Představení účastníků MS 2018 - Island

08.06.2018, 09:21
Profily, historie
Po senzačním čtvrtfinále na evropském šampionátu v roce 2016 si islandští fotbalisté připravili další bombu - navzdory předpokladům totiž vyhráli vlastní kvalifikační skupinu a překvapivě se tak podívají na své historicky vůbec první světové mistrovství.

Je skutečně až neuvěřitelné, jak obrovský kus cesty Island od konce roku 2011 vlastně ušel. Tehdy jej ještě jako naprostého outsidera přebrala trenérská dvojice Lagerbäck a Hallgrímsson. Ta definovala jednotný herní styl, který byl založen na maximální obětavosti, disciplinovanosti a týmovosti a s národním celkem předvedla doslova divy. Čtvrtfinálová účast na EURU 2016 byla pro takto malou zemi mimořádným úspěchem, jen u toho však nezůstalo.

Ostří hoši totiž rozhodně neusnuli na vavřínech, naopak zamířili ještě výš - a po senzačním průběhu své kvalifikační skupiny si zajistili přímý postup na závěrečný turnaj do Ruska. Island se tak stal historicky tou nejméně lidnatou zemí, která se na nejvýznamnějším fotbalovém turnaji kdy představila.

Hallgrímssonovi svěřenci však na východ Evropy rozhodně nejedou na výlet, což dokumentují samotná slova hlavního kouče, který při odtajnění nominace prohlásil: "Náš cíl je naprosto jednoznačný a není jím nic jiného než postup ze skupiny. A až se tak stane, ve vyřazovacích bojích se nemusíme bát vůbec nikoho, protože za sebou necháme dva z trojice Argentina, Nigérie, Chorvatsko." Sebevědomí tedy Hallgrímssonovi evidentně nechybí.

Historie


Island po dlouhá léta plnil úlohu naprostého trpaslíka, nebo chcete-li fackovacího panáka, který se tu a tam sice postaral o nějaké to překvapení, prakticky po celou dobu své fotbalové existence se však postupu na jakýkoliv finálový turnaj ani nepřiblížil.

Čeští fanoušci si jej možná pamatují z kvalifikačních bojů v roce 2001, když ostrovní hoši výběr okolo Pavla Nedvěda senzačně porazili a uštědřili mu tím pořádnou facku v honbě za prvenstvím ve skupině.

Počátky reprezentační historie Islandu v soutěžích FIFA se datují zpět do roku 1954 - úvodní žádost o účast v kvalifikačních bojích však byla zamítnuta, na své první soutěžní duely si tak ostrovní celek musel ještě dva další roky počkat.

Dlouho to však žádná sláva nebyla - ostrovní tým končil na posledních místech a v roce 1967 dokonce utržil ostudnou porážku 2:14 v derby s Dánskem.

Obrat k lepšímu přišel až s příchodem tohoto tisíciletí. První dílčí úspěch reprezentanti Islandu zaznamenali v kvalifikaci na EURO 2004, když ve své skupině dokráčeli na konečnou třetí pozici. Možnost účastnit se baráže jim tak těsně unikla, přesto byl vidět znatelný posun.

Další úspěch se dostavil před Mistrovstvím světa v Brazílii před čtyřmi lety. Islanďané obsadili ve své skupině konečné druhé místo za prvním Švýcarskem a probojovali se tak do baráže, kde vyzvali fotbalisty Chorvatska. Po domácí bezbrankové remíze ovšem nezvládli odvetu a po prohře 2:0 se do Brazílie nepodívali.

Svou první účast na mezinárodním turnaji si tak odbyli až o dva roky později na šampionátu evropském ve Francii, když v kvalifikaci obsadili opět druhou příčku za Českou republiku - v tomto případě však i druhá pozice znamenala přímý postup. Na samotném EURU se následně prezentovali srdnatými výkony a zařadili se k těm nejpříjemnějším překvapením, když dokráčeli až do čtvrtfinále. Bude se v Rusku psát další kapitola islandské pohádky?

Infograficky



autor: Jakub Tymčík

Cesta na šampionát


S Islandem se před startem kvalifikace zas až tolik nepočítalo - jistě, ve Francii si tato reprezentace udělala nějaké jméno, jenže že by snad zvládla uspět v konkurenci Chorvatska, Turecka, či Ukrajiny? Nepravděpodobné.

Dlouho to také vypadalo, že fotbalisté ze země ohně a ledu budou bojovat o barážovou účast - na úvod kvalifikačních bojů remizovali s Ukrajinou, následně porazili Finsko a Turecko, načež ve venkovním duelu podlehli Chorvatsku. V pátém klání pak těsně zdolali Kosovo, na což v létě 2017 navázali domácí výhrou nad Chorvatskem. Následovala komplikace v podobě prohry na půdě Finska, na což však svěřenci Hallgrímssona okamžitě odpověděli domácím vítězstvím nad Ukrajinou.

Před závěrečným dvojzápasem Island držel druhé místo a věděl, že pokud oba zápasy vyhraje, podívá se minimálně do baráže. Nešlo však vyloženě o lehký úkol, v posledním klání sice ostrovní celek přivítal Kosovo, ještě před tím jej ale čekal výlet na hřiště nevyzpytatelného Turecka. To však Sigurdsson a spol. zvládli na jedničku a odvezli si vysokou výhru 3:0. Ohromným bonusem ovšem byla nečekaná pomoc Finů, kteří v nastaveném čase vyrovnali v Chorvatsku, díky čemu se Islanďané posunuli rovnou do čela své kvalifikační skupiny! V posledním duelu pak potvrdili roli favorita a Kosovo zdolali výsledkem 2:0, čímž odpálili velmi bouřlivé oslavy - ostatně aby také ne, vždyť se tato maličkatá země poprvé ve své historii probojovala na mistrovství světa v kopané!

Trenér — Heimir Hallgrímsson


Současný hlavní kouč Heimir Hallgrímsson je u národního celku Islandu již dlouhých sedm let. Společně s Larsem Lagerbäckem vytvořil trenérský duet, který Islandu přinesl ty největší úspěchy - o těsném barážovém nezdaru s Chorvatskem v roce 2013 a čtvrtfinálové účasti na EURU 2016 již byla řeč.

Právě po šampionátu ve Francii u týmu skončil zkušenější Lagerbäck a Hallgrímsson se tak stal neohroženým králem národního celku. Samotný Hallgrímsson za sebou má jen velmi skromnou hráčskou a trenérskou kariéru - jako hráč oblékl dres několika islandských klubů, žádná velká hvězda z něj však nevyrostla. Na své trenérské kariéře však začal pracovat už za svých hráčských let - krom hraní za první mužstvo si totiž u dvou celků na starosti přibral i trénování týmu žen.

Po skončení kariéry se od roku 2002 věnoval výhradně klubu z městečka Vestmannaeyjar, kde střídavě koučoval mužský a ženský tým. V roce 2011 byl posléze po boku Larse Lagerbäcka jmenován jako trenér národního mužstva.

Sluší se ještě zmínit, že Hallgrímsson skutečně není žádná trenérská hvězda, která by se topila v penězích - po celou dobu své trenérské kariéry totiž poctivě pracoval, ve svém rodném městečku vykonával funkci zubaře. S touto profesí byl nucen skončit až v roce 2016 poté, co převzal reprezentační celek výhradně na svá bedra.

Tahoun týmu — Gylfi Sigurdsson (Everton)



zdroj: coretvnews.com

Mistr volných přímých kopů je jednoznačně tou největší hvězdou islandského výběru a mužem, se kterým obrazně řečeno stojí a padá celá ofenziva. Byl to právě současný záložník Evertonu, který rozhodl důležitý duel s Ukrajinou. Stejně tak to byl on, kdo na konci první půle vsítil veledůležitou úvodní branku posledního klání s Kosovem, čímž do řad svého týmu přinesl tolik kýžený klid - druhou půli pak již Islanďané kontrolovali, svého soka dorazili druhým přesným zásahem a zajistili si letenky do Ruska.

Sám Sigurdsson však neprožil vůbec dobrou sezónu - v létě si jej jako jednu z mnoha posil vytipoval Everton, plánovaný atak na pohárové příčky se však nekonal. Bídné výkony celého týmu odnesl trenér Koeman, jeho nástupce Allardyce sice klub vytáhl z nejhoršího, že by však výrazněji vylepšil herní projev, to se říci nedá.

Že to od islandského ofenzivního esa nebyla žádná sláva, to dokládají také statistiky - vstřelilo totiž pouhé čtyři branky, k tomu přihodilo dalších pět asistencí, což rozhodně není bilance, na kterou jsme od tohoto hráče zvyklí.

V březnu si navíc nová posila Evertonu přivodila zranění kolene, které ji ze zbylého průběhu sezóny kompletně vyřadilo. A ačkoliv se největší hvězda Islandu zvládne dát do startu světového šampionátu zdravotně do pořádku, je velkou neznámou, jak se na ní herní výpadek podepíše. Pro dobro outsidera doufejme, že nikterak výrazně.

Na prahu slávy — Jón Bödvarsson (Reading FC)



zdroj: getreading.co.uk

Po zranění forwarda Kolbeinna Sigthorssone se na hrotu útoku nejspíše objeví Jón Bödvarsson. Útočník anglického Readingu tak bude mít na svých bedrech naložen nelehký úkol - společně s Gylfi Sigurdssonem by totiž měli svému národu zajistit přísun nějakých těch branek. Protože bez nich to zkrátka a jednoduše nepůjde.

Že by se ale v souvislosti s Bödvarssonem dalo hovořit o nějaké rozeném kanonýrovi, to tedy rozhodně ne. Jedná se spíše o poctivého hráče, co se nebojí odpracovat kvantum černé práce a podstoupit množství osobních soubojů, góly pak představují spíše příjemnou nadstavbu.

Bödvarsson si jméno udělal v norském Vikingu Stavanger, odkud si jej vyhlédl německý Kaiserslautern. Tohle angažmá se však příliš nevydařilo, islandský útočník zasáhl pouze do patnácti duelů a vstřelil dvě branky. Pro ročník 2016/17 se stěhoval do anglického Wolverhamptonu, kde se však žádné střelecké procitnutí nekonalo - bilance 42 zápasů a 3 branek je na hrotového hráče vskutku tristní.

Poslední sezóna však naznačila jisté zlepšení - Bödvarsson se přesunul do anglického Readingu, za který si připsal třicet startů, v nichž se hned desetkrát zapsal na střeleckou listinu.

Pravděpodobná sestava a taktický profil týmu




Z taktického hlediska došlo u Islandu od evropského šampionátu jen k minimálním změnám. Outsider stále spoléhá na poctivou a kompaktní defenzivu, maximální bojovnost, rychlé kontry a standardní situace.

Nějaké novinky bychom však přece jenom našli - ta hlavní se pak týká samotné formace. Kouč Heimir Hallgrímsson totiž čím dál častěji sázel na sestavu se třemi středními záložníky, zejména ve venkovních duelech proti favoritům tak Island využíval formace 4-5-1.

V brance se nic nemění - tu bude stejně jako před dvěma lety strážit Hannes Thór Halldórsson. Ani stoperská dvojice by neměla doznat změn, v srdci obrany by se opět měla představit dvojice dobrých kamarádů, jmenovitě tedy Ragnar Sigurdsson a Kári Árnason. V případě zranění či karetního trestu je připraven zaskočit Sverrir Ingi Ingason. Pozici levého obránce by si měl pro sebe uzmout vytáhlý, leč technický Hördur Magnússon, v pětadvaceti letech zároveň nejmladší člen základní jedenáctky. Druhou stranu bude okupovat rychlík Birkir Már Saevarsson.

Dvojici defenzivních záložníků dle všech indicií vytvoří Aron Gunnarsson společně s Emile Hallfredssonem. Obrovskou výhodou tohoto složení je sehranost obou parťáků, Gunnarson však byl krátce před turnajem zraněn a je otázka, zda jej onen zdravotní problém nebude limitovat i v Rusku.

Na levém kraji by se měl objevit záložník anglického Burnley, Jóhann Berg Gudmundsson, který se svým celkem prožil skutečně parádní ročník. Soupeři si musí dávat pozor především na jeho levou nohu, která umí být pekelně nebezpečná. Pravého křídelního hráče bude suplovat další fotbalista oblékající dres anglického klubu, Birkir Bjarnason.

O tom, kdo obsadí pozici těsně pod útočníkem, nemůže být nejmenších diskuzí, tento post má pro sebe rezervovaný Gylfi Sigurdsson. Na samém vrcholku sestavy by se pak o branky měl postarat Jón Bodvarsson.

Tip redakce na umístění: konec ve skupině


Program zápasů - skupina D

16.06.2018
15:00
Argentina
1:1
Island
Moskva
22.06.2018
17:00
Nigérie
2:0
Island
Volgograd
26.06.2018
20:00
Island
1:2
Chorvatsko
Rostov

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Hannes Halldórsson
27.04.1984
Randers FC
Rúnar Rúnarsson
18.02.1995
FC Nordsjaelland
Frederik Schram
19.01.1995
FC Roskilde
Obránci
Datum nar.
Klub
Hólmar Örn Eyjólfsson
06.08.1990
Levski Sofia
Samúel Friðjónsson
22.02.1996
Vålerenga IF
Sverrir Ingason
05.08.1993
FK Rostov
Hördur Magnússon
11.02.1993
Bristol City
Birkir Sævarsson
11.11.1984
Valur Reykjavík
Ragnar Sigurdsson
19.06.1986
FK Rostov
Ari Skúlason
14.05.1987
KSC Lokeren
Záložníci
Datum nar.
Klub
Kári Árnason
13.10.1982
Aberdeen FC
Birkir Bjarnason
27.05.1988
Aston Villa
Rúrik Gíslason
25.02.1988
SV Sandhausen
Jóhann Gudmundsson
27.10.1990
Burnley FC
Aron Gunnarsson
22.04.1989
Cardiff City
Emil Hallfredsson
29.06.1984
Udinese Calcio
Gylfi Sigurdsson
08.09.1989
Everton FC
Ólafur Skúlason
01.04.1983
KDÇ Karabükspor
Arnór Traustason
30.04.1993
Malmö FF
Útočníci
Datum nar.
Klub
Jón Bödvarsson
25.05.1992
Reading FC
Alfred Finnbogason
01.02.1989
FC Augsburg
Albert Gudmundsson
15.06.1997
PSV Eindhoven
Björn Sigurdarson
26.02.1991
FK Rostov

Autor: Víťa Srp

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků MS 2018 - Japonsko
13.06.2018, 17:55
Představení účastníků MS 2018 - Senegal
13.06.2018, 14:04
Představení účastníků MS 2018 - Kolumbie
13.06.2018, 09:15
Představení účastníků MS 2018 - Polsko
12.06.2018, 19:00
Představení účastníků MS 2018 - Anglie
12.06.2018, 15:54
Představení účastníků MS 2018 - Tunisko
12.06.2018, 10:28
Představení účastníků MS 2018 - Panama
11.06.2018, 22:46
Představení účastníků MS 2018 - Belgie
11.06.2018, 16:00
Představení účastníků MS 2018 - Korejská republika
11.06.2018, 10:27
Představení účastníků MS 2018 - Švédsko
10.06.2018, 21:00
Představení účastníků MS 2018 - Mexiko
10.06.2018, 12:28
Představení účastníků MS 2018 - Německo
10.06.2018, 09:00
Představení účastníků MS 2018 - Srbsko
09.06.2018, 21:30
Představení účastníků MS 2018 - Švýcarsko
09.06.2018, 14:40
Představení účastníků MS 2018 - Kostarika
09.06.2018, 11:04
Představení účastníků MS 2018 - Brazílie
08.06.2018, 18:20
Představení účastníků MS 2018 - Nigérie
08.06.2018, 12:42
Představení účastníků MS 2018 - Argentina
07.06.2018, 17:37
Představení účastníků MS 2018 - Chorvatsko
07.06.2018, 13:58
Představení účastníků MS 2018 - Dánsko
06.06.2018, 20:00
Představení účastníků MS 2018 - Peru
06.06.2018, 16:00
Představení účastníků MS 2018 - Austrálie
06.06.2018, 12:11
Představení účastníků MS 2018 - Francie
06.06.2018, 07:52
Představení účastníků MS 2018 - Maroko
05.06.2018, 16:28
Představení účastníků MS 2018 - Írán
05.06.2018, 12:00
Představení účastníků MS 2018 - Španělsko
04.06.2018, 22:32
Představení účastníků MS 2018 - Portugalsko
04.06.2018, 16:00
Představení účastníků MS 2018 - Uruguay
04.06.2018, 12:34
Představení účastníků MS 2018 - Egypt
03.06.2018, 23:52
Představení účastníků MS 2018 - Saúdská Arábie
03.06.2018, 16:00
Představení účastníků MS 2018 - Rusko
03.06.2018, 12:00

Komentáře (150)

Přidat komentář
LFC & STEVEN 8

těm nepůjde nepřát, snad ten postup ukopou

Reagovat
smazaný uživatel

Skvěle sestavený tým bez individualit, jasný favorit skupiny a po vítězství nad Argentinou která propadne a Nigérií postup z prvního místa se 6b s druhými Chorvaty. Stop bude pro ně čtvrtfinále

Reagovat
smazaný uživatel

,,Skvěle sestavený tým bez individualit"

Reagovat
fenixLFC

jasný favorit skupiny

Reagovat
kylo ren

Reagovat
smazaný uživatel

Smích po prvním zápase přejde

Reagovat
Leo Rekordman

Reagovat
smazaný uživatel

jasný

Reagovat
smazaný uživatel

Já miluju tyhle pubertální smíšky. Lagerback vybudoval s mládeží za pár šupů to co náš Jarolímek za Berbrovy miliony v životě nesplodí. Island profrčel kvalifikací, hraje nádhernou hru. Naši nekopové byli na MS 1x za 30 let a kvalifikace nezvládají. Ale pořád se jim smějeme že oni jsou trpaslíci. A kde jsou oni a kde naši? Tohle mužstvo je kompaktní, sehraný i bez Ronaldů, Messiášů. Být váma vážně bych se nesmál, na rozdíl od vás jsem je viděl hrát.

Reagovat
fenixLFC

a videl si hrat aj ostatnych v tej skupine? jasny favorit teda urcite nie su

Reagovat
smazaný uživatel

2x za 30 let!

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Československo nepočítám. Tehdy tým navíc nebyl tvořen jen trenérem. A ano viděl všechny, je to má práce

Reagovat
smazaný uživatel

nadhernou hru

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Ragnar Lothbrok

Reagovat
John Obi Mikel

No, když přeješ Nigérii a Chorvatsku, tak věř, že jim nepřát půjde úplně v pohodě.

Reagovat
smazaný uživatel

Já jim teda přeju poslední místo

Reagovat
ZB 07

Reagovat
Herry31

Myslím si, že svou obětavostí se jim podaří vybojovat postup na úkor Argentiny, která mě tak nějak nepřesvědčila v kvalifikaci ani závěrečnou nominací.

Reagovat
pospec7

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to určitě ne. Domů pojedou Chorvati a Nigerijci.

Reagovat
kylo ren

Konec ve skupině 0 bodu a posledni misto

Reagovat
Trapný diskutér

s chorvatama by mohli uhaluzit boda

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Darren Fletcher

Reagovat
smazaný uživatel

Max jeden gól na ms se to jen bojovností uhrát nedá

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Trapný diskutér

Největší kopyta turnaje, což ovšem neznamená nejslabší tým.

Reagovat
Miguel19

Dámy a páni, je tu Hypeland.

Reagovat
TheMally11

mluvíš o Plzni?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

v tyhle skupine bez sance, jasny posledni misto

Reagovat
BílíAndelDrcKo

S Nigeriou X

Reagovat
Venny

Letos je jasný komu fandit

Reagovat
kylo ren

Chorvatsku

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
mistr129

Reagovat
BílíAndelDrcKo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

stejny jako kazdy MS, Argentina a Chorvatsko

Reagovat
smazaný uživatel

Portugalsku To tu mají všichni rádi

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
LAĎA_Z_MADRIDU

Já třeba jo. Euro jsem jim (a hlavně Crisovi) fakt přál, kdyby jim to fakt vyšlo i teď na MS, tak by pro mě osobně debata Ronaldo vs Messi pozbyla smyslu, protože Argentinec by byl prostě vždy až ten druhý klubista, kterému to šlo kdesi na jihu.

Reagovat
TheMally11

haluzácký tým

Reagovat
Hiko

Reagovat
BretaKiller

Ten Frederik Schram jim to tam trošku kazí

Tyhle bojovníky bych rozhodně nezatracoval, jelikož si myslím, že právě oni mohou hodně překvapit. Taky se ale může stát, že naprosto vyhoří, ale o tom dosti pochybuji. S Chorvatama si poradili už v kvalifikaci, Nigérii přehrají a s Argentinou to bude asi remíza....

Můj osobní tip: čtvrtfinále (vypadnutí po prodloužení či penaltách)....

Reagovat
mayday

Asi nevyhoří, že by dostali třikrát sadu a hotovo, ale na postup to tentokrát nebude.

Reagovat
BretaKiller

Argentina remíza, vyšlo..... co přijde dále??

Reagovat
smazaný uživatel

Ta vlajka v tom "infograficky" je trochu mimo. Jinak v mých očích tuhle skupinu trochu kazí, že jsou tam dva týmy co prohráli (ikdyž jen v přátelákách což není nějak zvlášť důležité) s náma.

Reagovat
Aik29

Reagovat
Tommy the Gunner

Reagovat
Jeňa

Myslím, že se budou držet osvědčeného 442 s Bođvarssonem a Finnbogasonem na hrotu

Reagovat
Shevchenko

Jinak samozřejmě postup ze skupiny, tady není o čem.

Reagovat
frankiefcb

Ty bláho ve městě Vestmannaeyjar jako složí mužský i ženský výběr, To tam hraje celé město ne.

Reagovat
Kang & Kodos

Něco přes 4200 lidí. Na takovou prdel slušnej výkon

Reagovat
frankiefcb

ty vole to zásobování musí být potom solidní mazec.

Reagovat
smazaný uživatel

4000 lidí je úplně v pohodě. Ty budeš asi z Prahy, že?

Reagovat
smazaný uživatel

a to tam este miestni borci su majstri islandu v hadzanej a zenam sa tiez dobre dari.

Reagovat
smazaný uživatel

posledni misto, skore 0:14, kopaci bez talentu, kterym se neda fandit...

Reagovat
stas87

To si si pomylil, nekvaifikovalo sa tam Irsko, Severne Irsko, Skotsko ani Wales.

Reagovat
frankiefcb

co to meleš?

Reagovat
stas87

Ked napises kopaci bez talentu, tak si automaticky vybavim prave tieto repre a nie Island.

Reagovat
frankiefcb

tak to je samozřejmě nesmysl. A to mě dost u Tebe překvapuje s tvým přehledem. P.S: Island má podobné hráče jako Sev. Irsko a Irsko. Wales je techničtější.

Reagovat
stas87

Nooo, tak ti to uplne objasnim. Nemam rad ziadnu ostrovnu repre, takze Anglicko, obe Irska, Skotsko aj Wales. Rozumiem tomu, ze niekomu tieto repre su sympaticke a ked sleduje PL, tak ma ku nim blizko. To je kazdeho vec, takze ak ich niekto hypuje, tak ja robim presny opak. Sak je to len neskodna provokacia, takych mas na EF vela a nikto sa nad nimi nepozastavuje a kolkokrat su aj horsie. Napriklad neustale porovnavanie Cesko vs Slovensko.

Reagovat
frankiefcb

no to, že je nemáš rád je tvůj problém. Já naopak miluji ostrovní repre plus Latinská Amerika (mimo Brazílii), ale tohle bylo hrozně laciné, když to vůbec není pravda. Stejně jako bylo laciné tvrdit o Islandu, že jsou kopáči.

Reagovat
KnoxXx

nemas rad ziadnu ostrovnu repre, takze ani Island?

Reagovat
Azazelo RD

Asi ani Austrálii.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím, ale spíš si popsal naší repre a jak by to dopadlo, kdyby se letos pod Jarolímem dostali na MS. Ano, s Nigérií jsme v přáteláků uhráli totálním antifotbalem 1:0, ale to nepovažuju za přesvědčivou výhru či zasloužený výsledek.

Reagovat
kaaspis

Vem si prášek

Reagovat
frankiefcb

No určitě kopáči bez talentu nejsou, když nechali za sebou Chorvatsko, Turecko, Ukrajinu. Mají dobrou generaci a výborného Gylfiho (který určitě není kopáč bez talentu )

Reagovat
Blasphemer

Gylfi je jediný fotbalista. Pak mají akorát až na výjimky, které spočítám na prstech jedné ruky, kopáče z druhé anglické, německé a skandinávských lig.

Na druhou stranu musím uznat, že s tímhle vyhrát kvalifikaci a dostat se na MS přímo je zázrak. Je vidět, že v dnešním moderním fotbale už tolik nezáleží na individuálitách, dá se to klidně dohnat jinde, s to na Islandu zvládli skvěle.

Reagovat
frankiefcb

Mají skvěle organizovanou hru a svou kvalitu mají, to potvrdili i na EURU, to ež nehrají oku lahodicí fotbal, ale účinný fotbal z nich nedělá kopáče.

Reagovat
Blasphemer

Ano, právě tu organizaci hry mají úplně top. Na Euru hráli příšerný fotbal, to se na mě nezlob, nicméně účinný. A hráli (hrají) ho právě proto, že jsou to až na výjimky kopáči, co by s jiným herním stylem těžko uspěli.

Reagovat
Blasphemer

Nijak to neshazuju, abychom si rozuměli. Island dokázal najít styl hry, který mu sedí a na který má hráče. Z minima vytřískali maximum. To kdejaká reprezentace nedokáže ani s daleko lepším materiálem.

A v tomhle jsou právě lepší, a ne v šířce a kvalitě hráčů do pole. To se tady snažím říct.

Reagovat
Stannis Baratheon

nevím, jestli by kopáči hráli v týmech jak Everton, Aston Villa, PSV, Rostov, Cardiff a nebo Udinese

Reagovat
Blasphemer

Já ti nechci kazit radost, ale ti borci tam většinou sedí na lavici nebo to jsou hráči na pomezí lavičky a základu.

Takže ano, jsou to kopáči, protože většinou nehrají ani v té druhé anglické.

Reagovat
Stannis Baratheon

Reagovat
Blasphemer

Na hovno, viď? Když si jeden zjistí fakta a ten druhý ne.

Reagovat
Stannis Baratheon

Prč by takovéhle týmy brali kopáče? Ty akorát za každou cenu musíš být odlišný od většiny lidí, která jim přeje a fandí. A teď se tu ještě kasáš, jak strašně znáš fakta. 12 branek v Bundeslize je málo? Co bychom dali za to, kdyby náš hráč mohl alespoň být na soupisce Evertonu.

Reagovat
fenixLFC

pretoze potrebujes v time aj ine timy hracov ako totalne hracicky, niekoho tvrdeho

Reagovat
smazaný uživatel

kdyz je porovnam s ostatnimi tymy na turnaji, tak je snad ani nejak jinak nez kopaci nejde oznacit..

Reagovat
Stannis Baratheon

Reagovat
Blasphemer

Podle mnohých místních příspěvatelů mají přece individuálně dobrý tým, daleko lepší než ČR třeba.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rudnevs

Prečo sa im nedá fandiť?

Práve naopak, mne (a rozhodne nie som jediný) sú dosť sympatickí... Populačne najmenšia krajina, ktorá sa dostala na WM a hrajú pritom skvelo, čo preukázali už pred dvoma rokmi. Majú víťaznú mentalitu a veľkú bojovnosť, hrajú ako tím. A tréner Hallgrimsson pracuje ako zubár a chodí s fanúšikmi na pivo.

Myslím, že im nejde nefandiť... A možno zároveň to je i dôvod, prečo im nefandiť ide - je okolo nich šialenstvo a všetkým sú sympatickí, čo môže niektorým ľuďom liezť na nervy a celý Island im znechutiť.

Reagovat
Rudnevs

Resp. pracoval ako zubár... Po prevzatí reprezentácii s tým prestal, je to i v článku.

Reagovat
smazaný uživatel

hnusna hra, nesympaticti hraci, hrozny hype na jejich fanousky a celkove ten tym po euru

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně ten hype. Oni i kdyby hráli total defence a dostali se dvakrát za půlku a soupeř dal 5 tyček a pak vypadli v prodloužení, tak bude stejně 90% lidí na eurofotbalu psát jak bysme si z nich měli brát příklad a že takhle má vypadat fotbal.

Pro mě je fotbal v první řadě pořád o talentu, bojovnost je ve vnímání naší veřejnosti strašně přeceňovaná, ačkoliv je taky potřeba.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Stannis Baratheon

tohle musí být ironie a nebo vylízanost nejhrubšího ražení

Reagovat
ZB 07

Reagovat
Bandita_Harry

Dobrá irónia, ale dosť ľudí na to skocilo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Držím palce.Ačkoliv je to možná smutné s ohledem na doby minulé, tak nyní by se měla naše reprezentace inspirovat Islandem - obyvatel mají méně než Praha či Brno a přesto na Euru vyřadili Anglii, na MS se kvalifikovali po sérii poměrně hezkých výkonů a poněvadž od nich nikdo nic nečeká, mohou jen překvapit.

Reagovat
smazaný uživatel

Borci

Reagovat
Al Capone

Těmhle nejde nepřát.

Reagovat
johan14

Reagovat
technecium

Myslím, že letos nepřekvapí.

Reagovat
johnik

No v téhle skupině se podle mě může stát opravdu cokoliv. To že jsou bráni jako totální outsideři jim může jen prospět.

Reagovat
smazaný uživatel

Chorvatsko tuhle skupinu vyhraje. Islandani mají štěstí, že už Chorvati budou mít body. Podle mě postoupí jentaktak Argentina. Přál bych to Islandu, ale nemyslím si, že to vyjde.

Reagovat
smazaný uživatel

Přál bych jim neskutečně, ať postoupí a nechají za sebou Argentinu, nějak jim ale nevěřím.. Navíc i ty přáteláky nic moc..

Reagovat
smazaný uživatel

Další epochální úspěch tato účast, zvlášť v po všech stránkách prokalkulovaném světě. Že tam nepostoupí Ukrajina bylo asi jasné před kvaldou, ale stejně, že země s počtem obyvatel jako Brno předběhne Turecko a Ukrajinu a nakonec i Chorvaty při jejich současné síle, tj. prostě úspěch sám o sobě. Můj tip je, že jsou bez šancí, ale zase málokdo bojuje tak poctivě, a něco se naskytnout může. Když nic, alespoň ten gejzírový hukot z tribun bude fajn.

Reagovat
smazaný uživatel

Takže podle vás nebude v základu jeden z nejlepších střelců letošní BL? A Magnúson je snad stoper ne? Určitě pro ně nejlepší možná skupina, nejlíp se jim hraje jako outsiderům

Reagovat
Jeňa

Magnússon je stoper, ale v reprezentaci hraje už delší dobou na kraji (většinou vlevo, žřídka na kraji) a docela se mu tam daří

Reagovat
paver

Jedničkou v útoku je jednoznačně Finnbogason Magnússon v repre hraje výhradně levého beka.

Reagovat
smazaný uživatel

Právě nechápu proč tam cpou Bodvarssona, když mají střelce z jedné z nejlepších lig

Reagovat
Spalovač šancí

Asi nejméně sympatický tým na šampionátu. Takže to jako naschvál dotáhne nejmíň do čtvrtfinále.

Reagovat
nvidia

Island není nejmenší zemí, která se kdy představila na MS. Možná nejméně početnou

Reagovat
paver

Reagovat
Shevchenko

Nejmenší byl Trinidad a Tobago

Reagovat
smazaný uživatel

Uvidíme či sa im podarí ukopať postup zo skupiny. Skupina má jasných favoritov, ale ja im verím, minimálne držím palce a teším sa na ich bojovnosť, aj na tú, ktorá sa bude ozývať z tribún. "HÚ!"

Reagovat
smazaný uživatel

Nejsympatičtější tým na MS. Postoupí spolu s Chorvaty, v osmifinále zaskočí Francii 3:1, ve čtvrtfinále vydřou vítězství 1:0 na penalty nad Íránem a pak už je to v rukou božích.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bandita_Harry

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Euphael

Reagovat
havrys99

Reagovat
smazaný uživatel

Dřív pro mě sympatický tým, ze kterýho davová psychoza v ČR udělala pro mě jeden z týmů, kterýmu přeju brzkej konec. Takový fotbalový Vegas v NHL.

Reagovat
smazaný uživatel

Můžou pouze překvapit. Mají daleko vyzrálejší tým než na EURU, kde si většina z nás vzpomene na tu překvapivou výhru nad Anglií. Těším se na jejich obrovskou bojovnost,auty do šestnáctky a především na skvělé fanoušky.

Přesto všechno to na postup nevidím, ale rád se budu mýlit. Tip: 3 místo ve skupině.

Reagovat
smazaný uživatel

Ako to niekto už napísal, nejde to im nefandiť.

No a fandíš original Islanďanom, nie baĺkánsko-tureckému mix á la Schweiz, či výberu Commonwealthu resp.frankofónnych štátov.

Reagovat
smazaný uživatel

výběr Commonwealthu ? já myslel že CW je Společenstí Národů

Reagovat
smazaný uživatel

Vždy si pri Islande spomeniem na zápas so Švajč. 4-4, hattrick Gudmundssona a islandského komentátora. https://www.youtube.com/watch?v=aYafhj_BjmU. Škoda že majú takú ťažkú skupinu, ja si ale myslím že proti Argentine a Chorvatsku sa im bude dobre hrať na brejky a kľudne v tých zápasoch môžu niečo uchmanúť. Môj tip na postup Argentína a Island, 4 body pre každého

Reagovat
mayday

Já fanoušek Islandu nejsem, ale co postavili za mančaft/generaci s tím počtem obyvatel, to je opravdu síla. Téměř tři postupy za sebou na závěrečnej turnaj v evropské konkurenci, mazec.

Reagovat
Benfica

Ubetonuju sa v skuoine..

Reagovat
monty25

Baví mě ty kecy, že islandský hype skončí. Pro ně je megaúspěch samotný postup na MS a kdyby se povedlo ještě postoupit do osmifinále (což se třeba Čechům v samostatné historii nikdy nepovedlo), tak by to byla úplná pohádka. Škoda, že jsou ve skupině smrti, ale stát se může všechno a už se fakt těším, jak jim budu fandit.

Reagovat
Jeňa

Reagovat
Rudnevs

(fandiť budem primárne samozrejme Nemecku, ale Islandu budem dosť priať )

Reagovat
smazaný uživatel

Ano úspěch je samotný postup, ale to "alibi" co vytváříš by bylo v pořádku kdyby všichni ti milovníci Islandu nepřesvědčovali celej eurofotbal, že mají tým na zopakování čtvrtfinále plnej hráčů co hrají prim v sestavách svých klubů, když to není pravda. Jsou prostě outsider a urvat to můžou jen "nefotbalovýma" schopnostma, což se opět může stát ale objektivně neexistuje důvod si to přát.

Reagovat
ZB 07

Reagovat
ondrvo

Na hrotu by moh hrát spíš Finnbogasson ne?

Reagovat
osobnostx

To se stále říká jak máme jen dělníky v průměrných klubech atd...ale co je prostě tohle : Porovnáním hráčů na papíře není Island žádný supertým, to by mělo být motivací i pro naši repre.

Reagovat
Mr.Mike

3 remízy

Reagovat
xaus

neprestupil nahodou olafur skulason do Fylkiru?

Reagovat
paver

Má tam namířeno

Reagovat
Kucka

Proc si autor mysli, ze na hrotu nebude Finnboga? Mnohem lepsi utocnik, daval i gola v posledni priprave.

Reagovat
smazaný uživatel

Černý kůň turnaje. Finále vyhrajou na penalty.

Reagovat
Liquid

budu jim fandit nejvíc letos, nemám tam sloníky a z Afriky postoupili vesměs ti xindli arabský + ne zrovna oblíbená Nigérie a Senegal takže Island do toho

Reagovat
smazaný uživatel

No tak muslimové jsou převážně všichni z afrických postupujících + ještě Saudi,Írán a polovina týmů Švýcarska a Německa. Tak nevím co ti vadí zrovna na triu Maroko, Tunis, Egypt.

Jinak Island FTW! samozřejmě.

Reagovat
Liquid

co mi vadí na tom trio - jednoduše, to že zabrali místo Sloníkům, Angole, Ugandě....

Reagovat
smazaný uživatel

dřív jsme si s Islandem vytírali prdel a neúspěch byl jim nedat pořádnou čočku. dneska by si s námi ani nedomluvili přátelák

Reagovat
cink

Prehypovany Island shori jak papir

0 bodu

Reagovat
smazaný uživatel

Mohl by dostat šanci na hrotu spíš Finnbogason, v Augsburgu měl výbornou sezonu.

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrý dojem z čistej rasy.

Tretie miesto v skupine D.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele