Preview 4. hracího dne Copy América 2021

23.06.2021, 14:40, aktualizováno 23.06.2021, 14:40
Previews
Neymar (© AFP)
A je to opět tady. Čeká nás čtvrtý hrací den Copy América a těšit se tentokrát můžeme na opravdu velice zajímavé a emočně vypjaté duely. Nervózní Ekvádor bude muset najít ztracenou pohodu, aby porazil rivaly z Peru a neporoučel se z turnaje už po základních skupinách. Ve druhém zápase skupiny skupiny B se utká Kolumbie s domácí Brazílií, která zatím předvádí fantastický fotbal. Ve skupině A čeká klíčový duel Bolívii s Uruguayí. V posledním střetnutí se představí již jistě postupující Chile proti Paraguayi. Problémem na turnaji však začíná být vzrůstající počet nakažených koronavirem, kterých je již 140...

Ekvádor - Peru (23.6. od 23:00)


Před turnajem jsem považoval Ekvádor za jednoho z černých koní. Nyní se však zdá, že "La Tri" bude mít velký problém vůbec postoupit ze skupiny. Nedostatkem talentu rozhodně Ekvádor netrpí, rovněž tamní svaz se evidentně všemi možnými prostředky snaží o to, aby se národní tým dostal mezi špičku zóny CONMEBOL. Copa América jako by však pro Ekvádor byla zakletá. Největším problémem se zdá být psychické rozpoložení týmu. Hra Ekvádorců není vůbec špatná a docela hezky se na ni kouká, jenže jakmile nejde vše podle plánu, nezkušená záložní řada a obrana začne propadat a zmatkovat. Venezuelu zkrátka měl Ekvádor jednoznačně porazit a vše tomu i nasvědčovalo, sebevědomí už tak labilního týmu ale dostalo možná rozhodující ránu. V zápase proti Peru navíc bude trenér Alfaro postrádat kapitána Ennera Valenciu, který dostal na turnaji už dvě žluté karty. Dokáže se Ekvádor semknout a uhrát alespoň minimálně remízu, která by je v tabulce vyrovnala s Venezuelou?

Peruánci také ještě postup jistý nemají, poměrně překvapivá výhra nad Kolumbií je však dostala do výhodné pozice. Je důležité ale říct, že vítězství se vůbec nerodilo snadno a Peru v zápase nebylo lepším týmem. Proti Ekvádoru tedy bude muset Peru pořádně zabrat, aby neprohrálo. V případě výhry nebo remízy už však na 99 % "Inky" postup nemine. Na Ekvádor by měla platit hra na brejky, jelikož střední záložníci a stopeři Ekvádoru zatím působí velmi nejistě. Příšernou poziční hru extrémně ofenzivního beka Estupiñána jsme pak probírali už v posledních Zápiscích. Naopak peruánská defenzivní fáze se bude muset výrazně zlepšit. Obecně očekávám spíš opatrné utkání, jelikož ani jeden tým nebude chtít zejména prohrát.

Tip na výsledek: 2

Brazílie - Kolumbie (24 6. od 2:00)


Reprezentační tým Brazílie zatím na turnaji disponuje skutečně zářivou formou a svým soupeřům prakticky nedal žádnou šanci. Kolumbie by sice měla být teoreticky nejsilnějším soupeřem ve skupině, objektivně ale ani náznakem nepůsobí jako tým, který by měl rozjeté Brazilce zastavit. Ofenziva Brazílie zatím šlape jako hodinky a největší zásluhu na tom má Neymar. Nejdůležitějším úkolem pro Brazilce tak bude hlavně nezranit se, případně nenasbírat žluté karty, které by mohly zapříčinit stopku do vyřazovacích bojů (žluté karty zatím mají jen Renan Lodi a Gabriel Jesus). Neočekávám, že by Brazilci měli mít v zápase nějaké problémy.

Kolumbijský střed zálohy totiž postrádá jakoukoliv kreativitu, což sráží celý tým. Kolumbijskou ofenzivu zatím táhnou křídelní hráči (zejména ofenzivní hra krajních obránců je příkladná) a ve formě hrající útočník Borja. Kolumbii se vlastně ve třech zápasech nepovedlo ještě vstřelit gól ze hry. Proti Ekvádoru jí vyšel hezký signál ze standardky a proti Peru se prosadila z penalty. Nezdá se mi, že by se na tomto mělo něco změnit zrovna proti skvěle připravené Brazílii. Kolumbii navíc bude chybět křídelník Luis Díaz, který dostal v minulém zápase červenou kartu. Trenér Rueda už opravdu musí začít připravovat změny v ofenzivní fázi. Spekuluje se o zařazení Yimmiho Chary z Portlandu Timbers, který by mohl vnést do útoku víc dynamiky. Pokud chce Kolumbie pomýšlet na postup ze čtvrtfinále (o něj by ji mohla připravit už jen opravdu velká shoda náhod), chce to zlepšení prakticky ve všech směrech. Prakticky všechny týmy z "jižní" skupiny totiž působí lépe.

Tip na výsledek: 1

Bolívie - Uruguay (24 6. od 23:00)


V tomto zápase se připravte na souboj posledního týmu s předposledním týmem skupiny A. Paradoxně v lepší formě se zdá Bolívie, která proti favoritovi z Chile předvedla srdnatý výkon a pouze špatná koncovka zapříčinila její prohru.

Výbornou zprávou pro Bolívii je návrat tří členů základní sestavy, kteří prodělali koronavirus. Podle informací FBF by měli být Marcelo Moreno, Henry Vaca i Luis Haquin připraveni nastoupit už do příštího zápasu. Zejména kapitán Moreno bude klíčovým mužem, jelikož střílení gólů národního týmu leží téměř výhradně na jeho bedrech. Pozitivní impakt na tým po příchodu venezuelského trenéra Césara Faríase jsem zmiňoval už několikrát. Uvidíme, jak si povede Bolívie v zápase, který musí bezpodmínečně vyhrát, pokud si chce udržet šanci na postup. V posledním zápase ji totiž čeká velmi dobře hrající Argentina. Hodně bude záležet na tom, komu se podaří vstřelit první gól. Uruguayská defenziva totiž zatím zastiňuje ofenzivu a pokud by musela otáčet zápas proti houževnatému soupeři, mohl by to pro ni být neřešitelný problém.

Jak už jsem nastínil, Uruguay se trápí zejména v ofenzivě, ačkoliv disponuje nepřeberným množstvím kvalitních záložníků a útočníků. V posledním zápase však konečně trenér Tabárez dal větší šanci mladému křídelníkovi Peñarolu Facundu Torresovi, který si svým výkonem řekl o šanci v základní sestavě. Několik otazníků zůstává také v záložní řadě. Federico Valverde je sice asi největší hvězdou záložní řady současného týmu, na hřišti to však ani náhodou nepotvrzuje. Naopak Nahitan Nández z Cagliari pokaždé, když nastoupí, nechá na hřišti všechno a hru týmu dokáže pozvednout. Myslím si ale, že Tabárez Valvardeho ponechá v základní sestavě a Nández "dostane šanci" z pravého kraje zálohy. V uvozovkách to píšu proto, že Nández se mnohem lépe cítí uprostřed hřiště, kde funguje v roli neúnavného box-to-box záložníka, zatímco na pravém kraji zálohy se mění v naprosto průměrného běžce s nadstandardní pracovní morálkou. Každopádně průběh zápasu bude velmi nevyzpytatelný a bude hodně záležet na přístupu Uruguaye. Pokud předvede výkon jako proti Argentině, rozhodně to na houževnatou Bolívii stačit nebude. Nepředpokládám ale, že by tak špatné výkony Uruguay opakovala víckrát po sobě.

Tip na výsledek: 2

Chile - Paraguay (25 6. od 02:00)


Chilané si remízou s Uruguayí definitivně zajistili postup do čtvrtfinále, nepříjemností však bylo zranění několika důležitých hráčů základní sestavy. Vůbec bych se nedivil, kdyby tak sestava proti Paraguayi doznala poměrně velkého množství změn, což by samozřejmě soupeři nahrálo.

Chile se každopádně momentálně potýká s vnitřními problémy v týmu. Jde o dvě epizody. Tou první bylo pozvání barbera do bubliny na objednávku Garyho Medela a Artura Vidala, kteří se tím moudře pochlubili na sociálních sítích. Druhou epizodou je údajná pozvánka 6šesti hráčů pro "dívky" na hotel, kterou však trenér Lasarte dementoval. Podobné nepříjemnosti však mohou ovlivnit pohodu v týmu. Zejména Arturo Vidal evidentně na turnaji není v pohodě a na sebevědomí mu nepřidal ani vlastní gól proti Uruguayi, kterému nejspíš navíc předcházel faul Suáreze na jeho osobu. Proti Uruguayi byl také na nosítkách odnesen stoper Maripán, jehož další start na turnaji je zatím nejistý. Menší zdravotní problémy měli také zmíněný Vidal, střelec Vargas a defenzivní štít Pulgar. Ve všech případech jde o nesmírně důležité hráče pro tým a nedivil bych se, kdyby je za současné situace, kdy má Chile jasný postup do čtvrtfinále, trenér pošetřil. Zároveň však případná porážka s Paraguayí může zapříčinit, že Chile do čtvrtfinále dostane obávanou Brazílii.

Problémy Chile naopak skvěle vyhovují Paraguayi. Ta bude usilovat o zajištění postupu do čtvrtfinále, ke kterému má díky výhře nad Bolívií blízko. Výhra nad Chile by však zajistila, že se "La Albirroja" vyhne ve čtvrtfinále Brazílii, jelikož by v tabulce přeskočili právě svého příštího soupeře. Paraguay se zatím prezentuje trochu rozporuplnými výkony. Proti Bolívii jí "zachránila" červená karta pro soupeře a proti Argentině pak nepředvedla Paraguay prakticky nic. Zároveň však jde na Paraguayi vidět jasný trenérský rukopis a herní vize. Problémem zůstává slabá kreativita na ofenzivní polovině. V kádru je sice vynikající ofenzivní záložník Alejandro "Kaku" Romero Gamarra, který v zápase proti Bolívii vytvořil neskutečných 10 šancí svým spoluhráčům, pokud je však bráněn tak kvalitně jako to zvládla Argentina, hra Paraguaye je najednou bez nápadu. Týmu navíc schází vyloženě gólový útočník. Gabriel Ávalos má za úkol spíše vyhrávat hlavičkové souboje, podržet míč a rozehrát ho na své spoluhráče. Ángel Romero sice góly v poslední době střílel, dost z nich ale bylo z penalty a nejde o typického střelce. Naopak jeho střelecká potence v reprezentaci je velmi překvapivá, jelikož na klubové úrovni o nijak skvělého střelce nejde. V tomto zápase očekávám remízu s malým počtem gólů.

Tip na výsledek: 0

Autor: Jaroslav Novotný / copaamerica.com, wikipedia.org, facebook.com

Komentáře (3)

Přidat komentář
Stannis Baratheon

To by nebyl turnaj bez nějakého hajpu.

Reagovat
veikko

No ještě nevypadli, že jo. Proti Peru chystá Ekvádor nejspíš obměnu skoro celé sestavy včetně rozestavení. Oni jsou psychicky tak v háji, že kompletní restart fakt může být cesta. Individuality tam mají zajímavější než Peru, jen jsou to hodně často kluci ročníku 1998 a mladší, takže jsou ještě labilní.

Reagovat
veikko

Ten Ekvádor je neskutečně hloupé mužstvo. Zaprvé si v nastaveném čase nepohlídají Csaplára a zadruhé to, co předváděli v závěru, kdy jim remíza vlastně i stačila a oni místo postupného útoku a zabezpečené obrany všichni chtějí jenom útočit. Nakonec můžou za ten bod ještě děkovat brankáři.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele