Představujeme města Eura 2008: Bern, Švýcarsko

01.06.2008, 08:15
Aktuality
V Bernu budou doma Nizozemci, naši věční soupeři. Kdyby jim snad někdo z vás chtěl do Bernu poslat pohlednici, tak vězte, že PSČ tohoto města je od 3000 do 3050.

Na úvod

Radujme se, veselme se, Bern se řekne Bern nejen německy, ale také česky. Našinec se tedy neztratí. V jazyce španělském a italském se mluví o Berna, ve francouzštině je to zase Berne.

Zajímavost

Z generace na generaci se říká, že jistý vévoda Bertold IV. ze Zähringenu, porazil na lopatky jednoho medvěda (německy Bär) a na počest svého vítězství dal Bernu jeho jméno. Těchto přítulných a hravých zvířátek zde po staletí žilo na tisíce. Jejich potomky dnes najdete v Medvědím příkopu (Bärengraben), nedaleko mostu jménem Nydeggbrücke. Ale pozor, jak se zpívá v jisté české sprostonárodní písni: "Medvědi, nevědí, že turisti nemaj zbraně...!" Pozor na medvědy!

Zeměpis

Švýcarská vrchovina má jedno místo, které se jmenuje Mittelland, a právě tam se nachází Bern. Historické centrum města bylo až do roku 1834 vlastně celým Bernem a rozkládalo se mezi zákruty řeky Aar a obrannou zdí. Pak se ovšem objevily ve zdech díry, přes řeku byly postaveny mosty a na jih, sever, západ a východ se začalo stavět. Město je rozděleno na 6 zón, ty se zase dělí na čtvrti, ale to není až tak velké překvapení, něco podobného máme také u nás doma, že?

Dějepis

1191: první zmínka o Bernu.
1218: umírá vévoda Bertold IV. ze Zähringenu, zakladatel Bernu.
1353: Bern se stává osmým krajem Švýcarské konfederace.
1803: město a kraj se hádají, hlavně o peníze a další bohatství, federální komise se snaží vše urovnat, ale její rozhodnutí se nelibí vlastně nikomu a tak se hádají až do roku 1841.
1831: Ústava bere Bernu jeho šéfování kraji.
1832: kdo má peníze může hlasovat ve volbách. Počet voličů není ze začátku zrovna velký, ale díky přistěhovalcům a změnám v zákonech (1852, 1859 a 1862) jejich množství narůstá.
1834: z Bernu se stává hlavní město Federace.
1968: světe div se, v tomto roce a ve vyspělé švýcarské demokracii, konečně získávají ženy politickou rovnoprávnost!

Kultura

Ve městě sídlí Federální archiv a Národní švýcarská knihovna. Navštívit můžete rodný dům Alberta Einsteina, celou řadu muzejí: historie, přírody, krásného umění, komunikací, švýcarského alpinismu, ale také jedno patřící psychatrii. Fanoušci kterého z týmů ho budou často navštěvovat?

Památná místa

Katedrála v Münsteru, Staré město a jeho podloubí, Hrad Bümpliz, Věžní hodiny, Radnice, Federální palác.

Osobnosti

Fabian Cancellara, cyklista.
Albert Einstein, německý fyzik, který svou teorii relativity dokončil právě v Bernu.
Hans Albert Einstein, inženýr, syn Alberta Einsteina.
Jeremias Gotthelf, básník.
Albrecht von Haller, vědec.
Ferdinand Hodler, malíř.
Paul Klee, malíř.
Emil Theodor Kocher, chirurg.
Bernhard Luginbühl, sochař.
Alain Sutter, fotbalista.
Adolf Wölfli, malíř.
Johann David Wyss, spisovatel.

Sport

Sídlí zde jeden z nejstarších klubů Evropy, Berner Sport Club Young Boys, který byl založen 14. března 1898. Vyhrál 11x ligu Švýcarska. Hokejový klub SC Bern je dalším sportovním obrem tohoto města.

Bern a EURO 2008

Stadión

Jedná se o největší stadión v této zemi, na tribuny se vejde 31 783 diváků. Náklady na jeho výstavbu převýšily 370 miliónů švýcarských franků a byl slavnostně otevřen 30. června roku 2005. Nejedná se pouze o sportovní stánek, ale také o obchodní centrum.

Program

Hrát se zde budou tři utkání skupiny C a jak jsme již psali výše, z tohoto stadiónu se nehne výběr Nizozemska. Postupně zde 9., 13. a 17. června přivítá národní týmy Itálie, Francie a Rumunska. A tím vše skončí. Ovšem ta tři utkání budou stát za všechny prachy. No řekněte, není to skupina "smrti"? Nebo máte o postupujících jasno již dávno, vlastně od losování?

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (24)

Přidat komentář
fantomas

Zase naprostá paráda, Alegre.

Reagovat
smazaný uživatel

nádhera

Reagovat
smazaný uživatel

já jenom nechápu proč je zrovna Bern hlavnim městem Helvétska.... takový Ženevě by to slušelo mnohem víc....

Reagovat
fantomas

Tak má asi bohatší historii a pro samotné Švýcary má asi toto město větší význam, jinak si to nedokážu taky vysvětlit. Máš to neco jako ve Skotsku Edinburgh, taky je mnohem menší než Glasgow a je to hlavní město.

Reagovat
smazaný uživatel

no jo já žil furt v domnění že to je právě Glasgow ale teď jsem se probudil, safra já hlupec... no je to podobné no... btw má vůbec Edinburg fotbalovej tým? nebo figurujou pod názvem, pod kterym nevypadají jako že by byli z Edinburgu ?

Reagovat
smazaný uživatel

Hibernian a Hearts of Midlothian jsou z Edinburgu, pokud se nemýlím

Reagovat
fantomas

Jj, je to tak.

Reagovat
božský John

A jeste Hibernian ne?..kdyz s nimi hrajou Hearts derby tak budou asi taky z Edinburgu....

Reagovat
terry

Mrkni vyse

Reagovat
fantomas

Reagovat
božský John

Aha...tak to mi prominte panove,ja se prekouk:D

Reagovat
fantomas

V pohodě. Aspon se nenudíme.

Reagovat
božský John

Tak to jo

Reagovat
smazaný uživatel

Hearts, myslel jsem si ale nechtěl sem to případně poplíst Hibernian, to je mi novinka, já furt že to je nějaký skotský město....

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Koukám, skutečně fotbalový znalec

Reagovat
smazaný uživatel

o ostrovy se zajímám ale o Skotsko fakt moc ne, vim, to byla trošku velká minela

Reagovat
smazaný uživatel

Rád bych trochu poopravil zkomolování jmen. Název klubu je Heart of Midlothian FC. Volně přeloženo jako srdce midlothianu v jednotném čísle. Ale když se říká zkráceně, tak "Hearts" jako ty srdce (množné číslo). Já vím, že mnoho lidím je to jedno a nepřikláda na to úvahu, ale jenom pro správnost věci.

Reagovat
alegre

Reagovat
smazaný uživatel

Ale od kdy má na tom, jaké město je hlavní, podíl velikost nebo počet obyvatel? Glasgow je velké průmyslové město. Edinburgh je sice menší, ale královské město s bohatou historii a odjakživa kulturním i vším hlavním centrm ve Skotsku. Parlamen apod. jsou v Edinburgu.

btw. Hlavním městem U.S.A je Washington a určitě není největší. Hlavním městem Brazílie je Brasilia a ne Rio De Janeiro nebo Sao Paulo, Australské hlavní město je Canberra, mám pokračovat!?

Reagovat
fantomas

Však jo.

Reagovat
smazaný uživatel

politická rovnoprávnost žen byla 1970

Reagovat
smazaný uživatel

ardýn...už alespoň vim jak to vzniklo.

Reagovat
smazaný uživatel

do průmyslové revoluce bylo Glasgow poklidné obchodní městečko.....zatímco Edinburg bylo vždy srdce Skotska - síidlili tam skotští králové, byla tam univerzita a všechny politické a správní úřady.......a tak je to i do teďka....a to že se údolí řeky Clyde poněkud rozrostlo na tom opravdu nic nezmění ......koukám, že tady jsou fakt "znalci"....

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele