Představujeme města Eura 2008: Basilej, Švýcarsko

29.05.2008, 08:34
Aktuality
Právě v této zemi, v tomto městě a na tomto stadiónu někdo zapíská, pak jiný do míče kopne a tím to všechno začne. Ptáte se co? No přeci Euro 2008! Vítejte u prvního pokračování našeho povídání o jednotlivých městech letošního fotbalového svátku.

Na úvod

Po našem se toto město jmenuje Basilej, anglicky Basle, ale také Basel, a stejně se to řekne německy. Ve francouštině se jedná o Bâle, Italové a španělsky mluvící národy vyslovují Basilea. A hned vám vysvětlím, proč uvádím název tohoto města v několika jazycích.

Zajímavost

Toto město je opravdu mezinárodní. Nachází se na území 3 států a je tedy švýcarsko-německo-francouzské! Saint-Louis a Huningue se nachází v Alsasku a Weil am Rhein a Lörrach zase v Bádensku-Württenbersku. To je zmatek, co? A já vás ještě zmatu o něco víc. V němčině je tento kraj znám jako Dreiländereck, což se dá přeložit "Roh tří zemí". Ve francouzském jazyce se mluví o District des trois frontières, čili o "Kraji tří hranic”.

Zeměpis

Basilej, jako město, má 188 tisíc obyvatel. Ale připočteme-li ona satelitní městečka a vesnice, dojdeme k číslu 731 tisíc. A tak se z třetího největšího města ve Švýcarsku rázem stává druhé. Leží na Rýnu a jak jsme si již řekli je vlastně třístátní. Basilej je zároveň posledním splavným a dostupným přístavem na této řece, protože pak již přijdou známé Rýnské vodopády a lodičky mají utrum.

Dějepis

6. století před naším letopočtem (p.n.l.): příchod Keltů.
44 p.n.l.: Římané zakládají sídlo Augusta Raurica (dnes Kaiseraugst), a 10 km proti proudu řeky Rýn také staví pevnost v místech, kde dnes stojí Katedrála.
374: poprvé se objevuje v záznamech jméno Basilej.
450: pád Říma, přicházejí Němci.
6. století: a jsou tu pro změnu Francouzi.
740: založeno biskupské sídlo.
1000: Basilej je jmenována "svobodným městem" v rámci Posvátného císařství římsko-germánského (od roku 1501 Helvétské konfederace).
1019: německý císař Jindřich II a jeho choť Cunegonda začínají se stavbou gotické katedrály v Münsteru.
1225: důležitost tohoto města stoupá. Staví se dřevěný most (Mittlere Brücke) přes řeku Rýn, který zůstává po staletí jediným od Konstantského jezera až k moři (v roce 1903 byl přestavěn na most kamenný).
1356: nejsilnější zemětřesení, do dnešních dnů, v oblasti jmenované "střední Evropa".
1500: při již vzpomínaném zemětřesení byla katedrála prakticky zničena. V tomto roce ji dostavěli, znovu vysvětili, ale měla a má pouze dvě věže...
1569: Casiodoro de Reina (Reyna), španělský mnich, který se stal protestantským knězem, se uchýlil do exilu, aby mohl v klidu a bezpečí dokončit první překlad Bible do španělštiny. Překládal z hebrejštiny a řečtiny, z nejstarších dostupných exemplářů. Tato Bible je známa jako "Medvědí Bible", pro kresbu na jejím obalu, která znázorňuje medvěda, pochutnávájicím si na pravém včelím medu. Do dnešních dnů se dochovalo pět výtisku, které můžete shlédnout v knihovně Basilijské univerzity. Jsou ve velice dobrém stavu a jedna z Biblí je podepsána vlastní rukou samotným Casiodorem de Reina.
1833: dochází k rozdělení Basileje na dvě samosprávné oblasti, městskou a příměstskou.

Vzdělání

Basilej je sídlem nejstarší švýcarské univerzity, založené v roce 1459 Papežem Piem II. Mezi nejznámější profesory patřili Erasmus Rotterdamský, Paracelso, Daniel Bernoulli, Leonhard Euler a Friedrich Nietzsche. Nedávno získala tato univerzita ocenění za práci na poli tropického lékařství.

Jsou zde rovněž desítky mezinárodních vědeckých společností. Mezi nimi je třeba zmínit Basilejskou společnost entomologie (Entomologische Gesellschaft Basel, EGB), která v roce 2005 slavila sté výročí od svého založení.

Kultura

Toto město se řadí v Evropě mezi nejkulturnější. V roce 1997 bylo vybráno do soutěže o Evropské město kultury. Od roku 1992 se zde pořádá Mezinárodní festival pěveckých sborů. Karneval (Basler Fasnacht), je pravděpodobně událostí číslo 1, nejen v Basileji, ale v celém Švýcarsku.

Architektura

Mezi nejznámější architektonické skvosty patří zejména katedrála v římsko - gotickém slohu, Münster, která přežila zemětřesení ve středověku. Má dvě nestejně velké věže a nachází se v ní hrobka Erasma Rotterdamského.

Zajímavou stavbou je rovněž radnice (Rathaus) z tmavě červeného pískovce, postavená v letech 1504 - 1514. Nachází se uprostřed Tržiště (Markplatz).

Ekonomika

Převládá zde chemický a farmaceutický průmysl, stovky malých středních a velkých podniků. Mezi nejznámější patří Novartis. UBS AG, jedna z největších světových bank, má své ústřední sídlo právě v Basileji. Rozmach bankovnictví začal v roce 1930, otevřením banky Bank for International Settlements.

Ve městě je rovněž nejvyšší obytná stavba země, Basler Messerturm, která dosahuje výšky 105 metrů. Televizní anténa St. Chrischona (250 m) je zase nejvyšší neobytnou stavbou Švýcarska.

Doprava

Po silnicích, železnicí, lodí, letadlem. Vyberte si, do Basileje dorazíte vždy a včas. Dálnice A2/A3 je napojena na německou A5 a spojuje Basilej s Franfurtem nad Mohanem a Karlsruhe, ale také na francouzskou A35 do Mylhúz. Malou a velkou Basilej spojuje 5 mostů.

Tři železniční stanice, národní, mezinárodní a smíšená. Spojení s Německem, Francií, Itálií, Belgií, s celou Evropou. Mezinárodní letiště Basilej - Mylhúzy bylo otevřeno v roce 1953 jako "dvounárodní" Od roku 1993 je z něj Euroairport, protože jeho instalace patří rovným dílem Francii, Německu a Švýcarsku.

Basilej má rovněž dva říční přístavy. Cesta do Rotterdamu trvá lodím 3 - 4 dny a měří 832 km. Mezi Basilejí a Štrasburgem existuje spojení prostřednictvím souběžného kanálu. Byl postaven v XIX. století. Povodně strašily odjakživa. Podle smlouvy z roku 1862 jsou vody Rýna od mostu v Basileji až k mořským břehům považovány a uznávány za mezinárodní.

Osobnosti

Každé město má své významné osobnosti. Zde jména některých z těch basilejských: Karl Barth: teolog, Lucius Munatius Plancus: zakladatel města, Jacob Burckhardt: profesor historie, teologie a filozofie. Daniel Bernoulli: matematik, Arthur Cohn: držitel 6 Oskarů, Leonhard Euler: matematik. Erasmo de Rotterdam: humanista. Roger Federer: tenista. Peter Zumthor: architekt .Lovebugs: hudební skupina (britpop), Claude Cueni: spisovatel.

Sport

Tak to je zejména FC Basilej. Klub byl založen v roce 1893, což je zřejmé již z jeho německého, oficiálního, názvu: Fussballclub Basel 1893. Ve své dlouhé historii dokázal vyhrát 11x ligu, 8x Pohár, 1x Superpohár a 4x Alpský pohár. V roce 2002 se probojoval do základní skupiny Ligy mistrů. Dnes je ovšem hvězdou a miláčkem tohoto města tenista Roger Federer.

Basilej a EURO 2008

Stadión

Jmenuje se St. Jakob - Park a na zápasy se může z jeho tribun dívat 42 500 diváků. Byl otevřen 25. dubna 1954 a po rekonstrukci (1999 - 2001) se dožil další oslavy 15. března 2001. Prvním zápasem byl souboj Švýcarsko - Německo.

Součástí stadiónu je obrovské obchodní centrum, které má 3 patra a rozkládá se na rozloze 16 500 metrů čtverečních. Mezi zajímavosti patří zcela jistě také skutečnost, že v jednom z křidel spojujících stadión a obchodní centrum, je také Domov důchodců se 107 apartmány.

Na trávě stadionu se hrála utkání ME do 21 let (2001). V průběhu let se zde představily národní týmy Německa, Argentiny, Chorvatska a Brazilie, dále zde bojoval Liverpool FC, Manchester United FC a Juventus FC v Lize mistrů. Koncerty, operní představení a další kulturní a společenské akce patří k významným událostem města Basilej.

Program

Každý malý kluk to ví! Hraje se zde zahajovací utkání celého šampionátu a hrají v něm domácí Švýcaři. Soupeřem jim bude Česká republika. Výkop je naplánován na 18:00, 7. června. Je samozřejmé, že se tento stadión stává tvrzí švýcarského národního týmu a sehraje zde i další dva boje ve skupině. Jedenáctého s Tureckem a patnáctého s Portugalskem.

No a kdo vyhraje "naši" skupinu bude v Basileji pokračovat. Domácí věří, že ani na čtvrtfinále (19.6.) se stěhovat nebudou a přivítají zde druhý celek skupiny B. Rakousko, Chorvatsko, Německo, Polsko? V Basileji se bude ovšem hrát ještě další čtvrtfinále (vítěz C - druhý D) (21.6.) a také jeden semifinálový zápas (25.6.).

Snad se vám první díl líbil a dozvěděli jste se něco nového a zajímavého. Příště se podíváme do Ženevy.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (16)

Přidat komentář
Mata

Pěkné. Jen tak dál

Reagovat
smazaný uživatel

Krásný článek a taktéž úplný. Nic mi tu nechybělo

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tam jsem taky nebyl.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Já taky ne, ale s tímhle článkem jako bych tam byl

Reagovat
fantomas

Parada, Alegre.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tomu říkám hustej článek. S tím dějepisem mě fakt dostali. Totálně vyčerpávající

Reagovat
smazaný uživatel

dobře sešíváku už se těšim na Geneve

Reagovat
alegre

Mistře, prosím...

Reagovat
smazaný uživatel

Mistře, prosím tě no, udělej nám tu Ženevu joo

Reagovat
alegre

Je dávno hotová!

Reagovat
smazaný uživatel

ty a prosit? a ještě sešívku? že se nestydíš rudochu, bejt tebou taky radši prosim o odpuštění

Reagovat
smazaný uživatel

Já to myslel jako Mistra spisovatele...něco jak je Gott

Reagovat
smazaný uživatel

dobře, přijmuto, to ho bude určitě těšit...

Reagovat
smazaný uživatel

však jo, hltej to plnýmy doušky, za rok ti zas budu řikat druhej a to tě teprv bude mrzet

Reagovat
smazaný uživatel

Mily Vileme,

Mesto Basilej je Svycarske. Saint Luis, ci Weil am Rhein jsou samostane obce...

Basel je internationalni mesto, ale ne ve smyslu hranice...

,-))

Hezke pozdraveni z Basileje

Andy.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele