Představujeme města Eura 2008: Salzburg, Rakousko

04.06.2008, 08:16
Aktuality
Salzburg je čtvrtým největším městem Rakouska. Počet obyvatel v loňském roce dosáhl čísla 150 269. Přeloženo do jazyka spisovného českého se jedná o Solnohrad. Původ jména? V VIII. stoleti našeho letopočtu po řece Salzach pluly lodě se solí a jejich majitelé a kapitáni platili jakési mýtné, daň.

Zeměpis

Do Mnichova je to směrem západním 150 km, do Vídně je to 300 km a musíte pochodovat na východ. Alpy jsou vzdáleny 25 km a město leží na obou březích řeky Salzach. Když budete mašírovat na jih, jste za chvíli v horách. Nejvyšší kopec se jmenuje Untersberg a dosahuje výšky 1 853 m n/m. Ale také přímo ve městě jsou dva nižší kopečky, jeden strom vedle druhého. Mluví se o nich jako o zelených plících Salzburgu. No a kdo z vás nemá rád trmácení po horách, může obrátit své kroky na sever kde najde populární "mírně zvlněnou krajinu"!

Něco tak trochu všeobecného

Historický střed města, Die Altstadt, je klenotem a snad nejlépe udržovaným areálem v německy mluvících zemích. Právě proto je od roku 1997 na seznamu UNESCO jako Dědictví lidstva. Za dominanty je nutno považovat věže celé řady kostelů, středověké hradby, pevnost Hohensalzburg postavená v roce 1077 na příkaz Gebharda von Helffenstein. Až do 17. století ji stále přistavovali, dostavovali a jinak zpevňovali!

Salzburg se může pochlubit celou řadou památek: katedrála, opevnění, hrady a zámky, gotické a barokní kostely, paláce, univerzity, muzea, parky... Pořádají se zde festivaly klasické hudby a baletu. Festival, ten nejznámější, se koná již od roku 1920. A víte proč? Právě zde je kolébka W.A. Mozarta!

Dějiny

Nikdo pořádně neví od kdy zde sídlili naši prapraprapředci. Celá řada nálezů pochází z doby železné, ale to nejsou ani zdaleka ty nejstarší. Vládl zde císař Augusto, sídlili zde Keltové...

Asi tak v roce 15 před našim letopočtem zde Římané dali dohromady malé zemědělské usedlosti. Nejednalo se o žádná Jednotná zemědělská družstva, říkali tomu Juvavum. Ale fanoušci Série A a vůbec celého italského fotbalu se nesmí nadýmat pýchou! On ten název asi zase tak moc románský neni. Je docela pravděpodobné, že jen popletli původní keltské jméno luvavo!

A jelikož se nám tehdejší zemědělci pěkně rozmnožovali, co taky měli v zimě jiného dělat, z vesnice se pomalu stalo město. Císař Claudius ho v roce 45, to už se psal ten náš letopočet, označil za Municipium Claudium Juvavum. Z nejdůležitějšího sídla provincie Noricum se ovšem po pádu Juvavum rychle stala troska a v VII. století nenávratně zmizelo v propadlišti historie.

V roce 700 se jako spasitel objevil nějaký Svatý Rupert, ten na zbořeništi postavil první domečky. A našel sůl! A jelikož Církev svatá měla sladkého života plné zuby, nebo to lidem chtěla pořádně osolit, stala se postupně majitelem všeho a všech. Z biskupství se stalo arcibiskupství, z biskupů se stali arcibiskupové, a pak dokonce Princové - arcibiskupové. Tím posledním byl Hieronymus von Colloredo. Na začátku XIX. století se pomalu vše začalo měnit...

Zajímavá místa

Katedrála, Klášter a Hřbitov, oboje pojmenované po Svatém Petrovi, Františkánský kostel, pevnost Hohensalzburg, hrady Mirabell a Hellbrunn. Rupertinum je muzeem moderního umění, Haus der Natur Salzburg zase domem přírody.

Další muzea mají mnohdy poetická a mírně zavádějící jména. Posuďte sami: Stille Nacht Museum, Muzeum tiché noci, Salzburger Freilichtmuseum, Muzeum volného světla...

Vzdělání

Paris-Lodron-Universität Salzburg, Universität Mozarteum Salzburg, Paracelsus Medizinische Privatuniversität Salzburg, Fachhochschule Salzburg. Celkem 4 vyhlášené univerzity...

Osobnosti

Tak především se musím zmínit o muži jménem Wolfgang Amadeus Mozart. Narodil se v Salzburgu dne 26. ledna 1756. Snad každý ví, že se jedná o světoznámého hudebniho skladatele.

Další jména? Herbert von Karajan, Georg Trakl, Thomas Bernhard, Christian Doppler, Paul Hofhaimer, Hans Makart, Joseph Messner ,Sigismund von Neukomen,Bartholomäeus Riedl, Mönch von Salzburg, Johann Stadlmann. Namáhejte si hlavičky dámy a pánové! Kdepak jste o nich jen slyšeli?

Sport

Tak tady jen jedna zajímavost: Salzburg se 2x snažil o získání ZOH. Ty v roce 2010 prohrál s Vancouverem, ty další pak se Sočí. Smůla smůlovatá.

Salzburg a EURO 2008

Stadión

Stadion Wals-Siezenheim stojí na stejnojmenném předměstí Salcburku, a to proto, že nikde v centru se místo na novostavbu nenašlo. Aréna byla postavena mezi lety 2001 - 2003 a od začátku ji využívá tým Red Bull Salzburg, který se sem přestěhoval ze starého Lehener Stadionu. Náklady činily 41 milionů eur, ve kterých je zahrnuta i dálniční přípojka. Stadion byl zapuštěn osm metrů do země, aby nenarušil panorama blízkého zámku Kleßheim. Nad úroveň terénu tak měřil dvanáct a půl metru a do hlediště se vešlo přes osmnáct tisíc diváků. Kvůli Euru musel být stadion výrazně rozšířen. V letech 2006 - 2007 přibylo nákladem 23 milionů eur celé jedno patro, čímž se kapacita zvýšila na téměř 32 tisíc míst. Po šampionátu měl být stadión vrácen do původní podoby, vedení klubu je ale proti. Red Bull usiluje o účast v Lize mistrů, větší stadión se mu proto hodí. Méně nadšení jsou místní obyvatelé, kteří proti zachování stavby protestují. Stadión má vlastní vlakovou zastávku a v jeho blízkosti se nachází také letiště. V jeho okolí vyrostla celá relaxační zóna s dětskými hřišti, restauracemi nebo fitness centry. Samotný Wals-Siezenheim Stadion se chlubí jedním unikátem - jako jediný z rakouské ligy má umělý trávník, a to od roku 2005.

Program

Poslední, a podle mnohých zcela jasně "zasloužení" mistři Evropy, Řekové, si zde vybudují pevnost. Švédsko 10.6., Rusko 14.6., Španělsko 18.6. Jeden pěkně za druhým se budou snažit krále sesadit z jeho trůnu. Ale hrát se bude v Solnohradu a tak existuje nebezpečí, že po každém zápase budou mnozí zpívat: "Pláču, pláču sůl, já jsem starý vůl!"

No a teď jsem tomu dal! Musím uveřejnit tiskovou omluvu: Webmaster Petr Starý nemá nic společného s tím starým co pláče sůl!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (5)

Přidat komentář
božský John

Opet a opet chvalim

Reagovat
fantomas

Pěkně Alegre.

Reagovat
smazaný uživatel

"A jelikož se nám tehdejší zemědělci pěkně rozmnožovali, co taky měli v zimě jiného dělat..."

Reagovat
smazaný uživatel

fakt very good článek

Reagovat
smazaný uživatel

lol

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele