Představujeme města Eura 2008: Ženeva, Švýcarsko

30.05.2008, 08:15
Aktuality
Druhý díl seriálu o městech, kde se bude hrát Euro 2008, nás zavede do druhého největšího švýcarského kantonu. A aby těch dvojek bylo ještě o něco víc, naše reprezentace zde sehraje 2 zápasy.

Na úvod

Původ názvu města pochází z keltštiny, Genava. Julius César sice ve svých spisech uvádí stejné jméno, ale byl až druhým v pořadí. Ve všech, tedy čtyřech, oficiálních jazycích švýcarských se město jmenuje Genève (a to je také jeho právoplatný a zaregistrovaný název), Genf, Ginebra a Genevra. O jaké jazyky se jedná? Francouzština, němčina, italština a románština.

Zajímavost

Obyvatelé tohoto města tvrdí, že ve znaku je půlka kuřete a klíč od skladu.

Ve španělštině se alkoholickému nápoji, u nás známému jako gin, říká ginebra, tedy stejně jako městu Ženeva. Ale město a likér nemají nic společného. Charakteristickou vůni ginu dodává enebro (jenebro), tedy po našem jalovec.

Zeměpis

Ženeva je druhým největším městem Švýcarska (185 726). Celý kanton (République et Canton de Genève) má vic než 430 tisíc obyvatel, ale úzce propojená aglomerace dosahuje 650 tisíc.

Všichni jí říkají "Mezinárodní město", sídlí zde totiž desítky nadnárodních institucí. O Ženevě se rovněž říká, že je společně s Curychem, a před Vídní a Vancouvrem, městem s nejvyšší životní úrovní. Patří do neoficiálního společenství "Světových měst".

Leží na západním konci Švýcarska, u Ženevského jezera, na řece Rhône. Druhou řekou je Arve, slévající se s Rhône ještě ve městě.

Město je obklopeno celou řadou hor, pohoří, masívů, které se nacházejí na francouzském území: Voirons, Salève, Mont de Sion, Vuache, Jura. Staré město, skládající se ze čtvrtí Cité-centre a de Saint-Gervais, stojí na návrší levého břehu řeky Rhône. Tato vyvýšenina byla přirozeným místem pro obranu, obklopena jezerem, bažinou a příkopy.

Dějepis

Před naším letopočtem: v keltské době zde bylo hlavní město Allobrogerů.
58 p.n.l.: dobyl toto území Julius César.
450: pád Říma.
5. století: burgundská okupace. Od 5. do 9. století sídlo burgundských králů.
534: francká okupace.
1032: stává se součástí Sváté říše romansko-německé. Získává v ní jistou samostatnost, je řízena místními biskupy.
1526: spojení s Bernem a Friburgem.
1536: konečně se podařilo vyhnat z města biskupa a přijmout Reformu Martina Lutera. Byla vyhlášena svobodná Ženevská republika. Ženeva se stává spojeneckým místem Švýcarského spříženectví.
1559: založení Akademie Johannem Calvinem.
1798-1814 Ženeva připojena k Francii.
1814: pád Napoleona.
1815: založen švýcarský kanton Ženeva, spojením města Ženeva, jeho poddanských území a k němu Vídeňským kongresem přiřčených bývalých francouzských a savojských území, mezi nimi i město Carouge.
1847: Ženeva dostává novou kantonální ústavu.
1848: schvaluje spolkovou ústavu Švýcarska, jako jeden z liberálních kantonů.

Vzdělání

V městě je sídlo Ženevské univerzity, která byla založena Johannem Calvinem v roce 1559. Součástí Univerzity je také Ženevská knihovna. Je zde také celá řada dalších vzdělávacích institucí. Mezinárodní institut vyššího studia, Lancyho mezinárodní institut, založen roku 1903, Mezinárodní ženevská škola, která je nejstarší mezinárodní školou na světě. Byla založena v roce 1924, společně s ustanovením Společenství národů.

Kultura

V Ženevě najdete celkem 36 významných muzeí. Město jich vlastní 16, zbytek patří soukromým institucím. Mezi nimi je nutno jmenovat především Muzeum Červeného kříže a Červeného půlměsíce, Umění a Historie, Muzeum Reformy, Muzeum hodin...

Architektura

Za návštěvu zcela jistě stojí Katedrála Svatého Petra, která byla postavena v 17. - 18. stoleti. Z její věže je panoramatický rozhled nejen na město, ale také do dalekého okolí. Mezi nejvíce navštěvovaná místa se řadí Monument reformátorů, rodný dům Jean-Jacques Rousseau a Palác Spojených národů.

Mezinárodní vztahy

Ženeva je sídlem celé řady mezinárodních organizací a institucí. V roce 1920 bylo založeno Společenství národů, které zde sídlilo až do svého zániku v roce 1947. Jeho nástupcem se stala OSN, které má v tomto městě své druhé sídlo (po New Yorku). Sídlí zde ústředí Červeného kříže, Mezinárodní organize pracujících, obchodu, zdravi, telekomunikací... Je zde také největší a nejvýznamnější evropské centrum výzkumu jaderné energie.

Doprava

Cointrin, tak se jmenuje místní mezinárodní letiště. Tak jak je zvykem, je provozováno společně s Francii, část přistávacích drah leží na jejím území. Až do jeho podzemí přijíždí TGV, rychlovak, který vzdálenost 500 km z Paříže překoná za 3 hodiny.

Osobnosti

Johan Calvino, Voltaire a Michel Servet (Miguel de Villanueva ) jsou vlastně adoptovaní přistěhovalci. Rodáky jsou především Jean-Jacques Rousseau, Ferdinand de Saussure, Henri Dunant a skladatel Frank Martin.

Sport

Hora Salève nabízí vše pro horolezectví, přilehlá část pohoří Jura zase pro lyžování. Populární je také jachting, surfování, vyjížďky na koni, plachtění, tenis, plavání, bruslení. Patří sem samozřejmě také hokej, fotbal a velice známý Autosalón.

Ženeva a EURO 2008

Stadión

Stade de Geneve byl otevřen 16. března 2003 a je sídlem Servette FC hrajícího Challenge League. První oficiální utkání se ovšem hrálo až 30. dubna 2003. Domácí Švýcarsko v něm podlehlo Itálii 1:2.

Jedná se o velice moderní sportovní stánek. Nachází se ve čtvrti La Praille, blízko hranice s Francií. Jeho výstavba probíhala pod dohledem UEFA a na tribuny se vejde přes 30 tisíc diváků. V útrobách stadionu se nachází vlaková stanice, prostřednictvím spojky je přímý nájezd na dálnici. Součástí je obchodní centrum, podzemní parkoviště, televizní studia, konferenční sály. Jedná se vlastně o propojení sportu, kultury, odpočinku a zábavy.

Program

Pořadatelé to chtěli a ostatní se museli přizpůsobit. A tak domácí Švýcarsko si bude lebedit v Basileji a jeho soupeři, Portugalsko, Turecko a Česko, k utkáním s ním musí dojíždět. Hrát se zde budou pouze 3 zápasy skupiny A.

7. června Portugalsko - Turecko, o čtyři dny později se představí naši fotbalisté a za soupeře jim budou Portugalci. A 15. června nás čekají Turci. Budeme se po tomto utkání radovat z postupu? Pojedeme do Basileje, jako vítěz, nebo do Vidně, jako druzí? Nebo do Prahy, jako vyřazený tým?

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Rád se blíže seznámím s městy, kde se bude konat ME, ale také bych rád uvítal více fotek z těchto měst, které můžou být určitě na oko zajímavé.

Reagovat
Zajda

souhlasím...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

jo, Ženeva je celkově hodně fajn město.....a pobavilo mně , že se z Ženevy do Francie jede normální městskou tramvají.....

Reagovat
smazaný uživatel

Alegre je v tom článku chyba....Jak máš podnadpisek Basilej a Euro...Nemá tam být spíš Ženeva a Euro?? Jinak ale opět podtržená 2x

Reagovat
smazaný uživatel

"a nebo do Prahy jako vyřazený tým?" .... nepřivolávej to

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele