Ozvěny z Bundesligy: Přišli jste o klíčového hráče? Gratulujeme ke svobodě

23.08.2022, 11:30
Názory a komentáře
Hlavní tvář je fuč. Robert Lewandowski překonával v Bayernu klubové i ligové rekordy, avšak po roztržce s vedením se raději přestěhoval do Barcelony. Nenahraditelná ztráta? Nikoliv. Po odchodu kanonýra se Mnichovanům otevírají nové možnosti a většinu z nich také jistě rádi vyzkouší. Podobně se na neobjevené dobrodružství může po prodeji klíčového muže těšit také Frankfurt. Ach, jak krásné je přijít o pouta na rukou.

Velebme novoty. Velebme Jordana Siebatcheua a Sheralda Beckera. Taiwo Awoniyi, kdo to je? Rychle se v berlínském Köpenicku začalo zapomínat na nigerijského střelce. Nebojte, z hlav příznivců Unionu určitě nevymizel, musel každopádně ustoupit nové útočné dvojici. Někdejší forvard bernských Young Boys Siebatcheu se v novém dresu trefil do černého už třikrát. Becker, který předešlé tři ročníky zůstával ve stínu Awoniyiho, si ke dvěma gólům přidal stejný počet asistencí. Také Eisernen umí nahradit svého Lewandowského.

Ne všude se však záplaty uchytí. Se slzou v oku se ve Wolfsburgu dál vzpomíná na Wouta Weghorsta. Safra, jak se máte znovu stát zajímavým mančaftem, když nejste schopni podruhé v řadě skórovat? Ještě k tomu proti slaboučkému Schalke (které - jmenovitě Simon Terodde - má po dvou neproměněných penaltách taktéž máslo na hlavě)? Rozpaky nad počínáním Nika Kovače na lavičce "Vlků" pokračují. Nově chorvatský mág udivil postavením stopera Sebastiana Bornauwa na post pravého beka. Hmm. Pevná ruka Olivera Glasnera ve VfL očividně pořád chybí.

Různé formace, různá jména, stejná síla

Kdo naopak rozhodně nechybí v Bayernu? Ano, správně, právě současný kouč Wolfsburgu. Zatímco Kovačovi se práce na Säbener Straße začala drolit po jednom roce, u Juliana Nagelsmanna něco takového zřejmě nehrozí. Média jej za manažerování zpravidla velebí, obočí povytahují jen při zkoumání lodivodova šatníku a do bulvárního světa pronikne kvůli změnám v osobním životě. Avšak z fotbalového hlediska vše v pořádku.

V nové sezoně pak glorifikace Nagelsmanna snad ještě zesílila. Pokud panovaly obavy, co se s ofenzivou Roten stane po odchodu Lewandowského, dal start ročníku ráznou odpověď. Bayern si spletl sport a ve čtyřech soutěžních duelech skóroval dvacetkrát. I bez Lewandowského. Jeho absence šla cítit snad jen ve střetnutí proti Wolfsburgu, v němž si Nagelsmannova družina vytvořila šance na sedm gólů, nakonec ale padly jen dva. Tato impotence však spíš představuje výjimku dávající razítko na pravidlo o konání pravidelných gólových hodů.

Jejich pořádání se vždy rád zhostí Sadio Mané. Věčně usměvavý Senegalec nevypadá jako někdo, kdo by veselou tvář pouze předstíral. Naopak se zdá, že v Mnichově skutečně našel zalíbení. Ostatně s fanoušky FCB křepčil už po prvním kole. Mané se jednou prosadil již v Superpoháru, další trefu si na své konto připsal ve Frankfurtu a hned dvakrát se trefil proti Bochumi. Na první pohled nevypadá jako rovnocenný target man za Lewandowského, to ovšem neznamená, že se nemůže stát nejlepším střelcem ligy. Momentálně vypadá na horkého kandidáta.

Klidně se však může stát, že nejlepšího bundesligového Torjägera znovu vyprodukuje Bayern, a přitom se nebude jmenovat Mané. Brilantně se po letní pauze uvedl Jamal Musiala, který se v 19 letech těší na průlomový ročník. Odchovanec Bavorů vsítil stejně jako Mané tři ligové trefy a rovněž se zaskvěl v Superpokalu proti Lipsku. Z vynikající práce Musialy těží na hrotu jak Mané, tak i Serge Gnabry. Ani jeden z nich nepředstavuje archetyp "devítky", přesto se nezdá, že by jim jejich místo v sestavě nějak vadilo. Ba právě naopak.

V úvodních střetnutích ročníku dotvářel smrtící kvartet tradičně skvělý Thomas Müller. V tomto složení piluje Nagelsmann formaci 4-2-2-2, v níž Musiala s Müllerem operují blíže středu hřiště pod double-pivotem Joshua Kimmich - Marcel Sabitzer a prostory u autové čáry vyplňují beci Alphonso Davies a Benjamin Pavard. Dobře ovšem víme, že jen jednoho rozestavení se Nagelsmann nikdy nedrží. V Bochumi se tak mnichovský útvar proměnil na 4-4-2 s klasickými křídly Leroyem Saném a Kingsleym Comanem. Ti nahradili Musialu, který se (snad jen na krátkou dobu) zařadil mezi zraněné hráče, a odpočívajícího Gnabryho, jenž se do hry zapojil až po změně stran.

Personální změny ovšem na Ruhrstadionu vůbec nebyly znát, pouze jedny hvězdy nahradily jiné. Demolici spřáteleného klubu řídili právě Sané s Comanem. První jmenovaný otevřel skóre a stejně tak mu lze přičíst významný podíl na šesté brance v pořadí, Coman se prosadil jednou, navrch přidal dvě asistence a vybojovanou penaltu k tomu. V případě Saného se přitom spekuluje o odchodu, jeho francouzský spoluhráč zase zmizel z radarů kvůli trestu za červenou kartu, který si ze závěru uplynulé sezony přenesl do nové. V Bochumi ale oba ukázali, jak se bojuje o přízeň kouče.

Takže tak. Lewandowski dokázal velké věci a jen těžko se bude hledat individualita, která by podobných čísel dosáhla. Bez polského ostrostřelce však útočící Bayern vypadá týmověji a přitom pořád stejně nebezpečně, ne-li ještě víc. A tak nějak se v táboře Roten pročistil i vzduch. Přece jen, měsíce trvající "sága Lewandowski" už dost otravovala. Mnichované přišli o diamant, avšak ne o nenahraditelný pilíř. Pevná konstrukce stojí dál a vybrušují se na ní nové drahokamy.

Trest za historický úspěch

Zřejmě to bude chvilku trvat. Zatímco Sébastien Haller, Luka Jović, Ante Rebić nebo André Silva pádili z Frankfurtu téměř ihned, Filip Kostić dlouho zůstává. Možná až moc dlouho. Za věrnost se dočkal odměny v podobě těžko opakovatelné jízdy Evropskou ligou a angažmá v Juventusu, Eintrachtu však přezrálý vztah v dlouhodobém výhledu dost možná spíš uškodil. Stal se totiž na Kostićovi příliš závislým. Jako správný otec sháněl Srb svým "Orlům" pravidelně obživu. Umí si však hesenský mančaft bez vychovatele poradit?

Odpověď nezná snad ani trenér SGE Oliver Glasner, jenž za Kostiće jednoduše nemá náhradu. Zažité rozestavení se třemi stopery se tak bude muset poupravit. Proti 1. FC Köln představil Glasner dopředu rigidní, avšak dozadu spolehlivé 4-2-3-1. Na levém beku se místo Christophera Lenze, jakési beta-verze Kostiće, poprvé představil Luca Pellegrini, který ve Frankfurtu hostuje z Juventusu jako handl právě za odcházejícího tahouna. V sestavě nechyběl ani Evan N'Dicka, jehož nedávno vábilo milánské AC. Pokud však nakonec zůstane v Hesensku, měl by spolu s Tutou (navzdory slabšímu startu Brazilce do sezony) utvořit pevnou stoperskou dvojici.

Levou stranu tak Glasner alespoň početně vyřešil, mezitím se ovšem objevily problémy napravo. Alamy Touré bude kvůli zranění chybět dva měsíce a jeho místo na pravém beku tak musel zalepit chorvatský středopolař Kristijan Jakić. Ten si nicméně proti 1. FC Köln nevedl špatně, avšak je otázkou, do jaké míry za to mohla hra soupeře, jenž se soustředil spíše na pokrytí středu hřiště.

Směrem dozadu Glasnerův "nový" Frankfurt obstál, vpředu to ovšem bylo horší. Slibovali jsme si, že vůdčí roli po Kostićovi převezme Daiči Kamada, ten ale po chybě ve druhém kole na půdě Herthy tentokrát začínal na lavičce. Japonec sice proti "Kozlům" nakonec zařídil jedinou trefu Eintrachtu v zápase, zatím se ale nezdá, že by kolem něj hodlal Glasner postavit zbytek týmu. Jako lídr se neprojevuje ani zatím neproduktivní Mario Götze. A jasno není ani o složení útoku. Šanci dostali Rafael Borré, Lucas Alario i Randal Kolo Muani. Gól zatím vsítil pouze Francouz Kolo Muani, ve třetím kole nicméně ustoupil Borrému a postavil se na křídlo.

Takže tak. Kostić chybí, a to velmi. Eintracht bez miláčka tribun Waldstadionu prochází druhým těžkým startem do ročníku v řadě. Die Adler se každopádně otevírá neprobádané pole působnosti. Bez Kostiće to bude bolet, avšak na druhou stranu je dobře, že už konečně odešel. Stejně by jednou o levonohou oporu přišel. Proto se Frankfurt podobně jako Bayern musí zase stát především týmem. Svobodným a volně dýchajícím.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (112)

Přidat komentář
nani92

Bundesliga potrebuje okamžitý pád Bayernu a nie, že im bude dávať 6-7 golov

Reagovat
db18

To labilnímu BVB a dalším klubům pomůže no...

Reagovat
nani92

tak to bude vojna kriplov o titul, stále dôstojnejšie než to, čo je teraz

Reagovat
celeb

comu pomoze vojna kriplov? Mozu sa byt o LM, tak ako nedavno sa kripli byli v EPL o 3./4. miesto.

BL potrebuje konkurenciu pre Bayern, nie startu najlepsieho klubu.

Reagovat
bobis21

Reagovat
nani92

nových fanušikov si liga nezíska tým, že sa môžu prísť pozerať o boj o 2. miesto ..stačí sa pozrieť na Seriu A, kde padol Juventus, Inter a AC sa zlepšili, ale nie su najvyššia europska špička, ale aj tak bola ta liga zaujimavá vdaka ich boju o titul a to tam bol dosť dlho v hre aj Neapol

Reagovat
Shevchenko

Nikde jsem nečetl že by to Serii A pomohlo, naopak se kritizuje, že už pár let nemají pořádnou konkurenci v LM.

Reagovat
nani92

ale to je chyba mužstiev, nie ligy

Reagovat
Shevchenko

Ty vole a jaký to je rozdíl? A lize to nepomohlo, takže to je chyba i ligy.

Reagovat
nani92

no zásadný..čo má fanušik Neapola z toho, ked Juve vyhrá LM a 10 rokov po sebe ligu, ako ked bude mocť s Juve bojovať v tej lige dôstojne o titul

Reagovat
Shevchenko

A k čemu je tenhle přístup dobrý? To se potom ta liga nezvedne vůbec. Kdyby aspoň měla kvalitu jako naposledy před 17 lety, tak neřeknu vůbec nic.

Reagovat
nani92

ako vieš že by sa nezdvihla? čo ak by Wolfsburg mal o 50% vačšiu šancu na titul, mohol by získať viac sponzorov financiíí a mohol by sa zdvihnuť ešte viac..teraz z Nemecka počuješ iba o Bayerne, to nie je ani pre sponzorov ostatných veľmi dobré, nie?

Reagovat
Acquanni

Na druhou stranu má Seria A místo jednoho týmu schopného vyhrát LM těch týmů 0.

Jasně, Juventus to nezvládl nakonec, ale byl dvakrát ve finále a roky se s ním počítalo mezi užší favority. Že by ten současný pád Juve pomohl lize? Neřekl bych. Kdyby se Inter s AC, nebo ta Neapol dokázala prosadit proti tomu opravdu silnému Juve, to by lize mohlo pomoct. Pád nejlepšího týmu nikoli.

Reagovat
nani92

Ale to je stále pohľad na ligu z pozície LM...ale mňa ako fanúšika "domáceho " futbalu zaujima, či ss tých 38 kol ma o co hrať, alebo to bude v zime už rozhodnuté

Reagovat
Acquanni

To chápu a svým způsobem i souhlasím s tím, že soutěž rozhodnutá x kol před koncem prostě není tolik záživná. Ale to je velký problém těch dalších klubů. Juventus v jednu dobu otevřel Itálii cestu zpátky mezi smetánku, ale ti ostatní se místo toho dál plácali níž. V Německu je to to samý, Bayern je extrémně dominantní a silný, ale konkurence šla naopak ještě níž.. Určitě je škoda, když je liga o jednom týmu a jediná možnost ostatních na titul je to, že ten jeden favorit vybouchne, chtělo by to silnější konkurenci.

Proto mám mimochodem nejraději PL, sice poslední dobou prakticky dva týmy nad ostatními, ale dál je to extrémně zajímavé a týmy jako Arsenal, Spurs, United můžou skončit 3. ale klidně 8.,9., Protože týmy dalšího sledu hodně nabrali na síle a konkurenceschopnosti, kdyby to aspoň tak fungovalo všude jinde, byla by to pecka. A kdyby navíc v takové z TOP lig bojovaly do 35. kola o titul 4 týmy, byla by to rozhodně fantazie

Reagovat
bobis21

Tak zrovna v posledních letech fakt nebyla BL v zimě rozhodnutá. Několikrát naopak v zimě Bayern nebyl první, ale soupeři to pak začali srát

Reagovat
Kiwi-21

Já to beru tak že ta soutěž je hodně zajímavá v podstatě na všech pozicích LM poháry, záchrana až na Mistra ligy no

Reagovat
db18

Reagovat
bayern987

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
celeb

*bit- pisem jak mongol

Reagovat
bobis21

A PL potřebuje okamžitý pád City

Reagovat
Hlahart

Souhlas

Reagovat
nani92

tak PL má šťastie, že tam bol Liverpool a posledné tituly, aj ked ich mal City, tak neboli také dominantné a hralo sa do posledného kola--..ale áno, odchod Pepa by sa hodil

Reagovat
Psy_cho

A taky by mohl padnout Liverpool a Chelsea, Manchester, to by liga byla ještě napínavější, je na prd, když takový Brentford nemůže díky "bohatým hajzlům" vyhrát anglický titul.

Reagovat
bobis21

No on rozdíl mezi City + Liverpoolem a zbytkem ligy je v posledních letech větší, než rozdíl mezi Bayernem a zbytkem ligy. Ale oni pořád předstírají, že mají top 6. Mají top 2 a zbytek je právě jako ten Dortmund nebo Leverkusen.

Reagovat
exot12

Pán bude odborník

V ktorej lige môžu reálne vyhrať titul 3-4 tímy? Mňa snáď napadá Séria A, ale to bude iba dovtedy pokiaľ nedokončí Juve prestavbu.

No a nie som si istý, ako to pomohlo AC, ktoré skončilo v LM na poslednom mieste

Reagovat
nani92

a čo je LM akože? ak nevyhráš LM, tak je jedno, kde skončíš

však sa stačí pozrieť na Bayern a PSG..rok čo rok vyhrávajú ligu, ale to je pre nich málo, preto sa tam tréneri menia ako ponožky

Reagovat
exot12

Pán preukázal ďalšie “odborné” znalosti

LM je hlavne o peniazoch a je veľký rozdiel byť v skupine posledný alebo hrať 1/4 alebo finále

Ešte nám povedz v ktorých ligách majú reálnu šancu na titul minimálne 3-4 mužstvá

Reagovat
nani92

poviem ti, ked mi ty povieš o nejakej kvalitnej lige s 10 ročnou dominanciou jedneho mužstva

Reagovat
exot12

Pán nevie a už sa správa ako malé dieťa

Ak sa nemýlim Séria A 9x Juve ešte 2 roky späť

Reagovat
nani92

no však o tom hovorím, hned je tá liga lepšia a napínavejšia ked Juve je dole

Reagovat
exot12

Liga je lepšia? Včom presne je lepšia? To, že sú tam 3 primerané európske tímy pomohlo ako Sérii A?

A napínavejšie? Mne posledný ročník prišiel ako súboj invalidov, ktorý si dávali navzájom prednosť. Tam nebol tlak jeden na druhého, ale prehral Inter, tak o deň neskôr prehralo AC a potom aj Neapol.

Reagovat
Kiwi-21

Liga je napinavější, pro nezaujatého diváka zábavnější

Ale lepší rozhodně není

Inter vloni postoupil ze skupiny po X letech a hned v dalším kole vypadl

AC skončilo vloni také ve skupině

Juventus vypadl z Villarealem

Atd

Reagovat
Kovi81

tak v Bayerne so zrovna treneri casto nemenia. Flickovi prisla ponuka z repre a tusim mal nejake problemy s vedenim, inak pochybujem, ze by odisiel.

Reagovat
nani92

tak ja si počas nádvlády pamatam Heynecksa, Carla, Flick, Kovača a teraz NAinggolan

Reagovat
capaccio

Tak napriklad 20/21 PSG nevyhralo titul, vyhralo Lille.

Reagovat
exot12

Ak si pozrieš popredné zahraničné ligy, za 5-6 rokov, tak vo väčšine je dominancia 1 až 2 klubov, ktoré sa striedajú. Aj v PL za posledných 5 rokov je bilancia 4x MC a 1x Live, to čo sa stalo v Sérii A je naozaj výnimka, ale je to spôsobené, že Juve má problémy

Reagovat
esmuellert

Kdepak

Reagovat
dominios

tak urcite, presne to BL potrebuje...

a ako sa to ma este akoze stat? Bayern ma zacat umyselne prehravat alebo co? Ako by ich to malo akoze pripravit na LM? Ked sa spamata zvysok ligy na cele s BvB a konecne zacnu makat, tak porazia aj ten Bayern... je na druhych aby konecne sa pozdvihli a nie na Bayerne, aby klesol, len preto, aby par blbcov sa jeden rok uskrnalo ze im to konecnce nevyslo... inac pojde cela BL este viac do prdele a to by bolo akoze k comu dobre?

Reagovat
nani92

Reagovat
Rich

Bayern se dá porazit, minulou sezonu to dokázalo pár týmů... Ale neztěžuj si na Bayern laskavě... Koukni na hlavní konkurenci, kde se potýkají? Dortmund prohraje s Werderem za 10 minut, jinak celý zápas dominance... Leverkusen, kteří někteří favorizovali, tak je na dně tabulky... Lipsko je rádo, že není poslední... Čili to je těžké, když hlavní konkurenti nehrají nic... A nutno dodat, všechny tyto týmy mají potřebné hráče na to, aby vyhráli ligu...

Reagovat
nani92

ja som to nemyslel tak, že Bayern sa musí radikálne zhoršiť, ale bolo by už dobré, aby ho niekto zosadil..a momentálne to nevyzerá, že by konkurencia sa mu vyrovnala

ale tá posledná veta, čo si napísal je blbosť no

Reagovat
Rich

Nic ve zlém, ale co ti na tom přijde jako blbost? Leverkusen má Diabyho, Schicka, Wirtze... Diaby a Wirtz jsou žádaní, dobře, poslední zmiňovaný je zraněný, ale i tak... Dortmund má Schlotterbacka, Adeyemiho, Hazard, Brandt či Reus a jiné...Lipsko: Werner, Nkunku, Silva a Forsberg... Prostě ty týmy kvalitu mají, ale Dortmund prostě nezvládá zápasy... Měli na mále s Bayerem...

Reagovat
stas87

Dortmund prohraje s Werderem za 10 minut, jinak celý zápas dominance...

Sak Dortmund bol prvyh 45. minut absolutne k smiechu, vytazili maximum z jednej strely na branku. Boli vobec radi ze nedostali dva goly ale naoipak, viedli 1-0.

Reagovat
Rustin Spencer Cohle

Reagovat
Gazdo

Reagovat
andrew96

No, už je toho jak hub po dešti, každopádně jsem nečekal, že se bude toužebně volat po regresi.

Všechny štve, že Bayern každý rok vítězí. Že nemá konkurenci. Že Dortmund klopýtá, ostatní jakbysmet. Ale skutečně nás na relativně fundovaném fóru baví na BL pořád nahlížet tak povrchně? Vždyť soutěž toho nabízí mnohem víc.

Jasně, můžeme se smát BVB. Proč ale zároveň nevyzdvihneme Werder? Za to, jak celý zápas byl lepším mužstvem. Za to, jak neskutečně zapnul? Proč se o něj nezajímáme více? O tým, který hraje s hráči, kteří před rokem sestoupili, a teď ti samí nevypadají pod Wernerem jako někdo, kdo by na BL nestačil (například Groß)? O tým, který hraje zábavně a má jeden z nejlepších útočných tandemů?

Jasně, Bayern všechny zase válcuje. Proč si to ale raději neužíváme? Proč si neužíváme parádní souhru ofenzivních hráčů? Jejich dynamiku, rychlost, techniku? Proč neaplaudujeme Nagelsmannovi, pod nímž aktuální Bayern vypadá snad ještě lépe než za nejlepších časů Flicka?

Bundesliga není nudná. Nudný je narativ, že je nudná. Kór na fóru, jehož uživatelé (ok, asi do určité míry) se o fotbal zajímají více než jen pohledem na góly, výsledky a tabulky a vedle toho řeší i taktiku, rádi zkoumají data, historii soutěží, klubů, trenérů i hráčů, zajímají je přesahy fotbalu do společnosti a mají jej zkrátka rádi v myriádě souvislostí.

Reagovat
nani92

ved ja o tomto hovorím, pre skalných dlhodobých fanušikov samozrejme BL nie je nudná, ale tým ako to Bayern všetko valcuje, tak si nových ľudí veľmi tá liga nezíska

Reagovat
andrew96

A je to i tvůj případ?

Reagovat
nani92

áno

Reagovat
andrew96

A tomu právě nerozumím, proč někdo, kdo fotbal dlouhodobě sleduje v širších souvislostech, se omezuje jen na narativ nudné soutěže, a to na základě absence boje o titul, přičemž by mu nemělo dělat problém zajímat se o onu soutěž hlouběji.

Reagovat
db18

Reagovat
nani92

lebo to stráca tú čerešničku na torte, ked Mercedes vyhráva v F1, tak nikoho nelákalo pozerať sa ako si Redbull a Ferrari jazdia o druhé miesto. Liga potrebuje aspon 2 hráčov o titul, a nech ju aj kľudne vyhráva stále Bayern, ale nech to aspon troška vyzerá, že sa pri tom zapotí

Reagovat
dominios

A vies ze to tak praveze casto je? Ze aj v minulosti Bayern mal kopu tazkych zapasov ked to neslo, ked to vyzeralo na zbytocne straty bodov? Akurat ze ti chalani makali, zapotili sa a nakoniec odpor zlomili. Ver tomu, ze bez riadnej driny by to nedali. Ak by sa na to vyprdli ako milionkrat BvB, keby sa len rozculovali a rozhadzovali rukami a diskutovali s rozhodcami, tak by mali mozno suche tricka, ale malo bodov. Chapem, ze po vysledkoch ako 7:0 to vyzera az prilis lahko, ale pozri si aj minulu sezonu, kolko zapasov bolo tesnych, alebo ich Bayern jednoducho zlomil az v zavere. Toto je to co malo kto vidi, ze ta drina nie je len o tom si to vybojovat v poslednom zapase, este vacsia drina je to zvladnut skor a obzvlast rok co rok.

F1 aj pocas dominancie Mercedesu stale rastla (z marketingoveho hladiska), rovnako ako rastla ked predtym dominoval Red Bull a este predtym Ferrari. Mozno to najemotivnejsie tam nebolo, ale nemal som pocas celeho toho obdobia pocit, ze by to nebolo zaujimave. To, ze mozno teba to nebavilo, to ti neberiem. Ale rozhodne nie je pravda, ze by to nikoho nelakalo, minimalne cisla naozaj hovoria nieco ine.

Je nezmysel ocakavat, ze teraz kazdy sport ma kazdy rok vyhrat niekto iny, len preto, aby to bolo "divacky zaujimave" a "nepredpovedatelne" a neviem co. Vyhrat ma najlepsi, ten, kto odvadza najlepsiu pracu. A ak je niekto jednoducho tak dobry, ze vyhrava rok co rok, tak je na zvysku, aby ho porazil. O to to bude potom sladsie, ci nie?

Fanusikovia by si mali uvedomit prave tuto podstatu sportu. Kebyze sa aj ty (obrazne) niecomu venujes, chces byt najlepsi. A to znamena, ze chces byt najlepsi stale, vzdy, furt. Nepovies si sam sebe ze tuto sezony vypustim a necham druhych vyhrat... nemozes to urobit. Ktokokolvek, kto sa venoval akemukolvek sportu co i len poloprofesionalne tomu pochopi. Zvysok su mudrosraci z krcmy, s ktorymi sa o tom bavit nema zmysel.

Reagovat
Rudnevs

F1 pocas dominancie Mercedesu rastla kvoli Netflixu, nie kvoli Mercedesu alebo dominancii. Kebyze o Bundeslige teraz natocia serial, kde vsetko zdramatizuju, spravia z akychkolvek tabulkovych superov rivalov na zivot a na smrt a cele to zaobalia deep frazami na styl “aby ste mohli vyhrat, musite skoncit prvy, bundesliga je nekompromisna a chyby sa neodpustaju”, tiez by ziskala popularitu aj napriek tomu, ze ju (aj) vdaka dominancii Bayernu straca. To vsak neznamena, ze by sa na tej lige nieco zmenilo ohladom zaujimavosti. Znamenalo by to len to, ze to uz s tebou bude chciet pozerat aj holka a na tiktoku si budu vsetci sexualizovat hracov, tak ako to robia s jazdcami f1.

Reagovat
Jordi Alba

Reagovat
dominios

vlastne sam seba negujes a odporujes si

takze na jednej strane tvrdis ze staci natocit serial (a la netflix) a zrazu to podla teba pojde, cim 100% potvrdzujes, ze ziadna dominancia Bayernu (resp. mercedes v F1) proste nehra rolu, ale zaroven budes tvrdit, ako je to zle...

nie, zamysli sa nad tym celym a co vlastne chces ty a tebe podobni

vyber si, ci chces showku, alebo sport

ak chces sport, zmier sa s tym ako to je (kym je to fer, ked uz sme pri F1 a to, ako sa ta show a zmena dosiahla tam), ze niekedy niekto bude dominovat a ze takto je to SPRAVNE a v PORIADKU

alebo chci show, ale potom si si zmylil odvetvie, ktore sledujes... skus zacat navstevovat ciac cirkusy, festivaly a podobne, tam dostanes showky pozehnane... alebo si zapni ten blby netflix a odbavuj sa kazdy den na inej showke

ano, idealne je ak sa to pretne a mame krasny sportovy zazitok a cistokrvny sport zaroven, je ale mentalna obmedzenost jedincov si mysliet ze to musi ist ruka v ruka neustale dookola, lebo si zato platia, lebo na to maju nebodaj pravo ci narok... nie, takto to proste nefunguje

Reagovat
celeb

pekne napisane

Reagovat
Heresy

Reagovat
Rudnevs

Nevravim, ze Bundesliga je nudna a o nicom, ale ten boj o titul tam jednoznacne chyba a je to realny problem. Nebudeme si klamat.

Reagovat
andrew96

Jo, to taky připouštím.

Reagovat
JozkokozleJ

Jasne, chyba. Ale suhlasim s nazorom, ze cestou nie je oslabenie Bayernu, ale zlepsenie konkurencie.

Bayernu sa roky dari po obmenach pilierov vybudovat kostru mansaftu, okolo ktoreho mozu skladat vitazny tim. Aj ked sa to mnohym zda jednoduche, nie je to samozrejmost. Upadok do priemeru nie je cesta

Reagovat
Rudnevs

Tak ja viem, ale co je potom cesta.. zrusit 50+1? Alebo nejak inak prerozdelit peniaze z televiznych prav?

Reagovat
celeb

Reagovat
Freedo

Krásně napsaný. Pro mě osobně má Bundesliga velký kouzlo. Asi je to i tím, že jsem ji sledoval od útlého dětství a prázdniny trávil v městě 5 km od hranic, takže jsme čato do Německa jezdili. Ale nevadí mi tolik, že jeden tým vyhrává titul, protože celá ta soutěž mi přijde zajímavá. O dost víc než francouzská nebo italská liga. Můžu si pustit libovolný zápas Bundesligy a bude mě to bavit víc než derby v Itálii. Ale zase hodně lidí to asi může mít naopak. A svým způsobem se na každé lize dají najít hezké věci, když k tomu má člověk vztah.

Reagovat
JozkokozleJ

Reagovat
Rich

Reagovat
Shevchenko

To jsou takové blbosti jojo, potřebuje pád momentálně asi nejsilnějšího týmu na světě, "protože to budneslize pomůže" a české lize by pomohl pád Plzně a Slavie, La Lize Realu, PL City

Reagovat
nani92

áno, Ceska liga je rozhodne lepšia, ked o titul boju Slavia x Plzen, pripadne by sa zamoala aj Sparta, než dominancia Slávie

Reagovat
Shevchenko

No pokud se Plzeň vyrovná Slavii tak určitě, ale pokud ty liga byla bez nějakého dominantního týmu v Evropě, tak by to opravdu nikomu nepomohlo.

Reagovat
nani92

no tak možeme zrušiť všetky ligy sveta okrem TOP 6, lebo v Europe nič neuhrajú

Reagovat
Shevchenko

Co to zas meleš? Každá liga chce mít silné týmy v Evropě (samozřejmě v kontextu dané ligy), proto je fajn, že tam my máme dva týmy, naproti tomu je Bayern momentálně jediný, kdo z Německa může myslet na triumf v LM, Bundeslize by fakt nepomohlo, aby měli ligu, která by se snažila max o vítězství v EL.

Reagovat
nani92

ved ale uspechy/neuspechy Bayernu v LM nehovoria nič o zaujimavosti BL

Reagovat
fenixLFC

nesuhlasim, nejde kazdej lige o silne timy v europe- ked tym myslis to ze europa je pre ne najdolezitejsia. v podstate o to ide tym mensim ligam, pripadne ligam ktore sa skrz europu snazia nalakat viac sponzorov.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
fenixLFC

nepotrebuje pad bayernu ale to co vo svojej (s prepacenim) hlupej hrdosti v nemecku odmietaju. potrebuju vstup dalsieho kapitalu, bohatych majitelov do futbalu a zrusenie toho pravidla 50+1. jasne, romantika je pekna ale robi z ligy absolutne nekonkurencne prostredie. bayern je de facto jediny, kto ma obrovske prijmy a ten rozdiel je neskutocne vidiet. dokial si toto neuvedomia tak ten rozdiel bude len a len vacsi. je mi jasne, ze to pre fans nemeckeho fuitbalu a tych menisch klubov znie hrozne a ja zniem ako mamonar, ale treba byt v tejto optika racionalny a objektivny-konkurencna liga sa bez toho nevytvori. teraz je otazka ci fans budu uprednsotnovat romanitku alebo sportovu stranku veci

Reagovat
Bayern +

Pritom infraštruktúru a fanúšikovský potenciál majú azda ešte silnejši než má PL.

Reagovat
vladino10

Na druhej strane, nemecký futbal je stál dostupný - je to futbal s lacnými vstupenkami, futbal pre ľudí. Futbal, kde vezmeš celú rodinu posedieť cez víkend a pofandit svojmu mestu. Neviem, ale v PL to asi pri tých cenách vstupeniek úplne nejde, či? Takisto vidina nejakého Manchestru City v BL (nedajbože gerrarda na lavičke) mi teda vôbec nevonia. Všetko je to o kompromisoch, ty máš jeden pohľad, ktorý je logicky, ale aj ten čo majú nemci dáva logiku.

Ale áno, pozrel by som si BVB s top hráčmi ako podkuri Bayernu, tie zápasy som v 11/12 a 12/13 prežíval úplne inak ako teraz.

Reagovat
fenixLFC

to ale nemusi byt nutne spojene. ved si zober ze bayern ma obrovske prijmy, zaroven obrovsky zaujem a drzi to v nejakych medziach. je to o manazmente. plus teda aj v PL chodia cele miestne rodiny na zapasy, ved Boxing day je v tomto ohlade sviatkom tak ako tak. plus predpokladam (nemam to podlozene cislami respektive sa mi to nechce overovat) ze priemerny prijem v nemecku je vyssi nez v anglicku. takze ked si tam mozu dovolit permanentky pre rodiny atd, tak v nemecku by s tym newbol problem. ono sa totiz najcastejsie hovori o arsneale ked to zvysil, ale mas tam aj mensie kluby predsa. takze cim viac nad tym takto rozmyslam, tak tym menej mi argument o dsotupnych cenach listkov pride ako opodstatneny alebo obhajitelny.

Reagovat
fenixLFC

plus teda mi pride ze ta nedostupnost v anglicku nie je o cene listkov ako o tom, ze je mnozstvo zaujemcov, z celeho sveta

Reagovat
Freedo

Nesouhlasím. Když si porovnáš nejlevnější lístky na kluby v rámci lig, tak je to docela rozdíl. A working class v Anglii docela má problémy si fotbal dovolit, když by třeba otec s dvěma syny chtěl jít na fotbal. Čím víc na sever, tím je to horší.

Reagovat
fenixLFC

rozdiel cien medzi oboma ligami samozrejme je, ale ako pisem vyssie- zmena vlastnikov nutne nemusi znamenat zvysenie cien (vid bayern ako najviac "komercny" klub v nemecku, a zname to vyjadrenie o cenach listkov) vs dortmund, najviac nakloneny fanusikom, ktory ma zaroven najdrahsie najlacnejsie listky. pre kontext- bayern ich ma tretie najnizsie. a po druhe, prijem v nemecku je vyssi nez v anglicku, takz aj keby boli ceny rovnake, tak stale to je pre nemcov vyhodnejsie. takze tento argument o cenach listkov nedosiahnutelnych pre fanusikov nie je tak jasny ako sa obhajcovia snazia presadit

Reagovat
Freedo

Nemusí to nutně znamenat zvýšení cen, ale kdyby se 50+1 zrušilo, tak je to dost pravděpodobný. Noví majitelé by byli sami proti sobě, kdyby ceny nechtěli zvýšit, aby se zvedly zisky klubu. Samozřejmě by se to muselo dít postupně, aby se předešlo nějakým větším protestům. A fanoušci by ztratili platformu, na které tohle můžou aspoň částečně ovlivnit.

Reagovat
db18

Nevim, to 50+1 jde hrozně snadno obejít, ale že by ty kluby s financema dokázali naložit nějak rozumně, to se říct nedá... (RB Leipzig, Wolfsburg, Hoffenheim, HSV, Hertha... Köln po příslibu 400 mil. € taky zahučel do druhý ligy...)

Reagovat
bobis21

Jasně, protože třeba ve Francii vstup nového kapitálu vyrovnanosti soutěže vyloženě pomohl

Reagovat
fenixLFC

vravim do viacerych klubov, nie do jedneho. pretoze teraz v tomto ohlade medzi budnesligou a ligue 1 nie je zaiden rozdiel

Reagovat
bobis21

No právěže tam rozdíl je. V BL je nejlepší ten tým, který nejlépe funguje - i bez nějakých investic zvenčí. Když budou ostatní dlouhodobě fungovat stejně dobře, není důvod se nevyrovnat.

Ve Francii je nejlepší tým ten, do kterého nasypal šejk nejvíc a jen dobrým fungováním se jim nikdo nikdy nevyrovná, protože tolik peněz jako ropný stát nikdy nevyprodukují.

Reagovat
fenixLFC

to ze gunfugje dobre a vedenie vie co robi je jedna vec, ale v principe medzi tym nie je rozdiel. sorry ale je de facto jedno ci su to peniaze nasypane cez sejkove firmy alebo sponzorske zmluvy. Adidas, allianz, audi (ci koho to maju) atd atd. Vo francuzsku je najlepsi ten, ktory do toho nasypal najviac, v nemecku ten, do ktoreho sponzori sypu najviac. prichod sejkov teda sposobil, ze kapital dostal tim vyssie a nahradil dovtedy dominantny lyon/marseille atd. problem bol, ze nikto iny peniaze nemal. plus teda ako pises- len dobrym fungovanim sa im nikto nevyrovna. to iste plati pre nemecko- nikto sa im nevyrovna pretoze v sucasnom anstaveni nemaju sancu vyprodukovat dostatok prostriedkov ako ma bayern. na to potrebuju bohateho majitela, ktory tam ale sotva pojde ked nemoze rozhodovat. v nemecku zacinas uz s bayrnom v pozicii PSG, cize aj keby dosiel trebars sejk, tak to nebude tak jednotvarne. pricom teda neviem preco sa so vstupom kapitalu hned asociuje prichod ropnych statov a sejkov, ked existuje cela rada bohatych podnikatelov, ktori vlastnia vacsinu klubov. s ich prichodom by sa zvysil obecne marketing, nove sponzorske zmluvy, najma v bohatom nemecku atd atd.

Reagovat
dominios

Aky rozumny "podnikatel" mimo sejkov a spol. realne ma ambiciu kupit a dlhodobo rozvijat nejaky klub? A kolko taky podnikatel vie ponuknut? Myslim ze staci sa pozriet na ligy kde to mozne je ze kolko takych podnikatelov realne investuje, moze aj co i len kusok konkurovat... kolko ich je? Ak by aj taky boli, v momente ako naplno otvoris trh takymto investiciam, realne zase taky clovek nema sancu ferovo financne bojovat s tymi sejkami...

a tvrdit, ze nie je rozdiel medzi spravnym fungovanim klubu a len prachmi zhora je uz totalne zvratene... ano, mozno je tam isty dosledok toho, ze tie kluby proste maju lepsie moznosti, to spochybnovat nebudem... ale vies co sa stane, ak ten sejk a ropak odide? nezdravy klub padne okamzite... alebo sa pozrime len na Bercelonu, ta ani nema nejakych super sejkov za sebou, ale presne ako vlastne sam si navrhoval, mali kopec investorov, skvele zmluvy, neviem co vsetko... vlastne mali uplne, ale ze uplne vsetko, dokonca aj nalepku historickeho uspesneho velkoklubu a ejha... zle vedenie a padaju na rit a neskrachovali len a len preto, ze az prilis vela vplyvnych ludi tam ma svoje peniaze a radsej sa pozeraju na to ako sa znehodnocuju a pomaly kapital prelievaju inde (co ale trva dlho) nez by to nechali padnut uplne a mat absolutnu 0

Len a len poctivou pracou a spravnym vedenim je cesta vpred, BL vdaka svojim mozno niektorym az prilis tradicionalistickym pravidlam vlastne na to vytvara vsetky podmienky, aby sa to niekomu mohlo podarit... btw uvedomuje si tu miestna mentalna elita ze aj Bayern vyrastol za tych istych podmienok? Na to sa akosi zabuda, ze? Sam nestavkujem, nikdy som nevsadil jediny tiket a ani ziaden neplanujem... ale s tebou by som sa kludne stavil o barak, ze aj keby das teraz na stol BvB 5mld eur tak by s tym dokazali vyhrat maximalne 1-2x BL, ziaden prielom v CL a do par rokov by boli v tych istych srackach ako su teraz (btw koncit 2. v BL stale nieje az taka sracka) pretoze to naozaj nie je len o tom mat prachy, ale aj vediet co s nimi a v prvom rade si ist za sportovym cielom

Reagovat
Kapřík

Spíš potřebuje konkurenci. Že padne jediný konkurenceschopny mancaft pomůže lize leda směrem dolů.

Reagovat
nani92

ja som to blbo napísal a všetci sa toho chytili pád Bayernu som myslel v zmysle, že nezíska titul, nie tak, že má teraz Bayern hrať o EL.

Reagovat
dominios

A v tom je aky rozdiel? Ak by sa zvysila konkurencia natolko, ze by Bayern o EL bojoval, vlastne by to celemu nemecku pomohli nie? Podstata je (a verim ze si to aj ty tak myslel), ze aby sa tak stalo vdaka pozdvihnutiu konkurenciue, je prostym padom a samovolnym oslabnutim samotneho Bayernu (co by btw znamenalo, ze BL by snad padla na 5-6. miesto ak nie nizsie v rankingu)

Reagovat
Xavi

Co se stane po odchodu Lewy, se ještě uvidí, to se fakt nedá soudit po třech ligových kolech.

Reagovat
okokolo

Reagovat
Pinturicchio

Cules do krve obhajující nepostradatelnost Lewandowskeho pro Bayern za 3 ... 2 ... 1 ...

Reagovat
Y.N.W.A

0

Reagovat
Pinturicchio

No když sem to napsal, tak logicky ne, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

pleteš si culés s realisty a Lewu s Ronaldem?

Reagovat
Xavi

Nebo s lidmi, kteří se naváží do Barcelony a jejich fanoušků.

Reagovat
celeb

A preco by sme to robili? Bude mat o 3 roky vacsiu hodnotu? Osobne fans moc neriesia, ako sa s odchodom posil vyrovnaju kluby z ktorych odchadzaju. Teda neviem ako je to v Serii A, ale asi podobne.

Reagovat
Rich

Tohle je fakt neuvěřitelné, nic jiného neslyším pořád v souvislosti s Bayernem... Pod zápasem s Bochumí bylo celé preview o Lewandovském a malý úryvek o tom, jak Bochum minulý zápas přejela Bayern... To samé čeští komentátoři, pořád řeší Lewandovského, když je zápas Bayernu... Řešte si ho, když hraje Barcelona, to je teď jejich hráč... Lewa pro Bayern udělal hodně, ale fanoušci jdou dál...

Navíc tím, že Lewa odešel, tak se mohou ukázat ostatní hráči a rozhodně je ten fotbal více zajímavý, než co hraje Leverkusen, všechny míče na Schicka... A tu variabilitu pocítí i týmy v LM...

Reagovat
dominios

absolutny suhlas

nehovoriac o tom, ze je velmi velmi skoro teraz sudit ako to bude dalej... lebo ta variabilita a schopnost ho zastupit sa prejavi az vtedy, ked sa masina kusok zasekne a bude treba dat ten 1 postupovy gol "z nicoho". Co BTW ani taky Lewa obcas nezvladol...

Reagovat
Rich

Ještě bych dodal, zlatý anglický nebo německý komentář na streamu nebo v televizi, ty komentáři řeknou víc, než nějaký český jeliman typu Jinoch nebo jiní rádoby srandisté... Já si myslím, že nebude takový problém, aby se to zaseklo... Autor článku uvádí zápas Wolfsburgu, nutno dodat, že Bayern se nepotřeboval nikam hnát za dalšími góly a zkoušel si jinou taktiku... Ale uvidí se.

Jinak nechci znít moc rouhavě, ale Musiala svým stylem hry mi dost připomíná Riberyho, je to neskutečný talent. Coman se vrátil po karetním trestu a tedy, nestačil jsem se divit... Sané si rozumí s Comanem více než s Gnabrym, stavil bych tuto dvojice jeden zápas a druhý zápas Musiala a Gnabry základ... Tím jak Lewandovski odešel, tak se dost vyčistil vzduch... Ty zprávy, co o něm kolovali a jeho hádky s hráči začínají mi připadat jako pravda...

Reagovat
Giginek

Musiala by mohl do 5 let vyhrát zlatý míč

Reagovat
Rich

To by mohlo, jenomže Bayern není populární a stoprocentně to dostane zase nějaký maník z Realu nebo Barcy... Přitom už takový Ribery měl dostat zlatý míč a nedostal nic...

Reagovat
Giginek

To máš pravdu, když to nedali ani Lewovi...

Reagovat
Y.N.W.A

a rozhovor s Nagelsmannovou družkou o přebalování tříměsíčního dítěte tu nebude?

Reagovat
celeb

potom uz treba aj spomenut, co rada nosi v lete a jej zaracny recept na zdravu zeleninovu smakuladu na schudnutie.

Reagovat
Kocour Klapuška

Reagovat
Rudnevs

OT: Neviem ci sa to tu uz niekde riesilo, ale prave som bol v kine na ten film o Janovi Kollerovi. Doteraz som sa nim nejak extremne nezaoberal, ale ta jeho cesta je extremna rozpravka a naozaj klobuk dolu, obrovska legenda a spravny chlap so srdcom na pravom mieste. Rozhodne si zasluzil taky pekny dokument.

Toto bolo myslim ze nutne povedat, ale teraz k tej bundesligovej casti… extremne sklamanie od Von Heesena (ktorý ako tréner, ktorý mal zachrániť Der Club, s nimi poriadne ani len netrénoval) a od fans Nürnbergu, ako sa k nemu zachovali. Galásek ho vraj musel voziť v kufri, aby ho nezrezali. Naopak v Dortmunde aj napriek tomu krachu stále mali v kabíne dobrú partiu, to bolo vidno.

Reagovat
Ferragamo7

Chcem napísať,že pre Bayern musí byť BL iba povinná jazda,pretože naozaj nevidím,kto by ho mohol zosadiť.Minulá sezóna z množstvom,trápnych prehier a ešte trápnejších remíz,bola na to ideálna,mohla to konkurencia využiť,ale aj takými trápnymi výsledkami sme to v pohode uhrali k titulu.Pre Bayern musí byť priorita len triumf v LM,to je jediná súťaž,kde zistíme,ako na tom sme.

K Lewandowskemu-keď bol už istý jeho odchod,v jednej diskusii som napísal,že to bude pre Bayern určitým spôsobom obrovská úľava a tím už bude pre súperov omnoho menej čitateľný.Takto stačilo brániť Lewu,pretože všetko smerovalo iba týmto smerom.Teraz sa do útočenia môže zapájať oveľa viac hráčov,a preto aj tie výsledky v prvých 3 kolách+superpohára boli gólovo nadpriemerné.Pretože sa konečne mohla prejaviť kreativita viacerých hráčov.Ako som písal už veľakrát,Bayern je vtedy v pohode,keď konkurenciu doslova valcuje rozdielom triedy a niektoré tímy aj rozdielom 2 tried,pretože to zodpovedá kvalite jeho kádra v porovnaní s konkurenciou v BL.Vtedy majú šancu ísť ďaleko aj v LM(ako sme to videli za Flicka) kde sme až na finále s PSG všetkých doslova rozdrvili.Ak bude naša sezóna v BL vyzerať ako vlani,tak aj naše účinkovanie v LM dopadne rovnako ako vlani,kde nás potupne vyradil provinčný Villareal.

Takže ja si túto dominanciu doslova užívam,pretože vtedy viem,že sme v pohode.Už nikdy viac nechcem zažiť také výsledky ako minulú sezónu,ktorú korunoval ten debakel v DFB Pokali.To že ostatné tímy v BL sú konkurenčne neschopné,nie je problém Bayernu,to treba jasne napísať.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele