Představení účastníků MS 2018 - Senegal

13.06.2018, 14:04
Profily, historie
Od památného léta v Japonsku a Jižní Koreji, kdy se Lvi z Terangy představili na mistrovství světa vůbec poprvé a rovnou se jim povedlo napsat jeden z (doposud) nejkrásnějších fotbalových příběhů 21. století, uplynulo 16 let. Senegalský tým míří na svůj historicky druhý Mundial v mnohem lepší pozici a v nepředvídatelné skupině H je dokonce realistickým kandidátem na postup; vzpomínky na rok 2002 ale jen tak nezmizí. Fanoušci jsou nároční a budou chtít minimálně stejný úspěch: čtvrtfinále.

Jisté je, že na takové podcenění jako tenkrát už Lvi spoléhat nemohou. Zatímco výběr Bruna Metsua slavně čítal 21 povětšinou neznámých francouzských legionářů (plus dva náhradní gólmany), ten současný pod taktovkou hrdiny Aliou Cissého hýří všemi klubovými barvami. Hned sedm borců si vydělává na život v Anglii, v kádru jsou i legionáři z Itálie, Turecka, Německa, Belgie... a, což je samozřejmě největší rozdíl, i pár skutečných superhvězd. Sadio Mané a Kalidou Koulibaly patří na svých postech k nejlépe hodnoceným fotbalistům planety. Fanoušci z Guinejského zálivu, který loni dostal tvrdý kvalifikační direkt od arabského severu kontinentu, k nim budou v Rusku vzhlížet jako ke spasitelům.

A může se stát, že z toho nakonec bude další velký úspěch. Senegalský tým samozřejmě má svoje chyby, nehraje nijak oslnivý fotbal, v přípravě nepředvedl žádnou úchvatnou formu (spíše naopak) a Cissého pozice není zrovna skálopevná; pořád ale platí, že toto je zkušený, silný mančaft, plný impozantních zadáků, se světovou superhvězdou a vyloženě rozdílovým hráčem v čele.

Žádný karneval to v podání Lvů nebude, ale podceňovat fyzicky nejsilnější tým turnaje - který v potenciálně rozhodujícím druhém zápase čekají muší váhy z Japonska - nezní jako úplně dobrý nápad.

Historie


El Hadji Diouf poprvé v zápase uniká ofsajdové pasti a střílí, Fabien Barthez vyráží do cesty nabíhajícímu Diopovi... 1:0! Pro většinu fanoušků se historie senegalské kopané začala psát tímto okamžikem, 31. května 2002 v Soulu. Diouf byl první skutečnou senegalskou hvězdou a Metsu prvním národním fotbalovým hrdinou. Když francouzský kouč v roce 2013 zemřel, panoval v Dakaru de facto státní smutek. Příběh jeho 'Class of 2002' je pro celý africký fotbal dnes už prakticky legendou; je to labutí píseň divokého rozvoje 90. let, kdy se fotbalový svět začal poprvé učit africká jména a čekání na prvního světového medailistu zpod Sahary se zdálo být otázkou času. Teď nám to připadá jako dávná, skoro naivní minulost.

Ve skutečnosti se fotbal v Senegalu samozřejmě hrál i dříve, ale víceméně stranou pozornosti; někdejší francouzská kolonie získala nezávislost v roce 1960, členem FIFA se stala o dva roky později a hned v roce 1965, při svém historicky prvním pokusu, finišovala čtvrtá na Poháru národů. Na dlouhou dobu to byl její poslední úspěch - v 70. a 80. letech platili Lvi z Terangy za maximálně průměrný africký tým. Z deseti regionálních šampionátů v těchto dekádách proklouzli na jediný a pakovali se hned po skupinách. (Perlička: Historicky největší porážku utrpěli v roce 1966 proti tehdejšímu Československu - 0:11.)

Situace se začala zlepšovat až v 90. letech, kdy se ze Senegalu stal pravidelný účastník Afrického poháru; v roce 1992 jej dokonce poprvé (a dosud naposledy) pořádal. Na první velkou medaili si ale musel počkat až do února 2002, kdy na Poháru v Guineji dokráčel až do finále a po penaltové porážce s Kamerunem bral stříbro. O pár měsíců později potom přišel zlom.

Dioufova generace nicméně na další cenný kov už nedosáhla; Lvům se nepodařilo kvalifikovat na žádný další Mundial, na africké půdě se s postupem let proměnili v lehce nadprůměrného soupeře, a znovu se o nich začalo mluvit v podstatě až před Pohárem v roce 2015. Byl to první ročník, kdy se na senegalské soupisce už neobjevil žádný z Metsuových hrdinů (posledním "přeživším" byl do té doby bek Omar Daf); naopak poprvé se dostalo na Maného, tehdy dvaadvacetiletou hvězdičku ze Southamptonu. Senegal nicméně navzdory očekáváním nepředvedl nic zázračného, skončil už ve skupině, a na loňském APN - už coby jeden z favoritů - ztroskotal ve čtvrtfinále. Navzdory vybudované pozici na africké fotbalové mapě tak jediným úspěchem Lvů dodnes zůstává zaprášené kontinentální stříbro a čtvrtfinále mundialu z roku 2002.

Infograficky



autor: Jakub Tymčík

Cesta na šampionát


Navzdory nepříliš úspěšným posledním letům je nicméně zřejmé, že senegalský výběr mířící do Ruska je tím vůbec nejsilnějším v historii. V žebříčku FIFA se pohybuje výše než kdykoliv předtím, na čemž má podíl i zvládnutá kvalifikační jízda. Po prvních 60 minutách kvalifikace to přitom vypadalo spíš na pořádnou blamáž.

Lvi totiž vstoupili do osudí ve druhém, rozřazovacím kole dvojzápasem proti trpaslíkovi z Madagaskaru - a po hodině prvního utkání v Antananarivu svítil na tabuli stav 2:0 pro domácí. Favoritovi museli ve zbývajícím čase tahat trn z paty Mame Diouf s Maném, tedy hráči, jejichž hodnota dalece přesahuje celý madagaskarský tým (včetně stadionu). Po upachtěné remíze 2:2 nicméně přišel hladký triumf 3:0 v odvetě a v závěrečném kole byl Cissého výběr nalosován do skupiny s Jihoafrickou republikou, Burkinou Faso a Kapverdami.

Byl to zrádný los, ne nepodobný tomu, jemuž budou Lvi čelit v Rusku - žádný výrazný papírový favorit, ale taky žádný outsider; fanoušci nečekali nic jiného než postup, zároveň ale platilo, že se může stát cokoliv. Po rutinní úvodní výhře v Dakaru nad Kapverdami taky přišel první zádrhel v podobě prohry 1:2 v jihoafrickém Polokwane, následovaný dvěma nepřesvědčivými remízami s Burkinou Faso. Situace byla napjatá.

Den po odvetě v Ouagadougou (2:2) nicméně Senegalcům pomohlo štěstí - či, lépe řečeno, přešlap ghanského sudího Josepha Lampteye. Ten totiž ve vzpomínaném zápase v Jihoafrické republice nařídil penaltu pro domácí za neexistující ruku, za "odměnu" byl obviněn z manipulace zápasu, FIFA mu udělila celoživotní zákaz působení ve fotbale a výsledek utkání anulovala.

Senegal tak na podzim 2017 čekaly tři klíčové kvalifikační duely - a Lvi z Terangy je zvládli na jedničku. Nejprve dvěma góly v závěru urvali výhru v Kapverdách, poté si zajistili postup triumfem v dohrávaném duelu v JAR (2:0) a na závěr porazili Jihoafričany i doma (2:1). Svoji skupinu tak zakončili s bilancí čtyř výher, dvou remíz a celkového skóre 10:3. Varováním pro soupeře na MS budiž fakt, že dvakrát o vítězství rozhodli až v nastaveném čase.

Trenér — Aliou Cissé


Vztah Aliou Cissého a senegalské fotbalové veřejnosti je složitý. Bývalý kapitán slavného týmu z roku 2002 totiž na trenérské pozici nepůsobí ani zdaleka tak suverénním dojmem - i když situace je pořád mnohem lepší než před šesti lety, kdy na lavičce stál jiný pamětník Metsuova výběru, Adama Traoré. Na rozdíl od Traorého Cissé alespoň chápe pojmy jako "systém" a "taktika". Mezi fanoušky ale převládá pocit, že tento dvaačtyřicetiletý sympaťák, jehož hipsterské vzezření s dredy a brýlemi poměrně silně odporuje zažitým stereotypům o tom, jak má vypadat "správný" stratég, nedokáže ze svého týmu vymáčknout to nejlepší.

Na papíře samozřejmě platí, že už samotný postup na MS je z historického hlediska pro západoafrickou zemi obrovským úspěchem; Cissé je prvním senegalským rodákem, kterému se něco takového povedlo. Jenže vzhledem k tomu, jaké hráče má k dispozici, to bylo přeci jen považováno spíše za povinnost. A jelikož Cissého tým v kvalifikaci nikterak herně nezářil, snášela se na koučovu hlavu kritika: fanoušci Lvů se chtějí fotbalem bavit, ne sledovat urputné defenzivní bitvy, v nichž jejich oblíbenci nakonec soupeře jednoduše fyzicky přetlačí a rozhodnou svojí individuální kvalitou. Cissé tak dostal nálepku bojácného, konzervativního trenéra, který se v rámci svého pragmatismu bojí experimentovat a rezignuje na snahu posunout týmový projev na vyšší úroveň.

Je proto ironické, že když se bývalý záložník pokusil čachrovat se zažitým rozestavením a systémem v letošních přípravných zápasech, vzbudilo to ještě větší vlnu nevole. Nejspíš proto, že fanoušci chtěli více útočit, ne experimentovat s rozestavením 5-3-2 a sledovat plichty s Uzbekistánem, Bosnou a Lucemburskem (!) při celkovém skóre 1:1. Došlo to dokonce tak daleko, že se trenéra museli zastat sami hráči: "Náš prvořadý systém je stále 4-3-3 nebo 4-2-3-1, trenér chtěl jenom vyzkoušet nové možnosti. Nacvičili jsme si nějaké alternativy, přineslo to i pozitiva," uklidňoval Kalidou Koulibaly.

"Systém se třemi obránci není ve fotbalovém světě nic nového," hájil se Cissé. "Jsem přesvědčen o tom, že některým hráčům hodně svědčí. Budeme na něm dále pracovat. Neznamená to ale, že v něm nutně nastoupíme na mistrovství. Máme nacvičené jiné systémy, na které jsme zvyklí," dodal, načež v generálce za zavřenými dveřmi s Jižní Koreou, už s pomocí "svého" 4-2-3-1, slavil psychologicky důležitou výhru 2:0.

Pro mladého kouče, který nikdy netrénoval v klubovém fotbale a nemá žádné zkušenosti mimo svoji zemi - do současné funkce byl povýšen před třemi lety jako nástupce veterána Alaina Giresseho, předtím pracoval pouze tři roky u jednadvacítky - bude letošní Mundial skutečnou zkouškou schopností. Pokud ji nezvládne, je pravděpodobné, že u týmu skončí. Pokud ale Senegalci opět zazáří, může se právě on stát jednou z nepravděpodobných komet celého mistrovství. Charisma na to určitě má.

Tahoun týmu — Sadio Mané (Liverpool)



zdroj: readliverpoolfc.com

Západoafrické týmy mají takřka vždy minimálně jednoho "svého" útočného tahouna; často jde nicméně o borce, kteří na klubové úrovni sahají maximálně k lehkému nadprůměru, jsou dávno za zenitem, případně hrají v ligách, které se s těmi nejlepšími nemohou měřit. Ne tak Senegal. Sadio Mané je jednou z hvězd Premier League v nejlepších letech, v dresu Lvů podává dlouhodobě skvělé výkony, a fanoušci tak právem očekávají, že v Rusku skutečně zazáří.

Rychlonohý křídelník hraje v Cissého mužstvu skutečně stěžejní roli - je zároveň jeho nejkreativnějším hráčem i nejnebezpečnějším střelcem. Pokud by se Manému nedejbože něco stalo, spadne hodnota senegalských akcií rapidně dolů. V kvalifikačních bitvách to ostatně byl poměrně běžný pohled: dokáže Mané zlomit odpor soupeře? Jako by celý zbytek týmu pracoval na tom, aby se jeho nejlepšímu hráči dařilo co nejlépe.

Dobrou zprávou je, že senegalská desítka vypadá hladově a nabírá optimální formu. Zbývá tak poslední otazník, kterým je její psychická odolnost - když se na Maného naposledy upíraly zraky celého národa, selhal a potenciálně postupovou penaltu ve čtvrtfinále Poháru proti Kamerunu neproměnil. Tehdy ho to viditelně zlomilo; člověku jej bylo upřímně líto, jenže na druhou stranu právě pevné nervy v těchto momentech dělají ze skvělých hráčů skutečné lídry. Co když se něco podobného stane i tentokrát, akorát na ještě mnohem větší scéně...?

Na prahu slávy — Ismaïla Sarr (Rennes)




zdroj: africatopsports.com

Na rozdíl od Nigérie, která přiváží do Ruska v průměru vůbec nejmladší tým, sázejí Lvi z Terangy spíše na zkušená a osvědčená jména. Ismaïla Sarr je v tomto směru výjimkou - a o tom, jak si jej Aliou Cissé považuje, svědčí i fakt, že právě kvůli němu dost možná přesune Maného na pozici klasické desítky. Sarrovy výkony totiž nejlépe vyniknou z křídla.

Dvacetiletý rychlík se v Evropě uvedl senzačními výkony v dresu Mét, odkud jej v létě 2017 za sedmnáct milionů eur vykoupilo Rennes. Pro bretaňský klub šlo o druhý nejdražší přestup v historii; za kvalitu se ale platí, a vzhledem k tomu, že kolem Sarra kroužily i Lipsko nebo Newcastle (mluvilo se dokonce i o Manchesteru United a Barceloně), se výsledné částce nakonec nikdo ani moc nepodivoval. Kdo totiž viděl Sarra trhat soupeřovy obrany v métském dresu, tušil, že tento teenager má potenciál dotáhnout to hodně daleko.

V Rennes začal sezonu jako falešná devítka, v září se ale zranil a až do Vánoc laboroval s přetrženou šlachou; dobrou zprávou je, že se to na jeho jarní formě (to už hrál klasicky z křídla) příliš nepodepsalo. Pět gólů a pět asistencí není na debutový rok vůbec špatná vizitka. Majitel třinácti startů v reprezentačním dresu působí klasickým dojmem hráče, jehož kredit se na úspěšném mundialu může klidně ztrojnásobit. Talent na to má.

Pravděpodobná sestava a taktický profil týmu




Aliou Cissé rázně utnul debaty o složení svého týmu už v půlce května, kdy rovnou oznámil závěrečnou třiadvacítku vyvolených. Většina pozic je víceméně jasná; těch pár otazníků však může hrát potenciálně klíčovou roli.

Prvním z nich je hned obsazení brankářského postu. Nejlepším senegalským gólmanem je Abdoulaye Diallo, který nicméně v Rennes celý rok leštil lavičku za Tomášem Koubkem; logicky by se tak zdálo, že šanci dostane Alfred Gomis (SPAL), vzhledem k tomu, že má za sebou sezonu v pozici jedničky v Serii A. Cissé ale místo toho poskytoval v kvalifikaci i přípravě nejvíc šancí veteránovi Khadimovi N'Diayemu z guinejské Horoyi, který stál mezi třemi tyčemi i v generálce s Koreou. A teď babo raď.

Pak je tu výše zmiňovaná otázka počtu stoperů; tady ale můžeme očekávat, že se Cissé v přípravě poučil a naostro vyběhne s osvědčenou čtyřčlennou zadní řadou, v jejímž středu bude samozřejmě hrát prim živý tank a talisman neskutečné fyzické síly Lvů, Kalidou Koulibaly. Vedle něj by kouč rád viděl Karu Mbodjiho z Anderlechtu, jenž s Koulibalym loni v lednu na APN utvořil jednu z nejsuverénnějších stoperských dvojic, ten však celé jaro promarodil, takže v základu očekávejme spíše Salifa Saného (Hannover).

Tak jako tak bude stoperská dvojice Senegalu impozantní; problémem však můžou být kraje obrany, zejména ten levý. Napravo má svoje místo vesměs jisté Youssouf Sabaly z Bordeaux, šance ale dostával i teprve devatenáctiletý talent Moussa Wagué z belgického Eupenu. Jeho nominace znamená, že s Laminem Gassamou se počítá spíše nalevo, přestože jde primárně o pravého beka; další alternativou je už pouze osvědčený Saliou Ciss. Tomu ale ve Valenciennes chybí klubová konfrontace s top týmy.

Ačkoliv experimenty s 5-3-2 můžeme považovat pro tuto chvíli za ukončené, o rozestavení pořád není zcela jasno - zkraje svého angažmá vyznával Cissé klasické 4-3-3 se třemi silnými defenzivními středy, kdy toho nejvytaženějšího většinou hrál kapitán Cheikhou Kouyaté. V posledních přátelácích ale už dominovalo otevřenější 4-2-3-1 s Maném na pozici desítky; je to jediný způsob, jak do sestavy dostat jak liverpoolskou hvězdu, tak Ismaïlu Sarra.

Předpokládejme proto, že kouč nakonec upřednostní právě tento systém; to je potenciálně špatná zpráva pro několik hráčů. Idrissa Guéyé z Evertonu má pozici před stopery víceméně jistou; vyvstává ale otázka, kam s Kouyatém. Defenzivnímu maršálovi West Hamu totiž paradoxně nemusí k jistotě základní sestavy pomoct ani kapitánská páska, ani sezona v základu v Premier League. Kouyaté je pro Cissého tak trochu divokou kartou - ve 4-3-3 by hrál v záloze nejvýše, v 5-3-2 by byl naopak zapuštěn mezi stopery. Ve 4-2-3-1 se nicméně musí pobít o místo s Alfredem N'Diayem z Wolverhamptonu, což je Cissého oblíbenec. Jeho jmenovec Badou N'Diaye, který v národním dresu poslední dobou podává skvělé výkony, bude nejspíš čekat na lavičce (ve dvojici s Guéyém by byla záložní řada pro Cissého styl příliš otevřená), stejně jako gigantický hlavičkář Cheikh N'Doye.

Pokud tedy Sadio Mané nastoupí uprostřed a Ismaïla Sarr napravo, můžeme na levé straně očekávat Keitu Baldého, který se tak trochu stranou pozornosti zvládl v Monaku velmi dobře poprat s nevděčnou rolí Mbappého nástupce; pokud by se kouč přece jen rozhodl vyztužit středový val nasazením Kouyatého (či Badou N'Diayeho), půjde jeden z dvojice Sarr - Baldé na lavičku. Na křídlech bude každopádně ležet velká zodpovědnost, protože ani Moussa Konaté (Amiens), ani Diafra Sakho (Rennes) na devítce v nároďáku zrovna nezáří. M'Baye Niang (Turín) je potenciálním žolíkem, v přípravě vyzkoušeným na hrotu, na křídle i na desítce; na veterány Mameho Dioufa (Stoke) a Moussu Sowa (Bursaspor) čeká patrně lavička.

Tip redakce na umístění: osmifinále


Program zápasů - skupina H

19.06.2018
17:00
Polsko
1:2
Senegal
Moskva
24.06.2018
17:00
Japonsko
2:2
Senegal
Jekatěrinburg
28.06.2018
16:00
Senegal
0:1
Kolumbie
Samara

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Abdoulaye Diallo
30.03.1992
Stade Rennes
Alfred Gomis
05.09.1993
SPAL 2013
Khadim N'Diaye
05.04.1985
Horoya AC
Obránci
Datum nar.
Klub
Lamine Gassama
20.10.1989
Alanyaspor
Kalidou Koulibaly
20.06.1991
SSC Neapol
Kara Mbodji
11.11.1989
RSC Anderlecht
Youssouf Sabaly
05.03.1993
Girondins Bordeaux
Salif Sané
25.08.1990
Hannover 96
Moussa Wagué
04.10.1998
KAS Eupen
Záložníci
Datum nar.
Klub
Idrissa Gueye
26.09.1989
Everton FC
Cheikhou Kouyaté
21.12.1989
West Ham United
Adama Mbengue
01.12.1993
SM Caen
Alfred N'Diaye
06.03.1990
Wolverhampton Wanderers
Papa Alioune N'Diaye
27.10.1990
Stoke City
Cheikh N'Doye
29.03.1986
Birmingham City
Ismaïla Sarr
25.02.1998
Stade Rennes
Útočníci
Datum nar.
Klub
Keita Baldé
08.03.1995
AS Monaco
Mame Diouf
16.12.1987
Stoke City
Moussa Konaté
03.04.1993
Amiens SC
Sadio Mané
10.04.1992
Liverpool FC
M'Baye Niang
19.12.1994
Turín FC
Diafra Sakho
24.12.1989
Stade Rennes
Moussa Sow
19.01.1986
Bursaspor

Autor: Dominik Zezula

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků MS 2018 - Japonsko
13.06.2018, 17:55
Představení účastníků MS 2018 - Kolumbie
13.06.2018, 09:15
Představení účastníků MS 2018 - Polsko
12.06.2018, 19:00
Představení účastníků MS 2018 - Anglie
12.06.2018, 15:54
Představení účastníků MS 2018 - Tunisko
12.06.2018, 10:28
Představení účastníků MS 2018 - Panama
11.06.2018, 22:46
Představení účastníků MS 2018 - Belgie
11.06.2018, 16:00
Představení účastníků MS 2018 - Korejská republika
11.06.2018, 10:27
Představení účastníků MS 2018 - Švédsko
10.06.2018, 21:00
Představení účastníků MS 2018 - Mexiko
10.06.2018, 12:28
Představení účastníků MS 2018 - Německo
10.06.2018, 09:00
Představení účastníků MS 2018 - Srbsko
09.06.2018, 21:30
Představení účastníků MS 2018 - Švýcarsko
09.06.2018, 14:40
Představení účastníků MS 2018 - Kostarika
09.06.2018, 11:04
Představení účastníků MS 2018 - Brazílie
08.06.2018, 18:20
Představení účastníků MS 2018 - Nigérie
08.06.2018, 12:42
Představení účastníků MS 2018 - Island
08.06.2018, 09:21
Představení účastníků MS 2018 - Argentina
07.06.2018, 17:37
Představení účastníků MS 2018 - Chorvatsko
07.06.2018, 13:58
Představení účastníků MS 2018 - Dánsko
06.06.2018, 20:00
Představení účastníků MS 2018 - Peru
06.06.2018, 16:00
Představení účastníků MS 2018 - Austrálie
06.06.2018, 12:11
Představení účastníků MS 2018 - Francie
06.06.2018, 07:52
Představení účastníků MS 2018 - Maroko
05.06.2018, 16:28
Představení účastníků MS 2018 - Írán
05.06.2018, 12:00
Představení účastníků MS 2018 - Španělsko
04.06.2018, 22:32
Představení účastníků MS 2018 - Portugalsko
04.06.2018, 16:00
Představení účastníků MS 2018 - Uruguay
04.06.2018, 12:34
Představení účastníků MS 2018 - Egypt
03.06.2018, 23:52
Představení účastníků MS 2018 - Saúdská Arábie
03.06.2018, 16:00
Představení účastníků MS 2018 - Rusko
03.06.2018, 12:00

Komentáře (111)

Přidat komentář
Lamskej#RMCF

nepostoupi ani ze skupiny

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Postup Kolumbie + Polsko

Reagovat
Herry31

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
forma

Reagovat
Free_player

Ten Sané není ani ve fantě

Reagovat
Free_player

jo tak je , ale jako záložník

Reagovat
Uwe háže buly

Si ho spletli s Leroyem ne..

Reagovat
Free_player

Reagovat
Y.N.W.A

s Polskem o druhej flek

Reagovat
Stannis Baratheon

Letos se strašně děla z Afrických týmů, jak mají silné týmy a že konečně může zase nějaký z nich dojít daleko. Pobřeží Slonoviny přitom mělo lepší tým, kolikrát i Ghana nebo Kamerun a stejně většinou (až na Ghanu) špatně dopadli. Tak nevím, proč by letos, když ty týmy nejsou lepší, než byli na jakémkoliv jiném MS měl nějaký z Afrických celků nějak zazářit.

Reagovat
domingo

Kde? Prave naopak, letos tam zadny takovy vyhypovany tym neni. Nigerii si lidi vsimaji kvuli dresum, jinak nic.

Reagovat
Free_player

tak Nigérie má docela dobrej tým ne ?

Reagovat
fantomas

Mm, já bych teda řek, že je silnější než Egypt akorát.

Reagovat
domingo

Je silnejsi nez Tunisko, kdyz zapocitas i mimofotbalovy faktory. Senegal ma lepsi hrace, ale NGA ma jasnejsi predstavu o tom, jak a co chce hrat. Papirove jsou z Afriky asi nejslabsi, ale nejak celkove vzato mi teda vylozene lepsi prijde akorat Maroko

Reagovat
fantomas

Tunisko je taky větší tým pod Maaloulem, Msakni je oslabil dost, ale ten mančaft se na rozdíl od NGA i EGY může opřít o vyváženej double pivot, navíc v případě potřeby doplněnej o Skhiriho, což často dělá turnaje.

Reagovat
domingo

To jo, ale neni to tak ze by panoval nejaky vseobecny konsenzus, ze by meli dojit daleko, OP proste keca)

Reagovat
Stannis Baratheon

tak třeba že si spousta lidí myslí, že Maroko postoupí na úkor Portugalska nebo Španělska, Nigérie na úkor Chorvatska a nebo Argentiny, Senegal místo Polsko nebo Kolumbie, nějací troufali dokonce říkali, že Tunisko výrazně potrápí v souboji o postup Angli, Egypt hodně lidí bere jako samozřejmost. Postoupit někdo z nich samozřejmě může, ale stejně se to přehání. Můj tip je, že postoupí 0-2, a to Senegal a nebo Egypt.

Reagovat
domingo

Ktera spousta lidi? Kde?

Reagovat
Uwe háže buly

Tady na ef.

Reagovat
smazaný uživatel

spousta lidí myslí, že Maroko postoupí na úkor Portugalska

Reagovat
Rakoid

a ne?

Reagovat
Taiger

Ne

Reagovat
Seydou Doumbia

právě že ano

Reagovat
Taiger

Ne

Reagovat
smazaný uživatel

Ne

Reagovat
Taiger

Reagovat
fantomas

Ne, to si teda spousta lidí nemyslí, se podívej, kolik poprasku muj tip u Maroka vyvolal.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo mohl tušit, že postoupí na úkor Španělska..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
BílíAndelDrcKo

fantomas a EF oni vedia popredu kedy kto vyhodi trenera, najkvalitnejší web

Reagovat
Y.N.W.A

"spousta lidí" - definuj, co to je... pár výkřiků v diskuzi (jako ten můj zde) z nich favority nedělá - mrkni na kurzy u sázkovek, to je relevantní odraz toho, jak veřejnost vidí favority

Reagovat
fenixLFC

neriad sa nazormi tu, maroko sa tu strasne vyhypovalo (a to uznam aj u seba )+ to ze portugalcov mnohi nemusia

Reagovat
Seydou Doumbia

Tak všechny tyto informace jsou podloženy výsledky těch jednotlivých reprezentací. Nikdo tady nepíše že by měli postoupit SA, Panama nebo Island, ale Senegal, Nigérie, Egypt, Maroko i Tunisko šancí mají. Senegal, Nigérie a Egypt jsou ve vyrovnaných skupinách, Maroko rozhodně má kvalitu na to potrápit Portugalsko a Anglie, která je dlouhodobě neschopná klidně může skončit již ve skupině...jak jsem dříve psal od titulu Leicesteru a vítěství Dánska, Řecka a dalších zemí na ME je možné vše...

Reagovat
smazaný uživatel

Hmm

Reagovat
Rakoid

Tak se Senegalem/Nigérií souhlasím, Sloni mívali i lepší tým. Na druhou stranu takový Maroko se víc podobá Evropským týmům než těm z Afriky.

Reagovat
BílíAndelDrcKo

Tak lenže takí Sloni mali v najlepších rokoch v skupine Holandsko s Argentínou respektíve Braziliu s Portugalskom. Ak ma teda pamäť neklame. To na Senegal a Egypt čakaju minimalne o triedu lahšie skupiny

Reagovat
Y.N.W.A

jj, sloni to chudáci dycky vyžrali... přitom taková milá zvířátka, lidi jsou svině

Reagovat
BílíAndelDrcKo

Reagovat
Neutron

slony, pandy a hrochy

Reagovat
fenixLFC

pandy

Reagovat
Y.N.W.A

jsem se na to teď mrkl a vedle těch dvou zabijáckých skupin smrti tebou zmíněnejch... měli mít posledně konečně vyhráno - vlastně stejně jako nyní Senegal - ve skupině měli Japonsko a Kolumbii (jako teď Senegal) a Řecko (Senegal má Polsko)... no a vypadli kvůli idiotský penaltě v nastavení s Řeckem... to už byl ale soumrak té hvězdné generace

Reagovat
BílíAndelDrcKo

Ved ano, 2014 som nespomínal, to už boli za zenitom čo sa prejavilo v tychto rokoch. No paradoxne vtedy im to skoro vyšlo. Teraz Senegalu verím, Poliaci budu pri nich pôsobiť staticky.

Reagovat
Y.N.W.A

Reagovat
Seydou Doumbia

V nejlepších ano, ale na posledním MS nedokázali projít do osmifinále ani na úkor Řecka...

Reagovat
deiw

Vůbec si tady netroufnu odhadnout 2 postupující. Za mě jednoznačně nejzajímavější skupina

Reagovat
Kucka

Reagovat
mayday

Asi jo. Akorát místo Japonců tam mohl být někdo jinej.

Reagovat
deiw

Japonci jsou sice opticky nejslabší, ale narozdil ld ostatnich pravidelným účastníkem, takže myslím že jsou sance fakt vyrovnané u všech 4.

Reagovat
mayday

Jasný, já jsem to myslel spíš z hlediska atraktivity, protože asijský týmy nemám rád. Kdyby tam bylo misto Japonců třeba Srbsko, tak by to byla parádní skupina. Jinak samozřejmě jak píšeš, šanci mají i Japonci v klidu.

Reagovat
Seydou Doumbia

taky bych tam jako čtvrtý tým uvítal někoho atraktivnějšího

Reagovat
Jordi Alba

1. Kolumbie, 2. Senegal by bylo moc pěkné.

Reagovat
mikelinos

Reagovat
Taiger

Proč, co ti vadí?

Reagovat
mikelinos

přeju Polákům nejvíc z celého MS

Reagovat
Taiger

1. Senegal 2. Japonsko

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
Liquid

Reagovat
SuperBanikovec

Trochu OT: Jak to bude s přenosy, vše má na starosti ČT? Bude se moct na stránkách ČT dívat zpětně na všechny zápasy, nebo jen na ty co poběží v televizi?

Reagovat
ZB 07

Pokud vím, tak (skoro) všechno poběží živě v TV a záznamy by měly bejt volně dostupný na stránkách ČT.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty pratelaky to je velka tragedie. Je vidim na posledni misto ve skupine.

Reagovat
Liquid

ale asi formu nabíraj, poslední 2 výsledky jsou dobré

Reagovat
smazaný uživatel

Africké teamy sú vždy veľkou neznámou. Nevyspytateľné,

Reagovat
Ligter

nejčernější kůň turnaje

Reagovat
Neutron

Reagovat
ZB 07

Reagovat
Tigerinho

Reagovat
icemike

Reagovat
Kokesh

Reagovat
Euphael

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Protiútok Sarr, Mane, Keita Balde….nechtěl bych za nima utíkat...

Reagovat
vedder

Reagovat
Liquid

právě, to si myslím, že pomalejší Polákům bude robit obrovský problémy a Mané i Sakho jsou střelci co umí zakončovat

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavne Pazdan bude komickej az je bude nahanet a bude se tam motat jak spina v kyblu

Reagovat
stas87

No, alebo poliaci budu vylozene branit, neotvori to vobec a nechaju Senegal busit na zatvorene vrata. A jebnu tam nieco z brejku...taky Grosicki toho dokaze vyuzit. Poliaci maju uz starsi tim, opory okolo 30 rokov s vynimkou Krycha ale tu kvalitu maju a dokazu zahrat tak, ako si to turnaj ziada. To skor Senegal bude mat problemy, ak bude musiet tvorit.

Reagovat
domingo

Ja trochu cekam, ze v prvnim zapase bude plichta a pak rozbijou Japonce. Po dvou zapasech to klidne muze byt COL 6, SEN 4, POL 1, JPN 0, ten los jim hraje do karet

Reagovat
stas87

Je to kludne mozne. Pre Polsko v tomto zlozeni by to ale mal byt vrchol, lepsie uz to s nimi v dohladnej dobe nebude. A Nawalka si to uvedomuje. Ja od nich teda cakam miestami az brutalny beton, nic pekne na pohlad. Ako by povedal klasik: Dulezity jsou body, na vsechno ostatni se vyser. Ak by dokazali klepnut senegalcov, tak daju aj Japonsko. Spolocne so skupinou Nemecka a Srbska je to pre mna najzaujimavejsia skupina.

Reagovat
smazaný uživatel

ja to myslel pri moznym brejku, sam asi vis jak kolikrat Pazdan vypada vtipne kdyz se treba ma otocit a sprintovat zpet k brane...urcite bych s tebou chtel ve zbytku souhlasit, ale ten jejich vzajemnej zapas je tak necitelnej, strasne se na nej tesim, protoze maji oba zajimavy sestavy. Nejlepsi by byla vzajemna prestrelkaa pak postup obou

Reagovat
smazaný uživatel

problem je proste ten Glik, s nim v sestave bych jim veril jeste vic..

Reagovat
smazaný uživatel

Vzhledem k tomu, že v generálce za zavřenými dveřmi chytal Ndiaye, nebyl bych si jistý tím brankářem..

Reagovat
domingo

Vsak presne tohle tam pisu, hned na zacatku

Reagovat
smazaný uživatel

Ok, takže to je vyloženě jako hodit si mincí v tomhle případě jo?

Reagovat
smazaný uživatel

Bylo někde zdůvodněno, proč nedostane šanci ten brankař SPALu? Nebo jsem si toho asi v článku nevšiml, jestli si to tam už psal, kromě toho, že je divné.

Reagovat
domingo

Ja nevim, je to trochu zahadny Vypada to fakt na 50/50 situaci mezi Diallem a Ndiayem. Ndiaye odchytal kvaldu, v priprave se stridali. Jasnou jednicku proste nemaj, Gomis nebyl v brane za posledni rok ani jednou (nevim proc)

Reagovat
smazaný uživatel

senegal papírově nejsilnější a nejvyváženější tým na postech ze všech africkejch tymu,ten tým má obrovskou kvalitu + ceůlej tým je fyzicky někde jinde než polsko, a to rozhodne,klidně mužou dat ctvrtfinale

Reagovat
Liquid

to by museli vyřadit Belgii, což nedaj, ale Anglii by dát mohli

Reagovat
Seydou Doumbia

i na Tunisko mají

Reagovat
smazaný uživatel

nigga nikdy nic nevyhraji, nakonec vzdycky doplati na lenost, neschopnost dodrzovat takticke pokyny a prehnanou agresivitu

Reagovat
Neutron

ty sa radsej venuj svojmu remeslu

Reagovat
FC Porto FC

nevypadají zle

Reagovat
smazaný uživatel

Upřímně, Polsko a Kolumbie mi pořád příjde lepší. Ale třeba překvapí..

Reagovat
smazaný uživatel

Fyzicky nabusenej mancaft se spoustou skvelejch individualit. Jestli vylezou ze skupiny, v coz doufam, tak muzou zas psat historii. Takovej Sarr bude jeden z "objevu" turnaje. Dosta zalezi i na tom, jak se bude darit Manemu, ale i tak tam maji neskutecny moznosti v tom jak to poskladat..

Reagovat
smazaný uživatel

*v tom utoku

Reagovat
smazaný uživatel

+ se můžou opřít i o skvělé stopery, nepamatuju si, kdy jindy měly africké týmy lepší CBs.

Reagovat
Liquid

jak již jsem psal, můj jediný africký postup na MS, z 1.místa půjde Kolumbie a z 2.Senegal, Polákům tradičně zbudou jen oči pro pláč a Japonsko beru jako takový jak to správně nazvat, prostě tým o kterým se vůbec nemluví a vůbec se s ním nepočítá, ale skupina může být zamotaná a je vlastně asi jediná, kde pořadí může být jakkýkoliv bez údivu všech, byť Kolumbie asi 4.nebude, co se týče jmen, tak je Senegal silnější než Polsko, Poláci na Afričany moc nenaráží, ale co pamatujem, tak nám Čechům Afričani vůbec neseděj, myslím, že Polákům by taky svědčit nemuseli

Reagovat
smazaný uživatel

To chcem vážne vidieť, ako Senegalci porazia toto Poľsko..

Reagovat
monty25

Pro mě nejsympatičtější tým z Afriky a černý kůň turnaje. Mají hráče z kvalitních soutěží a klidně můžou zopakovat úspěch z MS 2002. Ze skupiny H podle mě vzejde překvapení turnaje a může to být prakticky kdokoliv. Já věřím Senegalu a budu jim fandit jako druhému týmu hned po Islandu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
sk333

Poľa papiera nepatria afričania ku kandidátom na postup, ale vždy sa rozhoduje až na ihrisku. Prekvapenia na úkor tzv. favoritov sa nedajú vylúčiť.Maroko hrá z Afriky hádam najkrajší futbal, ale v skupine majú Španielsko, alebo Portugalsko a to sú favoriti na titul. Nigéria má na papieri rozhodne slabšie mužstvo ako Chorvátsko, ale čo keď budú mať svoj deň a balkáncov zaskočia.Senegal podobne. Poľsko a Kolumbiu by som radil vyššie, ale to neznamená, že by ich Mané a spol nemohli poraziť. Uvidíme. Každý nech si fandí komu chce a lepší nech na ihrisku zvíťazí.

Reagovat
smazaný uživatel

3. miesto v základnej skupine.

Reagovat
smazaný uživatel

Zaujímavý tím, Dom, diky.

Reagovat
Bayern +

Ale bez Kouyatého v základe to bude hriech...

Reagovat
smazaný uživatel

Kouyate mi príde splašený, ale ako žolík sa môže hodiť.

Reagovat
Seydou Doumbia

konečně někdo kdo to napsal taky jsem si říkal kde je

Reagovat
smazaný uživatel

Kolumbiu tiež môžem, ale postup prajem slovanskému Poľsku a borcom zo Senegalu.

Reagovat
Bayern +

Skupina, v ktorej sú tri sympatické tímy. Za mňa bohužiaľ Poliaci z kola von, Senegal a Kolumbia musia

Reagovat
smazaný uživatel

Nejak priveľmi by som sa nehneval

Reagovat
smazaný uživatel

Může to být černý kůň turnaje..

Reagovat
smazaný uživatel

100. Pre Dominika venujúceho sa futbalu .

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele