Představení účastníků MS 2018 - Maroko

05.06.2018, 16:28
Profily, historie
O Maroku se vlastně v žádném bodě historie nehovořilo jako o nejlepším africkém týmu, v těchto dnech by se to nicméně mělo přinejmenším zvažovat. Lvi z Atlasu se na velkou scénu vrací po dlouhých 20 letech, a přitom mají na pohled téměř vše, co úspěšný tým potřebuje...

Kvalitní, sehraná stoperská dvojice; ještě sehranější dvojice středopolařů, schopná rozrážet i kontrolovat hru; jeden z nejlepších tvůrců hry napříč elitními šesti evropskými ligami; a konečně dvěma zlaty ověnčený trenér, který snad na mezinárodním turnaji ani neumí selhat — ať už zrovna trénuje favorita, nebo medailového outsidera.

Právě Renardova osobnost byla zjevně to poslední, co zvedající se Maroko začátkem roku 2016 potřebovalo. Severoafrická země už delší dobu disponuje patrně nejlepší infrastrukturou na kontinentě (pročež teď s nadějí kandiduje na pořadatelství Afrického poháru 2019 i MS 2026, přičemž v nedávné době hostilo např. francouzský superpohár či MS klubů), z níž poslední dobou těží i Wydad Casablanca; předloni semifinalista Ligy mistrů, nyní úřadující šampion.

Hervé Renard se zároveň ukazuje být tím potřebným jazýčkem na vahách také v otázce lanaření evropských talentů. Zatímco v minulosti se Maroku zvláště nadané evropské rodáky zrovna přetahovat nedařilo (např. Zakaria Bakkali, Ibrahim Afellay), od svého nástupu Renard přesvědčil Sofianeho Boufala, Youssefa Aït Bennassera, Sofyana Amrabata, a nakonec i vítěze Eura do 19 let s Francií, Amineho Harita. Všichni až na Boufala cestují do Ruska; a celkem Renard bere až sedm borců do 23 let, což vedle světlých dnešků nasvědčuje i krásným zítřkům.

Tenhle hladový, leč vyvážený mančaft skutečně neradno podceňovat. Hladový nejen kvůli ramadánu. A vůbec, pro poslední porážku Renardova výběru bychom se museli vydat právě až do minulého měsíce půstu. Delší sérii neporazitelnosti (17 utkání) ze všech účastníků MS živí akorát Španělé (19), kuriózně zrovna poslední soupeři Maročanů v nabušené skupině B...

Historie


V afrických fotbalových dějinách máme řadu úspěšnějších nebo významnějších reprezentací. Od arabského Egypta, přes prvního pořadatele mistrovství světa Jihoafrickou republiku, až po velké hráče z té patrně nejfotbalovější, západní části kontinentu — Pobřeží slonoviny, Kamerun, Senegal nebo Nigérii. Přesto je teď Maroko z mnoha důvodů možná nejžhavějším africkým želízkem v ohni.

Začněme úplně na začátku. Když se v roce 1956 Maročané dočkali nezávislosti vůči tehdejšímu francouzskému protektorátu, jednou z důležitých politických akcí bylo samozřejmě vytvoření svazu nejoblíbenějšího sportu v zemi. A tak se o rok později fotbalový národní tým postavil k prvnímu reprezentačnímu utkání proti Iráku a zahájil honbu za lepšími zítřky.

Mezi světovou elitou se do roku 1970 africké týmy prakticky neobjevovaly. Výjimkou byla ojedinělá účast Egypta v roce 1934. Pak ale FIFA upravila své zkostnatělé stanovy, a i CAF se od té doby dočkával minimálně jednoho garantovaného místa na celosvětové scéně. Tu první vybojovalo právě Maroko, které o šest let později oslavilo také svůj jediný triumf na Africkém poháru národů.

Největšího úspěchu na MS se Lvi z Atlasu dočkali v roce 1986, který patřil Maradonovi a jeho božské ruce. Maroko tehdy postoupilo do osmifinále šampionátu (jako vůbec první africký tým) z prvního místa, přestože tehdy v základní skupině stanulo proti ohromně silné konkurenci. Polsko mělo ve svém kádru legendárního Zbigniewa Bonieka, Angličani přijeli s Peterem Shiltonem, Garym Linekerem nebo Bryanem Robsonem. Snad jen Portugalci zažívali trochu sušší období. To však nic nemění na mimořádném počinu marockého týmu, jehož zastavili až pozdější finalisté ze Západního Německa.

Jedním ze strůjců úspěchu byl i nepřehlédnutelný záložník Abdelmajid Dolmy, dost možná největší osobnost historie marocké kopané. Dolmy odehrál během 19 let v reprezentačním dresu 140 zápasů a zprostředka pole táhl svoji zemi za úspěchem i ve zmíněném roce 1986. Dlužno dodat, že sváteční střelec nebyl veleben jen pro své kvality, ale i smysl pro fair-play. Během své kariéry třeba nikdy nedostal červenou kartu.

Dnes se v Maroku pokouší něco vytěžit z další velmi silné generace, která navazuje pro změnu na slavný copánek Mustaphy Hadjiho, poměrně významné to tváře posledního marockého mundialu (1998), a ta k tomu zároveň dostává asi poslední příležitost. Benatia, Amrabat, El Ahmadi, Boussoufa — těm všem už je přes třicet a další šampionát se jich nemusí týkat. Na MS ostatně dotáhli svůj nároďák po dlouhých 20 letech, a kdo ví, kdy se na něj dostanou příště.

Infograficky



autor: Jakub Tymčík

Cesta na šampionát


Způsob, jakým se Maroko probojovalo na svůj první světový šampionát po dvou zdánlivě nekonečných dekádách, nemá obdoby. Ještě nikdy v historii africké části propracovaného pavouka se nestalo, aby si jakýkoli tým v hlavní fázi kvalifikace vybojoval letenku na závěrečný turnaj, aniž by při tom inkasoval branku. Maroku se to loni podařilo s impozantní grácií.

Ve skupině proti němu totiž stálo jedno z nejútočnějších mužstev kontinentu, totiž Pobřeží slonoviny. Avšak ouha — nejen, že se Gervinho, Zaha a spol. proti Maročanům gólově neprosadili, oni se ve dvou zápasech zmohli dohromady na pouhé tři střely na branku! A to se jim postavili mimo jiné v rozhodujícím šestém utkání na domácí půdě, kdy v případě vítězství mohli postoupit na šampionát. Výsledek? Hosté si pohodlně pohlídali cenné vítězství 2:0...

Zase se ale vraťme na začátek, kdy Hervé Renard mužstvo přebíral a teprve mu vštěpoval propracované taktické strategie, pro něž nyní Maroko působí tak nějak... neafricky. V první kvalifikační fázi totiž v souboji s Rovníkovou Guineou neměli Lvi z Atlasu postup servírovaný zrovna na stříbrném podnose. Po domácí výhře 2:0 v odvetě prohrávali už od 14. minuty a o úspěch se museli strachovat až do samotného závěru.

Hlavní, tedy třetí, fázi africké kvalifikace už ale provázela ona zmíněná defenzivní dominance Maroka. Naprázdno vyšel dvakrát Aubameyang i s celým Gabonem, šanci nedostalo ani Mali, které Maroko v Rabatu zostudilo dokonce šestigólovým nářezem. No, a proti Slonům si Renardova parta nejdřív doma pohlídala bezbrankovou remízu, aby pak ve zmíněném velkolepém "finále" zvítězila a oslavila postup na mistrovství světa.

Trenér — Hervé Renard


Po Africe brouzdají zhruba tři typy evropských trenérů: neustále zaměstnávaní dinosauři jako Henryk Kasperczak, kteří dosud stále nic nevyhráli (polský veterán loni u ambiciózního týmu selhal už na pátý pokus); bůhvíproč nadále zaměstnávaní mladší koučové jako Tom Saintfiet nebo Bobby Williamson; a jeden unikátní Hervé Renard, hrající si svou vlastní ligu.

Pro Zambii roku 2012 urval první kontinentální titul v historii. S Pobřeží Slonoviny protrhl dlouhé čekání roku 2015, jako jeho první zlatý cizinec na lavičce, a to ve chvíli, kdy už bratři Touré dávno byli za zenitem. Na čtyřech ze svých pěti afrických šampionátů postoupil do vyřazovacích bojů, z toho dvakrát z Popelkou ze Zambie. Vedle Claudea Le Roye (Kamerun 1985-88) a Clemense Westerhofa (Nigérie 1989-94) dodnes zůstává jediným koučem, který na svou první finálovou účast na africkém mistrovství zvládl navázat účastí druhou, úspěšnou.

Akorát, že Renard na rozdíl od nich triumfoval v obou finále. A se dvěma rozdílnými týmy.

Hervé Renard se ještě před dovršením padesátky stal nezpochybnitelnou legendou cizího kontinentu, který se čím dál víc zdá být jeho světadílem domovským. Elegantní švihák, který jako by vypadl z filmové adaptace Vzpomínek na Afriku, zatím každému svému národnímu týmu vnukl neobyčejný týmový duch a na reprezentační úrovni málokdy vídanou organizaci. Proto na turnajích vyhrává, respektive neprohrává (mezi lety 2010 a 2017 v normální hrací době neprohrál neuvěřitelných 17 zápasů kontinentálního svátku v řadě) a činí tak přitom s rozdílnými formacemi; ty se sice skutečně mění, ale reakce celé jedenáctky zůstávají synchronizované, pohyb s míčem i bez něho (včetně aktivního presinku) zůstává uniformní napříč každou linií, za každých okolností. Jiní reprezentační trenéři se mohou vymlouvat na nedostatek prostoru pro nutný drill všech těchto aspektů; Renard si, zdá se, vždy vystačí.

Přitom se také Renard nebojí chodit přes mrtvoly. Jeho rozhořčené reakce v bílé košili u postranní čáry už nyní představují ikonu mezinárodních turnajů, ale to je jenom špička ledovce. Pro příklad nemusíme chodit daleko: stačí přeci vzpomenout, jak dramaticky zbrzdily Ziyechovu reprezentační kariéru jeho výrazné rezervy v defenzivní činnosti. (Nebo jak stranou Renardova dohledu dopadl hlavní tahoun zlaté Zambie Emmanuel Mayuka?)

Právě pro tyto Renardovy výtky hvězda Eredivisie proseděla úvodní zápas rozhodující fáze kvalifikace v Gabonu, načež se na kouče rozeřvala, nezahrála si ani záhy v listopadu 2016, a poté, co Renarda Ziyech v ústraní nazval "slepým a hloupým", necestoval ani na loňský Pohár. Záhy slíbil, že dokud je Francouz u kormidla, za Maroko jakživ nenastoupí. Teprve společná promluva trenéra, záložníka, jeho agenta a prezidenta marockého svazu v Amsterdamu vše vyřešila.

Renard by sám od sebe neustoupil. A ačkoliv ho v případě Ziyecha jeho tvrdohlavost loni v lednu dost možná stála lepší výsledek na kontinentálním mistrovství, Renardův enormní cit pro detail (letos ještě vytříbenější, vždyť na rozdíl od loňska vypracoval i zvláštní plán výživy během ramadánu) mu zároveň vynesl dvě zlata z jiných dvou ročníků. A teď co je víc vypovídající?

Tahoun týmu — Mbark Boussoufa (Al Jazira)



zdroj: moroccoworldnews.com

Maroko má stoprocentně na pohled zajímavější hráče v Ziyechovi, Belhandovi či Haritovi, ale jeho skutečným tahounem je tenhle 33letý veterán, který se po evropských začátcích v Gentu a Anderlechtu postupně stáhl hlouběji doprostřed pole, odkud nyní jako ten správný nestárnoucí maestro pirlovského střihu řídí celou hru Lvů z Atlasu. Ač měří pouhých 167 centimetrů, Boussoufa není žádným neškodným pidižvíkem; naopak se osobních soubojů vůbec neštítí, stejně jako průběhů středem pole, typicky za rozjezdu série rychlých narážeček.

Rodák z nizozemského Amsterdamu má za sebou v Kristových letech "pouhých" 58 startů za národní tým, a první opravdu významný rok si v reprezentaci prožil teprve loni — poté, co ho maročtí pozorovatelé označili za jednoho z viníků selhání v kvalifikaci na MS 2010, resp. poté, co se jenom z poloviny podílel na rovněž neúspěšném Africkém poháru národů 2012. Nyní ovšem Boussoufa spolu s Medhim Benatiou a Karimem El Ahmadim platí za tři jediné opravdu nenahraditelné členy sestavy, pročež si fanoušci museli vyloženě protrpět květnové utkání s Ukrajinou, kdy marocký metronom schytal nespočet ostrých, po zranění volajících zákroků.

Pro Mbarka Boussoufu bude letošní šampionát nesmírně speciální události. V Rusku totiž strávil dvě parádní sezony plus čtyři další roky vrchem, které sám označil za "osamělé" a strávené ve "zlatém vězení". Zlatém proto, že v Anži, respektive záhy v Lokomotivu Moskva, pobíral snový plat; vězení proto, že byl v několika bodech své anabáze nucen trénovat s béčkem. V Belgii za "krále asistencí" a trojnásobného hráče sezony (nadále platný rekord), který v Bruselu dodnes dohlíží na nadaci pro znevýhodněné děti; v Rusku pomalu za vyvrhele.

Bývalý učeň Gianfranka Zoly v Chelsea, od něhož odkoukal minimálně vytříbenou techniku zahrávání standardních situací, tedy za pár dnů bude mít o motivaci vážně postaráno. Tím spíš, že spolu s kolegou El Ahmadim dopředu oznámili konec v reprezentaci. Po loňské premiéře na mistrovství světa klubů s Al Jazirou si nyní Mbark Boussoufa kráčí splnit další fotbalový sen...

Na prahu slávy — Hakim Ziyech (Ajax)



zdroj: moroccoworldnews.com

Na loňský Africký pohár ještě kvůli neshodám s Hervém Renardem necestoval, což v kombinaci s výpadky dalších ofenzivních hvězd útočnou vozbu Maroka do jisté míry paralyzovalo, takřka ihned po jeho skončení se však zařadil mezi stálice a hlavní opory sestavy. Teď ho čeká první velký test na mezinárodní scéně, což je vlastně ten jediný legitimní důvod, proč lze tohoto již 25letého špílmachra stále ještě situovat teprve na takzvaný "práh" slávy.

Na klubové úrovni už Hakim Ziyech nemá nikomu příliš co dokazovat. V Nizozemsku se o jeho rozdílových kvalitách vědělo už dávno před přestupem do Ajaxu (v barvách převážně tápajícího Twente se na prostoru 68 ligových startů podílel na úchvatných 57 brankách), loni se o daných kvalitách přesvědčili i bedliví pozorovatelé Evropské ligy (amsterdamskou pouť do finále podpíraly mimo jiné čtyři Ziyechovy asistence napříč čtvrt- a semifinále), no a nyní se vše toto promítá do pravděpodobného záložníkova přesunu za lepším. Píše se o AS Řím, přičemž si Ajax po další produktivní sezoně může dovolit neslevovat ze svého požadavku na 33 milionů eur.

Pro pravidelné diváky Eredivisie nejspíš dlouhodobě není hráče, který by se zdál být zapojen do takového množství nebezpečných akcí svého týmu jako právě Hakim Ziyech, který letos opět ovládl tabulku nahrávačů (15). A totéž nyní mohou prohlásit rovněž maročtí fotbaloví nadšenci. Lvi z Atlasu s heerenveenským odchovancem v sestavě stále neprohráli ani zápas a bez jeho hbitých nohou i prostorového vnímání si už jen stěží dovedou jakýkoliv zápas také představit.

V těchto dnech, po turbulentních začátcích, vážně Hervé Renard nemá žádný problém ze své největší hvězdy pravidelně dostávat to nejlepší, a to je do značné míry i zásluha samotného ofenzivního záložníka, který v reprezentaci vždy zahrál taktéž z levé strany, zatímco v Ajaxu hrává výhradně zprostředka. Tohle tedy klidně může být Ziyechův turnaj; jen necelé tři roky poté, co se konečně uvolil Maroko reprezentovat, a ani ne dva roky po ošklivé hádce s temperamentním francouzským lodivodem. Jak vrtkavé je reprezentační prostředí!

Pravděpodobná sestava a taktický profil týmu




Maroko se od loňského Afrického poháru takticky posunulo do jiných sfér; po organizační stránce to bylo skvělé už před rokem a půl, ovšem zatímco tehdy Renard na nedostatek útočných zbraní (vypadli mu Belhanda, Boufal, Tannane a Amrabat, do toho Aféra Ziyech...) reagoval poměrně narychlo spíchnutým 3-4-3, tentokrát se Maročané na hrací ploše seskupují v tradičnějším rozestavení 4-2-3-1. V přípravě proti Ukrajině sice Renard zase testoval 3-5-2, ale ihned vzápětí, po bezbrankové remíze s Východoevropany, z předběžné nominace vyškrtl stopera Benouna, aby ho nahradil útočníkem En-Nesyrim z listu náhradníků, což vysílá jasný signál. S pouhými šesti obránci na soupisce se na pět zadáků hrát téměř určitě nebude.

A maročtí fanoušci takovou volbu převážně vítají. Nejen, že to proti Ukrajině skřípalo, speciálně v křídelních prostorách, ono to také znamená, že se v základu neobjeví stoper Manuel Da Costa, který působil jako nejslabší článek už na APN. Tentokrát se Renard dozajista omezí na Medhiho Benatiu a Romaina Saïsse, kteří spolu od listopadu 2016 odehráli v kvalifikaci úplně vše, a neomylně tak pokládali základy stoprocentní defenzívy. Benatiu samozřejmě všichni fanoušci evropské kopané dobře znají a mohou si být právem jisti, že se vedle Koulibalyho ze Senegalu jedná o jediného dalšího elitního afrického stopera na turnaji, jenž zrovna letos utnul delší alžírskou dominanci v anketě o nejlepšího hráče Maghrebu. Saïsse ovšem nepodceňovat: ve Wolverhamptonu platil za takzvaného unsung hero postupu do Premier League, byť tam (i dříve v repre) operoval výhradně v záloze a za svůj vzor označuje Busquetse. Benatia kope především pravačkou, Saïss hlavně levačkou — a to je jenom jeden z mnoha aspektů, v nichž se oba maročtí stopeři perfektně doplňují.

Otázka, kdo stoperům kryje záda, po delší době rozděluje marockou fotbalovou společnost. Munir se po léta řadil k těm spolehlivějším, leč nenápadným brankářům na africkém kontinentu. Tradičně nijak nehvězdí ani nedělá donebevolající chyby, prostě zlatá střední cesta. Ne snad že by se dnes na tomto standardu něco měnilo, ovšem v konkurenci jedničky španělské prvoligové Girony holt dvojka španělského druholigové Numancie musí čelit určité debatě v duchu kdo s koho. A vskutku, leckdo by letos v Rusku raději vsadil na Yassinea Bounoua.

Kromě brankářského postu se pak nejistě tváří také oba kraje obrany. Hamza Mendyl byl sice učiněnou kometou loňského Afconu, ovšem v Lille začal v áčku hrát teprve letos v dubnu a zdá se být stvořený spíše pro pozici křídelního beka. Nalevo se tudíž navzdory své profesi v Realu obvykle přesouvá teenager Achraf Hakimi, jenž tam strávil už poslední čtyři kvalifikační duely a umně spolupracuje především se Ziyechem. Napravo má své místo jasné zkušený Nabil Dirar, to však jedině v případě, že se stihne zotavit tak akorát včas pro start turnaje (dosud v přípravě neúčinkoval).

Maroko se pyšní navýsost sehraným, konzistentním double pivotem, který mu v Africe snad každý vyjma Tuniska může otevřeně závidět. O Mbarkovi Boussoufovi už byla řeč, přičemž Karim El Ahmadi je takovým tím klasickým, zodpovědným čističem, který nedávno podpíral i feyenoordskou jízdu za nizozemským titulem. U Boussoufy s El Ahmadim je klíčové, že jim oběma není cizí Renardem požadovaná rychlá cirkulace balonu, a že k sobě po kratším vakuu v Hakimu Ziyechovi našli rovnocenného nástupce Houssinea Kharji, který se vytratil krátce po individuálně zvládnutém a kolektivně zpackaném APN 2012.

Právě Ziyecha si na hřišti zprvu dost možná budete plést s Younèsem Belhandou, jak pružně si budou vyměňovat pozice. Výše sice máme Belhandu zakresleného pod útočníkem, ale tam se bude velice často bezesporu pohybovat také hvězda Ajaxu. Uprostřed to má sice nejradši také Belhanda, jeho výkony v národním týmu však dlouhodobě nejsou to pravé ořechové. Ligový mistr ze tří různých zemí zdánlivě v reprezentaci neustále operuje beze špetky sebevědomí a invence, což ho klidně hned zkraje turnaje může stát místo v základu.

V závěsu totiž číhá nejlepší nováček Bundesligy a tahoun druhého Schalke, 20letý Amine Harit, který na prostoru dvou zápasů, jež načínal, předvedl snad víc než Belhanda za celou svou repre kariéru dokupy. V březnu s Jižní Koreou zaznamenal dvě asistence, proti Uzbekistánu byl vyhlášen hráčem zápasu, a už teď to vypadá, že si lépe porozumí s Boussoufou, což je pro efektivní výkon této role na hřišti naprosto zásadní.

Zatímco levou stranu ofenzivního čtyřlístku bude obydlovat spíše středový ofenzivní záložník, napravo už bude poletovat ostré křídlo klasického střihu v Nordinovi Amrabatovi, který po přesunu do anglického Watfordu chvíli příjemně překvapoval, nyní má za sebou solidní ročník v Leganésu, a vzhledem ke své nezměrné energii a schopnosti pokrýt si za jakýchkoliv okolností balon se právem těší velké Renardově důvěře. Tento kultovní hrdina marockých fandů případně nemá vzhledem ke zvyklostem z Anglie problém zastat rovněž pozici křídelního beka.

Alternativy pro všechny záložní posty (vyjma Harita) jsou o poznání slabší, ale nikoliv slabé. Fajr odehrál uprostřed zálohy celý Africký pohár a vytasil se s několika štiplavými centry ze standardek i ze hry; pravý křídelník Carcela-González za sebou má úžasné jaro v Lutychu; 21letý Aït Bennasser z Caenu případně zaskočí za El Ahmadiho, potažmo na stoperu; a Sofyan Amrabat, mladší bratr Nordina, do Ruska též cestuje pro svou univerzálnost (CM, RM, RB).

Co je potom pro Amrabata, Ziyecha a Belhandu zvláště důležité, to je o poznání kvalitnější výběr útočníků oproti tomu, jaký měl Hervé Renard k dispozici loni v lednu na APN. Nemastný neslaný palič Bohaddouz, a nakonec i arabský Francimor, Youssef En-Nesyri (spíše levé křídlo), sice přežili, ovšem další dvě varianty už ve fanoušcích vzbuzují alespoň opatrný optimismus. Turnaj téměř určitě načne kvalifikační jednička Khalid Boutaïb, jakási marocká odpověď Islamovi Slimanimu — autor klíčového hattricku proti Gabonu je vysoký hubeňour, kterého občas může zradit technika, ovšem ne tak jeho instinkt zabijáka v pokutovém území.

Potenciálním žolíkem par excellence se potom může ukázat být Ayoub El Kaabi, kterého Renard objevil teprve letos na Africkém mistrovství (pro borce působící na domácím kontinentu), kde kanonýr marockého RS Berkane obdržel cenu pro nejužitečnějšího hráče. Čtyřiadvacetiletý útočník ještě před pár měsíci nastupoval ve druhé marocké lize, zatímco aktuálně platí za nejlepšího střelce probíhajícího ročníku CAF Konfederačního poháru (africké obdoby Evropské ligy) a specialistu přes střihání nůžkami. Pokud Boutaïb je marockým Slimanim, pak El Kaabi může aspirovat na marockého Raúla — leváka s perfektním timingem a inteligentním pohybem před vápnem i uvnitř něj, schopného smysluplné mezihry. Boutaïb je rozhodně silovější, ale ne nutně lepší variantou; oba by se nakonec mohli i zdatně doplňovat.

Tip redakce na umístění: čtvrtfinále


Program zápasů - skupina B

15.06.2018
17:00
Maroko
0:1
Írán
Petrohrad
20.06.2018
14:00
Portugalsko
1:0
Maroko
Moskva
25.06.2018
20:00
Španělsko
2:2
Maroko
Kaliningrad

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Yassine Bounou
05.04.1991
Girona FC
Munir
10.05.1989
CD Numancia
Ahmed Tagnaouti
05.04.1996
Académie Mohammed VI
Obránci
Datum nar.
Klub
Medhi Benatia
17.04.1987
Juventus FC
Manuel da Costa
06.05.1986
Istanbul Başakşehir
Nabil Dirar
25.02.1986
Fenerbahçe SK
Achraf Hakimi
04.11.1998
Real Madrid
Hamza Mendyl
21.10.1997
Lille OSC
Romain Saïss
26.03.1990
Wolverhampton Wanderers
Záložníci
Datum nar.
Klub
Youssef Aït Bennasser
07.07.1996
SM Caen
Nordin Amrabat
31.03.1987
CD Leganés
Sofyan Amrabat
21.08.1996
Feyenoord Rotterdam
Younès Belhanda
25.02.1990
Galatasaray SK
Mbark Boussoufa
15.08.1984
Al Jazira Club
Mehdi Carcela-González
01.07.1989
Standard Lutych
Karim El Ahmadi
27.01.1985
Feyenoord Rotterdam
Fayçal Fajr
01.08.1988
Getafe CF
Amine Harit
18.06.1997
Schalke 04
Hakim Ziyech
19.03.1993
AFC Ajax
Útočníci
Datum nar.
Klub
Aziz Bouhaddouz
30.03.1987
FC St. Pauli
Khalid Boutaïb
24.04.1987
Yeni Malatyaspor
Ayoub El Kaabi
25.06.1993
RS Berkane
Youssef En-Nesyri
01.06.1997
Málaga CF

Autor: Tomáš Daníček, Marek Ustohal

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků MS 2018 - Japonsko
13.06.2018, 17:55
Představení účastníků MS 2018 - Senegal
13.06.2018, 14:04
Představení účastníků MS 2018 - Kolumbie
13.06.2018, 09:15
Představení účastníků MS 2018 - Polsko
12.06.2018, 19:00
Představení účastníků MS 2018 - Anglie
12.06.2018, 15:54
Představení účastníků MS 2018 - Tunisko
12.06.2018, 10:28
Představení účastníků MS 2018 - Panama
11.06.2018, 22:46
Představení účastníků MS 2018 - Belgie
11.06.2018, 16:00
Představení účastníků MS 2018 - Korejská republika
11.06.2018, 10:27
Představení účastníků MS 2018 - Švédsko
10.06.2018, 21:00
Představení účastníků MS 2018 - Mexiko
10.06.2018, 12:28
Představení účastníků MS 2018 - Německo
10.06.2018, 09:00
Představení účastníků MS 2018 - Srbsko
09.06.2018, 21:30
Představení účastníků MS 2018 - Švýcarsko
09.06.2018, 14:40
Představení účastníků MS 2018 - Kostarika
09.06.2018, 11:04
Představení účastníků MS 2018 - Brazílie
08.06.2018, 18:20
Představení účastníků MS 2018 - Nigérie
08.06.2018, 12:42
Představení účastníků MS 2018 - Island
08.06.2018, 09:21
Představení účastníků MS 2018 - Argentina
07.06.2018, 17:37
Představení účastníků MS 2018 - Chorvatsko
07.06.2018, 13:58
Představení účastníků MS 2018 - Dánsko
06.06.2018, 20:00
Představení účastníků MS 2018 - Peru
06.06.2018, 16:00
Představení účastníků MS 2018 - Austrálie
06.06.2018, 12:11
Představení účastníků MS 2018 - Francie
06.06.2018, 07:52
Představení účastníků MS 2018 - Írán
05.06.2018, 12:00
Představení účastníků MS 2018 - Španělsko
04.06.2018, 22:32
Představení účastníků MS 2018 - Portugalsko
04.06.2018, 16:00
Představení účastníků MS 2018 - Uruguay
04.06.2018, 12:34
Představení účastníků MS 2018 - Egypt
03.06.2018, 23:52
Představení účastníků MS 2018 - Saúdská Arábie
03.06.2018, 16:00
Představení účastníků MS 2018 - Rusko
03.06.2018, 12:00

Komentáře (247)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Jako ty jejich výsledky nejsou vůbec špatné

Reagovat
FCSL

Jenže proti samejm srandistům jako třeba Slovensko

Reagovat
smazaný uživatel

Slováci mají velice slušný tým..

Reagovat
celeb

mozno ked hrame v plnej polnej. Proti Maroku to bola vzdy len cast kostry s potencialnymi hracmi do buducna a potom z takymi, ktorych som snad videl posledny krat. Najhorsia nasa hra za velmi dlhe obdobie.

Reagovat
celeb

*s takymi

Reagovat
smazaný uživatel

Ze Škriniara a Lobotky vám rostou hvězdy, především z prvně jmenovaného.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Zdolali aj Portugalsko v r. 1986, rovnako ako ich na hlavu zložili aj na bojovom poli v r. 1578!

Inak osobne sa domnievam, že zo skupiny postúpi Maroko a jeden z dvojice Portugalsko/Španielsko. Irán vidím bez reálnej šance.

S Európanmi by malo Maroko získať 2 body za dve remízy, a porazia Peržanov, výsledných 5 bodov musí na postup stačiť.

Reagovat
Stannis Baratheon

otevřete oči, Maroko ani Írán nemají šanci a proti Portugalsku a Španělsku neuhrají ani bod.

Reagovat
ladyboy arsenal

Reagovat
mistr129

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Stannis Baratheon

nějaký protinázor, když už mi posíláš citron?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Neutron

ty vole sa pozri co vam beha po ihrisku

Reagovat
Benfica

Reagovat
C-M@ster

Jenže to bylo derby, tam je to vždycky pade na pade...

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Majk91

Tak si chceli zahrat s poriadnym timom, ktory ich preveri pred MS. Kebyze si chcu zastrielat, tak si vyberu nejakeho nedôstojne supera ako to urobila Australia s Ceskom.

Reagovat
pantondavo

Ještě neměli pořádnýho soupeře, no.

Reagovat
fabec1222

Zas jedna nafouklá bublina, kterou se jistí místní mocipáni budou snažit protlačovat ve svých článcích a pak splaskne při prvním zápase

Reagovat
fantomas

Pravda, Írán je taky silnej.

Reagovat
Artaxerxes

Na ten zápas se těšim asi nejvíc z těch základních skupin

Reagovat
smazaný uživatel

Vždycky se najde něco

Reagovat
Stannis Baratheon

Reagovat
smazaný uživatel

zasranej brusel

Reagovat
Neutron

to bol fantomas v afrike na cernosky a priniesol sem trochu hype no...

Reagovat
fantomas

Reagovat
Josifek

Reagovat
raduinho

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
icka

jj fantomas to tlaci totalne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ZB 07

Reagovat
smazaný uživatel

Munir

Reagovat
Free_player

proč ne

Reagovat
David143

Jsem velice zvědavý na Hakimiho, jak si pořadí na levém obránci, přes nohu..

Reagovat
smazaný uživatel

Pár zápasů kvalifikace jsem viděl, ale že by měli na čtvrfinále to se mi tedy nezdá.. Španělé i Portugalci by si s nimi měli poradit.

Reagovat
smazaný uživatel

Portugalci neviem, neviem...to je veľká neznáma, ako zahrajú.

Na ME v skupine nič moc teda.

Reagovat
smazaný uživatel

Klíčem k úspěchu bude v zadních řadách zkušená obrana v čele s Pepém a v ofenzivní části Bernardo Silva. Z jeho kvalit bude těžit celý tým. Samozřejmě se projeví i velikost Cristiana! Portugalci překvapí již v úvodním zápase se Španělskem. Postup v suchém triku..

Reagovat
smazaný uživatel

Aby to velikost Cristiana nezazdila spíš. Ale jo postup ze skupiny to bude úplně v pohodě.

Reagovat
smazaný uživatel

Cristiano ví moc dobře, jak je tento šampionát důležitý v boji o Zlatý míč. Musí se předvést, v co možná nejlepším světle, aby mohl reálně přemýšlet o 6 zlaťáku.

Reagovat
smazaný uživatel

A věř mi, že ten 6 zlatý míč chce víc než cokoliv jiného..

Reagovat
Benfica

Tak defense je skusena + mldy Dias a mlade kvalitne kraje a spolahlivy brankar.. Ronaldo a silvoci + Guedes.. potom pre doplnenie Mario, William alebo mlady Fernandes ako neviem ale mne sa zda ze tento vyber je dost kvalitny na to aby porazil kohokolvek.. a nemozno zabudnut na Santosa ktory je najlepsi strateg zo vsetkych trenerov na mundiale..

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud se bude dařit Ronaldovi, tak bych se nebál říct, že můžou dojít až do finále!

Reagovat
Benfica

Vyhrat.. to jeciel.. tak ako hovoria hraci a realizacny tim.. "neradime sa medzi favoritov ale ideme krok po kroku k cielu ktorym je zlato"

Reagovat
smazaný uživatel

Po Euru 2016 jsem vybuchl radostí. Kdyby se povedla MS, tak bych dostal nejspíš infarkt..

Reagovat
smazaný uživatel

To by byla jiná balada. Ale asi bych zůstal nohama na zemi. Aspoň ČF a Argentina s Egyptem propadák, ať zůstane GB tomu, kdo si ho letos zaslouží nejvíc

Reagovat
smazaný uživatel

Za mě je to mezi Salahem a Ronaldem. Fanoušek Messiho bude říkat opak.

Reagovat
smazaný uživatel

Salah má našlápnuto. Ve finále LM se zranil po 20ti minutách a na MS možná ani nestihne dva zapasy. Pokud Ronaldo vyloženě nezazáří a neudělá finále, tak šampionat karty míchat nebude. A chlapci nezapomínejte, že se dává speciální zlatej míč za MS.

Reagovat
cetto

nejvíc startů 57 a nejlepší střelec 11 golů - to mi připomíná naši současnou repre.

Reagovat
Malresi

"jeden z nejlepších tvůrců hry napříč elitními pěti evropskými ligami" --- to má byť akože kto?

každopádne Maroko spolu s Iránom Portugalsku a Španielsku narobia poriadne problémy, sú to kvalitné tímy, i keď... vzhľadom na kvalitu by si to POR, aj ESP mali postrážiť

Reagovat
fantomas

Ziyech.

Reagovat
Spalovač šancí

Ale ten hraje v Ajaxu. Takže nikoliv "napříč", ale spíše "mimo" elitní pětku.

Reagovat
Benfica

Reagovat
smazaný uživatel

Nizozemská liga patří do top5 v Evropě ?

Reagovat
Counter

Reagovat
fantomas

Ok, upsal sem se, top6. Ale že se co se týče tvorby hry už teď řadí ke špičce, za tim si stojim. Potvrzuje to celá řada skautů i pokročilý jednání s AS Řím.

Reagovat
Benfica

Tak to potom patri aj Moutinho a Bruno Fernandes..

Reagovat
fantomas

Eh, cože?

Reagovat
Benfica

No isto ten marocan neni lepsi ako oni 2..

Reagovat
Uwe háže buly

Než Moutinho? to si ho s někym pleteš ne?

Reagovat
fantomas

Tak hlavně hraje výš ve hřišti. A už jen to, že ho nazýváš "tim Maročanem", mi napovídá dost.

Reagovat
Benfica

Tak nepoznam ho.. prvy krat o nom pocujem.. preto mi pride divne ze je oznaceny ako elitny hrac.. a mozno hej ale v iba v nizozemsku..

Reagovat
Seydou Doumbia

Je to skvělý hráč, který se ted může posunout do daleko lepšího týmu...bral bych ho do Lyonu po odchodu Fekira ale pokud má zájem AS ...

Reagovat
C-M@ster

Tak to jméno Ziyech se celkem blbě pamatuje.

Už vidím děti v indonésii, jak to šijou na dresy a nezkomolí to...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Malresi

Nič proti gustu, len si pod tým pojmom spomeniem na KDB, Eriksena, Coutinha, Silvu, atď... a nie zrovna Ziyecha

Reagovat
ladyboy arsenal

Fantomas trošku předbíhá, ale nemusíš být vizionář, abys viděl, že za 1/2 sezóny se mezi tyto borce zařadí

Reagovat
Malresi

Tak to sa hovorilo už aj o iných borcoch... ktorým sa to naopak nepodarilo. Radšej si počkám.

Reagovat
fantomas

Ehm. Monchiho (!) klub za něho jde vysolit 30 mega.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ciste statisticky to ale muze bejt i pravda. Staci si na whoscored vyjet statistiku key passes a napric vsema tema top ligama se na toho Ziyecha nikdo nechyta (ma jich 142). Nejbliz mu je Payet se 121 a KdB se 106.

Reagovat
Malresi

Tak ale Holandská liga.... koľko hráčov tam už malo bombové stats a po príchode do tých skutočne TOP líg vyhoreli alebo na to nenadviazali?

Reagovat
ladyboy arsenal

Dost, ale byli to většinou samí CF, tohle je AM a když se nebudeš čumět jen na stats ale i na hru tak zjistíš, že Ziyech je žhavý exportní zboží podobně jako byl třeba Eriksen

Reagovat
Seydou Doumbia

Hlavně to jsou většinou domácí hráči co zhoří...LDJ, SDJ, Janssen, Depay...takový Toby, Verth, Sanchez, Eriksen se prosadili v pohodě

Reagovat
Counter

Tak čistě statisticky jsou (podle WhoScored) nejlepší stopeři letošního ročníku PL Mustafi s Tomkinsem

Reagovat
Uwe háže buly

Asi proto, že tyhle stránky jsou většinou čistá píčovina..

Reagovat
fantomas

Tak ale pozice stopera je trochu něco jinýho. A Ziyech prochází i eye testem v EL.

Reagovat
spider_8

Čistě statisticky je nizozemská liga 12. v koeficientu.

Reagovat
Counter

Reagovat
Pablos

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Uwe háže buly

Reálně tak 9. 10.

Reagovat
Josifek

Reagovat
Ragazzo d'oro

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
raduinho

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Benfica

Ale on nehraje v top 6 lige..

Reagovat
fantomas

Haha... Eredivisie je obvykle řazená hned za Ligue 1. Nehledě na kvalitu, tohle je už léta konsenzus.

Reagovat
Benfica

Tak ale neni ta sutaz lepsia ako Portugalska alebo Ruska.. ich koeficienty hovoria za vsetko..

Reagovat
fantomas

Mě vždycky baví, jak se na koeficienty obecně nadává, ale jakmile se to hodí, tasí se bez meškání. Mně sou koeficienty ukradený, tohle je ustálená společnost + Ziyech hrál za poslední dva roky víc finále evropských soutěží než ruský nebo portugalský kluby. A to je tu teprv relevantní.

Reagovat
Benfica

Jeden

A to bola skor vinimka.. sak uvidis ked nas ajax vyfasuje v LM v kvalifikacii, ale neviem ci to je mozne..

Reagovat
Uwe háže buly

Posledních x let je nizozemská liga možná tak v ustálený společnosti Ukrajinců, Belgičanů a Turků.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Benfica

A este jedna vec k tomu.. Benfica kupila z eredivisie ako miestu hviezdu Ola Johna, nepresadil sa, potom to bol ako velky talent Djuricic on zlyhal uplne.. no dufam ze teraz do tretice to Ebuehi zvladne lebo celkom sympatak..

Reagovat
ladyboy arsenal

to si ale jen ty žiješ v iluzi, že z eredivisie nakupujete top kvalitu, pravda je taková, že tebou jmenovaní týpci byli naprostí průměráci, takže dle očekávání v lepší POR lize byli za tragédy

Reagovat
Benfica

Je to mozne ze bol okolo nich len hype v mediach ono to sa stava.. fakt len dufam ze Ebuehi nesklame a chyti sa..

Reagovat
ladyboy arsenal

to myslíš to černý křídlo ze Zwolle?

Reagovat
Benfica

Pravy bek z Den Haag, cieny, ide na WC za Nigeriu

Reagovat
Benfica

U neho media nespravili humbuk a paradoxne takym sa najviac darí..

Reagovat
ladyboy arsenal

myslel jsem, žes zkomolil jméno Ehizibue, křídlo ze Zwolle, který umí jen rychle běhat, toho beka neznám, ale souhlasim, není tam hype, taky bych mu věřil víc než těm hypovaným

Reagovat
Benfica

No potrebujeme teraz aby sa posili presadili to je fakt.. lebo posledna sezona bola katastrofa..

No uvidime mozno sa predstavi na mundiale v dobrom svetle..

Reagovat
Uwe háže buly

Čím je napřed?

Reagovat
Benfica

Reagovat
ladyboy arsenal

Reagovat
Bakary3

Bez urazky, clanky skvely, prehled o hracich a ligach, o ktery ani nejsme ochotny se zajimat, ALE..

V diskuzich teda perlis..

A nejvic me rozseka, jak si sam urcis, co je teprv relevantni

Koeficient nekoeficient, ze ted Ajax ustrelil, no a, dlouhodobe se Holandsko na Portugalsko treba nechyta, i Rusko a Turecko jsou na tom snad lip, Ukrajina podobne. ..

A ty tu vytahnes nejakej vseobecnej konsenzus, asi mezi tebou a tebou, protoze jinak nevim, odkud to mas...

Reagovat
fantomas

Eredivisie se uplne bezne uvadi jako sesta liga v poradi, na to staci cist clanky na zpravodajskych webech. A ze je jizda do finale predni evropsky souteze, kterou on prokazatelne podpiral, relevantnejsi meritko kvality, nez nejaky marny porovnavani Maritim a Groningenu, to mi prijde jasny na prvni pohled. Ale co uz...

Reagovat
smazaný uživatel

A ty sis vybral poslední dva roky, protože se ti to hodilo víc než posledních třeba 5 let, kde by to vyznělo opačně ve prospěch Portugalska.

Reagovat
Benfica

Tak kazdy vydi realitu inak a vybera si z nej to co najviac vyhovuje.. hlavne ked chce presvedcit o svojej pravde.. to som tiez uz par krat spravil..

Reagovat
Bakary3

Ja mu jeho podil na ceste do finale preci neberu.

Ale to nema nic spolecnyho s tim, ze ho musim titulovat jako nekoho z top 5 lig a pak teda top 6..

Ikdyby se to uvadelo na zahranicnich webech, ikdyz si to neumim predstavit, tak jestli na ten fotbal koukas a trochu mu rozumis nebo jen vidis vysledky, souhlasis s tim?

A zase, nikdo tu neporovnava maritimo a groningen, ale ze jsou portugalci uspesnejsi (a k tomu i v repre a produkuji lepsi hrace treba), o tom se snad ani neni treba do krve hadat, to je realita..

Reagovat
smazaný uživatel

Kecy. To bylo v dobe, kdy Ajax a Eindhoven hrali pravidelne v LM a postupovali ze skupiny. To uz ale par let neplati. Podivej se jak je na tom nizozemska repre a taky jak se chytaji hraci z holandske ligy v top ligach. Ano Ajax ma porad nej akademii, ale uz neprodukuje hrace jako Sniijder, Van der Vaart nebo Van Persie.

Reagovat
Nihilister

Tvl fakt bych chtěl občas pochopit Tvůj pohled ba svět

Reagovat
FC Porto FC

no to asi ne kamo Turecká, Ruská, Portugalská liga je lepší. Minimálně podle top předních klubů

Reagovat
ladyboy arsenal

+ belgická, ta je regulérně taky předběhla

Reagovat
smazaný uživatel

Dobře ale kolik hráčů šlo z Belgie za velký prachy rovnou do top klubů ? Youri a pak ? PAk mrkni na to kam a za kolik chodí hráči z Ajaxu.

Reagovat
ladyboy arsenal

tenhle argument beru, ale je otázka o čem se teda bavíme, jestli o kvalitě lig - a podle jakého klíče (koeficient nebo vyrovnanost = počet těžkých zápasů za sezónu) anebo o schopnosti vychovávat individuality pro nejlepší ligy - v tomhle je Ajax samozřejmě jinde, vždyť má asi nejlepší mládežnickou akademii na světě

Reagovat
Benfica

Cisto subjektivny pohlad su pre mna osobne najatraktivnejsie ligy pre mna 1. Portugalska 2. Francuzska a 3. Talianska ale to su fakt cisto subjektivne zaujmy ako vyrovnanost, sympatickost klubov, lahky pristup v TV, dobre hracie casi, ultras nech je to zaujimavejsie..

Reagovat
Benfica

Reagovat
smazaný uživatel

Co to kurva meles?

Reagovat
spider_8

To je trošku úlet no

Reagovat
Benfica

Tiez som sa chcel pytat..

Reagovat
Adyss

Ľudia vy ste sa normálne pojebali stymato Arabmi... Ved naj výsledok ukope Egypt v 8finále a konec

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
lajka30

Maj tam vůbec nějaký rodilý Maročany?

Reagovat
smazaný uživatel

Když se dívám na ten tým, vypadá fakt zajímavě.. Možná by mohli postoupit ze skupiny.. Ale pokud dostanou v osmifinále Uruquay, tak dle mého končí..

Reagovat
Jordi Alba

Na Maroko se těším, snad postoupí ze skupiny se Španělskem. Jinak jak to vidí osobně autor článku s brankářem? Munir nechytá pokud vím ani za Numancii. Nenasazení Bona by mě zklamalo.

Reagovat
fantomas

Jak to vidí autor článku, je popsáno v témže článku.

Reagovat
Jordi Alba

Takže osobně na post jedničky to vidíš tak, že to rozděluje Marockou fotbalovou společnost?

Reagovat
fantomas

Já bych stavěl Bounoua, zvlášť když se mu poslední přátelák poved o poznání víc než Munirovi Ukrajina, ale nemyslim si, že na to pro první zápas. Potom bůhví...

Reagovat
Messiáš

Snad bude chytat Bonou

Reagovat
Jordi Alba

Munir je dvojka i v Numancii, v lize má jeden zápas a něco málo v CdR.

Reagovat
ladyboy arsenal

Na MS 98 hráli super fotbal a Mustafa Haji v červených kopačkách byl dost cool

Reagovat
Reggie

Presne, na ne se neda zapomenout. A jeste ta haluz, po ktery nakonec nepostoupili ze skupiny...

Reagovat
ladyboy arsenal

Kurva to je let co uteklo, že už si to úplně nepamatuju, ale myslím Brazilci už neměli o co hrát a pustili poslední zápas Norům, ne?

Reagovat
Reggie

Reagovat
mayday

Junior Baiano a tuším bahamskej sudí úřadovali. To byl hnus.

Reagovat
Reggie

Reagovat
Liquid

jj tam jsem je žral, škoda že Norové porazili ty Brazilce, protože jináč by Maroko postoupilo, ten jejich trenér Henri Michel nedávno zemřel, pamatuji si, jak praštil do lavičky když mu oznámili, že Norové porazili Brazilce

Reagovat
Reggie

Myslim, ze rozkopal ten plast, jak je kolem lavicky . A vubec se mu nedivim..

Reagovat
didosh

Jo Mustafa a ještě měl partaka v útoku...jméno podobné kakau nebo kafe si matně vzpomínám... Tehdy dal Hadji nějaký parádní gól tuším...

Reagovat
Liquid

Basír, Chippo nebo tak nějak, mám někde stažený v dobrý kvalitě všechny góly z toho MS

Reagovat
johnik

"Guus Hiddink se tváří jako Václav Klaus, když mluví o globálním oteplování"

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
Frony

dobře se poslouchá

Reagovat
Rakoid

No, ale moderátor už tak dobře ne :D

Reagovat
Frony

toho jsem moc neřešil

Reagovat
smazaný uživatel

"Autor: Tomáš Daníček"

Nejzbytečnější informace v celým článku.

Reagovat
Pasha

Nerozumiem tomu hejtu na Toma. Ano, jeho styl pisania je dost svojrázny a osobitý, avšak články su parádne napísané, človeku sa veľmi dobre a rýchlo čítajú. Nenudí sa pri nich.

Reagovat
smazaný uživatel

Já nenarážel na kvalitu nebo obsah jako takový. Ale na ty jakože odvážný tipy. On je fotbalovej vegan. Já chápu, že se mu líbí repre Japonců, Korejců, Afričanů..ale není třeba to takhle cpát všude

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
C-M@ster

fotbalovej vegan

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Jordi Alba

Reagovat
TopinB

Reagovat
Josifek

Fotbalovej vegan

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
mistr129

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Nihilister

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pasha

Ak je niekto o niečom presvedčený, má tvrdiť opak len preto, lebo si to myslí väčšina sveta? Aby to nebol práve Fantomas, ktorý sa bude na začiatku júla usmievať od uška k ušku...

Reagovat
fantomas

Jn, moc nerozumim tomu "všude". Napsal sem jeden článek, udal sem jeden tip. Nenapsal sem další dva články otitulkovaný "Maroko postoupí ze skupiny" a "Maroko postoupí ze skupiny. FAKT, VĚŘTE MI, STANE SE TO".

Je to spíš někdo jinej, kdo tu něco někomu "cpe"...

Reagovat
smazaný uživatel

Nezer to tak

Reagovat
fantomas

Potrefená husa?

Reagovat
smazaný uživatel

ano

Reagovat
Gedofrey

Reagovat
Manik...

Reagovat
smazaný uživatel

* osobitný

Reagovat
smazaný uživatel

Nechápeš hejt na veganov?

Reagovat
fantomas

Všichni Asiati mi vypadávaj ve skupině, Maroko je jedinej "úlet", pro kterej prostě mám svý důvody, dost podrobně popsaný výše, na základě důsledný rešerše i odsledovanýho celýho APN, a žvanil jako ty mi to vážně těžko vyvrátí. Počkal bych si bejt tebou radši na to, co předvedou (tobě, tušim, vůbec poprvý za poslední dobu).

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
fantomas

Jinými slovy, jo, Asiatum budu fandit naprosto všem, ale nemyslim si, že bych nebyl vůči nim střízlivej; naopak kdokoliv mě sleduje na Twitteru, ví, že sem spíš kritickej, páč je prostě znám.

Maroko je jiný kafe. I Senegal a Tunisko jsou vlastně u mě před všema Asiatama vyjma Íránu.

Reagovat
smazaný uživatel

APN je měřítko

Reagovat
fantomas

Ty vole. Měřítko to je zhruba takový, že Renardovy dvě zlata odtamtud sou furt víc než Lopeteguiho kariéra, ale dobrá... já každopádně mluvil hlavně o tom faktoru, že já Maroko znám a vim, co od něho čekat, zatimco ty maximálně vidíš Afriku a vytváříš si soudy na základě ničeho. Ale to je jedno, tyhle predikce sou stejně o ničem... uvidíme za pár týdnů.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Zark

Uvidíte se před Edenem .

Reagovat
Seydou Doumbia

Kdo trochu sleduje reprezentaci Maroka tak ví, čeho jsou schopní...a ostatní tady zbytečně přesvědčovat o svém názoru takhle na sílu nemá podle mého smysl...kdo si myslí že postoupí z každé skupiny ti největší favoriti bude hodně na omylu. Maroko je jedná se zemí, které taky věřím.

Reagovat
smazaný uživatel

Vegan.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Ale je to zábavné, musíš uznať

Reagovat
fantomas

Co je?

Reagovat
Stannis Baratheon

Čtvrtfinále? Co si autor šňupnul?

Reagovat
leroy

Nás prehrali celkom suverénne teda. Samozrejme s priemernými až podpriemernými borcamk ako Sulla, Sekulic, Hrosovsky, Gregus, Duda, Duris, Pacinda. Bohužiaľ ten širší káder je podpriemerný.

Každopádne sa mi zda, ze Kozák slabo reaguje na vývoj zápasu.Stále sa snaží hrať to iste, nehľadiac na zostavu a stav.

Nemôže predsa chcieť hrať rovnaký spôsob hry, ked je v zálohe Gregus, Pacinda a pod. ako ked tam je Lobotka Weiss a Mak, napr.

Reagovat
pistacik11

Od toho je príprava, aby si tý chlapci zvykli na systém, a v prípade ostrého štartu vedeli bez problému naskočiť a vedeli, kde sa majú pohybovať.

Reagovat
smazaný uživatel

Aj v plnej sile by sme sa proti nim ledva ubránili.Takú kvalitu ako oni nemáme. V zálohe jedine Hamšík s Lobotkom im boli rovnocenní. Sú ohromne rýchly a technický, vysoko napádajú a velmi dôrazní v osobných súbojoch, ked začali aj naši tak sa im to nepáčilo. Jedna vec ma vždy u nás rozčuluje, prečo nedokážeme aj my vysoko napádať, ked napádame tak maximálne dvoma hráčmi, čo nie je pre súpera problém.Oni napádali v 4 , behali a nemali žiadne kondičné problémy. Velmi silný tím, lepší ako Portugalsko. Len nepochopím, prečo takto hrajú v prípave, vôbec sa magori nebáli zranenia.

Reagovat
paver

Sympaťáci, moc se na ně těším

Reagovat
ladyboy arsenal

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

Ja tomu nerozumiem. Citujem Vás: "S pouhými šesti obránci na soupisce se na pět zadáků hrát téměř určitě nebude." Ale v časti "konečná nominace" - uvádzate iba 5 mien obrancov. Prečo?

Reagovat
jacobT

Dirar je pisany medzi zaloznikmi, ale pocita sa s nim jednoznacne do obrany.

Reagovat
smazaný uživatel

Stále je otázka, nakolik bude faktor Renard fungovat mimo APN. Pokud bude fungovat, klidně můžeme mít africký mistry světa. I kdyby ale nefungoval tak silně, pořád musí být všichni z pyrenejského poloostrova obezřetní.

Reagovat
smazaný uživatel

Alebo aspoň bronzové 3. miesto

Reagovat
smazaný uživatel

Totiž rozhodne to nevyzerá na o nič slabší celok ako malo pred MS 2002 Turecko.. :

Reagovat
LeonardoUžoa

Utok brutalne slaby. Zbytek dobry.

Reagovat
Stannis Baratheon

lidi, probuďte se. Maročani a Íránci si rozdělí bod za remízu ze vzájemného zápasu a mohou jet domů.

Reagovat
smazaný uživatel

No, ja by som európsky futbal tak Nepreceňoval. Špička je dosť úzka. Tvorí ju Nemecký nároďák, a 5-6 svetových veľkoklubov, ktoré skupujú hráčov z celej planéty.

Je to len o peniazoch, takže rovnako keby bol kapitál nie v Madride či v Manchestri, ale v Alexandrii či v Singapure, išli by hore aj ich herné reprezentácie.

Reagovat
Benfica

Dufam ze sa podari dvojici Portugalsko - Maroko vysupnut Spanielov z hry.. to combo ladi po politickej stranke tak snad aj po sportovej..

Reagovat
KnoxXx

najprv by mohli zabrat Melillu a Ceutu

Reagovat
Benfica

To bolo.. po rokoch vojen v minulosti je Maroko pre Portugalsko strategicky partner a naopak to plati tiez..

Reagovat
C-M@ster

Kdy naposled hráli s někým, kdo není rozvojová země?

Jak mám odhadnout jejich sílu podle těch výsledků...

Reagovat
Elliasson

4.6.2018

Reagovat
C-M@ster

Ne...

Žádnej zápas s týmy prvního sledu kalibru Anglie, Francie, Německo, Uruguay...

Ani týmy druhýho sledu...

Jejich výsledek se Slovákama je dost k ničemu

Reagovat
Elliasson

Slováci tým druhého jsou. Ať se ti to líbí nebo ne.

Reagovat
C-M@ster

Fakt? Že je nějak nevidím na MS... Ať se ti to líbí, nebo ne.

Reagovat
Elliasson

Měli neskutečnou smůlu v kvalifikaci, co se 2.míst. Ale s tou zálohou, obranou o nich nejde říct, že by to byla fotbalově "rozvojová země". To je jako kdybys tohle tvrdil o Itálii či Nizozemsku.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Pamatám si na MS 1998,posledné kvalitné MS, ako Maroko vypadlo, aj kvôli príšernému brankárovi, ale údajne rovnakí boli všetci marockí brankári.Slovenský komentátor sa vtedy rozčuloval stačilo ked letel center do šestnástky a komentátor rozčúlene:" A kde je brankár? Učupený a schovaný!".

Reagovat
smazaný uživatel

Kde je Taarabt?

Reagovat
Benfica

Doma zere..

Reagovat
Minister

a Chamakh?

Reagovat
didosh

Ten hraje kde?Se mě v Bordeaux líbil...arsenal byl už horší...

Reagovat
REPLIKATOR

Za repre hrál naposledy v roce 2014...

Reagovat
Whitemedia

ten ještě žije

Reagovat
Liquid

výborný výsledky, bohužel zcela nesmyslně si nepřipravily tým, který by se podobal těm 2 Pyrenejským, takže sice fajn, že porazili těsně Slováky i Srby, ale měli si dát přátelák s Mexikem, Uruguayí, Paraguyí či třeba Francií, takto se obávám, že po úvodní remíze s Íránem na tom 1 bodu zůstanou

Reagovat
smazaný uživatel

bol som nedavno v maroku, a pri cestovani busom ma dostali vsade plne ihriska futbalistov...prislo mi ze vsetky decka su vonku a kopu do lopty, toto sa u nas v europe asi trochu vytraca a myslim si ze tieto krajiny budu buducnostou futbalou..minimalne po technickej stranke budu produkovat fantastickych hracov

Reagovat
mul

to, že by mohli postupit nejak cez Portgalsko, ktoré v skupinách nie je extra oslnivé sa dá nejak veriť...ale v prípadnom osemfinále proti URU im vôbec neverím

Reagovat
smazaný uživatel

Si tiež myslím. Ale 0:0 by s URU uhrali a penaltoví rozstrel je vždy lotéria o nervoch a šťastí.

Reagovat
icka

top6 fantomasovi radne odjebalo uz

Reagovat
smazaný uživatel

Na klubové úrovni už Hakim Ziyech nemá nikomu příliš co dokazovat. Zářit v průměrné lize, frajer

Reagovat
salami

škoda, že maj tak těžkou skupinu - vítěz Eura, momentálně nejsilnější evropskej tým (pravděpodobně) a k tomu možná nejlepší tým Asie

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

ako fakt je tu iran s marokom dost vyhypovane od autora/autorov clankov, ale to neva, snad postupia na ukor portugalcov

Reagovat
stas87

Harit nehra v zaklade? Za Schalke podava dost dobre vykony. Navyse je konzistentny a nema obrovske vykyvy. Len by niekedy mohol aj prihrat a tolko nesolovat, pretoze to viedlo ku stratam a niektori hraci to slovne ocenili. Ak tie mena na supiske tvori dobre organizovany a sebavedomy celok, nevidim dovod preco by nemohli porazit Portugalsko. Spanielsko je kvalitou najvyssie, ale o druhe miesto sa mozu bit do poslednej minuty. Len aby ale porazili Iran...s Quirezom na lavicke si oni mozu vylamat zuby na obrane irancov a svoj sen o postupu mozu rapidne znizit. A ist do zapasu s Portugalskom s tym, ze musi vyhrat...to prave nemusi v hlave ustat. Celkom sympaticky mancaft pre mna, tak uvidime ci ten tip na stvrfinale je ulet alebo naopak realne zhodnotenie ich kvalit.

Reagovat
smazaný uživatel

Taky mne Haritova nepřítomnost v základu překvapila. Je to super hráč a pod správným koučem by se z něho mohl stát WC player.

Reagovat
fantomas

Však on tam dřív nebo později bude, Belhanda začne jen ze setrvačnosti. Pokud ne, bude to příjemný překvapení.

Reagovat
JackDaniels.

Robim s marocanmi a ti velebia El Kaabiho... je neskutocny, hoci hra v narockej lige coskoro odide uz to ukazal aj v repre... velmu dobry eqip... 17 zapasov bez prehry hovori za vsetko

Reagovat
JackDaniels.

marockej*

Reagovat
stas87

Aj ja som robil s marocanom, ale len dva mesiace. On pri prvej vyplate nadaval kolko ze to zarobil. A tak sa to rozhodol vyriesit pozickou u Homecreditu. Potom ho uz nikdy nikto nevidel.

Reagovat
Rakoid

Reagovat
JackDaniels.

Su to fenomeni

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
didosh

Já též dělám s Marocanem a spolu s kolegou z Íránu nejlepší lidi...

Reagovat
smazaný uživatel

Yaya Touré v roce 2015 nebyl za zenitem.

Reagovat
fantomas

V repre byl, bylo to jeho nejslabší APN individuálně.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty máš na všechno argument. Zjeb z Ajaxu je jeden z top playmakerů a pak v sestavě je znázorněb na křídle ještě ke všemu, když pominu gloriolování holandské ligy a bratři Touré byli dávno za zenitem v době, kdy keden z nich vyhrával africký zlatý míč.

Reagovat
fantomas

No argument je to takovej, ze by ho podporil snad kdokoliv, kdo Yayi karieru v repre cely roky nasledoval. Ale jiste...

Reagovat
smazaný uživatel

Osobne by som si vedel predstaviť podobný scenár ako v Brazílii predviedli Alžírčania.

Ale majú skončiť v základnej skupine.

Reagovat
smazaný uživatel

To čtvrtfinále bude náramně pohádková jízda

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele