Představujeme města Eura 2008: Curych, Švýcarsko

31.05.2008, 08:50
Aktuality
Třetím městem, na které si "posvítíme", je Curych. Co o něm říct? Je to město s nejvyšší životní úrovní na světě!

Na úvod

Curych se píše německy Zürich, francouzsky a anglicky Zurich, italsky zase Zurigo, románsky je to Turitg. A curišsky? Züri!

Barvy

Město má znak v barvě modrobílé. Ale stadión je celý do ruda! Atletická dráha, sedadla, dřevěné obložení střechy tribuny... Ale při zápasech skupiny C bude vše hrát do modra. Na zeleném trávníku jako na červených tribunách. Takové barvy totiž vyznávají všechny 3 týmy, které se zde představí: Rumunsko, Francie a Itálie. Nizozemsko hraje v Bernu a tak jim to oranžová nebude "kazit".

Zajímavost

A tak jako tomu bylo u předešlých měst, také zde původní název pochází z keltštiny: Turus. Zajímavostí ovšem je, že tento název byl nalezen na jedné hrobce pocházející z II. století. V té době ale byli vládci zdejšího kraje Římané. A ti měli zcela jiné pojmenováni pro Curych: Turicum.

Zeměpis

Curych je největším městem Švýcarska. V samotném městě žije 368 081 obyvatel, v celém kantonu pak více než 1 milión. Nachází se v severovýchodní části země, severně od jezera stejného jména. No a z tohoto jezera pak vytéká řeka Limmat a ta městem protéká od severu na východ. Celkem má Curych 27 čtvrtí a hranice s 15 vesnicemi, vesničkami, atd. Rozkládá se na 91,88 km² a je v nadmořské výšce 408 metrů.

Dějepis

5. stoleti: město bylo zcela zničeno Němci.
1218: stává se městem císařským.
1351: vstupuje do Švýcarského spříženectví. Postupem času se mění ve velice důležité město, zejména díky celé řadě okolních a velice bohatých hrabství a velkému pokroku v textilní řemeslné výrobě.
1519: Ulrich Zwingli zavádí reformu Martina Lutera. Městu a celému kantonu vládlo bohaté protestanstské měšťanstvo až do roku 1830, kdy došlo ke změnám díky nové liberální reformě.

Ekonomika

Jedná se o hlavní a nejdůležitější hospodářské centrum země. Dříve zde převládal strojní průmysl, ale v současnosti vládne ekonomice města bankovnictví a vůbec vše, co se točí okolo peněz. Burza SMI, Švýcarská kreditní banka, celkem 40 ze stovky nejdůležitějších švýcarských podniků se nacházejí právě v Curychu.

Klima

Na rozhraní atlantického a kontinentálního podnebí, pod vlivem bouří přicházejících z oceánu, které kromě deště přinášejí také vyšší teploty než je zvykem ve středozemí. Ale právě tak hrozí ledové větry ze severovýchodu, zejména v zimním období. Ve Švýcarsku se jim říká bise. Průměrná roční teplota, měřeno na meteorologické stanici Zürichberg, 556 metrů nad mořem, je 8.5 °C. Ale v zimě zde již naměřili -10 ºC, což zase neni až tak mnoho. Ovšem v létě, kdy se zde bude fotbal na EURO 2008 hrát, se teplota vyšplhala na 35 ºC!

Vzdělání

Curych je nejen významným hospodářským centrem země. Právě tak vyšší a nižší školy, vzdělání a výzkum jsou na vysoké úrovni. ETH (polytechnika), spolu s EPFL v Lausanne, jedna z nejlepších na světě, Uni (univerzita) a výzkumné instituty, jak polytechniky a univerzitní tak firemní, v kterých působili a působí mnozí nositelé Nobelovy ceny.

Nezapomeňte navštívit

Řeka Limmat protéká starým, malebným městem a dělí jej na dvě části. Centrem také prochází pozůstatek bývalého opevnění, vodní příkop Schanzengraben. Na pravém břehu Limmatu se nachází Niederdorf, živější část města s s velkým množstvím restaurací, kin a různých klubů.

Většina kostelů je protestantská. St. Peterskirche (Sv. Petr), který se honosí jedním z největších ciferníků v Evropě (průměr 8,7m). Dalším kostelem je Fraumünster, s okny od Marca Chagalla a Alberta Giacomettiho, trojlodní gotická bazilika ženského kláštera písemně doloženého v 9. století.

Schweizerisches Landesmuseum (Švýcarské zemské muzeum), s jedněmi z nejbohatších sbírek v zemi, patří ke skupině Musée Suisse. Naleznete zde historii, zbraně, vlajky, ozdoby, šperky, mince, keramiku, textilie, nábytek, hodiny či hodinky, sochy, malby a grafiky.

Příroda

Nádherné promenády, parky a lesy. Vršky Uetliberg, Adlisberg, Zürichberg na kterém se nachází ZOO Zürich. Zürichsee, Curyšské jezero, s vodou, kterou můžete pít, projížďky po něm, promenády kolem něj, koupání v něm, nebo v koupalištích městských řek a říček.

A co ještě? Nádherný výhled na Alpy! Nezapomenutelný...

Sport

Fotbalové stadiony, Hardturm, Letzigrund, kde se bude hrát EURO 2008, odvěkých rivalů FCZ a GCZ. Hokejové stadióny, sportovní haly, Hallenstadion m.j. klubu ZSC Lions, Sporthalle. Dále jsou zde sídla FIFA (Fédération Internationale de Football Association), IIHF (International Ice Hockey Federation). A celá řada dalších nejrůznější sportovních zařízení pro fotbal, golf, yachting, plavání...

Curych a EURO 2008

Stadión

Jmenuje se Letzigrund a byl otevřen v 22. února 1925. Hraje na něm FC Zürich. Byl již několikrát přestavěn (1947, 1958, 1973, 1984). První koncert se zde uskutečnil v roce 1976 a na fotbal si posvítili o 7 let později. Co se týče počtu diváků je jeho kapacita 26 tisíc, ale na utkání EURO 2008 byla rozšířena na 31 500. Stadión není typicky fotbalový, pořádají se zde významné atletické závody, které může sledovat 29 tisíc diváků. Ale rekordy trhají již dnes tolik populární koncerty. To se v okolí pódia tísní víc než 50 tisíc příznivců různých žánrů muziky.

Program

Budou se zde hrát tři zápasy skupiny C. Nejdříve se představí Rumunsko a Francie (9.6.), o čtyři dny později to bude souboj mezi Itálii a Rumunskem. Pravděpodobným vyvrcholením celé této skupiny bude poslední utkání (17.6.): Francie - Itálie, tedy odveta za finále MS 2006.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (7)

Přidat komentář
božský John

Alegre nezklamal,ba naopak opět potěšil:)...už se těšim na Bern...my jedem se tridou do Švajcu pristi nedeli tak bych se o tom Bernu neco rad dozvedel...

Reagovat
smazaný uživatel

ty jedeš alegre, švýcarsko je krásná země a města jsou o to krásnější, škoda že za chvíli budem už přecházet na Rakousko....

Reagovat
smazaný uživatel

je to možná monotematické, ale musím Tě pochválit Vildo - paráda

Reagovat
smazaný uživatel

to jsou krásné hory

Reagovat
Radin

OT.Kdyby měl někdo čas to přeložit please,je to krásné http://www.youtube.com/watch?v=oEzuV6exO4w

Reagovat
smazaný uživatel

krásná písen. Ale španělsky ani slovo.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele