Preview 3. hracího dne Copy América 2021

20.06.2021, 13:12, aktualizováno 20.06.2021, 13:12
Previews
Lautaro Martínez (© AFP)
Po dvou dnech volna se opět střetnou týmy ve skupinové fázi. Bodem povzbuzená Venezuela se utká s Ekvádorem, který urychleně musí najít ztracenou formu. Druhým zápasem skupiny B pak bude utkání Kolumbie s Peru, tedy duel dvou frustrovaných týmů, jejichž poslední vystoupení nebylo vůbec úspěšné.

V jižní skupině se pak střetne v ofenzivě impotentní Uruguay s velmi dobře hrajícím Chile a Argentina s Paraguayí, kde oba týmy mohou hrát víceméně v poklidu, jelikož mají dobře nakročeno k postupu ze skupiny.

Venezuela - Ekvádor (20. 6. od 23:00)


Dnes večer odstartuje jeden z klíčových soubojů v boji o postup. Venezuelané v minulém zápase dokázali zejména díky skvělému gólmanu Faríñezovi vyválčit bod s Kolumbií, který může být nesmírně důležitý. V případě výhry nad alespoň jedním ze schůdnějších soupeřů, kteří ji ještě čekají, by si totiž zajistila postup ze skupiny. Její soupeři jí však nedají nic zadarmo. Venezuela zatím hraje, promiňte mi to slovo, antifotbal. Její taktika je jednoznačně defenzivní a do útoku se vydává jen sporadicky. Je to však samozřejmě dáno do velké míry situací, ve které se Covidem zdecimované mužstvo nachází. Do minulého zápasu už však byl alespoň z lavičky schopen zasáhnout v současnosti asi nejlepší Venezuelan Yangel Herrera. Tým už naopak opustili stoper Chancellor, křídelník Murillo a náhradní gólman Romo. Vzhledem k těmto absencím Venezuela povolala další 3 nové hráče. Dá se ale očekávat, že pokud ne do tohoto, tak už do příštího velmi důležitého zápasu s Peru bude moct zasáhnout většina hráčů z původně nominovaného kádru.

Favoritem tohoto střetnutí bude jednoznačně Ekvádor, který však v posledních třech zápasech zcela ztratil jiskru. A lze navíc očekávat, že dobývání ultrahlubokého defenzivního bloku Venezuely bude pro tým ve žlutomodrých dresech utrpením. Sestava z nepovedeného zápasu s Kolumbií se určitě dočká několika změn. Očekávat se dá zejména nasazení kreativního záložníka Ángela Meny, vyloučit nelze ani nahrazení Moisése Caiceda, který se s formou opravdu nepotkal. Zároveň bude pro trenéra Alfara důležité, aby se v pravý čas probudilo útočné duo Estrada - Valencia, za ně totiž adekvátní náhradu nemá.

Zápas se tedy pravděpodobně ponese ve stejném duchu jako oba předchozí venezuelské zápasy, tedy bušení jejího soupeře do zatažené obrany. Trenér Venezuely José Peseiro totiž moc dobře ví, že s touto taktikou má problémy většina jihoamerických celků. Zároveň by se však Venezuela mohla konečně trochu víc osmělit i směrem do ofenzivy. Záložní řada Ekvádoru je totiž náchylná k propadání, čehož by mohla Venezuela využít.

Tip na výsledek: 2

Kolumbie - Peru (21. 6. od 2:00)


Zápasy peruánského národního týmu zpravidla nenudí. To naopak Ruedova Kolumbie dokáže v případě potřeby hru zavřít a kouskovat, prostě soupeři i fanouškovi zápas pořádně znepříjemnit. V duelu s Peru navíc bude právě Kolumbie tím, kdo bude tzv. na koni. Z prvních dvou zápasů má totiž 4 body, což by mělo stačit na postup, zatímco Peru má na kontě zatím pouze debakl s Brazílií. Kolumbijcům se tedy nabízí prostor pro hru na brejky, která Peruáncům vůbec nesedí.

Je to totiž právě Peru, které má svou hru založenou na přímočarých nákopech za obranu, na které číhá agilní hroťák Lapadula. Není to však jediná peruánská taktika. Proti Brazílii hráči v bílých dresech s červeným pruhem přes hruď ukázali, že i postupným útokem se dokážou dostat do šance. Peru bude mít drobnou výhodu v tom, že zatím nehlásí žádné nakažené Covidem, žádné zranění ani žádné karetní tresty. Do zápasu tak bude moct na rozdíl od svého soupeře nasadit to nejlepší, čím kádr disponuje.

To Kolumbie si určitým stresem kvůli pozitivním testům prošla. Šlo však "pouze" o členy realizačního týmu a zdá se, že šíření nákazy v týmu se podařilo zabránit. Počítat však Kolumbie určitě nebude moct s mladým křídelníkem Luisem Díazem, který se v samém závěru utkání s Venezuelou zcela zbytečně nechal vyloučit. Na turnaji se také už dále nepředstaví zraněný Yairo Moreno, kterého v nominaci nahradil zkušený levý bek Frank Fabra z Bocy Juniors. Náhrada je tedy kvalitativně více než přijatelná. Případná výhra by Kolumbii dala možnost poprat se s Brazílií o první místo ve skupině, porážka by pak sice byla nepříjemná, postupu Kolumbie ba však patrně neměla zabránit. To Peru potřebuje ze zápasu alespoň bod, aby získalo trochu jistoty před zápasy se slabšími soupeři ve skupině.

Tip na výsledek: 02

Uruguay - Chile (21. 6. od 23:00)


Rozpoložení Uruguaye opravdu nemůže být dobré. V posledních 4 zápasech nevstřelila ani gól, což stačilo pouze na 2 bezgólové remízy a 2 prohry. Porážka v prestižním souboji s Argentinou pak na sebevědomí rozhodně nepřidá. To Chile odehrálo na turnaji zatím dva velmi dobré zápasy a zůstává ve hře o první místo ve skupině. Podaří se Chilanům prohloubit krizi Uruguaye?

Tým Uruguaye vypadá čistě na papíře prostě skvěle. Jako jediná slabina mohou méně zasvěcenému divákovi připadat kraje obrany. V poli se však objevují taková jména jako Godín, Giménez, Valverde, Torreira, Cavani nebo Suárez. Hlavním problémem však je, že hra Uruguaye absolutně nefunguje. Tedy myšleno směrem dopředu, protože jediná věc, o kterou se Uruguay může dlouhodobě opřít, jsou výkony její defenzivní řady. Záložní řada Valverde, Torreira, Bentancur, složená z hráčů TOP klubů světa však předvádí vysloveně tristní výkony. Kritika se zaslouženě dotýká hlavně Bentancura, který snad nikdy (co pamatuju) v reprezentaci nepředvedl, proč že to hraje za slavný Juventus. Trenér Tabárez je neuvěřitelně sympatický člověk, za týmové výkony však zodpovídá a nabízí se otázka, jestli by tento geniální fotbalový teoretik neměl svůj post přece jen po turnaji už nabídnout někomu mladšímu. Uruguay totiž připomíná spíš soubor kvalitních individualit než sehraný tým.

To Chile je úplně v jiné situaci. Tento tým veteránů si snad vůbec nepřipouští svůj věk a hraje stále stejným přímočarým stylem. Paradoxně hráčem s asi nejslabší formou z tradičních tahounů je legenda Chile Arturo Vidal, na kterém se možná mohla podepsat i neproměněná penalta proti Argentině. Proti Bolívii předvedl velmi dobrý výkon v prvním poločase, ve druhém ho však školili mladíci Chura a Vaca, což vedlo k jeho střídání, které nesl velice nelibě. Pro Chile je pohoda tohoto hráče velice důležitá, jelikož jeho bojovná nálada má tradičně pozitivní vliv na hru celého týmu. Pokud by se přenesla na tým naopak jeho špatná nálada, mohlo by to mít pro Chile fatální následky. Ve skupinové fázi však ještě bude mít chilská legenda možnost spravit si náladu.

Tip na výsledek: 0

Argentina - Paraguay (22. 6. od 2:00)


Zápas dvou takticky vyspělých týmů, který bude mít zejména z hlediska Paraguaye speciální náboj. Velká část Paraguayců totiž prošla argentinskou ligou a někteří z nich se dokonce v Argentině narodili a vyrůstali tam. Zápas by tak mohl připravit zajímavou, ne však nepříjemně vyhrocenou podívanou. Zároveň však ani jeden tým nepraktikuje vyloženě přímočarý fotbal, takže herní projev nelze předem odhadnout.

Argentina zatím na turnaji působí dobrým dojmem (ne vynikajícím, ale z týmu vyzařuje vnitřní síla). Jejím problémem je zejména proměňování šancí. Trenéru Scalonimu se povedlo odstranit stín absolutní závislosti na Messim a tým konečně v útočné fázi nepůsobí zoufale staticky. Zejména nasazování Nicoláse Gonzáleze se ukázalo jako dobrý tah, jen to jeho zakončení... Věřím ale, že s přibývajícími zkušenostmi tento herní aspekt výrazně zlepší. Argentina sice patří mezi nejhůře postižené země Covidem, její národní tým však tato nemoc zatím ušetřila a do zápasů může Argentina nastupovat v plné síle. Proti Paraguayi tak bude určitě velkým favoritem.

Jenže pozice outsidera určitě bude Paraguayi svědčit. Trenér Eduardo Berizzo, který v tomto zápase povede Paraguay proti svým krajanům, dokázal svůj tým skvěle takticky připravit. Proti Bolívii navíc konečně dokázala Paraguay zase po 4 zápasech zvítězit, čímž se pozitivně naladila na zápas proti Argentině. Stejně jako její příští rival, Paraguay by měla mít k dispozici všechny hráče z kádru. Sledovat se vyplatí zejména Ángela Romera, který v posledních 7 zápasech Paraguaye zaznamenal 6 gólů, jeho jmenovce Alejandra Romera Gamarru, který v 7 reprezentačních startech vstřelil 4 góly, a také 17letého mladíka Julia Encisa, který si proti Bolívii připsal svůj první reprezentační start, ve kterém rozhodně nezklamal. Paraguayi v jeho osobě roste nejspíš hráč světových parametrů. Přejme mu tedy, aby svůj obrovský potenciál beze zbytku naplnil.

Tip na výsledek: 10

Autor: Jaroslav Novotný / copaamerica.com, wikipedia.org

Komentáře (6)

Přidat komentář
Kocour Klapuška

Uz dlouho jsem nevidel nesympatictejsi tym a vetsi shit fotbal nez Venezuela. Jak s Kolumbii, tak dneska s Ekvadorem jsou naprosto zmrdsti

Reagovat
veikko

Tak vzhledem k jejich situaci se ještě i celkem snaží o útok. Ale jinak máš pravdu, popsal bych to asi jako kombinaci skandinávského defenzivního hnusu a takového toho jihoamerického šmejdství.

Reagovat
Kocour Klapuška

No dneska ještě dobrý, ale to, co předváděli minule, tuším s Kolumbii..

Reagovat
veikko

Jj, vím, co myslíš. Teď mě dostal VAR, že nedoporučil penaltu za ten dojezd Valencii ve vápně. Ale nejvíc mě dostává Estupinán na levém kraji obrany. Tak psychedelický výkon jsem snad na takové úrovni v životě neviděl. Ten borec je naprosto všude, jenom ne tam, kde je ho třeba.

Reagovat
Kocour Klapuška

A stejne jim to staci na bod.. A zase vteřinu pred koncem velka sance, safe golmana..

Reagovat
veikko

Farinez je na čáře nejlepší gólman na světě, to mi nikdo nevymluví. Ekvádor je v prdeli, oni jsou psychicky úplně v hajzlu. Na gól se hrozně nadřou a ze 3 šancí soupeře zatím 3x na turnaji inkasovali. Ta Copa je pro ně fakt zakletá.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele