Premier League - souhrn 29. kola: Man City na dostřel Arsenalu

16.03., 18:07, aktualizováno 25.04., 23:05
Komentáře a souhrny
Phil Foden (© AFP)

Arsenal se nijak nemazal v londýnském derby s Chelsea a potupil ji hned pěti brankami. Čtyřgólovým vítězstvím v Brightonu zareagoval Manchester City, krok však neudržel Liverpool, který porážkou 0:2 s městským rivalem Evertonem vyšel naprázdno podruhé z předešlých tří kol. Po sérii zaváhání uspěl Manchester United, který splnil povinnost proti Sheffieldu United.

Brighton & Hove Albion - Manchester City 0:4

25.04.2024 21:00

Góly: 17. Kevin De Bruyne, 26. Phil Foden, 34. Phil Foden, 62. Julián Álvarez

Manchester City zvládl dohrávku 29. kola Premier League, když porazil Brighton na jeho hřišti 4:0. Hosté rozhodli o důležitém vítězství už v prvním poločase, ve kterém vstřelili hned tři branky. V 17. minutě otevřel skóre zápasu Kevin De Bruyne, jenž se v nejvyšší anglické soutěži vůbec poprvé prosadil hlavou. Ještě větším hrdinou se však stal Phil Foden, který na svého kolegu navázal rovnou dvěma góly. Angličanova trefa ve 26. minutě navíc byla jeho jubilejní 50. v Premier League. Citizens tak mají závod o titul stále ve svých rukou, neboť na první Arsenal ztrácí jediný bod, přičemž mají utkání k dobru.

Řada expertů považovala Manchester City za nejvážnějšího favorita na zisk titulu i díky zdánlivě nejlehčímu losu závěru ročníku v porovnání s Arsenalem a Liverpoolem. Jeden z papírově nejobtížnějších duelů ho čekal v Brightonu, Racci totiž doma prohráli v celé sezoně jen dvakrát. Aktuálně za sebou navíc měli takřka dvoutýdenní volno, během nějž Citizens odehráli dvě soutěžní klání a vypadli z Ligy mistrů.

Tým Pepa Guardioly od začátku ukazoval svou klasickou kontrolu hry s velkým množstvím přihrávek. V 17. minutě se navíc De Bruyne položil do centru Kylea Walkera a parádní hlavičkou zhruba ze vzdálenosti penalty otevřel gólový účet. Domácí odpověděli podobným způsobem prostřednictvím Lewise Dunka po rohovém kopu, Ederson byl ale pozorný. Většina první půle ovšem patřila Fodenovi. Ten nejprve v 26. minutě navýšil vedení svého celku tečovanou střelou z přímého kopu. A následně ve 34. minutě zužitkoval výborné napadání celého týmu, když z první úspěšně završil akci po zisku míče a upravil na poločasových 3:0.

Po změně stran bylo znát, že utkání je s největší pravděpodobností rozhodnuté a dlouho se čekalo na větší šanci. Až v 60. minutě zkusil Julián Álvarez technicky zakončit do vzdálenějšího horního rohu, jeho pokus však letěl nad branku Jasona Steela. O chvíli později se už argentinský mistr světa mohl radovat z gólu, když po rychlém protiútoku zužitkoval Walkerovu práci a dorážel do odkryté brány. V největší příležitosti Racků se ocitl pět minut před koncem Joao Pedro, krajana Edersona ale o čisté konto připravit nedokázal.

Brighton tak svého soupeře na cestě za obhajobou titulu nepřibrzdil. V příštím kole se představí 28. dubna v Bournemouthu, Citizens nastoupí tentýž den v Nottinghamu.

Více informací k zápasu

Manchester United - Sheffield United 4:2

24.04.2024 21:00

Góly: 42. Harry Maguire, 61. Bruno Fernandes (pen.), 81. Bruno Fernandes, 85. Rasmus Højlund - 35. Jayden Bogle, 50. Ben Brereton

Manchester United se v dohrávce 29. kola Premier League s beznadějně posledním Sheffieldem pořádně natrápil, nakonec ale bral vítězství 4:2. Hráči ve žlutých dresech sice dvakrát senzačně vedli, ani jednou se jim však nepodařilo náskok uhájit. O ten druhý je připravil famózně hrající kapitán Bruno Fernandes, jenž nejprve z penalty vyrovnal a na prahu závěrečné desetiminutovky krásnou ranou k tyči strhl výhru na stranu Rudých ďáblů.

Tým z Manchesteru už čtyřikrát v řadě v lize nevyhrál a na jeho krizi takřka dodala třešničku ostuda ze semifinále FA Cupu. V něm ještě v 71. minutě vedl o tři góly, pak však druholigové Coventry nechal senzačně srovnat a na postup si musel počkat až do penalt. Sheffield nezvládl dva poslední klíčové duely a po roce stráveném mezi anglickou elitou takřka jistě mířil zpět o patro níže.

Red Devils podle očekávání režírovali hru a soupeře zřídka pouštěli přes středovou čáru. Již v prvních vteřinách se prezentoval zajímavým dalekonosným pokusem Diogo Dalot, brankář Sheffieldu Wesley Foderingham se ovšem zaskočit nenechal. V souboji jeden na jednoho si na 33letém gólmanovi vylámal zuby i Alejandro Garnacho.

Jeho protějšek André Onana však svůj den neměl, neboť prachbídnou přihrávkou vybídl ke skórování Jaydena Bogleho, který hladce prošel pokutovým územím a poslal The Blades do překvapivého vedení. Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. Ve 42. minutě našel centr Garnacha do šestnáctky hlavu Harryho Maguira a jediný zdravý stoper Rudých ďáblů se v zakončení nemýlil. Navázat na něj mohl Garnacho, jenž se zjevil sám před bránou soupeře. I podruhé však ze situace vyšel vítězně Foderingham.

Svěřenci manažera Erika ten Haga však hned v 50. minutě opět pustili svého soupeře do vedení, když si ve vlastním vápně nepohlídali Bena Breretona Díaze, jenž využil perfektní nahrávky Bena Osborna. I na tuto situaci našli fotbalisté Manchesteru odpověď. Pomohl jim v tom sudí Michael Salisbury, který po faulu Austona Trustyho nařídil pokutový kop, s nímž si velezkušeně poradil Fernandes.

Portugalský špílmachr se tak stal strůjcem obratu United, jelikož v 81. minutě si převzal míč před pokutovým územím a nádhernou střelou k pravé tyči rozjásal Old Trafford. Jen o čtyři minuty později si Fernandes v šestnáctce zpracoval míč a vyhledal Rasmuse Höjlunda, který nezaváhal a pojistil Rudým ďáblům vítězství.

Absencemi zmítaný Manchester tak nedopustil překvapení a získal všechny body. V příštím kole přivítá 27. dubna Burnley, Sheffield bude hrát tentýž den v Newcastlu.

Více informací k zápasu

Everton FC - Liverpool FC 2:0

24.04.2024 21:00

Góly: 27. Jarrad Branthwaite, 58. Dominic Calvert-Lewin

Liverpool podlehl v dohrávce 29. kola Premier League Evertonu na jeho hřišti 0:2 a utrpěl další bolestivou ztrátu v boji o mistrovský titul. K prvnímu domácímu vítězství nad odvěkým rivalem od roku 2010 nasměroval Karamelky gól Jarrada Branthwaita, na něhož po změně stran navázal Dominic Calvert-Lewin. Reds tedy nevyhráli už třetí z posledních čtyř zápasů nejvyšší anglické soutěže a na druhém místě zůstali pouhý bod před Manchesterem City, který má ovšem dva duely k dobru.

Poslední ligový duel Evertonu přinesl unikátní úkaz. Jeho soupeř z Nottinghamu, jenž odešel z utkání poražen, si s koncem utkání postěžoval na sociálních sítích na tři sporné verdikty jdoucí ve všech případech proti němu. Radost Karamelek z upevnění 16. příčky to však nikterak nezmenšilo. Slavilo se i v červené části Liverpoolu, když Reds i díky 100. trefě Dioga Joty na anglických trávnících porazili Fulham.

V Goodison Parku vypukla erupce radosti domácích příznivců už v páté minutě, kdy Alisson fauloval v pokutovém území Calverta-Lewina. Nakonec se ale ukázalo, že celé akci předcházel ofsajd. Everton byl nadále aktivnějším celkem, což v 16. minutě vyústilo v obrovskou šanci Calverta-Lewina, tentokrát však jeho hlavičku z bezprostřední blízkosti Alisson fantasticky zlikvidoval.

Karamelky se ovšem sladkého vedení přece jen dočkaly. Po několika odrazech v pokutovém území se ve 27. minutě dostal k míči Branthwaite, jenž jej přízemní střelou propasíroval pod tělem brazilského brankáře. The Reds po inkasovaném gólu zabrali a po půlhodině hry mohli srovnat, Darwin Núňez ale ztroskotal na famózním Jordanu Pickfordovi. A právě díky anglickému gólmanovi domácí přežili i následný tlak červených.

Jedním z nejaktivnějších hráčů prvního dějství byl Calvert-Lewin, který se v 58. minutě dočkal zasloužené branky. Po rohovém kopu se objevil nikým nehlídaný na zadní tyči a hlavičkou nekompromisně rozjásal domácí tribuny. Po hodině hry mohl srovnat Luis Díaz, jeho technický pokus ovšem skončil jen na pravé tyči. Výběr po sezoně se loučícího Jürgena Kloppa se ani v závěru nezmohl na vysněný comeback a ze zápasu odešel bez bodu.

Střetnutí rivalů nacházejících se na opačných pólech tabulky tak ovládl hůře postavený Everton. Ten v příštím kole přivítá 27. dubna Brentford, Liverpool se tentýž den představí na půdě West Hamu.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Newcastle United 2:0

24.04.2024 21:00

Góly: 55. Jean-Philippe Mateta, 88. Jean-Philippe Mateta

Crystal Palace porazil v dohrávce 29. kola Premier League hostující Newcastle 2:0, a definitivně si tak zajistil setrvání mezi anglickou fotbalovou elitou i pro příští ročník. První poločas nabídl jen minimum střeleckých příležitostí. Ve druhém dějství ale poslal Orly do vedení Jean-Philippe Mateta, který pak vítězství další přesnou trefou stvrdil a rozhodl o třetím triumfu londýnského celku v řadě.

Domácí mužstvo mělo za sebou dva velice povedené zápasy, když po vítězství na půdě Liverpoolu doma rozstřílelo West Ham 5:2. Ani tentokrát však Eagles nečekal jednoduchý úkol, neboť na jejich hřiště přicestovaly Straky z Newcastlu. Hosté v posledních týdnech také rapidně zlepšili své výkony, což vyvrcholilo čtyřgólovým debaklem Tottenhamu.

Aktivněji do zápasu vstoupili Orli, kteří si první výraznější šanci vytvořili ve 12. minutě, kdy z hranice pokutového území nebezpečně pálil Eberechi Eze. Jeho projektil ale branku těsně minul. Tentýž hráč o několik minut později poslal přesný centr do vápna, jenže Mateta hlavou míč mezi tři tyče neusměrnil. Magpies se sice podařilo postupem času hru opticky vyrovnat, avšak za celý poločas se nezmohli na jedinou střelu na branku, a oba celky tak odcházely do kabin za bezgólového stavu.

První zásah tedy přišel až v 55. minutě, kdy si Mateta parádně narazil s Jordanem Ayewem a chladnokrevně překonal Martina Dúbravku. Zvýšit vedení domácích mohl o několik minut později Eze, jenže to by nesměl z nadějné standardní situace napálit jen zeď. Eagles po vstřeleném gólu na hřišti jednoznačně dominovali, avšak vstřelit pojišťující branku se jim nedařilo.

Ještě hůře na tom ale byli hráči Newcastlu, kteří ani přes narůstající tlak s blížícím se závěrem utkání nebyli schopni výrazněji ohrozit Deana Hendersona. V 88. minutě se poté domácí dočkali druhé trefy, když po přihrávce Willa Hughese přidal svůj druhý gól střelou mezi nohy gólmana Dúbravky Mateta.

Crystal Palace tak potvrdilo skvělou formu a získalo další tři body. Oba celky mají na programu další ligové kolo 27. dubna. Eagles se utkají s Fulhamem, Magpies vyzvou doma Sheffield.

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - AFC Bournemouth 0:1

24.04.2024 20:45

Góly: 37. Antoine Semenyo

Bournemouth zvítězil ve 29. kole Premier League na hřišti Wolves 1:0. The Cherries byli po většinu duelu jasně nebezpečnějším týmem, z mnoha střeleckých příležitostí ale využili jedinou. Mrzet je to však příliš nemuselo, neboť Vlci dokázali odpovědět na trefu Antoina Semenya ze 37. minuty jen neuznanými zásahy Hee-Chan Hwanga a Maxe Kilmana. Hosté se tak v tabulce ze 13. místa vyhoupli až do elitní desítky, když mimo jiné přeskočili právě The Wanderers.

Manažer Gary O’Neil popsal zdravotní stav kádru Wolves jako nejhorší, se kterým se musel ve své trenérské kariéře vypořádat. Znát to bylo na duelu s unaveným Arsenalem, jenž se nepředstavil v nejlepší formě, přesto si z Molineux Stadium odvezl tři body. Reparát mohli Vlci složit proti Bournemouthu. Ten sice třikrát za sebou nevyhrál, ale závěr sezony mohl odehrát zcela bez tlaku, jelikož jeho sestup už byl matematicky vyloučen.

Začátek duelu patřil jednoznačně hostům, kteří Vlkům komplikovali rozehrávku dobrým pohybem a vysokým presinkem. To v deváté minutě vyústilo ve ztrátu míče Tommyho Doyla před vlastním vápnem, čehož však Cherries nedokázali využít, když po rychlé souhře Dominic Solanke tečovaným pokusem minul. Chvíli nato pálil nebezpečně z dálky Miloš Kerkez, jeho pumelici ale zlikvidoval José Sá.

Zákrok první půle nicméně Portugalec předvedl ve 26. minutě, kdy levou rukou famózně vystavil stopku střele unikajícího Justina Kluiverta. Gólové vyústění aktivity Bournemouthu tak přišlo až ve 37. minutě. Sražený centr z levé strany si na hranici malého vápna našel Semenyo a razantní ranou mezi nohy brankáře Sá poslal svěřence Andoniho Iraoly do vedení.

Obraz hry se po změně stran víceméně nezměnil a velké příležitosti na straně Třešní nadále přibývaly. Zvýšení náskoku svého týmu byl blízko Semenyo, jenže stejně jako stoper Marcos Senesi krátce nato prostor mezi třemi tyčemi z dobré pozice minul.

Výbuch radosti na Molineux Stadium přišel v 65. minutě, trval však jen krátce. Hwang sice prostřelil Marka Traverse, videorozhodčí ale objevil předchozí faul a branku odvolal. V 79. minutě Kerkez nevybíravě sestřelil Matta Dohertyho, hlavní arbitr Stuart Attwell neváhal a poslal maďarského obránce předčasně do sprch. Velký tlak Vlků mohl v závěru ve vyrovnání proměnit Kilman, avšak ani jeho gól nemohl platit, tentokrát pro milimetrový ofsajd.

Zraněními sužovaní Wolves tak zapsali porážku rovnající se sedmému soutěžnímu utkání v řadě bez vítězství. V příštím kole přivítají 27. dubna Luton, na hřiště Bournemouthu přijede o den později Brighton.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Chelsea FC 5:0

23.04.2024 21:00

Góly: 4. Leandro Trossard, 52. Ben White, 57. Kai Havertz, 65. Kai Havertz, 70. Ben White

Londýnský Arsenal zabránil třetímu domácímu zaváhání napříč soutěžemi v řadě, když v dohrávce 29. kola Premier League rozdrtil Chelsea výsledkem 5:0. Hosté vyběhli na trávník svého rivala bez nemocného Colea Palmera a absence jednoho z nejlepších střelců ligy byla znát. The Blues od začátku doháněli manko způsobené gólem Leandra Trossarda, který byl už 100. v podání Arsenalu v této sezoně. Po změně stran se následně blýskli dvěma trefami Ben White a také Kai Havertz, bývalý hráč Blues. Kanonýři tak v čele neúplné tabulky opět o něco odskočili hlavním pronásledovatelům Liverpoolu a Manchesteru City.

Mikel Arteta se přidal k Pepu Guardiolovi a po vítězném zápase s Wolves se obul do náročného rozpisu utkání. Okrajově ním omluvil také vypadnutí z Ligy mistrů, u nějž však rovněž narážel na určitou nezkušenost jeho kádru. Oba faktory se zřejmě podílely na klesající kvalitě výkonů Kanonýrů, kteří už museli v cestě za titulem neustále vítězit, ani to jim však nemuselo stačit na Manchester City. Právě ten před několika dny vyřadil v semifinále FA Cupu po nepřesvědčivém výkonu Chelsea.

Před vlastními fanoušky se Kanonýři chtěli předvést a do utkání vstoupili velmi aktivně. Už ve čtvrté minutě rozjeli nebezpečnou akci, při níž došel Declan Rice až do soupeřova vápna, kde předal míč Trossardovi. Šikovný křídelník se nerozpakoval a tvrdou ranou z úhlu překvapil Djordjeho Petroviče. The Blues dělal velké problémy aktivní presink domácích, z něj pramenící velké příležitosti Havertze a Trossarda ale skončily na rukavicích Petroviče. Až ve 30. minutě hráči v modrých dresech zahrozili. Ránu Marca Cucurelly ovšem zblokovala defenziva Gunners a dorážka Enza Fernándeze mířila těsně vedle levé tyče.

I do druhého poločasu vstoupil mnohem lépe Arsenal. Šance Rice i Havertze, kdy oba hráči stříleli z pravé strany, vykryl Petrovič. V 52. minutě však srbský gólman zůstal krátký na pohotovou dorážku Whitea. Po chvíli se prosadil také Havertz, kterého výborným pasem z půli hřiště vyslal do úniku Martin Ödegaard. Rozjetý gólostroj Kanonýrů pokračoval i nadále, když v 65. minutě šikovně zpracoval opět Havertz a zamířil přesně k pravé tyči mimo dosah brankáře. Vzápětí další zásah přidal White, když se snažil nacentrovat, ale míč doplachtil až do sítě za záda bezmocného Petroviče. Po pětigólovém přídělu Arteta rozhodl, že je čas prostřídat tým, a najednou tak obměnil hned čtveřici hráčů. Po změnách v sestavě domácí dohráli duel v klidnějším tempu.

Arsenal tak hodil Manchesteru City rukavici a unikl mu v tabulce na rozdíl čtyř bodů, byť odehrál o dva zápasy více. Ve svém dalším utkání se představí 28. dubna na hřišti Tottenhamu, Chelsea bude hrát o den dříve na stadionu Aston Villy.

Více informací k zápasu

West Ham United - Aston Villa 1:1

17.03.2024 15:00

Góly: 29. Michail Antonio - 79. Nicolò Zaniolo

Hráči West Hamu remizovali ve 29. kole anglické Premier League s Aston Villou 1:1. O jediný gól Kladivářů se významně zasloužil Vladimír Coufal, jenž asistoval Michailu Antoniovi. Pravý bek The Irons si připsal už sedmou asistenci v této ligové sezoně a posunul se na dělené druhé místo v tabulce produktivity obránců. Druhý z Čechů, Tomáš Souček, rovněž účastník gólové akce domácích, odehrál celý zápas. V dresu hostů se trefil na prahu závěrečné desetiminutovky Nicoló Zaniolo.

Vínová a nebeská modř, barvy obou klubů, nebyly to jediné, co West Ham sdílel s Aston Villou. Společným jmenovatelem byla i forma, klopýtnutí v posledním ligovém utkání a ambice na příčky zajišťující pohárovou Evropu. Vyšší důvěru měli u bookmakerů přece jen v tabulce lépe umístění hosté, a to navzdory čerstvým šrámům po debaklu 0:4 od Tottenhamu. Ve čtvrtek si však oba celky spravily náladu jednoznačným postupem v Evropské, potažmo Konferenční lize.

Úvod zápasu patřil svěřencům trenéra Unaie Emeryho. Gól z toho však nepramenil, a to ani po šanci nejproduktivnějšího hráče soutěže Ollieho Watkinse, který nechal vyniknout domácího brankáře Alphonse Areolu. Ten zvládl pokrýt i nebezpečnou střelu Morgana Rogerse. Zahrozit tedy mohli i domácí. Pokus Coufala ještě zpacifikoval Emiliano Martínez, když ale reprezentační bek nacentroval přímo na hlavu Antonia, stačilo jamajskému útočníkovi jen trknout do míče a běžet slavit.

Po změně stran West Ham nechal Villans kombinovat a věnoval se hlavně pečlivé obraně. I tak se ale hosté dostali k několika zajímavým příležitostem. Matty Cash však místo střely zvolil nahrávku, která nenašla adresáta a střela Youriho Tielemanse skončila na pozorném Areolovi. Nejlepší zákrok si francouzský gólman ponechal na pokus Ezriho Konsy, když zlikvidoval jeho nebezpečný pokus z hranice malého vápna. Vyrovnání se Aston Villa nakonec dočkala. Moussa Diaby díky své rychlosti předběhl celou obranu a nahrál Zaniolovi, jenž pohodlně zakončil.

Hosté tak navázali na předešlé ligové utkání a znovu ztratili body se soupeřem z Londýna. Další duel ji čeká po reprezentační přestávce, kdy 30. března vyzve doma Wolves. Kladiváři pojedou téhož dne do Newcastlu.

Více informací k zápasu

Fulham FC - Tottenham Hotspur 3:0

16.03.2024 18:30

Góly: 42. Rodrigo Muniz, 49. Saša Lukić, 61. Rodrigo Muniz

Fulham ovládl ve 29. kole Premier League londýnské derby, když na svém hřišti porazil Tottenham jasně 3:0. Dynamická hra vyústila v úvodní branku ve 42. minutě, kdy se prosadil nakonec dvougólový Rodrigo Muniz. Ten se rozstřílel po příchodu Armanda Broji na hostování. Brazilcova forma je tak pro The Whites náplastí za poplatek, který musí zaplatit za nevyužívání zapůjčeného útočníka. Spurs se naopak museli smířit s první porážkou na hřišti Chalupářů od roku 2011.

Nejprestižnějším duelem sobotního programu Premier League, který značně prořídl kvůli FA Cupu, bylo malé londýnské derby mezi Chalupáři a Kohouty. Favoritem byli bezesporu hosté, kteří v minulém kole připravili kouči Aston Villy Unaiovi Emerymu nejtěžší domácí prohru v kariéře. Na stadionu Fulhamu navíc Tottenham v lize vyhrál sedmkrát za sebou. K utnutí této série chtěl přispět Rodrigo Muniz, autor pěti gólů z posledních šesti duelů.

Oba týmy si od začátku utkání nenechaly nic zadarmo. Fulham v první čtvrthodině hry svého soupeře tlačil, ale jistý Guglielmo Vicario dokázal šance eliminovat. Italský brankář se blýskl především v 11. minutě proti střele z úhlu od Alexe Iwobiho. Ve 23. minutě předvedl Antonee Robinson úžasné sólo a přihrál na malé vápno. Rodrigo Muniz ale v milionové šanci míč netrefil. O chvíli později si zpracoval míč v šestnáctce James Maddison, avšak jen o kousek minul levou tyč. Ve 42. minutě vyslal Robinson milimetrový centr na Rodriga Munize a ten chladnokrevně zakončil na vzdálenější tyč.

Lepší vstup do druhé půle si The Cottagers nemohli přát. Rychlý centr z pravé strany od Timothyho Castagneho zasáhl Sasa Lukič svým kolenem a přidal svému týmu ve 49. minutě druhý gól. O 12 minut později trefil Calvin Bassey břevno, to jej však nemuselo mrzet, protože míč se odrazil přesně k Rodrigu Munizovi, ten už neměl problém zakončit do odkryté branky. V pořadí čtvrtý gól vstřelil Joao Palhinha, ale jeho radost trvala jen chvíli, protože byl v ofsajdovém postavení. Snížení měl na své kopačce střídající Timo Werner, ale v ideální pozici minul. V 87. minutě zkusil své štěstí Richarlison ranou z voleje, ovšem branku neohrozil.

Tottenham tak pohrdl možností posunout se na čtvrtou příčku tabulky a nezískal ani bod. V příštím kole přivítá 30. března Luton, Fulham bude hrát tentýž den v Sheffieldu.

Více informací k zápasu

Luton Town - Nottingham Forest 1:1

16.03.2024 16:00

Góly: 89. Luke Berry - 34. Chris Wood

Hráči Nottinghamu remizovali ve 29. kole Premier League na půdě Lutonu 1:1. Zápas nabídl od začátku bojovný fotbal se spoustou šancí na obou stranách. Jako první se ve 34. minutě prosadili hosté, jejichž skvělou kombinaci přesvědčivě zakončil Chris Wood. The Hatters však nesložili zbraně a v samém závěru se jim zásluhou střídajícího Lukea Berryho podařilo vyrovnat. Domácí pozdním zásahem udrželi ztrátu právě na Forest, kteří drží poslední nesestupovou pozici, na třech bodech.

Cesta sympaticky hrajícího nováčka za setrváním v lize dostala v dohrávce na hřišti Bournemouthu další trhlinu, když jeho hráči zahodili luxusní tříbrankový náskok a nakonec odjeli s porážkou 3:4. Další příležitost jak si ulevit v sestupových starostech měli proti svému tabulkovému sousedovi z Nottinghamu. V případě vítězství se Luton mohl na hosty bodově dotáhnout.

Velice důležitý zápas pro oba celky začali lépe domácí. V osmé minutě využil zaváhání v obraně Ross Barkley a vyslal tvrdou střelu z vápna, na kterou zareagoval dobrým zákrokem Matz Sels. O chvíli později předvedl anglický záložník skvělou individuální akci, ovšem tentokrát jeho pokus mířil těsně vedle tyče. Ve 34. minutě vymyslel úžasný centr Morgan Gibbs-White, na jehož konci ukázal svůj střelecký instinkt Wood a zakončil pod břevno. Radost z vyrovnání po trefě Tedena Mengiho trvala domácím jen chvilku, protože ve 42. minutě byl jejich gól zrušen z důvodu zahrání rukou.

Forest se snažil zaskočit svého soupeře hned v první minutě druhého poločasu. Na krásný balon za obranu si naběhl Gibbs-White, avšak ten špičkou kopačky trefil pouze rameno vyběhlého Thomase Kaminskiho. Stopku navýšení vedení následně vystavil Mengi, když vykopl technický pokus Anthonyho Elangy z brankové čáry. Své štěstí poté zkusil i Murillo, dalekonosnou střelu z vlastní půlky hřiště ovšem dokázal na poslední chvílí vyrazit Kaminski na roh. Domácí v poslední desetiminutovce vyvinuli obrovský nátlak. Odměnou jim byl vyrovnávací gól v 89. minutě. Přetažený roh vrátil Reece Burke na malé vápno, kde stál Berry a volejem prostřelil vše, co mu stálo v cestě.

V souboji o první nesestupovou pozici se tedy zrodila remíza, která bude o něco více vyhovovat hostům. Ti se po návratu z reprezentační pauzy utkají 30. března s Crystal Palace, Luton se ve stejný den představí na hřišti Tottenhamu.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Brentford FC 2:1

16.03.2024 16:00

Góly: 10. Jacob Bruun Larsen (pen.), 62. David Datro Fofana - 83. Kristoffer Ajer

Fotbalisté Burnley zvítězili ve 29. kole Premier League nad Brentfordem 2:1. V první půli se stalo hned několik kuriózních situací, nejdůležitější však byla červená karta pro Sergia Reguilóna a následně proměněná penalta, o kterou se postaral Jacob Bruun Larsen. Ani ve druhém dějství se diváci nenudili a po šancích na obou stranách nakonec vsítil vítězný gól David Datro Fofana. The Clarets si tak připsali teprve druhý domácí triumf v sezoně, a to i přesto, že v závěru utkání hlavou snížil Kristoffer Ajer.

Svěřenci Vincenta Kompanyho minulý víkend sahali po první výhře od prosince, dvougólové vedení nad West Hamem ale neudrželi a z Londýna si odvezli pouze remízu. Nyní museli o další cenný zisk do tabulky zabojovat proti Brentfordu, jenž se rovněž pral s bídnou formou. Z předchozích pěti zápasů totiž vytěžil jediný bod, i když nerozhodný duel s Chelsea a těsná porážka se suverénním Arsenalem dávaly tušit pomalu se zlepšující výkony.

Hned v úvodu se The Clarets dočkali penalty, když Vitinha ve vápně strčil Reguilón, což se nakonec ukázalo jako poslední počin španělského wingbeka v zápase, poněvadž mu sudí po zhlédnutí videa ukázal červenou kartu. Pokutový kop si vzal na starosti odchovanec BVB Bruun Larsen, jenž prudkou ranou překonal Marka Flekkena. Stupidní chyba v defenzivě mohla znamenat opět nerozhodný stav, nepřesnou přihrávku mířenou na vlastní bránu ale dokázal Arijanet Murič odkopnout včas. V závěru poločasu mohl zvýšit vedení Fofana, jenže z bezprostřední blízkosti trestuhodně minul prázdnou klec. I na druhé straně přišla obrovská šance, nicméně Yoane Wissa v souboji jeden na jednoho na kosovského brankáře nevyzrál.

Po změně stran bylo poměrně dost aktivní duo Sander Berge a Charlie Taylor, přičemž druhý jmenovaný se pokusil o několik centrů do vápna, které ovšem nenacházely správné adresáty. Ojedinělou šanci střídajícího Keaneho Lewise-Pottera fantastickým návratem zneškodnil Vitinho, načež z protiútoku s ledovým klidem zvýšil vedení z Chelsea zapůjčený Fofana. Kromě dlouho očekávaného návratu Bryana Mbeuma se příznivci Bees dočkali ještě kontaktní branky Ajera, nicméně vytoužené vyrovnání už nepřišlo.

Burnley se tak konečně dočkalo výhry a oživilo naději na záchranu. O další body zabojuje 30. března na půdě Chelsea, Brentford se ve stejný den střetne s Manchesterem United.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Arsenal FC
34
24
5
5
82 : 26
77
2
Manchester City
33
23
7
3
80 : 32
76
3
Liverpool FC
34
22
8
4
75 : 34
74
4
Aston Villa
34
20
6
8
71 : 50
66
5
Tottenham Hotspur
32
18
6
8
65 : 49
60
6
Manchester United
33
16
5
12
51 : 50
53
7
Newcastle United
33
15
5
13
69 : 54
50
8
West Ham United
34
13
9
12
54 : 63
48
9
Chelsea FC
32
13
8
11
61 : 57
47
10
AFC Bournemouth
34
12
9
13
49 : 60
45
11
Brighton & Hove Albion
33
11
11
11
52 : 54
44
12
Wolverhampton Wanderers
34
12
7
15
46 : 54
43
13
Fulham FC
34
12
6
16
50 : 54
42
14
Crystal Palace
34
10
9
15
44 : 56
39
15
Brentford FC
34
9
8
17
52 : 59
35
16
Everton FC
34
11
8
15
36 : 48
33
17
Nottingham Forest
34
7
9
18
42 : 60
26
18
Luton Town
34
6
7
21
47 : 75
25
19
Burnley FC
34
5
8
21
37 : 69
23
20
Sheffield United
34
3
7
24
33 : 92
16

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (377)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele