Představení účastníků MS 2018 - Korejská republika

11.06.2018, 10:27
Profily, historie
Jubilejní desátá účast na mistrovství světa v řadě, a přece doslova nikdo v zemi nemá chuť cokoliv oslavovat. Jižní Korea na dostavení světové smetánky vyloženě doklopýtala, nechala bývalého kouče Uliho Stielikeho dramaticky přesluhovat, a nyní na poslední chvíli vše lepí, aniž by měla ustálený plán A. Tohle může být pořádný výbuch, ještě horší než ten čtyři roky starý...

Celý úpadek jihokorejského národního týmu je o to pozoruhodnější, že se bavíme o úřadujícím vicemistrovi kontinentu. Také na Asijském poháru 2015 vedl Taegukovi válečníky bývalý zadák Realu Madrid, ovšem to je zároveň jediná světlá (a pořád ne ryze pozitivní) chvilka z celého jeho 33měsíčního angažmá, které se mimochodem stalo nejdelším v dějinách reprezentace.

Nikdo pořádně nechápe proč, a není opravdu nejmenšího sporu nad tím, že to Korejská fotbalová asociace celé nechala zajít až příliš daleko. Když Korejci padli v Íránu, aniž by si vypracovali jedinou střelu na bránu, pustil se Stielike do prapodivného vysvětlení, že holt Koreji schází hráči jako Sebastian Soria (legenda Kataru, která ale nikdy nevystrčila paty z adoptovaného domova), čímž definitivně ztratil i toho posledního diváka, který mu věřil.

Jakmile se Stielike začal vymlouvat na nefunkční mládežnické struktury ve východoasijské zemi, ničím si nepomohl. A nic už nezvládlo zachránit ani Cha Du-riho angažmá do role skauta/analytika. Ikonický bek se měl v první řadě coby veterán Asijského poháru 2015 pokusit propojit trenéra s kabinou; na to už ovšem bylo pozdě, všechny schůdné mosty byly spáleny.

Poznámka o Soriovi se veřejně nelíbila Son Heung-minovi ani Ki Sung-yuengovi, který připustil, že zahraniční koučové holt mají jinou mentalitu, nekompatibilní s Korejci. Aby dvě největší hvězdy do mikrofonu vyjádřili svůj nesouhlas s trenérem, na to nikdo nebyl zvyklý. A korejský fotbal jako by v tu ránu byl uvržen pár let zpátky, do neslavného incidentu s karamelkami, které byly vrhány na kouče Hong Myung-boa a jeho svěřence po příletu z minulého mundialu.

Když si k tomuhle všemu přičtete, kterak se z evropských kolbišť vytratili dříve velebení hráči jako Lee Chung-yong (čerstvě propuštěný Crystal Palace), Kim Bo-kyung (nyní v Japonsku), Hong Jeong-ho (Čína, nyní hostování v korejském Jeonbuku) Kim Jin-su či Park Joo-ho (oba restartující své kariéry zpátky doma), není divu, že se korejští fandové aktuálně topí v depresi.

Když si potom těsně před turnajem přetrhl achillovku Kwon Chang-hoon, jeden z mála světlých ostrůvků z Dijonu a teprve šestý Korejec s alespoň 10 góly v jedné sezoně evropské ligy, mnozí měli doslova na krajíčku. Vypadalo to, jako by si někdo z hrdé asijské krajiny vyloženě střílel.

Možná právě tento předem zkroušený přístup, pozice totálního outsidera, může Korejcům nějakou záhadou prospět, ačkoliv obdobná situace zpřed čtyř let nasvědčuje spíše přesnému opaku. Z brazilského kádru do Ruska cestuje osm borců, což na pohled není hodně ani málo, spíš teoreticky ta zlatá střední cesta, a čistě statisticky je tohle ten průměrně nejstarší korejský výběr putující na MS od pradávného roku 1954. Těžko říct co to znamená, ale třeba v sobě Korejci nakonec někde v hloubi najdou potřebnou vyspělost a kvalitu, která je posune dále...

Historie


Z historického hlediska je Korejská republika nejčastějším asijským účastníkem mistrovství světa. Loni si vybojovala už v pořadí jubilejní desátou letenku na závěrečný turnaj, přičemž na něj nepřetržitě postupuje už více než 30 let. To je ale pořád ještě veskrze nedávná minulost, o něco dřív to s Korejci tak slavné nebylo. Ačkoli si hned v 50. letech začali na asijském kontinentu získávat velké renomé a v letech 1956, respektive 1960 ovládli Asijský pohár, celý širý svět o jejich umění dlouho nic moc nevěděl.

Šíření asijské kopané do všech koutů světa příliš nenapomohlo ani korejské epizodní vystoupení na švýcarském šampionátu roku 1954. Tam se Taegukovi válečníci vypravili jako teprve druzí asijští zástupci v pořadí (a ruku na srdce, ve Francii roku 1938 za dnešní Indonésii promlouvali spíš nizozemští kolonizátoři), aby v obou duelech utržili ošklivé debakly — 0:9 s Puskásovým a Kocsisovým Maďarskem, 0:7 od Turků — a pak jim šlo hlavně o to, co nejrychleji z Evropy vypadnout. Faktory jako 48hodinový let se šesti zastávkami, nezkušenost a zanedbatelná kvalita asijské kopané tehdy stály za nevyhnutelným krachem.

A popravdě, pro Korejce bylo zdaleka nejdůležitější, že předtím v kvalifikaci zcela zostudili Japonsko, jen dekádu po jeho stažení ze země v roli kolonizátora. Barážový zápas z Tokia se stal dokonce historicky první událostí v korejských dějinách, která si vyžádala radiový přenos ze zahraničí. Korejci přitom uprostřed husté sněhové vánice řádili jako nikdy a zvítězili 5:1.

První korejská zkušenost s mistrovstvím světa doteď spolehlivě budí úsměv na tváři, speciálně když uvážíme, že se tehdejší reprezentanti rekrutovali převážně z celků jako "Kontrarozvědka FC" nebo "Ústředí armádního maršála probošta FC". Dnes už si ovšem podobné výsledky těžko dovedeme představit. Korejci během příštích 30 let jakž takž "uzráli" a po dvou stříbrech z Asijského poháru (1972, 1980) si už v Mexiku roku 1986 ostudu neudělali. Se ctí vyvázli z duelu s Argentinou, bod uhráli proti Bulharům a jen těsně podlehli Italům. Na chlup stejně si pak vedli i o 12 let později ve Francii, když ještě o něco lépe dopadli předtím ve Spojených státech.

Za opravdu nevyvedený šampionát z moderní éry mohou Korejci pokládat snad jen ten italský (1990), na němž ve skupině třikrát prohráli a vsítili jen jedinou branku, a potažmo pak i ten poslední (2014), kde s nezkušeným mančaftem uhráli akorát bod a nechali se vyučit Alžířany.

Svou první výhru na největším mezinárodním turnaji planety Jižní Korea oslavila doma, roku 2002, a hned z toho byl boom nevídaných rozměrů. Ještě dnes se sice evropským — zejména těm italským a španělským — fanouškům chce při vzpomínkách na asijské MS zvracet na tamější výkony rozhodčích, samotným Korejcům již ovšem zdánlivě neopakovatelnou účast v semifinále nikdo neodpáře. Navíc alespoň na vyhrané skupině a skalpování Portugalců neměli muži s píšťalkou žádný donebevolající podíl. Červené karty pro Joãa Pinta a Beta byly přeci zcela oprávněné.

Na německém mistrovství už Korejci de facto nemohli překvapit, přesto remíza s pozdějšími vicemistry z Francie leckoho zaskočila. Před osmi lety potom přišel historicky druhý postup do osmifinále a tam sympatický výkon proti Uruguayi (1:2).

Infograficky



autor: Jakub Tymčík

Cesta na šampionát


Jen málokdy v historii byl pozorovatel asijské kvalifikace nucen otevřeně pochybovat nad kapacitami jihokorejského národního týmu; teď už se ale bavíme rovnou o dvou po sobě jdoucích cyklech, kdy Taegukovi válečníci budili více pochyb než čehokoliv jiného. Roku 2013 jen o skóre finišovali před Uzbekistánem, divže nemuseli hrát baráž; loni zase uhráli jedinou výhru z posledních pěti kvalifikačních duelů, přičemž dojížděli vyloženě na autopilota, skrze dvě bezbrankové remízy s Íránem a Uzbekistánem. Za desáté MS tak Korejci vděčí v první řadě nevyrovnaným výkonům Sýrie a povadnuvším schopnostem Uzbeků, spíše než sami sobě.

Po stříbrném Asijském poháru, kde se Jihokorejci prezentovali solidní defenzívou, to přitom zkraje v kvalifikaci vypadalo obdobně — leč s pomocí závěrečné kontumace duelu s Kuvajtem, nejsilnějším soupeřem ve druhé fázi, nakonec Stielikeho družina přečkala celých osm zápasů bez inkasování jediné branky. Ihned začátek třetí fáze však korejským fandům ukázal vztyčený ukazovák — hovoříme konkrétně o divokých domácích výhrách 3:2 nad Čínou a Katarem. Nejprve Korejci polevili a málem nechali Číňany stáhnout tříbrankové manko; zatímco Katařany dokonce na svém hřišti nechali i potupně otočit na 1:2, dokud si vedení nevzali zpět.

Pomyslného dna Korejci dosáhli na půdě Kataru, kterému v červnu 2017 podlehli poprvé po dlouhých 32 letech. Právě tato porážka se konečně stala osudnou Ulimu Stielikemu, který už tou dobou dávno ztratil celou kabinu. Vůbec poprvé v historii takhle Jižní Korea ve finální fázi kvalifikace prohrála tři zápasy. Hned třikrát inkasovala více než dva góly, což rovněž nebývalo.

Trenér — Shin Tae-yong


Druhý Hong Myung-bo? Když se bývalý reprezentační kapitán uvolil převzít nepříliš zkonsolidovaný seniorský národní tým pro mundial v Brazílii, podepisoval si nad sebou ortel. Uspět bylo téměř nemožné, a uspět se také Jihokorejcům nepodařilo. Kdysi nesmírně populární Hong byl záhy vláčen bahnem, kudy šel, až sám rezignoval a k trenéřině se už dle svých slov nikdy nevrátí. Není mu ani 50 a přitom v několika rozhovorech vyjádřil celistvou únavu. Teď se snaží vyvést na světlo zdiskreditovaný korejský svaz coby jeho generální sekretář.

Shin Tae-yong je stejně starý jako Hong, platí za dalšího internacionála (byť ani zdaleka ne tak protřelého), a sám rovněž k seniorské reprezentaci přecházel po olympiádě (byť o poznání méně vydařené). Jižní Korea de facto riskuje kariéru dalšího nadějného kouče ročníku 1969.

Když v létě 2017 přišla jeho chvíle slávy, měl za sebou nanejvýš rozpačité výsledky. Kdysi ve své první sezoně dovedl Seongnam k triumfu v asijské Lize mistrů, od té doby ale stěží někoho přesvědčil. Vedení dospělé reprezentace si Shin vyzkoušel již krátce po Hongově rezignaci, a následně sloužil také jako asistent Stielikeho; post, který hned dvakrát opouštěl, rozčarován pro svůj nedostatečný vliv a Němcův autoritářský styl. S korejskou "20" a olympijskou eskadrou na turnajích vypadával hned po povinném postupu ze skupiny, přičemž se tak minimálně v Riu dít rozhodně neměla (Korejci přece jen krachli se slabým Hondurasem).

I pro tato selhání na velkých turnajích daných věkových kategorií chtěl Shina v této pozici jen málokdo, a snad nikdo od jeho nástupu do čela seniorského výběru změnil názor. Shin sice měl vzhledem ke své pověsti určitý potenciál transformovat impotentní Stielikeho Koreu v nebojácnou, primárně útočící Koreu, místo toho však zatím ukazuje hlavně obrácenou stranu mince: je příliš zahleděný do sebe a nepřeberného množství svých taktických variací, snaží se přechytračit snad i údržbáře na stadionu, a skrze neustále míchání se systémy akorát boří veškeré základy, jaké zrovna může jeho tým nabídnout (a že jich bylo minimum v první řadě).

Shin Tae-yong se už dříve nechal slyšet, že byl jako hráč přespříliš sebevědomý, arogantní. A že by v tomto směru po nástupu trenérské kariéry vyspěl, to se věru říct nedá. Vždyť nedávný trapas v přípravě, bezbrankovou remízu s Bolívií za užití primárního rozestavení i většiny tahounů, omlouval tím, že se jednalo o trik za účelem zmatení Švédska. Jistě, "korejský Jogi"...

Tahoun týmu — Lee Jae-sung (Jeonbuk)



zdroj: taegukwarriors.com

Jihokorejská nominace čítá rozeznatelnější tváře a bezesporu větší hvězdy v tom konvenčnějším slova smyslu. Ovšem zatímco Ki Sung-yueng od dominantního Asijského poháru fatálně povadl a nyní hrozí, že se bude zabíjet na stoperu; a zatímco Son Heung-min v reprezentačním dresu až příliš často podléhá enormnímu tlaku, pročež například v podstatě sám zatarasil celému olympijskému týmu cestu do semifinále,... Lee Jae-sung má zatím čistý štít. A poslední dobou skrz něho proudí veškeré smysluplné ataky celého národního týmu.

Vidno to bylo třeba nedávno proti Bosně a Hercegovině, kdy 25letý středopolař Jeonbuku tvořil i skóroval, zatímco Son se hroutil pod zvláštní psychologickou přítěží. A vidno to bylo už napříč kalendářním rokem 2015, kdy byl po Asijském poháru patrně nejlepším Korejcem. V onom roce se prosadil při svém soutěžním debutu s Myanmarem (kdy se Korea hrozivě trápila), jako hlavní kreativní síla se předvedl též na Východoasijském poháru a v K-League si vysloužil cenu pro mladého hráče roku, přičemž klidně mohl rovnou aspirovat na individuální ocenění bez věkového omezení. Právě jeho gól rozhodl o tom, že Jeonbuk historicky obhájil titul.

O dva a půl roku později je už Lee Jae-sung nezpochybnitelnou tváří nejlepšího korejského klubu. Roku 2016 se levonohý záložník zásadní měrou podílel na druhém triumfu Jeonbuku v asijské Lize mistrů i na vytvoření nového rekordu v délce neporazitelnosti v K-League. Za celý rok zaznamenal 17 gólových nahrávek, plus nespočet tzv. druhých asistencí, z nichž hned sedm si schoval pro kontinentální měření sil, která byla už po delší dobu v popředí zájmu bohatého celku.

V uplynulém roce Lee JS v žádném případě nepolevil; konečně si po zásluze došel pro cenu nejužitečnějšího hráče K-League a zkompletoval parádní hattrick nominací do ligového týmu roku. Po herní stránce potom dokonale vyspěl. Nadále dře celých 90 minut, občas efektivně presuje i na vlastní kůži, docela sám, a neštítí se skluzu (jako příjemce i distributor), především ale disponuje rozdílovým viděním, užívá si rychlých narážeček na jeden dotyk, a rýsuje kolmice, na něž se nikdo v národním týmu s takovou pravidelností zaboha nezmůže. Jeho ojedinělé fotbalové IQ se potom promítá také do jeho podpory útoku z druhé vlny, kdy dokonce i často skóruje hlavou, aniž by byl jakkoliv statný.

Pokud se Lee Jae-sung v Rusku předvede tak, jak se fanouškům asijské kopané už léta předvádí týden co týden, bude zřejmě leckomu připomínat mladého Tomáše Rosického, a zároveň motat hlavy kdejakému skautovi. O jeho odchodu do Evropy se hovoří už celé věky, Lee JS kvůli němu také doposud odmítal nabídky z bohaté čínské ligy, a právě tohle je jeho skvělá šance si velké angažmá konečně vysloužit. Lepší příležitost už zřejmě mít nebude.

Alumnus stejné korejské univerzity, na níž docházeli třeba Cha Bum-kun či Park Chu-young, přitom vypadá být připraven. K duhu mu jde zlato z Asijských her 2014, které ho (na rozdíl od Sona, jenž si stále výjimku nevybojoval) osvobozuje od povinné vojenské služby, ale i skromná, pracovitá povaha. "(Sedmnáctka) je symbolické číslo. Jsem poctěn, že ho můžu nosit. Na MS budu hrát právě za něho (Lee Chung-yonga). Dokud s námi byl v kempu, velmi mi pomohl. Vždy jsem k němu vzhlížel a být po jeho boku mi dodalo mnoho síly," vyjádřil se například nedávno.

A zatímco populární Chungy roku 2014 nezkušený korejský ansámbl nestrhl, Lee Jae-sung pro to má všechny předpoklady. Zkušeností už na mezinárodní scéně posbíral hromadu, a zrovna nedávno si vrchem vyzkoušel, jaké to je inspirovat zabržděný kolektiv (analogie k současné Jižní Koreji). Po prohře 2:3 na půdě thajského Buriramu čelil Jeonbuk senzačnímu vyřazení v osmifinále Ligy mistrů, dokud se nejužitečnější hráč loňského Východoasijského poháru nekousl a neoddirigoval povinné domácí vítězství 2:0. Sám přitom odmítl hrozbu zrádného prodloužení tímto parádním zásahem z přímého kopu. Nene, tenhle klučina se pod tlakem nevytrácí, naopak...

Na prahu slávy — Lee Seung-woo (Hellas Verona)



zdroj: ibtimes.co.in

Vzhledem k těžkým časům, jakými si průměrný korejský fanoušek aktuálně prochází, mělo začlenění Lee Seung-wooa byť jen do předběžné nominace obrovský symbolický význam. Vysílalo to signál, že někde na konci tunelu vězí alespoň nějaké to světélko. A pak, boom, bývalý člen barcelonské La Masie jede do Ruska. A vedle toho uchvacuje svými průběhy po levém křídle i středem pole již při svém seniorském debutu proti Hondurasu. A následně si o základ říká vlastně v každém dalším přáteláku. Je osvěžující přesně, jak si ho každý vysnil. Tak, jak si každý pamatujeme Caprisonne nebo Calippo z letních prázdnin uprostřed základkových let — při pečlivějším rozboru by možná neobstály, ale v dané chvíli prostě fungovaly, těšily...

Pakliže barcelonští fandové si v určité chvíli na Lee Seung-wooa nechali zajít chuť, když to po krátkém období lámání Messiho mládežnických rekordů (ve 13 letech vstřelil za barcelonské Infantil A 39 gólů) na žádný průlom v dospělé kopané nevypadalo, v Jižní Koreji se na vlajkovou loď ročníku 1998 nikdy dočista nezapomnělo. V první řadě ostatně Leeho zabrzdil přísný ban FIFA založený na skutečnosti, že ho do Barcelony zprvu nedoprovázeli oba rodičové.

Kvůli tomuto bizarnímu opatření Lee Seung-woo téměř dočista přišel o dva formativní roky, když mezi 16 a 18 lety nemohl vůbec nastupovat na klubové úrovni. Na té reprezentační to ovšem šlo, a rodák ze Suwonu tam nikterak nezahálel. Byť na podzim roku 2015 mezi sedmnáctiletými světovou scénu ještě nerozzářil (dokonce neproměnil klíčovou penaltu) a nenavázal tak na své zcela dominantní vystoupení na Asijském poháru do 16 let, loňské domácí MS "20", k němuž se dlouhá léta vše upínalo, už částečně patřilo jemu. Gólem pomáhal pokořit slabou Guineu a jeho senzační sólo potom přispělo k vrcholnému triumfu nad Argentinou.

Jak se dá očekávat pouhé dva roky po vypršení banu, Lee Seung-woo nyní stále působí velmi nedovařeně a pyšní se v podstatě týmž arzelánem atributů, jakým se pyšnil v 16. Na výšce ani váze nepřibral, ba nyní platí za historicky druhého nejlehčího Korejce v dějinách MS, což mu může na této scéně dělat řádné problémy. Přesto od Leeho očekávejte pohotové otočky, drzá sóla a poměrně solidní rovnováhu, která vše tohle umožňuje. Dvacetileté levé křídlo dovede i tvořit hru z relativní hloubi pole (speciálně diagonální průnikové pasy jsou jeho oblíbenými), ale v tomto ohledu se do budoucna spoléhá spíše na druhé dítko z La Masie, Paik Seung-hoa.

Lee Seung-woo má v Rusku hlavně větrat a říkat si o další salvy "ooohhh" či "aaahhh", jaké vzbuzoval při svém debutu v Daegu. Tehdy se z něho těšili jenom jeho krajané, nyní ho má vidět celý širý svět, který si na něho nakrátko opět vzpomněl teprve letos 5. května, když se Lee stal skrze parádní volej do sítě AC Milán prvním Korejcem s gólem v Serii A od Ahn Jung-hwana, jenž se naposledy prosadil v lednu 2002 kuriózně zrovna proti Leeho Veroně. Frustrovaný Korejec se do Hellasu uchýlil loni v srpnu za 1,5 milionu eur a po sestupu z nejvyšší soutěže by si měl po světovém šampionátu hledat nové angažmá. Barcelona asi zatím své klauzule na zpětný odkup nevyužije, ale kdo ví, co se může v případě povedeného MS stát...

Pravděpodobná sestava a taktický profil týmu




Předpovídat zahajovací jedenáctku, ba rozestavení, korejského národního týmu je vyloženě za trest. Shinův mančaft je (snad vedle Mexika) suverénně nejhůře čitelným mančaftem na turnaji, což může být jeho silnou i slabou stránkou (a spíše tou slabou). Korejský kouč už dopředu avizoval, že bude mít pro každého soupeře připraveno něco speciálního, něco odlišného, a ačkoliv by se takový výrok dal v jiném kontextu považovat za chvályhodný projev flexibility, u Shina to takhle zpravidla nefunguje. Každý má stále v živé paměti, kterak jeho zvláštní, statické 5-3-2 vedlo na MS "20" ke ztrátě první příčky ve skupině, aby následně hráčům zcela cizí systém 4-4-2 shořel ihned v osmifinále proti o třídu, dvě lepší Anglii. Shin je ekvivalentem kličkujícího útočníka, jemuž se ze samé domýšlivosti zamotá míč mezi nohama.

Doposud největší Shinovo taktické vítězství lze datovat do roku 2011, kdy jako dočasný lodivod seniorského nároďáku málem vyzrál na Uruguay se svým 3-4-3. A s obdobným rozestavením potom téměř určitě bude flirtovat i v Rusku, neboť konkrétně formaci 3-5-2 ve velkém zkoušel v přípravných duelech. Nefungovalo to, dokonce ani zdaleka, ale to Shinovi nejspíš vadit nebude. A faktem je, že na švédské 4-4-2 by takové schéma dost dobře platit mohlo; jen kdyby Korejci měli hráče pro jeho adekvátní exekuci. Ale o tom níže, teď k jednotlivým postům...

Lee Woon-jae dělal na domácím šampionátu velkou čest suwonské brankářské škole, Jung Sung-ryong potom před čtyřmi lety té samé škole udělal spíše ostudu, a nyní se Jižní Korea na mistrovství světa pro začátek vydá jinačí cestou; cestou Kim Seung-gyua, který si po trapných výkonech zkušeného kolegy odbyl na velké scéně svůj debut už v Brazílii a proti Belgii (0:1) rozhodně nezklamal. O pár měsíců později poté Kim SG pomáhal Jihokorejcům ke zlatu na Asijských hrách a od svého přestupu do Japonska dva roky zpátky je takřka nepřetržitě jedničkou tohoto týmu. Jeho reflexy jsou nejlepšími v týmu, stejně jako poziční hra, avšak jeho ruce dovedou být při výbězích z čáry nehezky roztřesené. Vyloučit tedy nelze ani šanci pro Kim Jin-hyeona, veterána Cereza Osaka a hvězdu stříbrného Asijského poháru 2015 (kde udržel čtyři nuly v řadě), který se někdy v roce 2016 z brány v mžiku a doposud napořád vytratil.

Na stoperu má Jižní Korea velký problém. Nečekaný hrdina Asijského poháru Kwak Tae-hwi je už moc starý, pozdější stálice sestavy Kim Kee-hee šel v MLS rapidně dolů, ex-augsburgský Hong Jeong-ho se v Asii ze zdravotních patálií vzpamatovává příliš pomalu, pročež byl useknut z předběžné nominace, a potenciálně ideální parťák ke Kim Young-gwonovi v teprve 21leté kometě loňské sezony K-League Kim Min-jaem se před šampionátem vážně zranil. Kim Young-gwona si můžete vybavit už z Brazílie, kde ještě operoval jako zmatkující proaktivní stoper; teď je o něco vyspělejší, umírněnější, ačkoliv za Guangzhou v posledních dvou letech kvůli zraněním a cizinecké kvótě stěží něco nahrál, a pro současnou Koreu se (bohužel) jeví naprosto nepostradatelný.

Vedle něho nejspíš nastoupí Shinův velký oblíbenec Jang Hyun-soo, jenž nemá žádnou zjevnou silnou stránku a na olympiádě v Riu vyhořel coby jakési libero. Zde by měl rozehrávku přenechat Kimovi, protože na to technicky zkrátka nemá. Jakmile potom Shin přejde na hru se třemi stopery, buď se dolů zatáhne Ki, což představuje beze zbytku strašidelnou variantu (hrál tam proti Bosně a byl tak dočista odstaven; 89 % svých přihrávek rýsoval na vlastní půli), anebo dostane šanci japonský legionář Jung Seung-hyun, který svou dominantní hrou ve vzduchu zaujal už na olympiádě. Jeho poziční hra se též v tomto týmu zdá na té vůbec nejlepší úrovni.

Na levém beku nebude figurovat jedna z hvězd Asijského poháru Kim Jin-su, který se nestihl včas zotavit, a tak Ki Sung-yueng ztratí svého ideálního partnera ve středu pole v Park Joo-hoovi. Jednatřicetiletý veterán, který kvůli přespříliš ambicióznímu přesunu do Dortmundu od 1. července 2017 ze všech nominovaných spolykal druhý nejmenší počet minut, zvládá útočit i bránit a je přeci jen vyváženější variantou než občasný záložník Kim Min-woo. V Shinově výběru se pak ocitá ještě jeden levák, Hong Chul. Jeho devízou je akorát centr.

Napravo je soutěž též otevřená, což ale v tomto případě znamená spíš dobrou zprávu. Jak Go Yo-han, zdatný Cha Du-riho nástupce s velkým apetitem pro narážečky a podporu útoku, jenž svou houževnatostí zdatně kompenzuje svůj malý vzrůst, tak Lee Yong, jehož ploché centry v Jeonbuku činí kanonýra i z nemotorného Kim Shin-wooka, by neměli zklamat.

Kdo naopak úplně klidně zklamat může, to je Ki Sung-yueng. Nerozehraný z klubu a poslední dobou jaksi permanentně znechucený v národním týmu, Ki stále dovede být tím kýženým metronomem a dominantní presencí uprostřed pole, ovšem jak Stielike (post-2015), tak Shin z něho takovou tvář v poslední době vytlouci nedokázali. Identita jeho partnera ničemu nepomáhá; Jung Woo-young hraje v Japonsku stopera, je nanejvýš nezajímavý (krom sporadické vyvedené standardky) a v reprezentaci se doposud jevil užitečný maximálně ve středové trojici, ještě s výbušným Kwon Chang-hoonem, který zde schází.

Preferovanými volbami ke kapitánovi a čerstvému stovkaři korejského národního týmu by tak nejspíš byli ať už Koo Ja-cheol — bundesligová stálice, která v sobě má bojovnost i nějaký ten důležitý gól — nebo Ju Se-jong, černý kůň nominace z druhé korejské ligy, který nabízí pro změnu sebevědomí na přihrávce a dovede záloze dodávat na vertikalitě v rozehrávce. Oba tito borci by pro Ki Sung-yuenga dozajista znamenali nutnost více vypomáhat defenzívě, ale to při jeho současném (nedobrém) rozpoložení stejně vypadá jako ta šťastnější úloha na hřišti.

Na pravém křídle bude podle všeho začínat Lee Jae-sung, který ale pod Shinem nejlépe zahrál ze středu proti Bosně, kde rovněž výhradně operuje v Jeonbuku. Levá strana má patřit mladíkovi Lee Seung-woovi, ačkoliv historicky právě odtamtud zpravidla vyrážel na své útočné výpady Son Heung-min. Vzhledem k tomu, nakolik si je Son typologicky podobný s Hwang Hee-chanem (oba hodně běhají, hodně akcí rozjíždějí, a u obou také hodně akcí frustrujícím způsobem končí), je do budoucna dosti pravděpodobné, že je Shin "rozdělí". To bude automaticky znamenat eventuální přechod na 3-4-1-2 se Sonem jakožto podhrotovým činitelem (tuhle variantu nedávno zmínil sám Shin s ohledem na Švédsko).

Případy Sona s Hwangem jsou pozoruhodné. O útočníkovi Tottenhamu už byla řeč výše; stále je samo sebou schopen rozdílových výkonů a celý tým kupříkladu v kvalifikaci schopně strhával doma proti Kataru (1+1), ovšem od té doby v následujících šesti kvalifikačních startech ani jednou neudeřil, přičemž to v první řadě tuze tahal, bral přepříliš akcí na sebe a soustavně ignoroval spoluhráče v lepším postavení. Son dává góly, když má prostor, pročež mu svědčí kolektiv Tottenhamu s většími hvězdami; v nároďáku se ale stále hledá, a to mu je už skoro 26.

Hwang je naproti tomu lepším týmovým hráčem, avšak ve finální třetině se zdá častěji, než by bylo zdrávo, neschopný přicházet s dobrými řešeními a citlivými prvními dotyky s míčem. Nezdravé množství balonů navíc přebírá hlouběji v poli, zatímco Korea ho potřebuje hlavně ve vápně. Pokud mu tohle Shin zvládne vštípit do hlavy, může 22letý talent Salzburgu táhnout třeba i jen svým pohybem bez balonu, který typicky neustále zneklidňuje protivníkovu obranu.

Co se alternativ na hrot týče, Shin plno fanoušků zklamal. Opomenut byl Suk Hyun-jun, který svou fyzičností i rychlostí dovede soupeřovy obrany jaksepatří šikanovat (o čemž se před časem přesvědčila i česká reprezentace); potažmo Ji Dong-won, zataženější a kreativnější útočník, který by mohl fungovat v tandemu se Sonem, a už v kvalifikaci stál za řadou důležitých gólů. Místo toho na další MS zajíždí vytáhlý, a přece ve vzduchu stěží dominantní Kim Shin-wook.

Tip redakce na umístění: konec ve skupině


Program zápasů - skupina F

18.06.2018
14:00
Švédsko
1:0
Korejská republika
Nižnij Novgorod
23.06.2018
17:00
Korejská republika
1:2
Mexiko
Rostov
27.06.2018
16:00
Korejská republika
2:0
Německo
Kazaň

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Hyeon-woo Jo
25.09.1991
Daegu FC
Jin-hyeon Kim
06.07.1987
Cerezo Osaka
Seung-gyu Kim
30.09.1990
Vissel Kobe
Obránci
Datum nar.
Klub
Yo-han Go
10.03.1988
FC Soul
Chul Hong
17.09.1990
Sangju Sangmu
Hyun-soo Jang
28.09.1991
FC Tokio
Seunghyun Jung
03.04.1994
Sagan Tosu
Min-woo Kim
25.02.1990
Sangju Sangmu
Young-gwon Kim
27.02.1990
Guangzhou FC
Yong Lee
24.12.1986
Jeonbuk Hyundai Motors
Ban-suk Oh
20.05.1988
Jeju United
Joo-ho Park
16.01.1987
Ulsan Hyundai
Young-sun Yun
04.10.1988
Seongnam FC
Záložníci
Datum nar.
Klub
Se-jong Ju
30.10.1990
Asan Mugunghwa
Woo-young Jung
14.12.1989
Vissel Kobe
Sung-yueng Ki
24.01.1989
Swansea City
Ja-cheol Koo
27.02.1989
FC Augsburg
Jae-sung Lee
10.08.1992
Jeonbuk Hyundai Motors
Seon-min Moon
09.06.1992
Incheon United
Útočníci
Datum nar.
Klub
Hee-chan Hwang
26.01.1996
Red Bull Salzburg
Shin-wook Kim
14.04.1988
Jeonbuk Hyundai Motors
Seung-woo Lee
06.01.1998
Hellas Verona
Heung-min Son
08.07.1992
Tottenham Hotspur

Autor: Tomáš Daníček

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků MS 2018 - Japonsko
13.06.2018, 17:55
Představení účastníků MS 2018 - Senegal
13.06.2018, 14:04
Představení účastníků MS 2018 - Kolumbie
13.06.2018, 09:15
Představení účastníků MS 2018 - Polsko
12.06.2018, 19:00
Představení účastníků MS 2018 - Anglie
12.06.2018, 15:54
Představení účastníků MS 2018 - Tunisko
12.06.2018, 10:28
Představení účastníků MS 2018 - Panama
11.06.2018, 22:46
Představení účastníků MS 2018 - Belgie
11.06.2018, 16:00
Představení účastníků MS 2018 - Švédsko
10.06.2018, 21:00
Představení účastníků MS 2018 - Mexiko
10.06.2018, 12:28
Představení účastníků MS 2018 - Německo
10.06.2018, 09:00
Představení účastníků MS 2018 - Srbsko
09.06.2018, 21:30
Představení účastníků MS 2018 - Švýcarsko
09.06.2018, 14:40
Představení účastníků MS 2018 - Kostarika
09.06.2018, 11:04
Představení účastníků MS 2018 - Brazílie
08.06.2018, 18:20
Představení účastníků MS 2018 - Nigérie
08.06.2018, 12:42
Představení účastníků MS 2018 - Island
08.06.2018, 09:21
Představení účastníků MS 2018 - Argentina
07.06.2018, 17:37
Představení účastníků MS 2018 - Chorvatsko
07.06.2018, 13:58
Představení účastníků MS 2018 - Dánsko
06.06.2018, 20:00
Představení účastníků MS 2018 - Peru
06.06.2018, 16:00
Představení účastníků MS 2018 - Austrálie
06.06.2018, 12:11
Představení účastníků MS 2018 - Francie
06.06.2018, 07:52
Představení účastníků MS 2018 - Maroko
05.06.2018, 16:28
Představení účastníků MS 2018 - Írán
05.06.2018, 12:00
Představení účastníků MS 2018 - Španělsko
04.06.2018, 22:32
Představení účastníků MS 2018 - Portugalsko
04.06.2018, 16:00
Představení účastníků MS 2018 - Uruguay
04.06.2018, 12:34
Představení účastníků MS 2018 - Egypt
03.06.2018, 23:52
Představení účastníků MS 2018 - Saúdská Arábie
03.06.2018, 16:00
Představení účastníků MS 2018 - Rusko
03.06.2018, 12:00

Komentáře (93)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tak tohle dílo by autor objájil i jako diplomovou práci Tady se autor vyřádil ....

Reagovat
fantomas

Omlouvám se.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale naopak, hezké dílo

Reagovat
meno

Proč zrovna Korea?

Reagovat
fantomas

Protože ji mám v malíku ze všech týmů nejvíc.

Reagovat
meno

Myšleno - Proč tě tak uchvátila Korea, že ses na ní takhle detailně zaměřil?

Reagovat
fantomas

Jooo, to uz je davno, castecne 2002, pak Asijskej pohar 2011, od ty doby naplno... kombinacni fotbal, zajimavy osobnosti, mimo mainstream.

Reagovat
Robochelsea

Oslovilo ťa, ako krásne v 2002 kombinovali s rozhodcami?

Reagovat
fantomas

Muhahaha, vtip

Reagovat
wishmaster

miestami som sa v tých menách začal strácať , ale ináč

Reagovat
smazaný uživatel

Vsichni vypadaj naprosto stejne.

Reagovat
smazaný uživatel

Nj, škoda že pro laika je jeden jako druhý

Reagovat
smazaný uživatel

Narozeni asijci v CR take maji problem rozeznat asijce mezi sebou, pac jsou zvykly na cesky obliceje. Maji sice mensi problem nez evropane/cesi, ale maji...

Je to jenom o zvyku a jak casto prichazis do kontaktu s nimi.

Reagovat
Pablos

asi bych i rozeznal kdo mi dělal Kung pao a kdo nudle

Reagovat
smazaný uživatel

Ver mi, ze to maji opacne s Evropani. Take si rikaji, ze evropane vypadaji stejne.

Samozrejme kvuli svetlost vlasy se to rozezna o trochu snadneji

Reagovat
smazaný uživatel

zkus se někdy podívat na nějaký korejský film a uvidíš, že je to hovadina....jinak by ty filmy nemohly fungovat, kdyby každý vypadal stejně, jak říkáš ty stejně tak se dá říct, že každý v v ČR vypadá jako vepřová hlava, je to jenom trapné ignorantství

Reagovat
smazaný uživatel

Vždyť nedávný trapas v přípravě, bezbrankovou remízu s Bolívií za užití primárního rozestavení i většiny tahounů, omlouval tím, že se jednalo o trik za účelem zmatení Švédska. Jistě, "korejský Jogi"...

Reagovat
smazaný uživatel

Pred kliknutím na odkaz som najskôr myslel, že to bude medvedík Yogi.

Reagovat
smazaný uživatel

Ono asijci nemaji radi jihoamericky styl fotbalu.

To dlouhe drzeni mice je pro ne frustrace a ponizeni. A ve fotbal psychiku hraje hodne velkou roli. Proto ten Barcelonsky fanouskovsky BOOM v Asie je hodne velky, dalo by se to srovnat s MU z dob 99/2000-2002 ala Beckham manie...

Reagovat
Nikikrew

Tak toto predstavenie sa muselo pisat velmi tazko

Reagovat
ratusek

MS 2002

Reagovat
fantomas

Haha, řikal sem si, jak dlouho to zabere

Reagovat
ratusek

Jo divím se, že jsem byl první

Reagovat
adalbertus

Reagovat
smazaný uživatel

Na menší obranu Korejců, tam ti rozhodčí byli fakt příšerní celé MS. Regulérní góly se tam neuznávaly i v jiných zápasech (viz zápas Belgie Brazílie a neuznaný gól Wilmotse)

Reagovat
Fairplay

Reagovat
Nikikrew

kurvy. Vtedy som mal docela slusne nervy, najma proti Spanielsku to bol hnus co sa dialo

Reagovat
Reggie

Tam taky, ale oproti Italii to nebylo "nic"

Reagovat
vacin

Podle mě asi víc zařízli Španěli, ale to je jako se dohadovat jestli je větší zločin vykradení banky nebo pošty

Reagovat
Reggie

Jo, to mas recht . Kazdopadne to udelalo obrovskou kanku na vystoupeni JK. Treba to fandeni jejich fanousku bylo pro me prekvapive docela super

Reagovat
Tommy the Gunner

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Switchback

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Y.N.W.A

...fakt nerozumím tomu, že to představení mohlo někoho oslovit... ale ok, když z toho pak vznikne takovejhle pěknej článek a láska na celý život, proč ne...

Reagovat
smazaný uživatel

Oni mají opravdu jen 5 hráčů v Evropě? Tak to jsou slabší než jsem myslel.

Reagovat
Shevchenko

Ty krávo to je Jackie Chan!

Reagovat
ratusek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
maxton

ten neuznany gol Spanielska kvôli udajnej lopte za ciarou mam v hlave dodnes , karma si Koreu este nedobehla....

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vole, fantíku, já tě obdivuju.

Já tomuhle nerozumím ani trošku.

Reagovat
LFC & STEVEN 8

Caprisonne

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem zvědavý na Sona, jak zvládne pozici tahouna na MS..přeci jenom to bude on, na kterém bude hra Koreji stát, přičemž na hráče z asijských lig nelze v zápasech takového kalibru moc spoléhat..kvalifikaci měl slušnou (7 gólů), tak snad se předvede i na MS..

Reagovat
fantomas

Neměl ji slušnou, však víc než polovinu gólů dal Laosu.

Reagovat
fantomas

Přesně pět

Reagovat
Pablos

což je velice slušnej počin přece ...dát 5 gólů v zápase a je jedno proti jakému týmu

Reagovat
fantomas

Um, ve dvou zápasech.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak snad se polepší na MS..

Reagovat
johnik

Ten Lee Jae-sung fakt připomíná levonohého Rosu

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Tak se sestavou souhlasim. Skoda ten 2lety ban od FIFU pro Seung-woo, ikdyz ten skok bez tech 2 let na velky fotbal je znat.(nenabral dostatek sval.hmotu a teziste ma strasne slabe a odpada od obrance ...) Seung-woo by mohl podle me zarit v teto sestave a vcelku se mu dari v repre ve vsech urovnich.

Souhlas se Sonem, ze nezvlada ten tlak a to i na te anglicke "slepici" urovne. Snad s podprou Seung-woo na levem strane by to mohlo konecne vyjit. Velky zapasy se mi Son proste nelibi a to jak v repre, tak i v klubu.

Bude to velmi tezke postoupit, zvlast asijci neumi zrovna proti jihoamericke stylu(do ktere patri i Mexiko podle me.)

Pral bych jim postup, ale GER a MEX je realny tip...

Reagovat
Cobra

Nezvládá tlak a proto je v tabulce střelců před Hazardem, Moratou, Maném.... tento rok byl famózní a jediné jeho mínus je jeho sobčení v gólových šancích.

Reagovat
smazaný uživatel

Rok ma famozni, ale proti velky soupere se mi proste nelibi. A o to na MS jde prece.

Nahnat goly na slabsi muzstvech za stavu 2:0 to neni pripad pro MS. On je ten kdo musi dat ten rozdil a ja to tam letos nevidim v klubu, takze ocekavam podobne prubeh i na MS, ale rad se zmylim.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Spalovač šancí

Budou jim v rámci kvót do nominace přiděleni i nějací Severokorejci?

Reagovat
smazaný uživatel

Severokorejci maji vlastni svaz/repre tym a to tezko FIFA bude povolovat kvoty, kdyz i ti severokorejci hrali kvaldu na MS. Byli 2. za Uzbekistan mam dojem. A politika se do fotbalu nema tahat, od toho mame prece O.H.

Reagovat
Spalovač šancí

Naopak ve fotbale je politika nejúčinnější ...

Reagovat
Kang & Kodos

Krista boha, to se nedá

Reagovat
fenixLFC

okej, taky hate ako pri tej zostave na EF hadam este nebol

Reagovat
juveforever

fuu už sa mi to nechce čítať

Reagovat
Whitemedia

Bude dnes Belgie?

Reagovat
fantomas

Ano

Reagovat
Whitemedia

D

Reagovat
GabrielBatistuta

V kolik? Jinak teda fakt super práce

Reagovat
fantomas

To si netroufám odhadovat

Reagovat
Hokaido

Určitě jedno z nejlepších představení účastníků.

Reagovat
smazaný uživatel

Budu aj popularne podcasty pred MS a pocas MS ?

Reagovat
fantomas

Bude jeden před a jeden po.

Reagovat
smazaný uživatel

neee a pocas nebudu? vzdy ste robili podcasty po kadom odohratom dni.

Reagovat
smazaný uživatel

to my nerobte! To bola sucast "mojich" MS alebo ME vždy

Reagovat
smazaný uživatel

Nebreč, třeba dá vrabejka nějaký podcasty

Reagovat
fantomas

Jo, ale taky sme byli studenti s hordou volnýho času je to extrémně časově náročný.

Reagovat
blade115

Čas ani Kantého nezastavíš.

Reagovat
Cobra

Reagovat
Zark

Vyserte se na práci !

Reagovat
Pasha

Predpokladám, že písanie tohto preview trvalo najdlhšie zo všetkých

Reagovat
fantomas

Zas tak ne, o Koreji si udržuju přehled celej rok, pár pasáží se psalo samo, speciálně Lee JS

Reagovat
Pasha

V tom prípade klobúčik

Reagovat
Liquid

tragická příprava, 3-4 zajímavý hráči - to nemůže na postup stačit, byť ten z Tottenhamu předváděl dobrý výkony v PL, Švédům nebo Mexičanům by ale mohli sebrat 2 body, ale oběma naráz sotva

Reagovat
Liquid

nějak jsem nepochopil tu převahu Ruska, přitom ty dresy mi nepřijdou nijak extra pěkný, naopak hlas jsem dal Tunisku a to má paradoxně nejnižší podporu tu https://www.sport.cz/fotbal/ms2018/clanek/996875-podle-magazinu-gq-maji-nejhezci-dresy-fotbaliste-nigerie.html#hp-sez // http://www.gq-magazine.co.uk/gallery/world-cup-kits-ranked-2018 a celkem se mí líbí i návrat Španělů a to taky dopadlo jak sedláci u Chlumce...

Reagovat
smazaný uživatel

Protože novinkáři jsou kreténi a nedokážou ke hlasování přidat galerii, ve které by byly dresy, o kterých se hlasuje. Tak jsem kliknul na první položku na seznamu, jestli se náhodou nezobrazí fotka nebo něco - a nevratně jsem odhlasoval pro Rusko.

Reagovat
LFC & STEVEN 8

Musí se kliknout na slovo magazín v textu

Reagovat
mul

u mna Polsko a Saudska

Reagovat
mikelinos

Protože jsi na novinkách

Reagovat
meno

Vyloženě se mi líbí jenom Kolumbie, která dostává hroznou rychtu

Reagovat
Stannis Baratheon

Chorvatsko, Austrálie, Uruguay, Japonsko a bílá varianta Mexika

Reagovat
smazaný uživatel

Chorvatsko, Belgie, Austrálie

Puma

Reagovat
ratusek

Austrálie

Nechápu, že je Irán v tom magazínu 20, dt je to obyčejný triko

Reagovat
smazaný uživatel

spolocne s Japonskom najmenej sympaticke tímy. psožrúti.

Reagovat
Realita

Chybí mi tam hráči Kim a Lee...

Reagovat
DrQQ

Ja verím Min-woo Kimovi. :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Tri zápasy a let domov.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele