Představujeme města Eura 2008: Innsbruck, Rakousko

02.06.2008, 08:23
Aktuality
Čtyři švýcarské zastávky máme úspěšně za sebou, proto se náš seriál o hostitelských městech mistrovství Evropy stěhuje do Rakouska. Aby cesta nebyla dlouhá, začneme v Rakousku hned na západě - v Innsbrucku.

Na úvod

Innsbruck je hlavním městem Tyrolska. Nachází se v údolí Innu, v alpském průsmyku, jenž vede do Jižního Tyrolska (Itálie), uprostřed hor Hafelekar (2 334 m n/m), Patscherkofel (2 246 m n/m) Nockspitze (2 403 m n/m). Na celém světě je znám jako středisko zimních sportů.

Zeměpis

Jméno pochází od řeky Inn a Brücke, německého slova pro most (most přes řeku Inn). Je největším městem v Evropě s takovou polohou v Alpách (574 m n/m). Innsbruck je páté největší město Rakouska (se 117 000 obyvateli, po Vídni, Štýrském Hradci, Linci a Salzburgu). V městské aglomeraci Innsbrucku žije přibližně 165 000 obyvatel.

Dějepis

Insprucke, tak se jmenovalo toto město v době svého vzniku, nebo alespoň v roce, kdy se historické materiály o něm zmiňují. Tedy v roce 1187 našeho letopočtu. Zajímavé je rovněž vědět, jak se kdy tomuto městu říkalo česky: Inšpruk nebo Inomostí.

Obyvatelstvo

Většina obyvatel pochází z tyrolských předků známých zejména svým jódlováním. Jasně, dělali také jiné věci, ale to jódlování jim asi šlo ze všeho nejlépe, a tak u něj zůstali až do dnešních dnů. Ale tak jako po celé Evropě, i tady se nachází přistěhovalci z různých koutů světa. Mezi nimi vévodí zejména Turci, následují Afričané ze severu kontinentu, Indové, Nepálci, Čínané. No a pak také tamti, co jsou taky u nás a nevím jak je pojmenovat, aby se snad někdo neurazil a neposlal na mne toho, co se stará o lidská práva... Kultura těchto menšin, jejich zvyky, to vše je vidět na každém kroku. Trhy, restaurace a kavárny, bazary a obchody mají své osobité kouzlo.

Počet obyvatel Innsbrucku se za posledních více než 100 let zdvojnásobil. V roce 1900 se jednalo o 49 727 hlav, v roce 1951 už jich bylo 95 055, o deset let později poprvé dosáhli na magickou stotisícovku! Od roku 1971 se počet obyvatel ustálil, někdo se narodil a jiný zemřel, někdo se přistěhoval a jiný zase utekl za lepším. A tak se před rokem zase spočítali tak zjistili, že město má 117,916 duší.

Klima

Když se podíváte na mapu, nebo ještě raději na globus, zjistíte, že Innsbruck je o hezkých pár stovek kilometrů jižněji než Moskva, Montreal nebo Stockholm. Ale věřte tomu nebo ne, má stejné klima, stejnou průměrnou roční teplotu kolem 9°C. V lednu je zima nejtužší, v červenci zase vládne léto. Ale spolehlivé to s tím počasím zrovna neni. Jeden den prší, na teploměru kolem patnáctky a ráno se probudíte do třicetistupňového pařáku. Fotbal se tam bude hrát v červnu a tak si zapište do notýsku, že ve dne je průměrná teplota 24 ºC, v noci 11 ºC. Někdy i méně...

Památky

V Innsbrucku je krásně a Alpy lze vidět na každém kroku. Zajímavostí najdete na desítky, zde alespoň některé z nich: Goldenes Dachl (Zlaté střechy), Kaiserliche Hofburg (Císařský dvůr), Altstadt (Staré město), hlavní třída města Maria-Theresien-Straße, divadlo Tiroler Landestheater Innsbruck, atd. Muzea, kostely, překrásné parky...

V Innsbrucku rovněž sídlí dvě Univerzity, "Leopold-Franzens-Universität Innsbruck" a Lékařská univerzita Innsbruck. Ten kdo z vás někdy v životě slyšel o Dětských vesničkách SOS bude při návštěvě Innsbrucku mít možnost vidět mezinárodní sídlo této organizace.

Sport

Sportovní život je zde vidět zejména v zimním období. Hned 2x se v Innsbrucku konaly Zimní olympijské hry. Poprvé v roce 1964, to bylo po řádném hlasování, o 12 let později pak Tyrolsko tahalo za MOV horké kaštany z ohně a nahradilo Denver, Colorado, kde místní odmítli uvolnit peníze na financování celého projektu.

V létě se leze, šplhá a chodí po kopcích, v zimě se zase na jejich svazích lyžuje. Ale jsou zde také sáňkařské a bobové dráhy, na kterých se konala celá řada mistrovství světa. Fotbal? Ale ano, i tomu se zde daří. Nebo lépe řečeno dařilo. Letos totiž místní Wacker Innsbruck hrál bídně a z T-Mobile Bundesligy si to namířil o stupínek níž. Skončil poslední...

Innsbruck a EURO 2008

Stadión

Jmenuje se Tivoli NEU a má 30 tisíc míst k sezení. Leží prakticky ve středu města, kousek od dálnice, kousek od letiště, vlastně je to všude kousek...

Program

Hrát se zde budou tři zápasy skupiny D a doma zde nebude nikdo. 10.6. Španělsko - Rusko, 14.6. Švédsko - Španělsko, 18.6. Rusko - Švédsko. To jen Řecko bude v klidu čekat na své soupeře v Salzburgu. Holt mistři Evropy mají svá privilegia...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Pěkný město pod vrcholkama Alp,ale co se týká stadionu,kde se bude hrát EURO,tak teda nic moc

Reagovat
fantomas

Alegre zase exceloval, líbilo se mi, jak se elegantně vyhnul pojmenování pro naše romské spoluobčany. Jinak Innsbruckem jsem akorát jednou projížděl a je to opravdu malebné městečko. Ty hory jsou tam velkolepé.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele