Preview 1. hracího dne Copy América 2021

13.06.2021, 12:52, aktualizováno 13.06.2021, 12:52
Previews
Neymar (© AFP)
Už to vypadalo, že snad jihoamerický šampionát překonal všechny nejvážnější problémy, a že jich bylo hodně, když včera venezuelský tým vydal oficiální prohlášení, že v týmu má 11 nakažených Covidem (kapitán Rincón kvůli Covidu na šampionát ani neodcestoval). To znamená, že osud zahajovacího utkání mezi Brazílií a Venezuelou je ve hvězdách. Jako druzí v pořadí se představí Kolumbijci proti Ekvádoru, kteří jim budou mít co vracet. Poslední vzájemný zápas totiž skončil pro Kolumbii debaklem 1:6. V "jižní" skupině A se pak představí Argentina proti Chile a Paraguay proti Bolívii. Bolívijci však podobně jako Venezuela hlásí 3 nakažené v týmu. Podaří se epidemii zastavit?

Brazílie - Venezuela (13. 6. od 23:00)


Stalo se něco, co bohužel v současné koronavirové situaci dalo očekávat. Už těsně před odletem byl pozitivně testován tahoun a kapitán Tomás Rincón, což mělo jasně Venezuelany varovat. Zbytek týmu však měl výsledek negativní a tým tak nic netuše odcestoval do dějiště Copy. Nyní však je známo dalších 9 jmen, která mají pozitivní test. Jsou jimi všichni tři gólmani, obránci Rosales, Villanueva a Chancellor, záložník Otero a útočníci Martínez a Cádiz. Když k tomu připočteme ještě zmíněného Rincóna, vypadá to, že Covid se zaměřil na nejdůležitější články venezuelské sestavy. Jelikož vůbec není jasné, kolik hráčů z původní sestavy vůbec bude moct nastoupit, rozhodl se realizační tým povolat dalších 15 hráčů převážně z domácí ligy. Zajímavostí speciálně pro české a slovenské fanoušky je, že v nominaci se nově objevil také bývalý hráč Karviné a Dunajské Stredy Eric Ramírez.

Pokud se v plné síle dal od Venezuely očekávat kompaktní a vyspělý hluboký blok a čekání na brejkové situace, teď nelze od Venezuely očekávat nic. Hodně bude záležet, jestli budou do zápasu připraveni stopeři Ferraresi a Mago, kteří mají alespoň nějaké zkušenosti s mezinárodním fotbalem. Nově povolaní stopeři z domácí ligy totiž jen těžko budou mít naději na zastavení jedné z nejlepších světových ofenziv.

Naopak Brazilcům se úvodní zápas zdánlivě ulehčil. Zdánlivě proto, že největší hrozbou pro brazilské hráče bude potenciální kontakt s nakaženými Venezuelany. Doufejme však, že se nákaza nerozšíří i mezi ostatními týmy a že se Venezuelanům povede šíření nákazy v týmu zastavit. Pořád totiž z hráčů s negativními testy dokáže složit konkurenceschopnou základní jedenáctku. Nyní se však pojďme podívat na některé aspekty brazilské hry. V posledním vzájemném střetnutí dělala venezuelská úporná defenziva dlouhou dobu Brazilcům problémy. Proti hlubokému bloku totiž Brazilci často hrají pouze po pokutové území soupeře, které zdlouhavě obehrávají. Proti silně oslabené Venezuele by si mohli zdolávání hlubokého bloku vyzkoušet. Dá se totiž očekávat, že Peru a Ekvádor zvolí podobnou taktiku. Rozhodujícím faktorem tak bude zejména Neymarova nápaditost a aktivní podpora ofenzivy ze záložní řady.

Tip na výsledek: 1

Kolumbie - Ekvádor (14. 6. od 2:00)


Ekvádor má na turnaji co napravovat. Představení v roce 2019 totiž bylo jednoznačně neúspěšné, kdy se z turnaje poroučel už po základních skupinách s pouhým 1 bodem na kontě. Horší byla už jen Bolívie. Současný Ekvádor je však mnohem v lepší formě a předvádí mnohem pohlednější fotbal než pod koučem Gómezem. Při obrovských problémech Venezuely se navíc ani jeden z týmů nemusí cítit v tomto zápase pod velkým tlakem. K postupu totiž pravděpodobně bude stačit porazit rozložené "La Vinotinto".

Poslední vzájemný zápas dopadl zcela nečekaným "tenisovým" debaklem Kolumbie 6:1. Kolumbie však mezitím vyměnila trenéra a začala hrát i kvůli vypadnutí svého tahouna Jamese Rodrígueze úplně jiný fotbal. Venezuela pod Carlosem Queirozem chtěla být spíš dominantní na míči a místy působila až profesorsky, jako by věřila, že svou kvalitou dokáže soupeře přehrát bez vyvinutí větší fyzické aktivity. Pod koučem Ruedou se však obraz Kolumbie radikálně změnil. Teď naopak kvůli absenci přirozeného tvůrce hry nezbývá Kolumbijcům nic jiného než na hřišti nechat spoustu sil a agresivním způsobem hry donutit soupeře k chybám. Podobný přístup praktikuje například Chile, avšak v ještě víc agresivní a trochu méně fotbalové podobě. Ostatně, i Ekvádor sklízel v kvalifikaci na MS úspěchy zejména díky aktivnímu napadání soupeřovy rozehrávky a velice rychlému přechodu do útoku. V posledních zápasech však od tohoto způsobu hry upustil, což ho stálo důležité body do tabulky. Dokáže se k tomuto způsobu hry vrátit? Osobně si myslím, že ano a pro ty, kteří vydrží až do nočních hodin koukat na fotbal, by mohl být tento zápas skutečnou odměnou. Ekvádorci sice moc často neremizují, v tomto zápase však očekávám právě remízu s vyšším počtem gólů.

Tip na výsledek: 0

Argentina - Chile (14. 6. od 23:00)


Tým kolem dvou Lionelů, Messiho a Scaloniho, se jako první představí proti své Nemesis - Chile. Právě tento tým totiž v letech 2015 a 2016 připravil Argentinu o vytoužený triumf, navíc v obou případech na penalty! Současná argentinská generace tak má logicky na Chilany spadeno, ačkoliv vítězství ve skupině jen těžko může zahojit tyto dvě rány z minulosti. Argentina totiž na 15. triumf na Copě čeká už 28 let.

Letos opět Scaloniho tým bude patřit mezi největší favority na titul. K tomu je však udělat mnoho postupných krůčků. Tím prvním bude právě vítězství nad Chile. Pro Argentince však půjde o nesmírně náročný duel, jelikož právě Chile svým herním stylem Argentině bude sedět nejméně. Zatímco Argentinci vyznávají spíše hru na míči, Chilané naopak mají svůj styl založený na agresivitě a bojovnosti. Klíčovým tak v tomto zápase bude první gól. Argentinci totiž nejsou v kvalifikačním cyklu na MS zrovna střelecky potentní a zápasy zpravidla vyhrávají o jeden, maximálně o dva góly. Spoustu gólů také dali spíš po obrovských chybách soupeře (zejména Bolívijci se porazili doslova sami). Zároveň v defenzivě nepůsobí nijak zvlášť pevným dojmem, když v posledním zápase po 10 minutách vedli nad Kolumbií už o dva góly, přesto dokázali zápas dovést jen k remíze 2:2. Kouči Scalonimu se tak sice konečně povedlo vtisknout týmu jinou herní tvář než "přihrajme Messimu", stále však Argentina nepůsobí rozhodně jako suverén, který by oprávněně vyhlašoval útok na titul.

Co však argentinský soupeř? Pro Chilany je zásadní, že se do sestavy po zranění vrátil Arturo Vidal. Neúnavný a nesmiřitelný bojovník ve středu pole je totiž i ve 34 letech jasným tahounem týmu. Naopak bohužel čerstvé zprávy hovoří o svalovém zranění Alexise Sáncheze, které ho vyřadí pro celou skupinovou fázi. Nicméně ačkoliv Alexis Sánchez je stále špičkovým fotbalistou, pro Chile je důležitější herní systém než kvalita jednotlivce. Jsou v tomto ohledu v Jižní Americe dost atypickým týmem, který si ale patrně právě díky tomu přilákal mnoho evropských příznivců. Zápas s Argentinou pak bude trochu paradoxní v tom, že týmy se utkaly před necelými dvěma týdny, kdy vzájemné utkání skončilo remízou 1:1. Bude se výsledek opakovat? Osobně si myslím, že ne. Argentinci v minulém zápase byli o něco lepším týmem a podaří-li se jim zlepšit efektivitu, zvítězí.

Tip na výsledek: 10

Paraguay - Bolívie (15. 6. od 2:00)


V očích evropských fanoušků má zápas zcela jistého favorita, kterým je Paraguay. Jenže pozor, v posledním zápase, který se konal na půdě Paraguaye, se týmy rozešly smírně 2:2. Patrně tak hned ze začátku půjde o rozhodující duel o postup ze skupiny A. Průběh zápasu však bude ovlivněn koronavirovou situací v bolívijském týmu. V době psaní preview jde o 3 nejmenované členy výpravy Bolívie, kteří nevykazují žádné příznaky onemocnění.

Zaměřme se tedy na situaci, kdy by se utkání odehrálo bez větších zásahů do bolívijské sestavy. Paraguay má v současné době velmi dobře složené mužstvo s kvalitním trenérem, kterému v kádru snad chybí jen výraznější osobnost, která by dokázala mužstvo strhnout v době, kdy se tolik nedaří. Nejblíže je této definici stoper Gómez, který se však sám mnohdy nevyvaruje fatálních chyb. Paraguayské mužstvo se tak dá popsat jako labilní. Když vedou, vedení často ztratí, ale naopak když prohrávají, dokážou ještě utkání vyrovnat. Právě kvůli tomu jsou tak Paraguayci nekorunovanými remízovými králi zóny CONMEBOL.

To trenér César Farías udělal naopak z Bolívie sebevědomé mužstvo, které naučil, že i za nepříznivého stavu nesmí Bolívijci nic vypustit. Kvalita hráčského kádru Bolívie je slabší než kádrů soupeřů, přesto Bolívie disponuje několika rozdílovými hráči, a to často s dobrým vedením, správným psychickým nastavením a důvěrou v systém může vést k úspěchu. Pokud by Bolívii potkal osud Venezuely a museli by povolat téměř kompletní novou soupisku, stále by na tom byli lépe než země ze severu kontinentu. Naopak vnější okolnosti a nepřízeň osudu by mohla tým vyznávající zelenou barvu ještě více semknout. Zároveň si také kouč Farías dovolil luxus v podobě nenominování hráčů jako Castro, Chumacero nebo Campos, kteří by v případě krizového povolání dokázali kvalitu týmu zvednout. Kdo ví, jestli povolání většího množství mladých hráčů nebylo účelové právě z důvodu možné krizové situace. Pokud ano, klobouk dolů před trenérem. Pokud ne, no, nakonec to stejně bylo prozíravé rozhodnutí.

Tip na výsledek: 10

Autor: Jaroslav Novotný / ČTK, facebook.com, wikipedia.org

Komentáře (45)

Přidat komentář
Diskostu

strašne nezaujímavý turnaj....

Reagovat
Csaplárova past

Reagovat
Pharrell

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
YNWA__MSN

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ranoth

je tam totalne katastroficka situacia ale proste musi sa to odohrat aby mohol mat Messi sancu na trofej

Reagovat
smazaný uživatel

nedivil bych se kdyby mu to letos prostě přidělili

Reagovat
Pharrell

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
valloire

Reagovat
oli9

Tam je to hezký cirkus

Reagovat
Pharrell

Hraje se to souběžně s Eurem. Strašně “zajímaví” turnaj teda.

Reagovat
LAM

Euro se hraje od 15:00,18:00,21:00

Copa se hraje u nás v 23:00,01:00,03:00

Kdo má čas tak může koukat do haleluja.

Reagovat
smazaný uživatel

Slušnej maraton.

Reagovat
Nieuwendyk

Paráda, ale škoda že mě za to neplatěj

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
ACSeRw!n

kde to davaj ?

Reagovat
smazaný uživatel

Digi sport. A myslím že sázkovky měly přenosy copy ale nejsem si jist.

Reagovat
Pharrell

No jo no dobře. Ale pokud makáš přes den ranní/odpolední směny. Teoreticky máš čas to pravidelně sledovat.Jen ale nebudeš mít dostatek spánku a moc tě budou bolet oči.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
rickroll

V "severní" skupině A se pak představí Argentina proti Chile a Paraguay proti Bolívii.

Snad v jižní, ne?

Reagovat
veikko

Ech, jasně, díky za upozornění. Dneska jsem toho už napsal tolik, že mi z toho hrabě. Upravím.

Reagovat
smazaný uživatel

Nesledoval si hodně Finsko ? Nebo si tě s někým pletu

Reagovat
veikko

Jojo, ale už to bude klidně takových 8 let zpátky. Paradoxně se Finové dostali na Euro ve chvíli, kdy už je mám tak nějak na háku. Nedá se na ty jejich sportovní výkony vůbec koukat a přesto se jim daří. Není mi to sympatické.

Reagovat
Coutinho10

dobra ...skoda, ze to vysila zrovna Digi

Brazil starting XI: Alisson; Danilo, Militão, Marquinhos, Lodi; Casemiro, Fred; Richarlison, Paqueta, Neymar; Gabriel Jesus

Reagovat
veikko

Za Lodiho Osobně jsem čekal Sandra. Už vyšla kratší představovačka. Jinak Venezuela je v háji, no. Ale pár hráčů ze základu jim ještě zbylo. Stát to tím pádem bude na Júnioru Morenovi.

Reagovat
Coutinho10

cetl jsem...mela by to bejt velka vyhoda pro Brazilii, ale i ti, co dostanou sanci asi budou kousat, ale kdyz se povede rychly gol, tak by to mohlo bejt vetsim rozdilem...uvidime

Reagovat
veikko

Já si myslím, že kombinace konzervativního Peseira a hromady nezkušených borců, z velké části z domácí ligy, povede k tomu, že to bude urputný beton a Venezuela se ani mockrát nedostane k brejkům. Ale rád bych se pletl.

Reagovat
Coutinho10

zatim poctive od pulky

Reagovat
veikko

Nenech se mýlit, tohle je na Venezuelu ještě dost ofenzivní hra. V tom posledním vzájemném zápase prakticky nepřelezli půlku a ubetonovali 0:1.

Reagovat
Coutinho10

jojo

Reagovat
Coutinho10

Gooaaal Marqui ted se to snad uz odspuntuje

Reagovat
Coutinho10

skoda, ze si to Richarlison nepohlidal

Reagovat
Frick

Diváci budou?

Reagovat
veikko

Nebudou. Naopak starostové v Brazílii apelovali na lidi, aby se jim neshromažďovali v ulicích. Diváci byli na posledním kvalifikačním zápase v Kolumbii. V Brazílii to vzhledem k situaci ale těžko povolí, to by byli blázni.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
veikko

Brazilci na pohodu, ale na to, v jaké situaci Venezuela byla, rozhodně nezklamala. Hlavně stoper La Mantia hrál prakticky poprvé v kariéře mezinárodní zápas a hned proti triu Neymar - Jesus - Richarlison. Přesto odehrál docela dobrý zápas.

Reagovat
Coutinho10

i vzhledem k těm problémům Venezuely jsem nečekal úplně lehký zápas a nepřekvapilo mě, že budou kousat, protože častokrát to bývá zrádné a právě jak píšeš, tak naopak pro ty, kteří nenastupují, tak dokážou podat top výkon a tak pojistka přišla až s penaltou

Reagovat
veikko

Je to tak. Vyloženě zklamal z Venezuely jen krajní bek Cumana, který neuhlídal při gólu Marquinhose, což by se ještě dalo odpustit, a pak udělal tu absolutně zbytečnou penaltu.

Reagovat
Y.N.W.A

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pharrell

Ale včera (teda dnes v noci) Paraguay - Bolívie 3:1 pěkný zápas. Hodně šancí a i gólů a tak to má vypadat na Copě América.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele