taktické vyspělosti. Na turnaji sice mezi mladými dravci doteď působil možná trochu nepatřičně, ukočírovat své lajdácké spoluhráče však vyžaduje zkušenosti. Taktická nevyspělost a neochota vracet se do defenzivy v podání mladého dua Méndez - Caicedo totiž neuvěřitelně bila do očí.

Tip na výsledek: 1

Venezuela - Peru (27. 6. od 23:00)


Předem musím objektivně přiznat, že ani od jednoho z týmů neočekávám pohledný fotbal. Opatrní Venezuelané totiž určitě budou spoléhat na výhru Brazílie, tudíž se zaměří hlavně na pevnou obranu a ubránění "postupové" remízy. Peruánci navíc rozhodně nejsou žádní mistři v překonávání hlubokého bloku. Právě naopak, Peru je čistě brejkové mužstvo spoléhající v ofenzivě na individuální výkon hrotového útočníka.

Jelikož to v den konání zápasu bude již 14 dní od zahájení turnaje, hráči Venezuely již opustí karanténu. Hodně však záleží, jak si povedou po dvoutýdenní karanténě v zátěžových testech. Pokud jejich kondice bude v pořádku, nastoupí poprvé na turnaji Venezuela v kompletní sestavě. Na defenzivním stylu Venezuely se však těžko bude něco měnit. Zvláště ve chvíli, kdy ji remíza téměř jistě posune do čtvrtfinále.

Peru si remízou s Ekvádorem zajistilo postup, jelikož má lepší vzájemný zápas s Kolumbií. Herní projev Garecova týmu je však spíš zklamáním. Obecně týmy ze skupiny B, vyjma Brazílie, předvádí mnohem slabší výkony než jejich konkurenti ze skupiny A. Proti Ekvádoru Peru těžilo hlavně z nervozity a taktické nevyspělosti soupeře, proti Brazílii shořelo a proti Kolumbii měli obrovské štěstí. Proti hlubokému bloku se navíc Peruáncům vůbec nebude hrát dobře. Mají sice ve svém středu Christiana Cuevu, který je schopen vtipnými přihrávkami blok otevřít a najít za obranou Lapadulu, jeho výkony jsou ale velmi kolísavé. Venezuela navíc není Ekvádor, aby Peruánce do šancí pouštěla sama. Naopak pokud bude peruánský soupeř konečně v plné síle, bude si muset Peru dávat pozor na rychlé kontry soupeře. Když sečteme všechny tyto faktory, nevidím prakticky jinou možnost pro jiný konec zápasu, než je remíza. Ale kdo ví, fotbal se názory novinářů opravdu neřídí.

Tip na výsledek: 0

Uruguay - Paraguay (29.6. od 02:00)


Zápas o druhé místo, tak by se tento souboj dal pojmenovat, ačkoliv v něm jde o víc. Tak především Uruguay se potřebuje herně naladit na čtvrtfinále, jelikož její hra zatím skřípe. V případě porážky navíc ve čtvrtfinále narazí na Brazílii, a to určitě "La Celeste" v plánu nemá. Paraguayi se naopak obávanému soupeři díky výhře nad Chile podařilo vyhnout a s jistotou narazí na jednoho ze soupeřů ze skupiny B, kterému se na turnaji vůbec nedaří a těží jen z ještě větší neschopnosti soupeřů. Pro oba týmy je tak vlastně vyhovujícím výsledkem remíza.

Uruguay půjde do závěrečného zápasu ve skupině v plné síle, nabízejí se však některé změny v sestavě z důvodu výkonnosti hráčů. Spoléhat dál totiž na vlastní góly soupeřů nepůjde. Zejména se nabízí nasazení Facunda Torrese do základní sestavy, jelikož předvádí zatím výborné výkony. Starý lišák Tabárez však možná spoléhá právě na jeho energické vstupy z lavičky. Naopak v základní sestavě určitě musí ponechat Nahitana Nándeze, který zahraje kvalitně na každém postu a z této pozice univerzála je zatím nejlepším Uruguaycem na turnaji. Budíček by to pak chtělo nastavit útočníkům Cavanimu a Suárezovi, ti totiž zatím na turnaji zůstávají výrazně za očekáváním.

Oproti svému soupeři Paraguay může být se svými výkony naprosto spokojená. Tým pod vedením Eduarda Berizza hraje takticky vyspělý fotbal, kterým kompenzuje absenci kreativity v útoku. Velkou výhodou Paraguaye je schopnost hrát jak ve 4obráncovém, tak v 5obráncovém systému v závislosti na soupeři. Navíc proti Uruguayi by neměl chybět žádný člen základní sestavy, ať už kvůli zranění nebo kartám. Vůbec bych se nedivil, kdyby Paraguay některé klíčové hráče šetřila na čtvrtfinále a prostor by dostali mladší hráči. Vítězství ve skupině je totiž vysoce nepravděpodobné a pragmatické uvažování je pro Paraguay příznačné.

Tip na výsledek: 0

Bolívie - Argentina (29.6. od 02:00)


Souboj, ve kterém jde ještě o první místo ve skupině, na které má Argentina zálusk. Bolívie ztratila v zápase s Uruguayí jakoukoliv možnost postoupit ze skupiny, přesto však bude mít motivaci alespoň získat první body ve skupině a vstřelit gól ze hry.

Bolívie měla na turnaji velké problémy kvůli koronaviru. Už tak jasný outsider skupiny totiž přišel na dva zápasy proti teoreticky hratelnějším soupeřům o tři hráče základní sestavy. Na zápas s Uruguayí se sice trojice Moreno, H. Vaca a Haquin vrátila, do zápasu však zasáhli jen první dva jmenovaní z lavičky a bylo vidět, že na fyzické kondici se karanténa přece jen výrazně projevila. Z důvodu nemoci z kádru také vypadli útočník Cuéllar a krajní bek Ribera, takže šířka kádru se trenéru Faríasovi dost zúžila. Absence Cuéllara může Bolívii mrzet hlavně proto, že mohl sbírat cenné zkušenosti, které by zúročil na kontinentálním šampionátu do 20 let, který by se měl odehrát na podzim (bližší datum zatím není známo). V základní sestavě totiž nastupují dva hráči ročníku 2001 a 2002.

To Argentina naopak zápas může pojmout ve "zkušebním" formátu. Drobné zdravotní potíže měli na turnaji Leandro Paredes a Nicolás Otamendi, oba by však už měli být připraveni nastoupit. U Otamendiho je však otazníkem jeho výkonnost. Na pozici stopera se prezentuje vynikajícími výkony Cristian Romero a ve dvojici s Germánem Pezzellou nepustili Paraguay za celý zápas do žádné nebezpečné situace. Změny se tak budou týkat pravděpodobně hlavně ofenzivy, aby si klíčoví hráči odpočinuli. Přece jen ofenziva Argentiny má nadbytek hráčů v pokročilejším fotbalovém věku, ať už je to Messi, Agüero, Gómez nebo Di María. Nedivil bych se tedy například, kdyby svou teprve druhou šanci v národním dresu dostal mladík Julián Álvarez z River Plate. Osobně si myslím, že zápas Bolívie s Argentinou může nabídnout pohlednou ofenzivní podívanou.

Tip na výsledek: 2

Autor: Jaroslav Novotný / wikipedia.org, conmebol.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele